ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ;


ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΑ 31 ΔΙΣ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ; ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΤΑ 18 ΔΙΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ; ΥΠΗΡΞΕ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ. ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΙ ΜΕ ΠΑΝΙ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΝ ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΟΥΝ. ΜΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΦΡΟΥΔΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΤΙ ΜΟΛΙΣ ΕΡΘΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ.ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΤΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΡΦΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

ΜΗΝ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΙ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΝΑ ΤΑΥΤΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΕΟΝΤΕΙΕΣ ΔΑΝΕΙΑΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ. ΚΑΜΙΑ. ΟΣΟ ΠΙΟ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΟΣΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.

«Η χώρα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο»


«Η χώρα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο», λέει ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Αντιδράσεις προκάλεσε η συνέντευξη του εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Θάνου Κατσάμπα στην εφημερίδα «The Wall Street Journal», στην οποία εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο διάσωσης, διευκρινίζοντας ότι τα ποσά θα μπορούσαν να προέλθουν από την ευρωζώνη και την ΕΚΤ. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απάντησε λέγοντας ότι «τις θέσεις της χώρας τις εκφράζει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. Ουδείς άλλος». Τις θέσεις Κατσάμπα δεν υποστηρίζει το ΔΝΤ, το οποίο δεν βλέπει ανάγκη για τρίτο πακέτο στήριξης.

Σύμφωνα με τον Θ. Κατσάμπα, ο οποίος έχει σταδιοδρομήσει για χρόνια στο ΔΝΤ, η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπρόσθετη χρηματοδότηση, η οποία «μπορεί να πάρει τη μορφή είτε εμπλοκής του επίσημου τομέα είτε μέσω επιπρόσθετων δανείων, ελπίζω με πιο ευνοϊκούς όρους».

Αναφερόμενος στην επιμήκυνση του προγράμματος διάσωσης είπε ότι θα δημιουργούσε χρηματοδοτικό κενό 20 δισ. ευρώ, προσθέτοντας πως είναι μη ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι μπορεί η Ελλάδα να καλύψει το χρηματοδοτικό αυτό κενό μόνη της.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Κατσάμπα μόνο η ευρωζώνη και η ΕΚΤ μπορούν να αναλάβουν το βάρος να καλύψουν αυτό το κενό, καθώς η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων από το ΔΝΤ είναι αδύνατη «καθώς τα δάνεια [του ΔΝΤ] χορηγούνται σε όλες τις χώρες με όρους που δεν είναι διαπραγματεύσιμοι».

Κανένας πιστωτής της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν έχει δείξει την πρόθεση του να δανείσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα και το ευρωσύστημα δεν έχει φανεί πρόθυμο να αναδιαρθρώσει τα 50 δισ. ελληνικού χρέους που κατέχει, σημειώνειθ η WSJ.

Ο Θ. Κατσάμπας αναγνωρίζει ότι μία εμπλοκή του δημόσιου τομέα (OSI) θα είναι δύσκολο να συμφωνηθεί, όσο απαραίτητη και αν φαίνεται.

«Η δυσκολία ενός OSI είναι ότι πιθανόν δημιουργεί προηγούμενο και για άλλους δανειστές, το οποίο, φυσικά, οι χώρες της ευρωζώνης και η ΕΚΤ θα προτιμούσαν να αποφύγουν», τονίζει.

Χαρακτηρίζει μάλιστα τυχόν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ «ένα ανεπιθύμητο γεγονός που θα στείλει τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω».

Στην ίδια συνέντευξη ο έλληνας εκπρόσωπος αναφέρει ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου εκτίμησε ότι το 2011 υλοποιήθηκε μόνο το 22% των υποχρεώσεων που προβλέπονταν  από το πρόγραμμα σύγκλισης.

Διαψεύδει η Αθήνα

Ωστόσο, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, διέψευσε τις δηλώσεις Κατσάμπα λέγοντας πως «τις θέσεις της χώρας τις εκφράζει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. Ουδείς άλλος».

