ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Μάρτιν Γουλφ: Η τριπλή ελληνική καταστροφή

«ΛΑΘΟΣ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΛΑΘΟΣ ΣΤΙΓΜΗ»

Μάρτιν Γουλφ: Η τριπλή ελληνική καταστροφή και η ανικανότητα της ευρωζώνης

Ως «μια θλιβερή ιστορία» περιγράφει την χρηματοοικονομική κρίση στην Ελλάδα ο κορυφαίος αρθρογράφος των Financial Times Μάρτιν Γουλφ, τονίζοντας ότι οι λάθος εκτιμήσεις και οι λάθος χειρισμοί προκάλεσαν την τριπλή καταστροφή της χώρας: στο εσωτερικό της, στην ευρωζώνη και παγκοσμίως.

Μάρτιν Γουλφ: Η τριπλή ελληνική καταστροφή και η ανικανότητα της ευρωζώνης
«Πριν από 2.500 χρόνια η Ελλάδα διαμόρφωσε τη δυτική σκέψη. Πιο πρόσφατα, διαμόρφωσε τον τρόπο αντίδρασης στην οικονομική κρίση. Η Ελλάδα υπέστη μία καταστροφή και ο φόβος των άλλων χωρών ότι θα ακολουθήσουν, δικαιολόγησε τη λιτότητα. Το αποτέλεσμα ήταν μία ασθενική ανάκαμψη από την ύφεση της κρίσης, κυρίως στην Ευρωζώνη και τη Μ. Βρετανία. Αλίμονο, η Ελλάδα αντιμετώπισε την λάθος κρίση στη λάθος στιγμή», αναφέρει ο Μάρτιν Γουλφ στο άρθρο του στην εφημερίδα Financial Times.

Στη συνέχεια παραθέτει σε μορφή περίληψης τις «αποτυχίες που καταγράφηκαν στην κρίσιμη αξιολόγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το πρόγραμμα της Ελλάδας που συμφωνήθηκε το Μάιο του 2010» για να καταλήξει ότι:

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποτίθεται ότι δανείζει σε μια χώρα μόνο αν το χρέος της έχει γίνει βιώσιμο. Το χρέος της Ελλάδας δεν ήταν. Αντί για να κάνει το χρέος βιώσιμο, το πρόγραμμα απλώς επέτρεψε σε πολλούς ιδιώτες πιστωτές να διαφύγουν αλώβητοι, μέχρι που, στο τέλος, επιβλήθηκε μείωση του χρέους στους ιδιώτες πιστωτές. Ωστόσο, το ελληνικό δημόσιο χρέος παραμένει, αναμφισβήτητα, υπερβολικά υψηλό: το ΔΝΤ προβλέπει ότι το 2020 θα είναι σχεδόν το 120% του ΑΕΠ. Αυτό το υπερβολικό χρέος θα καταστήσει δύσκολο για την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές και την οικονομική ευεξία. Μια βαθύτερη μείωση του χρέους εξακολουθεί να είναι απαραίτητη», τονίζει ο Γουλφ και προσθέτει:
«Όλα αυτά μας λένε θλιβερά πράγματα για την πολιτικοποίηση του ΔΝΤ και την ανικανότητα της Ευρωζώνης να δράσει προς το συμφέρον των πιο αδύναμων χωρών. Αλίμονο, η ελληνική κρίση έχει δύο παγκόσμια αποτελέσματα:
Πρώτον, μέσα στην Ευρωζώνη, το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που αντιμετώπισε προβλήματα έδωσε βαρύτητα στην άποψη των βορειοευρωπαίων ότι η κρίση ήταν δημοσιονομική. Η Ελλάδα, πράγματι, ήταν περίπτωση αξιοσημείωτης δημοσιονομικής σπατάλης, με καθαρό δημόσιο χρέος που ξεπερνούσε το 100% του ΑΕΠ ακόμη και προ κρίσης. Σε άλλα κράτη, ωστόσο, η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική: ο ιδιωτικός δανεισμός ήταν η ρίζα της κρίσης στην Ιρλανδία, την Ισπανία και – σε μικρότερο βαθμό – στην Πορτογαλία. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ήταν υψηλό, αλλά όχι λόγω πρόσφατης σπατάλης. Αποφασίζοντας ότι η κρίση ήταν κατά κύριο λόγο δημοσιονομική, οι αξιωματούχοι αγνόησαν την αλήθεια, ότι η βασική αιτία της αποδιοργάνωσης ήταν ο ανεύθυνος διακρατικός δανεισμός, για τον οποίο οι χορηγοί της πίστωσης είναι αδιαμφισβήτητα εξίσου υπεύθυνοι με εκείνους που έπαιρναν τα δάνεια. Εάν είχε γίνει κατανοητή η ευθύνη και των δύο πλευρών –δανειστών και οφειλετών– τότε τα ηθικά επιχειρήματα για τη διαγραφή χρεών θα ήταν πιο σαφή.
Δεύτερον, η ελληνική κρίση φόβισε τους πολιτικούς παντού. Αντί να επικεντρώσουν τις προσπάθειές στην αντιμετώπιση της κατάρρευσης του χρηματοοικονομικού κλάδου και στη μείωση του υπερβολικού ιδιωτικού χρέους, που ήταν οι βασικές αιτίες της κρίσης, επικεντρώθηκαν στα δημοσιονομικά ελλείμματα. Αυτά όμως, ήταν κυρίως σύμπτωμα της κρίσης, αν και -εν μέρει- θα μπορούσαν επίσης να είναι η κατάλληλη πολιτική απάντηση σε αυτή».
«Το πιο θλιβερό στην ιστορία αυτή είναι ότι δεν ήταν αναγκαίο να φτάσουν τα πράγματα σ' αυτό το σημείο», τονίζει παρακάτω. «Αρχικά μπορεί να έμοιαζε λογικό να φοβάται κανείς ότι η ελληνική κρίση ήταν το πρώτο ξέσπασμα μίας δημοσιονομικής κρίσης με μορφή πανδημίας. Σύντομα, όμως, έγινε σαφές ότι οι χώρες με τα δικά τους ελεύθερα συναλλασσόμενα νομίσματα μπορούσαν ακόμη να πουλήσουν δημόσιο χρέος με εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Αυτό έγινε εν μέρει λόγο της 'ποσοτικής χαλάρωσης' των κεντρικών τραπεζών. Οι κυβερνήσεις που είχαν δικές τους κεντρικές τράπεζες είχαν ένα βαθμό ελευθερίας στη διαχείριση της αντίδρασης σε μία χρηματοοικονομική κρίση. Γι' αυτές τις χώρες, η κατάλληλη στιγμή για μια ταχεία διαρθρωτική δημοσιονομική σύσφιξη έρχεται μόνο αφού αρχίσει ο ιδιωτικός κλάδος να εξαλείφει τα δικά του δομικά χρηματοοικονομικά πλεονάσματα. Κι αυτό δεν θα ήταν τόσο σύντομα μετά την κρίση. Θα απαιτούσε επίσης αναδιάρθρωση του χρηματοοικονομικού κλάδου και διαγραφές του υπερβολικού ιδιωτικού χρέους».
Το δημοσίευμα καταλήγει λέγοντας: «Με λίγα λόγια, η ελληνική κρίση αποδείχθηκε τριπλή καταστροφή: αρχικά, καταστροφή για τους ίδιους τους Έλληνες. Μετά, καταστροφή για την κοινή άποψη που επικράτησε ως προς την κρίση εντός της ευρωζώνης. Και, τρίτον, καταστροφή για τη δημοσιονομική πολιτική παντού. Το αποτέλεσμα ήταν η στασιμότητα, αν όχι χειρότερα, ειδικότερα στην Ευρώπη.

Σήμερα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι τεράστιες μειώσεις της παραγωγής συγκριτικά με την τάση προ κρίσης, μπορεί να μην ανακτηθούν ποτέ. Κι όμως, η αντίδραση των αξιωματούχων δεν ήταν να αναγνωρίσουν τα λάθη τους, αλλά να επαναπροσδιορίσουν την αποδεκτή απόδοση σε νέα, χαμηλότερα επίπεδα.
Είναι μία θλιβερή ιστορία...».

ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: 
Οταν  τα ελεγα εγκαιρα ελεγαν μερικοι αερολιθοι,<< οι ξενοι ξερουν και φταιμε εμεις που δεν εφαρμοσαμε το προγραμμα>>. Ποσοι ελεγαν τοτε τα σημερινα; Γιατι σημερα ολοι παριστανουν τον προφητη κατοπιν εορτης. Ειμασταν μετρημενοι δυο- τρεις. Υπαρχουν τα κειμενα μου.

ΤΑ ΕΙΠΑ ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΑ. ΜΙΛΗΣΑ ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ. ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ ΤΗΣ ΑΝΟΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ...
 ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011:
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ:<<Έτσι τώρα οδηγηθήκαμε στην συμφωνία στα πλαίσια της ΕΕ μετά την σύνοδο κορυφής της 11 Μαρτίου για επιμήκυνση της αποπληρωμής στα 7,5  χρόνια των 80 δις ευρω από την χώρα μας προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης χωρίς ακόμη, να έχει επιτευχθεί συμφωνία και με το ΔΝΤ για τα υπόλοιπα 30 δις, και την μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας κατά μία μονάδα. Αυτή βεβαίως είναι μία θετική εξέλιξη, που δίνει μία ανάσα στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο δυσθεώρητο χρέος, που πρέπει να εξυπηρετήσουμε τα επόμενα χρόνια. Βεβαίως θα χρειαστεί και το ΔΝΤ, να ακολουθήσει την ίδια συμφωνία άμεσα. Η  επιμήκυνση μεταφέρει περί τα 50 δισ. ευρώ από δύο δύσκολες χρονιές (το 2014 και το 2015) στα μελλοντικά χρόνια, ενώ η μείωση του επιτοκίου μειώνει κατά περίπου 6 δισ. ευρώ τους τόκους, που θα απαιτούνταν, να πληρώσει η χώρα, αν η επιμήκυνση συμφωνούνταν χωρίς την μείωση του επιτοκίου δανεισμού και επιτρέπει, να μειώσουμε κατά 2% το ποσοστό του δημοσίου χρέους επι του ΑΕΠ. Όμως δεν επετεύχθη η συμφωνία για επαναφορά ομολόγων από την δευτερογενή αγορά, έτσι ώστε πρακτικά, να μειώσουμε περαιτέρω το χρέος, επειδή η επαναγορά θα γινόταν άμεσα με τις  τρέχουσες τιμές, που είναι κατ 30% περίπου χαμηλότερες αν και συμφωνήθηκε η δυνατότητα αγοράς ομόλογων από τον μηχανισμό στήριξης από την πρωτογενή αγορά, εφόσον αυτό χρειαστεί. Ακόμη όμως και να πετύχαινε η κυβέρνηση το σύνολο των στόχων, που είχε θέσει σχετικά με την σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης και τις αποφάσεις της δεν θα κατόρθωνε, να μειώσει με αυτές το δημόσιο χρέος πάνω από 10% του ΑΕΠ και αυτό είναι ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος.
  Αναλήφθηκαν μάλιστα έναντι της συμφωνίας αυτής υποχρεώσεις για νέα μέτρα και ας το διαψεύδει μετ` επιτάσεως η κυβέρνηση όπως  και η δέσμευση, ότι θα προέλθουν τα επόμενα 5 χρόνια 50 δις ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Βεβαίως κανείς δεν μπορεί, να διαφωνήσει με την αναγκαιότητα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ίσα ίσα το αντίθετο, αλλά  δεν υπάρχει κανείς λογικός άνθρωπος, που να πιστεύει, ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα θα συγκεντρωθεί αυτό το ποσόν. Αντιθέτως