ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Εισαγγελέας καταπέλτης για Τσοχατζόπουλο

Εισαγγελέας για Τσοχατζόπουλο : ''Πήρε τόσες μίζες που έχασε το λογαριασμό''

Εισαγγελέας για Τσοχατζόπουλο : ''Πήρε τόσες μίζες που έχασε το λογαριασμό''

«Πήρε τόσες πολλές μίζες που έχασε το λογαριασμό», ανέφερε η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη για τον πρώην υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο, κατά τη δεύτερη ημέρα της αγόρευσής της στο Τριμελές Εφετείο.


Η εισαγγελέας περιέγραψε με λεπτομέρειες την δράση του κ. Τσοχατζόπουλου, αλλά και την συμμετοχή των στενών συνεργατών του κυρίων Γιάννη Σμπώκου (πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου) και Νίκου Ζήγρα (ο εξάδελφος του πρώην υπουργού που αποκάλυψε σημαντικές πτυχές της υπόθεσης) προτείνοντας την ενοχή και των δύο.


Αναφερόμενη στα βρώμικα χρήματα, με τα οποία δωροδοκήθηκε ο πρώην υπουργός Άμυνας για να καταλογίζει συμβόλαια οπλικών συστημάτων σε συγκεκριμένες εταιρείες, η εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη τόνισε ότι οι μίζες που βρέθηκαν από την ανακριση είναι το ελάχιστο μπροστά στα χρήματα που φαίνεται ότι υπάρχουν σε διάφορα μέρη του κόσμου!


«Επαιρνε μετρητά σε βαλίτσες», είπε η εισαγγελέας για τον κ. Τσοχατζόπουλο και υποστήριξε ότι υπάρχουν και άλλες μίζες που δεν εντοπίστηκαν σε χώρες όπως ο Λίβανος. Μάλιστα η κυρία Αδειλίνη έκανε λόγο για πακτωλό χρημάτων σε διάφορα μέρη του κόσμου.


«Είναι προκλητικός όταν μιλά για σκευωρία», τόνισε η κυρία Αδειλίνη σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις του κατηγορούμενου πρώην υπουργού που επέκρινε την εισαγγελέα ότι εκτοξεύει «ψευτιές» εναντίον του. «Ανήκει στη γενιά της μεταπολίτευσης. Σ' αυτή τη γενιά ανήκουμε κι εμείς και διεκδικούσαμε ένα καλύτερο μέλλον. Πώς θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε σε σκευωρία;», αναρωτήθηκε η κυρία Αδειλίνη.


Στο τέλος της διήμερης διάρκειας αγόρευσής της, η εισαγγελέας υπογράμμισε ότι το real estate ήταν ένας μόνο από τους χώρους που ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήθελε να ξεπλύνει το μαύρο χρήμα επιδιώκοντας να επεκταθεί και εκτός Ελλάδας, όπως το επιχείρησε στην Ιταλία.


«Οι αποδείξεις σε βάρος του κ. Τσοχατζόπουλου βοούν και ούτε ένας απ' τον πολιτικό κόσμο δεν ήρθε εδώ αυτόκλητα να τον υπερασπιστεί», επισήμανε η κυρία Αδειλίνη και κατηγόρησε τον πρώην υπουργό ότι προσπαθεί να παραπλανήσει και υποτιμά τον κοινό νου. «Δεν τα παίρνουν όλοι στην πολιτική και σε κάθε πόστο υπάρχουν και έντιμοι άνθρωποι» συμπλήρωσε και εξήγησε ότι η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να αποτρέψει την κατάπτωση του πολιτικού κόσμου. «Αυτό είναι αρμοδιότητα των πολιτικών», είπε η εισαγγελέας.


Την ενοχή των 17 από τους 19 κατηγορούμενους πρότεινε η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας ζήτησε ενοχή για τους 17 από τους συνολικά 19 κατηγορούμενους. Συγκεκριμένα ζήτησε την αθώωση των Παντελή Ζαχαριάδη και Σπυρίδωνα Χατζηνικολάου, ενώ ζήτησε την ενοχή όλων των υπολοίπων κατηγορουμένων, προτείνοντας, ωστόσο, κάποιους από αυτούς το δικαστήριο να τους απαλλάξει για μία μόνο επιμέρους πράξη του κατηγορητηρίου.

Ανάμεσά τους και ο Ακης Τσοχατζόπουλος για τον οποίο η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή του για την πράξη του κατηγορητηρίου που αφορά στην αγορά ακινήτου στη Θεσσαλονίκη. Απαλλαγή για την ίδια πράξη ζήτησε και για τον Γιώργο Σαχπατζίδη, ενώ απαλλακτική για μία πράξη που αφορά στο ακίνητο της Καλλιθέας ήταν η εισαγγελέας και για την Αρετή Τσοχατζοπούλου


Επιπλέον, πρότεινε την απαλλαγή του Ν. Ζήγρα για την πράξη της κατάθεσης 140.000 ευρώ (40.000 ευρώ επί τρία) σε λογαριασμό της Βίκυς Σταμάτη. Η εισαγγελέας δέχθηκε ότι ο εξάδελφος του πρώην υπουργού δεν είναι ο καταθέτης των χρημάτων, αλλά ο ίδιος ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος κατά την κυρία Αδειλίνη «χρησιμοποίησε το διαβατήριο του Ν. Ζήγρα».

Ακόμη, η κ. Αδειλίνη ζήτησε να «αφαιρεθεί» το επιβαρυντικό στοιχείο της κατ' επάγγελμα τέλεσης των εγκλημάτων από τους κατηγορούμενους Ν. Γεωργουλάκη, Π. Σταμάτη, Γκ. Μολντενάουερ, Ν. Καρατζά και Φ. Αρβανίτη.

Εισαγγελέας για Σμπώκο: Είχε αναλάβει να φυλάει τα χρήματα του Άκη

«Όπως οι βοσκοί φυλάνε πρόβατα, αυτός είχε αναλάβει να φυλάει τα χρήματα του Άκη Τσοχατζόπουλου».


Με αυτά τα λόγια η κυρία Αδειλίνη περιέγραψε στην αγόρευσή της, τον ρόλο του Ιωάννη Σμπώκου στην αποκαλούμενη υπόθεση των «χρυσών μιζών» με  φερόμενο ως πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο.


Η εισαγγελέας τόνισε ότι ο Γιάννης Σμπώκος - ο  bosko όπως τον αποκαλεί στις σημειώσεις ο Άκης Τσοχατζόπουλος- ήταν πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του πρώην υπουργού Άμυνας που «μετέφερε μεγάλα ποσά σε βαλίτσες και τσάντες».


Η κυρία Αδειλίνη αναφέρθηκε και σε οικονομικές διαφορές, που όπως είπε, είχαν οι δυο άλλοτε στενοί συνεργάτες (Σμπώκος - Τσοχατζόπουλος) επικαλούμενη έγγραφα από το προσωπικό αρχείο του Άκη Τσοχατζόπουλου.


«Άλλοτε ο πρώην υπουργός ζητάει από τον bosko 10 εκατ. ευρώ και άλλοτε 80 εκατ. ευρώ» είπε η εισαγγελέας επικαλούμενη τις κατασχεμένες από τις εισαγγελικές αρχές, σημειώσεις του πρώην υπουργού.


«Πού τα βρήκατε αυτά; Από πού προκύπτουν; Δεν είναι έγγραφα. Δεν τα υπογράφει κανείς. Είναι προσωπικές σημειώσεις. Λέτε ψευτιές», ήταν κάποια από τα σχόλια του πρώην υπουργού στις αναφορές της εισαγγελέως για τις σημειώσεις του.


«Ήταν από τους στενούς συνεργάτες του πρώην υπουργού, από τότε που εκείνος έπαιρνε μίζες. Είναι εκ των πρωταγωνιστών στην υπόθεση και αποκόμισε και ο ίδιος μεγάλα περιουσιακά οφέλη», προσέθεσε η εισαγγελέας σε ό,τι αφορά τον Γιάννη Σμπώκο. «Απορώ», κατέληξε η κυρία Αδειλίνη «πόσο οι δυο κατηγορούμενοι (Τσοχατζόπουλος - Σμπώκος) έχουν δικαίωμα να υποτιμούν τον κοινό νου».

«Ηγετικός ο ρόλος Ζήγρα»

«Ο Νίκος Ζήγρας επιμελούνταν προσωπικά για την διακίνηση μετρητών με βαλίτσες μέσω του Ντίνου Μιχαηλίδη, Μπέλτσιου και άλλων με τελικό αποδέκτη τον πρώην υπουργό», είπε η κυρία Αδειλίνη για τον ρόλο του Ν. Ζήγρα (εξάδελφου του πρώην υπουργού), ο οποίος έχει «κάψει» με τις καταθέσεις του στην δικαιοσύνη τον Ακη Τσοχατζόπουλο όσο και άλλους συγκατηγορούμενούς του.

