ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Ο κ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΥΝΟΔΕΥΣΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ο κ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΜΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ






                                                                                                                                                                       
“Αθανάσιος Πολυζωίδης.
Ο δικαστής που αρνήθηκε να καταδικάσει τον Γέρο τού Μωριά.
Ναύπλιο 1834: Ο Αθανάσιος Πολυζωίδης, εκδότης της εφημερίδας «Απόλλων», εχθρός του Καποδίστρια και του Κολοκοτρώνη, αναγκάζεται να καταφύγει στην Ύδρα για να αποφύγει τη σύλληψη του. Έπειτα από τη δολοφονία του Καποδίστρια επιστρέφει στο Ναύπλιο και διορίζεται Πρόεδρος του Εγκληματικού Δικαστηρίου… Μετά τη σύλληψη του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα, με εντολή της Αντιβασιλείας, το δικαστήριο, με πρόεδρο τον Πολυζωίδη, καλείται να τους δικάσει με την κατηγορία της Εσχάτης Προδοσίας… Όμως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας η κατηγορία αποδεικνύεται ανεπαρκής. Οι μάρτυρες λένε ψέματα, ο Επίτροπος Επικρατείας είναι προκλητικός και το κατηγορητήριο του ελλιπές. Οι επεμβάσεις της Αντιβασιλείας απροκάλυπτες…Έτσι ο Πολυζωίδης δε δέχεται να υπογράψει την καταδίκη των στρατηγών… Η Αντιβασιλεία χρησιμοποιεί όλα τα μέσα…Τελικά οδηγείται δια της βίας στην Ύδρα, όπου εκφωνείται η καταδικαστική απόφαση… Αλλά δε φτάνει μόνον αυτό. Κατηγορούν τον Πολυζωίδη για απάθεια, τον φυλακίζουν και τον δικάζουν…Όμως η απολογία του είναι συντριπτική…Το ακροατήριο ζητωκραυγάζει και ο Πολυζωίδης μαζί με τον συγκατηγορούμενο του Γεώργιο Τερτσέτη αθωώνονται…Οι στρατηγοί παίρνουν χάρη και αποφυλακίζονται…
 Ήταν η 24η Σεπτεμβρίου του 1834 όταν ο Γεώργιος Τερτσέτης άρχισε την ιστορική απολογία του.
Αξίζει εδώ να δώσω μερικά στιγμιότυπα.
 
“Ποιός είσαι εσύ ώ Επίτροπε που ήρθες στη χώρα μας να μας δικάσεις; Είσαι αλλόεθνος. Και για να είσαι αλλόεθνος δεν μπορεί να είσαι δίκαιος. Δεν μπορείς να δικάσεις Έλληνες.”“Ξέρεις να λες Ελλάδα στα ελληνικά, μα τίποτε δε νοιώθεις απ’ ό,τι σπουδαίο, μεγάλο και αιώνιο κρύβει τούτη η λέξη στα σπλάγχνα της.”

“Κατάλαβες τη θέση του εισαγγελέα σε ελληνικό δικαστήριο αλλά δεν έχεις θέση στην ελληνική δικαιοσύνη Επίτροπε. Είσαι εκτός φύσει και θέσει. Θέλεις να δικάσεις τους Έλληνες με τον πατριωτισμό του Εγγλέζου.”

“Ο εθνισμός μας, ώ Επίτροπε, είναι θεμελιωμένος στα αίματα οκτακοσίων χιλιάδων Ελλήνων που θυσιάστηκαν εις τον αγών. Θα ήταν κατάρα Θεού αν εμείς την ημέρα εκείνη της δίκης το ξεχνούσαμε αυτό”
Η απολογία του Τερτσέτη αποτέλεσε μέγα τόλμημα σε μια περίοδο όπου η βία, τα πάθη και ο διχασμός επικρατούσαν στην μετεπαναστατική Ελλάδα.
Ο Τερτσέτης και ο Πλουζωϊδης θα αθωωθούν και ο Τερτσέτης θα πάρει το δρόμο της ξενητιάς. Θα πάει στο Παρίσι όπου θα παραμείνει για δέκα χρόνια.

