ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Financial Times: Η Τρόικα οδηγεί την Ελλάδα στη δραχμή

 



Σε δημοσίευμά τους με τίτλο «Η πολιτική της Τρόικα οδηγεί σε Grexit» οι Financial Times υποστηρίζουν πως με την πολιτική που ακολουθεί η Τρόικα η Ελλάδα θα παραμείνει κολλημένη σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και αποπληθωρισμού χρέους.

Και αυτό, μέχρις ότου είτε φύγει από την Ευρωζώνη, κηρύσσοντας στάση πληρωμών μονομερώς, είτε φύγει από το ευρώ επιστρέφοντας στο εθνικό νόμισμα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο των Financial Times

«Ηταν η πιο τίμια και διαυγής ανάλυση από επίσημο οργανισμό για την κρίση στην Ευρωζώνη μέχρι σήμερα. Μέσα σε 50 μόνο σελίδες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρήγαγε μια ακριβή και σοβαρή ανάλυση για το τι πήγε στραβά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Ήταν επίσης μια κατακραυγή της επικρατούσας άποψης για την ευρωπαϊκή πολιτική. Οι σχολιαστές –όπως και εγώ- επιτίθενται σε αυτή την άποψη εδώ και τρία χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που ένας επίσημος θεσμός ενώνει μαζί μας την φωνή του.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το θεμελιώδες σφάλμα ήταν η υπερβολική αισιοδοξία για την οικονομική ανάπτυξη. Ήταν λάθος κυρίως με την έννοια ότι προκάλεσε κι άλλα λανθασμένα συμπεράσματα, για την μείωση του χρέους, τις πιέσεις στον τραπεζικό τομέα, την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων και την βιωσιμότητα του χρέους. Επιπλέον, δεν ήταν ένα απλό σφάλμα από κακοτυχία. Οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις της συμφωνημένης ελληνικής προσαρμογής δεν ήταν απλώς ορατές: Τις είχαν πράγματι προβλέψει πολλοί επικριτές, όπως παραδέχεται ανοιχτά το ΔΝΤ.

Το άλλο μεγάλο λάθος που παραδέχεται η ανάλυση αφορά τον υπερβολικά μεγάλο χρόνο που πέρασε μέχρι να συμφωνηθεί η αναδιοργάνωση του ελληνικού χρέους. Όταν έγινε η συμφωνία, οι περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές είχαν ήδη αποχωρήσει».

Οι επιπτώσεις αυτών των συσσωρευμένων σφαλμάτων είναι βαριές. Το πιο σημαντικό είναι ότι καθιστούν αδύνατη την επίλυση της κρίσης μέσα στις παρούσες παραμέτρους. Σε ξεχωριστή ανάλυση το ΔΝΤ κατέληξε ότι η ανάλυση για την βιωσιμοτητα του χρέους πάνω στην οποία στηρίχθηκε η διάσωση του 2012 της Ελλάδας, είναι ήδη άκυρη. Καταλήγει ότι θα πρέπει να γίνει κι άλλο ξαλάφρωμα από το χρέος απ' όσο έχει προβλεφθεί –περίπου 7% του ΑΕΠ- για να γίνει εφικτός ο στόχος βιωσιμότητας του χρέους του 124% το 2020 και 110% το 2022. Στην συμφωνία του 2012 αναγνωρίζεται μια "τρύπα" 4% του ΑΕΠ που εξακολουθεί να πρέπει να καλυφθεί. Αυτή η εκτίμηση δεν ακούγεται πολύ μεγάλη, αλλά στηρίζεται κι αυτή σε θετικές προϋποθέσεις. Και είναι, όπως πάντα, ο ελάχιστος αριθμός.

Προσωπικώς πιστεύω ότι η Ελλάδα θα παραμείνει κολλημένη σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και αποπληθωρισμού χρέους, μέχρι είτε να φύγει από την ευρωζώνη και να κηρύξει στάση πληρωμών μονομερώς, είτε να γίνει θεμελιώδης αλλαγή στην στρατηγική. Για το δεύτερο απαιτούνται δύο προσαρμογές στο υπάρχον πρόγραμμα».

Οι προσαρμογές που πρέπει να γίνουν στο πρόγραμμα σύμφωνα με τους Financial Times είναι ο επαναπροσδιορισμός της βιωσιμότητας του χρέους, οι επιφυλακτικές προβλέψεις για την μελλοντική ανάπτυξη, αλλά και η επίσπευση των μεταρρυθμίσεων.

Συγκεκριμένα

«Η πρώτη θα είναι ο επαναπροσδιορισμός της βιωσιμότητας του χρέους. Ο στόχος του 124% του ΑΕΠ είναι αυθαίρετος και απατηλός. Είναι αυθαίρετος γιατί δεν υπάρχει οικονομική δικαιολογία για αυτά το νούμερα. Και είναι απατηλός γιατί οι επενδυτές δεν θεωρούν πλέον το ελληνικό χρέος ως εθνικό χρέος (sovereign), αλλά "υπό του εθνικού χρέους" (sub-sovereign). Τα ενεργητικά "υπό του εθνικού χρέους", όπως των πολιτειών των ΗΠΑ ή των κρατιδίων της Γερμανίας, δεν μπορούν να έχουν τους ίδιους συντελεστές χρέους προς το ΑΕΠ με τα εθνικά, γιατί δεν έχουν την δυνατότητα να τυπώσουν δικό τους χρήμα. Ένα μέγεθος στην κλίμακα του 60-80% θα ήταν πιο ρεαλιστικό.

Δεύτερον, τυχόν νέα ανάλυση για την βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να επαφίεται σε πιο επιφυλακτικές προβλέψεις για την μελλοντική ανάπτυξη και την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων. Ο συνδυασμός του πιο ρεαλιστικού στόχου για το χρέος και για την προσαρμογή, λογικά δεν συνάδει με το αξιόχρεο. Αφού δεν απομένουν αρκετοί ακόμη επενδυτές για να συμμετέχουν σε διάσωση, μόνο ο επίσημος κλάδος μένει να εμπλακεί. Αυτό όμως ήταν πάντα και παραμένει ένα θέμα ταμπού, γιατί θα ήταν μια παραδοχή ότι η κρίση θα κοστίσει στους βορειοευρωπαίους πολλά χρήματα.

