ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

18,3 δισ. στην Ελλάδα με τον νεο προϋπολογισμο της ΕΕ

ΣΑΜΑΡΑΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

18,3 δισ. στην Ελλάδα

Σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα θεωρείται η συμφωνία στις Βρυξέλες καθώς η χώρα εξασφάλισε 14,5 δισ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ και επιπλέον 1,8 δισ. για την αγροτική ανάπτυξη. Επίσης συμφωνήθηκε να αλλάξει η μεθοδολογία για την παροχή κονδυλίων στα κράτη με οικονομικά προβλήματα και αυτό σημαίνει ότι στα επόμενα 2 χρόνια η Ελλάδα θα εξασφαλίσει άλλα 2 δισ. ευρώ.
Αντώνης Σαμαράς Αντώνης Σαμαράς Βασικό επιχείρημα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ήταν ότι η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση και το μέλλον της ανάπτυξής της συνδέεται με τα διαρθρωτικά ταμεία της πολιτικής συνοχής. . Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου σχολίασε χαριτολογώντας την 40ωρη συνεχή διαπραγμάτευση με την εξής φράση:«Μπήκαμε ξυρισμένοι και βγήκαμε αξύριστοι».
Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έδινε θετικά μηνύματα καθ' όλη τη διάρκεια των δραματικών διαπραγματεύσεων και προδιέθετα ότι η Ελλάδα θα εξασφάλιζε όχι μόνο τα 14 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος αλλά και κάτι παραπάνω.
Στην τελευταία σύνοδο του Νοεμβρίου η Ελλάδα είχε εξασφαλίσει ήδη 14 δισ., που ήταν παραπάνω από τα 11,5 δισ. που είχε αρχικά προτείνει η Κομισιόν. Κάτω από τις δραματικές συνθήκες που κυριαρχούσαν χθες στις Βρυξέλλες, με τον επόμενο επταετή κοινοτικό προϋπολογισμό να είναι μειωμένος σε ιστορικά επίπεδα, οι προσπάθειες για τη διασφάλιση των κονδυλίων αυτών εκ μέρους της Ελλάδας χαρακτηρίζεται στην έδρα της Ε.Ε. ως σημαντικός άθλος.
Επιχείρημα η ανάπτυξη
Πρόσωπα με μεγάλη εξοικείωση σε διαπραγματεύσεις για τους κοινοτικούς προϋπολογισμούς σημειώνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις χώρες που δεν είναι καθαροί συνεισφορείς, όπως η Ελλάδα, να διεκδικήσουν πολλά και τονίζουν ότι αν η Ελλάδα καταφέρει πράγματι να πάρει έστω και 14 δισ. θα πρόκειται για μια αναμφισβήτητη επιτυχία, καθώς στον τρέχοντα πολυετή προϋπολογισμό η Ελλάδα είχε 20,2 δισ. ευρώ.
Βασικό όπλο του Ελληνα πρωθυπουργού καθ' όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ήταν το επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει απόλυτη ανάγκη από επενδυτικά κονδύλια για να προχωρήσει στην ανάπτυξη. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς την Ελλάδα δεν μειώνονται μόνο λόγω της γενικής μείωσης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, αλλά και για άλλους δύο λόγους: πρώτον, διότι, σύμφωνα με την πάγια μεθοδολογία της Ε.Ε., για τα κονδύλια προς τις περιφέρειες χρησιμοποιούνται τα οικονομικά στοιχεία των ετών 2007-8-9, ενώ για τα κονδύλια σε εθνικό επίπεδο χρησιμοποιούνται τα έτη 2008-9-10 και συνεπώς δεν λαμβάνονται υπ' όψιν τα χρόνια της ύφεσης και της κρίσης. Δεύτερον, διότι με την ένταξη των νέων χωρών μειώθηκε ο μέσος όρος τού κατά κεφαλήν προϊόντος και η Ελλάδα απομακρύνθηκε προς τα πάνω από το νέο μέσον όρο, με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να θεωρείται εύπορη χώρα.
πηγη:  enet.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Ειναι απαραδεκτη και μικροψυχη η κριτικη του Συριζα για τα κονδυλια που πετυχε η κυβερνηση στον νεο κοινοτικο προυπολογισμο. Υπο τις δεδομενες συνθηκες και ενω μειωνεται η κοινοτικη χρηματοδοτηση η επιτευξη 7 δις επιπλεον του αρχικου στοχου που ηταν τα 11.5 δις συνολο δηλαδη 18.5 ειναι επιτυχια. Γνωριζετε οτι εχω ασκησει κριτικη εντονη σε αλλες διαπραγματευσεις αλλα στην συγκεκριμενη οποιος δεν το βλεπει αυτο ειναι τυφλος. Βεβαιώς ισως να έπρεπε να επιμείνουμε περισσοτερο στο οτι τα στοιχέια του ΑΕΠ που λαμβάνει υπόψη της η Ευρωπη με βάση την πάγια μεθοδολογία της είναι εκτός πραγματικότητας πια διότι τα ετη 2007 -8-9 δεν είχαμε την πρωτόγνωρη υφεση για τα ιστορικα χρονικα, που προκάλεσε το αποτυχημένο πρόγραμμα της τρόικας και άρα θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη κατ'εξαίρεση οι νέες δυσμενέστατες συνθήκες, αλλά παρόλα αυτά νομίζω οτι και αυτό που επετεύχθει ειναι επιτυχία.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΨΑ ΣΤΟ FB ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ:

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"