«Από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού καταδεικνύεται ο ηγετικός ρόλος του Ζήγρα στην υπόθεση», είπε η εισαγγελέας και πρόσθεσε: «Ήταν ο εξ απορρήτων του πρώην υπουργού, υπήρξε βασικος συνεργάτης του, εξάλλου και ο ίδιος αποκόμισε σημαντικά ποσά από τα μαύρα χρήματα».

 
«Η Λαμπροπούλου βοήθησε στη συγκάλυψη»

Για την λογίστρια του πρώην υπουργού Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, η εισαγγελέας ανέφερε ότι ήταν πρόσωπο εμπιστοσύνης του Άκη Τσοχατζόπουλου που εκπροσωπούσε off shore εταιρείες. 


«Η εμπλοκή της στην υπόθεση αρχίζει το 1998. Η συμβολή της στην συγκάλυψη του παράνομου χρήματος είναι ουσιαστική και όχι τυπική» είπε η εισαγγελέας και πρόσθεσε: «Αμέσως μετά την αγορά της Δεινοκράτους έκανε εικονικό μίσθωμα στην Αρετή Τσοχατζοπούλου. Διαχειρίστηκε χρήματα της Torcaso. Άνοιξε λογαριασμό για τη Νobilis. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ρόλο της στη συγκάλυψη της υπόθεσης. Σκοπός της ήταν να προσπορίσει στον πρώην υπουργό μεγάλα ποσά».


Για την πρώτη σύζυγο του Άκη Τσοχατζόπουλου Γκουντρούν Μολντενάουερ η εισαγγελέας ανέφερε πως η ίδια γνώριζε ότι ήταν αποδέκτης μαύρου χρήματος του πρώην υπουργού.


Για τον ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείο «Ιανός» Ν. Καρατζά η κυρία Αδειλίνη τόνισε ότι είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του περί εξαπάτησής του από τον πρώην υπουργό.


Για τους Οράτιο Μελλά και Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, ανέφερε ότι από την εταιρεία τους Μorelia διακινήθηκαν μεγάλα ποσά  και ότι παρείχαν εξυπηρετήσεις στον πρώην υπουργό παρά το γεγονός ότι από το 2004 γνώριζαν ότι υπήρχε αρνητική δημοσιότητα για τον Ακη Τσοχατζόπουλο λόγω της σύστασης της επιτροπής για τους Tor-M1.


Ένοχή «είδε» η εισαγγελέας για την Ταλιτά Μαρία Τσεκούρα. Αντίθετα εξέφρασε αμφιβολίες ως προς την εμπλοκή του δικηγόρου Σπυρίδωνα Χαρζηνικολάου αλλά και του Ν. Ζαχαριάδη.


πηγή:protothema και http://www.e-magazino.gr 

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΠΑΣΟΚΙΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ. ΟΛΑ ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ. ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ.

Τα ΑΕΙ όμηροι ρουσφετιών του παρελθόντος

Τα ΑΕΙ όμηροι ρουσφετιών του παρελθόντος

Το ίδρυμα καλείται να διαχειριστεί αμαρτήματα του παρελθόντος, δηλαδή τις αθρόες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων που έγιναν χωρίς διαφανή κριτήρια.

Τα ρουσφέτια του παρελθόντος «πληρώνουν» σήμερα τα ΑΕΙ. Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα καλούνται να δώσουν κατάλογο με τους 1.765 διοικητικούς υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και σε ορισμένα ιδρύματα έχει ήδη κηρυχθεί «πόλεμος». Συγκεκριμένα στο ΕΜΠ, το οποίο πρέπει να «συνεισφέρει» με 500 υπαλλήλους, οι «Πεπονήδες» μαλώνουν με τους «Βασάκηδες» και όλοι μαζί με τους «Πάκηδες»! Με τα υποκοριστικά αυτά διακρίνουν τους διοικητικούς υπαλλήλους που μονιμοποιήθηκαν στο ίδρυμα αθρόα και χωρίς διαφανή κριτήρια, επί συγκεκριμένων υπουργών Προεδρίας: του Αναστάσιου Πεπονή, της Βάσως Παπανδρέου και του Προκόπη Παυλόπουλου.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 το ίδρυμα ζούσε την εποχή της μεγάλης οικονομικής ευημερίας, των ερευνητικών κονδυλίων που διεκδικούσε και ελάμβανε, των πακέτων του ΚΠΣ. Τότε εισήλθε στο ίδρυμα σημαντικός αριθμός ερευνητών, που μονιμοποιήθηκαν ως διοικητικοί υπάλληλοι. Σήμερα ουδείς μπορεί να αξιολογήσει την ακαδημαϊκή επάρκειά τους. Οι «Πεπονήδες» μαλώνουν με τους «Βασάκηδες» και όλοι μαζί με τους «Πάκηδες»!
Τα ονόματα, όπως εξήγησε μιλώντας χθες στην «Κ» έμπειρος καθηγητής του ΕΜΠ, αφορούν διοικητικούς υπαλλήλους, που τους διακρίνουν με κριτήριο το όνομα του υπουργού Προεδρίας που προώθησε το νομικό πλαίσιο με το οποίο μονιμοποιήθηκαν την προηγούμενη 20ετία στο ίδρυμα. Δηλαδή, υπάρχουν εκείνοι που μονιμοποιήθηκαν με βάση Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε επί υπουργίας Αναστάσιου Πεπονή (1993-1994), εκείνοι που ευνοήθηκαν από το Προεδρικό Διάταγμα επί υπουργίας Βάσως Παπανδρέου (1999-2001) και εκείνοι – οι περισσότεροι όλων– που μονιμοποιήθηκαν με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004 που ψηφίστηκε επί υπουργίας του Προκόπη Παυλόπουλου. Ουσιαστικά, τα μαχαίρια βγήκαν στο ΕΜΠ, καθώς μέχρι την προσεχή Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου πρέπει να έχουν επιλεγεί οι 1.765 διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, και εξ αυτών στο ΕΜΠ αναλογούν περί τους 500.
Ετσι σήμερα το ίδρυμα καλείται να διαχειριστεί αμαρτήματα του πρόσφατου παρελθόντος, δηλαδή τις αθρόες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων που έγιναν χωρίς διαφανή κριτήρια. Μάλιστα, οι κόντρες είναι πολυεπίπεδες, αφού οι πρυτανικές διοικήσεις του ΕΜΠ δείχνουν αμήχανες ως προς την παρουσίαση και την αντιμετώπιση του θέματος. Και αυτό διότι η πλειονότητα των διοικητικών υπαλλήλων που μονιμοποιήθηκαν τελευταίοι ήταν από το 2005 μέχρι το 2009, δηλαδή επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, ενώ οι πρυτανικές διοικήσεις του ΕΜΠ από το 2004 και μετά είναι φίλα προσκείμενες στη Νέα Δημοκρατία.
Ειδικότερα, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 το ίδρυμα ζούσε την εποχή της μεγάλης οικονομικής ευημερίας, των ερευνητικών κονδυλίων που διεκδικούσε και έπαιρνε, των πακέτων του ΚΠΣ. Τότε, χωρίς ανοιχτές διαδικασίες πρόσληψης, εισήλθε στο ίδρυμα σημαντικός αριθμός ερευνητικού προσωπικού. Πού βρίσκονται σήμερα; Μονιμοποιήθηκαν ως διοικητικοί υπάλληλοι.
Συγκεκριμένα, σήμερα το ίδρυμα διαθέτει 850 διοικητικούς υπαλλήλους, εκ των οποίων οι 250 είναι μόνιμοι και οι υπόλοιποι 600 είναι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου – ΙΔΑΧ όπως ονομάζονται. Από τους 600 οι 417 μονιμοποιήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, διότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ομως πίσω από τη μονιμοποίηση κρύβονται δύο βασικές στρεβλώσεις - «πληγές», κατ’ άλλους:
• Ουδείς μπορεί σήμερα να αξιολογήσει την ακαδημαϊκή επάρκεια όσων μονιμοποιήθηκαν πρόσφατα. Ομως, καθώς η πρόσληψη δεν έγινε με ανοιχτές διαδικασίες, μεταξύ αυτών υπάρχουν συγγενείς καθηγητών ή κάποιοι που είχαν με κομματικές περγαμηνές. «Πρέπει να φύγουν όσοι μπήκαν με νεποτισμό», ανέφερε προχθές πανεπιστημιακός του ιδρύματος σε ανοιχτή σύσκεψη για το θέμα.
• Πολλοί εξ αυτών μονιμοποιήθηκαν μεν σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων, αλλά ουσιαστικά ήταν ερευνητές, που έκαναν και διδακτικό και ερευνητικό έργο πλην του διοικητικού. Αυτοί απλώς αξιοποίησαν το Διάταγμα Παυλόπουλου για να μονιμοποιηθούν σε διοικητικές θέσεις με το αιτιολογικό ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ιδρύματος. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που συνέβη πρόσφατα, όταν καθηγητής πήρε ερευνητήδιοικητικό υπάλληλο σε αποστολή για σεισμολογικούς ελέγχους, αφήνοντας τη διοικητική του θέση κενή!
Εντέλει από τους 850 διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΜΠ σε αμιγώς διοικητικές θέσεις σήμερα απασχολούνται οι 300!
Σε τι διλήμματα βρίσκεται το ίδρυμα, λόγω των κομματικών προσλήψεων; Κατ’ αρχήν να αποψιλωθεί από διοικητικούς υπαλλήλους, αφού οι θέσεις των ΙΔΑΧ δεν είχαν ενταχθεί στο οργανόγραμμα του ΕΜΠ. Πόσω μάλλον που το ίδρυμα, λόγω της παρουσίας και απασχόλησης των ΙΔΑΧ, δεν διεκδίκησε –παρότι μπορούσε– την κάλυψη των 400 θέσεων διοικητικού προσωπικού που μένουν κενές. Κατά δεύτερο, λόγω του κυβερνητικού προγράμματος διαθεσιμότητας, το ΕΜΠ κινδυνεύει να χάσει ερευνητές που συνδράμουν στο ακαδημαϊκό έργο, την ίδια στιγμή που έχουν «παγώσει» οι προσλήψεις συμβασιούχων πανεπιστημιακών για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014. Βέβαια, ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για το νέο λύκειο δίνει τη δυνατότητα στα ΑΕΙ να «μετατρέψουν» τους ΙΔΑΧ που έχουν διδακτορικό σε Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό και να τους αξιοποιήσουν για διδακτικό έργο. Ομως, από τους 600 ΙΔΑΧ του ΕΜΠ μόνο οι 170 έχουν διδακτορικό δίπλωμα.
Εκτός από τους 500 του ΕΜΠ, για τη συμπλήρωση των 1.765 διοικητικών υπαλλήλων θα «προσφέρουν» και τα Πανεπιστήμια Αθηνών και ΑΠΘ. Για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της διαθεσιμότητας διοικητικών υπαλλήλων συνεκλήθη χθες το συντονιστικό της Συνόδου των Πρυτάνεων. Υστερα από τετράωρη συνεδρίαση, αποφάσισε να ζητήσει ουσιαστικά παράταση της εφαρμογής της διαθεσιμότητας, καθώς πρότεινε να γίνει αξιολόγηση των δομών των ΑΕΙ με αξιόπιστο τρόπο. Επίσης, ζητεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ έχει προγραμματίσει έκτακτη σύνοδο μέχρι 17 Σεπτεμβρίου.
Τα ΑΕΙ όμηροι ρουσφετιών του παρελθόντος

