ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Οι «νεόπτωχοι» της Ευρώπης 115 εκατομμύρια

Η Γηραιά Ήπειρος του αποκλεισμού

Οι «νεόπτωχοι» της Ευρώπης αριθμούν πλέον 115 εκατομμύρια


 
Mε τίτλο «Η φτώχεια παγιδεύει τη μεσαία τάξη της Ευρώπης», η ισπανική εφημερίδα El Pais κάνει ένα ρεπορτάζ στους Ευρωπαίους που ζουν δύσκολα με χαμηλούς μισθούς ή είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Το ρεπορτάζ ξεκινά με έναν 75χρονο Έλληνα, ο οποίος παίρνει σύνταξη 550 ευρώ, από τα οποία τα 150 ευρώ δαπανώνται στα φάρμακα.

Ακολουθεί ο Ισπανός Μανουέλ Χ. -μακροχρόνια άνεργος- που δεν δικαιούται πλέον επίδομα και ζει σε νοικιασμένο σπίτι. Τροφή και ρούχα εξασφαλίζει από ΜΚΟ.

Υπάρχουν επίσης ο Ρομπέρτο και η Μαριλίσα Μαδέρα από τον Ισημερινό, οι οποίοι έχασαν το διαμέρισμα που είχαν αγοράσει στη Μαδρίτη. Με τέσσερα παιδιά και ένα χρέος 100.000 ευρώ, αδυνατούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Πρόκειται για μερικά ενδεικτικά παραδείγματα των νεόπτωχων: άλλοτε ήταν η μεσαία τάξη της Ευρώπης, άνθρωποι που πρέπει να διαλέξουν αν θα φάνε ή θα πληρώσουν το δάνειό τους.

Σύμφωνα με την ΕΕ, το 2009 υπήρχαν στις 27 χώρες 115 εκατομμύρια άνθρωποι κάτω από το όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (23,1% του πληθυσμού).

Επιπλέον 100 με 150 εκατομμύρια Ευρωπαίοι κινδυνεύουν επίσης, καθώς δύο μήνες ανεργίας και ένα δάνειο που δεν μπορεί να πληρωθεί μπορούν να βυθίσουν οποιονδήποτε στα χρέη και τον αποκλεισμό.

Το 2007, πριν ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση, κάτω από το όριο της φτώχειας βρίσκονταν 85 εκατομμύρια άνθρωποι (17% του πληθυσμού). Στην κατάλογο περιλαμβάνονται χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα, αλλά και η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστρία.

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στη Βρετανία, όπου η φτώχεια των παιδιών είναι τόσο μεγάλη, ώστε η χώρα κατατάσσεται 22η μεταξύ των 27, σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος John Rowntree.

Το Λονδίνο είναι η πόλη με το μεγαλύτερο ποσοστό ανηλίκων κάτω από το όριο της φτώχειας στη Βρετανία.

«Σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία ή η Ιταλία, δεν έχει αυξηθεί τόσο η έκταση της φτώχειας όσο η δριμύτητά της και η συγκέντρωσή της σε συγκεκριμένες ομάδες» επισημαίνει ο κοινωνιολόγος Πολ Μαρί-Κλόσε.

«Από την κρίση έχουν πληγεί ιδιαίτερα οι νέοι. Στην Ισλανδία το φαινόμενο είναι δραματικό».

Τα στατιστικά στοιχεία της φτώχειας διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στη Βουλγαρία (46,2%) και στη Ρουμανία (43,1%) τα ποσοστά της φτώχειας είναι διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Στο άλλο άκρο βρίσκονται η Τσεχία (14%), η Ολλανδία (15,1%) και η Σουηδία (15,9%).

Η ειρωνία του πράγματος: το  2010 ήταν το Ευρωπαϊκό Ετος κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού. Ήταν ο τρόπος με τον οποίο «έκλεινε» η Στρατηγική της Λισαβώνας: πρέπει να δοθεί ένα τελειωτικό χτύπημα εν όψει και της νέας Στρατηγικής με ορίζοντα το 2020.

