ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΣΑΣ ΤΑ ΕΙΠΑ ΕΓΚΑΙΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΘΕΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΜΥΝΤΑΙΟ

ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΙΠΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ; ΑΛΛΟΥ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΛΠΑ.

Αγριοι φόροι και το 2014

Αγριοι φόροι και το 2014

Νέο σκληρό κύκλο λιτότητας φέρνει ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2014, που προβλέπει συνολικούς φόρους 44 δισ. ευρώ για 5.600.000 φορολογουμένους, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια χώρα όπου το εθνικό εισόδημα μειώθηκε κατά 25% τα τελευταία έξι χρόνια! Από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι οι νέοι φόροι ανέρχονται στο 1,2 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται να αυξηθούν στη διάρκεια του επόμενου έτους.

Το 2014 θα αποτελέσει ακόμη ένα έτος λιτότητας για τους Ελληνες πολίτες λόγω των αυξημένων φόρων που θα κληθούν να καταβάλουν αλλά και της περαιτέρω περιστολής των δαπανών σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, όπως είναι η Υγεία και η Παιδεία.

Ο νέος Προϋπολογισμός θα ξεκινάει με βάση το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, το οποίο αναμένεται να διαμορφωθεί στα 100.000.000. ευρώ.

Ωστόσο, το κρίσιμο μέγεθος είναι ο «λογαριασμός» που θα κληθούν να πληρώσουν τα εξοντωμένα από την κρίση νοικοκυριά το επόμενο έτος. Το βασικό σενάριο προβλέπει μεγάλη αύξηση της άμεσης φορολογίας, η οποία θα φτάνει σε ποσοστό το 12,4%. Οι συνολικοί άμεσοι φόροι προβλέπεται να φτάσουν τα 19,5 δισ. ευρώ τη νέα χρονιά, από 17,4 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν φέτος, δεδομένης και της υστέρησης που παρουσιάζουν οι εισπράξεις.

Αυτό σημαίνει νέες εισοδηματικές απώλειες για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Οι φόροι αυτοί, μεταξύ των άλλων, θα προέλθουν:

- Από τη νέα κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων.

- Από την κατάργηση φοροαπαλλαγών και την κατάργηση εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά.

- Από την αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες.

- Από την αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια.

Στο μέτωπο της έμμεσης φορολογίας, προβλέπεται αύξηση εισπράξεων κατά περίπου 400.000.000 ευρώ.

Μόνο από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στη βεβαίωση εισπράξεων 3,6 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα για τον Προϋπολογισμό εκτιμώνται σε 2,85 δισ. ευρώ.

Ο νέος Προϋπολογισμός περιλαμβάνει και καινούργιες περικοπές δαπανών. Το κονδύλι για τις συντάξεις προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω κατά 423.000.000 ευρώ, την υγειονομική περίθαλψη κατά 620.000.000 ευρώ και για τις αποδοχές των δημοσίων υπάλληλων κατά 260.000.000. ευρώ.

Στέλιος Κράλογλου

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΑΝΤΕΧΕΙ Ο ΛΑΟΣ; ΕΙΣΤΕ ΠΟΛΥ ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΙ. ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΤΕ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ.

Το «πλεόνασμα» ενός οικονομικού φιάσκου

Το «πλεόνασμα» ενός οικονομικού φιάσκου
 
«Το ψαλίδισμα της εκτίμησης για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος από τα 500.000.000 ευρώ στα 100.000.000 ευρώ ήταν το μόνο πράγμα πάνω στο οποίο συμφώνησαν με την κυβέρνηση οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι αναχώρησαν χθες από την Αθήνα αφήνοντας ανοιχτά όλα τα καυτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης». Ετσι ξεκινούσε το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την ψυχρολουσία που δέχτηκε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όταν διαπιστώθηκε ότι το πολυδιαφημισμένο «πρωτογενές πλεόνασμα» θα είναι κλάσμα από το αρχικά υπολογισθέν.

Η οικτρή και ψυχρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν η χώρα μας και ο πολύπαθος λαός μας δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον εικονικό παράδεισο που σκιαγραφείται καθημερινά στην «κατεστημένη» ενημέρωση, η οποία ασχολείται με όλα - εκτός από τα σημαντικά.

