ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

ΚΑΝΑΛΙ YOUTOUBE ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Loading...

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013

ΝΕΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙΒρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Νέο «κούρεμα» του ελληνικού δημοσίου χρέους -που μπορεί να αγγίξει τις 20 μονάδες του ΑΕΠ- μετά τις γερμανικές εκλογές επεξεργάζονται στις Βρυξέλλες, τη Χάγη και το Βερολίνο οι εταίροι και οι κοινοτικοί θεσμοί.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Realnews, το ζήτημα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους από τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου ετέθη σε τρεις μυστικές συσκέψεις υψηλόβαθμων κοινοτικών παραγόντων, εκ των οποίων οι περισσότεροι έχουν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην ευρωζώνη. Οι τρεις συσκέψεις, όλες μέσα στο 2013, πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες στo περιθώριο του Euro Working Group (EWG), στο Βερολίνο σε επίπεδο τεχνικών αξιωματούχων και στη Χάγη, που τελευταία λαμβάνει σημαίνοντα ρόλο στα κοινοτικά δρώμενα, αναφέρει στην «R» πηγή με άμεση γνώση των συζητήσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup αλλά και ο επικεφαλής του EWG φέρονται όχι απλά να είναι ενήμεροι, αλλά να συζητούν λεπτομέρειες, κυρίως ως προς τον χρόνο και το «πολιτικό πρόσχημα» της παρέμβασης.

Οι εξετάσεις του προέδρου

Οπως έγινε γνωστό, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, περιοδεύοντας στις ευρωπρωτεύουσες για να πάρει το χρίσμα, «έδωσε εξετάσεις» και στο συγκεκριμένο θέμα σε Παρίσι και Βερολίνο και, όπως όλα δείχνουν, τις πέρασε.

Πηγή προσκείμενη στη νέα ηγεσία της ευρωομάδας αναφέρει ότι «η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ όσο τηρεί τις υποχρεώσεις της». Εκτιμά ότι το ελληνικό ζήτημα δεν αναμένεται να τεθεί μέσα στο 2013 με την ίδια δραματική ένταση που ετέθη το 2012, όμως «εντός του καλοκαιριού οι εταίροι θα πρέπει να δουν πολύ σοβαρά το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος από τα μέσα του 2014». Ως γνωστόν, η χρηματοδότηση που προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση δεν καλύπτει σχεδόν το μισό 2014, ενώ φαίνεται απίθανο η χώρα να επιστρέψει στις αγορές πριν από τα τέλη του 2015. Το δε ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα αν δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα ή αν δεν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του για ένα δωδεκάμηνο μετά από κάθε δόση.

«Οσο καλά και να πάει το ελληνικό πρόγραμμα ως προς την εκτέλεσή του, το ΔΝΤ θα θέσει επιτακτικά το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού μέσα στο καλοκαίρι του 2013, με αφορμή την αντίστοιχη δόση», ξεκαθαρίζει πηγή του Eurogroup. Σημειώνει όμως με νόημα πως «οι Ελληνες δεν πρέπει να ανησυχούν, διότι και το νέο “κούρεμα” θα διευθετηθεί και η επιπλέον χρηματοδότηση θα βρεθεί για το διάστημα μετά το 2014, αν η κυβέρνηση συνεχίσει να τηρεί τα συμφωνηθέντα». Δηλαδή, αναφέρουν κοινοτικές πηγές, να εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα προσαρμογής, να μειώσει τον δημόσιο τομέα ακόμη και με απολύσεις, να παρουσιάσει ένα νέο φορολογικό με βασικό στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις.

Προς το παρόν, το Συμβούλιο και το EWG αναζητούν δύο νούμερα: ένα για το «κούρεμα» και ένα για το χρηματοδοτικό κενό. Το δεύτερο νούμερο δεν έχει πέσει ακόμα στο τραπέζι, όμως όσον αφορά το κούρεμα οι ειδικοί που δούλεψαν πάνω σε προχωρημένα μοντέλα τον κρίσιμο Νοέμβριο του 2012 εκτιμούν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να ανασάνει αν το χρέος της μειωνόταν κατά τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ με μόνιμο τρόπο. Υπάρχουν όμως και προτάσεις που φτάνουν τα 53 δισ. ευρώ