Κι αυτό δεν είναι ένα μήνυμα που θέλει η γερμανική κυβέρνηση να πουλήσει, τρεις μήνες πριν τις εκλογές. Υποπτεύομαι ότι ούτε μετά τις εκλογές θα υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα μπορεί να πουλήσει. Η μόνη, περιορισμένη, μορφή συμμετοχής του επίσημου τομέα που θα μπορούσα να δω είναι μέσω «ανοχής» στο χρέος, όπου οι πιστωτές και οι χρεωμένοι θα συμφωνήσουν να αυξηθεί η διάρκεια της πίστωσης και να μειωθούν τα επιτόκια.

Είναι μια μορφή καλυμμένης ανακούφισης από το χρέος, αλλά δεν μου φαίνεται εύκολο να εφαρμοστεί σε μεγάλη κλίμακα. Χωρίς μια ρεαλιστική προοπτική ανακούφισης από το χρέος, όμως, η Ελλάδα θα έχει ένα λογικό οικονομικό κίνητρο να φύγει από την Ευρωζώνη, όταν πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα της δώσουν την δυνατότητα να ευνοηθεί από μια υποτίμηση και στάση πληρωμών. Αυτή η ώρα δεν έχει έρθει, αλλά πλησιάζει.

Η επικριτική ανάλυση του ΔΝΤ είναι επίσης διαυγής όσον αφορά την περιγραφή των πολιτικών προβλημάτων που αντιμετώπισε ως μέλος της τρόικα. Το ΔΝΤ είναι σαφέστατο ότι δεν νοιώθει καθόλου καλά με την υποβάθμισή του στην θέση του ελάσσονος εταίρου, δεδομένα ότι είναι ο μόνος θεσμός στην τρόικα που έχει κάποια τεχνογνωσία στην επίλυση κρίσεων.

Ποια επίδραση στην στρατηγική θα έχει η ανάλυση του ΔΝΤ; Το ταμείο σίγουρα δεν εφήρμοσε το νέο σκεπτικό του, όταν διαπραγματευόταν την διάσωση της Κύπρου. Η πρόβλεψή του τον περασμένο μήνα ότι η χώρα θα επιστρέψει σε ανάκαμψη το 2015 ήταν γελοία, ειδικά αν σκεφτούμε το τι συνέβη στην Ελλάδα. Είναι δύσκολο να μην σκεφτούμε ότι το ΔΝΤ ίσως δεν μιλάει με μια φωνή σε αυτή την περίπτωση. Όταν ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, είπε το ΔΝΤ θα το ξαναέκανε, αν είχε τις ίδιες πληροφορίες, δεν δημιούργησε την εντύπωση ότι υιοθετεί το μήνυμα αυτής της ανάλυσης. Ενώ η Ουάσιγκτον έστελνε το mea culpa της, ο κ. Thomsen τραγουδούσε ... je ne regrette rien.

Αν κρίνουμε από την έντονη αντίδραση του Ευρωπαίου οικονομικού επιτρόπου Ολι Ρεν, πιστεύω ότι οι ρυθμιστές της Ευρωζώνης θα αγνοήσουν τις συστάσεις. Η γερμανική κυβέρνηση είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αποδεχτεί τέτοια συμπεράσματα. Αν το ΔΝΤ σοβαρολογεί με την ανάλυσή του -όπως θα έπρεπε- θα πρέπει είτε να επιβάλλει αλλαγή πολιτικής, είτε να είναι έτοιμο να εγκαταλείψει την Τρόικα».

