ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011



Δεύτερη πέννα- 19/09/2011

  • Φταίει ο Χατζηπετρής

    ΣΤΗ χθεσινοβραδινή του εμφάνιση από τηλεοράσεως ο υπουργός Οικονομικών, μετά την πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ήταν σαφής: Να σταματήσουμε να είμαστε στόχοι εκβιασμών και ταπεινώσεων. ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, τίποτε ευτυχέστερο από αυτό δεν θα συνέβαινε στη χώρα, οι κάτοικοι της οποίας έχουν μετατραπεί σε σάκο του μποξ από την τρόικα και την κυβέρνηση.
    ΠΩΣ, όμως, θα επιτευχθεί αυτό; Σύμφωνα με τον υπουργό, αν πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, αν αποκτήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα και αν πέσει το έλλειμμα κάτω από το 10% με διαρθρωτικές αλλαγές. Δηλαδή, με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, κόψιμο μισθών και συντάξεων.
    ΚΑΙ γιατί δεν γίνονται όλα ετούτα, ώστε να σταματήσει να είναι η χώρα στόχος εκβιασμών και ταπεινώσεων, όπως πιστεύει ο υπουργός Οικονομικών;
    ΣΥΜΦΩΝΑ με τον ίδιο στη χθεσινοβραδινή του εμφάνιση, η τρόικα, και κυρίως οι Ευρωπαίοι, δεν αμφισβητούν την ικανότητα της κυβέρνησης! Οπως το είπε επί λέξει, «αμφισβητείται η ικανότητα της κοινωνίας να προχωρήσει στην εφαρμογή των αποφάσεων του Μεσοπρόθεσμου»!
    ΠΟΙΟΣ φταίει γι' αυτό; Σύμφωνα με τον υπουργό, φταίνε οι πολιτικοί, με πρωταγωνιστή τον Αντ. Σαμαρά, οι Φωτόπουλοι, οι δημοσιογράφοι, οι ακαδημαϊκοί, οι πολίτες, που δεν αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης και αντιδρούν.
    ΓΙΑ όποιον πολίτη έχει μνήμη και καλές ιστορικές γνώσεις, οι μοναδικές προηγούμενες φορές που έφταιγαν οι πολίτες και οι παραπάνω αναφερθέντες συνοδοιπόροι τους, επειδή αντιδρούσαν σε ακραίες επιταγές μιας κυβέρνησης, ήταν επί δικτατορίας των συνταγματαρχών και επί γερμανικής κατοχής.
    ΜΕΧΡΙ σήμερα κανείς πολιτικός δεν είχε την αμετροέπεια, την αλαζονεία και το θράσος να κατηγορήσει τον λαό που δεν καταλαβαίνει γιατί οι πολιτικοί, οι οποίοι του έδωσαν μισθούς, συντάξεις, θέσεις εργασίας, ρευστότητα, ολίγη από παιδεία και υγεία, ολίγη από δημόσια εξυπηρέτηση, τώρα οι ίδιοι του τα παίρνουν πίσω ως λάθη! Και μάλιστα λάθη συνενοχής: «μαζί τα φάγαμε».
    Η ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑ και το θράσος δεν σταματάνε εδώ. Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε όλους τους παραπάνω χθες, ότι αντιδρώντας εξωθούν τους Ευρωπαίους να βλέπουν ότι η είσπραξη των έκτακτων χαρατσιών μπορεί να μην αποδώσει και να ζητούν νέα μέτρα.
    ΤΑ ίδια ακριβώς έγραφαν στον κατοχικό και τον φιλοδικτατορικό Τύπο οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης: Ο λαός που αντιδρά φταίει για τις εκτελέσεις, τα αντίποινα, τα πρόσθετα μέτρα περιορισμού ελευθεριών και τροφίμων.
    Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ μπορεί να μοιάζει υπερβολική, αλλά δεν είναι. Γιατί, όπως τότε έτσι και τώρα μένουν στο απυρόβλητο οι φοροφυγάδες, οι λαθρέμποροι ων ουκ έστιν αριθμός σε δεκάδες επαγγέλματα, οι πραιτοριανοί υπάλληλοι υπουργών, βουλευτών, γραμματέων, δημάρχων, περιφερειαρχών και συναφών επαγγελμάτων περί την εξουσία, όπως και οι ίδιοι οι διοικούντες, των δεκάδων προνομίων.
    Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ των Οικονομικών μας είπε χθες ότι δεν φταίει η κυβέρνηση, που ουρλιάζοντας για το έλλειμμα, προκειμένου να δαιμονοποιήσει την αντιπολίτευση, κουβάλησε εδώ τους κερδοσκόπους, το ΔΝΤ και την Ε.Ε. Της οποίας τα περισσότερα μέλη καταστρατηγούσαν χωρίς επιπτώσεις τη Συνθήκη της Λισσαβώνας.
    Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ μάς είπε ότι δεν φταίει η κυβέρνηση, που, αποτελούμενη από ερασιτέχνες πολιτικάντηδες, επιστημονικά ανεπαρκείς και ικανούς να διαχειρίζονται μόνο το εδώ απατεωνίστικο αλισβερίσι με τους πολίτες, είναι ανίκανη να καθίσει σ' ένα τραπέζι με δυτικούς τεχνοκράτες και πολιτικούς και να διαπραγματευτεί. Χωρίς να κοροϊδεύει κουτοπόνηρα, αναλαμβάνοντας να διοικήσει σοβαρά ένα κράτος, γνωρίζοντας οικονομία όσο και οι συνομιλητές της και -κυρίως- χωρίς να λέει ψέματα και στους συνομιλητές και στον λαό.
    Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ μάς είπε ότι δεν φταίει η κυβέρνηση, που δεν ξέρει ακόμα πόσους οργανισμούς και εργαζομένους έχει το Δημόσιο, που δεν ξέρει πώς να φορολογήσει τους μισούς Ελληνες -επαγγελματίες- που φοροδιαφεύγουν, που οι δαπάνες του κράτους αντί να μειωθούν αυξήθηκαν, που ταΐζει ένα σωρό ανενεργές και ζημιογόνες εταιρείες, που αντί να φτιάχνει δημιουργικές, αποδοτικές θέσεις εργασίας εκμαυλίζει κόσμο και κοσμάκη μ' έναν στείρο διορισμό, που δεν πιάνει κανένα στόχο στο έλλειμμα, στο χρέος, στην ανεργία, στην ύφεση, στα έσοδα.
    ΟΧΙ για την τρόικα. Για την Ελλάδα ρε γαμώτο. Αλλά, για ποια Ελλάδα να πονάει ένας άνθρωπος και μια κυβέρνηση; Οταν δεν έχουν καν τα κότσια να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

ΠΑΤΑΓΩΔΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΔΝΤ


Προβλέψεις-εφιάλτης από το ΔΝΤ: Στο 189% του ΑΕΠ το ελληνικό δημόσιο χρέος το 2012!

Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ αναφορικά με την ελληνική οικονομία. Δεν είναι μόνο οι προβλέψεις-σοκ για ύφεση ύφεση 2,2% και για ανεργία 18,5% για την επόμενη χρονιά στην Ελλάδα. Δραματική είναι η πρόβλεψη του Ταμείου και για το ελληνικό δημόσιο χρέος, καθώς το αναθεώρησε προς τα πάνω σήμερα τις προβλέψεις του για το ανώτατο επίπεδο του δημόσιου χρέους της Ελλάδας στο 189% του ΑΕΠ το 2012, έναντι του 172%, που ανέφερε στην τελευταία του πρόβλεψη τον Ιούνιο.
Η αναθεώρηση αποδίδεται στην “καλύτερη ενημέρωση για τις υπερημερίες πληρωμών” του κράτους καθώς και στα νέα δεδομένα για τις συμβάσεις που συνήψαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις (“swaps”).
Η πρόβλεψη για το 2011 παρέμεινε αμετάβλητη στο 166% του ΑΕΠ. Αλλά αυτές για τα επόμενα έτη μετά το 2012 έχουν τροποποιηθεί αναλόγως: 188% το 2013 (έναντι 170% τον Ιούνιο), 179% το 2014 (έναντι 160%) και 165% το 2015 (έναντι 146%).
“Οι μακροοικονομικές, νομισματικές και δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2011 και οι μεσοπρόθεσμες είναι σύμφωνες με εκείνες που γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος, που υποστηρίζεται από την ΕΕ και το ΔΝΤ”, αναφέρει η ίδια πηγή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιδείνωση της πρόβλεψης για τον ρυθμό ανάπτυξης από το +0,6% του Ιουνίου στο 2,2% τώρα συνεπάγεται μια απώλεια πλούτου της τάξεως των 5 δισ. ευρώ για την ελληνική κοινωνία
ΠΗΓΗ ZOOMNEWS

Ο ΝΤΕΛΟΡ ΠΕΝΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΑΖΙ ΤΟΥ.

Ντελόρ: “Πενθώ για την ασυνεννοησία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης”

“Αγανακτισμένος” από τη μη λήψη αποφάσεων στο Eurogroup δηλώνει ο ιστορικός πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Ντελόρ. “Χθες το βράδυ οι 17 (υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που συνεδρίασαν στο Βρότσλαβ της Πολωνίας), ενώ η κερδοσκοπία και η ανασφάλεια βρίσκονται παντού, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν (για την επιβολή ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές) και ανέβαλαν την απόφασή τους για τα μέσα Οκτωβρίου”, δήλωσε ο Ντελόρ στο ραδιοφωνικό σταθμό RTL συμπληρώνοντας ότι “αυτό σημαίνει ότι οι 17 υπουργοί, που βρίσκονται σε ένα καράβι εν μέσω καταιγίδας, συζητούν κάνοντας μικροϋπολογισμούς… Είναι ντροπή!”.
“Σήμερα πενθώ και είμαι αγανακτισμένος” συνέχισε. “Αυτό που έκαναν χθες είναι ένα τρομερό πλήγμα για όσους από το 1948 έχουν αφοσιωθεί στο όραμα μιας Ευρώπης που θα ζει με ειρήνη και ευημερία”.
Η επιβολή του φόρου αυτού βρίσκει αντίθετη κυρίως τη Βρετανία, ενώ Γαλλία και Γερμανία τάσσονται υπέρ.
ΠΗΓΗ ZOOMNEWS.GR

ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ. ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ;

Ο νο2 -ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΣ. ΝΤΑΛΑΡΑ- ΣΤΟ IIF ΚΑΛΕΙ ΤΟ BRIC ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ • Η ΑΠΟΧΗ ΤΗΣ ΕΚΤ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΠΙΕΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΩΤΕΣ

Βοήθεια από Κίνα, Ινδία, Ρωσία στα ομόλογα ζητούν οι ιδιώτες

Δεκανίκια για τη στήριξη του προγράμματος συμμετοχής των ιδιωτών στη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους αναζητούν πλέον σε Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα.
Η απροθυμία των επενδυτών να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους και να ενταχθούν στο πρόγραμμα (PSI) αναγκάζει τους ιθύνοντες να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης, προκειμένου να καλύψουν την «τρύπα» που θα δημιουργήσει στο δεύτερο πακέτο η μειωμένη συμμετοχή των ιδιωτών.
Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου προέβλεπε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα φτάσει το 90% και στο πρόγραμμα θα ενταχθούν ομόλογα αξίας 135 δισ. ευρώ, που λήγουν μέχρι το 2020. Ομως, όσο περνάει ο καιρός, σε αντίθεση με τις αισιόδοξες κυβερνητικές προβλέψεις, γίνεται εμφανές ότι ο στόχος που έχει τεθεί είναι μάλλον ανέφικτος.
Μια τέτοια εξέλιξη, η οποία δεν είχε προβλεφθεί στη συμφωνία της Ε.Ε., δημιουργεί αυτομάτως πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες για την περίοδο έως το 2014, οι οποίες προδήλως δεν καλύπτονται από το πακέτο των 109 δισ. ευρώ. Το πού θα κλείσει τελικά το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών θα προδιορίσει εν τέλει και το μέγεθος των πρόσθετων πόρων που θα χρειαστεί η Ελλάδα, έτσι ώστε να είναι πλήρως καλυμμένες οι δανειακές της υποχρεώσεις την προσεχή τριετία.
Την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον
Υπό το φως των εξελίξεων αυτών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (Institute of International Finance - IIF), το οποίο έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας συμμετοχής των ιδιωτών, αναλαμβάνει δράση προκειμένου να προσελκύσει πρόσθετα κεφάλαια από τις λεγόμενες χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα).
Οι εκπρόσωποι των χωρών αυτών θα συναντηθούν την προσεχή Πέμπτη (22/09) στην Ουάσιγκτον, σε μια προσπάθεια να βρεθούν τρόποι συνδρομής τους στην κρίση χρέους της Ευρώπης.
Συμμετοχή 70%-75%
Εν όψει της συνάντησης αυτής, η οποία δημιουργεί προσδοκίες για εισροή κεφαλαίων στην Ευρώπη, στέλεχος του IIF απηύθυνε δημόσια πρόταση.
Το νο2 στην ιεραρχία του IIF (κάτω από τον Τσαρλς Νταλάρα) αποκάλυψε ότι το Ινστιτούτο επιχειρεί να πείσει τις παραπάνω χώρες προκειμένου να διαθέσουν περίπου 20 δισ. ευρώ, ενισχύοντας έτσι το πακέτο που θα διατεθεί στην Ελλάδα. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να αυξήσει την ισχύ του πακέτου που έχει αποφασιστεί ή εναλλακτικά να καλύψει την τυχόν τρύπα που θα προκαλέσει η μειωμένη συμμετοχή των ιδιωτών.
Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, η συμμετοχή των ιδιωτών μέχρι στιγμής έχει φτάσει το 70% με 75%. Ομως, αν δεν ανατραπεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, η διαδικασία συμμετοχής των ιδιωτών θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
* Στο μεταξύ, με μεθοδευμένες κινήσεις επιχειρείται να ωθήσουν ολοένα και περισσότερους επενδυτές στην αποδοχή του σχεδίου συμμετοχής.
Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η διακριτική αποχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τη δευτερογενή αγορά ομολόγων, με αποτέλεσμα οι τιμές τους και οι αποδόσεις τους να έχουν εκτοξευτεί σε επίπεδα υψηλότερα εκείνων της 21ης Ιουλίου.
Η απαξίωση αυτή των ελληνικών ομολόγων εκτιμάται ότι θα ασκήσει πίεση στους θεσμικούς επενδυτές, που δεν έχουν ακόμη αποδεχτεί το σχέδιο να προσχωρήσουν σ' αυτό.
ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"