Όμως η κρίση διέλυσε τις καλές προθέσεις. Και ο βασικός στόχος της Στρατηγικής 2020, να περιοριστεί αυτή τη δεκαετία ο αριθμός των φτωχών σε 20 εκατομμύρια μοιάζει πλέον με κενό γράμμα...

ΠΗΓΗ Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ : ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΗΓΕΣΙΕΣ ΚΑΤΩΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ  ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΜΟΝΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ. ΛΕΣ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΓΕΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ...

ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΡΙΑ

Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι συνομιλίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία


Η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων συνεχίζονται στη Συρία
Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κρίση στη Συρία.

Οι χώρες της Δύσης πίεζαν για την υιοθέτηση του αραβικού σχεδίου που ζητά απομάκρυνση του Μπασάρ Αλ-Άσαντ, ενώ το Κατάρ κάλεσε τις χώρες μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ να αναλάβουν δράση κατά της «φονικής μηχανής» του Μπασάρ Αλ-Άσαντ, όπως είπε ο πρωθυπουργός της χώρας.

Ωστόσο, Κίνα και Ρωσία δήλωσαν ότι το σχέδιο αποτελεί αλλαγή καθεστώτος και επανέλαβαν ότι αντιτίθενται σε αυτό.

«Δεν πιστεύω ότι δουλειά της ρωσικής πολιτικής είναι να ζητά από τους ανθρώπους να παραιτηθούν» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ναι, καταδικάζουμε έντονα τη χρήση βίας από κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον πολιτών. Αλλά καταδικάζουμε με τον ίδιο έντονο τρόπο τις πράξεις των ένοπλων ομάδων εξτρεμιστών που επιτίθενται σε κυβερνητικές θέσεις» πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην ΕΕ δήλωσε ότι δεν βλέπει καμία πιθανότητα το δυτικο-αραβικό σχέδιο για τη Συρία να ψηφιστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χωρίς διατύπωση που θα αποκλείει με σαφήνεια τη στρατιωτική επέμβαση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Τα σχόλια του Βλαντίμιρ Τσίχοφ αποτελούν την πιο πρόσφατη ένδειξη ότι η Ρωσία μπορεί να ασκήσει βέτο στην απόφαση, σε περίπτωση που δεν τροποποιηθεί ώστε να λαμβάνει υπόψη τους προβληματισμούς της Μόσχας.

«Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στις πιέσεις για αναγκαστική αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, καθώς (κάτι τέτοιο) παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τους βασικούς κανόνες που διέπουν την πρακτική των διεθνών σχέσεων» ανέφερε ο Κινέζος απεσταλμένος στον ΟΗΕ, Λι Μπαοντόνγκ.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, άφησε να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.

«Θα κάνουμε συντονισμένες προσπάθειες τις επόμενες ημέρες για να καταλήξουμε σε συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προκειμένου να υιοθετήσουμε μια απόφαση που στέλνει ένα μήνυμα στον πρόεδρο Άσαντ και στο καθεστώς του» ανέφερε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το Associated Press.

Οι δυτικές χώρες ευελπιστούσαν ότι η συνεδρίαση της Τρίτης θα έκαμπτε τις αντιστάσεις της Ρωσίας.

Σε μία νότα αισιοδοξίας, ο Ρώσος απεσταλμένος στον ΟΗΕ δήλωσε ότι το σχέδιο απόφασης περιλαμβάνει στοιχεία ενός σχεδίου που είχε προτείνει η Ρωσία και το οποίο είχε απορριφθεί από τις δυτικές δυνάμεις ως «πολύ αδύναμο».

«Αυτό δίνει ελπίδα» είπε, τονίζοντας: «Ελπίζουμε ότι το Συμβούλιο θα καταλήξει σε συμφωνία για το συριακό ζήτημα, κάτι που είναι όχι μόνο πιθανό, αλλά και επιβεβλημένο».