Αυστηρή προειδοποίηση

Η προϋπόθεση της τήρησης των συμφωνηθέντων στο πρόγραμμα για να έχει θετική έκβαση η προδιαγραφόμενη περιπέτεια για τις Βρυξέλλες, τη Χάγη και το Βερολίνο είναι απόλυτη: «οι στόχοι για όλα τα έτη έως το 2020 είναι τόσο αυστηρά καθορισμένοι που οποιαδήποτε παρέκκλιση θα ανατρέψει τα νούμερα της εύθραυστης βιωσιμότητας». Αυτό αναφέρουν στη Real news κύκλοι της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (DGECFIN).

Ξεκαθαρίζουν ακόμη ότι «το ΔΝΤ παραδέχθηκε λάθος στον προσδιορισμό των πολλαπλασιαστών της επίδρασης των περικοπών των δημοσίων δαπανών στο ΑΕΠ, όμως αυτό ήταν γνωστό στις Βρυξέλλες από το 2010. Οι ελληνικές κυβερνήσεις πίεσαν αφόρητα για μικρότερες προβλέψεις ύφεσης, διότι μεγαλύτερη ύφεση το 2010 και 2011 θα σήμαινε αυτόματα πρόσθετα μέτρα».

Οι Βρυξέλλες είναι σε αυτό το σημείο κατηγορηματικές: «Η Ελλάδα ήταν με την πλάτη στον τοίχο και οι αγορές απειλούσαν το ευρώ και τη συνοχή του. Η μόνη λύση το 2010 ήταν ένας συνδυασμός ανάκτησης αξιοπιστίας των στατιστικών και ραγδαίας μείωσης του ελλείμματος από τον πρώτο χρόνο». Ως εκ τούτου, στα δημοσιονομικά η συνταγή έπρεπε να είναι οι ραγδαίες περικοπές, που στην πράξη άργησαν δύο χρόνια για να εφαρμοστούν. Εκεί τοποθετούν οι Βρυξέλλες ένα κομμάτι των ευθυνών για την παρατεταμένη ύφεση, όχι όμως για το απόλυτο μέγεθός της. Θυμίζουν μάλιστα ότι από το πρώτο έτος η Κομισιόν συνταγογραφούσε μειώσεις δαπανών και οι κυβερνήσεις αποφάσιζαν μέτρα από τα έσοδα, εξ ου και το πρόγραμμα απέτυχε δύο φορές σε δύο χρόνια.

Με όλα αυτά τα δεδομένα «η υποτιθέμενη παραδοχή του ΔΝΤ» δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αλλαγή της συνταγής. Η αναλογία των μέτρων και το συνολικό τους ύψος θα μπορούσαν να βελτιωθούν αν υπάρξει ελάφρυνση των δημοσίων οικονομικών λόγω του νέου «κουρέματος». Η δε ανάπτυξη και η έξοδος στις αγορές μπορούν να διευκολυνθούν από το νέο προφίλ του χρέους που θα προκύψει. Το να αποφευχθούν όμως οι απολύσεις στο Δημόσιο ή να μην προχωρήσει το δεύτερο κύμα συγχωνεύσεων ασφαλιστικών ταμείων είναι εκτός κάθε συζήτησης.

ΠΗΓΗ: REAL.GR

TO ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:


ΣΑΣ ΤΟ ΛΕΩ ΣΥΝΕΧΩΣ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΑΘΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.. ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΓΩΔΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΝΟΥΝ ΣΑΝ ΑΝΩΡΙΜΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΑ ΣΤΑΣΗ. ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΓΙΑΤΙ ΔΗΘΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΠΑΛΙ ΦΤΑΙΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΕ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΥΦΕΣΗΣ ΕΝΩ ΔΗΘΕΝ ΠΑΛΙ ΑΥΤΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΑΝ ΣΩΣΤΑ. ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΛΕΟΝ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΟΛΙΒΙΕ ΜΠΛΑΝΣΑΡ ΤΟΥ ΔΝΤ  ΝΑ ΑΝΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΠΑΙΔΑΡΙΩΔΩΣ ΤΗΝ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΝΑΜΕ ΛΑΘΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΓΙΑΤΙ ΔΗΘΕΝ ΠΑΛΙ ΥΠΗΡΞΑΝ ΑΚΑΘΟΡΙΣΤΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΦΗΣΑΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ. ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΔΝΤ ΕΠΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΟΥ. ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ. ΕΓΩ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΚΥΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΡΙΕΡΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΦΑΙΔΡΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ. ΚΑΝΕΝΑΝ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ. ΚΥΡΙΟΙ ΕΠΡΕΠΕ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΔΕΙΞΑΤΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ Η ΑΛΛΙΩΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΝ <<ΠΕΣΕΙ>> ΚΕΦΑΛΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΚΡΙ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ.ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙ ΕΙΠΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ:


 ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Β. ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΡΑ

http://vaggelisioannidis.blogspot.gr/2012/11/blog-post_4511.html

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΙΣ 20/11/2012 ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΖΕΛΗ

ΘΕΜΑ: Η ΚΡΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.


ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑ ΗΔΗ ΤΗΝ 

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011


ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ

Kρίση χρέους. Υπάρχει λύση.
Εφημερίδα Πτολεμαίος
Kρίση χρέους. Υπάρχει λύση.

Δεδομένων των εξαιρετικά δύσκολων στιγμών, που περνά η Ελλάδα αλλά και λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η Ευρώπη στο σύνολο της και ενώ βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι πολύ σημαντικών αποφάσεων, τόσο για την δύσμοιρη χώρα μας, όσο και για την πορεία της ευρωζώνης και του κοινού μας νομίσματος, κρίνω σκόπιμο, να κοινοποιήσω στο ευρύ κοινό για άλλη μια φορά τις απόψεις μου, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και δανεισμού, η οποία μας εξουθενώνει τα τελευταία δύο χρόνια και έχει οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας.
Έχω τονίσει σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις μου, ποια είναι η λύση, που θεωρώ εφικτή και βιώσιμη ενώ και μετά την απόφαση της 21 Ιουλίου είχα ξεκαθαρίσει αμέσως, ότι δεν είναι επαρκής αυτή , δεν δίνει βιώσιμη λύση αν και άρχιζε η Ευρώπη, να κινείται στην σωστή κατεύθυνση επιτέλους και ότι δεν εξασφάλιζε, ούτε την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους μας, ούτε την σταθεροποίηση της ευρωζώνης απέναντι στις κατά κύματα επιθέσεις των αγορών.
Υποστήριξα από το 1ο προσυνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας με σχετική εισήγηση μου τον Μάρτιο, επισημοποιώντας ήδη πολύ παλαιότερη θέση μου, ότι η λύση πρέπει, να στηρίζεται στην επιμήκυνση του συνολικού δημοσίου χρέους της χώρας, σε εθελοντική βάση πάντα , για να μην δημιουργηθεί πιστωτικό γεγονός χρεοκοπίας. Στην επιμήκυνση αυτή απαιτείται, να επιδιωχθεί η ένταξη του συνόλου των ομολόγων, που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες και οι θεσμικοί επενδυτές με εξαίρεση τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης αν συμμετάσχουν, αλλά και καταβολής των συντάξεων και όχι μόνο τα ομόλογα τα οποία λήγουν μέχρι το 2020, όπως λανθασμένα προβλέφθηκε στην απόφαση της 21 Ιουλίου 2011. Είναι μάταιο να ενταχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας στην ρύθμιση και μετά να πρέπει, να δανειστούμε πάλι, για να τα στηρίξουμε. Στην μακρόχρονη αυτή επιμήκυνση θα έπρεπε, να συμφωνήσουμε με τους δανειστές μας, ότι είτε θα συρρικνωνόταν το επιτόκιο, ειτε κατά την γνώμη μου πια δεν θα έπρεπε, να υπάρχει επιτόκιο δεδομένου, ότι απειλείται η μη πληρωμή μεγάλου μέρους του κεφαλαίου και συζητούν ήδη αναγκαστικό κούρεμα του, με δυσμενέστατες επιπτώσεις και για εμάς και για την Ευρώπη. Ακόμη είναι απαραίτητο για μια