ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Παραιτείται ο Πάπας Βενέδικτος

ΣΤΙΣ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Παραιτείται ο Πάπας Βενέδικτος

Την παραίτησή του λόγω αδυναμίας εκπλήρωσης των καθηκόντων του ανακοίνωσε ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, που εγκαταλείπει την Αγία Έδρα στις 28 Φεβρουαρίου. Την είδηση που εξέπληξε άπαντες, επιβεβαίωσε και το Βατικανό. Είναι η πρώτη φορά από το Μεσαίωνα που παραιτείται Ποντίφικας.

Παραιτείται ο Πάπας Βενέδικτος
Η ανακοίνωση έγινε από τον ίδιο τον Πάπα, κατά την διάρκεια συμβουλίου για την αγιοποίηση μαρτύρων του Οτράντο, κατά το οποίο επικαλέστηκε την προχωρημένη του ηλικία, σημειώνοντας ότι οι δυνάμεις του δεν του επιτρέπουν πλέον να φέρει εις πέρας τα καθήκοντά του και έχοντας όπως είπε, πλήρη επίγνωση της βαρύτητας της απόφασής του να αποσυρθεί, ζήτησε από το κονκλάβιο να ορίσει τον διάδοχό του.

«Κεραυνό εν αιθρία» χαρακτήρισε ο καρδινάλιος Άντζελο Σοντάνο την απόφαση του Ποντίφικα.
Είναι η πρώτη φορά που παραιτείται Πάπας από το 1415. Εταιρείες στοιχημάτων έχουν ήδη δημοσιοποιήσει λίστες με τους πιθανούς διαδόχους του.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Πάπα:

Αγαπητοί Αδελφοί,

Σας έχω συγκαλέσει σε αυτό το εκκλησιαστικό συμβούλιο, όχι μόνο για τις τρεις αγιοποιήσεις, αλλά και να σας γνωστοποιήσω μια απόφαση μεγάλης σημασίας για τη ζωή της Εκκλησίας. Αφού εξέτασα επανειλημμένως τη συνείδησή μου ενώπιον του Θεού, έχω καταλήξει στο βέβαιο συμπέρασμα ότι οι δυνάμεις μου, λόγω της προχωρημένης ηλικίας, δεν είναι πλέον αρκετές για την σωστή άσκηση των καθηκόντων μου.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτό το λειτούργημα, εξαιτίας της πνευματικής του φύσης, πρέπει να υπηρετείται όχι μόνο με λόγια και πράξεις, αλλά επίσης με προσευχή και πόνο. Ωστόσο, στο σημερινό κόσμο, ο οποίος υφίσταται τόσες πολλές γρήγορες αλλαγές και συγκλονίζεται από ερωτήματα μεγάλης συνάφειας για τη ζωή της πίστης, προκειμένου να υπηρετεί κανείς τον Άγιο Πέτρο και να κηρύττει το Ευαγγέλιο, απαιτείται πνευματική και φυσική δύναμη, δύναμη που τους τελευταίους μήνες, σε μένα, έχει επιδεινωθεί σε τέτοια έκταση που πρέπει να αναγνωρίσω την ανικανότητά μου να εκπληρώσω επαρκώς το λειτούργημα που μου έχει ανατεθεί.

Για το λόγο αυτό, και γνωρίζοντας πολύ καλά τη σοβαρότητα της πράξης αυτής, με πλήρη ελευθερία δηλώνω ότι παραιτούμαι από το αξίωμα του Επισκόπου της Ρώμης, του διαδόχου του Αγίου Πέτρου, που μου ανατέθηκε από τους καρδιναλίους στις 19 Απριλίου 2005, με τέτοιο τρόπο, ώστε από τις 28 Φεβρουαρίου 2013, στις 20:00, η ​​έδρα της Ρώμης, η έδρα του Αγίου Πέτρου, θα είναι κενές και ένα κονκλάβιο για την εκλογή του νέου Ποντίφικα θα πρέπει να συγκληθεί από εκείνους που έχουν την αρμοδιότητα.

Αγαπητοί Αδελφοί, σας ευχαριστώ θερμά για όλη την αγάπη και την εργασία με την οποία με στηρίξατε στο έργο μου και ζητώ συγχώρεση για όλα τα ελαττώματα μου. Και τώρα, ας εμπιστευτούμε την Ιερή Εκκλησία σ την φροντίδα του Ανωτάτου Ποινέμα μας, του Κυρίου Ιησού Χριστού και να ικετεύσουμε την Παναγία, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει τους Καρδιναλίους Πατέρες με την μητρική μέριμνα της, στην εκλογή νέου Προκαθημένου. Όσον αφορά τον εαυτό μου, θα ήθελα επίσης να υπηρετήσω με αφοσίωση τον Ιερό Ναό του Θεού στο μέλλον μέσα από μια ζωή αφιερωμένη στην προσευχή.

Από το Βατικανό, 10 Φεβ 2013
Πάπας Βενέδικτος 16ος

ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr

ΝΕΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ



Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Νέο «κούρεμα» του ελληνικού δημοσίου χρέους -που μπορεί να αγγίξει τις 20 μονάδες του ΑΕΠ- μετά τις γερμανικές εκλογές επεξεργάζονται στις Βρυξέλλες, τη Χάγη και το Βερολίνο οι εταίροι και οι κοινοτικοί θεσμοί.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Realnews, το ζήτημα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους από τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου ετέθη σε τρεις μυστικές συσκέψεις υψηλόβαθμων κοινοτικών παραγόντων, εκ των οποίων οι περισσότεροι έχουν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην ευρωζώνη. Οι τρεις συσκέψεις, όλες μέσα στο 2013, πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες στo περιθώριο του Euro Working Group (EWG), στο Βερολίνο σε επίπεδο τεχνικών αξιωματούχων και στη Χάγη, που τελευταία λαμβάνει σημαίνοντα ρόλο στα κοινοτικά δρώμενα, αναφέρει στην «R» πηγή με άμεση γνώση των συζητήσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup αλλά και ο επικεφαλής του EWG φέρονται όχι απλά να είναι ενήμεροι, αλλά να συζητούν λεπτομέρειες, κυρίως ως προς τον χρόνο και το «πολιτικό πρόσχημα» της παρέμβασης.