Το ίδρυμα καλείται να διαχειριστεί αμαρτήματα του παρελθόντος, δηλαδή τις αθρόες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων που έγιναν χωρίς διαφανή κριτήρια.
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ





ΙΟΥΝΙΟΣ:Νέο ρεκόρ ανεργίας στο 27,9%

Νέο ρεκόρ ανεργίας στο 27,9%


Νέο ρεκόρ ανεργίας στο 27,9%
Νέο ρεκόρ ανεργίας στο 27,9%

Νέο ρεκόρ κατέρριψε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα, τον Ιούνιο, σκαρφαλώνοντας στο 27,9% από 24,6%, που ήταν τον Ιούνιο του 2012 και 27,6%, το Μάιο του 2013.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), πρόκειται για εποχικά διορθωμένα στοιχεία.
Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 174.709 άτομα, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 (+14,2%) και κατά 20.254 άτομα, σε σχέση με το Μάιο του 2013 (+1,5%), φτάνοντας τα 1.403.698 άτομα.
Οι απασχολούμενοι εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν στα 3.628.421 άτομα, μειωμένοι κατά 128.998 άτομα, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 (-3,4%) και κατά 2.390 άτομα, σε σχέση με το Μάιο του 2013 (-0,1%).
Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 23.155 άτομα, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 (-0,7%) και αυξήθηκαν κατά 14.844 άτομα, σε σχέση με το Μάιο του 2013 (+0,4%), φτάνοντας τα 3.334.690 άτομα.
Στην ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνεται ότι, τον Ιούνιο του 2013, παρατηρείται στις μη εποχικά διορθωμένες εκτιμήσεις σημαντική πτώση του ποσοστού ανεργίας - κατά 1,2% ποσοστιαίες μονάδες.

ΠΗΓΗ ΕΝΙΚΟΣ
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ¨: ΕΓΩ ΣΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΑ ΕΓΚΑΙΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΟΙ ΙΘΥΝΟΝΤΕΣ ΑΓΡΟΝ ΑΓΟΡΑΖΑΝ.

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΑ ΣΤΙΣ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΕΔΩ

προβλεπω ανεργια 31% στο τελος του 2013 - βαγγελης ιωαννιδης ...

ΕΛΕΓΑ: Η τροικα και η κυβερνηση συνεχιζουν σε εγκληματικα λαθος δρομο με αποτυχια ολων των προβλεψεων τους. Αν δεν σταματησουν την αθλια και αποτυχημένη συνταγη, εχω ξαναγραψει, ο,τι η ανεργια στο τέλος του 2013 θα φτασει το 31 % Θα δημιουργησουν κοινωνικα ερειπια.

ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

αρθρο βαγγελη ιωαννιδη:υπαρχει ελπιδα για την ελλαδα - βαγγελης ...

ΕΛΕΓΑ:<< Εξάλλου το φλέγον ζήτημα της ανεργίας έχει, λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και η Ελλάδα πλέον είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης τον Ιανουάριο του 2013 με 27,2% ποσοστό φοβερό, που δοκιμάζει τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Η ανεργία είναι συνέπεια τραγική και αυτή του αποτυχημένου υφεσιακού προγράμματος, το οποίο συνεχίζουν, να εφαρμόζουν στις πλάτες της χώρας, με δογματική εμμονή και ιδεοληψία οι μαθητευόμενοι μάγοι της τρόικα και ορισμένοι εγχώριοι συνοδοιπόροι της. Δυστυχώς προβλέπω πως η ανεργία θα σκαρφαλώσει  στο 31%, αν συνεχιστεί το ίδιο μείγμα πολιτικής ως  τον Δεκέμβριο του 2013 και σε ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά το 2014, ενώ είναι βέβαιο, ότι με αυτούς τους ρυθμούς τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας, που είχαμε το 2008 στην χώρα, στην καλύτερη περίπτωση θα τα δούμε ξανά το 2024 και αν. Αυτό σημαίνει, ότι πολλοί μακροχρόνια άνεργοι, ειδικά όσοι είναι άνω των 45 ετών σήμερα, δεν θα ξαναβρούν ποτέ δουλειά στην ζωή τους, όσο συνεχίζεται αυτό το αποτυχημένο μείγμα πολιτικής.>>

 

ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΑ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΩΡΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ:

αρθρο βαγγελη ιωαννιδη: ωρα αλλαγης για την ευρωπη - βαγγελης ...

