ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ζ. Κλ. Γιούνκερ: Η ελληνική κυβέρνηση, πρέπει να πιέσει για χαμηλότερα επιτόκια στο PSI

Ζ. Κλ. Γιούνκερ: Η ελληνική κυβέρνηση, πρέπει να πιέσει για χαμηλότερα επιτόκια στο PSI
Την πάγια θέση του Eurogroup ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Ευρωομάδας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά από τη λήξη των εργασιών του συμβουλίου Eurogroup..

    Τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο επίτροπος οικονομίας, Ολι Ρεν, υπογράμμισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τον ιδιωτικό τομέα για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία τις προσεχείς ημέρες. Η συμφωνία, τόνισαν, θα πρέπει να βασίζεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και να ικανοποιεί το στόχο το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020. Τόνισαν επίσης, ότι η συμφωνία θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση.

    Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε, ότι η ολοκλήρωση του PSI πρέπει να προηγηθεί της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση.

    Σε ότι αφορά το επιτόκιο των νέων ομολόγων, ο Ζ. Γιούνκερ τόνισε ότι το Γιουρογκρουπ ζήτησε από τον Έλληνα υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο το επιτόκιο των νέων ομολόγων να κυμανθεί κατά μέσο όρο κάτω από το 4% και, ειδικότερα, κάτω από 3,5% για τα ομόλογα που θα λήγουν ως το 2020.

    Παράλληλα, οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα με την Τρόικα, για το δεύτερο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας και πως τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν αποτελέσματα. Ο Ζ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι οι προαπαιτούμενες δράσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν θα παρουσιαστούν πριν από την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, καθώς στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα παρατηρούνται αποκλίσεις από τους στόχους. Ειδικότερα, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σημείωσε, επίσης, ότι η Τρόικα πρέπει να ολοκληρώσει τις επόμενες ημέρες την ανάλυσή της για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η συμφωνία για το PSI.
ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:   
Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑ ΣΤΙΣ 21/11/2011:


OXI ΣΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΜΑΣ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

<<ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΟΓΗ  ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΥΨΗΛΟ ΚΑΙ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ. ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΕΛΥΝΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΥΠΟΘΗΚΕΥΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΕΩΝ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ EΣTEIΛΕ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ. ΑΣ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΨΟΥΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΓΟ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΘΟΥΝ ΣΚΛΗΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΙ ΣΕ ΑΥΤΑ. ΚΡΙΝΕΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ. Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ 26/10 ΑΠΟ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΑΝ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΟΜΠΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΔΙΕΞΟΔΗ. ΗΔΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΟ 120% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟ 2020 ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΘΥΣΙΩΝ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ. ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΣ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΟΤΕ Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ΤΟΚΟΧΡΕΟΛΥΣΙΩΝ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ 26/10.  H EΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΟΜΗΡΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ  ΑΝ ΘΕΛΗΣΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΕΥΝΟΙΚΟΤΕΡΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ  ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΜΕΣΩΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΤΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. ΠΡΟΣΟΧΗ.>>

ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Σε κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία

Ενίσχυση των κεφαλαίων του μηχανισμού στήριξης και έκδοση ευρωομολόγων προτείνει η Κρ. Λαγκάρντ

Βερολίνο, Γερμανία
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν την αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων του μηχανισμού ευρωστήριξης, καθώς και την έκδοση κοινών ευρωομολόγων, τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της στο Γερμανικό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, στο Βερολίνο, την Δευτέρα.

Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε στην αρχή της ομιλία της ότι στις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις που θα δημοσιοποιήσει την Τρίτη το ΔΝΤ για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, οι προβλέψεις γαι τους ρυθμούς ανάπτυξης στις περισσότερες περιοχές του κόσμου θα αναθεωρηθούν προα τα κάτω.

Το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα παραμένει ευάλωτο, σημείωσε και τόνισε ότι αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, τότε εύκολα η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να διολισθήσει σε μία ανάλογη της δεκαετίας του 1930 περίοδο.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ευρωζώνη, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είπε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης, τα οποία, όμως, αποτελούν τα κομμάτια μόνο μίας συνεκτικής λύσης.

Οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουν οι χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, κινούνται σε τρία μέτωπα, την ισχυρότερη ανάπτυξη, τα μεγαλύτερα τείχη προστασίας και την εμβάθυνση της -δημοσιονομικής- ολοκλήρωσης.

Για την ανάπτυξη, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι σε απότομη επιβράδυνση και ο πληθωρισμός ήδη υποχωρεί, ενώ υπάρχει ένας αξιοσημείωτος κίνδυνος να υποχωρήσει κάτω από τον στόχο (σ.σ. το 2% της ΕΚΤ).

Η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα είναι σημαντική ώστε να μειωθούν αυτοί οι κίνδυνοι, ανέφερε, υπονοώντας ότι η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε νέες μειώσεις επιτοκίων.

Αρκετές χώρες δεν έχουν άλλη επιλογη από το να ακολουθήσουν μία σφικτή δημοσιονομική πολιτική, επισήμανε, ωστόσο προσέθεσε ότι αυτό δεν ισχύει στον «σκληρό πυρήνα», όπου η δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να είναι περισσότερο σταδιακή.

