ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Το κοστούμι της λιτότητας στενεύει

Το κοστούμι της λιτότητας στενεύει την Ευρώπη

Επτά χρόνια... φαγούρας φέρνει στην Ευρώπη ο προϋπολογισμός της περιόδου 2014-2020, ο πρώτος εκτεταμένων περικοπών στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τον στενό «κορσέ» της λιτότητας που επιβάλλεται σε πανευρωπαϊκό πλέον επίπεδο, μετά τον συμβιβασμό των «27» στη μάχη των Βρυξελλών, έσπευσε να καταδικάσει η πλειονότητα των γαλλικών μέσων ενημέρωσης, ενώ επικριτικά σχόλια είδαν το φως της δημοσιότητας σε σημαντική μερίδα του γερμανικού, του ιταλικού και του ολλανδικού Τύπου.
Ενδεικτικά, η «Liberation» έκανε λόγο για ένα «τεράστιο λάθος της ΕΕ» που «τορπιλίζει» την ανάπτυξη, ενώ η «Le Monde» επέλεξε να κάνει λογοπαίγνιο με τον τίτλο της διάσημης ταινίας της Μέριλιν Μονρόε μιλώντας για «Επτά χρόνια λιτότητας».
Την ίδια γραμμή ακολούθησαν και αρκετά μέσα στη Γερμανία, παρ' όλο που η καγκελάριος Μέρκελ επέλεξε να συμπορευτεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό και να αφήσει εκτεθειμένο τον Φρανσουά Ολάντ.
Δημοσιεύματα ανέφεραν επίσης ότι την ώρα που η ΕΕ μεγαλώνει, το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής «ψαλιδίζει» τους πόρους για έρευνα, νέες τεχνολογίες, εκπαίδευση και οικονομικούς κλάδους αιχμής. Βάζει δηλαδή «ταφόπλακα» στα προγράμματα αναθέρμανσης της οικονομίας, θυσιάζοντας για ακόμη μία φορά τον ευρωπαϊκό Νότο προς όφελος των πλούσιων χωρών του Βορρά.
Αναλυτικότερα, η ιταλική «La Repubblica» σε σχόλιό της παρατηρεί πως «όλοι μιλούν για έναν καλό συμβιβασμό» και επισημαίνει: «Το συμπέρασμα από τη Σύνοδο Κορυφής είναι αρκετά απλό: Ο Κάμερον κέρδισε και η Ευρώπη έχασε. Για πρώτη φορά η Ευρώπη προβαίνει σε περικοπές του προϋπολογισμού της και παραιτείται των απαιτούμενων κονδυλίων για την ανάπτυξη». Συνεχίζει δε αναφέροντας πως οι πλούσιες χώρες του Βορρά διασφαλίζουν έτσι ένα ακόμη πλεονέκτημα στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας.
Βερολίνο
«Η ακραία βρετανική θέση, που θεωρεί σπατάλη πόρων κάθε ευρώ προς την ΕΕ, δικαιώνεται με την απόφαση της Συνόδου», εκτιμά από την πλευρά της η γερμανική «Tagesspiegel» και παρατηρεί:
«Φυσικά και ακούγεται λογικό να γίνονται περικοπές στον προϋπολογισμό της ΕΕ, όταν καλούνται να κάνουν περικοπές οι χώρες-μέλη. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για ανοησία, αν λάβει κανείς υπόψη πώς λειτουργεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός. Με την αρχή της συγχρηματοδότησης αποδεσμεύονται υψηλές επενδύσεις που ισοδυναμούν με προγράμματα αναθέρμανσης της οικονομίας. Και αυτά τα ποσά είναι τώρα μικρότερα».
Με τον τρόπο αυτόν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν είναι πλέον σε θέση να συγκροτήσουν ένα σύμφωνο ανάπτυξης. Με αυτά τα δεδομένα πώς θα γίνει η υπέρβαση της ύφεσης στην Ευρώπη, διερωτάται η γερμανική εφημερίδα.
«Η ΕΕ συμφώνησε στον πρώτο προϋπολογισμό λιτότητας στην ιστορία της» έγραψε χαρακτηριστικά η έγκριτη «Frankfurter Allge-meine Zeitung».