Το προσχέδιο που ήρθε στο φως νωρίτερα την Τρίτη επαναλαμβάνει σε γενικές γραμμές τις προτάσεις που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι «τίποτα στην απόφαση αυτή δεν υπαγορεύει στα κράτη να προσφύγουν στη βία ή στην απειλή χρήσης βίας», σε μια προσπάθεια να αρθούν οι αντιρρήσεις που προβάλουν η Κίνα και η Ρωσία.

Προβλέπει επίσης τη διεξαγωγή «εκλογών με ελευθερία και διαφάνεια υπό αραβική και διεθνή επίβλεψη» ενώ ζητεί από τη συριακή κυβέρνηση να τερματίσει άμεσα τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις επιθέσεις εναντίον όσων ασκούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης.

Παρά την ρητορική υπέρ της άμεσης αποχώρησης του Άσαντ οι δυτικές και οι αραβικές χώρες είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές στο να επέμβουν στρατιωτικά στη Συρία ώστε να αποφευχθεί η ανάφλεξη της Μέσης Ανατολής. Άλλωστε και ο ίδιος ο Άσαντ είχε δηλώσει ότι τυχόν επέμβαση θα έβαζε φωτιά σε όλη την περιοχή.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότερα από 5.400 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στην αιματοχυσία στη Συρία από τον περασμένο Μάρτιο που ξεκίνησαν οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με ακτιβιστές, 37 άτομα σκοτώθηκαν την Τρίτη στη Συρία. Ανάμεσά τους και δύο παιδιά και πέντε στρατιώτες που είχαν αποστατήσει από τις συριακές δυνάμεις.

ΠΗΓΗ Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΛΑΟ ΝΑ ΣΦΑΓΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΠΙΛΑΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΝ ΕΝΑ ΑΙΜΟΣΤΑΓΕΣ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ.

ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ- ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Ακριβότερα από άλλες χώρες τα προϊόντα στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ


 
Αθήνα
Νέα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που οι καταναλωτές ήδη γνωρίζουν: τα προϊόντα στα ελληνικά σούπερ μάρκετ πωλούνται κατά κανόνα ακριβότερα από ότι σε άλλες χώρες της ΕΕ και οι αποκλίσεις των τιμών δεν δικαιολογούνται ουτε από τον υψηλότερο ΦΠΑ, ούτε από το κόστος μεταφοράς ή πρώτων υλών. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται το ενδεχόμενο ύπαρξης εναρμονισμένων πρακτικών μεταξύ επιχειρήσεων που προμηθεύουν τα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, έρευνα τιμών σε επτά χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Βουλγαρία και στην Ελλάδα) διαπιστώνει ότι σε 70 συνολικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, εκ των οποίων τα 50 είναι επώνυμα, οι τιμές στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που όπως λένε στελέχη του υπουργείου δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Έτσι, στο πλαίσιο διερεύνησης των στρεβλώσεων στην αγορά που οδηγούν σε αυξημένες τιμές προϊόντων, μεικτά κλιμάκια του υπουργείου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού διενήργησαν εφόδους στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Καταναλωτικών Αγαθών καθώς και σε επιχειρήσεις - μέλη του και διαπιστώθηκαν αποχρώσες ενδείξεις τόσο εναρμονισμένων πρακτικών όσο και κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης από επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία που αφορούν 5 κλάδους διαβιβάστηκαν για περαιτέρω διερεύνηση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στο στόχαστρο των ελέγχων είναι επιχειρήσεις που εμπορεύονται δημητριακά, απορρυπαντικά και είδη προσωπικής υγιεινής.

ΠΗΓΗ Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  
ΕΔΩ ΟΔΗΓΟΥΝ ΟΙ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ ΚΑΙ Η ΜΗ ΥΠΑΡΞΗ ΣΟΒΑΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ. ΑΛΛΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΣΥΔΟΤΗ ΑΓΟΡΑ ΑΛΛΑ ΓΚΡΕΚΑ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΩΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΦΩΝΑΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΟΒΑΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΕ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΙΣΧΥΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΥΝ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΣΕΛΓΟΥΝ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"