Πηγή: Euro2day και πρωτο θεμα

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:
ΤΑ ΕΙΠΑ ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΑ. ΜΙΛΗΣΑ ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ. ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ ΤΗΣ ΑΝΟΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ...
 ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011:
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ:<<Έτσι τώρα οδηγηθήκαμε στην συμφωνία στα πλαίσια της ΕΕ μετά την σύνοδο κορυφής της 11 Μαρτίου για επιμήκυνση της αποπληρωμής στα 7,5  χρόνια των 80 δις ευρω από την χώρα μας προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης χωρίς ακόμη, να έχει επιτευχθεί συμφωνία και με το ΔΝΤ για τα υπόλοιπα 30 δις, και την μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας κατά μία μονάδα. Αυτή βεβαίως είναι μία θετική εξέλιξη, που δίνει μία ανάσα στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο δυσθεώρητο χρέος, που πρέπει να εξυπηρετήσουμε τα επόμενα χρόνια. Βεβαίως θα χρειαστεί και το ΔΝΤ, να ακολουθήσει την ίδια συμφωνία άμεσα. Η  επιμήκυνση μεταφέρει περί τα 50 δισ. ευρώ από δύο δύσκολες χρονιές (το 2014 και το 2015) στα μελλοντικά χρόνια, ενώ η μείωση του επιτοκίου μειώνει κατά περίπου 6 δισ. ευρώ τους τόκους, που θα απαιτούνταν, να πληρώσει η χώρα, αν η επιμήκυνση συμφωνούνταν χωρίς την μείωση του επιτοκίου δανεισμού και επιτρέπει, να μειώσουμε κατά 2% το ποσοστό του δημοσίου χρέους επι του ΑΕΠ. Όμως δεν επετεύχθη η συμφωνία για επαναφορά ομολόγων από την δευτερογενή αγορά, έτσι ώστε πρακτικά, να μειώσουμε περαιτέρω το χρέος, επειδή η επαναγορά θα γινόταν άμεσα με τις  τρέχουσες τιμές, που είναι κατ 30% περίπου χαμηλότερες αν και συμφωνήθηκε η δυνατότητα αγοράς ομόλογων από τον μηχανισμό στήριξης από την πρωτογενή αγορά, εφόσον αυτό χρειαστεί. Ακόμη όμως και να πετύχαινε η κυβέρνηση το σύνολο των στόχων, που είχε θέσει σχετικά με την σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης και τις αποφάσεις της δεν θα κατόρθωνε, να μειώσει με αυτές το δημόσιο χρέος πάνω από 10% του ΑΕΠ και αυτό είναι ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος.
  Αναλήφθηκαν μάλιστα έναντι της συμφωνίας αυτής υποχρεώσεις για νέα μέτρα και ας το διαψεύδει μετ` επιτάσεως η κυβέρνηση όπως  και η δέσμευση, ότι θα προέλθουν τα επόμενα 5 χρόνια 50 δις ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Βεβαίως κανείς δεν μπορεί, να διαφωνήσει με την αναγκαιότητα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ίσα ίσα το αντίθετο, αλλά  δεν υπάρχει κανείς λογικός άνθρωπος, που να πιστεύει, ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα θα συγκεντρωθεί αυτό το ποσόν. Αντιθέτως μάλιστα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδεικνύουν μια άνευ προηγουμένου επιπολαιότητα και αντιφάσκουν, αφού, ενώ υποστηρίζουν την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ταυτοχρόνως, συναγωνίζονται σε λαϊκίστικες κορώνες περι μη  ξεπουλήματος και μη πώλησης δημόσιας γης. Έφτασε μάλιστα η κυβέρνηση, να προαναγγέλλει τη ψήφιση νόμου για την απαγόρευση πώλησης γης λες και υπάρχει δυνατότητα σοβαρά, να συγκεντρωθεί ένα τέτοιο ποσό μόνο με μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων αποδεικνύοντας, ότι είναι παράλυτη από χρόνιες ιδεολογικές αγκυλώσεις. Οι πανηγυρισμοί λοιπόν του ΠΑΣΟΚ είναι πρέπον, να σταματήσουν άμεσα λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος, ότι με την προηγηθείσα συμφωνία αναλήφθηκε η υποχρέωση, να δημιουργηθούν πλεονάσματα ύψους 11 δις ευρώ τον χρόνο επι 20 χρόνια, για να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ στόχος  εξωπραγματικός, που δεν θα επιτευχθεί. Ακόμη θα πρέπει, να ληφθεί υπόψη, ότι για να είχαμε ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, θα χρειαζόταν ο μηχανισμός στήριξης, να ενισχυθεί με κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 2.5 τρις ευρώ ούτως ώστε, να μιλούμε σοβαρά για δυνατότητα αγοράς ομολόγων για λογαριασμό της Ελλάδας και σοβαρής εξυπηρέτησης του χρέους, πράγμα που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και τα 500 δις, που συμφωνήθηκαν για τον μόνιμο μηχανισμό  αδυνατούν, να πείσουν τις αγορές, ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος στο τέλος δεν θα αναδιαρθρωθεί.
  Δεδομένου λοιπόν οτι η αντίληψη των σημερινών ηγετών της Ευρώπης είναι λογιστική και δεν βάζει ως στόχο την ριζική επίλυση του προβλήματος και με σίγουρη πλέον την είσοδο στον μηχανισμό και της Πορτογαλίας, μπορεί, να διαπιστώσει κανείς, γιατί τα κεφάλαια ενίσχυσης του μηχανισμού, που συμφωνήθηκαν, δεν επαρκούν καθόλου για την αντιμετώπιση του προβλήματος και γιατί οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης όπως η Μoody`s υποβάθμισαν εκ νέου στις αρχές Μαρτίου την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο, ότι ο ίδιος οίκος προχώρησε στις 16 Μαρτίου σε υποβάθμιση κατά δύο μονάδες του κρατικού χρέος της Πορτογαλίας , από Α1 σε Α3, μετά την παραπάνω συμφωνία, διότι δεν πείθεται, ότι τα ποσά, που συμφωνήθηκαν μπορούν, να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Ούτως η άλλως χρειαζόταν μια πιο ριζική απόφαση αντιμετώπισης της κρίσης χρέους απο τους ηγέτες της Ευρώπης, που επιδεικνύουν ένα πρωτοφανές έλλειμμα ηγεσίας. Πιθανότατα μάλιστα κατά την εκτίμηση μου κερδίζουν απλά χρόνο, για τις εκτεθειμένες στο χρέος τράπεζες τους μέχρις ότου αυτές προετοιμαστούν, να αφομοιώσουν τις ζημίες από μια νεα ρύθμιση του χρέους των περιφερειακών χωρών, για αυτό επιλέγουν άτολμες λύσεις, ενώ κατά την γνώμη μου θα έπρεπε τώρα, να δοθεί μια ριζική απάντηση στο πρόβλημα του χρέους και όχι μετά από δύο χρόνια υπο χειρότερες συνθήκες.>>

OΛΟΚΛΗΡΗ Η ΤΟΤΕ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011 ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΟΗΤΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΕΣ


εισηγηση στο προσυνεδριο της δημοκρατικης συμμαχιας του ...

 ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΤΗΣ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ :


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΙΣ 20/11/2012 ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΖΕΛΗ

ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2011

ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ

 
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ

 

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2013 ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;   

ΑΡΘΡΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ:ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

 

 

Γιουνκερ: Μην πουλάτε δημοσίες επιχειρήσεις φθηνά

Γιουνκερ: Μην πουλάτε δημοσίες επιχειρήσεις φθηνά – “Λυπάμαι για την υπεροψία ορισμένων του Βορρά”


“Είμαι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά τις δημόσιες επιχειρήσεις να τις πουλήσετε στην τιμή που εσείς θέλετε”, είπε ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής που έγινε παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη.
Στην ομιλία του, ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι η Ελλάδα έκανε τη δουλειά της και εφάρμοσε το πρόγραμμα, τονίζοντας ότι θαυμάζει τις προσπάθειες που κατέβαλε ο ελληνικός λαός.
Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα του ευρώ και ότι ανήκει στην Ευρώπη, ενώ τάχθηκε κατά όσων ήθελαν έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα.
Κάποιοι διακαώς αλλά κρυφά επιθυμούσαν να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την ευρωζώνη” ανέφερε.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ύβρεις που δέχθηκε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι λυπάται για τις δηλώσεις ορισμένων πολιτικών του Βορρά αλλά και ΜΜΕ των χωρών αυτών. “Λυπούμαι, για την υπεροψία τους” υπογράμμισε.
Ο κ. Γιούνκερ υποστήριξε ότι νιώθει περήφανος που δεν γίνεται πλέον συζήτηση για “Grexit” και προέβλεψε ότι η ελληνική οικονομία έχει καλές πιθανότητες να επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014. Παράλληλα, εξέφρασε αισιοδοξία ότι η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές.
Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές όταν θα έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης και αφού γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές στο πρόγραμμα τις διαπραγματεύεται η Ελλάδα με το Eurogroup, τόνισε.
Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα είχε χρόνια προβλήματα, δημοσιονομικής κυρίως φύσης και να τονίσει ότι κύριο μέλημα πρέπει να είναι η βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και η πάταξη της φοροδιαφυγής.
Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια της, να συνεχίσει όπως έλεγαν και οι δικοί σας ποιητές το κουπί τώρα που ο άνεμος φαίνεται να είναι ούριος και θα βγει νικήτρια” σημείωσε. “Δεν λέω ότι τα δύσκολα έχουν περάσει, υπάρχει ακόμα ανηφόρα, ωστόσο είμαστε στη σωστή κατεύθυνση και θα βγούμε από την κρίση” πρόσθεσε.

