ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Αναπόφευκτο το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Μ. ΦΡΑΤΣΕΡ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ DIW

Αναπόφευκτο το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Μ. Φράτσερ
Ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Μ. Φράτσερ
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Aργά ή γρήγορα, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, θα πρέπει να διαγραφεί έως και το μισό ελληνικό χρέος, εκτίμησε χθες ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Μ. Φράτσερ, στον απόηχο της τελευταίας έκθεσης του ΔΝΤ, που αναμένει πράξεις από τους Ευρωπαίους, αλλά και σειράς τοποθετήσεων επιφανών οικονομολόγων που χαρακτηρίζουν μονόδρομο μια νέα αναδιάρθρωση. Προέβλεψε δε βαθμιαία απομείωση, με νέες μειώσεις επιτοκίων και περαιτέρω επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, ενώ για τη συμμετοχή της ΕΚΤ εκτίμησε πως για να παρακαμφθούν νομικά ζητήματα που απορρέουν από το ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει καθεστώς προτιμητέου πιστωτή, οι τίτλοι που κατέχει θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM).
Ειδικότερα ο επικεφαλής του DIW, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, εκτίμησε πως το θέμα θα τεθεί επί τάπητος, το αργότερο έως το τέλος του έτους και υποστήριξε τα εξής:
1. «Είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί αργά ή γρήγορα μια νέα απομείωση χρέους» και με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα πρέπει να διαγραφεί βαθμιαία έως και το μισό του δημοσίου χρέους της χώρας. Υπενθυμίζεται πως το χρέος αναμένεται φέτος στο 176% του ΑΕΠ και βάσει της συμφωνίας του Νοεμβρίου θα μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020.
2. Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να εφαρμόσει πολλές από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει θέσει ως στόχο, ειδικά στις ιδιωτικοποιήσεις και στην είσπραξη φόρων. «Ορισμένοι από τους στόχους δεν θα επιτευχθούν», εκτίμησε, υπολογίζοντας πως το θέμα θα τεθεί επί τάπητος, το αργότερο έως το τέλος του έτους, με την εμφάνιση του επόμενου χρηματοδοτικού κενού.
3. Σε αντίθεση με το πρώτο «κούρεμα» τον Μάρτιο του 2012, αυτή τη φορά θα μπορούσε να υποστεί απώλειες και ο επίσημος τομέας, καθώς «δεν υπάρχουν πλέον ιδιώτες πιστωτές» μετά το PSI. Χαρακτήρισε δύσκολο τον υπολογισμό του οικονομικού βάρους που θα κληθεί να σηκώσει ο Γερμανός φορολογούμενος. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Φράτσερ, προ ημερών είχε εκτιμήσει πως τα επόμενα χρόνια η Γερμανία θα κληθεί να καλύψει υποχρεώσεις, διψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων ευρώ.
4. Ένας από τους λόγους που συνιστούν «ταμπού» ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ειδικά για τη Γερμανία, είναι ο φόβος ότι αυτό θα οδηγούσε και άλλες χώρες που πλήττονται από την κρίση να εγείρουν αντίστοιχες αξιώσεις. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, εκτιμά, πως οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν, βαθμιαία. Ως πιθανές λύσεις θεωρεί μια ακόμη μείωση των επιτοκίων και περαιτέρω επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, ώστε στα λόγια, οι όποιες πρωτοβουλίες να μπορούν να χαρακτηριστούν «αναδιάρθρωση» και όχι «κούρεμα».
Π. Στάινμπρουκ
Προχθές ο Π. Στάινμπρουκ, ο βασικός αντίπαλος της Αγκ. Μέρκελ στις επικείμενες εκλογές, υποστήριξε πως ένα ενδεχόμενο νέο «κούρεμα» θα έπληττε τους επίσημους πιστωτές δημιουργώντας προβλήματα σε ορισμένους, όπως η ΕΚΤ και τηρώτας σκληρή γραμμή προεκλογικά.
Ωστόσο η άποψη Φράτσερ, συμπληρώνει τη μακρά λίστα των τεχνοκρατών που τάσσονται ανοικτά υπέρ της αναγκαιότητας μιας νέας απομείωσης του ελληνικού χρέους, γιατί απλά, τα νούμερα δεν βγαίνουν. Σε συνεντεύξεις τους στην «Η» δύο ακόμη Αμερικανοί οικονομολόγοι, ο Τζ. Γκαλμπρέιθ και ο Μπ. Αϊχενγκριν υποστήριξαν ότι η Ελλάδα δεν θα ορθοποδήσει χωρίς απομείωση χρέους.
Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες τοποθετήσεις οικονομολόγων όπως ο Χ. Κλοντ του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου και του Κ. Κάρστενσεν του Ifo. Αίσθηση προκάλεσε και πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal, που υπονόησε πως στο νέο «κούρεμα» θα πρέπει να συμμετάσχει και το ΔΝΤ, αλλά και δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt. Σύμφωνα με αυτό, «εκτός από τους υπεύθυνους στη γερμανική κυβέρνηση, ο κάθε μυημένος στην υπόθεση ξέρει ότι μετά τις εκλογές πρέπει να γίνει κούρεμα. Το θέμα δυσαρεστεί τους ψηφοφόρους, στο τέλος όμως όλοι θα πρέπει να υποκύψουν στην αλήθεια, όπως παραδέχονται και κυβερνητικοί κύκλοι»...
 ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΤΙΣ ΣΑΣ ΕΛΕΓΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ;  ΟΤΙ  ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΥΡΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.
Οταν  τα ελεγα εγκαιρα ελεγαν μερικοι αερολιθοι,<< οι ξενοι ξερουν και φταιμε εμεις που δεν εφαρμοσαμε το προγραμμα>>. Ποσοι ελεγαν τοτε τα σημερινα; Γιατι σημερα ολοι παριστανουν τον προφητη κατοπιν εορτης. Ειμασταν μετρημενοι δυο- τρεις. Υπαρχουν τα κειμενα μου.

