ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΠΩΣ ΦΟΥΣΚΩΣΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ- ΣΤΕΙΛΤΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΗΝ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

Ογκώδης δικογραφία για το έλλειμμα

Σε αξιόποινες πράξεις πολιτικών προσώπων της προηγούμενης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ «προσέκρουσε» η έρευνα που διενήργησε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης, για την υπόθεση των καταγγελιών περί «σκόπιμης διόγκωσης του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή» (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).
Ο οικονομικός εισαγγελέας έστειλε χθες το σχετικό διαβιβαστικό σημείωμα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, ζητώντας να διαβιβαστεί στη Βουλή η ογκώδης δικογραφία για την υπόθεση, η οποία βρίσκεται πλέον στα χέρια του αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίουμ Ν. Παντελή, επόπτη των οικονομικών εισαγγελέων, ο οποίος θα κρίνει εάν θα τη διαβιβάσει στη Βουλή για τα περαιτέρω.
Ο εισαγγελικός λειτουργός «δείχνει» τον πρώην πρωθυπουργόμ Γιώργο Παπανδρέου, τον πρώην υπουργό Οικονομικώνμ Γιώργο Παπακωνσταντίνουμ και άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της προηγούμενης κυβέρνησης ως πρόσωπα που σχετίζονται με τις σχετικές αξιόποινες πράξεις.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης μελετά το ενδεχόμενο άσκησης πειθαρχικής δίωξης κατά των δύο οικονομικών εισαγγελέωνμ Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, σχετικά με την υπόθεση των καταγγελιών τους περί παρεμβάσεων στο έργο τους και την κατάληξη που αυτή είχε (αρχειοθέτηση των καταγγελιών).
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πεπόνης υπογραμμίζει στο συμπέρασμά του ότι «από το σύνολο του συλλεγέντος αποδεικτικού υλικού (μάρτυρες και έγγραφα) και ιδίως από τις μαρτυρικές καταθέσεις προκύπτουν στοιχεία σχέσιν έχοντα με αξιόποινες πράξεις του άρθρου 1 παράγραφος 1 του Ν. 3126/2003 (νόμος περί ευθύνης υπουργών) που αφορούν πρόσωπα κατέχοντα συγκεκριμένες θέσεις, στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδος».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο πλαίσιο της προηγηθείσας προκαταρκτικής εξέτασης, ελήφθησαν μαρτυρικές καταθέσεις από 18 πρόσωπα. Στις περισσότερες από αυτές - όπως αναφέρει ο κ. Πεπόνης - «ρητώς γίνεται αναφορά για διόγκωση και αυθαίρετο προσδιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 αφενός και αφετέρου για ύπαρξη ευθυνών του τότε πρωθυπουργού, μελών της τότε κυβέρνησης και των τότε αρμόδιων υπουργών Οικονομικών».
Το λόγο έχει τώρα ο κ. Παντελής, προκειμένου να κριθεί εάν η δικογραφία θα καταλήξει ή όχι στη Βουλή ή εάν ζητηθεί να γίνουν περαιτέρω ενέργειες από τον οικονομικό εισαγγελέα κ.λπ.
Υπενθυμίζεται ότι η σχετική έρευνα είχε ξεκινήσει, ύστερα από τις σοβαρότατες καταγγελίες της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρώην μέλους της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, Ζωής Γεωργαντά, το Σεπτέμβριο του 2011.
Μεταξύ άλλων, είχε υποστηρίξει ότι το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 διογκώθηκε τεχνητά, για να φτάσει από το 12% του ΑΕΠ στο 15,4%, προκειμένου να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Επίσης, είχαν καταθέσει ως μάρτυρες άλλα 17 πρόσωπα και ειδικότερα οικονομολόγοι (Γιώργος Ρωμανιάς και Αννα Ζωηρού), άλλα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ (Νίκος Λογοθέτης, Κωνσταντίνος Σκορδάς, Ανδρέας Φιλίππου), καθηγητές πανεπιστημίου (Γιώργος Κασσιμάτης), ένας ευρωβουλευτής (Νικόλαος Χουντής) και δημοσιογράφοι (Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, Σοφία Βούλτεψη).
Σημειώνεται, επίσης, ότι είχε κληθεί να εξεταστεί, ως ύποπτος, ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ., Ανδρέας Γεωργίου, αλλά ο κ. Πεπόνης έκρινε ότι πρέπει να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή, πριν λάβει τις εξηγήσεις του (σύμφωνα με πληροφορίες ο νόμος παρέχει αυτή τη δυνατότητα).