Οι εξετάσεις του προέδρου

Οπως έγινε γνωστό, ο νέος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, περιοδεύοντας στις ευρωπρωτεύουσες για να πάρει το χρίσμα, «έδωσε εξετάσεις» και στο συγκεκριμένο θέμα σε Παρίσι και Βερολίνο και, όπως όλα δείχνουν, τις πέρασε.

Πηγή προσκείμενη στη νέα ηγεσία της ευρωομάδας αναφέρει ότι «η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ όσο τηρεί τις υποχρεώσεις της». Εκτιμά ότι το ελληνικό ζήτημα δεν αναμένεται να τεθεί μέσα στο 2013 με την ίδια δραματική ένταση που ετέθη το 2012, όμως «εντός του καλοκαιριού οι εταίροι θα πρέπει να δουν πολύ σοβαρά το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος από τα μέσα του 2014». Ως γνωστόν, η χρηματοδότηση που προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση δεν καλύπτει σχεδόν το μισό 2014, ενώ φαίνεται απίθανο η χώρα να επιστρέψει στις αγορές πριν από τα τέλη του 2015. Το δε ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα αν δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα ή αν δεν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του για ένα δωδεκάμηνο μετά από κάθε δόση.

«Οσο καλά και να πάει το ελληνικό πρόγραμμα ως προς την εκτέλεσή του, το ΔΝΤ θα θέσει επιτακτικά το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού μέσα στο καλοκαίρι του 2013, με αφορμή την αντίστοιχη δόση», ξεκαθαρίζει πηγή του Eurogroup. Σημειώνει όμως με νόημα πως «οι Ελληνες δεν πρέπει να ανησυχούν, διότι και το νέο “κούρεμα” θα διευθετηθεί και η επιπλέον χρηματοδότηση θα βρεθεί για το διάστημα μετά το 2014, αν η κυβέρνηση συνεχίσει να τηρεί τα συμφωνηθέντα». Δηλαδή, αναφέρουν κοινοτικές πηγές, να εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα προσαρμογής, να μειώσει τον δημόσιο τομέα ακόμη και με απολύσεις, να παρουσιάσει ένα νέο φορολογικό με βασικό στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις.

Προς το παρόν, το Συμβούλιο και το EWG αναζητούν δύο νούμερα: ένα για το «κούρεμα» και ένα για το χρηματοδοτικό κενό. Το δεύτερο νούμερο δεν έχει πέσει ακόμα στο τραπέζι, όμως όσον αφορά το κούρεμα οι ειδικοί που δούλεψαν πάνω σε προχωρημένα μοντέλα τον κρίσιμο Νοέμβριο του 2012 εκτιμούν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να ανασάνει αν το χρέος της μειωνόταν κατά τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ με μόνιμο τρόπο. Υπάρχουν όμως και προτάσεις που φτάνουν τα 53 δισ. ευρώ

Αυστηρή προειδοποίηση

Η προϋπόθεση της τήρησης των συμφωνηθέντων στο πρόγραμμα για να έχει θετική έκβαση η προδιαγραφόμενη περιπέτεια για τις Βρυξέλλες, τη Χάγη και το Βερολίνο είναι απόλυτη: «οι στόχοι για όλα τα έτη έως το 2020 είναι τόσο αυστηρά καθορισμένοι που οποιαδήποτε παρέκκλιση θα ανατρέψει τα νούμερα της εύθραυστης βιωσιμότητας». Αυτό αναφέρουν στη Real news κύκλοι της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (DGECFIN).

Ξεκαθαρίζουν ακόμη ότι «το ΔΝΤ παραδέχθηκε λάθος στον προσδιορισμό των πολλαπλασιαστών της επίδρασης των περικοπών των δημοσίων δαπανών στο ΑΕΠ, όμως αυτό ήταν γνωστό στις Βρυξέλλες από το 2010. Οι ελληνικές κυβερνήσεις πίεσαν αφόρητα για μικρότερες προβλέψεις ύφεσης, διότι μεγαλύτερη ύφεση το 2010 και 2011 θα σήμαινε αυτόματα πρόσθετα μέτρα».

Οι Βρυξέλλες είναι σε αυτό το σημείο κατηγορηματικές: «Η Ελλάδα ήταν με την πλάτη στον τοίχο και οι αγορές απειλούσαν το ευρώ και τη συνοχή του. Η μόνη λύση το 2010 ήταν ένας συνδυασμός ανάκτησης αξιοπιστίας των στατιστικών και ραγδαίας μείωσης του ελλείμματος από τον πρώτο χρόνο». Ως εκ τούτου, στα δημοσιονομικά η συνταγή έπρεπε να είναι οι ραγδαίες περικοπές, που στην πράξη άργησαν δύο χρόνια για να εφαρμοστούν. Εκεί τοποθετούν οι Βρυξέλλες ένα κομμάτι των ευθυνών για την παρατεταμένη ύφεση, όχι όμως για το απόλυτο μέγεθός της. Θυμίζουν μάλιστα ότι από το πρώτο έτος η Κομισιόν συνταγογραφούσε μειώσεις δαπανών και οι κυβερνήσεις αποφάσιζαν μέτρα από τα έσοδα, εξ ου και το πρόγραμμα απέτυχε δύο φορές σε δύο χρόνια.

Με όλα αυτά τα δεδομένα «η υποτιθέμενη παραδοχή του ΔΝΤ» δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αλλαγή της συνταγής. Η αναλογία των μέτρων και το συνολικό τους ύψος θα μπορούσαν να βελτιωθούν αν υπάρξει ελάφρυνση των δημοσίων οικονομικών λόγω του νέου «κουρέματος». Η δε ανάπτυξη και η έξοδος στις αγορές μπορούν να διευκολυνθούν από το νέο προφίλ του χρέους που θα προκύψει. Το να αποφευχθούν όμως οι απολύσεις στο Δημόσιο ή να μην προχωρήσει το δεύτερο κύμα συγχωνεύσεων ασφαλιστικών ταμείων είναι εκτός κάθε συζήτησης.