 ΜΙΛΗΣΑ ΕΓΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ. ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ ΤΗΣ ΑΝΟΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ...

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011:
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ:<<Έτσι τώρα οδηγηθήκαμε στην συμφωνία στα πλαίσια της ΕΕ μετά την σύνοδο κορυφής της 11 Μαρτίου για επιμήκυνση της αποπληρωμής στα 7,5  χρόνια των 80 δις ευρω από την χώρα μας προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης χωρίς ακόμη, να έχει επιτευχθεί συμφωνία και με το ΔΝΤ για τα υπόλοιπα 30 δις, και την μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας κατά μία μονάδα. Αυτή βεβαίως είναι μία θετική εξέλιξη, που δίνει μία ανάσα στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο δυσθεώρητο χρέος, που πρέπει να εξυπηρετήσουμε τα επόμενα χρόνια. Βεβαίως θα χρειαστεί και το ΔΝΤ, να ακολουθήσει την ίδια συμφωνία άμεσα. Η  επιμήκυνση μεταφέρει περί τα 50 δισ. ευρώ από δύο δύσκολες χρονιές (το 2014 και το 2015) στα μελλοντικά χρόνια, ενώ η μείωση του επιτοκίου μειώνει κατά περίπου 6 δισ. ευρώ τους τόκους, που θα απαιτούνταν, να πληρώσει η χώρα, αν η επιμήκυνση συμφωνούνταν χωρίς την μείωση του επιτοκίου δανεισμού και επιτρέπει, να μειώσουμε κατά 2% το ποσοστό του δημοσίου χρέους επι του ΑΕΠ. Όμως δεν επετεύχθη η συμφωνία για επαναφορά ομολόγων από την δευτερογενή αγορά, έτσι ώστε πρακτικά, να μειώσουμε περαιτέρω το χρέος, επειδή η επαναγορά θα γινόταν άμεσα με τις  τρέχουσες τιμές, που είναι κατ 30% περίπου χαμηλότερες αν και συμφωνήθηκε η δυνατότητα αγοράς ομόλογων από τον μηχανισμό στήριξης από την πρωτογενή αγορά, εφόσον αυτό χρειαστεί. Ακόμη όμως και να πετύχαινε η κυβέρνηση το σύνολο των στόχων, που είχε θέσει σχετικά με την σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης και τις αποφάσεις της δεν θα κατόρθωνε, να μειώσει με αυτές το δημόσιο χρέος πάνω από 10% του ΑΕΠ και αυτό είναι ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος.
  Αναλήφθηκαν μάλιστα έναντι της συμφωνίας αυτής υποχρεώσεις για νέα μέτρα και ας το διαψεύδει μετ` επιτάσεως η κυβέρνηση όπως  και η δέσμευση, ότι θα προέλθουν τα επόμενα 5 χρόνια 50 δις ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Βεβαίως κανείς δεν μπορεί, να διαφωνήσει με την αναγκαιότητα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ίσα ίσα το αντίθετο, αλλά  δεν υπάρχει κανείς λογικός άνθρωπος, που να πιστεύει, ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα θα συγκεντρωθεί αυτό το ποσόν. Αντιθέτως μάλιστα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδεικνύουν μια άνευ προηγουμένου επιπολαιότητα και αντιφάσκουν, αφού, ενώ υποστηρίζουν την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ταυτοχρόνως, συναγωνίζονται σε λαϊκίστικες κορώνες περι μη  ξεπουλήματος και μη πώλησης δημόσιας γης. Έφτασε μάλιστα η