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ : ΦΩΝΑΖΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΦΟΥΣΚΩΣΕ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΕΧΝΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΔΙΚΗΘΕΙ ΤΗΝ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 2004. ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΕΤΡΕΨΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ  ΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011 
<<Στην προσπάθεια τους μάλιστα, να επιχειρήσουν μια νέου τύπου απογραφή των δημοσιονομικών φούσκωσαν τεχνητά το έλλειμμα από ένα σημείο και μετά, εντάσσοντας σε αυτό πληρωμές, που μπορούσαν, να γίνουν έπειτα από χρόνια και ταυτόχρονα κατήργησαν μέτρα εισπρακτικά, που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Μάλιστα έδωσε η κυβέρνηση τους πρώτους μήνες  ανεύθυνα και επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο επιβάρυνε ακόμη περισσότερο την κατάσταση μέσα στην χρήση του 2009.Βεβαίως δεν υποστηρίζω καθόλου, ότι το έλλειμμα δεν ήταν αρκετά υψηλό τον Οκτώβριο του 2009,αλλα αυτό είχε παραδοθεί περίπου στο 9.5% και όχι στο 15,5%, που έφτασε τελικά μετά τους χειρισμούς του κυρίου Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα διατυμπάνιζε δεξιά και αριστερά ο κ. Παπανδρέου, ότι η χώρα είναι Τιτανικός, που βουλιάζει και με αυτόν τον τρόπο πυροδότησε την αντίδραση των αγορών, οι οποίες από τον Ιανουάριο του 2010 και μετά άρχισαν, να εκτοξεύουν τα spread και τα ασφάλιστρα κινδύνου στα ύψη, ενώ μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου η χώρα μπορούσε, να δανειστεί το σύνολο του ποσού, που χρειαζόταν με αξιοπρεπείς προυποθέσεις για το 2010 και να μπορέσει, να διαπραγματευτεί με άνεση τους όρους τυχόν δανεισμού με τον μηχανισμό αργότερα και όχι όταν έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Είναι ενδεικτικό, ότι από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου του 2010  τα περιθώρια (spread) δανεισμού του ελληνικού δημοσίου για τα ομόλογα δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκαν από τις 200 στις 340 μονάδες ,ενώ είχαν προσεγγίσει ακόμη και το επίπεδο των 400 μονάδων. Εάν υπολογίσουμε ότι σε κάθε αύξηση του κόστους δανεισμού κατά 10 μονάδες η δαπάνη για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους ανεβαίνει κατά 60 εκατομμύρια ευρώ, τότε μέσα σε δύο μήνες η κυβερνητική αδράνεια στοίχισε πάνω από 900 εκατομμύρια ευρώ, όσα περίπου  το υπουργείο Οικονομικών εισέπραξε πέρσι από τις αυξήσεις στα καύσιμα και το γενικό πάγωμα μισθών στο δημόσιο. Περιττό, να αναφερθούμε στο σημερινό πια κόστος δανεισμου με τα spread στις 1.000 μονάδες βάσης.>>

ΟΛΗ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΕΔΩ:  http://vaggelisioannidis.blogspot.com/2011/03/1-19-2011_31.html



ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:"ΣΤΟΧΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΕΑΣ ΚΟΠΗΣ!"

«Στόχος μου είναι να βάλω στη Βουλή νέους βουλευτές νέας κοπής», δήλωσε από τα Ιωάννινα η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία αφού παραδέχτηκε ότι υπήρξε κομμάτι του παλιού πολιτικού συστήματος, τόνισε πως ακριβώς γι’αυτόν τον λόγο δεν έχει το άλλοθι της άγνοιας.
«Ξέρω ότι η χώρα χρειάζεται βουλευτές με διαφορετικές αντιλήψεις από αυτές που είχαμε μέχρι τώρα», ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι η Δημοκρατική Συμμαχία θα μπει στη Βουλή.

