ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Χάμπερμας: Μόνος δρόμος για την Ευρώπη η αλληλεγγύη

ΓΙΟΥΡΓΚΕΝ ΧΑΜΠΕΡΜΑΣ

Χάμπερμας: Μόνος δρόμος για την Ευρώπη η αλληλεγγύη

«Είναι εξοργιστική η κοινωνική αδικία που προκαλείται από αυτή την κρίση σε όλες τις χώρες που την υφίστανται και υποφέρουν. Οι χώρες που ευθύνονται γι' αυτή την αδικία -και πρώτη και καλύτερη η Γερμανία- θα έπρεπε να αναλάβουν επισήμως τις ευθύνες τους, κάτι που δεν έχουν πράξει έως σήμερα».

Χάμπερμας: Μόνος δρόμος για την Ευρώπη η αλληλεγγύη
Ο Γιούργκεν Χάμπερμας, παρά τα 84 χρόνια του, αποδείχθηκε ένας «έφηβος» στη σκέψη φιλόσοφος. Μία ολόκληρη ώρα αφιέρωσε, χθες το μεσημέρι, στους δημοσιογράφους, αντίθετα με τη συνήθη πρακτική του, μιλώντας για την κρίση, την Ευρώπη, τον ρατσισμό, τη φιλοσοφία. «Δεν είμαι συνηθισμένος σε συνεντεύξεις Τύπου», είπε εξαρχής, για να προσθέσει: «Δέχομαι τις ερωτήσεις σας ως Ευρωπαίος πολίτης». Αλλωστε... «οι φιλόσοφοι δεν είμαστε οι σοφοί που ξέρουμε τα πάντα καλύτερα από όλους!» υποστήριξε, προς αποφυγήν απαντήσεων!


Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση
Στο αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών δόθηκε η συνέντευξη Τύπου, εκεί όπου λίγο πριν, στην κατάμεστη αίθουσα και με το ακροατήριο να κρέμεται από τα χείλη του, ο μεγάλος «πρωταγωνιστής» του 23ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας, μετέτρεψε την ομιλία του, σε μια έκκληση υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ώστε να ενισχυθεί η δημοκρατική νομιμοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και να «αποκατασταθεί η ισορροπία ανάμεσα στην πολιτική και τις αγορές».
Ο Γερμανός φιλόσοφος και διανοητής ανέλυσε με το γνωστό διεισδυτικό του πνεύμα την ευρωπαϊκή κρίση κάτω από το πρίσμα της έλλειψης «πολιτικής αλληλεγγύης», την οποία δεν «πρέπει να συγχέουμε με την έννοια της δικαιοσύνης». Η πολιτική αλληλεγγύη θα οδηγήσει σε μια αναδιανομή του πλούτου, που μεσοπρόθεσμα θα λειτουργήσει σε βάρος των ισχυρών οικονομιών. Τα ισχυρά κράτη της ΕΕ αποφεύγουν να εξηγήσουν στους πολίτες τους ότι χωρίς αυτή την πολιτική αλληλεγγύη δεν θα μπορέσει να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα στην Ευρωζώνη («αυτή η ανταγωνιστικότητα που έχει θεοποιηθεί, θα θυσιαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά). Πολιτική λιτότητας, φτώχεια κι ανεργία βιώνει ο ευρωπαϊκός Νότος, «ξέρω πως αυτά είναι τα ζητήματα που απασχολούν περισσότερο τους Ελληνες σήμερα. Δεν έχω ικανοποιητική απάντηση. Στη Γερμανία υψώνω τη φωνή μου και υποστηρίζω την ανάγκη μιας διαφορετικής ατζέντας για την κρίση», απάντησε. «Οι κυβερνήσεις που έχουν εμπλακεί στην επιβολή προγραμμάτων λιτότητας έχουν ευθύνη για τις συνέπειες των προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν στις χώρες του Νότου και αυτή την ευθύνη πρέπει να την αναλάβουν. Το ότι δεν μιλούν είναι ακόμη χειρότερο από αυτό που έχουν κάνει».
«Οι κυβερνήσεις που έχουν εμπλακεί στην επιβολή προγραμμάτων λιτότητας έχουν ευθύνη για τις συνέπειες των προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν στις χώρες του Νότου και αυτή την ευθύνη πρέπει να την αναλάβουν. Το ότι δεν μιλούν είναι ακόμη χειρότερο από αυτό που έχουν κάνει», υπογράμμισε ο Γιούργκεν Χάμπερμας
Υπάρχει η αναγκαιότητα να γεφυρώσουμε το κενό με μια θεσμική μεταρρύθμιση, συμφώνησε: «Χρειάζεται οικονομική, δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική, που θα επεκταθεί σε όλα τα πεδία. Μια πολιτική που δεν θα υπαγορεύεται σε εθνικό επίπεδο αλλά από μια ευρωπαϊκή επιτροπή, ένα ευρωπαϊκό συμβούλιο» τόνισε, για να διαπιστώσει ότι αυτός ο δρόμος προς την υπερεθνική δημοκρατία είναι κάθε άλλο παρά εύκολος.
«Οχι» σε Grexit
Ωστόσο, χωρίς αυτή την οδό, η «ΕΕ δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στη σταθερότητα στο άμεσο μέλλον» σύμφωνα με τον Γ. Χάμπερμας. «Μακροπρόθεσμα, ο δανεισμός σε υπερχρεωμένα κράτη δεν θα είναι αρκετός για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους». Για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, η εκτίμησή του είναι ότι η ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι η καλύτερη λύση ούτε για οικονομικούς ούτε για πολιτικούς λόγους.