ΠΗΓΗ: REAL.GR

TO ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:


ΣΑΣ ΤΟ ΛΕΩ ΣΥΝΕΧΩΣ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΒΑΘΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.. ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΓΩΔΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΝΟΥΝ ΣΑΝ ΑΝΩΡΙΜΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΑ ΣΤΑΣΗ. ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΓΙΑΤΙ ΔΗΘΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ ΠΑΛΙ ΦΤΑΙΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΕ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΥΦΕΣΗΣ ΕΝΩ ΔΗΘΕΝ ΠΑΛΙ ΑΥΤΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΑΝ ΣΩΣΤΑ. ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΛΕΟΝ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΟΛΙΒΙΕ ΜΠΛΑΝΣΑΡ ΤΟΥ ΔΝΤ  ΝΑ ΑΝΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΠΑΙΔΑΡΙΩΔΩΣ ΤΗΝ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΝΑΜΕ ΛΑΘΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΓΙΑΤΙ ΔΗΘΕΝ ΠΑΛΙ ΥΠΗΡΞΑΝ ΑΚΑΘΟΡΙΣΤΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΦΗΣΑΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ. ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΔΝΤ ΕΠΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΟΥ. ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ. ΕΓΩ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟ ΚΑΤΑΚΕΡΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΚΥΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΡΙΕΡΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΦΑΙΔΡΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ. ΚΑΝΕΝΑΝ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ. ΚΥΡΙΟΙ ΕΠΡΕΠΕ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΔΕΙΞΑΤΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ Η ΑΛΛΙΩΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΝ <<ΠΕΣΕΙ>> ΚΕΦΑΛΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΚΡΙ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ.



ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙ ΕΙΠΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ:


 ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Β. ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΡΑ

http://vaggelisioannidis.blogspot.gr/2012/11/blog-post_4511.html

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΙΣ 20/11/2012 ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΖΕΛΗ

ΘΕΜΑ: Η ΚΡΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.


ΕΠΙΣΗΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑ ΗΔΗ ΤΗΝ 

Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011


ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ

Kρίση χρέους. Υπάρχει λύση.
Εφημερίδα Πτολεμαίος
Kρίση χρέους. Υπάρχει λύση.