Σχολιάζοντας μάλιστα τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, είπε ότι δεν θα «τσακωθεί» με τα δημοσκοπικά νούμερα αλλά υπενθύμισε ότι και στις περιφερειακές εκλογές έδιναν στο συνδυασμό που στήριξε στην Κρήτη 5% και τελικά πήρε 18%.

Εκτίμησε μάλιστα ότι στις εκλογές η εντολή του λαού θα είναι για μια κυβέρνηση συνεργασίας καθώς, όπως είπε, ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη του στα δύο μεγάλα κόμματα και θα ψηφίσει καινούργια κόμματα.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας παράλληλα τόνισε πως αν από αύριο τα κόμματα μπουν σε προεκλογική λογική, θα είναι τεράστιο ζήτημα για τη χώρα και κάλεσε τα κόμματα να ενώσουν τις δυνάμεις τους και η κυβέρνηση Παπαδήμου να κάνει διαπραγμάτευση.

«Όταν με το καλό τελειώσει η διαπραγμάτευση, εδώ είμαστε να κάνουμε προεκλογικό αγώνα και να μιλήσει ο λαός», συνέχισε και αφήνοντας αιχμές για τη ΝΔ, είπε ότι «δεν μπορείς να ανεβάζεις τους τόνους στη Βουλή για ένα νομοσχέδιο και μετά να το ψηφίζεις και ο λαός δικαιούται να ξέρει τι λες και τι ψηφίζεις και να κρίνει αν άλλα λες και άλλα ψηφίζεις».

Την πιο σκληρή γλώσσα όμως τη χρησιμοποίησε κάνοντας κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου με αφορμή την υπόθεση της διόγκωσης του ελλείμματος του 2009.

«Η δυσφήμιση που υπέστη η χώρα από την κυβέρνηση Παπανδρέου εκείνη την εποχή είναι τεράστια. Δεν υπάρχει καλόπιστος κριτής που να μην σου πει ότι είναι πρωτοφανές για έναν πρωθυπουργό να βγαίνει να υβρίζει, να χλευάζει τη χώρα του, να δηλώνει ότι η χώρα του διαπράττει εγκλήματα και ταυτόχρονα να ζητάει λεφτά από τους εταίρους και να διογκώνει τις δυσκολίες. Είναι μια παράλογη πολιτική την οποία δυστυχώς την πλήρωσε η χώρα πάρα πολύ ακριβά», ανέφερε η κα Μπακογιάννη.

Σχετικά με το έλλειμμα του 2009 είπε ότι εξαρχής είχε μιλήσει για διόγκωση καθώς πληρωμές του 2010 πέρασαν στο 2009 και σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει σωστή καταγραφή του ελλείμματος ώστε να ξέρουμε ποιός είναι ο εχθρός.

Τέλος παρουσίασε τα βασικά στοιχεία της συγκεκριμένης πρότασης που έχει καταθέσει η Δημοκρατική Συμμαχία ενόψει της διαπραγμάτευσης για την τρόικα ενώ απέρριψε κάθε συζήτηση για περικοπή των δώρων στους μισθούς ή για μείωση της κατώτατης αμοιβής στον ιδιωτικό τομέα.

«Είναι φενάκη, είναι υποκρισία να λες ότι το πρόβλημα για την ανταγωνιστικότητα είναι ο 13ος και ο 14ος μισθός ή το ημερομίσθιο. Το πρόβλημα είναι το μη μισθολογικό κόστος», ξεκαθάρισε.

