ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ

ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
Φωτογραφία για Οριστικά αντισυνταγματικός ο νόμος Ραγκούση για την ιθαγένεια
Αντισυνταγματικές κρίθηκαν σχεδόν ομόφωνα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι διατάξεις του Ν. 3838/2010 (νόμος Ραγκούση) που έδωσαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα με τη χορήγηση ιθαγένειας.

Η Ολομέλεια με την απόφασή της έκρινε ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται από το Σύνταγμα μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, αν δεν γίνει αναθεώρηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι με την απόφαση αυτή της Ολομέλειας είναι δυνατόν να ακυρωθούν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του 2010, λόγω της συμμετοχής αλλοδαπών εγγεγραμμένων στους σχετικούς καταλόγους στην εκλογική διαδικασία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένονταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς όταν είχαν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα της διάσκεψης που είχε προηγηθεί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χαράλαμπος Αθανασίου είχε ζητήσει το «πάγωμα» των διαδικασιών για χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας.


Πλέον με βάση την απόφαση της Ολομέλειας που δημοσιεύθηκε αναμένεται να χαραχτεί και η νέα «γραμμή» της κυβέρνησης πάνω στο θέμα αυτό.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ακόμη ότι ότι η πολιτογράφηση που προβλέπει ο Ν. 3838/2010 γίνεται με βάση τυπικές προϋποθέσεις, όπως είναι χρόνος νόμιμης διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειας του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, κ.ά και χωρίς να γίνεται εξατομικευμένη κρίση. Δηλαδή, προβλέπεται χορήγηση ιθαγένειας χωρίς να εξετάζεται αν υπάρχουν πραγματικοί δεσμοί του αλλοδαπού που υποβάλλει την αίτηση πολιτογράφησης με το ελληνικό έθνος.

Στην απόφασή τους τα μέλη της Ολομέλειας του ΣτΕ σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Ο νομοθέτης έχει μεν τη δυνατότητα να εκτιμά εκάστοτε τις συγκεκριμένες συνθήκες (πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές) και να καθορίζει τις προϋποθέσεις κτήσεως της ελληνικής ιθαγένειας κατά τρόπο χαλαρότερο ή αυστηρότερο, αλλά δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος ιδρύθηκε και υπάρχει ως εθνικό κράτος με συγκεκριμένη ιστορία και ότι ο χαρακτήρας αυτός είναι εγγυημένος από το ισχύον Σύνταγμα.

Επίσης, ότι το κράτος αυτό είναι εντεταγμένο σε υπερεθνική κοινότητα εθνικών κρατών με παρόμοιες συνταγματικές παραδόσεις (Ευρωπαϊκή Ένωση), η οποία σέβεται την εθνική τους ταυτότητα που είναι συμφυής με τη θεμελιώδη πολιτική και συνταγματική τους δομή.

Συνέπεια δε τούτων είναι ότι ελάχιστος όρος και όριο των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων για την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας είναι η ύπαρξη γνησίου δεσμού του αλλοδαπού προς το ελληνικό κράτος και την ελληνική κοινωνία, τα οποία δεν είναι οργανισμοί ασπόνδυλοι και δημιουργήματα εφήμερα, αλλά παριστούν διαχρονική ενότητα με ορισμένο πολιτιστικό υπόβαθρο, κοινότητα με σχετικώς σταθερά ήθη και έθιμα, κοινή γλώσσα με μακρά παράδοση, στοιχεία τα οποία μεταβιβάζονται από γενεά σε γενεά με τη βοήθεια μικρότερων κοινωνικών μονάδων (οικογένεια) και οργανωμένων κρατικών μονάδων (εκπαίδευση).


Εάν παραγνωριζόταν η προϋπόθεση του ουσιαστικού δεσμού και ο νομοθέτης - εναλλασσόμενος κατά θεμελιώδη αρχή του δημοκρατικού πολιτεύματος - μπορούσε να τον αγνοήσει και να ελαχιστοποιήσει τα προσόντα κτήσεως της ιθαγενείας, τότε πρακτικώς θα μπορούσε και να προσδιορίσει αυθαιρέτως τη σύνθεση του λαού, με την προσθήκη απροσδιορίστου αριθμού προσώπων ποικίλης προελεύσεως, με χαλαρή ή ανύπαρκτη ενσωμάτωση, με ό,τι τούτο θα συνεπαγόταν για τη συνταγματική τάξη και τη λειτουργία του πολιτεύματος, καθώς και την ομαλή, ειρηνική εξέλιξη της κοινωνικής ζωής, λαμβανομένου σοβαρά υπόψη και του γεγονότος ότι το status της ιθαγένειας είναι αμετάκλητο, αφού η σχετική συνταγματική ρύθμιση απαγορεύει την αφαίρεση της ιθαγένειας».