μάλιστα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδεικνύουν μια άνευ προηγουμένου επιπολαιότητα και αντιφάσκουν, αφού, ενώ υποστηρίζουν την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ταυτοχρόνως, συναγωνίζονται σε λαϊκίστικες κορώνες περι μη  ξεπουλήματος και μη πώλησης δημόσιας γης. Έφτασε μάλιστα η κυβέρνηση, να προαναγγέλλει τη ψήφιση νόμου για την απαγόρευση πώλησης γης λες και υπάρχει δυνατότητα σοβαρά, να συγκεντρωθεί ένα τέτοιο ποσό μόνο με μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων αποδεικνύοντας, ότι είναι παράλυτη από χρόνιες ιδεολογικές αγκυλώσεις. Οι πανηγυρισμοί λοιπόν του ΠΑΣΟΚ είναι πρέπον, να σταματήσουν άμεσα λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος, ότι με την προηγηθείσα συμφωνία αναλήφθηκε η υποχρέωση, να δημιουργηθούν πλεονάσματα ύψους 11 δις ευρώ τον χρόνο επι 20 χρόνια, για να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ στόχος  εξωπραγματικός, που δεν θα επιτευχθεί. Ακόμη θα πρέπει, να ληφθεί υπόψη, ότι για να είχαμε ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, θα χρειαζόταν ο μηχανισμός στήριξης, να ενισχυθεί με κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 2.5 τρις ευρώ ούτως ώστε, να μιλούμε σοβαρά για δυνατότητα αγοράς ομολόγων για λογαριασμό της Ελλάδας και σοβαρής εξυπηρέτησης του χρέους, πράγμα που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και τα 500 δις, που συμφωνήθηκαν για τον μόνιμο μηχανισμό  αδυνατούν, να πείσουν τις αγορές, ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος στο τέλος δεν θα αναδιαρθρωθεί.
  Δεδομένου λοιπόν οτι η αντίληψη των σημερινών ηγετών της Ευρώπης είναι λογιστική και δεν βάζει ως στόχο την ριζική επίλυση του προβλήματος και με σίγουρη πλέον την είσοδο στον μηχανισμό και της Πορτογαλίας, μπορεί, να διαπιστώσει κανείς, γιατί τα κεφάλαια ενίσχυσης του μηχανισμού, που συμφωνήθηκαν, δεν επαρκούν καθόλου για την αντιμετώπιση του προβλήματος και γιατί οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης όπως η Μoody`s υποβάθμισαν εκ νέου στις αρχές Μαρτίου την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο, ότι ο ίδιος οίκος προχώρησε στις 16 Μαρτίου σε υποβάθμιση κατά δύο μονάδες του κρατικού χρέος της Πορτογαλίας , από Α1 σε Α3, μετά την παραπάνω συμφωνία, διότι δεν πείθεται, ότι τα ποσά, που συμφωνήθηκαν μπορούν, να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Ούτως η άλλως χρειαζόταν μια πιο ριζική απόφαση αντιμετώπισης της κρίσης χρέους απο τους ηγέτες της Ευρώπης, που επιδεικνύουν ένα πρωτοφανές έλλειμμα ηγεσίας. Πιθανότατα μάλιστα κατά την εκτίμηση μου κερδίζουν απλά χρόνο, για τις εκτεθειμένες στο χρέος τράπεζες τους μέχρις ότου αυτές προετοιμαστούν, να αφομοιώσουν τις ζημίες από μια νεα ρύθμιση του χρέους των περιφερειακών χωρών, για αυτό επιλέγουν άτολμες λύσεις, ενώ κατά την γνώμη μου θα έπρεπε τώρα, να δοθεί μια ριζική απάντηση στο πρόβλημα του χρέους και όχι μετά από δύο χρόνια υπο χειρότερες συνθήκες.>>