ΠΗΓΗ: http://patridamouelladamou.wordpress.com

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Η καταπιεση της Βαυαροκρατιας. Οι συγκρισεις με την σημερινη νεα Βαυαροκρατια και καταπιεση ελευθερες

ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ



ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΟΤΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΟΜΕΡΟΥΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΗΣ ΑΟΖ. ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΘΑ ΘΕΛΑΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ. ΒΡΕ ΑΣΧΕΤΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Η ΑΟΖ ΝΟΜΙΚΑ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΕΙ. ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ Η ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΙΤΕ ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΕΙΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΜΕ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΙEΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ ΜΕ ΣΥΝΥΠΟΣΧΕΤΙΚΟ Η ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΥΠΟΣΧΕΤΙΚΟ. ΕΧΕΤΕ ΤΟΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΟΣΗ Ο ΦΑΝΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΡΕΤΣΙΝΟΛΑΔΟ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΣΩΣΤΑ.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΘΟΝΕΡΟΥΣ

Με ισόβια απειλείται ο Φωτόπουλος

ΣΚΑΝΔΑΛΟ: Με ισόβια απειλείται ο Φωτόπουλος της ΔΕΗ!

Βαρύτατο κατηγορητήριο για την υπόθεση με τον τον Πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, κ. Νίκο Φωτόπουλο, ο οποίος κατηγορείται ότι τέλεσε το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, συνολικής ζημίας σε βάρος της ΔΕΗ Α.Ε. ποσού 10.409.880,05 ευρώ!

Παράλληλα, κατηγορείται ότι για λογαριασμό της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ζήτησε και πήρε δάνειο 500.000,00 ευρώ το 2010 από τη ΔΕΗ Α.Ε., το οποίο όμως δεν επεστράφη ποτέ έως σήμερα, καθώς και ότι έλαβε από τη ΔΕΗ μεγάλα χρηματικά ποσά για λογαριασμό της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, προκειμένου να διεξάγει ταξίδια και συνέδρια (με τη συνεργασία, ταξιδιωτικών πρακτορείων, δικηγόρων), τα οποία δεν πραγματοποίησε μέχρι σήμερα. Επίσης, κατηγορείται για εικονικά τιμολόγια τα οποία εκδόθηκαν για λογαριασμό της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Newpost.gr.

Η ποινή που προβλέπεται για τα ανωτέρω αδικήματα, είναι ισόβια κάθειρξη. Ο Φωτόπουλος ζήτησε και πήρε προθεσμία για τις 26-4-2013, προκειμένου να απολογηθεί.

Από κοινού με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κατηγορούνται ότι τέλεσαν το έγκλημα της συνέργιας σε βαθμό κακουργήματος οι Ευάγγελος Μπουζούλας (πρ. Γεν. Γραμματέας ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ) και Κων/νος Κατσαρός (πρ. Ταμίας ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ).

Επίσης  οι Π. Αθανασόπουλος και Αρ. Ζερβός (πρ. Διεθ. Σύμβουλοι ΔΕΗ Α.Ε), οι οποίοι απολογήθηκαν και οι οποίοι αφέθησαν ελεύθεροι με χρηματική εγγύηση 30.000,00 έκαστος.

Ανάμεσα στα άλλα που κατηγορείται ο κ. Νίκος  Φωτόπουλος είναι ότι το 2010 η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ζήτησε και πήρε χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ Α.Ε ποσό ύψους 15.000 για μελέτη που ζήτησε η Ομοσπονδία να συνταχτεί  για θέματα προσωπικού (σύμφωνα με την ΕΣΣΕ 1999 Προσωπικού ΔΕΗ).

Την μελέτη φέρεται να ανέλαβε και να υπέγραψε το Δικηγορικό Γραφείο του κ. Λουκά Αποστολίδη (πρ. υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ). Συμπτωματικά συνεργάτης του κ. Λουκά Αποστολίδη υπήρξε η κόρη του μεγαλοσυνδικαλιστή της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Ρίζου Ρίζου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όμως προκύπτει, καθαρά ότι τα χρήματα αυτά δαπανήθηκαν για κατάθεση αίτησης ακύρωσης στο Συμβούλιο Επικρατείας και αγωγής στα αστικά δικαστήρια κατά της ΔΕΗ Α.Ε

Συνεπώς η ΔΕΗ πλήρωσε δικηγόρους για δικαστικές ενέργειες της Ομοσπονδίας προκειμένου να στραφούν κατά της ίδιας της εταιρίας.

