ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΑΧΕΣ ΚΑΙ ΣΦΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ

 Προελαύνουν οι κυβερνητικές δυνάμεις

Μάχες για τον έλεγχο στη χριστιανική κοινότητα Μααλούλα της Συρίας

Μάχες για τον έλεγχο στη χριστιανική κοινότητα Μααλούλα της Συρίας
Σφοδρές μάχες σημειώνονται στην χριστιανική κοινότητα Μααλούλα της Συρίας, με τις κυβερνητικές δυνάμεις να ανακτούν τον έλεγχο.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι ο συριακός στρατός εισήλθε στην Μααλούλα, βορείως της Δαμασκού, καταδιώκοντας αντάρτες.

«Οι στρατιωτικές μονάδες πραγματοποίησαν μεγάλη πρόοδο καταδιώκοντας τους τρομοκράτες του Μετώπου Νόσρα στην κοινότητα της Μααλούλα» ανέφερε το πρακτορείο.
«Οι μονάδες του στρατού έφθασαν στην κεντρική πλατεία του χωριού και στο μοναστήρι Μαρ Τάκλα (της Αγίας Θέκλας), αφού εξόντωσαν δεκάδες τρομοκράτες» ανέφερε το SANA.
Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι μάχες συνεχίζονται και καπνός υψώνεται πάνω από την πόλη.
Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν έχει δει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την καταστροφή χριστιανικών μνημείων από τζιχαντιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.
Νωρίτερα, αξιωματικός των συριακών δυνάμεων ασφαλείας είχε δηλώσει πως οι αντάρτες εξακολουθούσαν να βρίσκονται εντός της κοινότητας και πως οι στρατιωτικές δυνάμεις πασχίζουν να τους εξωθήσουν.
«Ο στρατός δεν έχει καταλάβει ακόμη τη Μααλούλα» είχε επισημάνει η πηγή αυτή, διευκρινίζοντας πως ακόμη υπάρχουν «μικροί θύλακες ανταρτών εντός της Μααλούλα, καθώς και στην περιφέρειά της».
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, μία μοναχή στο μοναστήρι της Αγίας Θέκλας επιβεβαίωσε την άφιξη των κυβερνητικών στρατευμάτων: «ήλθαν, κι αφού μπήκαν στο μοναστήρι και ύψωσαν της συριακή σημαία, αποχώρησαν με κατεύθυνση προς το Αλ Σαφίρ» τόνισε η ίδια.
Η πλειονότητα των κατοίκων της Μααλούλα, στο οποίο οι μάχες είχαν ξεκινήσει πριν από περίπου μία εβδομάδα, έχει καταφύγει στο γειτονικό σουνιτικό χωριό Άιν-αλ-Τίνε και στη Δαμασκό.
«Οι εκτοπισμένοι αυτοί θεωρούν πως είναι απαραίτητο να εισέλθει στην κοινότητά τους ο στρατός με κάθε τίμημα» επεσήμανε πηγή της αντιπολίτευσης.
Έκθεση του ΟΗΕ για τις σφαγές στην Μπανιάς

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις στην Συρία ευθύνονται για δύο σφαγές που έγιναν τον περασμένο Μάιο στην Μπανιάς, στις οποίες έως και 450 άμαχοι έχασαν την ζωή τους, αναφέρει σε έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα η επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ για την Συρία. Στην έκθεση τεκμηριώνονται συνολικά οκτώ σφαγές, οι οποίες αποδίδονται όλες εκτός από μία στις κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά επισημαίνεται ότι και οι δύο πλευρές -η κυβέρνηση και οι Σύροι αντάρτες- έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, στα οποία περιλαμβάνονται ανθρωποκτονίες, σύλληψη ομήρων και βομβαρδισμοί αμάχων στην μάχη τους για να πάρουν τον έλεγχο εδαφών.
Οι σφαγές στην Μπάιντα και το Ρας αλ Νάμπαα, δύο θύλακες υποστηρικτών των ανταρτών που περιβάλλονται από χωριά που είναι πιστά στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στα περίχωρα της παραλιακής πόλης Μπανιάς, δείχνουν το τίμημα που έπρεπε να πληρώσουν για την υποστήριξή τους στους αντάρτες.
Στην επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ δεν είχε επιτραπεί να μεταβεί στην Συρία, αλλά οι 20 ερευνητές της συγκέντρωσαν μαρτυρίες από Σύρους πρόσφυγες και πολίτες που παραμένουν στην περιοχή.