Δεδομένων των εξαιρετικά δύσκολων στιγμών, που περνά η Ελλάδα αλλά και λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η Ευρώπη στο σύνολο της και ενώ βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι πολύ σημαντικών αποφάσεων, τόσο για την δύσμοιρη χώρα μας, όσο και για την πορεία της ευρωζώνης και του κοινού μας νομίσματος, κρίνω σκόπιμο, να κοινοποιήσω στο ευρύ κοινό για άλλη μια φορά τις απόψεις μου, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και δανεισμού, η οποία μας εξουθενώνει τα τελευταία δύο χρόνια και έχει οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας.
Έχω τονίσει σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις μου, ποια είναι η λύση, που θεωρώ εφικτή και βιώσιμη ενώ και μετά την απόφαση της 21 Ιουλίου είχα ξεκαθαρίσει αμέσως, ότι δεν είναι επαρκής αυτή , δεν δίνει βιώσιμη λύση αν και άρχιζε η Ευρώπη, να κινείται στην σωστή κατεύθυνση επιτέλους και ότι δεν εξασφάλιζε, ούτε την βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους μας, ούτε την σταθεροποίηση της ευρωζώνης απέναντι στις κατά κύματα επιθέσεις των αγορών.
Υποστήριξα από το 1ο προσυνέδριο της Δημοκρατικής Συμμαχίας με σχετική εισήγηση μου τον Μάρτιο, επισημοποιώντας ήδη πολύ παλαιότερη θέση μου, ότι η λύση πρέπει, να στηρίζεται στην επιμήκυνση του συνολικού δημοσίου χρέους της χώρας, σε εθελοντική βάση πάντα , για να μην δημιουργηθεί πιστωτικό γεγονός χρεοκοπίας. Στην επιμήκυνση αυτή απαιτείται, να επιδιωχθεί η ένταξη του συνόλου των ομολόγων, που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες και οι θεσμικοί επενδυτές με εξαίρεση τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης αν συμμετάσχουν, αλλά και καταβολής των συντάξεων και όχι μόνο τα ομόλογα τα οποία λήγουν μέχρι το 2020, όπως λανθασμένα προβλέφθηκε στην απόφαση της 21 Ιουλίου 2011. Είναι μάταιο να ενταχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας στην ρύθμιση και μετά να πρέπει, να δανειστούμε πάλι, για να τα στηρίξουμε. Στην μακρόχρονη αυτή επιμήκυνση θα έπρεπε, να συμφωνήσουμε με τους δανειστές μας, ότι είτε θα συρρικνωνόταν το επιτόκιο, ειτε κατά την γνώμη μου πια δεν θα έπρεπε, να υπάρχει επιτόκιο δεδομένου, ότι απειλείται η μη πληρωμή μεγάλου μέρους του κεφαλαίου και συζητούν ήδη αναγκαστικό κούρεμα του, με δυσμενέστατες επιπτώσεις και για εμάς και για την Ευρώπη. Ακόμη είναι απαραίτητο για μια οριστική και σταθερή λύση, να αναθεωρηθούν οι ειδικές συμφωνίες και στην επιμήκυνση με μηδενισμό του επιτοκίου, να συμμετάσχει η ΕΚΤ οπωσδήποτε με τα ελληνικά ομόλογα, που βρίσκονται στα χέρια της ύψους 60 δις ευρώ και αν είναι δυνατόν να περιληφθεί και το ποσό 65 δις, που μας δάνεισε μέχρι σήμερα ο μηχανισμός της ΕΕ-ΔΝΤ. Ένα μέρος των κεφαλαίων, τα οποία θα εξοικονομούνται από τόκους και χρεολυσία με αυτόν τον τρόπο, θα επενδύονται, στα πλαίσια ενός αναπτυξιακού προγράμματος, που θα εκπονηθεί από κοινού με την τρόϊκα, σε παραγωγικά έργα.
Τόνιζα δε από τον Ιούλιο, ότι η λύση, που επελέγη στις 21/7, ενώ άρχιζε πια να κινείται προς την σωστή κατεύθυνση η ευρωζώνη , ήταν άτολμη και δεν καθιστούσε το ελληνικό χρέος βιώσιμο, ενώ ήταν προϊόν ανύπαρκτης και πάλι διαπραγμάτευσης από την μοιραία και άβουλη ελληνική κυβέρνηση. Η λύση αυτή ξεκαθάρισα από τότε, ότι μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο θα αναθεωρηθεί, γιατί δεν λύνει το πρόβλημα όπως και αποδεικνύεται περίτρανα πια σήμερα. Αυτό συνέβη, διότι άφηνε μεγάλο μέρος των ομολόγων αλλά και του χρέους εκτός ρύθμισης , δηλαδή όλα τα ομόλογα που έληγαν μετά το 2020 ύψους 40 δις ευρώ περίπου όπως και το υπόλοιπο χρέος που ήταν στα χέρια της ΕΚΤ και διατηρούνταν παράλογα ένα υψηλότατο επιτόκιο την στιγμή μάλιστα, κατά την οποία ήταν απολύτως φανερό, πως υπάρχει αδυναμία κάλυψης από την Ελλάδα ακόμη και του κεφαλαίου. Το επιτόκιο αυτό είναι υψηλό, διότι μπορεί μεν να μειώθηκε στο 3,5 – 4% σε σχεση με το 5% της πρώτης δανειακής σύμβασης, αλλά ήταν πολύ υψηλότερο σε σχέση με το επιτόκιο των ομολόγων κατά την χρονική στιγμή έκδοσης τους, πράγμα που είναι παντελώς παράλογο υπο τις σημερινές μάλιστα ακραίες συνθήκες.
Η άποψη μου ήταν και παραμένει αμετακίνητη, πως θα χρειαστεί πιο τολμηρή αντιμετώπιση με διεύρυνση του PSI ( μηχανισμός εθελοντίκης συμμετοχής ιδιωτών) και βεβαίως χωρίς αναγκαστικό κούρεμα του χρέους, το οποίο θα δημιουργήσει εφιαλτικά νέα προβλήματα και θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός. Χρειάζεται λοιπόν, να επιδιωχθεί η βαθύτερη συμμέτοχη σε εθελοντική βάση του συνόλου των ομολογιούχων, όπως και η άμεση ενίσχυση με πολύ μεγαλύτερα ποσά τόσο του προσωρινού μηχανισμού EFSF (European Financial Stability Facility) oσο και του μόνιμου ESM (European Stability Mechanism) με περιπου 2 τρις ευρώ, ώστε να μπορούν, να παρεμβαίνουν πολύ περισσότερο στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, για να επιτευχθεί σε μεγαλύτερο ποσοστό εθελοντικό κούρεμα του χρέους από το ανεπαρκές 21% στο 50% χωρίς αυτό, να χαρακτηριστεί ποτέ πιστωτικό γεγονός, που θα μας βγάλει για πολλά χρόνια εκτός αγορών. Ηρθε η ώρα η Ευρώπη, να πάψει, να αργοπορεί και να αντιμετωπίζει μίζερα το ζήτημα, γιατί αν δεν το έχουν καταλάβει τα ισχυρά αλαζονικά μέλη της, τα θεμέλια του κοινού νομίσματος έχουν πάρει φωτιά, από την οποία δεν θα γλιτώσει κανείς.
Επίσης επιβάλλεται, να διευρυνθεί η δυνατότητα παρέμβασης των ταμείων EFSF και ΕSM με την πιθανή μάλιστα συγχώνευση των προβλεπόμενων πόρων τους. Είναι κατάλληλη πλέον η στιγμή, να δημιουργηθεί άμεσα και ευρωομόλογο έκδοσης της ΕΚΤ, για να ηρεμήσουν οι αγορές και να αποκατασταθεί η ροή δανεισμού στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Εξάλλου θα χρειαστεί, να γίνει με την στήριξη της Ευρώπης η ανακαιφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και θα υποστούν ζημίες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από το ελληνικό κράτος, γιατί θα σήμαινε, ότι θα έπρεπε πάλι, να δανειστεί, για να το επιτύχει.
Εκείνο όμως, που απαιτείται, είναι να σταματήσει άμεσα κάθε κίνηση για επιστροφή στην δραχμή και έξοδο από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα όπως και κάθε πρόθεση για αναγκαστικό κούρεμα του χρέους και χρεοκοπία κατά συνέπεια της χώρας. Το μέλλον της Ελλάδας μας βρίσκεται μέσα στην ευρωζώνη και μία αντίθετη εξέλιξη θα οδηγήσει σε εξαθλίωση τον λαό και σε αδυναμία εισαγωγής ακόμη και ειδών πρώτης ανάγκης, αφού έχουμε καταφέρει, να εισάγουμε ακόμη και σιτάρι ή κρέας από το εξωτερικό. Το υποτιμημένο και ανυπόληπτο νόμισμα μας τότε δεν θα μπορεί, να μας εξασφαλίσει ούτε την στοιχειώδη εισαγωγή πρώτων υλών όπως πχ πετρέλαιο, δεδομένου και του μεγάλου ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.
Όσον αφορά το παταγωδώς αποτυχημένο μείγμα οικονομικής πολιτικής, που επιβάλλει υπερφορολογήσεις και κεφαλικούς φόρους επι δικαίων και αδίκων όπως και άδικες οριζόντιες περικοπές, χωρίς να καταργεί την πραγματική και συνεχιζόμενη σπατάλη του δημόσιου τομέα και χωρίς να δίνει κίνητρα επενδύσεων και αναπτυξιακή προοπτική στην χώρα, αυτό είναι απαραίτητο τάχιστα, να εγκαταλειφθεί, γιατί ούτε την χώρα βοηθά ούτε και τους δανειστές μας, να εξασφαλίσουν τα κεφάλαια, που μας δάνεισαν. Όσο συνεχίζεται αυτός ο παραλογισμός, τόσο η ύφεση όπως έχω ξαναγράψει, θα βαθαίνει και τόσο η ανεργία θα γίνεται ανεξέλεγκτη. Η πρόβλεψη της ημιθανούς κυβέρνησης και της τρόικας για αναθεωρημένο έλλειμμα 8,5% επι του ΑΕΠ θα έχει την τύχη όλων των αποτυχημένων προβλέψεων τους και προσωπικά πιστεύω, ότι το έλλειμμα το 2011 θα κλείσει πάνω από 9% ως ποσοστο του ΑΕΠ, ενώ τα περι πρωτογενούς πλεονάσματος στις αρχές Απριλίου του 2012 είναι όνειρα θερινής νυκτός μαθητευόμενων μάγων.
Χρειάζεται πλέον αξιοπιστία και σοβαρότητα τόσο από το ελληνικό πολιτικό σύστημα, που δεν την έχει, γιατί φέρεται με απίθανη ανωριμότητα και ανικανότητα όσο και κάλυψη του δραματικού ελλείμματος ευρωπαϊκής ηγεσίας, που είναι πλέον πασιφανές, διότι ορισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες επιστρέφουν σε έναν μυωπικό οικονομικό εθνικισμό, καταστρέφοντας δυστυχώς την ιδέα της ΕΕ και της ευρωζώνης, όπως την ονειρεύτηκαν οι ιδρυτές -προπάτορες της και οδηγώντας σε μία αδιέξοδη γερμανική Ευρώπη.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
 ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Το κοστούμι της λιτότητας στενεύει