Το ιστορικό της υπόθεσης

Η συγκεκριμένη υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια από το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ που είχε κάνει δεκτή προσφυγή του δικηγόρου και κατοίκου του κέντρου της Αθήνας κ. Ιωάννη Ανδριόπουλου ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η από 30.4.2010 απόφαση του τότε υπουργού Εσωτερικών που καθορίζει τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται κατά την αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο.

Επίσης, ο προσφεύγων ζητούσε να ακυρωθεί και η από 7.5.2010 εγκύκλιος του ίδιου υπουργού η οποία δίνει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι (μόνο για τις θέσεις δημοτικών συμβούλων, συμβούλων δημοτικών διαμερισμάτων και τοπικών συμβούλων) στους ομογενείς και στους νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα υπηκόους τρίτων χωρών για την ανάδειξη τους στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση. 
ΠΗΓΗ: http://www.newsnow.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:

ΣΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΑ ΟΤΙ ΘΑ ΤΕΘΕΙ ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ


ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012

 http://vaggelisioannidis.blogspot.gr/2012/11/blog-post_14.html

Αντισυνταγματικός κρίθηκε ο νόμος Ραγκούση για την ιθαγένεια

 Οταν  ελεγα οτι ο νομος για την απόδοση ιθαγένειας ειναι αντισυνταγματικός  οπως τα λεω και τωρα για την αντισυνταγματικοτητα των μετρων καποιοι δεν ακουγαν τιποτα. Τωρα τι θα πουν; Η απόδοση μάλιστα δικαιώματος εκλέγειν και εκλεγεσθαι  σε αλλοδαπούς στις δημοτικές εκλογες ως συμβούλων, που δεν έχουν ελληνική ιθαγενεια αποτελεί ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και απίστευτη ανοησία. Αν αρχίσουν τώρα κάποιοι υποψήφιοι, να ζητούν ακύρωση εκλογών τι θα ακολουθήσει;

Ο ΕΜΙΡΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΗ;

