ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Απέτυχε η συνταγή Μέρκελ για την Ελλάδα

«Η μόνοπλευρη λιτότητα δεν φτάνει»

Απέτυχε η συνταγή Μέρκελ για την Ελλάδα, λέει ο Γερμανός «σοφός» Π.Μπόφινγκερ


Κίνδυνο για την ισοτιμία των μέλων της Ευρώπης εάν «εξαπλωθεί» η πολιτική της τρόικας βλέπει ο Μπόφινγκερ
Αποτυχία της «συνταγής Μέρκελ» για την ελληνική κρίση, με μονόπλευρη λιτότητα χωρίς στήριξη της ανάπτυξης, διαπιστώνει ο Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους Γερμανούς οικονολομολόγους που απαρτίζουν τη λεγόμενη «ομάδα των σοφών», ασκώντας σφοδρή κριτική στο ελληνικό πακέτο σκληρής λιτότητας σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

«Η καγκελάριος δεν ξέρει προφανώς ότι το άλφα και το ωμέγα στην καταπολέμηση μίας κρίσης είναι η ανάπτυξη» λέει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος, συμπληρώνοντας πως η «πολιτική της για την Ελλάδα ήταν εξίσου μονόπλευρα προσανατολισμένη στη λιτότητα, και δεν προέβλεπε επαρκή χρόνο για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις όπως η αποκρατικοποίηση».

Όσον αφορά το δεύτερο πρόγραμμα, ο Μπόφινκγκερ, επισημαίνοντας πως η ελληνική οικονομία ήταν από καιρό σε καθοδική πορεία κατά το πρώτο πρόγραμμα, αναφέρει: «Η εντύπωσή μου είναι ότι και το νέο μνημόνιο αντί να σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία, θα την αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο».

Ο οικονομολόγος επαναλαμβάνει την άποψή του πως οι μεγάλες περικοπές έπνιξαν την αγορά και, καθώς τα μειωμένα δημόσια έσοδα αντιμετωπίζονταν με πρόσθετες περικοπές, βύθισαν σε φαύλο κύκλο τόσο τα ίδια δημοσιονομικά όσο και το σύνολο της οικονομίας.

Ο Μπόφινγκερ υπογραμμίζει μάλιστα τον κίνδυνο η εφαρμογή της τρόικας σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης να υποσκάψει τα ίδια τα θεμέλια της ευρωπαϊκής οικογένειας: «Αν η στρατηγική της τρόικας εφαρμοστεί με τον καιρό και σε άλλες χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, τότε η ιδέα της ισοτιμίας των κρατών-μελών θα υποστεί συνολικά μεγάλο πλήγμα».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη, ο Μπόφινγκερ βλέπει μεν αυξημένες πιθανότητες εν όψει των πρόσφατων αναταράξεων, αλλά δεν θεωρεί πως οι Βρυξέλλες ή το Βερολίνο αυξάνουν την πίεση στην Αθήνα για να την εξωθήσουν να φύγει από την νομισματική ένωση.

Ο οικονομολόγος επίσης δεν βλέπει ενδείξεις ούτε πως το εξαγγελθέν «σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα υλοποιείται, σημειώνοντας πως εάν μπει σε εφαρμογή θα πρέπει να ξεκινήσει από τομείς που μπορούν να γίνουν γρήγορα ανταγωνιστικοί, όπως ο τουρισμός και η ενέργεια.

Τζ.Σόρος: «Η Μέρκελ οδηγεί την Ευρώπη σε λανθασμένη κατεύθυνση»


Την οπτική που εκφράζει ο Μπόφινγκερ φαίνεται ότι συμμερίζεται και ο γνωστός «γκουρού των επενδύσεων» Τζορτζ Σόρος: «Θαυμάζω την Άνγκελα Μέρκελ για τις ηγετικές της ικανότητες, αλλά δυστυχώς οδηγεί την Ευρώπη στην λανθασμένη κατεύθυνση» λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο γερμανικό Spiegel.

H οικονομία των ευρωπαϊκών χωρών που μαστίζονται από την κρίση, αναφέρει ο Σόρος, πρέπει να αναζωογονηθούν με «ενέσεις ανάπτυξης» αντί οι κυβερνήσεις τους να ωθούνται μόνο σε λήψη μέτρων λιτότητας. «Αλλιώς επαναλαμβάνουμε το λάθος που οδήγησε τις ΗΠΑ στην ύφεση του 1929, κάτι που η Άνγκελα Μέρκελ απλώς δεν το καταλαβαίνει».

Ο ίδιος απέρριψε την εμπλοκή του ΔΝΤ στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης, λέγοντας πως η Ευρώπη «θα έπρεπε να είναι σε θέση να λύσει μόνη της τα προβλήματά της».

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα, ο Σόρος υποστηρίζει πως ήταν ένα από τα λάθη της ευρωπαϊκής πολιτικής η στήριξη να γίνει με υψηλότοκα δάνεια, προειδοποιώντας πως και η Ιταλία θα φτάσει στην ίδια κατάσταση εάν η Ρώμη οδηγηθεί στο ίδιο «στενό κοστούμι». Πιθανή ελληνική χρεοκοπία θα κλιμακώσει την κρίση στην Ευρωζώνη, εκτιμά επίσης ο Σόρος, προκαλώντας «τραπεζικό πανικό» στην Ιταλία και την Ισπανία.

ΠΗΓΗ Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΙΚΙΣΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΟΦΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ;
ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΕΧΩ ΤΟΝΙΣΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 2020 ΣΤΟ 120% ΑΕΠ ΚΑΙ ΑΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ. ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΠΕΣΕΙ ΜΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΣΤΟ 90% ΤΟΥ ΑΕΠ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΕΚΤ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΕΙ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΓΟΡΑΣΕ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΣΑΝ ΟΙ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2010 ΚΑΙ ΜΕΤΑ. ΑΛΛΩΣ ΘΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΛΥΣΗ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ.Η ΔΕ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΜΙΑ ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΦΟΥ ΠΑΛΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΜΜΟΝΗ ΣΕ ΑΔΙΚΕΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΜΠΗΧΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"