Το κοστούμι της λιτότητας στενεύει την Ευρώπη

Επτά χρόνια... φαγούρας φέρνει στην Ευρώπη ο προϋπολογισμός της περιόδου 2014-2020, ο πρώτος εκτεταμένων περικοπών στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τον στενό «κορσέ» της λιτότητας που επιβάλλεται σε πανευρωπαϊκό πλέον επίπεδο, μετά τον συμβιβασμό των «27» στη μάχη των Βρυξελλών, έσπευσε να καταδικάσει η πλειονότητα των γαλλικών μέσων ενημέρωσης, ενώ επικριτικά σχόλια είδαν το φως της δημοσιότητας σε σημαντική μερίδα του γερμανικού, του ιταλικού και του ολλανδικού Τύπου.
Ενδεικτικά, η «Liberation» έκανε λόγο για ένα «τεράστιο λάθος της ΕΕ» που «τορπιλίζει» την ανάπτυξη, ενώ η «Le Monde» επέλεξε να κάνει λογοπαίγνιο με τον τίτλο της διάσημης ταινίας της Μέριλιν Μονρόε μιλώντας για «Επτά χρόνια λιτότητας».
Την ίδια γραμμή ακολούθησαν και αρκετά μέσα στη Γερμανία, παρ' όλο που η καγκελάριος Μέρκελ επέλεξε να συμπορευτεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό και να αφήσει εκτεθειμένο τον Φρανσουά Ολάντ.
Δημοσιεύματα ανέφεραν επίσης ότι την ώρα που η ΕΕ μεγαλώνει, το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής «ψαλιδίζει» τους πόρους για έρευνα, νέες τεχνολογίες, εκπαίδευση και οικονομικούς κλάδους αιχμής. Βάζει δηλαδή «ταφόπλακα» στα προγράμματα αναθέρμανσης της οικονομίας, θυσιάζοντας για ακόμη μία φορά τον ευρωπαϊκό Νότο προς όφελος των πλούσιων χωρών του Βορρά.
Αναλυτικότερα, η ιταλική «La Repubblica» σε σχόλιό της παρατηρεί πως «όλοι μιλούν για έναν καλό συμβιβασμό» και επισημαίνει: «Το συμπέρασμα από τη Σύνοδο Κορυφής είναι αρκετά απλό: Ο Κάμερον κέρδισε και η Ευρώπη έχασε. Για πρώτη φορά η Ευρώπη προβαίνει σε περικοπές του προϋπολογισμού της και παραιτείται των απαιτούμενων κονδυλίων για την ανάπτυξη». Συνεχίζει δε αναφέροντας πως οι πλούσιες χώρες του Βορρά διασφαλίζουν έτσι ένα ακόμη πλεονέκτημα στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας.
Βερολίνο
«Η ακραία βρετανική θέση, που θεωρεί σπατάλη πόρων κάθε ευρώ προς την ΕΕ, δικαιώνεται με την απόφαση της Συνόδου», εκτιμά από την πλευρά της η γερμανική «Tagesspiegel» και παρατηρεί:
«Φυσικά και ακούγεται λογικό να γίνονται περικοπές στον προϋπολογισμό της ΕΕ, όταν καλούνται να κάνουν περικοπές οι χώρες-μέλη. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για ανοησία, αν λάβει κανείς υπόψη πώς λειτουργεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός. Με την αρχή της συγχρηματοδότησης αποδεσμεύονται υψηλές επενδύσεις που ισοδυναμούν με προγράμματα αναθέρμανσης της οικονομίας. Και αυτά τα ποσά είναι τώρα μικρότερα».
Με τον τρόπο αυτόν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν είναι πλέον σε θέση να συγκροτήσουν ένα σύμφωνο ανάπτυξης. Με αυτά τα δεδομένα πώς θα γίνει η υπέρβαση της ύφεσης στην Ευρώπη, διερωτάται η γερμανική εφημερίδα.
«Η ΕΕ συμφώνησε στον πρώτο προϋπολογισμό λιτότητας στην ιστορία της» έγραψε χαρακτηριστικά η έγκριτη «Frankfurter Allge-meine Zeitung».
Ολλανδία
Διαφορετικά αντιμετωπίζει το θέμα η ολλανδική «De Volkskrant»: «Μπορεί κανείς να ζήσει και με μειωμένο προϋπολογισμό σε εποχές που οι χώρες-μέλη καλούνται να μειώσουν τις δαπάνες τους», γράφει η εφημερίδα και διευκρινίζει:
«Κάποιοι ήλπιζαν ότι οι Βρυξέλλες θα τους βοηθούσαν να δώσουν ώθηση στην οικονομική τους ανάπτυξη με ευρωπαϊκές επενδύσεις. Κάτι τέτοιο δεν ήταν από πολιτικής πλευράς υλοποιήσιμο. Πέραν τούτου, ο προϋπολογισμός της ΕΕ είναι πολύ μικρός σε σχέση με τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών. Το θλιβερό στην υπόθεση είναι ότι οι πόροι για τα επόμενα επτά χρόνια θα διατεθούν για τους ίδιους σκοπούς, όπως και παλαιότερα».
ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
«Πανηγυρισμοί» για Κάμερον, αιχμηρά σχόλια για Ολάντ
Μύδρους κατά του Φρανσουά Ολάντ εξαπέλυσαν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης για την αδυναμία του προέδρου να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στις απαιτήσεις της Μεγάλης Βρετανίας για έναν προϋπολογισμό επταετούς λιτότητας. Την ίδια ώρα διθυραμβικά ήταν τα σχόλια του βρετανικού Τύπου που χαρακτηρίζουν τον Ντέιβιντ Κάμερον ως τον πρωθυπουργό που κατάφερε να κερδίσει τη μάχη με την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τη «Le Figaro», ο Φρ. Ολάντ υπέκυψε στις απαιτήσεις του Βερολίνου και του Λονδίνου. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, παρά τις κορώνες ο Γάλλος πρόεδρος μετρά ακόμη μία ήττα.
Παρά τις υποσχέσεις περί «επαναπροσανατολισμού» της Ευρώπης, στη σύνοδο των Βρυξελλών φάνηκε η πικρή αλήθεια, γράφει η Figaro: «Η Γαλλία δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τις θέσεις της απέναντι στις απαιτήσεις του Ντ. Κάμερον που υποστηριζόταν από την Ανγκ. Μέρκελ. Υστερα από μια νύχτα αδιάκοπων διαπραγματεύσεων, το κλίμα στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνοψιζόταν στο εξής: η Γαλλία κοιμήθηκε»...
Μπορεί ο Φρ. Ολάντ να υιοθέτησε τη στάση της «υπευθυνότητας», σχολιάζει η «Le Figaro», αλλά αυτή η υπευθυνότητα στοίχισε στη Γαλλία μια μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων. «Οποια και αν είναι η βιτρίνα που θα χρησιμοποιηθεί για να υποκριθούμε ότι πρόκειται για μια νίκη του Παρισιού, η πολιτική ανάγνωση της συνόδου παραμένει σκληρή για τον πρόεδρο». Ο βρετανικός Τύπος χαρακτήρισε τον Ντέιβιντ Κάμερον ως τον πρωθυπουργό που κατάφερε να κερδίσει τη μάχη με την Ευρώπη στα σημεία, καθώς πέρα από το δημοψήφισμα που εξήγγειλε για την παραμονή της Γηραιάς Αλβιώνας στην ΕΕ, κατάφερε να επιστρέψει στο Νησί ως «νικητής» και να εξουδετερώσει τις γαλλικές απαιτήσεις.
«Νίκη του Κάμερον», έγραψε η «Independent», ενώ και η φιλοευρωπαϊκή «Guardian» αναφέρθηκε στην ιστορική απόφαση για τον προϋπολογισμό λιτότητας που κατάφερε να εξασφαλίσει η Μεγάλη Βρετανία.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ

ΠΗΓΗ:

Ο Πάπας Βενέδικτος παραιτείται

ΤΩΡΑ: Ο Πάπας Βενέδικτος παραιτείται


ΤΩΡΑ: Ο Πάπας Βενέδικτος παραιτείται
ΤΩΡΑ: Ο Πάπας Βενέδικτος παραιτείται
Όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ANSA, ο Πάπας Βενέδικτος αναμένεται να παραιτηθεί στις 28 Φεβρουαρίου.

ΠΗΓΗ: ENIKOS.GR

ΑΡΘΡΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:Εθνικό σχέδιο!

Εθνικό σχέδιο!


Εθνικό σχέδιο!
Εθνικό σχέδιο!

Η πρόσφατη δημόσια παραδοχή, από ηγετικά στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, των μεγάλων λαθών που έκαναν στη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια, βυθίζοντάς την στην ύφεση και στην ανεργία, οδηγεί τους Ελληνες πολίτες στη διατύπωση ενός απλού και εύλογου ερωτήματος: Γιατί δεν διορθώνουν, λοιπόν, οι δανειστές μας, έστω και τώρα, αυτά τα προφανή και αποδεδειγμένα λάθη; Γιατί επιμένουν στην ίδια ατελέσφορη και αναποτελεσματική πολιτική; Μήπως η αυτοκριτική τους είναι στην πραγματικότητα υποκριτική; Μήπως παραδέχονται το «λάθος» εκ των υστέρων, απλώς και μόνο για να λειάνουν την οξύτητα και την ένταση των κοινωνικών αντιδράσεων που γεννούν οι επιλογές τους; Και ακόμη: Η ελληνική κυβέρνηση τι θα πράξει τώρα προκειμένου να αξιοποιήσει αυτή τη νέα ευνοϊκή για τη χώρα μας εξέλιξη; Θα διεκδικήσει την άμεση διόρθωση της λανθασμένης πορείας ή θα αποδεχθεί μοιρολατρικά τη συνέχισή της; Θα επιδιώξει τη χαλάρωση της πρωτοφανούς, άγριας λιτότητας ή θα συνεχίσει να ανέχεται τους αποτυχημένους σχεδιασμούς της τρόικας;