Κατάμεστο ήταν χθες το αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την ομιλία του Γερμανού φιλόσοφου Γιούργκεν Χάμπερμας
Παράλληλα αναφέρθηκε και στη «δεξιόστροφη» τάση στην Ευρώπη. «Στις επόμενες ευρωεκλογές θα βγουν, ίσως, στην επιφάνεια οι δεξιές πλειοψηφίες... Οι επόμενοι νικητές θα είναι οι δεξιοί». Και πώς το τεκμηριώνει; Αναφέρεται στη θέση του, εδώ και περισσότερα από δέκα έτη, ότι επιβάλλεται «να φύγουμε από ένα σχέδιο ελιτίστικο», για να πάμε σε ένα σχέδιο που να «περιλαμβάνει όλους τους πολίτες. Αυτό δεν έχει γίνει, έως τώρα, από τις πολιτικές ελίτ».
ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΣΤΗΝ ΕΡΤ
Πολιτική πράξη απελπισίας
«Μου ακούγεται σαν μια απελπισμένη πολιτική πράξη. Πρόκειται για βασικά δικαιώματα», δήλωσε ο Γιούργκεν Χάμπερμας για το «μαύρο» στην ΕΡΤ. Πριν είχε διευκρινίσει: «Δεν είμαι γνώστης των λεπτομερειών, αλλά έχω διαβάσει γι' αυτό στις εφημερίδες». Ωστόσο, όταν ερωτήθηκε για το «πώς εκτιμά ότι θα εξελιχθεί η ελληνική πολιτική σκηνή» απέφυγε να απαντήσει: «Λυπάμαι, δεν είμαι εξοικειωμένος με αυτό το θέμα. Είναι πολύ δύσκολο να δώσω μια τέτοια εκτίμηση. Ξέρω ότι θέλετε μια απάντηση, αλλά με φέρνετε σε δύσκολη θέση...».
ΕΝΔΗΜΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ
Ζωντανός ο κίνδυνος του εθνικισμού
Και για τον εθνικισµό, την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, αλλά και για τη µετανάστευση µίλησε ο Γιούργκεν Χάµπερµας.
«Ο εθνικισµός δεν ήταν ζήτηµα µόνο του 19ου και του πρώτου µισού του 20ού αιώνα. Ενδηµεί σε όλες τις χώρες κι έχει επικίνδυνο δυναµικό. Πρόκειται για µια τάση που στη Γερµανία, για παράδειγµα, αυτή τη στιγµή βρίσκεται εν υπνώσει και µπορεί ανά πάσα στιγµή να αφυπνιστεί» ανέφερε.
Προσπαθώντας να ερµηνεύσει τα υψηλά ποσοστά της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα και τη συµµετοχή της στο κοινοβούλιο, τόνισε:
«Ο ακροδεξιός λαϊκισµός είναι επικίνδυνος δεδοµένου ότι τον ακολουθεί ένα µεγάλο τµήµα του πληθυσµού», το οποίο, ενδέχεται να είναι «απληροφόρητο, στρεσαρισµένο, σε µια κατάσταση ανάγκης...
Αν η επικίνδυνη Ακροδεξιά συγκεντρώνει µεγάλα ποσοστά δηµοτικότητας, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι πολλοί άνθρωποι που συντάσσονται µαζί της παρασύρονται και αυτό οφείλεται σε άγνοια...». Η πρόκληση;
«Να φέρουµε τους ανθρώπους πίσω, µε σωστή πληροφόρηση κι επιχειρήµατα».
Και για το θέµα της µετανάστευσης µίλησε ο Χάµπερµας, µε αναφορές στην κατάσταση που έχει διαµορφωθεί στη Γερµανία αλλά και στη δική του στάση: «Αµέσως µετά την ένωση ανατολικής - δυτικής Γερµανίας υπήρξε στη Γερµανία µεγάλη εισροή µεταναστών και αναπτύχθηκε ένα έντονο κλίµα ξενοφοβίας.
Οι Χριστιανοδηµοκράτες αντέδρασαν παίρνοντας περιοριστικά µέτρα, τα οποία ακολούθησαν και οι Σοσιαλδηµοκράτες. Εγώ τάχθηκα δηµόσια εναντίον των απαγορευτικών µέτρων. Δεν µπορούµε βέβαια να ζητήσουµε να ανοίξουν εντελώς τα σύνορα, είναι κάτι που δεν µπορούν να αντέξουν οι τοπικές οικονοµίες.
Χρειάζεται να βάλουµε φραγµούς, αλλά υπάρχουν διάφορες απόψεις επ' αυτού, από τις πιο φιλελεύθερες ως τις πιο συντηρητικές. Προσωπικά τάσσοµαι µε τις πιο φιλελεύθερες».
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ
Σύνεδροι από όλο τον πλανήτη
Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας πραγματοποιήθηκε χθες συνεδρία για τη «Σημασία της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας σήμερα», σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Ακαδημία Πλάτωνος, που την παρακολούθησαν επιστήμονες και ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο. Τις εργασίες χαιρέτισε ο β' αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Καλαντζής. Το συνέδριο, το οποίο έχει τίτλο «Η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής», πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και φιλοξενεί περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες από 105 χώρες.