Η γκουρού οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε λάθος δρόμο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αν θέλει να επιβιώσει πρέπει να τις ενώσει κινητήριες δυνάμεις της καθώς είναι πολύ μικρή και έχει χάσει σημαντικό κομμάτι από την οικονομική της ισχύ, υποστήριξε ο κ. Γιούνκερ.
Οπως είπε κάποιοι μπορεί να πίστεψαν ότι θα είναι κυρίαρχοι ως έθνη. Αυτό όμως κατάλαβαν ότι δεν μπορεί να γίνει. Διότι οι οικονομίες είναι ισχυρές όταν εντάσσονται σε μια ενιαία αγορά.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε σε αυτό το σημείο γιατί πίστεψε τους γκουρού και έκανε ότι της έλεγαν, μεταξύ αυτών και των τεχνικών γκουρού και των θεσμικών γκουρού, με αποτέλεσμα να χαράξει λάθος πολιτικές, επισήμανε ο κ. Γιούνκερ.
“Μας οδήγησαν εν μέρει σε λάθος δρόμο” υπογράμμισε.
Τόνισε ακόμα ότι η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί με την ανεργία των νέων, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, καθώς είναι υπεύθυνη για ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της λαίλαπας, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει απολέσει το 25% του ΑΕΠ της από το 2010 ως σήμερα.

ΠΗΓΗ:http://www.inews.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ : ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΟΥΝ ΛΑΙΚΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ;

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΛΕΩ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ:

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

<< Επίσης οι προβλέψεις για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ήταν εξαρχής ανεδαφικές από το 2011 ακόμη, όταν οι φωστήρες της τρόικας προέβλεπαν το εξωφρενικό ποσό 50 δις ευρώ εσόδων μέχρι το 2015 από αυτές και από πώληση ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, ενώ γνώριζαν, ότι δεν πρόκειται, να επιτευχθεί κάτι τέτοιο ποτέ, όταν μάλιστα ήδη από τότε το χαρτοφυλάκιο του δημοσίου στις εταιρίες προς πώληση είχε χρηματιστηριακή αξία 8 δις ευρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων και η αγορά ακινήτων κατέρρεε. Απλώς εφεύραν με αυθαίρετους υπολογισμούς τα μυθικά ποσά από τις αποκρατικοποιήσεις, για να κλείσουν με κάποιο τρόπο τα ανοίγματα του πρώτου προγράμματος, που σχεδίασαν λανθασμένα και σήμερα έχουν τροποποιήσει τις προβλέψεις τους, μιλώντας πια  για έσοδα 11, 1 δίς ευρώ μέχρι και το 2016, αλλά και στην πρόβλεψη αυτή θα αποτύχουν, τόσο γιατί η αξία των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιριών, στις οποίες συμμετέχει το δημόσιο, έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο, έτσι ώστε το ποσοστό της συμμετοχής του, να αποτιμάται πλέον στα 6 δις ευρώ, όσο και γιατί η βύθιση της αγοράς ακινήτων είναι εντονότερη. Θα πρέπει μάλιστα εδώ, να τονίσω, ότι ασφαλώς πολλές αποκρατικοποιήσεις είναι αναγκαίες για την επιστροφή στην ανάπτυξη, αλλά αυτές δεν πρέπει, να γίνουν επιπόλαια με την μορφή ξεπουλήματος και με την σημερινή χρηματιστηριακή αξία των εταιριών, διότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει έγκλημα κατά του δημοσίου συμφέροντος. Στόχος πρέπει, να είναι παράλληλα η αποτροπή δημιουργίας ιδιωτικών μονοπωλίων, που θα αντικαταστήσουν τα κρατικά όπως και μια εύρυθμη και υγιής ελεύθερη αγορά, όπου οι κανόνες του ανταγωνισμού θα λειτουργούν πλήρως. Επίσης είναι αναγκαίο, να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ενέργεια και τα ύδατα, γιατί, όποιος παραδίδει τον έλεγχο αυτών χωρίς όρους, παραδίδει ταυτόχρονα τα κλειδιά της χώρας.>>
OΛΟΚΛΗΡΗ Η ΤΟΤΕ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011 ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΟΗΤΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΕΣ



εισηγηση στο προσυνεδριο της δημοκρατικης συμμαχιας του ...

 

ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2011

ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ

 
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ

 

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2013 ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;   

ΑΡΘΡΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ:ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Γιούνκερ: Λυπάμαι για τα ανήθικα λόγια των Βορειοευρωπαίων



Γιούνκερ: Λυπάμαι για τα ανήθικα λόγια των Βορειοευρωπαίων

«Όταν ακολουθούσαμε τις συνταγές των γκουρού αυτοί άλλαζαν θέση»

Την αφοσίωσή του στην Ευρώπη, τον σεβασμό του στην Ελλάδα, τη δυσφορία του προς την «υπεροψία» Βορειοευρωπαίων έναντι της χώρας μας και την ανησυχία του για την «αναβίωση των δαιμόνων», εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, στο Μέγαρο Μουσικής.

«Θα ήμουν ο μοναδικός επιζήσας του Μάαστριχτ αν δεν επανερχόσουν εσύ στην ηγεσία» είπε χαριτολογώντας ο βετεράνος Ευρωπαίος πολιτικός στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ στη διάρκεια της ομιλίας του επαίνεσε την «καλή δουλειά» που έκανε ως υπουργός Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ανατρέχοντας στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - που φτιάχτηκε από τους «ήρωες πολέμου» - ο Λουξεμβούργιος ηγέτης τόνισε: «Με φοβίζει η λήθη. Πρέπει να μιλάμε στους νέους για τον πόλεμο και την ειρήνη. Στη λήθη ζουν οι παλιοί δαίμονες της Ευρώπης, τους οποίους μπορούν να αναβιώσουν χαρισματικοί λαϊκιστές. Το 1914 το μεγάλο κεφάλαιο δεν μπόρεσε να αποτρέψει τον πόλεμο που ξεκίνησε από έναν τυχαίο πυροβολισμό. Σήμερα υπάρχουν 60 εστίες πολέμων και η μνήμη της Ευρώπης είναι πολύ μικρή».

Αναφερόμενος στην κρίση, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι η αφετηρία της ήταν στην Αμερική, όπου «κυριαρχούσε η προπαγάνδα που καλούσε τον κόσμο να πλουτίσει με έναν εύκολο τρόπο: τα λεφτά σας δουλεύουν για σας, ενώ εσείς κοιμάστε, έλεγε». Αυτή ήταν μια πλάνη και η Ευρώπη πρέπει να ανακαλέσει την αρετή της εργασίας, παρατήρησε. Καυτηριάζοντας εξάλλου τους διάφορους «γκουρού», ο ομιλητής ειρωνεύθηκε τις μεταλλάξεις τους, σημειώνοντας ότι όταν ο κόσμος ακολουθούσε τις συνταγές των γκουρού αυτοί άλλαζαν θέση.