κυβέρνηση, να προαναγγέλλει τη ψήφιση νόμου για την απαγόρευση πώλησης γης λες και υπάρχει δυνατότητα σοβαρά, να συγκεντρωθεί ένα τέτοιο ποσό μόνο με μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων αποδεικνύοντας, ότι είναι παράλυτη από χρόνιες ιδεολογικές αγκυλώσεις. Οι πανηγυρισμοί λοιπόν του ΠΑΣΟΚ είναι πρέπον, να σταματήσουν άμεσα λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος, ότι με την προηγηθείσα συμφωνία αναλήφθηκε η υποχρέωση, να δημιουργηθούν πλεονάσματα ύψους 11 δις ευρώ τον χρόνο επι 20 χρόνια, για να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ στόχος  εξωπραγματικός, που δεν θα επιτευχθεί. Ακόμη θα πρέπει, να ληφθεί υπόψη, ότι για να είχαμε ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, θα χρειαζόταν ο μηχανισμός στήριξης, να ενισχυθεί με κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 2.5 τρις ευρώ ούτως ώστε, να μιλούμε σοβαρά για δυνατότητα αγοράς ομολόγων για λογαριασμό της Ελλάδας και σοβαρής εξυπηρέτησης του χρέους, πράγμα που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και τα 500 δις, που συμφωνήθηκαν για τον μόνιμο μηχανισμό  αδυνατούν, να πείσουν τις αγορές, ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος στο τέλος δεν θα αναδιαρθρωθεί.
  Δεδομένου λοιπόν οτι η αντίληψη των σημερινών ηγετών της Ευρώπης είναι λογιστική και δεν βάζει ως στόχο την ριζική επίλυση του προβλήματος και με σίγουρη πλέον την είσοδο στον μηχανισμό και της Πορτογαλίας, μπορεί, να διαπιστώσει κανείς, γιατί τα κεφάλαια ενίσχυσης του μηχανισμού, που συμφωνήθηκαν, δεν επαρκούν καθόλου για την αντιμετώπιση του προβλήματος και γιατί οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης όπως η Μoody`s υποβάθμισαν εκ νέου στις αρχές Μαρτίου την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο, ότι ο ίδιος οίκος προχώρησε στις 16 Μαρτίου σε υποβάθμιση κατά δύο μονάδες του κρατικού χρέος της Πορτογαλίας , από Α1 σε Α3, μετά την παραπάνω συμφωνία, διότι δεν πείθεται, ότι τα ποσά, που συμφωνήθηκαν μπορούν, να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Ούτως η άλλως χρειαζόταν μια πιο ριζική απόφαση αντιμετώπισης της κρίσης χρέους απο τους ηγέτες της Ευρώπης, που επιδεικνύουν ένα πρωτοφανές έλλειμμα ηγεσίας. Πιθανότατα μάλιστα κατά την εκτίμηση μου κερδίζουν απλά χρόνο, για τις εκτεθειμένες στο χρέος τράπεζες τους μέχρις ότου αυτές προετοιμαστούν, να αφομοιώσουν τις ζημίες από μια νεα ρύθμιση του χρέους των περιφερειακών χωρών, για αυτό επιλέγουν άτολμες λύσεις, ενώ κατά την γνώμη μου θα έπρεπε τώρα, να δοθεί μια ριζική απάντηση στο πρόβλημα του χρέους και όχι μετά από δύο χρόνια υπο χειρότερες συνθήκες.>>

OΛΟΚΛΗΡΗ Η ΤΟΤΕ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011 ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΟΗΤΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΕΣ


εισηγηση στο προσυνεδριο της δημοκρατικης συμμαχιας του ...

 ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΤΗΣ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ :


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΙΣ 20/11/2012 ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΖΕΛΗ

 

ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΤΟΥ 2011

ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ 

ΕΔΩ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ:

  ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ

 

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2013 ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;   

ΑΡΘΡΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ:ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

ΕΛΕΓΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ:
<< Άποψη μου αμετακίνητη είναι, ότι το γρηγορότερο θα πρέπει, να διεκδικηθεί από την πλευρά μας με συνεχείς πιέσεις και να αποφασιστεί από τους δανειστές μας επιτέλους, ως μόνη διέξοδος, ένα νέο πραγματικό και εθελοντικό κούρεμα του δημοσίου χρέους, που βρίσκεται στα χέρια των επίσημων δανειστών της χώρας, ένα Οfficial Sector Ιnvolvement ( OSI). Το κούρεμα αυτό πρέπει, να αφορά το σύνολο του χρέους, που έχουν στα χέρια τους οι επίσημοι δανειστές, δηλαδή οι χώρες οι  οποίες μας δάνεισαν μέσω του μηχανισμού στήριξης από τον Μάιο του 2010 με τα διακρατικά δάνεια , τα ποσά που μας δάνεισαν μέσω του EFSF αργότερα , καθώς και το χρέος που κατέχει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών, όπως και το ΔΝΤ, που μέχρι σήμερα μας έχει δανείσει ένα ποσό περίπου 27 δις ευρώ.  
Όσο δύσκολα και αν είναι για την μεν  ΕΚΤ, να αποδεχθεί αλλαγή του καταστατικού της για κάτι τέτοιο και για δε το ΔΝΤ να αποδεχθεί  πρώτη φορά στην ιστορία  κούρεμα του δικού του ποσού, επειδή δεν θέλει, να χάνει τα χρήματα του, διότι θεωρεί, πως είναι δανειστής τελευταίου καταφυγίου και δεν πρέπει, να δημιουργηθεί προηγούμενο εις βάρος του, είναι απαραίτητο πάση θυσία, να το επιδιώξουμε συντονισμένα. Άλλωστε το ΔΝΤ για το επίσημο χρέος, που βρίσκεται στα χέρια των υπολοίπων δανειστών ορθά επιδιώκει και ζητά το κούρεμα, όπως έχουμε διαπιστώσει μέχρι σήμερα, άλλα παράλληλα  επιθυμεί, να εξαιρέσει τα χρήματα, που δάνεισε στην Ελλάδα το ίδιο. Το ύψος του κουρέματος αυτού απαιτείται , να φτάσει στο 50% του χρέους, που κατέχουν οι επίσημοι πιστωτές, έτσι ώστε το δημόσιο χρέος της χώρας, να πέσει κάτω από το 80% του ΑΕΠ και να καταστεί πραγματικά βιώσιμο, διότι όπως έχω τοποθετηθεί με άρθρο μου το 2011, ο επιδιωκόμενος στόχος για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020 δεν καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο σε καμία περίπτωση. Το δημόσιο χρέος της χώρας, που βρίσκεται στα χέρια των επίσημων πιστωτών μας ανέρχονταν  στο ύψος των 183 δις ευρώ στο τέλος του 2012 από το σύνολο των 305,5 δίς.
Επίσης το ποσό των 50 δις της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αποτελεί αδήριτη ανάγκη, να επιδιώξουμε μετά από σκληρή επαναδιαπραγμάτευση, να προέλθει απευθείας από τον (ΕSM) Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, χωρίς να επιβαρυνθεί τελικά το δημόσιο χρέος, με την βοήθεια ενός συνασπισμού επιτέλους  των πληττόμενων χωρών του Νότου με προεξάρχουσες τις Ιταλία και Ισπανία, που ήδη πέτυχαν για το μέλλον με την  απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής τον Ιούνιο του 2012 για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των δικών τους τραπεζών, να προέλθουν τα απαραίτητα ποσά για αυτές απευθείας από τον (ΕSM) Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, όταν λειτουργήσει η τραπεζική ένωση.  Σε αυτό μας το αίτημα θα έχουμε συμπαραστάτη και το ΔΝΤ, το οποίο ήδη πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας διαρκώς σε αντίθεση με τις εμμονές των Ευρωπαίων, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο αλλιώς. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα την πρόσθετη μείωση του κατά 25% επι του ΑΕΠ, ακριβώς επειδή τα χρήματα, που θα απαιτηθούν για τις τράπεζες, δεν θα επιβαρύνουν τελικά το ελληνικό δημόσιο. Αν μάλιστα υπάρξει συνδυασμός κουρέματος κατά 50% και ανακεφαλαιοποίηση απευθείας από τον ESM,  τότε θα έχουμε σωρευτικά μια μείωση του δημοσίου χρέους κατά 60% περίπου επι του ΑΕΠ.>>
  ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ:

