ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΟΥΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΗ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ

Η αλήθεια που κρύβουν για το χρέος

Την πικρή αλήθεια που κρύβει η κυβέρνηση από τους Ελληνες αναφορικά με την πρόσφατη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το δημόσιο χρέος αποκάλυψε χθες ο διεθνής Τύπος.

Με εκτενείς αναλύσεις που δημοσιεύονται σε δύο κορυφαία ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, το Reuters και την ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal» αποδεικνύουν με αριθμούς ότι, παρά τα λεγόμενα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των Ευρωπαίων ηγετών, το πακέτο της συμφωνίας των Βρυξελλών αντί να μειώνει το ελληνικό δημόσιο χρέος (δηλαδή το βάρος στην παρούσα και στις επόμενες γενιές των Ελλήνων) το αυξάνει και μάλιστα πολύ!

Συγκεκριμένα, ενώ φέτος το δημόσιο χρέος θα διαμορφωνόταν με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο 156,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (το εθνικό μας εισόδημα), λόγω του νέου πακέτου, θα αυξηθεί φέτος στο 164,7% και το 2012 θα εκτοξευτεί στο 179%!

Γιατί γίνεται αυτό; Διότι εν ολίγοις η χαριστική, όπως παρουσιάστηκε από την πανηγυρίζουσα ελληνική κυβέρνηση, συμφωνία των Βρυξελλών δεν είναι τελικά και τόσο χαριστική για τους Ελληνες, αφού θα φορτωθούν με πρόσθετα δανειακά βάρη. Μάλιστα, αυτό θα γίνει προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ξένες τράπεζες που θα δεχτούν να ανταλλάξουν τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν με νέα έως και 30ετή ελληνικά ομόλογα. Ετσι, εκτός από τους τόκους-μαμούθ που θα φορτωθούν οι Ελληνες από την μεγάλη επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, θα φορτωθούν και νέα δάνεια.

Ας δούμε με ποιον περίπλοκο τρόπο γίνεται αυτό το φόρτωμα της Ελλάδας με εξτρά χρέος, ενώ υποτίθεται ότι η Ελλάδα ελαφρύνεται. Ο αρθρογράφος της «Wall Street Journal» Τσαρλς Φορέλ περιγράφει πώς αυξάνεται το ελληνικό χρέος.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα ανταλλάξουν, στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας, ελληνικά ομόλογα αξίας 135 δισ. ευρώ με νέα ελληνικά ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας και αξίας περίπου 121,5 δισ. ευρώ. Δηλαδή το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 13,5 δισ. ευρώ, αλλά στο τέλος του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019. Φέτος, όμως, και τον επόμενο χρόνο το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί, καθώς η συμφωνία των Βρυξελλών προβλέπει και κάτι άλλο.

Η Ελλάδα θα πρέπει να εγγυηθεί άμεσα την αποπληρωμή των νέων ελληνικών ομολόγων, «παρκάροντας» χρήματα σε έναν ειδικό λογαριασμό (ομόλογα μηδενικού επιτοκίου και πολύ υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης), τα οποία θα δοθούν στους κατόχους των νέων ελληνικών ομολόγων στην περίπτωση που η Ελλάδα βαρέσει κανόνι, δηλαδή δηλώσει αδυναμία να αποπληρώσει τα νέα ομόλογα. Πρόκειται για εγγυήσεις που θα βρεθούν μέσω νέου δανεισμού της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα θα δανειστεί από τον μηχανισμό στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης φέτος το ποσό των 18 δισ. ευρώ. Με βάση τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί φέτος στο τέλος του 2011 στα 352,6 δισ. ευρώ ή 156,7%. Με την προσθήκη των 18 δισ. ευρώ που θα δανειστεί η Ελλάδα για να δώσει τις εγγυήσεις στις ξένες τράπεζες, το χρέος θα ανέβει φέτος στα 370,6 δισ. ευρώ ή στο 165,7% του ΑΕΠ.

Ο αρθρογράφος του Reuters Χιούγκο Ντίξον προχωρεί ακόμη περισσότερο, εκτιμώντας ότι το 2012 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στο 179% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Οπως εξηγεί ο ίδιος, στο ποσό των «εγγυήσεων» που πρέπει να δανειστεί η Ελλάδα θα πρέπει να προστεθεί και ένα ποσό ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ που θα δανειστεί η Ελλάδα, προκειμένου να στηρίξει με νέα κεφάλαια τις ελληνικές τράπεζες που θα υποστούν ζημιές από την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν με νέα ομόλογα. Με βάση αυτόν τον υπολογισμό τελικά το ελληνικό χρέος εκτοξεύεται στο 179% του ΑΕΠ το 2012.

Ο αρθρογράφος του Reuters τονίζει ότι η ανάλυση για την πορεία του ελληνικού χρέους βρίσκεται σε αντιδιαστολή με όσα είπαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα, αναφέρεται συγκεκριμένα στον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος στη συνέντευξη που έδωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής είπε ότι το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 24%. «Προφανώς αγνοούσε το κόστος των εγγυήσεων και της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών» λέει ο αρθρογράφος του Reuters.

Ανεπαρκή θεωρεί τη συμφωνία των Βρυξελλών για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και ο κορυφαίος αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας «Financial Times» Βόλφγκανγκ Μίνχαου. Ο Γερμανός αναλυτής σημειώνει ότι, για να είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος, θα πρέπει να μειωθεί κατά 50%, κάτι που με τη συμφωνία δεν επιτυγχάνεται.