Ως προς την Ευρώπη, επεσήμανε ότι «σαν την προέκταση της Ασίας είμαστε, όλη η ήπειρος μαζί είναι το 1/3 της Βραζιλίας και το 50% των ΗΠΑ» και υπογράμμισε πως «το μεγάλο της πρόβλημα είναι ότι οι λαοί της δεν κατανοούν οι μεν τους δε».

Μιλώντας ειδικότερα για τη χώρα μας, ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε τη λύπη του για τα «ανήθικα λόγια που με υπεροψία είπαν βορειοευρωπαϊκές χώρες, πολιτικοί και ΜΜΕ για την Ελλάδα, η οποία από το 2010 κάνει σωστά τη δουλειά της».

«Είμαι πολύ περήφανος» τόνισε «που αντέδρασα στο grexit» και σημείωσε: «Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες ανάκαμψης και θα βγει νικήτρια. Από το βάθος της καρδιάς μου λέω πως η προσπάθεια που κατέβαλε τούτη η χώρα συγκριτικά είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτές που ζητήθηκαν από άλλες χώρες. Θαυμάζω την ταχύτητα ανταπόκρισης της ελληνικής Βουλής και αποτίω φόρο τιμής στο πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησης. Θα υπάρξει ούριος άνεμος και οι Έλληνες έχουν μάθει να τραβούν κουπί». Σημείωσε πάντως πως «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην εξυγίανση των δημοσιονομικών. Ανάπτυξη χωρίς υγιή δημοσιονομικά δεν υπάρχει και όποιος το λέει αυτό πρόκειται περί πλάνης».

Αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας των νέων, ο ομιλητής σημείωσε πως «πρέπει να διαγράψουμε από την ευρωζώνη το 18ο κράτος, που είναι το κράτος των ανέργων» και υπογράμμισε πως θα διατεθούν 6 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος.

Ο κ. Γιούνκερ, τέλος, σημείωσε ότι το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους «δεν είναι της παρούσης» και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, που «έχασε το 25% του ΑΕΠ της», έχει «κάθε λόγο να είναι περήφανη για τον εαυτό της». 
ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: 
Το εχω ξαναγραψει ο Γιουγκερ ειναι ο τελευταιος μεγαλος Ευρωπαιος των παλαιων πολιτικων και οι θεσεις του σοφες!
 ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΟΥΝ ΛΑΙΚΙΣΤΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ;

Οι ξαδέρφες του Παπακωνσταντίνου απέκρυψαν 6,3 εκ. ευρώ-

Οι ξαδέρφες του Παπακωνσταντίνου απέκρυψαν 6,3 εκ. ευρώ- "Δεν μας δόθηκε αρκετός χρόνος" λένε οι ίδιες

Στον πρόεδρο της Προανακριτικής το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τους λογαριασμούς συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου...
 
Οι ξαδέρφες του Παπακωνσταντίνου απέκρυψαν 6,3 εκ. ευρώ- Δεν μας δόθηκε αρκετός χρόνος λένε οι ίδιες
Στη σκιά των διαπιστώσεων του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με τις οποίες «ελέγχονται για απόκρυψη φορολογητέας ύλης, το διάστημα 1997-2011», έχουν κληθεί για να καταθέσουν αύριο στην Προανακριτική Επιτροπή, που διερευνά τη «λίστα Λαγκάρντ», οι τέσσερις στενοί συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Το πόρισμα του ΣΔΟΕ, που αποτελείται, σύμφωνα με πληροφορίες, από εκατοντάδες σελίδες και αφορά στον έλεγχο που διενεργήθηκε στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, διαβιβάστηκε στον πρόεδρο της Προανακριτικής, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, και δόθηκε σε όλα τα μέλη της Επιτροπής, προκειμένου να το μελετήσουν.

Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ, οι τέσσερις συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου ελέγχονται για φοροδιαφυγή, που φθάνει συνολικά στα 6.300.000 ευρώ!

Ειδικότερα:

Ο Ανδρέας Ρωσσώνης ελέγχεται για το ποσό του 1.457.000 ευρώ.
Ο Συμεών Συκιαρίδης για το ποσό του 1.666.000 ευρώ.
Η Μαρίνα Παπακωνσταντίνου για το ποσό των 193.000 ευρώ.
Η Ελένη Παπακωνσταντίνου για το ποσό των 2.987.000 ευρώ.


Πάντως, και οι τέσσερις έστειλαν δήλωση διαμαρτυρίας προς το ΣΔΟΕ, διότι -όπως υποστηρίζουν- δεν τους δόθηκε προθεσμία δύο μηνών, προκειμένου να προσκομίσουν και άλλα στοιχεία που θα δικαιολογούσαν τα έσοδά τους.

Σημειώνεται ότι από το ΣΔΟΕ τούς είχε δοθεί αρχικά προθεσμία 10 ημερών και ζήτησαν να παραταθεί για άλλους δύο μήνες.

Στη δήλωση - διαμαρτυρία, την οποία υπογράφουν και οι τέσσερις, αναφέρουν:

«Επιφυλασσόμεθα όλων των δικαιωμάτων μας. Παρά τον νόμο δεν μας δώσατε επαρκή προθεσμία απάντησης. Αναγκαστήκαμε έτσι, εκ των ενόντων, στην ανάδειξη από μνήμης στοιχείων εκτεινομένων σε βάθος πολλών ετών. Κατά τις αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού διατηρούμε το δικαίωμα να επανέλθουμε. Συμπερασματικά, αρνούμαστε κάθε πορισματική απόληξή σας, υπό την ειδικότερη δήλωση ότι οι λογαριασμοί μας έχουν τηρηθεί κατά την λογιστική τάξη που εκάστοτε ίσχυε, κατά νόμον, στη διαδρομή των εδώ κρισίμων ετών».

ΠΗΓΗ: http://www.epikaira.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ: ΝΤΡΟΠΗ. ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ; ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΠΗΡΕ ΤΟ ΠΟΥΛΜΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ...

ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΑΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΠΑ

 




Κόκκινη κάρτα στην πιθανολογούμενη και θεωρούμενη σχεδόν σαν κλεισμένη επένδυση των Ρώσων στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου και στο Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου έβαλαν οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες του protothema.gr.

Το Σάββατο, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, Ευρωπαίος αξιωματούχος ειδοποίησε υψηλόβαθμο παράγοντα της ελληνικής κυβέρνησης ότι η ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα μπλοκάρει την απόκτηση των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ από τις ρωσικές Gazprom και Sintez.

