ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

EΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΗΓΟΥΝ ΩΣ ΤΟ 2020


Για να αυξηθεί η συμμετοχή

Εξετάζεται επέκταση του προγράμματος ανταλλαγής και σε ομόλογα που λήγουν μετά το 2020


«Πρέπει να "αξιοποιήσουμε" την επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας για τη στεγανοποίηση της Ελλάδας και της ευρωζώνης» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Ευ.ΒενιζέλοςAθήνα
Την τετραετή επέκταση του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, προκειμένου να καλύψει χρέος που ωριμάζει το 2024 αντί του 2020, εξετάζουν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF).

Το θέμα εξετάσθηκε χθες στη τηλεδιάσκεψη που είχε ο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευαγγ.Βενιζέλος με τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον αρμόδιο Επίτροπος Ολι Ρεν, τον διευθύνοντα σύμβουλο του IIF, κ. Τσαρλς Νταλάρα, τον επικεφαλής του EFSF, κ. Κλάους Ρεγκλινγκ και τον πρόεδρο της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της ΕΕ, κ. Βιτόριο Γκρίλι.
Ο κ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real News δήλωσε για το θέμα: «Πρέπει να  αναγγελθούν ομόλογα ύψους 150 δισ. ευρώ λήγοντα μέχρι το 2020 ή και λίγο μετά το 2020 προκειμένου να συγκεντρωθεί αυτό το ποσό [...] Άρα στόχος μας είναι να έχουμε 90% συμμετοχή,  δηλαδή 135 δισ. ευρώ και αυτό είναι μια γιγάντια αλλαγή στο προφίλ του ελληνικού δημοσίου χρέους, που διευκολύνει πάρα πολύ στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους και αυτό είναι η ανακούφιση».
Στο ίδιο πλαίσιο Έλληνας τραπεζίτης, τον οποίο επικαλείται το Reuters, επιβεβαίωσε ότι στο επίκεντρο βρίσκεται η επέκταση του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.
«Εξετάζουν την επέκταση των λήξεων των ομολόγων που θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή από το 2020 στο 2024», ανέφερε ο τραπεζίτης, ο οποίος φέρεται να είχε ενημέρωση από τους αξιωματούχους του IIF.
Όπως σημείωσε, μια τέτοια κίνηση «θα διευκολύνει την ελληνική κυβέρνηση να πετύχει τον στόχο για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε ποσοστό 90%».
Η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών αφορούσε αρχικώς σε ομόλογα 31 δισ. ευρώ, εάν τελικώς υπάρξει χρονική επέκταση για το σχέδιο το ποσό μπορεί να ξεπεράσει τα 40 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η ανταλλαγή, με την συμμετοχή τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών του ιδιωτικού τομέα, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την πλήρη εφαρμογή του νέου σχεδίου διάσωσης της χώρα.
Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εφαρμογή του PSI (συμμετοχή ιδιωτών).

«Είμαι αισιόδοξος γιατί βλέπω διάθεση να μείνουν μέσα στο σχέδιο» είπε ο κ. Βενιζέλος στην συνέντευξη στο Real FM, διευκρινίζοντας ότι η επίσημη πρόταση δεν έχει σταλεί ακόμα στις τράπεζες. «Τέλη Σεπτεμβρίου τελειώνει η προετοιμασία και πρέπει να είναι μικρός ο χρόνος εφαρμογής», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Γιατί όλα πρέπει να εφαρμοστούν σε όσο γίνεται πιο πυκνό χρόνο, για να μην υπάρξει οποιαδήποτε αμφισβήτηση ή οποιοδήποτε πρόβλημα», πρόσθεσε.

Τραπεζικές πηγές είχαν αναφέρει νωρίτερα τον Αύγουστο ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να στείλει τις λεπτομέρειες και τους τελικούς όρους της συμφωνίας στα μέσα Αυγούστου, ώστε η ανταλλαγή να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο Σεπτέμβρη.

Θετικοί στην επέκταση οι διαπραγματευτές

Θετικά υποδέχθηκαν τα νέα για επέκταση του προγράμματος ανταλλαγής και σε ομόλογα που λήγουν μετά το 2020 οι διαπραγματευτές ομολόγων.

«Είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 90% συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα», είπε στο Reuters ο Στέλιος Βυζαντινόπουλος διαπραγματευτής σταθερού εισοδήματος στην Marfin Popular Bank.

Οι ιδιώτες επενδυτές διακρατούν περίπου 150 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους και αν η συμμετοχή τους φθάσει στο 90% τότε θα έχουν ανταλλαγεί περίπου 135 δισ. ευρώ.