Για την ανωτέρω ενέργεια ζημιώθηκε η ΔΕΗ Α.Ε οικονομικά 15.000 ευρώ και ηθικά καθώς  πουθενά δεν προβλέπεται ότι η ίδια η εταιρία πρέπει να πληρώνει τις αμοιβές των δικηγόρων για δικαστικές ενέργειες της Ομοσπονδίας  και μάλιστα κατά της εταιρίας.

Συνεπώς, με λεφτά της ΔΕΗ πλήρωναν δικηγόρους για δικαστικές ενέργειες εναντίον της!

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΟΙ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚΙΣΤΑΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΖΑΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Γνωριζετε τις σταθερες θεσεις μου στα εθνικα θεματα και τις αποψεις μου ομως τζαμι πρεπει να επιτρεψουμε να γινει. Ειναι ζητημα σεβασμου των αλλων θρησκειων και ανεξιθρησκειας. Διαφωνω με τις ακραιες φωνες που ακουγονται και δεν συναδουν με το ορθοδοξο πνευμα. Ομως αυτο το τζαμι δεν πρεπει να γινει με λεφτα των φορολογουμενων και δεν πρεπει να μετατραπει σε κεντρο ισλαμοφασιστων

Ο Σημίτης «πάγωσε» την έρευνα για τα πετρέλαια!

Ο Σημίτης «πάγωσε» την έρευνα για τα πετρέλαια!


Ο Σημίτης «πάγωσε» την έρευνα για τα πετρέλαια!
Στο μακρινό 1995
Το γαλλικό ερευνητικό σκάφος «Αταλάντη» πραγματοποιεί γεωφυσικές έρευνες για τον εντοπισµό δοµών που µπορεί να φιλοξενούν ενεργειακά κοιτάσματα εντός της ελληνικής ΑΟΖ.
Η έρευνα που πραγµατοποιεί είναι επίσηµη και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση µέσω του προγράμματος MΑSTII. Ωστόσο, στο γαλλικό πλοίο δεν είναι όλοι οι ερευνητές ξένοι, εκπροσωπείται και η χώρα µας...
Σε αυτή τη σηµαντική έρευνα (από το γαλλικό πανεπιστήμιο Εκίλ Νορµάλ), η οποία ουσιαστικά χαρτογράφησε το υπέδαφος του βυθού στην ελληνική ΑΟΖ τόσο στο Ιόνιο όσο και νότια της Κρήτης, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε µε την κ. Παναγιώτα Γεωργοπούλου γεωφυσικό, που εκπονούσε ήδη τη διδακτορική της διατριβή στο θέµα αυτό. Σηµαντικό δε τµήµα των αποτελεσμάτων αυτών το επεξεργάστηκε η ίδια.
«Το νοτιότερα τµήµα των ερευνών που καλύφθηκε από σεισµικές έρευνες, είναι εκείνο που οριοθετείται βόρεια του κόλπου της Σύρτης (Λιβύη) από τα δυτικά και συνεχίζει προς ανατολάς µέχρι τη λεκάνη του Ηροδότου, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κύπρου» αναφέρει η κ. Γεωργοπούλου σε κυριακάτικη εφημερίδα σχετικά µε το χώρο των ερευνών, ο οποίος και συμπίπτει ουσιαστικά µε το χώρο που πρόσφατα ερεύνησε η PGS.
Τα αποτελέσματα των ερευνών
Σύμφωνα με την κυρία Γεωργοπούλου έρευνες πραγματοποιούνταν από το 1974. Έρευνες που όπως επισημαίνει οδήσησαν σε εξαιρετικές ανακαλύψεις.
1) Την κάλυψη του πυθμένα ολόκληρου του Ιονίου με άλατα της Μεσσήνιας περιόδου
2) Την ύπαρξη εβαποριτών το πάχος των οποίων υπολογίστηκε άνω των 8 χλμ.
3) Την ύπαρξη ασβεστολίθων της Κρητιδικής περιόδου μέσα στους οποίους αναμένονται οι υδρογονάνθρακες.
4) Την ανακάλυψη πληθώρας λασποηφαιστείων.
5) Χαρακτηριστικές ανακαλύψεις ήταν και οι υποθαλάσσιες χαρτογραφήσεις των λιμνών αλμυρότητας.
Τόσο ενθαρρυντικά ευρήματα για την παρουσία μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου θα προκαλούσαν το τεράστιο ενδιαφέρον οποιασδήποτε κυβέρνησης.
Ωστόσο η κυβέρνηση Σημίτη έθαψε το θέμα σε μία νύχτα.
Όπως δηλώνει ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ κ. Τσόκας Ο Σημίτης απαξίωσε το ερευνητικό τμήμα των ΕΛΠΕ. Η έρευνα για πετρέλαιο στην Ελλάδα σταμάτησε πριν καν αρχίσει.
Η νορβηγική PGS
Παρόλα αυτά έστω και με τεράστια καθυστέρηση πριν από λίγους μήνες η συγκεκριμένη εταιρία ολοκλήρωσε τις έρευνές της στην περιοχή.
Η κυρία Γεωργοπούλου υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη έρευνα θα αποκαλύψει την ύπαρξη μεγάλων ενεργειακών κοιτασμάτων.
Τέλος, αξίζει να επισημάνουμε πως οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο δεν μπήκαν στο ευρώ.
Τα συμπεράσματα δικά σας.
 