Μια παράγραφο παρακάτω, στο ίδιο θέμα της εφημερίδας μας, αναφέρεται κι άλλη αποκαρδιωτική είδηση, που αφορά την αγορά εργασίας: «Επίσης οι τροϊκανοί περιμένουν και προτάσεις για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ομαδικές απολύσεις για επιχειρήσεις άνω των 150 εργαζομένων. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, αναμένεται να υπάρξει είτε διπλασιασμός των ομαδικών απολύσεων είτε ακόμα και απελευθέρωσή τους, στις περιπτώσεις εκείνες των επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό καθεστώς αναδιάρθρωσης».

Ελεύθερες απολύσεις, αβάσταχτοι φόροι σε ακίνητα, πλήρης υποτίμηση της αξίας της εργασίας, ανεργία σε επίπεδα αφρικανικής χώρας, εκποίηση των κρατικών «ασημικών» με συνοπτικές διαδικασίες και υπό την εποπτεία της τρόικας. Αυτό το τοπίο είναι το αληθινό. Αυτό η τραγωδία εκτυλίσσεται λεπτό προς λεπτό στα ελληνικά σπίτια.

Εν κατακλείδι, το πρόγραμμα που εφαρμόζεται από το υπουργείο Οικονομικών έχει ταυτόσημη... επιτυχία με τα υπόλοιπα που είχαν εκπονηθεί από τους κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο. Οι θυσίες των Ελλήνων πηγαίνουν στράφι και ο φαύλος κύκλος της ύφεσης χτυπάει ανελέητα κάθε γειτονιά της πατρίδας μας. Η αλλαγή πλεύσης είναι επιβεβλημένη και κάθε λεπτό που περνάει αναξιοποίητο επιβαρύνει την ήδη δεινή εικόνα.

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΓΓ. ΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

...στην δυσκολότερη εποχή της πατρίδας μας είχαμε τη χειρότερη εκπροσώπηση των συμφερόντων του τόπου μας.- Άγγελος Ρακόπουλος, Δήμος Αμυνταίου

Αναρτήθηκε από Εφημερίδα Κρουά - Κρουά |






Εισήγηση του Ρακόπουλου Θ. Άγγελου για τη «Συζήτηση και λήψη απόφασης για τις εξελίξεις στο Στρατόπεδο Παπαπέτρου και για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αριθμό 273/19-08-2013»

Κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς θέλω να ευχαριστήσω, τους επικεφαλείς της αντιπολίτευσης, για την τιμή
που μου έκαναν να με ορίσουν αγορητή του θέματος.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε κύριε πρόεδρε, το υπό συζήτηση θέμα, μπήκε στην ημερήσια διάταξη με βάση το άρθρο 3 παράγραφος 4 του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου που δίνει τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση, να βάζει θέματα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Το θέμα μας, αφορά στην ουσία, το μείζον ζήτημα της ομόφωνης απόφασης 273/19-08-2013 για παραίτηση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, σαν μέσο πίεσης, στην αποψίλωση του Στρατοπέδου Παπαπέτρου.
 
Κύριε Πρόεδρε.
Η παραίτηση του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων, είναι η κορυφαία πράξη αντίστασης των εκφραστών του τόπου μας, απέναντι στην ως τώρα εδώ και λίγα χρόνια, αποψίλωση των Δημόσιων Υπηρεσιών στο Δήμο μας.
 
Το στρατόπεδο Παπαπέτρου ήταν η κορυφή του παγόβουνου, που μας οδήγησε στην κορυφαία αυτή πολιτική πράξη. Η δημοτική πλειοψηφία όμως, σε δεύτερη ωριμότερη σκέψη, έκρινε, ότι δε τη συνέφερε πολιτικά, παραίτηση, στην οποία οδηγήθηκε παρασυρμένη από την αντιπολίτευση. Έτσι είδαμε, σε επόμενη φάση, διάφορα περίεργα αλλά όχι ανεξήγητα γεγονότα. Ο Δήμαρχος κατ’ αρχάς, να καθυστερεί να δεχτεί την παραίτηση των Συμβούλων, μέχρι 30/9, πράγμα που ο νόμος του επιτρέπει, και να δίνει την εικόνα, ότι πιθανότατα ο ίδιος, δεν είχε καν υποβάλει παραίτηση. Η δυνατότητα καθυστέρησης της αποδοχής παραίτησης μέχρι ένα μήνα, αφορά παραιτήσεις για προσωπικούς ή άλλους λόγους. Σε καμιά περίπτωση, παραίτηση σαν μέσο πίεσης πολιτικού, δεν μπορεί να μπαίνει σε αυτήν την νομικίστικη λογική.
 