Αντιγόνη Καράλη

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΩΡΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΙΣ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013. ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ.


 ΩΡΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη οι πολίτες τόσο της χώρας μας όσο και όλων των χωρών, που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή  Ένωση αναρωτιούνται, τι άλλο πρόκειται, να συμβεί και πόσο η κατάσταση μπορεί, να βελτιωθεί ή να χειροτερέψει, επηρεάζοντας άμεσα την καθημερινότητα τους. Το ερώτημα παίρνει ακόμη μεγαλύτερη συμβολική διάσταση πια, μια και η ίδια η ΕΕ έχει ανακηρύξει το 2013 σε έτος Ευρωπαίων πολιτών. Έχει λοιπόν σημασία, να αναλύσουμε, τι κάνει για τους Ευρωπαίους πολίτες και πώς αντιμετωπίζει τα προβλήματα τους αυτή.
  Η αλήθεια είναι, ότι  χώρα μας και η Ευρώπη στο σύνολο της βρίσκονται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι ιστορικών επιλογών, οι οποίες δεν μπορούν, να περιμένουν  και αναλόγως των αποφάσεων, που θα ληφθούν ή δεν θα ληφθούν από την  κατώτερη των περιστάσεων ηγεσία  των χωρών της ΕΕ, θα καθορίσουν το μέλλον των επόμενων γενεών και την πορεία της γηραιάς ηπείρου.  Είναι βέβαιο όμως, ότι πλέον η παραμικρή καθυστέρηση μπορεί, να αποβεί μοιραία και να οδηγήσει πιθανόν στο άδοξο τέλος του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος, που απειλείται από την αβουλία των ηγετών και την βουλιμία του οικονομικού εθνικισμού των ισχυρών εταίρων, ο οποίος επανέκαμψε δριμύτερος και συνταράσσει τα θεμέλια της ενωμένης Ευρώπης, όπως τουλάχιστον τα οραματίστηκαν οι προπάτορες ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κονιορτοποιώντας τα όνειρα εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών για μια ένωση ειρήνης, αλληλεγγύης, δημοκρατίας και οικονομικής ανάπτυξης......