Η μοναδική αβεβαιότητα στην ολοκλήρωση της πώλησης της ΔΕΠΑ στους Ρώσους ήταν από την αρχή η στάση της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Από το ημιεπίσημο τηλεφώνημα του Ευρωπαίου αξιωματούχο στον παράγοντα της ελληνικής κυβέρνησης, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Οι Ρώσοι γνωρίζοντας ότι οι ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού θα προβάλλει ενστάσεις στην πώληση της ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ επέλεξαν να μην καταθέσουν καν πρόταση για την εξαγορά των δύο εταιρειών.

Το μεσημέρι της Δευτέρας επισημοποιήθηκε ότι ότι ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom έκανε πίσω και δεν υπέβαλε πρόταση για την εξαγορά της κρατικής Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου. Εκτός από την υπαναχώρηση της Gazprom για τη ΔΕΠΑ, προσφορά για το ΔΕΣΦΑ δεν κατατέθηκε και από τη ρωσική Sintez που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του ΔΕΣΦΑ.

Η μοναδική προσφορά που υποβλήθηκε για το ΔΕΣΦΑ ήταν της αζέρικης Socar. Η παρουσία της συνδέεται ευθέως και με τον ΤΑΡ, τον αγωγό δηλαδή που αναμένεται να διασυνδέσει τις πηγές φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν με τη χώρα μας και διαμέσου αυτής να προμηθεύει με την καύσιμη ύλη την ευρωπαϊκή αγορά.

Εις ότι αφορά τη ΔΕΠΑ ο διαγωνισμός αναμένεται να κηρυχθεί άγονος και να επαναπροκηρυχθεί. 

Σήμερα πάντως, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πια Αρενκίλντε, αναφερόμενη σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, τα οποία χαρακτήρισε αβάσιμα: «Δεν υπήρξε καμία ανάμειξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ».



Αμηχανία στην κυβέρνηση
Με αμηχανία αντέδρασαν κυβερνητικά στελέχη στην είδηση ότι οι ρωσικές εταιρείες Gazprom και Sintez απέσυραν το ενδιαφέρον τους για τις κρατικές εταιρείες ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Να περιμένουμε λίγο ακόμη, έλεγε στο protothema.gr συνεργάτης του πρωθυπουργού γίγο μετά την μία το μεσημέρι της Δευτέρας αποφεύγοντας να σχολιάσει ευθέως την οπισθοχώρηση των Ρώσων από την  προαναγγελθείσα πρόθεσή τους να αγοράσουν τις δύο ελληνικές κρατικές εταιρείες γκαζιού.

Λίγη ώρα αργότερα, κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι η υπαναχώρηση των Ρώσων και η απόσυρση του ενδιαφέροντός τους για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ ίσως οφείλεται σε γενικότερες ισορροπίες και ευρύτερες σχέσεις μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνδέουν την υπόθεση της αζέρικης Socar για το ΔΕΣΦΑ με τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ και το ενδεχόμενο διέλευσης του από την ελληνική επικράτεια.
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:Τι περιμενατε οτι θα γινει μετα τις πιεσεις των μεγαλων μας "συμμαχων"......

ΝΕΑ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΛΑΝΣΑΡ







Λάθος εκτιμήσεις και προβλέψεις, "ομολογία" σφαλμάτων στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και ο... χορός των "απολογιών" από την πλευρά του ΔΝΤ καλά κρατεί...

Αυτήν τη φορά, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, παραδέχεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Ευρωπαίοι «έχασαν χρόνο» στην οικονομική διάσωση της Ελλάδας, αρνούμενοι να μειώσουν από το 2010 το βάρος του χρέους της.

Οι δηλώσεις του έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης που μεταδόθηκε σήμερα, Σάββατο, από το γαλλικό κρατικό ραδιόφωνο "France Inter".

«Πράγματι, δεν ήταν ιδανικά τα πράγματα... χάσαμε πιθανώς χρόνο», σημείωσε ο Γάλλος οικονομολόγος, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το «mea culpa» που ανακοίνωσε το ίδρυμά του. Το ΔΝΤ παραδέχθηκε πρόσφατα «σημαντικά λάθη» κατά το πρώτο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας πριν από τρία χρόνια.

«Φυσικά, θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι να επαναδιαπραγματευθούμε το χρέος στην αρχή, για να δώσουμε περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει πιο εύκολα, αλλά στο ευρωπαϊκό πλαίσιο της εποχής εκείνης οι συνθήκες δεν ήταν έτοιμες», τόνισε.

Το ΔΝΤ είχε συστήσει τότε μια αναδιάρθρωση, δηλαδή μια μείωση του βάρους του ελληνικού χρέους, αλλά οι Ευρωπαίοι ήταν εντελώς αντίθετοι, φοβούμενοι τη μετάδοση των προβλημάτων και σε άλλες χώρες.

Η λύση αυτή τελικά εφαρμόστηκε ένα χρόνο αργότερα, όχι όμως με αποφασιστικό τρόπο, λέει ο Μπλανσάρ. «Το χρέος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό και αυτό έχει επιπτώσεις και σήμερα, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να δανείσουν στην Ελλάδα», υπογράμμισε.

«Η επίδραση ενός βαρέος χρέους επιβραδύνει την επιστροφή της Ελλάδας σε μια αποδεκτή ισορροπία», προειδοποίησε, υπογραμμίζοντας ότι το κύριο δίδαγμα είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε πάντα την πραγματικότητα.

«Όταν μια χώρα έχει ένα βάρος από μη βιώσιμο χρέος, θα πρέπει να αποδεχτεί την πραγματικότητα και να μειώσει το βάρος του χρέους», εκτίμησε.

Αναφερόμενος στην υποτίμηση από το ΔΝΤ των επιπτώσεων των μέτρων λιτότητας στην ανάπτυξη, την οποία αναγνώρισε ο ίδιος το περασμένο φθινόπωρο, ο Μπλανσάρ παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος εκτίμησης.

«Δεν υπάρχει κάποιο δόγμα, βασιζόμαστε στη θεωρία, σε αυτό που συνέβη σε πολλές χώρες προηγουμένως, και μερικές φορές κάνουμε λάθος», τόνισε.