Μείζον ζήτημα για εμάς, είναι το εάν ο Δήμαρχος υπέβαλε ή όχι παραίτηση, και πότε έγινε αυτό, στην Γεν. Γραμματέα Ηπείρου, πράγμα το οποίο θα διευκρινιστεί στην απάντηση της Γεν. Γραμματέως σε σχετικό ερώτημα μας. Θα εκτεθείτε ανεπανόρθωτα κ. Δήμαρχε σαν ένας μεγάλος ψεύτης, που εμπαίζει Δημότες και Δημοτικό Συμβούλιο, αν δεν έχετε υποβάλει παραίτηση.
 
Ακούσαμε κύριοι συνάδελφοι στην αίθουσα αυτή, από συναδέλφους πρώην στρατιωτικούς, να ανακαλούν τις παραιτήσεις τους γιατί θέλουν να δουλέψουν στο Δήμο… και ότι δεν χάθηκε τίποτα, από την αποχώρηση μονάδων από το στρατόπεδο.
Επίσης υπήρξαν αναφορές σε παλιότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το «Πεδίο Βολής Λόφων-Κέλλης» και οι οποίες δημιούργησαν μια προϊστορία, και ένα αρνητικό κλίμα, για το στρατό στο Αμύνταιο.
 
Κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας.
Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι ο «Μωσαϊκός Νόμος». Μπορούν και αλλάζουν. Φέρτε το άμεσα θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθούμε όλοι υπεύθυνα πάνω σε αυτό. Τρία χρόνια είστε στην Δημοτική αρχή. Οι τότε συνθήκες και οι τότε αποφάσεις ήταν ενταγμένες σε ένα γενικότερο-ομόφωνο κλίμα εκλεγμένης εκπροσώπησης και κοινωνίας του τόπου (Νομαρχίας, Βουλευτών, Δήμων περιοχής).
 
Κύριε Δήμαρχε.
Με την ασκούμενη, προσωπική σας πολιτική τακτική, να διαπραγματεύεστε μόνος σας ζητήματα ουσίας, πήρατε ένα μεγάλο ρίσκο, και έχετε την κύρια ευθύνη στις επαναλαμβανόμενες ήττες του Δήμου μας, κυρίως στις αποχωρήσεις ΙΚΑ-Στρατός. Απειλούσατε με εξώδικα να φύγει το ΙΚΑ…τα θυμάστε φαντάζομαι.
Δεν αξιοποιήσατε στο θέμα του Στρατού τους Αντιστράτηγους Γιαγκούλη - Φραγκούλη που εύλογα είχαν προσβάσεις στα επιτελεία που διαμορφώνονται οι θέσεις του ΓΕΣ και του ΚΥΣΕΑ. Καθησυχάσατε τους Δημοτικούς Συμβούλους με τη διαβεβαίωση ότι «όλα είναι υπό έλεγχο». Δεν πιστεύετε κύριε Δήμαρχε στην δύναμη της συλλογικής δουλειάς.
Επειδή ο κατήφορος του Δήμου μας δεν έχει φτάσει στον πάτο του πηγαδιού. Τουλάχιστον στους 8 μήνες που σας απομένουν να μην έχουμε και άλλες σημαντικές απώλειες τώρα που μπήκε στο στόχο, η Υγεία και η Παιδεία.


Κύριε Δήμαρχε
 δεν ισχυριζόμαστε ότι φταίτε για όλα τα δεινά του κόσμου. Πιστεύουμε όμως, και το φωνάζουμε, ότι στην δυσκολότερη εποχή της πατρίδας μας είχαμε τη χειρότερη εκπροσώπηση των συμφερόντων του τόπου μας. 
 
ΠΗΓΗ: ΚΡΟΥΑ ΚΡΟΥΑ

Κομισιόν: «Πάρτε τα μέτρα


Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Άλλος ένας αγώνας δρόμου υπουργείου Οικονομικών και τεχνικών κλιμακίων είναι σε εξέλιξη στο παρασκήνιο για να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να καταφύγει σε αθέτηση πληρωμών ύψους ενός δισ. ευρώ, όσο και η δόση του Οκτωβρίου που προς το παρόν δεν μπορεί να εκταμιευτεί.