ΠΗΓΗ  http://www.omertanews.gr

Τέλος εποχής για το ΠΑΣΟΚ…


Tου Σταυρου Λυγερου
Οι δημοσκοπήσεις είναι καταλυτικές. Πιθανότατα, το εκλογικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει το 2 μπροστά. Η αιτία της διαφαινόμενης εκλογικής συντριβής του κόμματος, που έβαλε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τη σφραγίδα του στον κύκλο της μεταπολίτευσης, είναι προφανής. Η μεταλλαγή του άλλοτε υπερασπιστή των μη προνομιούχων σε σταυροφόρο του Μνημονίου έφερε το άλλοτε κραταιό Κίνημα σε….
μετωπική σύγκρουση με τη μικρομεσαία θάλασσα, η οποία το ανέδειξε και το στήριζε για δεκαετίες. Ο πολλαπλασιασμός των οικονομικών και κοινωνικών ερειπίων, ως αποτέλεσμα της ασκούμενης θεραπείας-σοκ, διέψευσε τις ελπίδες για υπέρβαση της κρίσης, συσσώρευσε κοινωνική απόγνωση-οργή και αποδόμησε πολιτικά και εκλογικά το ΠΑΣΟΚ.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να παραμείνει κόμμα εξουσίας, ή αντιθέτως θα εκφυλισθεί, ακολουθώντας τη μοίρα της πάλαι ποτέ Ενωσης Κέντρου. Για πολλά χρόνια, ήταν «μαγαζί-γωνία» με σταθερή πελατεία, ένα αποτελεσματικό πολιτικοεκλογικό brand name. Σήμερα, έχει μετατραπεί στο αντίθετο. Εχοντας σε μεγάλο βαθμό ταυτισθεί με τα οξυνόμενα αδιέξοδα, το ΠΑΣΟΚ απωθεί ακόμα και τις κοινωνικές δυνάμεις που μέχρι προσφάτως συναποτελούσαν τον κορμό της εκλογικής βάσης του.
Η πολιτική απαξίωση δεν αφορά μόνο τον Γιώργο Παπανδρέου. Αφορά το σύνολο σχεδόν των ανωτάτων στελεχών και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Γι’ αυτό και η αλλαγή ηγεσίας δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είναι εξίσου πια ταυτισμένος μ’ αυτή την πολιτική. Ο Ανδρέας Λοβέρδος προσπαθεί να εκφράσει το κόμμα του Μνημονίου και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν πείθει με την πρόσφατη στροφή του.
Η εκλογική συντριβή του ΠΑΣΟΚ θα πυροδοτήσει αναπόφευκτα διεργασίες που πιθανόν να οδηγήσουν και σε διάσπαση. Η νομή (ή η προσδοκία νομής) της εξουσίας λειτουργούσε ως ισχυρή κεντρομόλος δύναμη και διατηρούσε υπό την ίδια στέγη δυνάμεις με αντίθετα ιδεολογικοπολιτικά προτάγματα. Σήμερα, δεν υφίσταται ως ρεαλιστική προοπτική. Ο,τι μείνει ή προκύψει από το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ελπίζει μόνο σε ρόλο συμπληρώματος σε κυβερνήσεις συνεργασίας.
Η μεγάλη πλειοψηφία των παραδοσιακών κεντροαριστερών ψηφοφόρων εγκαταλείπει εκλογικά το ΠΑΣΟΚ, επειδή δεν το αναγνωρίζει πια ως εκφραστή αυτού του χώρου. Μια σημαντική μερίδα τους έχει ήδη μετατραπεί σε ιδιότυπους εκλογικούς πρόσφυγες, φουσκώνοντας τα δημοσκοπικά ποσοστά κυρίως της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους αυτοί οι ψηφοφόροι νιώθουν προσωρινοί πρόσφυγες κι όχι μόνιμοι μετανάστες. Το εάν τελικώς θα επιστρέψουν εξαρτάται από τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά. Η πολιτική, όπως και η ζωή, απεχθάνεται τα κενά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αύριο θα προκύψει ένα νέο κόμμα που θα μονοπωλήσει την πολιτική έκφραση της κεντροαριστεράς. Η οικοδόμηση κόμματος εξουσίας είναι ασύγκριτα δυσκολότερο έργο από την κατεδάφισή του. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο το έκανε ο Ανδρέας και το δεύτερο ο Γιώργος Παπανδρέου.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΛΥΓΕΡΟ. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ Η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕ ΚΥΡΙΟ ΟΧΗΜΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΕΤΥΧΕ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΤΩΡΑ ΑΦΗΝΕΙ ΠΙΣΩ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΙΜΙΑ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΨΕΥΔΗ ΜΙΑ ΑΛΛΗΣ  ΔΗΘΕΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ  ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΔΗΘΕΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΚΑΙ ΔΗΘΕΝ ΑΥΤΗ ΚΟΠΤΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ ΚΥΡΙΟΙ. ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΝ ΒΛΕΠΕΤΕ;

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΕΙ Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ.


