ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΕΙ Η ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ;

ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΕΙ Η ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΕΙ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΑΜΕΣΩΣ ΝΕΑ ΑΦΘΑΡΤΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΜΕ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΗ. ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ ΣΕ ΑΠΟΤΥΧΙΑ.

Το κόστος από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ υπολογίζεται στα $ 1 τρις


Φωτογραφία για Το κόστος από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ υπολογίζεται στα $ 1 τρις
Μετάφραση-Απόδοση: Ελπινίκη Καρακώστα

http://global-chessboard.blogspot.com/

Εκτάκτως η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας ξεκίνησε προετοιμασίες για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. Το σημείο αφετηρίας ήταν η προειδοποίηση του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Σερ Μέρβιν Κίνγκ, για την αυτοκαταστροφή της Ευρώπης.

Φήμες που θέλουν μαζικά κεφάλαια να έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες εντείνουν τους φόβους της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία παραμένει εγκλωβισμένη σε βαθιά ύφεση. Μάλιστα, υπολογίζεται πως το κόστος μιας άτακτης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα κόστιζε περίπου το 5% του συνολικού εισοδήματος της ευρωζώνης ή αλλιώς περίπου $ 1 τρις.

Διαβάστε περισσότερα Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν τις εξελίξεις νευρικά: Ο Μπαράκ Ομπάμα την Τετάρτη περιέγραψε την όλη κατάσταση ως ένα ‘μετωπικό άνεμο’ που θα μπορούσε να απειλήσει την εύθραυστη ανάκαμψη της Αμερικάνικης οικονομίας.

Σε μια ομιλία του στο Μάντσεστερ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, είπε πως η Ευρώπη είτε θα πρέπει με κάποιον τρόπο να ανακάμψει είτε θα αντιμετωπίσει αυξημένο τον κίνδυνο της διάλυσης, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες να πάρουν μια απόφαση γρήγορα.

Παράλληλα σημείωσε «Είτε η Ευρώπη θα αποκτήσει μια σταθερή και επιτυχημένη ευρωζώνη με κράτη-μέλη που θα δεσμεύονται στις επιταγές της. Μια ευρωζώνη με αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας, επανακεφαλαιοποιημένες και λειτουργικές τράπεζες, ένα σύστημα διαμοίρασης των δημοσιονομικών βαρών και υποστηρικτική νομισματική πολιτική είτε θα βρεθούμε σε μια απρόβλεπτη περίοδο που εγκυμονεί ισχυρούς κινδύνους για όλους μας.

Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα είμαι έτοιμος να κάνω ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατέψω τη χώρα και να εξασφαλίσω την επιβίωση του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Οι αρμόδιοι φορείς στη Μεγάλη Βρετανία ενεργούν έτσι ώστε να απορροφηθεί ένας ισχυρός κραδασμός από την έξοδο της Ελλάδας- που οι αγορές βλέπουν ως αναπόφευκτη- η οποία παρομοιάζεται με την κατάρρευση της Lehman Brothers, τον Σεπτέμβρη του 2008.

Επιπλέον, ο Μέρβιν Κινγκ άφησε έναν υπαινιγμό ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει σε περαιτέρω τόνωση της ανάπτυξης αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποτύχουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την υπερχρέωση των κρατών, μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου στην Ελλάδα.

Συνέχισε λέγοντας «Διανύουμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 1930, τη μεγαλύτερη πτώση του παγκόσμιου προϊόντος, τη μεγαλύτερη τραπεζική κρίση, τη μεγαλύτερη δημοσιονομική κρίση στην ιστορία μας και ο μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος, η ευρωζώνη, αυτοκαταστρέφεται αρνούμενη να εφαρμόσει προφανείς λύσεις».

Ο Ντάγκ Ουίλιαμς από το Κέντρο Οικονομικής και Επιχειρηματικής Έρευνας υποστηρίζει ότι μια οργανωμένη διάλυση του κοινού νομίσματος θα κόστιζε στην ευρωζώνη περίπου 2% από το παραγόμενο προϊόν της, όμως μια άτακτη διάλυση θα οδηγούσε σε πτώση 5% του προϊόντος ή σε απώλειες της τάξεως του $ 1 τρις. «Το τέλος του ευρώ θα είναι βέβαιο» πρόσθεσε.

