ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 6 ΔΟΣΗ; ΤΑ 6,8 ΔΙΣ ΣΕ ΟΜΟΛΟΓΑ ΠΟΥ ΛΗΓΟΥΝ

 ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ Ν ΜΑΛΕΒΙΤΗ

Νικηφόρος Μαλεβίτης    

Νικηφόρος Μαλεβίτης

Το προσεχές διάστημα λήγουν τρία ομόλογα, τα οποία πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα: ένα του 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στις 19 Δεκεμβρίου, ένα των 980 εκατομμυρίων στις 22 Δεκεμβρίου και ένα των 4,6 δισεκατομμυρίων στις 29 Δεκεμβρίου. Σύνολο, 6,8 δισεκατομμύρια. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τους τόκους για την εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά και την αναχρηματοδότηση νέων εντόκων γραμματίων, αφού σε κάθε καινούργια έκδοση πληρώνουμε κατά τι υψηλότερο επιτόκιο από την προηγούμενη και έτσι δημιουργείται μία όλο και διευρυνόμενη τρύπα. Επιπλέον, οφείλουμε να έχουμε κατά νου το μαξιλάρι ρευστότητας που θα πρέπει να κρατήσει το δημόσιο μέχρι την καταβολή της επόμενης δόσης, στα τέλη Φεβρουαρίου (αν όλα πάνε καλά). Με λίγα λόγια, τι να σου κάνει η έρμη η έκτη δόση; Μόνο για την αναχρηματοδότηση του χρέους θα πάει, την οποία ούτως ή άλλως το κράτος την έχει παραχωρήσει στην Τρόικα.
Οπότε, τι φταίει για την εσωτερική στάση πληρωμών και το γεγονός ότι τα χρέη του δημοσίου προς τρίτους φτάνουν πλέον τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ δεν ξέρουμε αν θα έχουμε λεφτά για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, τον Δεκέμβριο; Είναι απλό: Το Μνημόνιο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μας δίνονται ακριβώς τα λεφτά που χρειαζόμαστε, για να εξυπηρετούμε το χρέος μας και να έχουμε μια βοήθεια στη ρευστότητα, αν και μόνο αν πετυχαίνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που αναγράφονται μέσα στο κείμενο. Όταν βγαίνουμε εκτός στόχων, όπως πέρυσι και φέτος, δημιουργείται ζήτημα ρευστότητας. Πιο συγκεκριμένα, το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο φτάνει στο 10% του ΑΕΠ (!), λίγο-λιγότερο δηλαδή από όσο ήταν στο τέλος του 2010! Η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού φτάνει τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ ακόμη και σε σχέση με τον νέο χαμηλότερο πήχυ που έχει τεθεί. Τα λεφτά των δανειστών μας όμως δεν αυξάνονται. Είναι τα ίδια που είχαν πει τον Μάιο του 2010 ότι θα μας δώσουν. Ούτε τα τοκοχρεολύσια μειώνονται, διότι ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί το κούρεμα. Έτσι, η μαύρη τρύπα δεν μπορεί να καλυφθεί από πουθενά και μας ρουφάει μέσα της. 

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"