«Κάναμε ό,τι καλύτερο αυτή τη χρονική περίοδο», αλλά το ΔΝΤ δεν εφαρμόζει ένα δόγμα, επέδειξε «πραγματισμό μπροστά σε μια τρομερά πολύπλοκη πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Ο Μπλανσάρ απέδωσε τελικά την καθυστέρηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη στο έλλειμμα εμπιστοσύνης που επηρεάζει τη γηραιά ήπειρο, και ιδίως τη Γαλλία, η οποία παρ' όλα αυτά «δεν τα πάει και πολύ άσχημα».

Νάιτζελ Φάρατζ: «Πραξικόπημα αυτό που έγινε στην Ελλάδα»
«Η Ελλάδα θυσιάστηκε στο βωμό του αποτυχημένου πειράματος του ευρώ». Με αυτόν τον τίτλο, ο Βρετανός πολιτικός και ηγέτης του Ευρωσκεπτικιστικού, ακραίου συντηρητικού και λαϊκιστικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας, Nigel Farage, αρθρογραφεί στην Telegraph για το λάθος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.  

Το ΔΝΤ ετοιμαζόταν πριν από δύο χρόνια να «τζογάρει» δισεκατομμύρια σε ένα ψέμα, με αποτέλεσμα να λεηλατηθεί ένα υπερήφανο έθνος και πολλές γενιές να υποχρεωθούν να υποστούν τις καταστροφικές συνέπειές του.


Η Ελλάδα, όπως αναφέρει, θυσιάστηκε στο βωμό του αποτυχημένου πειράματος του ευρώ, η επιχειρηματική της κοινότητα αποδεκατίστηκε, οικογένειες οδηγήθηκαν στην εξαθλίωση, το ποσοστό αυτοκτονιών αυξήθηκε.

Η ανεργία τετραπλασιάστηκε, φτάνοντας στο 64% για τους νέους. Τα όνειρα καταστράφηκαν, το μέλλον έχει υποθηκευτεί.

Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτό που έγινε στους Έλληνες ήταν ένα «πραξικόπημα με τη συνενοχή και την στήριξη των δικών μας χρημάτων».


Πηγή: protothema.gr 
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΤΑ ΕΙΠΑ ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΑ. ΜΙΛΗΣΑ ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ. ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ ΤΗΣ ΑΝΟΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ...
 ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011:

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ:<<Έτσι τώρα οδηγηθήκαμε στην συμφωνία στα πλαίσια της ΕΕ μετά την σύνοδο κορυφής της 11 Μαρτίου για επιμήκυνση της αποπληρωμής στα 7,5  χρόνια των 80 δις ευρω από την χώρα μας προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης χωρίς ακόμη, να έχει επιτευχθεί συμφωνία και με το ΔΝΤ για τα υπόλοιπα 30 δις, και την μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας κατά μία μονάδα. Αυτή βεβαίως είναι μία θετική εξέλιξη, που δίνει μία ανάσα στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο δυσθεώρητο χρέος, που πρέπει να εξυπηρετήσουμε τα επόμενα χρόνια. Βεβαίως θα χρειαστεί και το ΔΝΤ, να ακολουθήσει την ίδια συμφωνία άμεσα. Η  επιμήκυνση μεταφέρει περί τα 50 δισ. ευρώ από δύο δύσκολες χρονιές (το 2014 και το 2015) στα μελλοντικά χρόνια, ενώ η μείωση του επιτοκίου μειώνει κατά περίπου 6 δισ. ευρώ τους τόκους, που θα απαιτούνταν, να πληρώσει η χώρα, αν η επιμήκυνση συμφωνούνταν χωρίς την μείωση του επιτοκίου δανεισμού και επιτρέπει, να μειώσουμε κατά 2% το ποσοστό του δημοσίου χρέους επι του ΑΕΠ. Όμως δεν επετεύχθη η συμφωνία για επαναφορά ομολόγων από την δευτερογενή αγορά, έτσι ώστε πρακτικά, να μειώσουμε περαιτέρω το χρέος, επειδή η επαναγορά θα γινόταν άμεσα με τις  τρέχουσες τιμές, που είναι κατ 30% περίπου χαμηλότερες αν και συμφωνήθηκε η δυνατότητα αγοράς ομόλογων από τον μηχανισμό στήριξης από την πρωτογενή αγορά, εφόσον αυτό χρειαστεί. Ακόμη όμως και να πετύχαινε η κυβέρνηση το σύνολο των στόχων, που είχε θέσει σχετικά με την σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης και τις αποφάσεις της δεν θα κατόρθωνε, να μειώσει με αυτές το δημόσιο χρέος πάνω από 10% του ΑΕΠ και αυτό είναι ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος.
  Αναλήφθηκαν μάλιστα έναντι της συμφωνίας αυτής υποχρεώσεις για νέα μέτρα και ας το διαψεύδει μετ` επιτάσεως η κυβέρνηση όπως  και η δέσμευση, ότι θα προέλθουν τα επόμενα 5 χρόνια 50 δις ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Βεβαίως κανείς δεν μπορεί, να διαφωνήσει με την αναγκαιότητα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ίσα ίσα το αντίθετο, αλλά  δεν υπάρχει κανείς λογικός άνθρωπος, που να πιστεύει, ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα θα συγκεντρωθεί αυτό το ποσόν. Αντιθέτως μάλιστα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδεικνύουν μια άνευ προηγουμένου επιπολαιότητα και αντιφάσκουν, αφού, ενώ υποστηρίζουν την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ταυτοχρόνως, συναγωνίζονται σε λαϊκίστικες κορώνες περι μη  ξεπουλήματος και μη πώλησης δημόσιας γης. Έφτασε μάλιστα η κυβέρνηση, να προαναγγέλλει τη ψήφιση νόμου για την απαγόρευση πώλησης γης λες και υπάρχει δυνατότητα σοβαρά, να συγκεντρωθεί ένα τέτοιο ποσό μόνο με μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων αποδεικνύοντας, ότι είναι παράλυτη από χρόνιες ιδεολογικές αγκυλώσεις. Οι πανηγυρισμοί λοιπόν του ΠΑΣΟΚ είναι πρέπον, να σταματήσουν άμεσα λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος, ότι με την προηγηθείσα συμφωνία αναλήφθηκε η υποχρέωση, να δημιουργηθούν πλεονάσματα ύψους 11 δις ευρώ τον χρόνο επι 20 χρόνια, για να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ στόχος  εξωπραγματικός, που δεν θα επιτευχθεί. Ακόμη θα πρέπει, να ληφθεί υπόψη, ότι για να είχαμε ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, θα χρειαζόταν ο μηχανισμός στήριξης, να ενισχυθεί με κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 2.5 τρις ευρώ ούτως ώστε, να μιλούμε σοβαρά για δυνατότητα αγοράς ομολόγων για λογαριασμό της Ελλάδας και σοβαρής εξυπηρέτησης του χρέους, πράγμα που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και τα 500 δις, που συμφωνήθηκαν για τον μόνιμο μηχανισμό  αδυνατούν, να πείσουν τις αγορές, ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος στο τέλος δεν θα αναδιαρθρωθεί.
  Δεδομένου λοιπόν οτι η αντίληψη των σημερινών ηγετών της Ευρώπης είναι λογιστική και δεν βάζει ως στόχο την ριζική επίλυση του προβλήματος και με σίγουρη πλέον την είσοδο στον μηχανισμό και της Πορτογαλίας, μπορεί, να διαπιστώσει κανείς, γιατί τα κεφάλαια ενίσχυσης του μηχανισμού, που συμφωνήθηκαν, δεν επαρκούν καθόλου για την αντιμετώπιση του προβλήματος και γιατί οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης όπως η Μoody`s υποβάθμισαν εκ νέου στις αρχές Μαρτίου την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο, ότι ο ίδιος οίκος προχώρησε στις 16 Μαρτίου σε υποβάθμιση κατά δύο μονάδες του κρατικού χρέος της Πορτογαλίας , από Α1 σε Α3, μετά την παραπάνω συμφωνία, διότι δεν πείθεται, ότι τα ποσά, που συμφωνήθηκαν μπορούν, να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Ούτως η άλλως χρειαζόταν μια πιο ριζική απόφαση αντιμετώπισης της κρίσης χρέους απο τους ηγέτες της Ευρώπης, που επιδεικνύουν ένα πρωτοφανές έλλειμμα ηγεσίας. Πιθανότατα μάλιστα κατά την εκτίμηση μου κερδίζουν απλά χρόνο, για τις εκτεθειμένες στο χρέος τράπεζες τους μέχρις ότου αυτές προετοιμαστούν, να αφομοιώσουν τις ζημίες από μια νεα ρύθμιση του χρέους των περιφερειακών χωρών, για αυτό επιλέγουν άτολμες λύσεις, ενώ κατά την γνώμη μου θα έπρεπε τώρα, να δοθεί μια ριζική απάντηση στο πρόβλημα του χρέους και όχι μετά από δύο χρόνια υπο χειρότερες συνθήκες.>>