Ο Άλιστερ Ντάρλιγκ ο υπουργός οικονομικών κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης των Εργατικών είπε: « Έχει ‘γεννηθεί’ κάτι καταστροφικό. Είναι καθαρή τρέλα. Αν εξαπλωθεί σε μεγαλύτερες χώρες θα μπορούσε να είναι μια τεράστια καταστροφή για ολόκληρη την Ευρώπη. Θα μπορούσε να μας καταδικάσει σε χρόνια στασιμότητας».

Η διαφυγή κεφαλαίων από την Ελλάδα έχει αυξηθεί μετά την αποτυχία διαμόρφωσης μιας κυβέρνησης συνασπισμού. Ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είπε ότι οι Έλληνες πολίτες αποσύρουν τα χρήματα τους από φόβο που εύκολα θα μπορούσε να μετατραπεί σε πανικό, υπό την απειλή μιας ενδεχόμενης άτακτης χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από το ευρώ. Σχεδόν μια εβδομάδα μετά της εκλογές τα διαφεύγοντα από τις τράπεζες κεφάλαια έφτασαν τα € 3 δις. Η Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε ότι μέσα σε μια μέρα η έξοδος κεφαλαίων άγγιξε τα €800 εκατ.

Ο Σάρλς Νταλάρα, ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου δήλωσε ότι κεφάλαια αποσύρονται με αυξανόμενο ρυθμό από την Ελλάδα εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας. «Η απόσυρση καταθέσεων έφτασε στο ανώτερο σημείο της μα θεωρώ ότι αυτό θα είναι διαχειρίσιμο από τη στιγμή που θα εκλεγεί μια νέα κυβέρνηση, με την προϋπόθεση βέβαια η κυβέρνηση αυτή να εκδηλώσει την επιθυμία της χώρας να παραμείνει στην ευρωζώνη. Αν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ η ζημιά για την υπόλοιπη Ευρώπη θα ήταν κάπου ανάμεσα στην καταστροφή και τον Αρμαγεδώνα».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε στο κοινοβούλιο πως η Ισπανία αντιμετωπίζει πρόβλημα δανεισμού καθώς το κόστος δανεισμού άγγιξε αστρονομικά επίπεδα. Στο ίδιο ύφος ο Ιρλανδός υπουργός οικονομικών Μάικλ Νούναν είπε πως τα σχέδια του Λονδίνου να επιστρέψουν στις αγορές στα τέλη του 2013 μπορεί να είναι ανέφικτα εξαιτίας της ανασφάλειας.

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ βοήθησε να κατευναστούν τα πνεύματα στις αγορές, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, με τον υπαινιγμό πως το Βερολίνο μπορεί να είναι ανοιχτό σε πρωτοβουλίες για ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα καθώς και σε άλλα ‘μνημονιακά’ κράτη της ευρωζώνης.

Μα το κλίμα ευφορίας διακόπηκε απότομα από την πρόσφατη πτώση του ευρώ με τις φήμες πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διακόπτει τη ζωογόνο χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια για την προστασία τους από μελλοντικές ζημιές.

Αργότερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είπε πως περιμένει από την Τράπεζα της Ελλάδος να χρησιμοποιήσει τα € 130 δις από το πακέτο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να εξασφαλίσει πως οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν την απαραίτητη ρευστότητα. Αφού συμβεί αυτό τότε και μόνο τότε η Ελλάδα θα λάβει πρόσθετη βοήθεια από τη Φρανκφούρτη. Μάλιστα, μετά από μικρή καθυστέρηση € 18 δις θα αποδεσμευτούν σύντομα για την επανεκεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Η Σόνι Κούπ από το think tank ‘επαναπροσδιορισμός’ η βάση του οποίου είναι οι Βρυξέλλες είπε: «Το υψηλού ρίσκου παίγνιο του ‘κοτόπουλου’ ανάμεσα στους Έλληνες πολιτικούς και τους πολιτικούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να σταματήσει αυτή τη στιγμή. Αυτή που λένε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δε θα είναι σημαντικό γεγονός δεν ξέρουν για τι συζητούν ή έχουν σκιώδη κίνητρα. Το κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό κόστος για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανότατα ανυπολόγιστο».