Ο "φέρελπις" Παπαδήμος διέψευσε τις προσδοκίες

Διαβάστε γιατί σύμφωνα με τη Die Welt, η μέχρι στιγμής θητεία του Λ. Παπαδήμου δεν είναι επιτυχημένη
Επιχειρώντας έναν απολογισμό των ημερών του Λουκά Παπαδήμου ως επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα, η Die Welt σημειώνει ότι κινδυνεύει να παρασυρθεί στη δίνη του μικροκομματισμού.
Αναφέρεται στις υψηλές προσδοκίες που γέννησε στο εξωτερικό και εσωτερικό η παρουσία του πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο "τιμόνι" της Ελλάδας.
Αναμενόταν να εφαρμόσει αποφασιστικά και γρήγορα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις βγάζοντας τη χώρα από την κρίση.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, 2,5 μήνες μετά οι ελπίδες έκαναν φτερά στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες, τη Ουάσιγκτον, αλλά και την Αθήνα.
"Στην πράξη, ο απολογισμός της κυβέρνησης Παπαδήμου είναι φτωχός. Ο πρωθυπουργός πέτυχε να κάνει μικρές μεταρρυθμίσεις, όπως οι αποφάσεις τις προηγούμενης εβδομάδας για διευκόλυνση της ίδρυσης επιχειρήσεων. Σαφώς μακρύτερη είναι όμως η λίστα των μεταρρυθμίσεων που έμειναν στάσιμες", τονίζεται.
Αναφορά γίνεται και στις συνεχιζόμενες έριδες μεταξύ των κομμάτων, οι οποίες εντοπίζονται και στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού. Ούτε ο Λουκάς Παπαδήμος, σύμφωνα με την Die Welt, απέφυγε να εμπλακεί σε αυτές.
Η οικονομική εφημερίδα συγκρίνει ακόμα τον Έλληνα πρωθυπουργό με την περίπτωση Μόντι στην Ιταλία.
"Ενώ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μόντι επιδεικνύει ζήλο στον πολιτικό αγώνα, ο Λουκάς Παπαδήμος εμφανίζεται εμφανώς αδύναμος", σημειώνεται.
Αναφέρεται μάλιστα στο αποτέλεσμα τελευταίας δημοσκόπησης της Public Issue, βάσει της οποίας ο Λουκάς Παπαδήμος χαίρει της αποδοχής του 55% των ερωτηθέντων.
"Δεν θα διαρκέσει πολύ μέχρι τη στιγμή που η δυσαρέσκεια έναντι των πολλών θα φτάσει και στον έναν που βρίσκεται στην κορυφή", καταλήγει.

ΠΗΓΗ: NEWS 247. GR

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:
ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΗΛΑΔΗ; ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ.

Αντιδρά η Ελλάδα, στο εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο


   Η Ελλάδα δεν έχει πεισθεί για τα οφέλη των πετρελαϊκών κυρώσεων εναντίον του Ιράν ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα διπλωματική πηγή της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

    Η εύθραυστη ελληνική οικονομία εξαρτάται περισσότερο από τις άλλες της ΕΕ από την τροφοδοσία σε ιρανικό πετρέλαιο. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, η Ελλάδα έχει συμφωνήσει επί πολιτικής βάσης για το εμπάργκο, αλλά ζητεί διαβεβαιώσεις ότι θα είναι σε θέση να αγοράσει πετρέλαιο από άλλους προμηθευτές με τόσο ευνοϊκούς όρους, όσο είναι αυτοί που τής προσφέρει το Ιράν.

    "Η δυσκολία έγκειται στο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει τη Δευτέρα...Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να δώσουμε όλες τις διαβεβαιώσεις στην Ελλάδα για να πει 'OK'", δήλωσε η ευρωπαϊκή πηγή.

    Το Ιράν πωλεί πετρέλαιο στην Ελλάδα χωρίς χρηματικές εγγυήσεις, εξήγησε. Θα ήταν "δυσκολότερο" να πείσουμε άλλους προμηθευτές, όπως τη Σαουδική Αραβία, να κάνουν το ίδιο, "εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας", πρόσθεσε διευκρινίζοντας ωστόσο "ότι υπάρχει η βούληση από όλες τις πλευρές για την εξεύρεση λύσης".