Η ΘΕΩΡΙΑ  ότι μέχρι τις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου η χώρα μας πρέπει να τηρήσει στάση αναμονής, παραμένοντας στην ουσία «ακίνητη» και κρατώντας ακόμη και την... αναπνοή της, για να μη δυσκολέψει την επανεκλογή της κ. Μέρκελ, είναι επιεικώς απαράδεκτη. Και προκαλεί μεγάλη και δυσάρεστη έκπληξη το γεγονός ότι έχει γίνει ευρέως αποδεκτή, ιδίως στο εσωτερικό των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση Σαμαρά. Τι λένε, δηλαδή, όσοι προωθούν ή έστω αποδέχονται αυτή τη λογική; Να μείνουμε ακίνητοι μέχρι το φθινόπωρο παρακολουθώντας τη χώρα να βυθίζεται; Να μη διεκδικήσουμε ούτε καν τη στοιχειώδη διόρθωση των αστοχιών του μνημονίου, ενώ ακόμη και οι εμπνευστές του πλέον τις ομολογούν; Να συνεχίσουμε αδιαμαρτύρητα μια πορεία που οδηγεί την οικονομία μας όλο και πιο χαμηλά στη σκάλα του κακού και την κοινωνία στη δυστυχία και την απελπισία;

ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ  δηλώσεις στη Real news του κ. Ελί Κοέν, συμβούλου του αναμενόμενου στην Αθήνα Γάλλου Προέδρου κ. Ολάντ, ότι «κανείς δεν πιστεύει πως η Ελλάδα θα γίνει ξανά μια χώρα που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το φορτίο του χρέους της» και ότι «αυτό σημαίνει πως κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν η κατάσταση βελτιωθεί, θα έχουμε ένα νέο πρόγραμμα για τη χώρα και το ζήτημα του χρέους θα αντιμετωπισθεί», είναι εξόχως αποκαλυπτικές. «Θα έχουμε κάποια στιγμή», λέει ο κ. Κοέν, «αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, όμως αυτή η αναδιάρθρωση θα εξαρτηθεί από τις προσπάθειες της Ελλάδας να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις». Και ο Γάλλος αξιωματούχος συνεχίζει: «Αρα ένα “κούρεμα” θα γίνει υπό προϋποθέσεις. Δεν θα προσφέρουμε άλλη μείωση χρέους στην Ελλάδα. Αυτό το δώρο θα συσχετίζεται με σαφή πρόοδο στις εθνικές μεταρρυθμίσεις». Παράλληλα -και αυτό έχει μεγάλη σημασία- ο κ. Κοέν παραδέχεται ότι «με τη γνώση που έχουμε σήμερα ίσως θα μπορούσαμε να μην είχαμε αποφασίσει να ζητήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτά τα σκληρά μέτρα σε 2 χρόνια, αλλά σε 3 ή σε 4».

ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ  προφανές ότι οι δανειστές μας βλέπουν πλέον καθαρά και παραδέχονται δημόσια ότι η σημερινή μας πορεία, η πορεία που μας επέβαλαν, είναι αδιέξοδη. Και συζητούν μια νέα, γενναία διαγραφή χρέους. Ζητούν όμως, και όχι άδικα, να δείξουμε και εμείς στοιχειώδη σοβαρότητα, υπευθυνότητα και κυρίως αποφασιστικότητα. Να αναγνωρίσουμε δηλαδή επιτέλους και εμείς τα δικά μας λάθη και να τα διορθώσουμε. Να σταματήσουμε να λέμε συνεχώς μεγάλα λόγια. Να περάσουμε στις πράξεις, στα έργα. Να πολεμήσουμε, για παράδειγμα, τη φοροδιαφυγή των μεγαλοκαρχαριών και των λαθρεμπόρων, που όλο τους... απειλούμε, αλλά ποτέ δεν τους ενοχλούμε! Να προχωρήσουμε στην αναδιάρθρωση και στο «μάζεμα» του αδηφάγου δημόσιου τομέα, για το οποίο συζητάμε και περιοριζόμαστε σε... καταγραφή της σπατάλης από τότε που υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γ. Παπαθανασίου! Να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, χτυπώντας τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία! Να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, που ποτέ μέχρι σήμερα δεν καταφέραμε να απορροφήσουμε σε ικανοποιητικό βαθμό! Να ψηφίσουμε τον νέο νόμο για τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις, που η... τύχη του αγνοείται, ενώ η διαβούλευση τελείωσε τον Νοέμβριο! Να προωθήσουμε μια συνολική και ριζική λύση και όχι πάλι πρόσκαιρα «μπαλώματα» για λίγους, στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, που περιλαμβανόταν στην αναθεώρηση του μνημονίου τον Μάρτιο του 2012, αλλά έμεινε στα χαρτιά... Να κάνουμε επιτέλους πράξη ένα προσεκτικά σχεδιασμένο, με διαφάνεια και με αναπτυξιακά κριτήρια, πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και του εθνικού μας πλούτου.

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ  να διαπραγματευτούμε με την τρόικα, εδώ και τώρα, ενωμένοι και αποφασισμένοι, τη χαλάρωση της λιτότητας για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Η καθημαγμένη ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει τις γερμανικές εκλογές... Οι αντοχές της έχουν εξαντληθεί. Τα έχουμε ξαναγράψει και ξαναπεί. Είναι επιτέλους η ώρα για ένα ρεαλιστικό ελληνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, που θα αντικαταστήσει το κατά κοινή ομολογία αποτυχημένο μνημόνιο των δανειστών και θα βάλει ξανά τη χώρα στον δρόμο της προόδου. Μπορούν επιτέλους οι πολιτικοί μας να πάψουν να καθυστερούν; Μπορούν να βάλουν το εθνικό συμφέρον μπροστά και πάνω από το κομματικό ή το προσωπικό; Μπορούν να αρθούν στο ύψος των δραματικών περιστάσεων;

ΠΗΓΗ: enikos.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ

ΑΣΠΙΡΙΝΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

 ΑΣΠΙΡΙΝΗ Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ


Της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Ψαλίδι στις προσδοκίες των δανειοληπτών έβαλε η τρόικα σε ό,τι αφορά την πολυσυζητημένη ρύθμιση στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων που προσπαθεί, χωρίς αποτελέσματα εξαιτίας της αδυναμίας διαπραγμάτευσης, εδώ και έξι μήνες να νομοθετήσει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Ανάπτυξης. Κι αυτό την ίδια στιγμή που σημειώνεται έκρηξη των επισφαλειών, με τα δάνεια σε καθυστέρηση να φθάνουν τα 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 26-30 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια ιδιωτών (στεγαστικά και καταναλωτικά).