OΛΟΚΛΗΡΗ Η ΤΟΤΕ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011 ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΟΗΤΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΕΣ


εισηγηση στο προσυνεδριο της δημοκρατικης συμμαχιας του ...

 

 ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΤΗΣ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ :


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΙΣ 20/11/2012 ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΖΕΛΗ

 

ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2011

ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ

 
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ

 

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2013 ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;   

ΑΡΘΡΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ:ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Mε διαδικασίες-εξπρές η κατάσχεση καταθέσεων

Νομοσχέδιο τη Δευτέρα στη Βουλή

Mε διαδικασίες-εξπρές η κατάσχεση καταθέσεων για χρέη προς το Δημόσιο

Διαδικασίες-εξπρές όσον αφορά την κατάσχεση καταθέσεων από τις τράπεζες για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, αλλά και τη δημιουργία Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών στη ΓΓΠΣ, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάζουν «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», προβλέπει ακόμα:

  • Νέο πλαίσιο για τους ελεγκτές βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης εσόδων
  • Υποχρέωση δήλωσης των τόκων εφόσον το συνολικό καθαρό εισόδημα από αυτούς είναι άνω των 250 ευρώ
  • Η έγκριση επιχορηγήσεων προς ΜΚΟ θα δίνεται από τον αρμόδιο υπουργό και όχι από τον υπουργό Οικονομικών
  • Τα αδιάθετα ποσά των κερδών από το αμοιβαίο ιπποδρομιακό στοίχημα θα αποδίδονται στο Δημόσιο
  • Ρυθμίζονται χρέη των επιχειρήσεων των ΟΤΑ
  • Ρυθμίζεται η φορολογική μεταχείριση αναφορά με την επιβολή φόρου 2‰ από τις πωλήσεις μετοχών
  • Επέρχεται αλλαγή στον χρόνο απόδοσης του ΦΜΥ με την υποβολή Ενιαίας Προσωρινής Δήλωσης ΦΜΥ και ασφαλιστικών εισφορών
  • Ενισχύεται η φορολογική συνεργασία με κράτη-μέλη της ΕΕ στο θέμα της άρσης του τραπεζικού απορρήτου
*Διαβάστε αναλυτικά στα «Νέα Σαββατοκύριακο»

Newsroom ΔΟΛ

Γιούνκερ: Εκτός πραγματικότητας οι προβλέψεις της Κομισιόν

Γιούνκερ: Εκτός πραγματικότητας οι προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα

Σε δήλωση - «άδειασμα» της Κομισιόν προέβη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Γιούνκερ: Εκτός πραγματικότητας οι προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα
Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνέντευξή του στο Market News International στις αρχές της εβδομάδας είχε δηλώσει ότι οι οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πλαισίωναν τα «πακέτα» διάσωσης της Ελλάδας «δεν είχαν επαφή με την πραγματικότητα».
Στην αποκλειστική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Μ.Ν.Ι στις αρχές της εβδομάδας, ο κ. Γιούνκερ σημειώνει ότι «πραγματικά πιστεύει ότι οι προβλέψεις δεν στηρίζονταν σε επιστημονικά δεδομένα».
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η Κομισιόν έπεσε έξω στις προβλέψεις της για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη στο σύνολό της τα προηγούμενα τρία έτη, ο Juncker, πρόεδρος του Eurogroup την περίοδο εκείνη, απαντά: «Ναι, συνέβη. Θέλω μόνο να προσθέσω ότι είμαι πολύ επιφυλακτικός όταν πρόκειται για προβλέψεις».
«Στην πραγματικότητα δεν πιστεύω πραγματικά πως οι προβλέψεις αυτές στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα…. όλες οι προβλέψεις που κάναμε αποδείχτηκε ότι δεν είχαν επαφή με την πραγματικότητα».

ΠΗΓΗ:ΕΘΝΟΣ.GR

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Ο ΓΙΟΥΓΚΕΡ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΑΣ ΛΕΩ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΟΙ ΞΕΝΟΙ <<ΦΩΣΤΗΡΕΣ>. ΜΟΝΟ ΦΩΣΤΗΡΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. ΑΛΛΑ ΤΙ ΑΝ ΠΩ; ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΑΤΕ ΟΣΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΤΑ ΛΕΓΑΜΕ. ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΤΕ ΤΙΣ ΦΙΡΜΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ. ΤΩΡΑ; ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"