Απάντηση του ΔΝΤ

Ερωτηθείς την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον για τις δηλώσεις Κατσαμπά, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, αποσαφήνισε πως το ΔΝΤ δεν μιλά για τρίτο πρόγραμμα και επιδιώκει να μπει σε τροχιά υλοποίησης το δεύτερο πρόγραμμα που αποφασίστηκε τον Φεβρουάριο.
Ακόμη ο Τζ. Ρέις εκτίμησε ότι υπάρχουν «καλά επιχειρήματα για να παραταθεί (πέραν του 2014) το περιθώριο που έχει δοθεί στην Ελλάδα, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής» δήλωσε ο Τζέρι Ράις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ουάσινγκτον.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:
ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΣΑΣ ΤΟ ΛΕΩ ΟΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ 3 ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΙ ΝΕΟ ΚΟΥΡΕΜΑ. ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙ ΑΥΤΟ ΑΠΛΩΣ ΨΕΥΔΕΤΑΙ ΑΣΥΣΤΟΛΑ.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΑ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ:


ΑΛΛΑΞΤΕ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΝΕΟ ΚΟΥΡΕΜΑ

Χρειαζονται μεταρρυθμισεις με η χωρις μνημονιο αλλα χρειαζεται και σκληρη επαναδιαπραγματευση που δεν γινεται ακομη για να αλλαξουν δομικοι και θανατηφοροι οροι των δανειακων συμβασεων και της αδιεξοδης συνταγης τους. Οπως χρειαζεται και νεο κουρεμα του επισημου χρεους της χωρας κατα 50%. Το χρεος το 2012 με αυτα τα μετρα και αυτην την δανειακη συμβαση δεν θα φτασει ποτε το 120% του ΑΕΠ  και δεν προκειται να γινει βιωσιμο με τιποτα. Αν το χρέος δεν πεσει στο 80% του ΑΕΠ τουλαχιστον δεν μπορει να εξυπηρετηθει.

ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

Βρυξέλλες: του Θάνου Αθανασίου

Η οικονομική και νομισματική ένωση μπορεί να επιβιώσει μόνο αν στο τέλος του δρόμου αρχίσει να φαίνεται η πολιτική ένωση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο. Ο πρόεδρος Μπαρόζο σε μια θεαματική και ξεκάθαρα πολιτική ομιλία του χθες το πρωί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο πέρασε στην αντεπίθεση και έσπασε το ταμπού της «ομοσπονδίας». Ο τοποτηρητής των συνθηκών είπε χωρίς περιστροφές ότι «πρέπει να γίνουμε μια ομοσπονδία εθνικών κρατών» - κάτι που δεν πρέπει να προκαλεί φόβο σε κανέναν - και ο τρόπος που αυτό θα επιτευχθεί θα είναι κοινοτικός, πολιτικός και δημοκρατικός. Περνάει μάλιστα μέσα από την αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, πάγιο αίτημα της γερμανικής πλευράς.

Για αυτό το σκοπό δεσμεύτηκε να φέρει συγκεκριμένες προτάσεις αλλαγών της συνθήκης πριν από τις ευρωεκλογές του 2014. Μιλώντας μπροστά στο βασικό ακροατήριο που ενδιαφέρεται για τις ευρωεκλογές, δηλαδή τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του 2014, έθεσε το βασικό πολιτικό διακύβευμα της κάλπης: ομοσπονδία ή παράταση της αστάθειας.

Ο Ζ. Μ. Μπαρόζο και η Κομισιόν, ασφαλώς θα συμμετάσχουν στη διακυβερνητική διάσκεψη για την αλλαγή της συνθήκης η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές του 2013. Οι 18 μήνες που θα ακολουθήσουν είναι αρκετοί για να τελειοποιηθεί ένα νέο δεσμευτικό κείμενο που θα μπορούσε μετά τις ευρωεκλογές να τεθεί υπό την έγκριση των κρατών μελών, με κοινοβουλευτικές διαδικασίες ή δημοψηφίσματα. Φυσικά για να κερδηθούν τα δημοψηφίσματα ο Ευρωπαίος πολίτης θα πρέπει να έχει κατανοήσει ως τότε ότι η πηγή όλων των προβλημάτων του είναι η λιγότερη Ευρώπη και όχι η περισσότερη.