οριστική και σταθερή λύση, να αναθεωρηθούν οι ειδικές συμφωνίες και στην επιμήκυνση με μηδενισμό του επιτοκίου, να συμμετάσχει η ΕΚΤ οπωσδήποτε με τα ελληνικά ομόλογα, που βρίσκονται στα χέρια της ύψους 60 δις ευρώ και αν είναι δυνατόν να περιληφθεί και το ποσό 65 δις, που μας δάνεισε μέχρι σήμερα ο μηχανισμός της ΕΕ-ΔΝΤ. Ένα μέρος των κεφαλαίων, τα οποία θα εξοικονομούνται από τόκους και χρεολυσία με αυτόν τον τρόπο, θα επενδύονται, στα πλαίσια ενός αναπτυξιακού προγράμματος, που θα εκπονηθεί από κοινού με την τρόϊκα, σε παραγωγικά έργα.
Τόνιζα δε από τον Ιούλιο, ότι η λύση, που επελέγη στις 21/7, ενώ άρχιζε πια να κινείται προς την σωστή κατεύθυνση η ευρωζώνη , ήταν άτολμη και δεν καθιστούσε το ελληνικό χρέος βιώσιμο, ενώ ήταν προϊόν ανύπαρκτης και πάλι διαπραγμάτευσης από την μοιραία και άβουλη ελληνική κυβέρνηση. Η λύση αυτή ξεκαθάρισα από τότε, ότι μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο θα αναθεωρηθεί, γιατί δεν λύνει το πρόβλημα όπως και αποδεικνύεται περίτρανα πια σήμερα. Αυτό συνέβη, διότι άφηνε μεγάλο μέρος των ομολόγων αλλά και του χρέους εκτός ρύθμισης , δηλαδή όλα τα ομόλογα που έληγαν μετά το 2020 ύψους 40 δις ευρώ περίπου όπως και το υπόλοιπο χρέος που ήταν στα χέρια της ΕΚΤ και διατηρούνταν παράλογα ένα υψηλότατο επιτόκιο την στιγμή μάλιστα, κατά την οποία ήταν απολύτως φανερό, πως υπάρχει αδυναμία κάλυψης από την Ελλάδα ακόμη και του κεφαλαίου. Το επιτόκιο αυτό είναι υψηλό, διότι μπορεί μεν να μειώθηκε στο 3,5 – 4% σε σχεση με το 5% της πρώτης δανειακής σύμβασης, αλλά ήταν πολύ υψηλότερο σε σχέση με το επιτόκιο των ομολόγων κατά την χρονική στιγμή έκδοσης τους, πράγμα που είναι παντελώς παράλογο υπο τις σημερινές μάλιστα ακραίες συνθήκες.
Η άποψη μου ήταν και παραμένει αμετακίνητη, πως θα χρειαστεί πιο τολμηρή αντιμετώπιση με διεύρυνση του PSI ( μηχανισμός εθελοντίκης συμμετοχής ιδιωτών) και βεβαίως χωρίς αναγκαστικό κούρεμα του χρέους, το οποίο θα δημιουργήσει εφιαλτικά νέα προβλήματα και θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός. Χρειάζεται λοιπόν, να επιδιωχθεί η βαθύτερη συμμέτοχη σε εθελοντική βάση του συνόλου των ομολογιούχων, όπως και η άμεση ενίσχυση με πολύ μεγαλύτερα ποσά τόσο του προσωρινού μηχανισμού EFSF (European Financial Stability Facility) oσο και του μόνιμου ESM (European Stability Mechanism) με περιπου 2 τρις ευρώ, ώστε να μπορούν, να παρεμβαίνουν πολύ περισσότερο στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, για να επιτευχθεί σε μεγαλύτερο ποσοστό εθελοντικό κούρεμα του χρέους από το ανεπαρκές 21% στο 50% χωρίς αυτό, να χαρακτηριστεί ποτέ πιστωτικό γεγονός, που θα μας βγάλει για πολλά χρόνια εκτός αγορών. Ηρθε η ώρα η Ευρώπη, να πάψει, να αργοπορεί και να αντιμετωπίζει μίζερα το ζήτημα, γιατί αν δεν το έχουν καταλάβει τα ισχυρά αλαζονικά μέλη της, τα θεμέλια του κοινού νομίσματος έχουν πάρει φωτιά, από την οποία δεν θα γλιτώσει κανείς.