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΕΔΩ:

αρθρο βαγγελη ιωαννιδη: ωρα αλλαγης για την ευρωπη - βαγγελης ...

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΚΑΙ ΣΤΟ BHMA ONLINE ΕΔΩ


Ωρα αλλαγής για την Ευρώπη - γνώμες - Το Βήμα Online - απάντηση

Κατασχέσεις σε επιχειρήσεις και τα Σαββατοκύριακα

Κατασχέσεις σε επιχειρήσεις και τα Σαββατοκύριακα με ΠΝΠ

Για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ ή φοροδιαφυγή

Τη δυνατότητα στο Δημόσιο να επιβάλει κατασχέσεις σε βάρος επιχειρήσεων που φοροδιαφεύγουν και έχουν σημαντικό ύψος ταμειακά βεβαιωμένων οφειλών προς αυτό, και κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις ημέρες που εξαιρεί ο νόμος καθώς και το μήνα Αύγουστο, παρέχει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που υπέγραψε η κυβέρνηση.
Ειδικότερα, η ΠΝΠ «Επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων», με την οποία τροποποιείται το άρθρο 11 του ν.δ 356/1974 με την προσθήκη δύο εδαφίων, προβλέπει ότι σε βάρος επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τα διαστήματα αυτά και έχουν συνολική βεβαιωμένη ληξιπρόθεσμη οφειλή, αποκλειστικά προς το Δημόσιο, άνω του ποσού των 50.000 ευρώ, επιτρέπεται, η κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη εντός της επιχείρησης κατά τις ώρες λειτουργίας της και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Στην κατάσχεση κατά τις νυχτερινές ώρες παρίσταται ως μάρτυρας δημόσιος υπάλληλος ή αστυνομικό όργανο.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα απαγορευόταν η αναγκαστική εκτέλεση κατά τις νυχτερινές ώρες, τα Σάββατα, τις Κυριακές, τις ημέρες που εξαιρεί ο νόμος, καθώς και το μήνα Αύγουστο, γεγονός που εμπόδιζε το Δημόσιο στη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων σε βάρος οφειλετών

ΠΗΓΗ: http://www.naftemporiki.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: 
Νομικη ενημερωση πολυ σημαντικη. Διαβαστε τι θα ισχυει πλεον για οφειλες προς το δημσιο και μονο ανω των 50.000

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ. ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;

Ειμαι εξαρχης κατα της αθλιας οικονομικης συνταγης που εφαρμοζεται και μιλησα πολυ νωρις για την αναγκαιότητα σκληρής επαναδιαπραγμάτευσης με τους δανειστές,για την μη βιωσιμοτητα του χρεους και την αναγκη συνολικου εθελοντικου κουρεματος του κατα 50% αλλα ταυτοχρονα θεωρω απαραιτητη την ριζικη αναδιοργανωση και μειωση του σπαταλου δημοσιου τομεα με δικαιοσυνη και αξιοκρατια χωρις οριζοντιες περικοπες μισθων πιστευω δε στην μειωση των φορων για να δοθουν κινητρα για επενδυσεις. Τι δεν καταλαβαινεις; Απλα δεν μπαινω σε προκατασκευασμενα ανοητα κομματικα καλουπια.

Σε 70 μέρες ξεκινά κατασχέσεις ο ΟΑΕΕ

Σε 70 μέρες ξεκινά κατασχέσεις ο ΟΑΕΕ

Πάνω από 375.000 ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ ελεύθεροι επαγγελματίες έλαβαν γραπτή ειδοποίηση είτε να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε δέκα μέρες, είτε να μπουν σε καθεστώς ρύθμισης, διαφορετικά εντός 6 μηνών, ο Οργανισμός θα ενεργοποιήσει αναγκαστικά μέτρα από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Για να διευκολύνει τις ρυθμίσεις των 48 δόσεων, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου, σύμφωνα με την οποία για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση δεν θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει εφάπαξ τις οφειλές του 2013, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη, αλλά θα μπορεί να τις εξοφλήσει σε...