Τρεις ευρωπαίοι και το Κατάρ φλερτάρουν με τη «μικρή ΔΕΗ»…

Τρεις ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτρισμού, η γερμανική RWE, η γαλλικών συμφερόντων Edison (ανήκει στην EDF), και μία ή περισσότερεςισπανικές εταιρείες, είναι μαζί με το Κατάρ οι ξένοι επενδυτές που για την ώρα τουλάχιστον έχουν εκφράσει προφορικά το ενδιαφέρον τους για το διαγωνισμό της «μικρής ΔΕΗ».
Και λέμε για την ώρα, καθώς όταν οριστικοποιηθεί εντός του μηνός το βασικό μοντέλο για την «μικρή ΔΕΗ» και πάρει το πράσινο φως από τηντρόικα και εν συνεχεία από την Κομισιόν,
εκτιμάται ότι ο αριθμός των ενδιαφερομένων, εντός και εκτός Ελλάδος θα αυξηθεί.
Το ενδιαφέρον της RWE, και της Edison για τη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού είναι παλιό, απλά τώρα που άνοιξε ξανά η συζήτηση, έχει αναζωπυρωθεί μέσω κρούσεων που έχουν κάνει προς την κυβέρνηση. Το καινούργιο στοιχείο αφορά την πλευρά της Ισπανίας, που έχει προσεγγίσει την ελληνική σε κυβερνητικό επίπεδο για να κάνει γνωστό ότι σε περίπτωση προκήρυξης διαγωνισμού για την πώληση μιας «μικρής ΔΕΗ» θα υπήρχε ενδιαφέρον και από εταιρείες της χώρας, χωρίς ωστόσο να κάνει γνωστά τα ονόματα τους.
Η πλευρά του Κατάρ...
Καινούργιο επίσης είναι και το ενδιαφέρον από το εμιράτο του Κατάρ το οποίο εκδηλώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά τις συναντήσεις που έγιναν στη Ντόχα στο πλαίσιο του ταξιδιού του Πρωθυπουργού. Κυβερνητικά στελέχη του εμιράτου μετέφεραν στις επαφές τους με τους έλληνες αξιωματούχους ότι παρά την αντίθεση του Κατάρ να συμμετέχει σε διεθνείς διαγωνισμούς, η δυστοκία αυτή θα μπορούσε να ξεπεραστεί για ένα- δύο projects στην Ελλάδα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, φέρνοντας ως παράδειγμα αυτό της «μικρής ΔΕΗ».
Στο πλαίσιο αυτό, έγινε σαφές ότι το εμιράτο ενδιαφέρεται να εξαγοράσει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα και ειδικά μια πλήρως καθετοποιημένη επιχείρηση καθ’ εικόνα και ομοίωση της σημερινής ΔΕΗ, σαν αυτήν που προβλέπει το σχέδιο στο οποίο έχει καταλήξει ηHSBC, ο σύμβουλος της κυβέρνησης στη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση. Το σχέδιο έχει σχεδόν «κλειδώσει» και πρόκειται να παρουσιαστεί ως τοτέλος Φεβρουαρίου στην τρόικα, και αμέσως μετά στην Κομισιόν ώστε να πάρει και τη δική της έγκριση.
Και τι προβλέπει το βασικό concept…
Πρόκειται για ένα βασικό business concept που περιγράφει σε γενικές γραμμές τη μορφή θα έχει αυτή η νέα εταιρεία, καθώς το αναλυτικό πλάνο (τα ονόματα των μονάδων, ο αριθμός προσωπικού που θα μεταβιβαστεί σε αυτήν) να έπεται και η ολοκλήρωσή του να τοποθετείται προς το φθινόπωρο του 2013. Στόχος είναι προς το τέλος του έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2014 να προκηρυχθεί και ο σχετικός διαγωνισμός.
Ως γνωστόν στη νέα αυτή εταιρεία θα μεταβιβαστεί κατά μέγιστο το 30%της ισχύος των μονάδων της σημερινής ΔΕΗ, δηλαδή 3.000 MW με το ίδιο μείγμα καυσίμων, μαζί με το 30% κάθε άλλου τομέα, και ειδικά της εμπορίας, των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών, κ.ο.κ. Στόχος είναι η εταιρεία αυτή να προικοδοτηθεί με το 30% του σημερινού πελατολογίου της ΔΕΗ ώστε να αποτελέσει ένα ελκυστικό πακέτο για τους όποιους ενδιαφερόμενους.
Οι τρεις-τέσσερις προτάσεις που περιλαμβάνει στην εισήγησή της ηHSBC διαφέρουν ελαφρώς μεταξύ τους ως προς το είδος των μονάδων που θα απαρτίζουν το χαρτοφυλάκιο της. Η πρώτη μιλά για μία λιγνιτική μονάδα, μια φυσικού αερίου και δύο υδροηλεκτρικές. Η δεύτερη για 2 λιγνιτικές, μια φυσικού αερίου και μια υδροηλεκτρική, κ.ό.κ.
Τέλος, σχετικά με τη γεωγραφική προέλευση των μονάδων, τόσο των λιγνιτικών όσο και των υδροηλεκτρικών, που θα απαρτίζουν το χαρτοφυλάκιο της νέας αυτής εταιρείας θα είναι η Βόρεια Ελλάδα. Που σημαίνει ότι η επιλογή των μονάδων λιγνίτη θα γίνει ανάμεσα σε αυτές τουΑγ. Δημήτρη, του Αμύνταιου, και της Μελίτη.
Στις αρχικές σκέψεις ήταν το χαρτοφυλάκιο αυτό να έχει γεωγραφική διασπορά όπως το σημερινό της ΔΕΗ, κρίθηκε ωστόσο πως θα ήταν πιο λειτουργικό ως μοντέλο και άρα πιο ελκυστικό για τους ενδιαφερόμενους, να συγκεντρώνεται στην ίδια περιοχή, αυτή της Β. Ελλάδος.


ΠΗΓΕΣ http://www.energypress.gr

ΚΑΙ  http://kozani.tv

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΓΙΑ ΞΥΠΝΕΙΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ

ΝΑ ΘΥΜΙΣΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ;



ΑΣ ΜΗΝ ΜΕ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΝ ΝΑ ΘΥΜΗΘΩ ΚΑΠΟΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΚΛΑΨΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΛΙΑ. ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΘΥΜΙΣΩ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ  ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2011. ΕΥΤΥΧΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΚΑΙ ΘΕΣΙΘΗΡΕΣ  ΟΠΩΣ ΑΛΛΟΙ ΟΥΤΕ ΠΟΥΛΑΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ. ΣΙΩΠΗ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΙΛΗΣΑΜΕ ΕΓΚΑΙΡΑ ΔΙΚΑΙΩΝΟΜΑΣΤΕ  ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΑΓΩΔΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΔΝΤ. ΑΝΤΕ ΜΗΝ ΑΝΑΤΡΕΞΩ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΤΟ ΦΥΣΑΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΡΥΩΝΕΙ..

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΕΙΜΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ. ΑΡΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2014 ΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΜΟΝΟ ΤΕΤΡΑΕΤΟΥΣ ΘΗΤΕΙΑΣ. Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΔΗ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΧΡΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟ 2016  ΣΥΝΙΣΤΑ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΝΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΟΛΩΝ. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣΗΜΙΣΗ ΜΟΝΟ ΧΡΟΝΙΑ.