Στη σύνοδο κορυφής των G8 που ξεκινά την Παρασκευή ο Ομπάπα θα πιέσει τη Μέρκελ να δώσει προσοχή στον τομέα της ανάπτυξης στην Ευρώπη εν είδει ενός πακέτου ανάπτυξης παρά να επιμείνει στη δημοσιονομική αυστηρότητα η οποία, απορρίφθηκε καταφανώς από τους Έλληνες ψηφοφόρους.

Μα οι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η επιρροή του Ομπάμα στα εσωτερικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μικρή καθώς ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν την Ευρώπη η διοίκηση του Ομπαμα έχει επιλέξει να διατηρήσει στάση απόστασης και μη-ανάμιξης.

Ο Κίνγκ κάνοντας δηλώσεις για την πορεία της Τράπεζας της Αγγλίας το τελευταίο τετράμηνο, μεταξύ άλλων είπε πως η ανάπτυξη στη Βρετανία είναι αδύναμη και ο πληθωρισμός μεγαλύτερος από αυτόν που αναμενόταν τρεις μήνες πριν. Επίσης πρόσθεσε ότι θα πάρει ως το 2014 μέχρι το συνολικό προϊόν της χώρας να επιστρέψει στα επίπεδα του 2008.

Είπε «Αυτό που είναι περισσότερο θλιβερό είναι πως κοιτώντας πίσω στις διαμάχες που εκτυλίσσονταν την περίοδο 2007-2008 δεν είχε γίνει αντιληπτό ότι τα προβλήματα δεν ήταν προβλήματα ρευστότητας αλλά προβλήματα χρέους... Οι ανισορροπίες μεταξύ των κρατών στην ευρωζώνη δημιούργησαν χρεώστες και πιστωτές και κάποια στιγμή οι ζημιές των πιστωτών θα πρέπει να αναγνωριστούν, να απορροφηθούν και να διαμοιραστούν ανάμεσα στα δύο μέρη. Μέχρι να συμβεί κάτι τέτοιο δε θα υπάρξει λύση. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λειτούργησε ηρωικά στην προσπάθεια της να ‘αγοράσει χρόνο’, μα ο χρόνος αυτός δε χρησιμοποιήθηκε κατάλληλα έτσι ώστε οι κατάλληλες λύσεις να εντοπιστούν και να εφαρμοστούν».

Πηγή: The Guardian: http://www.guardian.co.uk/global/2012/may/16/cost-greek-exit-euro-emerges
GeopoliticsDailyNews
 
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΑΠΕΙΡΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΜΑΣ. ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΤΕΚΟΥΝ.

Ζαν-Μαρκ Ερό: Καθυστερησαν υπερβολικα να βοηθήσουν την Ελλάδα



Οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας καθυστέρησαν υπερβολικά να βοηθήσουν τη χώρα και ο στόχος πρέπει να είναι τώρα η οικονομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με τον περιορισμό του χρέους της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό.

«Η Ελλάδα χρειάζεται αναθέρμανση της οικονομίας της. Υπάρχουν (στην Ευρωπαϊκή Ένωση) αδιάθετοι διαρθρωτικοί πόροι και αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να βοηθήσουμε να υπάρξει αυτή η αναθέρμανση ταυτόχρονα με την δημοσιονομική ανάταξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter.

«Περιμέναμε πολύ πριν βοηθήσουμε την Ελλάδα. Αυτή η κατάσταση συνεχίζεται δύο χρόνια τώρα και όλο και επιδεινώνεται», είπε.

πηγη: real.gr

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"