<< Όλα αυτά είναι απαραίτητο , να συνοδευθούν από ριζική αλλαγή της αποτυχούσας οικονομικής συνταγής, αλλά και από ένα νέο αναπτυξιακό πακέτο  βοήθειας από την ΕΕ με την μορφή σχεδίου Μάρσαλ πέρα και πάνω από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, που θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις, για την τόνωση της ανάπτυξης και για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με την τεχνική συμβολή της ΕΕ.
  Η συνταγή, η οποία εφαρμόζεται, αν δεν αλλάξει το ταχύτερο θα οδηγήσει σε νέα δραματικά αδιέξοδα τόσο την χώρα όσο και τους ίδιους τους δανειστές. Σε όλες τις προηγούμενες παρεμβάσεις μου με συνεντεύξεις και άρθρα τόνιζα, ότι όσοι προέβλεπαν ύφεση 2,8 με 3% του ΑΕΠ για το τέλος του 2012 και πρωτογενές πλεόνασμα τον Απρίλιο του 2012, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Μίλησα για ύφεση κοντά στο 6,5% το 2012 και επιβεβαιώθηκα από την εξέλιξη της οικονομίας και τώρα πάλι θεωρώ, ότι οι προβλέψεις των δανειστών για ύφεση 4,5% το 2013 είναι για τον κάλαθο των αχρήστων, αν δεν είναι επικοινωνιακού τύπου και μόνο, διότι η ύφεση κατά την εκτίμηση μου στην καλύτερη περίπτωση για την χώρα θα μείνει γύρω στο 6,5%  για το τέλος του 2013 και αν υπάρξουν και νέα μέτρα για να κλείσει η τρύπα, που θα δημιουργηθεί στο τέλος στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013 και η οποία θα αγγίξει τα 3 δις ευρώ περίπου, όσο και αν το αρνείται αυτό τεχνητά η κυβέρνηση, τότε σε συνδυασμό με τις δυσμενείς επιπτώσεις και από την κυπριακή κρίση, αυτή θα ξεπεράσει πιθανόν και το ποσοστό αυτό, κινούμενη ακόμη υψηλότερα και βυθίζοντας την κοινωνία και την πραγματική οικονομία στο χάος.
 Στο σημείο αυτό εντοπίζεται και η βασική ευθύνη του ΔΝΤ, διότι ενώ η στάση του στην υπόθεση του περεταίρω κουρέματος  και της ανακεφαλαιοποίησης απευθείας από τον ΕSM των ελληνικών τραπεζών, είναι πολύ υποστηρικτική και θετική απέναντι τουλάχιστον στους Ευρωπαίους, όσον αφορά την συνταγή παίζει και αυτό εξίσου με την Γερμανία και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά αρνητικό ρόλο, αφού ενώ παραδέχεται το λάθος, δεν δέχεται και αυτό περιέργως την αλλαγή της.>>

ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΩΡΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ:
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΕΔΩ:  

Τί σας έλεγα; Σε ύψος ρεκόρ 27,6% η ανεργία τον Μάιο

Σε ύψος ρεκόρ 27,6% η ανεργία τον Μάιο - 64,9% για τους νέους
Στο 1,381 εκατ. τα άτομα χωρίς εργασία σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Σε ύψος ρεκόρ 27,6% η ανεργία τον Μάιο - 64,9% για τους νέους


 
 
Νέο αρνητικό ρεκόρ σημείωσε το Μάιο η ανεργία στη χώρα μας, καθώς σκαρφάλωσε στο 27,6% από 27% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΕΛΣΤΑΤ.

Σε ετήσια βάση, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 193.668 (+16,3%) σε 1.381.088 άτομα, ενώ σε σχέση µε τον Απρίλιο κατά 30.558 άτοµα (+2,3%). Το Μάιο του 2012, η ανεργία ήταν στο 23,8%.

Στις ηλικίες έως 24 ετών, η ανεργία «σπάει το κοντέρ», καθώς εκτοξεύθηκε στο 64,9% από 55,1% το Μάιο του 2012.

Κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε Ήπειρο - Δυτική Μακεδονία (30,5%), Αττική (28,6%) και Μακεδονία - Θράκη (28,1%).

Το σύνολο των απασχολουµένων, το Μάιο, εκτιµάται ότι ανήλθε σε 3.621.153 άτοµα και ο οικονοµικά µη ενεργός πληθυσµός σε 3.318.671 άτοµα.

Οι απασχολούµενοι µειώθηκαν κατά 171.356 άτοµα σε σχέση µε το Μάιο του 2012 (-4,5%) και κατά 22.815 άτοµα σε σχέση µε τον περασμένο Απρίλιο (-0,6%).

Οι οικονοµικά µη ενεργοί, δηλαδή τα άτοµα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, µειώθηκαν κατά 33.535 άτοµα σε σχέση µε το Μάιο του 2012 (-1%) και αυξήθηκαν κατά 20.508 άτοµα σε σχέση µε τον εφετινό Απρίλιο (+0,6%).
Πηγη: Το Βημα

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ¨: ΕΓΩ ΣΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΑ ΕΓΚΑΙΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΟΙ ΙΘΥΝΟΝΤΕΣ ΑΓΡΟΝ ΑΓΟΡΑΖΑΝ.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΑ ΣΤΙΣ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΕΔΩ

προβλεπω ανεργια 31% στο τελος του 2013 - βαγγελης ιωαννιδης ...

ΕΛΕΓΑ: Η τροικα και η κυβερνηση συνεχιζουν σε εγκληματικα λαθος δρομο με αποτυχια ολων των προβλεψεων τους. Αν δεν σταματησουν την αθλια και αποτυχημένη συνταγη, εχω ξαναγραψει, ο,τι η ανεργια στο τέλος του 2013 θα φτασει το 31 % Θα δημιουργησουν κοινωνικα ερειπια.

ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

αρθρο βαγγελη ιωαννιδη:υπαρχει ελπιδα για την ελλαδα - βαγγελης ...

ΕΛΕΓΑ:<< Εξάλλου το φλέγον ζήτημα της ανεργίας έχει, λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και η Ελλάδα πλέον είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης τον Ιανουάριο του 2013 με 27,2% ποσοστό φοβερό, που δοκιμάζει τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Η ανεργία είναι συνέπεια τραγική και αυτή του αποτυχημένου υφεσιακού προγράμματος, το οποίο συνεχίζουν, να εφαρμόζουν στις πλάτες της χώρας, με δογματική εμμονή και ιδεοληψία οι μαθητευόμενοι μάγοι της τρόικα και ορισμένοι εγχώριοι συνοδοιπόροι της. Δυστυχώς προβλέπω πως η ανεργία θα σκαρφαλώσει  στο 31%, αν συνεχιστεί το ίδιο μείγμα πολιτικής ως  τον Δεκέμβριο του 2013 και σε ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά το 2014, ενώ είναι βέβαιο, ότι με αυτούς τους ρυθμούς τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας, που είχαμε το 2008 στην χώρα, στην καλύτερη περίπτωση θα τα δούμε ξανά το 2024 και αν. Αυτό σημαίνει, ότι πολλοί μακροχρόνια άνεργοι, ειδικά όσοι είναι άνω των 45 ετών σήμερα, δεν θα ξαναβρούν ποτέ δουλειά στην ζωή τους, όσο συνεχίζεται αυτό το αποτυχημένο μείγμα πολιτικής.>>

 

ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΩΡΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ:

αρθρο βαγγελη ιωαννιδη: ωρα αλλαγης για την ευρωπη - βαγγελης ...