 ΠΗΓΗ:http://www.newsbomb.gr

ΑΛΛΟ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΤΕΡΟΔΟΞΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΑΧΤΑΡΜΑΣ

Μην μπερδευετε την θρησκεια με την πολιτικη και τα επικοινωνιακα παιχνιδια. Αλλο διαλογος και επικοινωνια με τους ετεροδοξους αλλο αλλοτριωση και αχταρμας. Η ειρηνικη συνυπαρξη με τις αλλες θρησκειες ειναι ποθουμενη οχι ομως η αλλοιωση της Ορθοδοξιας για πολιτικους λογους. Μην μπερδευετε τα ασχετα μεταξυ τους και υπουλα προσπαθειτε να περασετε τις ιδεοληψιες ως αρχες

«Κατάρα σε όσους δεν με ψηφίσουν» πρόεδρο της Βενεζουέλας λέει ο Μαδούρο

«Κατάρα σε όσους δεν με ψηφίσουν» πρόεδρο της Βενεζουέλας λέει ο Μαδούρο

Ο Νικολάς Μαδούρο
Καράκας, Βενεζουέλα
Ο προεδρεύων της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο, προειδοποίησε ότι μια κατάρα πολλών αιώνων θα πέσει πάνω σε όσους δεν τον ψηφίσουν στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 14 Απριλίου για την ανάδειξη του διαδόχου του Ούγκο Τσάβες.

«Αν κάποιος από τους πολίτες ψηφίσει εναντίον του Νικολά Μαδούρο, θα ψηφίζει εναντίον του εαυτού του και η κατάρα της Μακαραπάνα θα πέσει επάνω του», προειδοποίησε ο υποψήφιος, επικαλούμενος την μάχη της Μακαραπάνα τον 16ο αιώνα όταν οι ισπανοί στρατιώτες σφαγίασαν τις δυνάμεις των ινδιάνων.

«Εάν νικήσει η μπουρζουαζία θα ιδιωτικοποιήσει τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, θα πάρουν τη γη από τους ινδιάνους και η κατάρα της Μακαραπάνα θα πέσει επάνω σας», πρόσθεσε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στης πολιτεία Αμαζόνας.

Η επίκληση της κατάρας της Μακαραπάνα εκ μέρους του Μαδούρο κλιμακώνει τη ρητορική του έναντι του ηγέτη της αντιπολίτευσης και επίσης υποψήφιου για την προεδρία, Ενρίκε Καπρίλες, δίνοντας ένα σουρεαλιστικό τόνο στην εκστρατεία, παρατηρεί το Reuters.

Φαίνεται όμως ότι ο Μαδούρο έχει μια τάση στα μεταφυσικού τύπου επιχειρήματα: πέρα από την απειλή της κατάρας, έχει δηλώσει ότι το πνεύμα του Τσάβες τον επισκέφτηκε με τη μορφή πουλιού και του κελάηδησε.

Απαντώντας στο Μαδούρο, ο Καπρίλες είπε ότι, όποιος λέει ότι θα πέσει κατάρα στους πολίτες, «δεν έχει κανένα δικαίωμα να διοικεί τη χώρα». Και πρόσθεσε: «η αληθινή κατάρα είναι η μικρή ομάδα από την οποία θα απαλλαγούμε στις 14 Απριλίου».

Επιπλέον ο Μαδούρο κατηγόρησε δύο Αμερικανούς πρώην πρεσβευτές για συνωμοσία με σκοπό την δολοφονία του πριν από τις προεδρικές εκλογές.