Γιατί η κυβέρνηση συζητά να γίνουν δημοτικές Οκτώβριο 2015;

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό βάζει η αποκάλυψη της Real News την περασμένη Κυριακή ότι ο Αντώνης Σαμαράς εξετάζει το ενδεχόμενο αναβολής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών από τον Ιούνιο του 2014 στον Οκτώβριο του 2015.

Πέραν των νυν δημάρχων και περιφερειαρχών, που στην πλειοψηφία τους υποστηρίζουν μια τέτοια εξέλιξη, υπάρχουν σφοδρές αντιρρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από στελέχη των κομμάτων της συγκυβέρνησης που φιλοδοξούν να διεκδικήσουν οι ίδιοι τα αξιώματα. Ο Νικήτας Κακλαμάνης, μάλιστα, κατέθεσε χθες σχετική ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η ηγεσία της ΝΔ συζητά το ενδεχόμενο να υιοθετήσει πενταετία (αντί για τρισήμισυ χρόνια που προβλέπει ο νόμος Ραγκούση με βάση τον οποίο και ψηφίσαμε), πράξη που εκλαμβάνεται ως «ρουσφέτι» στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο και ήταν το μεγάλο κερδισμένο στις περασμένες δημοτικές περιφερειακές εκλογές. Για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ είχε κερδίσει εννιά από τις δεκατρείς περιφέρειες, πολλούς μεγάλους δήμους-και Αθήνα και Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ.

Μια πρώτη εξήγηση είναι ότι η Συγγρού φοβάται την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αντιμνημονιακών δυνάμεων, οι οποίες ενδέχεται -για πρώτη φορά στην ιστορία- να κερδίσουν (ίσως και αρκετές) περιφέρειες, ακόμα δε και μεγάλους δήμους. Έτσι προτιμά τους «πράσινους» δημάρχους, που-εν τέλει-το κόμμα τους συγκυβερνά.

Εξάλλου μια ήττα στις δημοτικές δημιουργεί άλλο κλίμα αν οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν αργότερα, ενώ εκ των πραγμάτων θα διχάσουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και θα δημιουργήσουν διλήμματα στο δεύτερο γύρο. Και βεβαίως, πολύ δύσκολα θα υιοθετηθούν προτάσεις για… κοινή κάθοδο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ στις δημοτικές, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε «προοίμιον… ενοποίησης» των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά.

Το ρεπορτάζ της Real News

Υπενθυμίζεται τι έγραψε η Real News την Κυριακή:

«Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο μετάθεσης των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών από τον Ιούνιο στον Οκτώβριο του 2015, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει μέχρι τις γερμανικές εκλογές να κλείσει μεγάλα θέματα στο εσωτερικό της χώρας με στόχο να μην υπάρξουν έκτακτες εξελίξεις έως τις γερμανικές εκλογές.

Το θέμα της αποσύνδεσης του χρόνου πραγματοποίησης των ευρωεκλογών και των εκλογών για την Αυτοδιοίκηση βρίσκεται ήδη σύμφωνα με κορυφαίες πηγές στα χέρια του ίδιου του πρωθυπουργού. Στην κατεύθυνση αυτή πιέζουν ασφυκτικά οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες, στις συναντήσεις τους με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, ενώ το αίτημα έχει μεταφερθεί από την ΚΕΔΕ στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος φέρεται να το έχει υποστηρίξει στον πρωθυπουργό.

Ως αφορμή για την αλλαγή του νόμου Ραγκούση που προέβλεπε τη στήσιμο διπλής κάλπης τον Ιούνιο του 2014 προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες αποτελεί πλέον η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να διεξαχθούν τελικά οι ευρωεκλογές ένα μήνα νωρίτερα, στις 22 Μαΐου. Εάν τροποποιηθεί ο νόμος Ραγκούση, με τροπολογία που θα φέρει η κυβέρνηση, οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2015, με πρόσχημα την ύπαρξη χρόνου για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Απαραίτητη προϋπόθεση, πάντως, είναι η εξεύρεση χρημάτων-από πηγές που θα εγκρίνει και η τρόικα-ώστε να υπάρξει μια επιπλέον εκλογική αναμέτρηση σε μια χώρα που τελεί υπό χρεοκοπία».
 ΠΗΓΗ: REAL.GR

TO ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΕΙΜΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ. ΑΡΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2014 ΜΕ ΠΡΟΒΛΕΨΗ 4 ΕΤΟΥΣ ΘΗΤΕΙΑΣ. ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"