12 δόσεις. Η ρύθμιση, που αρχικά αφορούσε τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, αναμένεται να επεκταθεί σε όλα τα ταμεία.

Τα ειδοποιητήρια αφορούν σε ενεργούς οφειλέτες εκ των οποίων το 65% χρωστά έως 15.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 90.000 ασφαλισμένους που έλαβαν πέρυσι ειδοποιητήρια το 40% ανταποκρίθηκε και προχώρησε σε εξόφληση ή ρύθμιση.

Πάντως είναι η πρώτη φορά που οι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται αντιμέτωποι με μέτρα όπως κατασχέσεις ακινήτων, καθώς πλέον οι οφειλές τους προς τον ΟΑΕΕ θα αναζητούνται βάσει του κώδικα εξόφλησης δημοσίων εσόδων. Επίσης για πρώτη φορά ενεργοποιείται και ο νέος ενιαίος φορέας είσπραξης των οφειλών κάτω από την ομπρέλα του ΙΚΑ.
ΠΗΓΗ:http://nemeapress.blogspot.gr ΚΑΙ rizopoulospost.com
 
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Το τελικο χτυπημα εναντιον των μικρομεσαιων. Η ηλιθιοτητα δεν εχει ορια.

ΟΙ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Οπισθοδρομικοι υπαρχουν σε ολα τα κομματα.Ειναι ενα φαινομενο οριζοντιο στην πολιτικη σκηνη.

Η Κύπρος στο κέντρο του «Περσικού Κόλπου»;