«Σκοπός τους είναι να με σκοτώσουν. Θέλουν να με σκοτώσουν διότι γνωρίζουν πως δεν μπορούν να κερδίσουν μια ελεύθερη και τίμια εκλογική αναμέτρηση. Πίσω από αυτό βρίσκονται ο Ρότζερ Νοριέγκα και ο Οτο Ράιχ, αλλά και η σαλβαδοριανή δεξιά που έστειλε πληρωμένους δολοφόνους για να με σκοτώσουν», είπε.

Οι Ράιχ και ο Νοριέγκα ήταν αντίστοιχα πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα και στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών. Από το 2010 Ουάσινγκτον και Καράκας δεν έχουν διορίσει πρεσβευτές.

Χωρίς να έχει τη χαρισματικότητα του Τσάβες, ο Μαδούρο αντλεί από την λατρεία των πολιτών στο πρόσωπο του Τσάβες και, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δείχνει να προηγείται κατά δέκα μονάδες του Καπρίλες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Οι σοβαροι πολιτικοι συνομιλητες του Συριζα....Αν ενωσουν τις δυναμεις τους με τους εγχωριους ευκολοπιστους ψευδοπροφητειων τοτε θα εχουμε δει το τελος του κοσμου. Τυφλα να εχει ο Λιακοπουλος

6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941 Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σαν σήμερα η γερμανική εισβολή


Η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας κατά της χώρας μας εκδηλώθηκε στις 5:15 το πρωί της 6ης Απριλίου 1941 στα οχυρά της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας, 45 λεπτά πριν από την προβλεπόμενη ώρα, σύμφωνα με τη γερμανική διακοίνωση που είχε επιδοθεί νωρίτερα στον πρωθυπουργό, Αλέξανδρο Κορυζή, από τον γερμανό πρεσβευτή στην Αθήνα, πρίγκιπα Έρμπαχ. Επιδίδοντας το τελεσίγραφο, ο Έρμπαχ τόνισε στον Κορυζή ότι ο πόλεμος δεν στρεφόταν κατά της Ελλάδας, αλλά κατά της Αγγλίας, που είχε σπεύσει προς βοήθεια της χώρας μας με 62.000 άνδρες και μεγάλη αεροπορική δύναμη. Ο Κορυζής είπε το δεύτερο «ΟΧΙ», αυτή τη φορά στην ιταμή ναζιστική πρόκληση. Η γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδας αποτελεί συνέχεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, που ξεκίνησε την 28η Οκτωβρίου 1940 με την ιταλική επίθεση στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Η γερμανική επίθεση είχε την κωδική ονομασία «Μαρίτα» και η εντολή για τη σχεδίασή της είχε δοθεί από τον Χίτλερ στις 13 Δεκεμβρίου 1940. Στόχος του γερμανού δικτάτορα ήταν η βοήθεια προς τον σύμμαχό του Μουσολίνι που ήταν «στριμωγμένος» από τους Έλληνες στην Αλβανία και η εξασφάλιση των νώτων του ενόψει της επικείμενης επίθεσής του στη Ρωσία (Επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα»). Το σχέδιο «Μαρίτα» δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά και τη Γιουγκοσλαβία, τις μόνες χώρες των Βαλκανίων, μαζί με την Τουρκία, που δεν είχαν συμμαχήσει με τον Άξονα.

Τον διμέτωπο αγώνα κατά της Γιουγκοσλαβίας και της Ελλάδας ανέλαβε η γερμανική 12η Στρατιά υπό τον στρατάρχη Βίλχελμ Λιστ, ο οποίος είχε στη διάθεσή του 680.000 άνδρες, 1.200 τανκς και 700 αεροπλάνα. Η χώρα μας παρέταξε 70.000 άνδρες στα οχυρά των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, με επικεφαλής τον υποστράτηγο Κωνσταντίνο Μπακόπουλο, καθώς ο κύριος όγκος του ελληνικού στρατού μαχόταν τους Ιταλούς στην Αλβανία. Οι αγγλικές δυνάμεις ήλεγχαν τον άξονα Τεμπών - Βερμίου, όμως το κέντρο του μετώπου ήταν ασθενές και η Θεσσαλονίκη ανοχύρωτη πόλη.

Η γερμανική επίθεση εκδηλώθηκε στο μέτωπο των ελληνοβουλγαρικών συνόρων κατά μήκος της λεγόμενης Γραμμής Μεταξά στην Ανατολική Μακεδονία και στα μεμονωμένα οχυρά του Εχίνου και της Νυμφαίας στη Θράκη. Ταυτόχρονα, γερμανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον Πειραιά και τις ακτές έως τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, προκαλώντας πολλά θύματα και τεράστιες ζημιές.