«Η ομάδα της Κομισιόν στην τρόικα εργάζεται για συμφωνία επί των προαπαιτούμενων, όμως αυτή τη στιγμή δεν συντρέχουν λόγοι για να εισηγηθεί θετικά το οτιδήποτε στο EWG», εξηγεί στο Real.gr κοινοτική πηγή.

Μετά την επίσημη αποχώρηση της τρόικας και το πάγωμα ουσιαστικά του ελέγχου χωρίς συμφωνία για τα προαπαιτούμενα το κλίμα στις Βρυξέλλες βάρυνε. Πηγές της Επιτροπής δηλώνουν απογοήτευση γιατί πρώτον πάλι ο έλεγχος διακόπηκε άνευ αποτελέσματος - ενώ αυτό δε συμβαίνει πουθενά αλλού σε χώρα με πρόγραμμα - και δεύτερον τα τέσσερα προαπαιτούμενα είναι και τα τέσσερα «off track».

Κατά συνέπεια απομακρύνεται, εκτός θεαματικού απροόπτου η δόση του ενός δισ. για το Εurogroup του Οκτωβρίου. Όπως εξηγούν πηγές της Επιτροπής «θεαματικό απρόοπτο είναι να πει η κυβέρνηση πως κλείνει ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ, να δώσει τα 12.500 ονόματα, άρα να τα βρει με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ, να ανοίξει το δικηγορικό επάγγελμα και να μαζέψει τα χρέη των δήμων σε ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ».

Από όσα τους μετέφερε όμως η τρόικα αυτό μάλλον δε θα συμβεί σύντομα. Ως εκ τούτου η δόση πάει για έγκριση σε κάποιο EWG κάποια στιγμή στο μέλλον.

Επιπλέον και αφότου κατέρρευσε ο μύθος του πρωτογενούς πλεονάσματος, είναι ξεκάθαρο από τον έλεγχο ότι ακόμα και για το 2014, πόσο μάλλον για το 2015 και 2016 θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Ο προϋπολογισμός του 2014 πρέπει να βελτιώνει τη θέση του δημοσίου κατά μια ολόκληρη μονάδα του ΑΕΠ σε πρωτογενές επίπεδο.

Αυτό ισοδυναμεί με μείωση δαπανών και αύξηση εσόδων με απόδοση περίπου 3 δισ. Υπάρχει όμως και η τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων 1,5 δισ. και η κακή πορεία των εσόδων. Η τρόικα θεωρεί συνεπώς «συνετό» να περιγράφονται μέτρα τουλάχιστον 4 δισ. στον προϋπολογισμό του 2014 σε σχέση με αυτόν του 2013. Και ακόμα δεν έχει ανοίξει η συζήτηση για το 2015 και 2016.

Πολιτική διαπραγμάτευση προφανώς δεν υπάρχει, όπως ποτέ δεν υπήρχε σε αυτό το επίπεδο. Ο πρόεδρος Μπαρόζο έχει ζητήσει δημόσια από την τρόικα να είναι «ακριβής και όχι ευχάριστη» και έχει ειδοποιήσει γι αυτό και τον πρωθυπουργό, ο οποίος και δεσμεύτηκε να εκτελέσει το πρόγραμμα και τα συμπεφωνημένα μέτρα, όσα ακριβώς υποδείξει η τρόικα.

Βεβαίως στην Ελλάδα υπάρχει το εξής παράδοξο. Η χώρα παίρνει ενίοτε μέτρα, όμως κάνει το παν για να αποδομήσει τις προθέσεις της δημοσίως. Αντιθέτως οι Ιταλοί, στη μέση μιας πολιτικής κρίσης, χωρίς πολλές πολλές κυβερνητικές δυνατότητες, διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση πως συνεχίζουν και παίρνουν μέτρα. Το κυριότερο πολιτικό συμπέρασμα είναι συνεπώς πως ακόμα οι ελληνικές αρχές δεν έχουν μάθει να χειρίζονται τις αγορές - πόσο μάλλον την τρόικα.