    Το εμπάργκο κατά του Ιράν αναμένεται να εφαρμοσθεί σταδιακά και θα περιλαμβάνει άμεση απαγόρευση υπογραφής νέων συμβολαίων και εξάμηνη προθεσμία για το κλείσιμο των υπαρχουσών συμφωνιών, δήλωσαν πρόσφατα διπλωματικές πηγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή δήλωσε επίσης σήμερα ότι κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Δευτέρας αναμένεται η έγκριση κυρώσεων κατά της κεντρικής τράπεζας του Ιράν και "μίας ή δυο" ιδιωτικών τραπεζών.

    "Υπάρχουν ακόμη ορισμένες διαφωνίες, αλλά στο τέλος πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε", πρόσθεσε.

πηγη ελευθερος τυπος

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΑΣΧΟΥΝ  ΠΡΩΤΑ ΠΙΣΤΩΣΗ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ.

Ολ. Ρεν: Η Γερμανία, να βοηθήσει περισσότερο, τη συμφέρει

Ολ. Ρεν: Η Γερμανία, να βοηθήσει περισσότερο, τη συμφέρει

 Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά Θέματα Όλι Ρεν κάλεσε τις χώρες της ευρωζώνης οι οποίες βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από τις άλλες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, να παράσχουν περισσότερη βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Sddeutsche Zeitung.

    Ερωτηθείς αν οι χώρες του νότου, περιλαμβανομένης της Ιταλίας, έχουν δίκιο να ζητούν από τη Γερμανία περισσότερη βοήθεια, ο φινλανδός Επίτροπος απάντησε: "Η έκκλησή τους δεν απευθύνεται μόνο στην γερμανική κυβέρνηση αλλά σε όλες όσες τα πάνε καλύτερα αυτή τη στιγμή. Αυτές οι τελευταίες δεν θα έπρεπε να ξεχνούν πόσο πολύ έχουν επωφεληθεί από το ευρώ, λόγω των σταθερών αγορών για τις εξαγωγές και του σταθερού νομίσματος".

    Πρόσθεσε: "επειδή το νόμισμα στο εσωτερικό της ευρωζώνης δεν θα μπορούσε να υποτιμηθεί, οι εξαγωγικές χώρες όπως η Γερμανία πάνε πιο καλά χάρη στο ευρώ από ό,τι πριν από το ευρώ".

    Ανέφερε παράλληλα ότι οι χώρες που τα πηγαίνουν καλύτερα "θα όφειλαν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν".

    Την Τρίτη, σε συνέντευξή του που δημοσίευσε η εφημερίδα Financial Times, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι είχε ζητήσει από τη Γερμανία να βοηθήσει την Ιταλία και τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού τους.
ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ. ΟΧΙ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΠΛΕΟΝΕΞΙΑ ΤΟΥΣ. ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟ 1 ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011:<<Εδώ πρέπει, να τονιστούν οι ευθύνες των μεγάλων χωρών της ΕΕ,  όπως η Γερμανία, που χάρη στην υιοθέτηση του ευρω απέκτησαν ένα πιο ικανοποιητικό νόμισμα για τις συναλλαγές τους και αυξάνουν συνεχώς την ανταγωνιστικότητα τους – δυστυχώς «εις βάρος» των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών. Ταυτόχρονα «αποβιομηχανοποιούν» συστηματικά, με τη βοήθεια των «dumping» μισθών των εργαζομένων της και όχι μόνο, σχεδόν ολόκληρο τον «Ευρωχώρο». Κάτι τέτοιο λειτουργεί μόνο με τη βοήθεια του κοινού νομίσματος, του ευρώ  (€), κυρίως επειδή η ζήτηση των γερμανικών προϊόντων αυξάνεται, λόγω της υπερχρέωσης των ελλειμματικών κρατών. Αν κανείς δει την εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ειδικά μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, θα καταλάβει, τι ακριβώς συμβαίνει. Μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ,όπως τα LIDL ελέγχουν μονοπωλιακά το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς στην Ελλάδα εξαφανίζοντας την μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση ακομη και με πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και χωρίς να έχουν χορηγηθεί αντισταθμιστικά οφέλη για αυτή την επικερδή εμπορική εισβολή στην χώρα με τις απαράδεκτες αυτές συνέπειες. Πολλές φορές μάλιστα η τιμολόγηση των προϊόντων των εταιριών αυτών στην δική μας αγορά είναι πενταπλάσια, από ότι στις δικές τους χώρες. Χρειάζεται λοιπόν, να καταστεί αντιληπτό στην Γερμανία, ποιος είναι ο ευνοημένος από την εφαρμογή της ευρωζώνης εις βάρος ποιών και ποιες οι ευθύνες του από εδώ και πέρα. Δεν  είναι τυχαία η επισήμανση του ΔΝΤ στην ενδιάμεση εκθεση του της 16 Μαρτίου 2011, που ξεκαθαρίζει, ότι η ελληνική οικονομία υφίσταται τις επιπτώσεις ενός σαφώς υπερτιμημένου σε σχέση με τις δυνατότητές της ευρώ. Το ευρώ είναι για την Ελλάδα υπερτιμημένο, σε ένα ποσοστό που τώρα κυμαίνεται μεταξύ 20%-34%, ενώ πέρυσι τον Μάιο το ποσοστό αυτό εκτιμάτο, ότι κυμαίνεται μεταξύ 20%-30%.κατά την εκτίμηση του ίδιου του ΔΝΤ στην έκθεση του.>>
 ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ
http://vaggelisioannidis.blogspot.com/2011/03/1-19-2011_31.html
   