Στην Μπάιντα, σύμφωνα με την έκθεση, από 150 ως 250 άμαχοι, φέρεται ότι σκοτώθηκαν, ενώ μεταξύ αυτών βρίσκονται 30 γυναίκες, που εκτελέστηκαν και βρέθηκαν νεκρές μέσα σε ένα σπίτι.
Εκείνη την εποχή, οι Σύροι αντάρτες δεν δρούσαν στην περιοχή, αναφέρει η έκθεση.
«Οι μαρτυρίες συγκλίνουν στο ότι τα μέλη των Εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων εμπλέκονταν ενεργά στις επιδρομές και σε πολλές περιπτώσεις ηγούνταν αυτών» προστίθεται στην έκθεση.
«Συνεπώς, υπάρχουν βάσιμα αίτια να πιστεύουμε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι προσκείμενες σε αυτές πολιτοφυλακές, συμπεριλαμβανομένων των Εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων, διέπραξαν την σφαγή στην Αλ Μπάιντα» τονίζεται.
Καθώς η είδηση διαδόθηκε ότι οι πολιτοφυλακές προχωρούσαν με την υποστήριξη του στρατού, εκατοντάδες πολίτες προσπάθησαν να φύγουν από το γειτονικό χωριό Ρας αλ Νάμπαα, αλλά αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω καθώς δεν τους επετράπη να περάσουν από τα σημεία ελέγχου.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις προχώρησαν στον βομβαρδισμό του χωριού.
«Κατά την διάρκεια επιδρομής στο χωριό, πολίτες συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν» προστίθεται στην έκθεση, ενώ υπογραμμίζεται ότι η επιχείρηση δεν έγινε στο πλαίσιο στρατιωτικής σύγκρουσης.
«Οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής» αναφέρει η έκθεση.
Στο Ρας αλ Νάμπαα έχασαν την ζωή τους 150-200 άνθρωποι, σύμφωνα με την έκθεση.
Η μόνη σφαγή αμάχων που αποδίδεται στις δυνάμεις των ανταρτών ήταν αυτή που έγινε τον Ιούνιο, κατά την κατάληψη από τους αντάρτες της Χάτλα, στην ανατολική επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ.
«Κατά την κατάληψη της πόλης, αντικυβερνητικές ένοπλες ομάδες μαχητών εισέβαλαν σε σπίτια, σκοτώνοντας και εκτελώντας με συνοπτικές διαδικασίες (πυροβολώντας από μικρή απόσταση) πολλούς σιίτες, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 30 αμάχων, μεταξύ των οποίων παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι»  επισημαίνεται από την ερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ.
Οι συντάκτες της 42σέλιδης έκθεσης, η οποία αναφέρεται σε γεγονότα που σημειώθηκαν μεταξύ του περασμένου Μαΐου και του Ιουλίου, κατηγορούν τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Άσαντ για τον βομβαρδισμό σχολείων και νοσοκομείων και τους αντάρτες για την πραγματοποίηση συνοπτικών εκτελέσεων μετά την καταδίκη πολιτών από ισλαμικά δικαστήρια που επιβάλουν την Σαρία, χωρίς να έχει προηγηθεί μια δίκαιη δίκη.
«Οι δράστες αυτών των παραβιάσεων και των εγκλημάτων, από όλες τις πλευρές, δρουν αψηφώντας το διεθνές δίκαιο» υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"