Αυτό που η τρόικα διαμηνύει στην κυβέρνηση είναι «αντί να αρνείστε τη συζήτηση περί μέτρων, στρέψτε τις δυνάμεις της κυβέρνησης και της δημόσιας διοίκησης στο να βρουν κοινωνικά δίκαια μέτρα, όπως για παράδειγμα σε σχέση με τη φοροδιαφυγή, τα τελωνεία (όπου επικρατεί το ίδιο χάος σε κάθε έλεγχο), ενοποίηση ασφαλιστικού συστήματος κ.α.».

Σε σχέση με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στο ΔΝΤ, κύκλοι των Βρυξελλών που συνεργάζονται με το Ταμείο αναφέρουν τα εξής: «το Ταμείο έχει κανόνες και αυτούς θα ακολουθήσει, το ταμείο δίνει δανεικά από λεφτά που βάζουν ακόμα και πολύ φτωχές χώρες όπως η Αϊτή... δεν θα χαριστεί το ΔΝΤ στην Ελλάδα».

Η πολιτική εκτίμηση είναι βεβαίως ότι και η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να κάνει εύκολα πίσω και θα θελήσει να πάει τα μέτρα πακέτο με το νέο πρόγραμμα που προφανώς πρέπει να περιλάβει και απομείωση χρέους. Αυτή όμως η συζήτηση θα κρατήσει μέχρι τον «βαθύ χειμώνα».
ΠΗΓΗ: ΡΕΑL

TO ΣXOΛIO MOY: ΕΓΩ ΣΑΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΑ ΝΩΡΙΣ ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΕΤΟΥΣΑΤΕ ΣΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΔΗΘΕΝ ΕΡΧΟΤΑΝ...

Πρωτογενές πλεόνασμα 100.000.000 € (μόλις!)

Πρωτογενές πλεόνασμα 100.000.000 € (μόλις!)

Το ψαλίδισμα της εκτίμησης για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος από τα 500.000.000 ευρώ στα 100.000.000 ευρώ ήταν το μόνο πράγμα πάνω στο οποίο συμφώνησαν με την κυβέρνηση οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι αναχώρησαν χθες από την Αθήνα αφήνοντας ανοιχτά όλα τα καυτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης.Η χθεσινή αναχώρησή της... αιφνιδίασε και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο οποίος το Σάββατο (μετά τη σύσκεψη που έγινε με την τρόικα υπό τον πρωθυπουργό) δήλωνε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν κανονικά και την Κυριακή.

Οι τροϊκανοί αποφάσισαν ξαφνικά να αναχωρήσουν και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους αναφορικά με το ύψος των εισπράξεων από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, την απόδοση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών αλλά και τις ενδεχόμενες τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς μπορεί να δημιουργήσουν πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης. Επίσης οι τροϊκανοί περιμένουν και προτάσεις για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ομαδικές απολύσεις για επιχειρήσεις άνω των 150 εργαζομένων. Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, αναμένεται να υπάρξει είτε διπλασιασμός των ομαδικών απολύσεων είτε ακόμα και απελευθέρωσή τους, στις περιπτώσεις εκείνες των επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό καθεστώς αναδιάρθρωσης. Σημειώνεται ότι με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο το ανώτατο όριο ομαδικών απολύσεων είναι 5% ή το πολύ 30 άτομα τον μήνα. Ταυτόχρονα, αναμένεται να καταργηθεί η υποχρέωση που έχει ως τώρα ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας να εγκρίνει ή να απορρίπτει τυχόν ομαδικές απολύσεις.

Τις εκτιμήσεις κυβέρνησης και τρόικας για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων και τα φορολογικά έσοδα που θα εισπραχθούν το επόμενο έτος χωρίζει ένα τεράστιο χάσμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που θεωρείται αμφίβολο αν θα γεφυρωθεί χωρίς να χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Τα μέτωπα τα οποία παραμένουν ανοιχτά είναι πολλά και ενδεικτικά μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

1. Το σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα από το 2014 (ύψος εσόδων, εισπραξιμότητα).

2. Οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ.

3. Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο η τρόικα ζητεί επιτάχυνση και μεγαλύτερη ευελιξία.

Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επανέλθουν στην Ελλάδα μετά το Eurogroup στις 14 Οκτωβρίου.