Επίσης επιβάλλεται, να διευρυνθεί η δυνατότητα παρέμβασης των ταμείων EFSF και ΕSM με την πιθανή μάλιστα συγχώνευση των προβλεπόμενων πόρων τους. Είναι κατάλληλη πλέον η στιγμή, να δημιουργηθεί άμεσα και ευρωομόλογο έκδοσης της ΕΚΤ, για να ηρεμήσουν οι αγορές και να αποκατασταθεί η ροή δανεισμού στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Εξάλλου θα χρειαστεί, να γίνει με την στήριξη της Ευρώπης η ανακαιφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και θα υποστούν ζημίες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από το ελληνικό κράτος, γιατί θα σήμαινε, ότι θα έπρεπε πάλι, να δανειστεί, για να το επιτύχει.
Εκείνο όμως, που απαιτείται, είναι να σταματήσει άμεσα κάθε κίνηση για επιστροφή στην δραχμή και έξοδο από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα όπως και κάθε πρόθεση για αναγκαστικό κούρεμα του χρέους και χρεοκοπία κατά συνέπεια της χώρας. Το μέλλον της Ελλάδας μας βρίσκεται μέσα στην ευρωζώνη και μία αντίθετη εξέλιξη θα οδηγήσει σε εξαθλίωση τον λαό και σε αδυναμία εισαγωγής ακόμη και ειδών πρώτης ανάγκης, αφού έχουμε καταφέρει, να εισάγουμε ακόμη και σιτάρι ή κρέας από το εξωτερικό. Το υποτιμημένο και ανυπόληπτο νόμισμα μας τότε δεν θα μπορεί, να μας εξασφαλίσει ούτε την στοιχειώδη εισαγωγή πρώτων υλών όπως πχ πετρέλαιο, δεδομένου και του μεγάλου ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.
Όσον αφορά το παταγωδώς αποτυχημένο μείγμα οικονομικής πολιτικής, που επιβάλλει υπερφορολογήσεις και κεφαλικούς φόρους επι δικαίων και αδίκων όπως και άδικες οριζόντιες περικοπές, χωρίς να καταργεί την πραγματική και συνεχιζόμενη σπατάλη του δημόσιου τομέα και χωρίς να δίνει κίνητρα επενδύσεων και αναπτυξιακή προοπτική στην χώρα, αυτό είναι απαραίτητο τάχιστα, να εγκαταλειφθεί, γιατί ούτε την χώρα βοηθά ούτε και τους δανειστές μας, να εξασφαλίσουν τα κεφάλαια, που μας δάνεισαν. Όσο συνεχίζεται αυτός ο παραλογισμός, τόσο η ύφεση όπως έχω ξαναγράψει, θα βαθαίνει και τόσο η ανεργία θα γίνεται ανεξέλεγκτη. Η πρόβλεψη της ημιθανούς κυβέρνησης και της τρόικας για αναθεωρημένο έλλειμμα 8,5% επι του ΑΕΠ θα έχει την τύχη όλων των αποτυχημένων προβλέψεων τους και προσωπικά πιστεύω, ότι το έλλειμμα το 2011 θα κλείσει πάνω από 9% ως ποσοστο του ΑΕΠ, ενώ τα περι πρωτογενούς πλεονάσματος στις αρχές Απριλίου του 2012 είναι όνειρα θερινής νυκτός μαθητευόμενων μάγων.
Χρειάζεται πλέον αξιοπιστία και σοβαρότητα τόσο από το ελληνικό πολιτικό σύστημα, που δεν την έχει, γιατί φέρεται με απίθανη ανωριμότητα και ανικανότητα όσο και κάλυψη του δραματικού ελλείμματος ευρωπαϊκής ηγεσίας, που είναι πλέον πασιφανές, διότι ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες επιστρέφουν σε έναν μυωπικό οικονομικό εθνικισμό, καταστρέφοντας δυστυχώς την ιδέα της ΕΕ και της ευρωζώνης, όπως την ονειρεύτηκαν οι ιδρυτές -προπάτορες της και οδηγώντας σε μία αδιέξοδη γερμανική Ευρώπη.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
 ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΣΤΟ DION TV

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ - ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΝΔ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"