Ούτε επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει η Κομισιόν

Η Κομισιόν είπε την Τετάρτη ότι δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει, ούτε να διαψεύσει την πιθανότητα επέκτασης των όρων ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων πέρα από το 2020.

«Είδαμε τις αναφορές για την πιθανή επέκταση μετά το 2020. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αυτό αποτελεί επιλογή, δεν μπορώ να το διαψεύσω γιατί δεν αποτελώ μέρος αυτών των συνομιλιών», είπε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Olivier Bailly κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Θα πρέπει να περιμένουμε όλοι το τέλος των συνομιλιών για να ξέρουμε ποιό θα είναι το αποτέλεσμα. Για μια ακόμη φορά, υπάρχουν πολλές επιλογές στο τραπέζι, συζητούνται όλες μεταξύ διαφορετικών αρχών. Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε καμία από αυτές», πρόσθεσε.

Επιστρέφουν τα λεφτά στις τράπεζες

Ο κ. Βενιζέλος είπε επίσης ότι μετά τις αποφάσεις της ΕΕ στις 21 Ιουλίου σημειώνεται επιστροφή  καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Ερωτηθείς για το αν στηρίζει κινήσεις συγχωνεύσεων απάντησε «στηρίζουμε κάθε κίνηση ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας και της συστημικής σταθερότητας», σημειώνοντας όμως ότι προέχουν η εφαρμογή του PSI και ο έλεγχος των δανείων που έχουν χορηγηθεί.

Εξέφρασε δε τη δυσφορία του για τη μείωση των καταθέσεων τον Ιούνιο λέγοντας πως «είναι κρίμα να φεύγουν καταθέσεις σε άλλες χώρες που έχουν προβλήματα ή να μπαίνουν κάτω από το στρώμα στο σπίτι, αλλά τώρα στα τέλη Ιουλίου ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή επιστρέφουν καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες και αυτό είναι εξαιρετικά αισιόδοξο μήνυμα».

Ζωτικής σημασίας οι αποφάσεις της Συνόδου

«Όλοι καταλαβαίνουν ότι η εφαρμογή των αποφάσεων για την Ελλάδα έχει ζωτική σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την ευρωζώνη. Όλοι πείστηκαν πια ότι πρέπει να στεγανοποιηθεί η Ελλάδα και η ευρωζώνη έχει τη δυνατότητα να την προστατέψει», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος,

Το διεθνές περιβάλλον έχει δυσκολέψει μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ και τις επιθέσεις κατά των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως «όλοι καταλαβαίνουν ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να μετάσχει όπως συμφωνήθηκε και ο EFSF πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο, να ενισχυθεί, να δανείζεται με δικά του ομόλογα που θα αξιολογούνται ΑΑΑ και να βγαίνει στη δευτερογενή αγορά».

Αναγνώρισε ότι ορισμένες χώρες έχουν δισταγμούς λόγω της επιβάρυνσης που θα έχουν, αλλά σημείωσε ότι είναι σημαντικό πως επιβεβαιώθηκαν κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και πως πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί έγκρισης τους από τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης.

Επανέλαβε τη θέση για την έκδοση ευρωομολόγου, αλλά τόνισε ότι αυτή τη στιγμή προέχει η εφαρμογή των αποφάσεων για τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης.

Επέμεινε ότι πρέπει να μειωθούν τα ελλείμματα και τόνισε σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις ότι θα προχωρήσουν ώστε στα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 1,7 δισ. ευρώ.

Πρωταρχική προτεραιότητα είναι «να εκτελέσουμε επιτυχώς τον προϋπολογισμό του 2011 όπως διορθώθηκε με το μεσοπρόθεσμο, για τον οποίο δεν πρέπει να χρειαστούν νέα μέτρα, να μειώσουμε το κράτος και να το κάνουμε πιο λογικό. Πρέπει να φέρουμε τα 28 δισ. σε συγκεκριμένα ορόσημα», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Τέλος ο υπουργός εκτίμησε ότι η παγκόσμια περιδίνηση δεν θα τελειώσει εύκολα, σημείωσε ότι πρέπει ΗΠΑ και ευρωζώνη να πάρουν σοβαρές αποφάσεις ενίσχυσης θεσμών και οικονομικής διακυβέρνησης και σημείωσε χαρακτηριστικά «πρέπει να "αξιοποιήσουμε" την επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας για τη στεγανοποίηση της Ελλάδας και της ευρωζώνης».

Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"