Στέλιος Κράλογλου

ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΝΕΑ ΣΦΑΛΙΑΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΤΟΧΩΝ

Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Ευρωπη που απειλουσε να μας αφαιρεσει την προεδρια λογω Χ Α δεν ξερει τιποτα για τα ακροδεξια κομματα οπως της Αυστριας και αλλων χωρων της που μας κανουν μαθηματα υποκρισιας και απειλουσαν την χωρα που γεννησε την δημοκρατια με τετοιες προσβλητικες αποφασεις;

Η ΜΟΝΗ ΣΩΣΤΗ ΛΥΣΗ ΑΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η μονη σωστη λυση σε περιπτωση που παραιτηθουν οι βουλευτες της ΧΑ ειναι οι αναπληρωματικες εκλογες για τις εδρες οπως προβλεπει ο νομος και εγινε το 1992 με τον Τσοβολα. Ολα τα αλλα ειναι αντιδημοκρατικες μεθοδευσεις απο φοβο στην βουληση των πολιτων. Αλλαγη της νομοθεσιας τωρα θα ειναι προκλητικη και θα ριξει νερο στον μυλο των καθε μορφης ακρων.

Πτώση 14,4% στο λιανεμπόριο.

Χωρίς τα καύσιμα

Πτώση 14,4% κατέγραψε τον Ιούλιο ο κύκλος εργασιών στο λιανεμπόριο

Πτώση 14,4% κατέγραψε τον Ιούλιο ο κύκλος εργασιών στο λιανεμπόριο

Πτώση 14,4% κατέγραψε τον Ιούλιο ο κύκλος εργασιών στο λιανεμπόριο.
  Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών, χωρίς τα καύσιμα κατά το μήνα Ιούλιο 2013, σε σύγκριση με το δείκτη του Ιουλίου 2012, σημείωσε μείωση 14,4%, έναντι μείωσης 8,5%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.
Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών, με τα καύσιμα, κατά το μήνα Ιούλιο 2013, σε σύγκριση με το δείκτη του Ιουλίου 2012, σημείωσε μείωση 14,2%, έναντι μείωσης 8,1%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.
Ο Δείκτης Όγκου, χωρίς τα καύσιμα, κατά το μήνα Ιούλιο 2013, σε σύγκριση με το δείκτη του Ιουλίου 2012, σημείωσε μείωση 14,3%, έναντι μείωσης 9,2%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011. Ο Δείκτης Όγκου, με τα καύσιμα, κατά το μήνα Ιούλιο 2013, σε σύγκριση με το δείκτη του Ιουλίου 2012, σημείωσε μείωση 14,0%, έναντι μείωσης 9,2%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.
Η μείωση του Δείκτη Κύκλου Εργασιών κατά 14,2%, το μήνα Ιούλιο 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2012, προήλθε κυρίως από τις παρακάτω μεταβολές:
  • Βιβλία-Χαρτικά–Λοιπά είδη -4,1
  • Καύσιμα και Λιπαντικά Αυτοκινήτων -12,0
  • Μεγάλα καταστήματα τροφίμων -13,1
  • Φαρμακευτικά-Καλλυντικά -18,3
  • Έπιπλα-Ηλεκτρικά είδη-Οικιακός εξοπλισμός -22,9
Η μείωση του Δείκτη Όγκου κατά 14,0%, το μήνα Ιούλιο 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2012, προήλθε κυρίως από τις παρακάτω μεταβολές:
  • Βιβλία-Χαρτικά –Λοιπά είδη -1,9
  • Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων -11,4
  • Μεγάλα καταστήματα τροφίμων -14,1
  • Φαρμακευτικά- Καλλυντικά -15,0
  • Έπιπλα-Ηλεκτρικά είδη-Οικιακός εξοπλισμός -19,2
Newsroom ΔΟΛ