Ολλανδία
Διαφορετικά αντιμετωπίζει το θέμα η ολλανδική «De Volkskrant»: «Μπορεί κανείς να ζήσει και με μειωμένο προϋπολογισμό σε εποχές που οι χώρες-μέλη καλούνται να μειώσουν τις δαπάνες τους», γράφει η εφημερίδα και διευκρινίζει:
«Κάποιοι ήλπιζαν ότι οι Βρυξέλλες θα τους βοηθούσαν να δώσουν ώθηση στην οικονομική τους ανάπτυξη με ευρωπαϊκές επενδύσεις. Κάτι τέτοιο δεν ήταν από πολιτικής πλευράς υλοποιήσιμο. Πέραν τούτου, ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι πολύ μικρός σε σχέση με τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών. Το θλιβερό στην υπόθεση είναι ότι οι πόροι για τα επόμενα επτά χρόνια θα διατεθούν για τους ίδιους σκοπούς, όπως και παλαιότερα».
ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
«Πανηγυρισμοί» για Κάμερον, αιχμηρά σχόλια για Ολάντ
Μύδρους κατά του Φρανσουά Ολάντ εξαπέλυσαν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης για την αδυναμία του προέδρου να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στις απαιτήσεις της Μεγάλης Βρετανίας για έναν προϋπολογισμό επταετούς λιτότητας. Την ίδια ώρα διθυραμβικά ήταν τα σχόλια του βρετανικού Τύπου που χαρακτηρίζουν τον Ντέιβιντ Κάμερον ως τον πρωθυπουργό που κατάφερε να κερδίσει τη μάχη με την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τη «Le Figaro», ο Φρ. Ολάντ υπέκυψε στις απαιτήσεις του Βερολίνου και του Λονδίνου. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, παρά τις κορώνες ο Γάλλος πρόεδρος μετρά ακόμη μία ήττα.
Παρά τις υποσχέσεις περί «επαναπροσανατολισμού» της Ευρώπης, στη σύνοδο των Βρυξελλών φάνηκε η πικρή αλήθεια, γράφει η Figaro: «Η Γαλλία δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τις θέσεις της απέναντι στις απαιτήσεις του Ντ. Κάμερον που υποστηριζόταν από την Ανγκ. Μέρκελ. Υστερα από μια νύχτα αδιάκοπων διαπραγματεύσεων, το κλίμα στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνοψιζόταν στο εξής: η Γαλλία κοιμήθηκε»...
Μπορεί ο Φρ. Ολάντ να υιοθέτησε τη στάση της «υπευθυνότητας», σχολιάζει η «Le Figaro», αλλά αυτή η υπευθυνότητα στοίχισε στη Γαλλία μια μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων. «Οποια και αν είναι η βιτρίνα που θα χρησιμοποιηθεί για να υποκριθούμε ότι πρόκειται για μια νίκη του Παρισιού, η πολιτική ανάγνωση της συνόδου παραμένει σκληρή για τον πρόεδρο». Ο βρετανικός Τύπος χαρακτήρισε τον Ντέιβιντ Κάμερον ως τον πρωθυπουργό που κατάφερε να κερδίσει τη μάχη με την Ευρώπη στα σημεία, καθώς πέρα από το δημοψήφισμα που εξήγγειλε για την παραμονή της Γηραιάς Αλβιώνας στην ΕΕ, κατάφερε να επιστρέψει στο Νησί ως «νικητής» και να εξουδετερώσει τις γαλλικές απαιτήσεις.
«Νίκη του Κάμερον», έγραψε η «Independent», ενώ και η φιλοευρωπαϊκή «Guardian» αναφέρθηκε στην ιστορική απόφαση για τον προϋπολογισμό λιτότητας που κατάφερε να εξασφαλίσει η Μεγάλη Βρετανία.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ

ΠΗΓΗ:

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"