 ΕΛΕΓΑ:

<<Φλέγον εξάλλου ζήτημα είναι και αυτό της κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η ανεργία γιγαντώνεται, λόγω εφαρμογής λανθασμένων και αδιέξοδων οικονομικών συνταγών, αφού 26 εκ πολίτες της είναι άνεργοι και  μεταξύ αυτών 5,6 εκ κάτω των 25 ετών, ενώ η κατάσταση σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία είναι εκτός ελέγχου με την ανεργία των νέων πάνω από 50% και σε κάποιες περιφέρειες, όπως της Δυτικής Μακεδονίας, να κάνει πρωταθλητισμό με ανεργία των νέων κάτω των 25 στο εγκληματικό 72,5%, ξεπερνώντας ακόμη και την Θέουτα της Ισπανίας, όντας πλέον πρώτη σε όλη την ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο η ευρωπαϊκή συνοχή αποδομείται και μία γενιά απειλείται με εξαφάνιση του μέλλοντος της.Απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και δεν αρκούν τα ψιχία των  προγραμμάτων ύψους 6 δις ευρω στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού της περιόδου 2014-2020, ούτε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί  επιτρέπεται , να συνεχίσουν, να κρύβονται πίσω από το επιχείρημα, ότι η ανεργία και η κοινωνική πολιτική είναι θέμα του κάθε κράτους- μέλους και μόνο επικουρικές μπορεί, να είναι οι δράσεις τους.    Άλλωστε το 2012 υπογράφηκε το σύμφωνο απασχόλησης με φτωχά αποτελέσματα μέχρι σήμερα και αυτό θα έπρεπε, να έχει ανησυχήσει σοβαρά ήδη του ηγέτες της ΕΕ. Ούτε μπορεί, να κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί των προγραμμάτων μαθητείας ή προσωρινής και εξευτελιστικά αμειβόμενης εργασίας, που προβλέπονται ως δράσεις. Χρειάζονται ριζικές και ολοκληρωμένες λύσεις άμεσα σε ευρωπαϊκό επίπεδο χωρίς δισταγμούς, αλλιώς η νέα γενιά θα εκραγεί και θα διασαλευθεί η κοινωνική ειρήνη πολλών χωρών μελών, όσο βλέπει τα όνειρα της να κονιορτοποιούνται. Ευρωπαϊκή συνοχή δεν μπορεί, να υπάρξει χωρίς κοινωνική συνοχή και πρόληψη της παραπάνω <<γενοκτονίας>>...>>

 

Εθνική Συννενόηση για διαπραγμάτευση με τους δανειστές

Εθνική Συννενόηση για διαπραγμάτευση με τους δανειστές

Του Ηλία Καραβόλια,
Η χώρα θα μπεί σύντομα, αν δεν αλλάξει ρότα, μάλλον σε παρόμοια περιπέτεια σαν και αυτή που μπήκαμε μετά την προσφυγή μας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ/ΔΝΤ. Οι αγορές δεν θα μας δανείσουν επειδή θα έχουμε τακτοποιήσει δήθεν το ταμείο μας (το οποίο όλοι ξέρουν ότι το φτιάξαμε με το τεχνητό πλεόνασμα) .Ούτε φυσικά οι εταίροι- δανειστές θα μας κουρέψουν χρέος. Το αντίθετο:προσπαθούν να μας ξαναδανείσουν ώστε να σιγουρέψουν το σκοπό τους:να πληρωθούν κανονικά. Οι ιδιώτες επενδυτές πάντως ξέρουν καλά ότι για να μας δανείσουν χωρίς να κινδυνεύουν, πρέπει να αυξήσουμε το ΑΕΠ,τις εξαγωγές,την παραγωγή μας, το διάθεσιμο εισόδημα μας. Ξέρουν ότι δεν μπορούν μια ζωή να πληρώνονται τα ομόλογα απο λεφτά που μαζεύει το Δημόσιο με φόρους ή απο λεφτά που θα μας δανείζουν η ΕΕ και το ΔΝΤ.