ΒΟΜΒΑ: Έρχεται νέο ψαλίδι σε συντάξεις

ΒΟΜΒΑ: Έρχεται νέο ψαλίδι σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Η τρόικα βλέπει χρηματοδοτικό κενό στα ταμεία και επιβάλει νέα μέτρα. Οι τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία που έχει εντοπίσει η τρόικα απειλούν κύριες και επικουρικές συντάξεις. Τα μεγάλα κενά στη  χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων φαίνεται πως αποτελούν ένα από τα μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας, καθώς οι ρυθμίσεις οφειλών που αποφασίστηκαν το προηγούμενο διάστημα δεν αποδίδουν.
Το βασικό πρόβλημα είναι η "ρήτρα μηδενικού ελλείμματος" που βάσει μνημονιακών υποχρεώσεων πρέπει να εφαρμοστεί στα ταμεία από το 2014, κάτι που σημαίνει ότι όπου υπάρχουν τρύπες θα μειώνονται αναλογικά ή θα κόβονται εντελώς οι επικουρικές συντάξεις.
Άνθρωποι που παρακολουθούν τους αριθμούς της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως το έλλειμμα στα ταμεία αυτή τη στιγμή φτάνει τα 1.2 δισ. ευρώ, ενώ αν σ' αυτό προστεθεί και ο ΕΟΠΥΥ, τότε το ποσό φτάσει τα 2 δισ.
Μεγάλο «αγκάθι» αποτελεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που πρέπει να εφαρμοστεί στα ταμεία από το 2014. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όπου υπάρχει «μαύρη τρύπα» θα κόβονται αυτομάτως επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ (με τις περικοπές να εκτιμάται πως θα είναι 20% κατά μέσο όρο).
Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως το έλλειμμα στα ταμεία κύριας ασφάλισης είναι 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστούν οι τρύπες του ΕΟΠΥΥ και το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων, το ποσό φτάνει τα 2.2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Για τη φετινή χρονιά πάντως δε φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος, καθώς το έλλειμμα καλύπτεται από το ειδικό αποθεματικό που υπάρχει γι' αυτό τον σκοπό, αλλά κανείς δε μπορεί αυτή τη στιγμή να εγγυηθεί πως το μέγεθος των επικουρικών συντάξεων θα παραμείνει σταθερό από το 2014.
Όπως υπολογίζεται, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και η μείωση των εσόδων θα οδηγήσουν μαθηματικά σε κενό 1,8 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, πως για το θέμα των εσόδων τα νούμερα είναι αφοπλιστικά. Από τους 700.000 - 800.000 οφειλέτες, μόλις 26.000 προσήλθαν για να κάνουν ρύθμιση.
Το γεγονός αυτό πονοκεφαλιάζει την τρόικα, που πάντως δει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, δεν πρόκειται να διστάσει να κόψει κι' άλλο τις κύριες συντάξεις, με τους πρόχειρους υπολογισμούς να κάνουν λόγο για μειώσεις 8% - 10%.
Ανάμεσα σε όλα αυτά πάντως, οι πληγές του ασφαλιστικού συστήματος παραμένουν ανοιχτές, με τα ανοιχτά θέματα να παραμένουν δίχως λύση.
Η μείωση των εσόδων από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3.9 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2016, η εφαρμογή του φόρου 2 επί τοις χιλίοις στο τζίρο των επιχειρήσεων αλλά και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, είναι μέτωπα που ακόμα δεν έχουν κλείσει και η τελική απόφαση για τη διαμόρφωση τους, δεν αποκλείεται να εξαρτηθεί από τη γενικότερη πορεία των εσόδων τη φετινή χρονιά.

ΠΗΓΗ:

«Η Ρεπούση με τις σαχλαμάρες της μας ένωσε πολύ»

«Η Ρεπούση με τις σαχλαμάρες της μας ένωσε πολύ»

Μια λαοθάλασσα κόσμου ενώθηκε με τα λόγια και τις μελωδίες του. Ο Σταμάτης Σπανουδάκης την περασμένη Παρασκευή έδωσε μια μεγαλειώδη συναυλία -παρουσία και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου- στο κατάμεστο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, εξυψώνοντας τα ελληνικά ιδεώδη και κάνοντας καυστικά σχόλια ακόμη και για τη βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ. Μαρία Ρεπούση! Πριν από την παρουσίαση του κομματιού του «Για την Σμύρνην» -εν είδει προλόγου-, ο αγαπημένος μουσικοσυνθέτης ανέφερε με σκωπτικό τρόπο την πολιτικό, της οποίας οι προκλητικές δηλώσεις περί «συνωστισμού στην προκυμαία της Σμύρνης» για τη Μικρασιατική Καταστροφή είχαν ξεσηκώσει την μήνιν χιλιάδων Ελλήνων.

«Θέλω να αφιερώσω το κομμάτι αυτό στην κυρία Ρεπούση και να την ευχαριστήσω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σπανουδάκης συνεχίζοντας, «διότι με τις σαχλαμάρες που λέει μας ένωσε ακόμη περισσότερο». Η δήλωση αυτή δυναμίτισε την ατμόσφαιρα στο θέατρο, με τους χιλιάδες θεατές να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Η μνημειώδης συναυλία -από τις πιο θερμές των τελευταίων ετών από πλευράς ανταπόκρισης κοινού- διήρκεσε περίπου δύο ώρες και ένα τέταρτο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν sold out. Μάταια ο κόσμος περίμενε έξω από το Ηρώδειο προκειμένου να προμηθευτεί τα «μαγικά χαρτάκια», τα οποία είχαν κάνει φτερά.