Το σχέδιο, που έτσι κι αλλιώς αφορά μόλις των 10%, ήτοι 120.000 επί του συνόλου των 1,2 εκατομμυρίων προβληματικών δανειοληπτών, βρίσκεται στα χέρια της τρόικας και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Realnews η καθυστέρηση προώθησής του στη Βουλή οφείλεται στο γεγονός ότι οι πιστωτές της χώρας προβάλλουν ενστάσεις και η κυβέρνηση αδυνατεί να διαπραγματευτεί, ενώ διαθέτει σοβαρά επιχειρήματα, όπως οι αβάσταχτοι φόροι και οι μειώσεις των εισοδημάτων.

Η βασική τους αντίρρηση εστιάζεται πλέον στη χρονική διάρκεια της περιόδου χάριτος, η οποία έχει προσδιορισθεί στα 4 έτη. «Θεωρούν τα τέσσερα χρόνια περίοδο χάριτος με επιτόκιο Euribor τριμήνου συν 1,5% ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα και ζητούν μείωσή του στα 2 χρόνια, καθώς θα επιβαρύνει με επιπλέον κόστος τις τράπεζες, άρα το Δημόσιο», τονίζει παράγοντας του οικονομικού επιτελείου. Και προσθέτει: «Το κυβερνητικό σχέδιο έτσι όπως είναι δομημένο, υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις της τρόικας, δεν έχει νόημα ύπαρξης, καθώς είναι περιοριστικό στη χρήση του, αφορά λίγους από τους πιεσμένους δανειολήπτες και στην πράξη θα αποτελεί ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα»... Βέβαια, εξ αρχής η τρόικα ανέφερε ρητά στο δεύτερο μνημόνιο ότι οι τράπεζες πρέπει να αλλάξουν το θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία με την κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκρηξη των επισφαλών δανείων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα κριτήρια που προβλέπει το σχέδιο για να ενταχθεί ο δανειολήπτης στην επικείμενη ρύθμιση είναι ιδιαίτερα αυστηρά και περιορίζουν δραστικά τη χρήση της ρύθμισης. Πρέπει το οικογενειακό εισόδημα να ανέρχεται σε 25.000 ευρώ και αυτό να έχει υποστεί μείωση εισοδήματος 35% από το 2010 έως σήμερα.

Κατ’ ουσίαν, μόνο εξαιρεί!

Η αδυναμία της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί, εφόσον εξέφρασε την πρόθεση να ανακουφίσει τους δανειολήπτες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις λόγω της φοροεπιδρομής αλλά και της δραστικής μείωσης μισθών και συντάξεων, αποδεικνύεται περίτρανα στην κατηγορία των καταναλωτικών δανείων. Μπορεί να υπάρχει περίοδο χάριτος 2 συν 2 έτη με επιτόκιο Euribor τριμήνου συν περιθώριο 1,5%, ωστόσο το μέτρο ακυρώνεται, καθώς αφορά μόνο όσους έχουν καταναλωτικό δάνειο με υποθήκη ακινήτου. Πρόκειται για 25.000 δάνεια που δόθηκαν κυρίως την περίοδο 2007-09 και για όσα έχουν ρυθμισθεί τα τελευταία δύο χρόνια, υπό την προϋπόθεση ο δανειολήπτης να είχε τη δυνατότητα να υποθηκεύσει ακίνητο. Το συνολικό ποσό των εν λόγω καταναλωτικών δανείων διαμορφώνεται στα 5 δισ. ευρώ (από τα 30 δισ. ευρώ χορηγήσεις της καταναλωτικής πίστης) και από αυτά εκτιμάται ότι μπορούν, με βάση τα αυστηρά κριτήρια του σχεδίου, να ρυθμισθούν δάνεια αξίας 500 εκατ. ευρώ. Για τους υπόλοιπους δανειολήπτες καταναλωτικών δανείων, οι οποίοι δεν έχουν υποθηκεύσει ακίνητο και μεγάλο ποσοστό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις μηνιαίες δόσεις, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα.

Περιοριστική είναι η ρύθμιση που θα απευθύνεται σε όσους έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο, αλλά καλύτερη από την περίπτωση της καταναλωτικής πίστης.

Τα στεγαστικά δάνεια που παρουσιάζουν καθυστέρηση της καταβολής δόσεων από 3 μήνες και άνω εκτιμώνται στα 14 δισ. ευρώ από το σύνολο των 78 δισ. ευρώ. Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς εκτιμούν ότι δυνητικά θα μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση περίπου 90.000 στεγαστικά δάνεια, συνολικής αξίας 9 δισ. ευρώ.

Στασιμότητα

Στο μεταξύ ο χρόνος κυλά, οι περικοπές γίνονται ακόμη πιο δυσβάστακτες και η άνευρη ρύθμιση καθυστερεί να πάρει τον δρόμο προς το Κοινοβούλιο, καθώς η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τις «κόκκινες γραμμές» της τρόικας και αφήνει απλά τον χρόνο να περνά, ανήμπορη να προτείνει εναλλακτικές λύσεις.

Στην τρόικα εστάλη το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, με την κυβέρνηση να διαμηνύει ότι μέχρι το τέλος του 2012 θα είχε πάει προς ψήφιση στην Βουλή. Στις αρχές Ιανουαρίου η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τόνιζε ότι η ρύθμιση αναμένει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το αργότερο έως το τέλος Ιανουαρίου θα ψηφιζόταν... Προς το τέλος του Ιανουαρίου, για μία ακόμη φορά, τα υψηλόβαθμα στελέχη του αρμόδιου υπουργείου τόνιζαν ότι στο τέλος Φεβρουαρίου η ρύθμιση θα αποτελεί νόμο του κράτους. Την ίδια στιγμή οι τράπεζες προχωρούν σε κατ’ ιδίαν ρυθμίσεις δανείων και το 2012 είχαν ρυθμισθεί 633.000 δάνεια.

ΠΗΓΗ: REAL.GR
 ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:
ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΣΩΣΤΗ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΚΟΥΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"