Είναι εντελώς λάθος να πιστεύουμε ότι θα μας εμπιστευθούν αγοραστές ομολόγων και παραγωγικά επενδυτικά κεφάλαια, επειδή το Κράτος συμμάζεψε τα οικονομικά του με ανορθόδοξο τρόπο: βάζοντας χαράτσια και σε νόμιμες (εκτός απο παράνομες περιουσίες) οδηγώντας 1 εκατομμύριο ανθρώπους στην ανεργία,μειώνοντας τον μισθό έντιμων λειτουργών παράλληλα με τις περικοπές και απολύσεις στους ανέντιμους και ανίκανους, δημιουργώντας λουκέτα στο εμπόριο και απαξιώνοντας ανθρώπους σε νοσοκομεία και σχολεία (και όχι απο το σπάταλο μέρος του κομματικού κράτους) .
Οι ξένοι επενδυτές, και οι έλληνες κεφαλαιούχοι, θέλουν να σταματήσει η σπατάλη στο Δημόσιο( δηλαδή να κλείσουν οι δεκάδες ΔΕΚΟ με τα ελλείμματα), να μειωθεί η φορολογία σε εισοδήματα και ακίνητα (γιατί ξέρουν καλά ότι φόρος που μπαίνει,όπως τα χαράτσια, δύσκολα…βγαίνει) και φυσικά να υπάρχουν, εκτός απο άνεργοι για να δουλέψουν, και καταναλωτές με στοιχειώδη αγοραστική δύναμη και θέληση για συνεχή αποδοτικότητα στην εργασία τους(όχι να δουλεύουν απλά για να …ξεχρεώσουν τράπεζες, εφορία)
Ξεκινώ με αυτές τις επισημάνσεις διότι οι ιδεολογικές αγκυλώσεις και οι ταμπέλες στις προτάσεις και στις πράξεις των πολιτικών, που διαβάζω αυτές τις μέρες, είναι ότι χειρότερο για την κοινωνία. Ζούμε καταστάσεις οριακές στην ελληνική οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα.Οι μικροκομματικές επιδιώξεις είναι πλέον ανεπίτρεπτες. Το μεγάλο μέρος του πληθυσμού -ακόμα και αυτοί που είχαν κομπόδεμα στην άκρη-βλέπει ραγδαία συρρίκνωση εισοδημάτων και ραγδαία αύξηση υποχρεώσεων. Δεν είναι λοιπόν »λαϊκισμός» το λέμε ότι δεν ενδιαφέρεται η πλειοψηφία της κοινωνίας για το αν έχουμε βιώσιμο η τεχνητό πλεόνασμα, όταν κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα, στα σπίτια και στις δουλειές τους, οι Έλληνες βλέπουν το έλλειμμα τους να αυξάνει τα χρέη τους.
Και πλέον, δεν έχουν μόνο έλλειμμα και χρέη αυτοί που υπερδανείστηκαν και επιδοτήθηκαν παρονόμως και αγόραζαν σπίτια και αυτοκίνητα με ποσά δυσανάλογα των οικονομικών τους δυνατοτήτων. Σε μόνιμο έλλειμμα και σε διογκούμενο συνεχές χρέος μπήκαν πλέον δεκάδες χιλιάδες νοικοκυραίοι. Δεκάδες χιλιάδες συντηρητικοί και παραγωγικοί άνθρωποι που ίδρωσαν για να αποκτήσουν ένα σπίτι, μια επιχείρηση, ένα κομπόδεμα για τα παιδιά τους. Φορολογώντας ασύστολα τους πάντες και τα πάντα( δηλαδή εκτός απο τους έχοντες περιουσία με αδήλωτες πηγές, και τους έχοντες περιουσία απο νόμιμο ιδρώτα, σαφέστατα και δημιουργείς στα δημόσια ταμεία πλεόνασμα! (ειδικά αν ενσωματώσεις σε αυτό και διάφορα άλλα τερτίπια μακροοικονομικής λογιστικής).
Δεν απαξιώνω την δίκαιη επιμονή της κυβέρνησης για δημιουργία πλεονάσματος.
Η ερώτηση μου είναι όμως η εξής: πώς ακριβώς θα ανοίξουν δουλειές και θα απασχοληθεί άνεργος κόσμος, όταν δείξουμε στους δανειστές μας έχουμε πλέον έσοδα μεγαλύτερα των εξόδων μας ; Με την λογική ότι οι τράπεζες θα βγούν στην διεθνή διατραπεζική αγορά και θα δανειστούν χρήμα να το ρίξουν στην οικονομία; Ξέρουμε καλά ότι δανειστήκαμε για αυτές,εμείς οι πολίτες, 110 δις για να ανακεφαλαιοποιηθούν.Είμαστε ουσιαστικά μέτοχοι των τραπεζών, αλλά δυστυχώς τα δάνεια των πολιτών-μετόχων τους, δεν διακανονίζονται! Οι υγιείς επιχειρήσεις δεν δανείζονται (μονο οι γνωστοί εκδότες, καναλάρχες, εργολάβοι.) Πώς λοιπόν να πειστεί ο Έλληνας ότι θα πέσει χρήμα στην αγορά ώστε να συνεχίσει να αιμοραγεί για το καλό όλων που ….κάποτε θα προκύψει ;
Το να μοιραστεί το 70% του πλεονάσματος (τεχνητού ή μή) σε κοινωνικές ομάδες που αδικήθηκαν εδώ και τρία χρόνια, ακούγεται κατ αρχήν σαν μια θετική εξέλιξη, άσχετα αν αυτό δεν μας το επιτρέπουν οι μνημονιακές μας υποχρεώσεις με την τρόικα (για να μην ξεχνιόμαστε…)Που σημαίνει ότι αν κλείσουμε με 3 δις πλεόνασμα το 2013, τότε 2,1 δις θα μοιραστούν σε χαμηλόμισθους, ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους, απολυμένους ! Ίδωμεν, εκτός και αν έχει ανοίξει επίσημα η προεκλογική περίοδος…
Αλλά όλους μας απασχολεί όμως όχι μόνο η πραγματικότητα αλλά και οι προτάσεις διεξόδου απο αυτήν και κυρίως το πότε θα δούμε φως στο τούνελ.Αυτό που συνέβη στον τόπο εδώ και 4 χρόνια, για όσους γνωρίζουν Μακροικονομικά, θα έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες. Τι εννοώ: καταστράφηκε το 25% του ελληνικού ΑΕΠ και το 10% δεν θα επανέλθει πριν απο 18-20 χρόνια, όπως επισημαίνουν εγχώρια και ξένα επιστημονικά ινστιτούτα. Αυτό είναι μια πραγματικότητα η οποία με οικονομετρικές μακροοικονομικές προβλέψεις, είναι αδιαμφισβήτητη. Όσοι την αμφισβητούν, απλά δεν έχουν καταλάβει τι σημαίνει σε μια οικονομία καταστροφή παραγωγικού κεφαλαίου,απαξίωση πλούτου, περιουσίας, εργασίας, σε καιρό λιτότητας, ύφεσης, φοροεπιδρομής.
Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι αμετανόητα προσκολλημένοι στον κοινωνικό και οικονομικό αυτοματισμό.Που πιστεύουν ότι η οικονομία έπρεπε να υποστεί αυτό το σοκ της ανεργίας, της εισοδηματικής, έμπορικής, καταναλωτικής, επενδυτικής καθίζησης ώστε η χώρα να νοικοκυρευτεί(λογικότατο αυτό) και να ανακάμψει…κάποτε!
Νομίζω ότι όσο επικίνδυνο είναι να ακούμε υποσχέσεις για τσαμπουκά στους δανειστές, για »λεφτά που υπάρχουν», για επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, τόσο επικίνδυνο και μάλιστα εντελώς καταστροφικό είναι να θεωρούμε ως αναγκαία και μοναδική θεραπεία αυτό που συμβαίνει: τις μόνιμες φορολογίες, τις οριζόντιες περικοπές (και σε χαμηλόμισθούς και σε αργόμισθους διορισμένους) τις συνεχείς απολύσεις ικανών και χρήσιμων στο Δημόσιο (με ανεργία σήμερα 28%!) την συνεχή εκκαθάριση της αγοράς που πλεόν »ξερνάει» και τις υγιείς επιχείρησεις. Διότι δεν κλείνουν μόνο οι χρεωμένες και επιδοτούμενες παρασιτικές επιχειρήσεις : κλείνουν και οι υγιείς….
Και φυσικά η μόνιμη ερώτηση όλων που υπερασπίζονται την αναγκαία λιτότητα είναι η εξής : και αν δεν δεχθούν οι δανειστές να μας ξεσφίξουν την θηλειά και να μην μας επιτρέψουν μια προσωρινή παύση πληρωμών των τόκων που χρωστάμε, που θα βρούμε τα λεφτά ; Απάντηση: Για ποιά λεφτά μιλάμε αφού λέμε ότι τώρα »φτιάξαμε» πλεόνασμα και θα μπούμε σε φάση… αύξησης του ΑΕΠ; Γιατί άραγε να θέλουν να μας ξαναδανείσουν; Και γιατί δεν μας δάνεισαν επί 4 χρόνια μόνο για το έλλειμμα που εμείς και μόνο εμείς τεχνητά διογκώσαμε το 2009, και μας δάνεισαν ( δεν μας χάρισαν!) το μεγαλύτερο ποσό στην ανθρώπινη ιστορια; Πότε τους ζητήσαμε ένα ορθολογικό πλάνο δανεισμού μόνο για το έλλειμμα τους, για να πάρουμε απάντηση; Πότε τους απαιτήσαμε το αυτονόητο,δηλαδή να μην μας μειώνουν το ΑΕΠ, τον παρονομαστή του κλάσματος, ώστε να μειώσουμε και εμείς τον αριθμητή (χρέος) με περικοπές δαπανών και μειωση ελλείμματος ; Σήμερα, το χρέος μας είναι μεγαλύτερο απ οτι το 2009. Αλλά εμείς, με τεράστιο κοινωνικό τίμημα, μειώσαμε το έλλειμμα παραπάνω απο το μισό που είχαμε!
Το δε »ψευτο-κούρεμα» του περυσινου PSI έγινε σε όλο τον κόσμο κατανοητό ότι ήταν πράξη που εξυπηρέτησε συγκεκριμένα συμφέροντα και λιγότερο την Ελλάδα .Μνημόνιο το 2010, »μεσοπρόθεσμο’ το 2011, »αναθεωρημένο πρόγραμμα’ το 2012:μια συνεχής παραδοχή του αποτυχημένου σχεδιασμού και φυσικά της ανικανότητας των κυβερνήσεων.Όχι να τα εφαρμόσουν σωστά( σημ: διοτι πολλοί ακόμη και σήμερα πιστεύουν ότι για να απαλλαγούμε απο τα Μνημόνια, έπρεπε λέει να τα εφαρμόσουμε!), αλλά να περιγράψουν την ακριβή εικόνα της χώρας και τις αντοχές της. Να σχεδιάσουν βιώσιμη νοικοκύρευση, βιώσιμη δημοσιονομική προσαρμογή, όχι καταστροφική λιτότητα και διάλυση της παραγωγικής βάσης της χώρας,απαξίωση της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας. Πολλοί, πχ, λένε ότι οι κυβερνήσεις δεν έκαναν τίποτα με τις αποκρατικοποιήσεις. Συμφωνώ απόλυτα .
Αλλά έχω μια ερώτηση: γιατί όταν η δημόσια προς πώληση περιουσία κόστιζε 50 δις δεν εμφανίστηκαν οι ξένοι μνηστήρες ,φίλοι των δανειστών, να την πάρουν και σήμερα που κοστίζει 15 δις θέλουν να την αγοράσουν και μάλιστα μέσω Λουξεμβούργου και δικών τους εκτιμητών;
Ας λογικευτούμε όλοι σε αυτόν τον τόπο και ας κατανοήσουμε ότι πρέπει να συννενοηθούν τα δύο μεγάλα κόμματα στο αυτονόητο, που τέσσερα χρόνια μετά, επιτέλους πρέπει να το απαιτήσουμε απο τους δανειστές μας: για να τους ξεπληρώσουμε το χρέος,για να γίνει βιώσιμο και να το εξυπηρετούμε, πρέπει πρέπει πρώτα να γίνει βιώσιμη η χώρα, η οικονομία και οι πολίτες της .
Αυτό, δεν ισχύει μόνο για την δική μας τραγική κατάσταση. Ισχύει για τον Νότο της Ευρωζώνης. Γι αυτό η Ελλάδα, με αφορμή την προεδρία της ΕΕ το 2014, πρέπει να ζητήσει αυτό που θα κρατήσει τόσο την Ευρώπη ζωντανή,όσο και εμάς εντός της Ευρωπαικής οικογένειας: μια Πανευρωπαική Διάσκεψη για το χρέος. Και εμείς, συντεταγμένα, με εθνική συννενόηση και με απαγκίστρωση απο μικροκομματικές σκοπιμότητες, να παραθέσουμε εναλλακτικές κλιμακωτής διαπραγμάτευσης προτάσεις( αμοιβαιοποίηση χρέους, ειδικά ευρωομόλογα, μερική διαγραφή, προσωρινός μηδενισμός τόκων) τις οποίες να φροντίσουμε να υποστηρίξουν και οι υπόλοιποι ασθενείς της Μεσογείου. Γιατί χωρίς να προκαλέσουμε συζήτηση για τον καρκίνο μας( με τους δανειστές-γιατρούς μας) ώστε να μας αλλάξουν την χημειοθεραπεία,δυστυχώς η μετάσταση θα είναι σύντομη και μόνιμη. Αν δεν είναι ήδη πολύ αργά…

ΠΗΓΗ: http://www.athenspress.gr/

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΡΑΒΟΛΙΑ.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ PUBLIC ISSUE

Βαρόμετρο Σεπτεμβρίου

Στον ΣΥΡΙΖΑ το προβάδισμα, στη ΝΔ η παράσταση νίκης σύμφωνα με νέα έρευνα

Στον ΣΥΡΙΖΑ το προβάδισμα, στη ΝΔ η παράσταση νίκης σύμφωνα με νέα έρευνα
Στο 1% το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της ΝΔ σύμφωνα με το Βαρόμετρο Σεπτεμβρίου που πραγματοποίησε η Public Issue για λογαριασμό του ΣΚΑΙ.