Η Κύπρος στο κέντρο του «Περσικού Κόλπου»; – Του Σάββα Καλεντερίδη



aoz_cyprus
Από τα διαρρέοντα στον Τύπο αλλά και από σχετικές συζητήσεις σε πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους διαφαίνεται ότι το κεντρικό ζήτημα που θα απασχολήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι αυτό της ενέργειας.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, οι συζητήσεις αναμένεται να περιστραφούν γύρω από το ζήτημα της μεταφοράς του φυσικού αερίου που θα εξαχθεί από την ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ, σε πρώτη φάση, και σε δεύτερη του Λιβάνου και της Συρίας, όταν φυσικά θα έχουν «ωριμάσει» κι εκεί οι συνθήκες!
Επίσης, αναμένεται να εξεταστεί έστω και ακροθιγώς και το ακανθώδες ζήτημα της εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου της περιοχής μεταξύ Κύπρου – Κρήτης – Καστελόριζου, μια περιοχή που, ενώ με βάση το Διεθνές Δίκαιο ανήκει σε Ελλάδα και Κύπρο, διεκδικεί και μάλιστα με αξιώσεις αλλά και πρακτικά βήματα η Τουρκία! Να σημειωθεί ότι η όποια ρύθμιση ή παραδοχή στο ζήτημα αυτό, θα έχει καθοριστικό ρόλο και για τα αντίστοιχα ζητήματα στην περιοχή του Αιγαίου, όπου η Τουρκία απαιτεί συνεκμετάλλευση, η οποία θα οδηγήσει σε συγκυριαρχία, διότι η νομή συνιστά και κατοχυρώνει κυριαρχικά δικαιώματα!
Όσον αφορά το φυσικό αέριο της Κύπρου, σοβαροί γεωπολιτικοί λόγοι της Ουάσινγκτον μάλλον προκρίνουν την κατασκευή αγωγού, ο οποίος θα φθάνει υποθαλασσίως στον κόλπο των Αδάνων και αφού διασχίσει τη χερσόνησο της Ανατολίας θα περνά στην Ανατολική και εκείθεν στην Ελληνική Θράκη, για να μεταφέρει διά του αγωγού ΤΑΡ το φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Δηλαδή, με άλλα λόγια, μετά το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία αποκτά κατά κάποιον τρόπο και τον έλεγχο, όσον αφορά τη διακίνησή του, του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου.
Το γεγονός αυτό, σε περίπτωση που προκριθεί η συγκεκριμένη επιλογή, θα λειτουργήσει μεν ως βασική παράμετρος σε μια νέα προσπάθεια συνολικής «επίλυσης» του Κυπριακού, δημιουργεί δε μια κατάσταση και σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ Κύπρου – Τουρκίας – Ελλάδας σχεδόν σε μόνιμη βάση, στην εξέλιξη της οποίας καίριο ρόλο θα παίξει το γεωπολιτικό, διεθνοπολιτικό, πληθυσμιακό, στρατιωτικό και οικονομικό μέγεθος των εταίρων αυτής της τραγελαφικής σύμπραξης!
Όσον αφορά τη νέα προσπάθεια συνολικής «επίλυσης» του Κυπριακού, η εκτίμησή μας είναι ότι θα επιδιωχθεί η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την εισαγωγή του Σχεδίου Ανάν με άλλο όνομα. Όπως δηλαδή μας παραδίδεται δίκην ανεκδότου ότι βάφτιζαν ορισμένοι καλόγεροι το κρέας ψάρι, στη διάρκεια της νηστείας! Κι αυτό, επειδή το κυπριακό κράτος, με το σχήμα που έχει τώρα και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί με τη συνεχιζόμενη κατοχή του 40% από τους Τούρκους, αποτελεί εμπόδιο στη λειτουργικότητα του νέου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, η επιβολή του οποίου είναι σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.
Δηλαδή, επειδή το κυπριακό κράτος, που επί της ουσίας είναι αποτέλεσμα του ηρωικού αγώνα της ΕΟΚΑ, ως διεθνής παράγων αναγνωρισμένος από τα Ηνωμένα Έθνη, παρά τον προβληματικό του χαρακτήρα λόγω των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου και της συνεχιζόμενης κατοχής, ενοχλεί και αποτελεί εμπόδιο στην «ομαλή» λειτουργία του νέου οικοδομήματος που επιχειρείται να οικοδομηθεί στην περιοχή (βλ. εξελίξεις σε Ιράκ, Κουρδιστάν, Συρία, Παλαιστινιακό, Αίγυπτο), πρέπει να διαλυθεί, για να λάβει τη θέση του ένα άλλο κράτος-εξάμβλωμα, το οποίο στην ουσία δεν θα ελέγχεται ούτε από την Ελλάδα ούτε από την Τουρκία ούτε από τους κατοίκους του, αλλά από τον λεγόμενο «διεθνή παράγοντα».
Αυτό το νέο κράτος θα λαμβάνει τις στρατηγικές αποφάσεις που σχετίζονται με την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου αλλά και με τα άλλα ζητήματα υψηλής στρατηγικής που σχετίζονται με την κομβική γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της Μεγαλονήσου, στον «νέο Περσικό Κόλπο» στον οποίο τείνει να μετατραπεί η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου το ερχόμενο διάστημα, με βάση και το σημείωμα-ανάλυση που δημοσιοποίησε πρόσφατα το American Enterprise Institute, φροντίζοντας να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στον πρόεδρο Ομπάμα!
Αυτά για το Κυπριακό. Υπάρχουν όμως και τα ζητήματα του καυτού τριγώνου Κύπρου – Κρήτης – Καστελόριζου, του Αιγαίου και της εξέλιξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων κάτω από το πρίσμα των σχεδιαζόμενων και υπό κατασκευήν αγωγών, που θα εξετάσουμε στο άρθρο μας της Κυριακής.
Σάββας Καλεντερίδης
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “δημοκρατία
ΠΗΓΗ: E-PTOLEMEOS
Διαβάστε περισσότερα http://e-ptolemeos.gr/?p=35706#ixzz2bIdZQxbo

Κουτοπονηρος λαικισμός

Ειναι κουτοπονηρια εκ μερους των κομματων της αντιπολιτευσης στο ονομα μας επιπλαστης αλληλεγγυης να προσπαθουν μεσα σε λαικιστικη παρακρουση να αρνουνται την αξιολογηση και την μειωση του δημοσιου τομεα. Δεν εχουν καταλαβει ότι την ψηφοθηρια πλεον την απεχθανομαστε οπως και το χαιδεμα των αυτιων;

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"