 ΕΛΕΓΑ:

<<Φλέγον εξάλλου ζήτημα είναι και αυτό της κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η ανεργία γιγαντώνεται, λόγω εφαρμογής λανθασμένων και αδιέξοδων οικονομικών συνταγών, αφού 26 εκ πολίτες της είναι άνεργοι και  μεταξύ αυτών 5,6 εκ κάτω των 25 ετών, ενώ η κατάσταση σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία είναι εκτός ελέγχου με την ανεργία των νέων πάνω από 50% και σε κάποιες περιφέρειες, όπως της Δυτικής Μακεδονίας, να κάνει πρωταθλητισμό με ανεργία των νέων κάτω των 25 στο εγκληματικό 72,5%, ξεπερνώντας ακόμη και την Θέουτα της Ισπανίας, όντας πλέον πρώτη σε όλη την ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο η ευρωπαϊκή συνοχή αποδομείται και μία γενιά απειλείται με εξαφάνιση του μέλλοντος της.Απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και δεν αρκούν τα ψιχία των  προγραμμάτων ύψους 6 δις ευρω στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού της περιόδου 2014-2020, ούτε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί  επιτρέπεται , να συνεχίσουν, να κρύβονται πίσω από το επιχείρημα, ότι η ανεργία και η κοινωνική πολιτική είναι θέμα του κάθε κράτους- μέλους και μόνο επικουρικές μπορεί, να είναι οι δράσεις τους.    Άλλωστε το 2012 υπογράφηκε το σύμφωνο απασχόλησης με φτωχά αποτελέσματα μέχρι σήμερα και αυτό θα έπρεπε, να έχει ανησυχήσει σοβαρά ήδη του ηγέτες της ΕΕ. Ούτε μπορεί, να κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί των προγραμμάτων μαθητείας ή προσωρινής και εξευτελιστικά αμειβόμενης εργασίας, που προβλέπονται ως δράσεις. Χρειάζονται ριζικές και ολοκληρωμένες λύσεις άμεσα σε ευρωπαϊκό επίπεδο χωρίς δισταγμούς, αλλιώς η νέα γενιά θα εκραγεί και θα διασαλευθεί η κοινωνική ειρήνη πολλών χωρών μελών, όσο βλέπει τα όνειρα της να κονιορτοποιούνται. Ευρωπαϊκή συνοχή δεν μπορεί, να υπάρξει χωρίς κοινωνική συνοχή και πρόληψη της παραπάνω <<γενοκτονίας>>...>>

 