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής:

  • ΣΥΡΙΖΑ 29% (27,5% στο Βαρόμετρο του Ιουλίου)
  • ΝΔ 28% (28,5% τον Ιούλιο)
  • Χρυσή Αυγή 13% (11%)
  • ΠΑΣΟΚ 7% (8%)
  • ΚΚΕ 6,5% (7%)
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,5% (7%)
  • ΔΗΜΑΡ 2,5% (3%)
Αλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 8,5% (8%).

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 46% (53% τον Ιούλιο) και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 40% (34%).

Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό (μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ) ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει 35% (41% τον Ιούλιο), ακολουθεί με 32% η τοποθέτηση «κανένας από τους δύο» και στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας με 31% (30% τον Ιούλιο).

Και σε αυτό το Βαρόμετρο σε ποσοστό 45% οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι καμία κυβέρνηση δεν είναι η καλύτερη για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας.

Όσον αφορά τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κομμάτων, πρώτος σε δημοτικότητα έρχεται ο Αντώνης Σαμαράς (37% από 39% στο προηγούμενο Βαρόμετρο), ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας (36%, χωρίς μεταβολή), ο Φώτης Κουβέλης ( 33% από 34%), Πάνος Καμμένος (31% χωρίς μεταβολή), ο Δημήτρης Κουτσούμπας (22% από 21%), ο Ευάγγελος Βενιζέλος (21% από 26%) και ο Νίκος Μιχαλολιάκος (15% χωρίς μεταβολή).

Σημειώνεται ότι κανείς από τους πολιτικούς αρχηγούς δεν συγκεντρώνει περισσότερες θετικές ψήφους από ότι αρνητικές.

Σε ποσοστό 60% οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι δεν χρειάζονται πρόωρες εκλογές, όμως το 57% πιστεύει ότι τελικά θα γίνουν.

Για την ΕΕ, το 43% απαντά ότι έχει θετική γνώμη και το 55% αρνητική. Για το ευρώ, το 51% απαντά ότι έχει θετική γνώμη και το 47% ότι έχει αρνητική.

Η πανελλαδική έρευνα της εταιρείας έγινε το διάστημα 5-10 Σεπτεμβρίου 2013.
Newsroom ΔΟΛ

Ραγδαία επιδείνωση στα ασφαλιστικά Ταμεία

Ραγδαία επιδείνωση στα ασφαλιστικά Ταμεία

Δραματική επιδείνωση παρουσιάζει η οικονομική κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, με τα έσοδα να υποχωρούν, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να αυξάνονται κατακόρυφα και τα ελλείμματα, ιδιαίτερα των επικουρικών ταμείων, να διογκώνονται ανεξέλεγκτα. Οι εξελίξεις αυτές δρομολογούν αναπόφευκτα νέες περικοπές κατ’ αρχάς στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ.

Της Χριστίνας Κοψίνη




Οι διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών για τέλος στις εισοδηματικές περικοπές δεν φαίνεται να έχουν ισχύ για τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, οι οποίες συνεχίζουν να βάλλονται από τα ελλείμματα των Ταμείων, την επιταχυνόμενη δημογραφική γήρανση, τις μαζικές εξόδους προσωπικού (από τις Τράπεζες) και την απομείωση των εσόδων ακόμη και κατά τους αποδοτικότερους -για την οικονομία- θερινούς μήνες της υψηλής απασχόλησης στον τουρισμό.
Το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, το οποίο, παρά τις συνεχείς περικοπές και ενοποιήσεις φορέων, δεν κατόρθωσε να αποβάλει όλες τις υπερβολές του παρελθόντος και δεν προέβη εγκαίρως σε δομικές αλλαγές, δεν κατορθώνει να εξασφαλίσει, πρωτίστως, την καταβολή επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ. Αντιθέτως, όπως επισήμαναν χθες και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία, συνεχίζει να λειτουργεί σαν ένα απύθμενο πηγάδι προβλημάτων, τα οποία αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές και μειώσεις συνταξιοδοτικών εισοδημάτων με μόνη σταθερά την καταβολή των 360 ευρώ της βασικής σύνταξης από την 1.1.2015.
Χθες οι συνδικαλιστές της πανελλήνιας ομοσπονδίας προσωπικού στους οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής και το προεδρείο της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ εξέφρασαν τη βεβαιότητα πως σε πρώτη φάση, δηλαδή εντός του 2013, οι επικουρικές θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 30%, ενώ οι κύριες συντάξεις θα υποστούν και νέα μείωση κατά 10%. Στην κορυφή της πυραμίδας των μεταβολών είναι τα επικουρικά των πρώην ευγενών Ταμείων, κυρίως αυτά των Τραπεζών, τα οποία δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στο ύψος των συντάξεων που παρείχαν σε συνθήκες άνθησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σε κατάργηση οδηγείται και το επικουρικό των ναυτικών, ενώ μέτρα αναμένεται να λάβουν και τα ταμεία που είναι ΝΠΙΔ, προκειμένου να κερδίσουν λίγα χρόνια βιωσιμότητας. Ανάλογες θα είναι και οι αλλαγές στον τομέα της Υγείας με την τάση ένταξης στον ΕΟΠΥΥ να διευρύνεται.
Τη βεβαιότητά τους για τον νέο γύρο περικοπών στις συντάξεις εδράζουν στα διογκούμενα ελλείμματα του μεγαλύτερου επικουρικού Ταμείου, στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΙΚΑ, καθώς και στην έλλειψη προσωπικού, η οποία μετά τις νέες διαθεσιμότητες και σε συνδυασμό με την πολυνομία καθιστά εξαιρετικά προβληματική την εξυπηρέτηση των συνταξιοδοτικών αιτήσεων. Πλήρως απαξιωτικά ήταν και τα σχόλια για την αποτελεσματικότητα της νέας ρύθμισης περί των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αφού, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, αφήνει εκτός συστήματος τον κύριο όγκο των οφειλετών και δη όλων όσοι έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, αφού δεν τίθεται κανένα κριτήριο για την κατάσταση ανεργίας ή χρεοκοπίας. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ήδη το 50% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ δεν μπορούν να ενταχθούν στο σύστημα κι επομένως έχουν σοβαρό πρόβλημα κάλυψης νοσοκομειακών εξόδων, ενώ στον ΟΓΑ το ποσοστό αγγίζει το 55%.
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, Γ. Κυριακόπουλος, ανακοίνωσε πως από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι σε όλα τα Ταμεία και στον ΟΑΕΔ ξεκινούν επαναλαμβανόμενες 5ήμερες απεργίες, με αιχμή τις 600 διαθεσιμότητες που αποφάσισε το υπουργείο Εργασίας. Χαρακτήρισε δραματική την εξέλιξη των οικονομικών του ΙΚΑ και επέμεινε κυρίως στην αύξηση κατά 65% των οφειλών (από 4,800 δισ. ευρώ το 2010 σε 8,051 δισ. το 2013). Η αύξηση των οφειλών προς το Ιδρυμα έχει ως συνέπεια η μέση ποσοστιαία μεταβολή στα έσοδα του Ιδρύματος να ανέλθει μέσα στην τετραετία 2009-2012 στο -8,214%. Βάσει των στοιχείων, ακόμη και τον Αύγουστο, οπότε ξεκίνησαν οι εισροές πόρων από τη ρύθμιση των 48 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα έσοδα του ΙΚΑ μειώθηκαν κατά -08,47%.Αναφερόμενος στην εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή ο κ. Κυριακόπουλος επέμεινε πως είναι σε εξέλιξη η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και ισχυρίστηκε πως ο λόγος για τη μη αντιμετώπισή της πρέπει να αναζητηθεί στην έλλειψη πολιτικής βούλησης.
Εντονα επικριτικός εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της ΠΟΚΟΠΚ, Θ. Καποτάς, ο οποίος εστιάζοντας στα προβλήματα των επικουρικών Ταμείων υποστήριξε ότι το 2013 το έλλειμμα του ΕΤΕΑ (επικουρικός φορέας 2,096 εκατομμυρίων εργαζομένων και 1,030 εκ. συνταξιούχων) θα αγγίξει τα 302 εκατομμύρια ευρώ. Το 2014 προβλέπεται να μειωθεί στα 244, το 2015 θα αυξηθεί στα 265 εκατ. ευρώ, ενώ η μαύρη τρύπα θα συνοδεύει και το 2016 και το 2017 με ποσά 175 και 77 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.
Ο κ. Καποτάς καθώς και άλλοι εκπρόσωποι εργαζομένων επέκριναν ιδιαιτέρως τη διοίκηση του ΟΑΕΕ, η οποία, όπως είπαν, συντηρεί ένα ακριβό και πολυμελές διοικητικό συμβούλιο, ενώ την ίδια ώρα επιμένει σε περικοπές που αφορούν τις υπηρεσίες. «Γιατί χρειάζονται δύο υποδιοικητές με τα γραφεία υποστήριξής τους και δύο γενικοί διευθυντές και δεν χρειάζονται περισσότεροι υπάλληλοι, όταν οι καθυστερήσεις στην παροχή συντάξεων ξεκινούν από 1 χρόνο και αγγίζουν τα 4 χρόνια;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΚΟΠΚ φωτογραφίζοντας τη διοίκηση ΟΑΕΕ
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Άστον: Μόνο ο Άσαντ είχε τα μέσα για την χρήση χημικών

Άστον: Μόνο ο Άσαντ είχε τα μέσα για την χρήση χημικών

Μόνο το καθεστώς Άσαντ είχε τις ποσότητες και τα μέσα για να προβεί στην επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου, υποστήριξε η Κάθριν Άστον.