Γι’ αυτό ο πρόεδρος της Κομισιόν αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλία του εξηγώντας το διεθνές περιβάλλον και τη θέση της εθνικής κυριαρχίας. Επεξήγησε ότι η εθνική κυριαρχία τίθεται σήμερα υπό αμφισβήτηση καθώς τα κράτη μέλη δεν έχουν το απαραίτητο μέγεθος για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους στην οικονομική και γεωστρατηγική σκακιέρα: «το μέγεθος όντως μετράει» είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντας προς τους εμπορικούς και επιχειρηματικούς εταίρους των Ευρωπαίων, Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ. Επιπλέον εξαπέλυσε δριμεία κριτική στους ευρωσκεπτικιστές και τους λαϊκιστές, αποδομώντας τα βασικά τους επιχειρήματα. Έδειξε μάλιστα σε μια αποστροφή του λόγου του και την αγωνία της Κομισιόν για τις διάφορες τάσεις ανομίας και εξτρεμισμού που εμφανίζονται ανά την ΕΕ, υπονοώντας μεταξύ άλλων και τα τεκταινόμενα με την ακροδεξιά στην Ελλάδα.

Ακόμα και όταν η συζήτηση άρχισε να περιστρέφεται γύρω από τη «ανάπτυξη» και τα μέτρα λιτότητας σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, ξεκαθάρισε ότι ο υπαίτιος δεν είναι το ευρώ, αλλά τα συσσωρευμένα διαρθρωτικά προβλήματα και η απώλεια ανταγωνιστικότητας αυτών των κρατών, με ευθύνη των εθνικών κυβερνήσεων και των επιλογών τους. Ο Ζ. Μ. Μπαρόζο δεν έκανε τυχαία αυτή την αναφορά. Οι κοινοτικές υπηρεσίες και οι αναλυτές της Κομισιόν είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα αλλά δεν εισακούσθηκαν στις «καλές εποχές». Ως εκ τούτου - και αυτό αποτέλεσε το δεύτερο βασικό σημείο της ομιλίας Μπαρόζο για την κατάσταση στην ένωση - απαιτείται ολοκληρωμένη οικονομική διακυβέρνηση βραχυπρόθεσμα. Αρχίζοντας από την τραπεζική ένωση, η Κομισιόν παρουσίασε χθες το πολυαναμενόμενο πακέτο προτάσεων για την τραπεζική εποπτεία, αρμοδιότητα που αποδίδεται πλέον στην ΕΚΤ. Η ΕΚΤ σε γενικές γραμμές θα έχει στα χέρια της την ακτινογραφία κάθε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος στην ΕΕ, θα αποδίδει και θα ανακαλεί άδειες, θα ζητά μέτρα και κινήσεις από τους εθνικούς επόπτες και θα μπορεί να εγκρίνει την απευθείας, εντός ολίγου, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM.

Για το τελευταίο εξαιρετικής σημασίας ήταν και η έγκριση από γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο της λειτουργίας του ESM. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Γιούνκερ, ο οποίος αμέσως μετά εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση το ΔΣ του ESM θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στο περιθώριο του eurogroup της 8ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, ενώ θα είναι σε θέση να εκτελεί το ρόλο του μόλις τα 12 κράτη - μέλη επικυρώσουν τη «Συνθήκη για την Σταθερότητα, Συνεργασία και Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση» - κατά πάσα πιθανότητα την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Εύσημα, αλλά και νέες πιέσεις προς τους πολιτικούς αρχηγούς

Σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα, στο οποίο αναφέρθηκαν πολλοί από τους παριστάμενους ευρωβουλευτές, ο Ζ. Μ. Μπαρόζο έκανε μια πολύ συγκεκριμένη αναφορά, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τις πολιτικές αποφάσεις της ευρωζώνης: Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος, εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Επισήμανε, μάλιστα, πως τώρα πλέον είναι σε θέσει να αποδείξει ότι μπορεί να το κάνει, ασκώντας ουσιαστικά πίεση προς τους πολιτικούς αρχηγούς να τα βρουν με την τρόικα το συντομότερο δυνατό. Επιπλέον με τις αναφορές του στο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας άφησε να εννοηθεί ότι υπαναχωρήσεις από τις διαρθρωτικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων, οι αλλαγές σε δημόσιο και εργασιακά δεν μπορούν να απαλειφθούν...
ΠΗΓΗ: REAL.GR

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ. ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΜΕ ΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΓΓΥΗΘΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ. ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟ Η ΑΤΥΠΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ ΙΣΧΥΡΩΝ ΚΡΑΤΩΝ.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"