Ο συνθέτης παρουσίασε εκτός τις παλιότερες δημιουργίες του και τα κομμάτια από τον νέο του δίσκο με τίτλο «Χαίρε θάλασσά μου», που κυκλοφόρησε στα δισκοπωλεία την περασμένη Παρασκευή. Ενα άλμπουμ που έτυχε ιδιαίτερης υποδοχής από τον κόσμο του Ηρωδείου, αφού καθ' όλη τη διάρκεια της βραδιάς τραγουδούσε μαζί με τους συντελεστές και χειροκροτούσε δυνατά.

Ο ίδιος ο Σταμάτης Σπανουδάκης, μάλιστα, παρουσίαζε τα κομμάτια διακηρύσσοντας την πίστη του προς την Παναγία και την Ορθοδοξία, την οποία άλλωστε θεωρεί ως τη μόνη λύση για διέξοδο από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας.

Χαρακτηριστικό είναι δε ότι, προτού ακουστεί η εξαιρετική σύνθεσή του «Ο δρόμος της άνοιξης», ο Σταμάτης Σπανουδάκης ευχήθηκε σε όλους τους παρευρισκομένους «να μην αργήσει να έρθει η άνοιξη και στην πατρίδα μας», συμπληρώνοντας: «Δεν ξέρω αν το αξίζουμε εμείς, αλλά σίγουρα η πατρίδα μας το αξίζει».

Από τα πλέον χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της συναυλίας στο Ηρώδειο ήταν και η αφιέρωση του τραγουδιού «Καλημέρα, τι κάνεις» σε ένα ζευγάρι θεατών, μια και ο άνδρας εκείνη την ώρα έκανε πρόταση γάμου στη σύντροφό του!

Η βραδιά έκλεισε τυπικά με το εμβληματικό κομμάτι του «Θα έρθεις σαν αστραπή». Και λέμε τυπικά, διότι ακολούθησε το encore, όπου ο Σταμάτης Σπανουδάκης έπαιξε τον «Δρόμο της άνοιξης» (ορχηστρικό) αλλά και το τραγούδι «Δέσποινα» από τον νέο του δίσκο, το οποίο παρουσίασε με τη συμμετοχή της χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου.

Στο πλευρό του Σταμάτη Σπανουδάκη εμφανίστηκαν οι πιστοί του συνεργάτες: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (βιολί), Δημήτρης Γιαννακάκης (πλήκτρα), Νίκος Χατζόπουλος (κοντραμπάσο) αλλά και οι Πάνος Κατσικιώτης και Στέφανος Λαρεντζάκης (κρουστά). Ακόμη, το δυναμικό «παρών» έδωσαν η 14μελής ορχήστρα εγχόρδων Τάμαλο, αλλά και ο Σπύρος Λάμπρου με την Παιδική και τη Μεικτή Χορωδία του.


Ενίσχυση στην Εστία Κοριτσιών

Μέρος των καθαρών εσόδων από τη βραδιά δόθηκε στην Εστία Κοριτσιών «Φιλοθέη η Αθηναία», με την οποία μάλιστα ο συνθέτης έχει ενώσει και στο παρελθόν τις δυνάμεις του, ενισχύοντας την πλούσια δράση της. Μιλάμε φυσικά για μη κερδοσκοπική οργάνωση η οποία από το 1963 έως και σήμερα φιλοξενεί, ανατρέφει και μορφώνει κορίτσια ηλικίας από λίγων μηνών έως 18 ετών, ορφανά ή προερχόμενα από διαλυμένες οικογένειες. «Είναι μεγάλο το έργο τους. Να παίρνεις μικρά ορφανά ή παρατημένα παιδιά και να τα μεγαλώνεις. Μακάρι να μπορούσα να βοηθήσω περισσότερο» είχε δηλώσει στη «δημοκρατία» πριν από λίγες ημέρες ο κ. Σπανουδάκης.

Γιώτα Βαζούρα

Πηγη: Δημοκρατία

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"