Επικαλούμενη έρευνες η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), Κάθριν Άστον, δήλωσε βέβαιη ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι μόνον το καθεστώς Άσαντ είχε τις απαιτούμενες ποσότητες και τα μέσα, για την χρήση χημικών όπλων.Σε δήλωση της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση και τις εξελίξεις στη Συρία, η κα Άστον υποστήριξε ότι νεότερα στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη όλοι γνώριζαν.
"Μόνο το καθεστώς Άσαντ είχε τις απαιτούμενες ποσότητες και τα μέσα για την χρήση χημικών όπλων στις επιθέσεις της 21ης Αυγούστου» σε προάστιο της Δαμασκού, τόνισε χαρακτηριστικά.
Η βαρόνη Άστον χαρακτήρισε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας την χρήση χημικών όπλων στη Συρία και σημείωσε ότι το συριακό καθεστώς έχει εντείνει τις πολεμικές του επιχειρήσεις τόσο κατά των επαναστατών όσον και κατά των Κούρδων της Συρίας.
Αυτό έχει προκαλέσει μία αυξημένη ροή προσφύγων από την Συρία προς το Ιράκ, είπε χαρακτηριστικά.
Αφού εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν κατέληξαν σε συμφωνία ως σήμερα για να υπάρξει μία σθεναρή αντίδραση στο καθεστώς Άσαντ στην Συρία, η κα Άστον αναφέρθηκε στις εξελίξεις που σημειώνονται μετά την Ρωσική πρόταση να τεθούν υπό διεθνή έλεγχο τα χημικά όπλα της Συρίας.
Είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσουμε αυτή την πρόταση, υποστήριξε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, αλλά, τόνισε, το συριακό καθεστώς θα πρέπει να συμμορφωθεί στην παράδοση του χημικού του οπλοστασίου, «γρήγορα, πλήρως και άνευ όρων."
Η Άστον χαρακτήρισε εξίσου σημαντικό και το γεγονός της ενασχόλησης της ΕΕ με την μοίρα των προσφύγων, διευκρινίζοντας ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει 1,3 δις ευρώ για βοήθεια στους πρόσφυγες από την Συρία.
Ανέφερε ακόμη ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, θα χρειασθούν ακόμη περισσότερα χρήματα για την ανοικοδόμηση της Συρίας δεδομένου ότι, όπως υπογράμμισε, το 75% των κτιριακών και άλλων υποδομών της χώρας έχει ήδη καταστραφεί.
Πηγή: AMΠE

ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΡΕΠΟΥΣΗ ΜΕ ΕΛΥΤΗ

Με απόσπασμα ομιλίας του Ελύτη απαντά ο Αλαβάνος στη Ρεπούση

Ο Αλέκος Αλαβάνος διάβασε την ομιλία του μεγάλου ποιητή στην τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ το Νοέμβριο του 1979

Σε απόσπασμα από την ομιλία του Οδυσσέα Ελύτη παρέπεμψε ο επικεφαλής του Σχεδίου Β΄, Αλέκος Αλαβάνος, κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις της βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Μ. Ρεπούση, για τα αρχαία ελληνικά.

Όπως είπε ο κ. Αλαβάνος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha την απάντηση στην κ. Ρεπούση για τα περί «νεκρής γλώσσας» τη δίνει ο Οδυσσέας Ελύτης, ο οποίος στην τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ τον Νοέμβριο του 1979 ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Μου εδόθηκε, αγαπητοί φίλοι, να γράφω σε μια γλώσσα που μιλιέται μόνον από μερικά εκατομμύρια ανθρώπων. Παρ' όλ' αυτά, μια γλώσσα που μιλιέται επί δυόμιση χιλιάδες χρόνια χωρίς διακοπή και μ' ελάχιστες διαφορές.
Η παράλογη αυτή, φαινομενικά, διάσταση, αντιστοιχεί και στην υλικο-πνευματική οντότητα της χώρας μου. Που είναι μικρή σε έκταση χώρου και απέραντη σε έκταση χρόνου. Και το αναφέρω όχι διόλου για να υπερηφανευθώ αλλά για να δείξω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ποιητής όταν χρησιμοποιεί για τα πιο αγαπημένα πράγματα τις ίδιες λέξεις που χρησιμοποιούσαν μία Σαπφώ ή ένας Πίνδαρος π.χ. -χωρίς ωστόσο να έχει το αντίκρυσμα που είχαν εκείνοι επάνω στην έκταση της πολιτισμένης τότε ανθρωπότητας. Εάν η γλώσσα αποτελούσε απλώς ένα μέσον επικοινωνίας, πρόβλημα δεν θα υπήρχε. Συμβαίνει όμως ν' αποτελεί και εργαλείο μαγείας και φορέα ηθικών αξιών.
Προσκτάται η γλώσσα στο μάκρος των αιώνων ένα ορισμένο ήθος. Και το ήθος αυτό γεννά υποχρεώσεις. Χωρίς να λησμονεί κανείς ότι στο μάκρος εικοσιπέντε αιώνων δεν υπήρξε ούτε ένας, επαναλαμβάνω ούτε ένας, που να μην γράφτηκε ποίηση στην ελληνική γλώσσα. Να τι είναι το μεγάλο βάρος παράδοσης που το όργανο αυτό σηκώνει. Το παρουσιάζει ανάγλυφα η νέα ελληνική ποίηση».
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αμφισβητεί και ο Κουβέλης το πρωτογενές πλεόνασμα


«Επικοινωνιακή πολιτική»

Αμφισβητεί και ο Φώτης Κουβέλης το πρωτογενές πλεόνασμα

Αμφισβητεί και ο Φώτης Κουβέλης το πρωτογενές πλεόνασμα
«Δεν χρειάζεται καμιά επικοινωνιακή πολιτική η οποία εξωραΐζει την κατάσταση. Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι πρωτογενές πλεόνασμα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης από τη Θεσσαλονίκη, την οποία επισκέπτεται με αφορμή την 78η ΔΕΘ.

Ο κ. Κουβέλης εκτίμησε παράλληλα ότι «το δημοσιονομικό πρόγραμμα δεν βγαίνει» και επέμεινε στην ανάγκη αλλαγής της πολιτικής από την κυβέρνηση και αναδιαπραγμάτευση των Μνημονίων.

«Δεν χρειάζεται καμιά επικοινωνιακή πολιτική η οποία εξωραΐζει την κατάσταση. Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι πρωτογενές πλεόνασμα με το δεδομένο ότι δεν υπολογίζονται οι δημόσιες δαπάνες, οι οποίες δεν εκταμιεύονται, δεν γίνονται. Δεν υπολογίζεται ακόμη ότι το ελληνικό δημόσιο οφείλει. Οφείλει σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, οφείλει στους Έλληνες πολίτες. Κατά συνέπεια καμία υπεραισιοδοξία δεν χρειάζεται. Εκείνο που χρειάζεται είναι η αλλαγή της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση» δήλωσε ο κ. Κουβέλης.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρόσθεσε πως «χρειάζεται ανακοπή και της λιτότητας και της ύφεσης και είναι η ώρα για μια καινούρια διαπραγμάτευση» για τα μνημόνια. «Η χώρα δεν χρειάζεται άλλα Μνημόνια και εκείνο που χρειάζεται είναι να σταματήσει αυτός ο δρόμος της ύφεσης αλλά και της λιτότητας. Χρειάζεται ο τόπος ανάπτυξη. Και μόνο με την ανάπτυξη είναι δυνατό να εξασφαλίσουμε την πορεία προς έξοδο από την κρίση», επισήμανε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μίλησε σε εκδήλωση με τη συμμετοχή νέων αγροτών και παρουσίασε την πρόταση του κόμματος για τον αγροτικό τομέα. Μετά την ομιλία στους νέους αγρότες τον πρόγραμμα του κ. Κουβέλη περιλαμβάνει επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ΕΤ 3 όπου εργαζόμενοι εξακολουθούν να εκπέμπουν ενημερωτικό πρόγραμμα διαδικτυακά.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι για την ΕΡΤ εκκρεμεί η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει η ΔΗΜΑΡ για την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αποτέλεσε την αφετηρία κλεισίματος της ΕΡΤ. «Θα έρθει στη Βουλή για συζήτηση και βεβαίως η Βουλή θα αποφασίσει. Εμείς θα επιμείνουμε ότι πρέπει να ακυρωθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου», είπε.
ΠΗΓΗ Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΑΧΕΣ ΚΑΙ ΣΦΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ

 Προελαύνουν οι κυβερνητικές δυνάμεις

Μάχες για τον έλεγχο στη χριστιανική κοινότητα Μααλούλα της Συρίας

Μάχες για τον έλεγχο στη χριστιανική κοινότητα Μααλούλα της Συρίας
Σφοδρές μάχες σημειώνονται στην χριστιανική κοινότητα Μααλούλα της Συρίας, με τις κυβερνητικές δυνάμεις να ανακτούν τον έλεγχο.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι ο συριακός στρατός εισήλθε στην Μααλούλα, βορείως της Δαμασκού, καταδιώκοντας αντάρτες.

«Οι στρατιωτικές μονάδες πραγματοποίησαν μεγάλη πρόοδο καταδιώκοντας τους τρομοκράτες του Μετώπου Νόσρα στην κοινότητα της Μααλούλα» ανέφερε το πρακτορείο.
«Οι μονάδες του στρατού έφθασαν στην κεντρική πλατεία του χωριού και στο μοναστήρι Μαρ Τάκλα (της Αγίας Θέκλας), αφού εξόντωσαν δεκάδες τρομοκράτες» ανέφερε το SANA.
Ανταποκριτής του BBC μεταδίδει ότι οι μάχες συνεχίζονται και καπνός υψώνεται πάνω από την πόλη.
Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν έχει δει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την καταστροφή χριστιανικών μνημείων από τζιχαντιστές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα.
Νωρίτερα, αξιωματικός των συριακών δυνάμεων ασφαλείας είχε δηλώσει πως οι αντάρτες εξακολουθούσαν να βρίσκονται εντός της κοινότητας και πως οι στρατιωτικές δυνάμεις πασχίζουν να τους εξωθήσουν.
«Ο στρατός δεν έχει καταλάβει ακόμη τη Μααλούλα» είχε επισημάνει η πηγή αυτή, διευκρινίζοντας πως ακόμη υπάρχουν «μικροί θύλακες ανταρτών εντός της Μααλούλα, καθώς και στην περιφέρειά της».
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, μία μοναχή στο μοναστήρι της Αγίας Θέκλας επιβεβαίωσε την άφιξη των κυβερνητικών στρατευμάτων: «ήλθαν, κι αφού μπήκαν στο μοναστήρι και ύψωσαν της συριακή σημαία, αποχώρησαν με κατεύθυνση προς το Αλ Σαφίρ» τόνισε η ίδια.
Η πλειονότητα των κατοίκων της Μααλούλα, στο οποίο οι μάχες είχαν ξεκινήσει πριν από περίπου μία εβδομάδα, έχει καταφύγει στο γειτονικό σουνιτικό χωριό Άιν-αλ-Τίνε και στη Δαμασκό.
«Οι εκτοπισμένοι αυτοί θεωρούν πως είναι απαραίτητο να εισέλθει στην κοινότητά τους ο στρατός με κάθε τίμημα» επεσήμανε πηγή της αντιπολίτευσης.
Έκθεση του ΟΗΕ για τις σφαγές στην Μπανιάς

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις στην Συρία ευθύνονται για δύο σφαγές που έγιναν τον περασμένο Μάιο στην Μπανιάς, στις οποίες έως και 450 άμαχοι έχασαν την ζωή τους, αναφέρει σε έκθεση που έδωσε στην δημοσιότητα η επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ για την Συρία. Στην έκθεση τεκμηριώνονται συνολικά οκτώ σφαγές, οι οποίες αποδίδονται όλες εκτός από μία στις κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά επισημαίνεται ότι και οι δύο πλευρές -η κυβέρνηση και οι Σύροι αντάρτες- έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, στα οποία περιλαμβάνονται ανθρωποκτονίες, σύλληψη ομήρων και βομβαρδισμοί αμάχων στην μάχη τους για να πάρουν τον έλεγχο εδαφών.
Οι σφαγές στην Μπάιντα και το Ρας αλ Νάμπαα, δύο θύλακες υποστηρικτών των ανταρτών που περιβάλλονται από χωριά που είναι πιστά στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στα περίχωρα της παραλιακής πόλης Μπανιάς, δείχνουν το τίμημα που έπρεπε να πληρώσουν για την υποστήριξή τους στους αντάρτες.
Στην επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ δεν είχε επιτραπεί να μεταβεί στην Συρία, αλλά οι 20 ερευνητές της συγκέντρωσαν μαρτυρίες από Σύρους πρόσφυγες και πολίτες που παραμένουν στην περιοχή.

Στην Μπάιντα, σύμφωνα με την έκθεση, από 150 ως 250 άμαχοι, φέρεται ότι σκοτώθηκαν, ενώ μεταξύ αυτών βρίσκονται 30 γυναίκες, που εκτελέστηκαν και βρέθηκαν νεκρές μέσα σε ένα σπίτι.
Εκείνη την εποχή, οι Σύροι αντάρτες δεν δρούσαν στην περιοχή, αναφέρει η έκθεση.
«Οι μαρτυρίες συγκλίνουν στο ότι τα μέλη των Εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων εμπλέκονταν ενεργά στις επιδρομές και σε πολλές περιπτώσεις ηγούνταν αυτών» προστίθεται στην έκθεση.
«Συνεπώς, υπάρχουν βάσιμα αίτια να πιστεύουμε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι προσκείμενες σε αυτές πολιτοφυλακές, συμπεριλαμβανομένων των Εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων, διέπραξαν την σφαγή στην Αλ Μπάιντα» τονίζεται.
Καθώς η είδηση διαδόθηκε ότι οι πολιτοφυλακές προχωρούσαν με την υποστήριξη του στρατού, εκατοντάδες πολίτες προσπάθησαν να φύγουν από το γειτονικό χωριό Ρας αλ Νάμπαα, αλλά αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω καθώς δεν τους επετράπη να περάσουν από τα σημεία ελέγχου.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις προχώρησαν στον βομβαρδισμό του χωριού.
«Κατά την διάρκεια επιδρομής στο χωριό, πολίτες συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν» προστίθεται στην έκθεση, ενώ υπογραμμίζεται ότι η επιχείρηση δεν έγινε στο πλαίσιο στρατιωτικής σύγκρουσης.
«Οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής» αναφέρει η έκθεση.
Στο Ρας αλ Νάμπαα έχασαν την ζωή τους 150-200 άνθρωποι, σύμφωνα με την έκθεση.
Η μόνη σφαγή αμάχων που αποδίδεται στις δυνάμεις των ανταρτών ήταν αυτή που έγινε τον Ιούνιο, κατά την κατάληψη από τους αντάρτες της Χάτλα, στην ανατολική επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ.
«Κατά την κατάληψη της πόλης, αντικυβερνητικές ένοπλες ομάδες μαχητών εισέβαλαν σε σπίτια, σκοτώνοντας και εκτελώντας με συνοπτικές διαδικασίες (πυροβολώντας από μικρή απόσταση) πολλούς σιίτες, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 30 αμάχων, μεταξύ των οποίων παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι»  επισημαίνεται από την ερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ.
Οι συντάκτες της 42σέλιδης έκθεσης, η οποία αναφέρεται σε γεγονότα που σημειώθηκαν μεταξύ του περασμένου Μαΐου και του Ιουλίου, κατηγορούν τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Άσαντ για τον βομβαρδισμό σχολείων και νοσοκομείων και τους αντάρτες για την πραγματοποίηση συνοπτικών εκτελέσεων μετά την καταδίκη πολιτών από ισλαμικά δικαστήρια που επιβάλουν την Σαρία, χωρίς να έχει προηγηθεί μια δίκαιη δίκη.
«Οι δράστες αυτών των παραβιάσεων και των εγκλημάτων, από όλες τις πλευρές, δρουν αψηφώντας το διεθνές δίκαιο» υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"