OΛΟΚΛΗΡΗ Η ΤΟΤΕ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011 ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΟΗΤΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΕΣ


εισηγηση στο προσυνεδριο της δημοκρατικης συμμαχιας του ...

 ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΤΗΣ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ :


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΙΣ 20/11/2012 ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΖΕΛΗ

ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2011

ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ

 
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ

 

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2013 ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;   

ΑΡΘΡΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ:ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΠΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

Η μειωση του δημοσιου τομεα ειναι απαραιτητη και οποιος δεν το ομολογει εξαπατει τον ελληνικο λαο και παιζει με την αγωνια των ανθρωπων. Σοβαρευτειτε γιατι ετσι οπως πατε και με τον λαικισμο στα καγκελα θα την διαλυσετε την χωρα.

ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ-ΞΥΠΝΑΤΕ

 Έρχεται «ψαλίδι» στις παροχές του ΕΟΠΥΥ λόγω ελλειμμάτων
Δύο εβδομάδες προθεσμία έδωσε η τρόικα στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να βρεθεί μία άμεση λύση για την αντιμετώπιση των συνεχώς διογκούμενων ελλειμμάτων του ΕΟΠΥΥ.

Στο «μικροσκόπιο» αναμένεται να μπουν οι παροχές του οργανισμού προς τους ασφαλισμένους με στόχο να συρρικνωθούν οι δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλείες και λοιπές παροχές υγείας.

Οι επικεφαλής της τρόικας, όπως αναφέρουν Τα Νέα, εξέφρασαν έντονα τη δυσαρέσκεια τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα, θέτοντας πλέον ανοιχτά θέμα βιωσιμότητας του ΕΟΠΥΥ.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος επεσήμανε ότι «υπάρχουν σημαντικά θέματα που πρέπει να εξεταστούν, όπως η αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ και το ζήτημα των δαπανών, οι οποίες προκαλούνται μέσω των ασφαλιστικών ταμείων».

Προανήγγειλε νέα μέτρα, προσθέτοντας ότι «σ' αυτό το ζήτημα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε προτάσεις, να υιοθετήσουμε ιδέες ούτως ώστε να μη δημιουργηθεί έλλειμμα σημαντικό στον ΕΟΠΥΥ για το έτος 2013».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναδιοργάνωση του οργανισμού φαίνεται να στρέφεται εκτός από την ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων και στην ανάπτυξη ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας άφησε αιχμές για προκλητή ζήτηση.

Το έλλειμμα αγγίζει πλέον τα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ κάθε μήνα συσσωρεύονται στο λογιστήριο του ΕΟΠΥΥ νέοι ανεξόφλητοι λογαριασμοί. Ο εκτροχιασμός των δαπανών για διαγνωστικές εξετάσεις κατά 100 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του έτους πυροδότησε τη συζήτηση με τους αξιωματούχους της τρόικας.

Στο ίδιο διάστημα έχουν εκτοξευθεί και οι δαπάνες για την περίθαλψη των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές κλινικές, με τα παλαιότερα χρέη να αποτελούν ένα επιπλέον αβάσταχτο βάρος για τον Οργανισμό.

Ειδικότερα, για την πενταετία 2007-2011 το ενιαίο ταμείο εξακολουθεί να οφείλει 530 εκατομμύρια ευρώ στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ το χρέος για το 2012 έκλεισε στα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, 40 εκατομμύρια ευρώ προστίθενται κάθε μήνα που περνάει στον ανεξόφλητο λογαριασμό του οργανισμού προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου, σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία και την κάλυψη των αναγκών τους, υπογραμμίζοντας ότι δεν αναμένονται δυσάρεστες εξελίξεις.

ΠΗΓΗ Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΗΡΑΤΕ ΧΑΜΠΑΡΙ Η ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ; ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΡΥΜΑΓΔΟ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΤΣΙΠΡΑ: ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ


Διαμαντόπουλος (βουλευτης ΣΥΡΙΖΑ) σε Τσίπρα: Δεν είσαι έτοιμος να κυβερνήσεις

Δυσαρεστημένος από ήταν ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος από την οργάνωση της χθεσινής συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ και εξέφρασε τα έντονα παράπονα του μέσω του twitter, ενώ προχώρησε και σε έντονη κριτική κατά του επικεφαλής του κόμματος Αλέξη Τσίπρα γράφοντας «Δεν είσαι έτοιμος να κυβερνήσεις».
Ο βουλευτής Καστοριάς θεωρούσε πως οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στην συγκέντρωση και άκουσαν την ομιλία του κ.Τσίπρα δεν ήταν σωστά τοποθετημένοι στο δρόμο, αφού θα μπορούσαν να έδειχναν περισσότεροι. Συγκεκριμένα έγραψε: «Έχεις 20.000 τουλάχιστον και δεν τους βάζεις να κάθονται ανά ένα μετρό και να κρατούν από τέσσερις σημαίες. Δεν είσαι έτοιμος να κυβερνήσεις»
 
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr και http://ai-vres.blogspot.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: 
ΑΪΝΤΕ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ. ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"