Η λεγόμενη Γραμμή Μεταξά ήταν ένα φιλόδοξο οχυρωματικό έργο, στα πρότυπα της Γραμμής Μαζινό, που είχε κατασκευαστεί με πρωτοβουλία του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, ως ασπίδα αποτροπής του βουλγαρικού κινδύνου. Μεγάλο θαυμασμό και έκπληξη είχαν προκαλέσει στους Γερμανούς επιδρομείς οι κρυφές έξοδοι, το σχετικά χαμηλό κόστος και το μικρό διάστημα κατασκευής. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι Γερμανοί δεν κατόρθωσαν να εντοπίσουν τα φατνώματα (θυρίδες) των οχυρών πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων και ότι οι Βούλγαροι δεν γνώριζαν τίποτα, εντυπωσιάζει μέχρι και σήμερα η τεχνική απόκρυψη και παραλλαγή, η άριστη ποιότητα σκυροδέματος, η έλλειψη ειδικού οπλισμού οχύρωσης και η τέλεια προσαρμογή του οπλισμού του στρατού εκστρατείας.

Οι υπερασπιστές των Οχυρών (Νυμφαία, Εχίνος, Λίσε, Ιστίμπεη, Περιθώρι, Ρούπελ, Πυραμιδοειδές, Παλουριώνες κ.ά.) αμύνθηκαν σθεναρά για τρεις ημέρες στις αλλεπάλληλες επιθέσεις των υπέρτερων γερμανικών δυνάμεων. Κάμφθηκαν μόνο όταν οι τεθωρακισμένες γερμανικές μεραρχίες, μετά την αστραπιαία κατάρρευση του νότιου Γιουγκοσλαβικού μετώπου, εισέδυσαν στα Σκόπια και από την κοιλάδα του Αξιού πέρασαν τα ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα στις 8 Απριλίου, παρακάμπτοντας τη Γραμμή Μεταξά. Τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας τα γερμανικά στρατεύματα εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη και κατέλαβαν την πόλη.

Οι υπερασπιστές της Γραμμής Μεταξά, περικυκλωμένοι πλέον, έλαβαν εντολή από τον αρχιστράτηγο Παπάγο να συνθηκολογήσουν (9 Απριλίου). Τον ηρωισμό τους αναγνώρισαν ακόμη και οι αντίπαλοί τους, με εκδηλώσεις θαυμασμού και τιμητικά αγήματα για τους αιχμάλωτους Έλληνες μαχητές. Οι ελληνικές απώλειες σε όλο το μέτωπο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανήλθαν σε περίπου 1.000 νεκρούς και τραυματίες. Οι αντίστοιχες γερμανικές ανήλθαν σε 555 νεκρούς, 2.134 τραυματίες και 170 αγνοούμενους, αριθμός που αντιστοιχεί στο μισό των συνολικών απωλειών τους στη διάρκεια της επιχείρησης «Μαρίτα», γεγονός που καταδεικνύει το μέγεθος της ελληνικής αντίστασης.

Κατά τις επόμενες μέρες, η προέλαση των Γερμανών προς Νότο υπήρξε ραγδαία, με την κατάρρευση και του μετώπου της Αλβανίας. Έως τις 30 Απριλίου είχε καταληφθεί ολόκληρη η ηπειρωτική Ελλάδα και η χώρα βρέθηκε υπό τριπλή κατοχή: γερμανική, ιταλική και βουλγαρική.

Πηγή: sansimera.gr
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Τοτε ξεκινησαν εναν πολεμο με οπλα και εφεραν την κατοχη σημερα κανουν εναν αλλο πολεμο με χρηματα

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΚΟΛΠΑ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ

Προσοχη στα επικοινωνιακα τερτιπια και τις πολιτικες του Βατικανου στο ονομα της ψευδους ενοτητας των Χριστιανων υπο τον δηθεν αλανθαστο Παπα.Οσοι ξερουν ιστορια και θεολογια πρεπει να προστατεψουν τους ευκολοπιστες απο τις πονηριες των ανθρωπων του Βατικανου. Διαλογος καλα κανει και υπαρχει υποχωρηση ομως απο την Ορθοδοξια στο ονομα μιας επιπλαστης ενοτητας ποτε.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"