Ρ. Πρόντι: Όποιος παίζει με την Ελλάδα, παίζει με όλους



«Είναι η ώρα της αλληλεγγύης. Προσέξτε, όποιος παίζει με την Ελλάδα, παίζει με όλους», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, Ρομάνο Πρόντι και προσθέτει: «Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις σχετικά με την στάση της σημερινής ευρωπαϊκής ηγεσίας, αλλά είμαι βέβαιος ότι βρίσκεται ενώπιον μιας μεγάλης ευθύνης σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις, που πρέπει να ληφθούν. Η Ελλάδα κάνει θυσίες και λαμβάνει μέτρα πολύ επώδυνα. Όλα αυτά, όσοι κρατούν τα σκήπτρα αυτή τη στιγμή, πρέπει να τα λάβουν οπωσδήποτε υπόψη τους».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Γερμανίας και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο μόνος Ιταλός πολιτικός που κατάφερε να υπερισχύσει του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, διατυπώνει πολύ σαφή άποψη: «Αυτή τη στιγμή λείπει η γενικότερη αίσθηση τού τι σημαίνει Ιστορία. Η ελληνική κρίση στο παρελθόν μπορούσε να λυθεί πολύ εύκολα. Σήμερα, είναι απόλυτα αναγκαίες αλληλέγγυες παρεμβάσεις. Η δε Γερμανία δεν πρέπει να ξεχάσει την ευρωπαϊκή υποστήριξη κατά τη φάση της ανοικοδόμησής της».

Αναφερόμενος πάντα στη στάση του Βερολίνου, ο κ. Πρόντι σημειώνει: «Ανησυχώ όταν ακούω τη Γερμανία να μας λέει, και σε εμάς τους Ιταλούς, ότι πρέπει να πετύχουμε μόνοι μας τους επιβεβλημένους και αναγκαίους οικονομικούς στόχους. Διότι, σε περίπτωση αποτυχίας και χρεοκοπίας του ευρώ -που δεν νομίζω ότι, τελικώς, θα σημειωθεί- θα πληρώσει σοβαρές συνέπειες και η Γερμανία. Θα ήταν η πρώτη που θα έβγαινε χαμένη από μια τέτοια εξέλιξη».

 «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και μια τυχόν χρεοκοπία θα ήταν ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι ολόκληρη η Ευρωζώνη χρειάζεται οπωσδήποτε την έκδοση ευρωομολόγων και την άμεση, ουσιαστική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διότι όσο δεν υπάρχει μια ισχυρή Κεντρική Τράπεζα, όπως στην Αμερική, η κερδοσκοπία θα συνεχίσει να επιτίθεται στις χώρες μας. Αν η Ευρώπη δεν αντιταχθεί ενωμένη στην επίθεση των κερδοσκόπων, θα χάσει το παιχνίδι. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα, που πρέπει να κατανοήσει η Γερμανία», καταλήγει ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, διεθνούς φήμης οικονομολόγος.
πηγη ελευθερος τυπος
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  Ο ΠΡΟΝΤΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤ ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"