Κοπανατζήδες επτά στους δέκα υπαλλήλους


Κοπανατζήδες επτά στους δέκα υπαλλήλους σε ΕΟΤ και ΕΤΕΑ

Κοπανατζήδες επτά στους δέκα υπαλλήλους σε ΕΟΤ και ΕΤΕΑ


 
Αποκαλυπτικά για την κατάσταση που επικρατεί σε διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου είναι η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης μετά τον έλεγχο που διενεργήθηκε για την τήρηση του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων στον ΕΟΤ και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης, επτά στους δέκα υπαλλήλους δεν τηρούν το ωράριο εργασίας, ενώ κάποιοι από αυτούς λαμβάνουν και ...υπερωρίες.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τους ελέγχους προέκυψαν τα εξής:
Στον ΕΟΤ, κατά τον μήνα Νοέμβριο 2012, όταν ελέγχθηκε δειγματοληπτικά, μόνον το 30,4% των υπαλλήλων του Οργανισμού είχε τηρήσει την υποχρέωση ανελλιπούς σήμανσης και συμπλήρωσης του χρόνου εργασίας. Αντίθετα, το 69,60% των υπαλλήλων δεν συμπλήρωσε τον χρόνο εργασίας και μία ή περισσότερες ημέρες δεν σήμανε στο ηλεκτρονικό σύστημα την προσέλευση και/ή την αποχώρηση από την υπηρεσία, με αποτέλεσμα να μην προκύπτει ο συνολικός μηνιαίος χρόνος εργασίας.
Ειδικότερα, από τους 121 υπαλλήλους, οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν τήρησαν το χρόνο εργασίας, ο υπολειπόμενος χρόνος 33 εξ' αυτών ξεπέρασε αθροιστικά τον εργασιακό χρόνο μίας ημέρας, ενώ 65 υπάλληλοι είχαν για τουλάχιστον τρεις ημέρες παραλείψει να σημάνουν τον χρόνο εργασίας τους, ως όφειλαν.
Στο ΕΤΕΑ, πρώην ΤΕΑΥΕΚ, κατά τους μήνες Οκτώβριο 2012 και Φεβρουάριο 2013 που ελέγχθηκαν δειγματοληπτικά, ποσοστό 74,54% και 67,27% αντίστοιχα δεν συμπλήρωσε τον προβλεπόμενο χρόνο εργασίας.
Λάμβαναν υπερωρίες
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, παρά τα ανωτέρω, οι αρμόδιες Διευθύνσεις Διοικητικού και των δύο φορέων δεν μερίμνησαν, ως όφειλαν, για την ανάλογη περικοπή αποδοχών και τον πειθαρχικό έλεγχο των υπαλλήλων. Αντίθετα, μάλιστα, σε μεγάλο αριθμό υπαλλήλων με ελλιπές ωράριο χορηγήθηκε αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση.
Με αφορμή τα δεδομένα που προέκυψαν από τους συγκεκριμένους ελέγχους, το ΣΕΕΔΔ διατύπωσε προτάσεις προς υλοποίηση από τους ανωτέρω φορείς, τόσο για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων ελέγχου, όσο και για την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων και τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών στους ασυνεπείς υπαλλήλους και τα όργανα, τα οποία αν και έχουν τη σχετική ευθύνη, παραλείπουν να ελέγξουν την τήρηση του χρόνου εργασίας.
«Μήνυμα μη ανοχής»
«Η δουλειά που γίνεται το τελευταίο διάστημα από το Σώμα Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ενισχύει κάθε μέρα και περισσότερο τον πειθαρχικό έλεγχο και την ευθύνη στον δημόσιο τομέα. Η, για πρώτη φορά, συστηματική προσπάθεια ελέγχου της τήρησης του ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο, μέσω της πραγματοποίησης επιτόπιων ελέγχων από το ΣΕΕΔΔ, έχει διττό μήνυμα. Αφενός, επιβραβεύει τη μεγάλη πλειοψηφία των συνεπών και εργατικών υπαλλήλων και αφετέρου, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα μη ανοχής στους κοπανατζήδες» δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στηρίζει και ενισχύει τον ρόλο του ΣΕΕΔΔ, «κάτι που αποτελεί επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας, αλλά και εκείνων των εργαζομένων που επιτελούν με αίσθημα ευθύνης τα καθήκοντά τους».
ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Ειναι μωρε δηθεν που φταιει η γενικευση και δηθεν ηταν λιγοι οι ασυνεπεις λουφαδοροι. Επισης δηθεν για ολα αυτα φταιει η φοροδιαφυγη αφου οι παραπανω λουφαδοροι εκτος του οτι δεν εργαζονταν κανονικα ποτε εισεπραξαν και παχυλες υπερωριες και βεβαια ειχαν κρατησεις λογιστικου τυπου αποδιδοντας φορους στο κρατος απο τον πλουτο που δηθεν παρηγαγαν. Θα ηταν γελοιο αλλα δυστυχως αυτη ειναι η νοοτροπια του μεγαλου ασθενη που ακουει στο ονομα δημοσιο.Το μυαλο μου ειναι ομως πάντα διπλα στο συνεπες κομματι των υπαλληλων που κρατα το συνολο του δημοσιου εχοντας παρει στοτς ωμους τους το βαρος των πολλων και ανεξελεγκτων κοπανατζηδων συναδελφων τους

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"