Σπύρος Δημητρέλης

ΜΟΛΙΣ 36 ΔΙΣ ΤΟ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ- ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΛΥΘΗΚΕ ΑΚΟΜΗ

ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ • ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ

Νέοι όροι για δάνειο και σκληρότερες οι δόσεις

Αντιμέτωπη με τον πέμπτο έλεγχο της τρόικας και την υπογραφή της νέας δανειστικής σύμβασης, που ουσιαστικά αφορά νέο δάνειο μόλις 36 δισ. ευρώ, βρίσκεται η κυβέρνηση.
Θέλει να βγει σε ήρεμα νερά ο Γ. Παπανδρέου Θέλει να βγει σε ήρεμα νερά ο Γ. Παπανδρέου Η κρισιμότερη σύνοδος κορυφής της περασμένης εβδομάδας απομάκρυνε την ολική χρεοκοπία της χώρας, αλλά φέρνει νέους επαχθείς όρους δανεισμού, καθώς η τρόικα δεν φαίνεται διατεθειμένη αυτή τη φορά:
1Να παρακάμψει το επίμαχο ζήτημα των «εγγυήσεων». Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να έφερε στη Βουλή (Ιούνιος 2010) την κύρωση της πρώτης δανειστικής σύμβασης, αλλά τελικά δεν την ψήφισε. Η πρώτη σύμβαση ανέφερε με τον πλέον σαφή τρόπο τα περί υποθηκών, ενέχυρων ή άλλων βαρών, εφόσον αθετήσει τις υποχρεώσεις του ο δανειζόμενος. Οσα απέφυγε πέρυσι η κυβέρνηση τα έχει τώρα μπροστά της, καθώς οι δανειστές έχουν ήδη θέσει ζήτημα εγγυήσεων.
2 Να αποδεχθεί τις καθυστερήσεις και τις ολιγωρίες στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Για το λόγο αυτό και καταφτάνει στην Αθήνα πανστρατιά ελεγκτών της τρόικας, που θα παρακολουθεί βήμα βήμα κάθε μέτρο, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στη λήψη πρόσθετων μέτρων όταν κρίνεται ότι τα αρχικά δεν προχωρούν, λόγω καθυστερήσεων ή περιορισμένης απόδοσης.
36 δισ. το δάνειο
Η νέα δανειστική σύμβαση, την οποία συντάσσουν οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφορά στην ουσία ένα πρόσθετο ποσό δανείου μόλις 36 δισ. ευρώ, καθώς στα 109 δισ. ευρώ της συμφωνίας της περασμένης Πέμπτης έχουν συμπεριληφθεί τα υπόλοιπα 45 δισ. ευρώ του περσινού πρώτου δανείου (σ.σ. μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί τα 65 δισ. ευρώ) και 28 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις. Τα τελευταία θα μετατραπούν σε δάνειο μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους είσπραξης εσόδων από την πώληση της δημόσιας περιουσίας.
Η πρώτη δόση της νέας δανειστικής σύμβασης θα εισπραχθεί τον Σεπτέμβριο κι όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών την περασμένη Παρασκευή, θα προέρχεται από τα υπόλοιπα του περσινού δανείου.
Οι όροι του νέου δανείου θα αποτελέσουν και αντικείμενο της συνάντησης του Ευάγγελου Βενιζέλου με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Στην Ουάσιγκτον, όπου έφτασε χθες το βράδυ, ο κ. Βενιζέλος συναντάται σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιντνερ, τον διευθύνοντα σύμβουλο του IIF Τσαρλς Νταλάρα και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Τζον Κέρι, ενώ θα μιλήσει στο Peterson Institute for International Economics, με θέμα: «Ελληνική κρίση: προκλήσεις και ευκαιρίες».
Τις προσεχείς ημέρες φτάνουν στην Αθήνα και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, για τη συλλογή των στοιχείων σχετικά με την πορεία της οικονομίας. Στις εκθέσεις τους βασίζονται κάθε φορά οι επικεφαλής της τρόικας, που αναμένεται να πιάσουν δουλειά στις 16 Αυγούστου.
Τα 10 μέτρα
Στο επίκεντρο, εκτός από τα δημοσιονομικά μεγέθη και τα μέτρα που τα συνοδεύουν, όπως οι αυξήσεις φόρων με έμφαση στο σχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής και στην επικείμενη φορολογική μεταρρύθμιση του Σεπτεμβρίου, βρίσκονται και «10» κρίσιμα διαρθρωτικά μέτρα που αφορούν σε:
* ασφαλιστική μεταρρύθμιση με έμφαση στη μείωση των Ταμείων (πρόνοιας και επικουρικά) που δεν κρίνονται βιώσιμα,
* υγειονομική περίθαλψη (όπως συγχωνεύσεις ή καταργήσεις νοσοκομείων),
* διαχείριση περιουσιακών στοιχείων (επέκταση της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος» και πώληση του Καζίνου Πάρνηθας είναι τα πρώτα που αναμένουν βάσει του τέταρτου επικαιροποιημένου Μνημονίου),
* εκσυγχρονισμό δημόσιας διοίκησης (υιοθέτηση νομοθεσίας περί απλοποιημένου συστήματος αμοιβών μέσω Ενιαίου Μισθολογίου),
* εκπαιδευτικό σύστημα,
* αγορά εργασίας (ενδυνάμωση Επιθεώρησης Εργασίας),
* βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ενίσχυση ανταγωνισμού σε ανοικτές αγορές,
* ρύθμιση και εποπτεία χρηματοπιστωτικού τομέα,
* αύξηση ρυθμού απορρόφησης διαρθρωτικών κονδυλίων,
* μείωση αμυντικών δαπανών. *

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"