Για τα τείχη προστασίας, η κ. Λαγκάρντ πρότεινε να αυξηθεί το μέγεθος του ESM (μόνιμος μηχανισμός στήριξης) και να οριστεί ένα ξεκάθαρο και αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα ώστε να καταστεί λειτουργικός.

Τέλος, στο μέτωπο της δημοσιονομικής ολοκλήρωσης, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται μία φόρμουλα με την οποία θα μοιράζεται ο κίνδυνος και θα αποτρέπεται το ενδεχόμενο μία κρίση σε μία χώρα να μετατρέπεται σε μία κρίση για το σύνολο της ζώνης.

Οι επιλογές που υπάρχουν είναι η δημιουργία ευρωομολόγων ή η υιοθέτηση της πρότασης του γερμανικού συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων (για το debt redemption fund).

«Η πολιτική συμφωνία για ένα κοινό ομόλογο [...] θα βοηθούσε να πείσουμε τις αγορές για τη μελλοντική βιωσιμότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης», υπογράμμισε.

Η κ. Λαγκάρντ είπε ότι το ΔΝΤ θα αναζητήσει πόρους ύψους 500 δισ. δολαρίων, καθώς τα επόμενα χρόνια οι πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες σε παγκόσμια κλίμακα.

Τέλος, για τα τα πακέτα διάσωσης στην Ευρώπη, τόνισε ότι στο πλαίσιο της διασφάλισης των πόρων των χωρών-μελών του Ταμείου, το ΔΝΤ πρέπει να δανείζει μόνο εκεί όπου είναι εξσφαλισμένη η βιωσιμότητα του χρέους.

ΠΗΓΗ Newsroom ΔΟΛ

TO ΣXOΛIO MOY: ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ!  EXACTLY!

ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011:<< Χρειάζεται επίσης ένα ομόλογο έκδοσης της ΕΚΤ και όχι ευρωομόλογο μέρη του οποίου εγγυώνται τα κράτη-μέλη ξεχωριστά. Έτσι θα μπορούσαμε, να επιδιώξουμε την συμφωνία στα πλαίσια της ΕΕ για την δυνατότητα μεταβίβασης του <<νόμιμου>> χρέους ύψους 60%, το οποίο προβλέπεται και από την συνθήκη του Μάαστριχ και εκχώρησης της διαχείρισης του στην ΕΚΤ με την καθιέρωση αυτού του είδους ευρωομολόγου, το οποίο δεν είναι πανάκεια, αλλα θα δώσει μεγάλες ανάσες στην οικονομία μας. Με αυτόν τον τρόπο η ΕΚΤ εκδίδοντας ευρωομόλογα ίσης αξίας με το μέρος του χρέους των κρατών μελών, που επιτρέπει η συνθήκη του Μααστριχτ και πουλώντας τα στις διεθνείς αγορές, θα εξασφάλιζε πολύ χαμηλότερα επιτόκια για όλα τα κράτη-μέλη Αν δεν ακολουθηθεί η λύση αυτή και μείνουμε σε λύσεις ασπιρίνες, όπως η πρόσφατα αποφασίσθησα,  τότε μια γενικευμένη αναδιάρθρωση είναι βέβαιη κατά την γνώμη μου με απίστευτες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για την χώρα. Πάντως πιστεύω, ότι παρα της προβλέψεις της κυβέρνησης δεν θα μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές ούτε το 2012>>

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΙΣ 26/10/2011: <<Η άποψη μου ήταν και παραμένει αμετακίνητη, πως θα χρειαστεί πιο τολμηρή αντιμετώπιση με διεύρυνση του PSI ( μηχανισμός εθελοντίκης συμμετοχής ιδιωτών) και βεβαίως χωρίς αναγκαστικό κούρεμα του χρέους, το οποίο θα δημιουργήσει εφιαλτικά νέα προβλήματα και θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός. Χρειάζεται λοιπόν, να επιδιωχθεί η βαθύτερη συμμέτοχη σε εθελοντική βάση του συνόλου των ομολογιούχων, όπως και η άμεση ενίσχυση με πολύ μεγαλύτερα ποσά τόσο του προσωρινού μηχανισμού EFSF (European Financial Stability Facility) oσο και του μόνιμου ESM (European Stability Mechanism) με περιπου 2 τρις ευρώ, ώστε να μπορούν, να παρεμβαίνουν πολύ περισσότερο στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, για να επιτευχθεί σε μεγαλύτερο ποσοστό εθελοντικό κούρεμα του χρέους από το ανεπαρκές 21% στο 50% χωρίς αυτό, να χαρακτηριστεί ποτέ πιστωτικό γεγονός, που θα μας βγάλει για πολλά χρόνια εκτός αγορών. Ηρθε η ώρα η Ευρώπη, να πάψει, να αργοπορεί και να αντιμετωπίζει μίζερα το ζήτημα, γιατί αν δεν το έχουν καταλάβει τα ισχυρά αλαζονικά μέλη της, τα θεμέλια του κοινού νομίσματος έχουν πάρει φωτιά, από την οποία δεν θα γλιτώσει κανείς.>>

ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΑΝΑΞΙΩΝ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΕΤΥΧΑΝ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΜΑΦΙΟΖΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΓΛΥΦΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΛΛΗΤΩΝ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΙΟΛΑΣ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΝΟΜΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΑ ΡΕΜΑΛΙΑ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"