ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

ΣτΕ: «Στοπ» στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών χωρίς την ενημέρωση του οφειλέτη

ΣτΕ: «Στοπ» στις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών χωρίς την ενημέρωση του οφειλέτη


Δε θα βάζουν «χέρι» οι φορείς του Δημοσίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών, εάν προηγουμένως δεν έχει ενημερωθεί ο οφειλέτης  έτσι ώστε να μπορεί  να ασκήσει να ένδικα μέτρα ενώπιον των δικαστηρίων  ή να πάει να εξοφλήσει ή  να ρυθμίσει το χρέος του.
Αυτό αποφάσισε η πενταμελής σύνθεση του ΣΤ’  Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ωστόσο, λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, η υπόθεση παραπέμφθηκε για νέα κρίση στην 7μελή σύνθεση του ίδιου τμήματος που θα συζητηθεί στις 5 Μαΐου 2014.
Οι Σύμβουλοι με την απόφασή τους (366/2014) έκριναν ότι οι οφειλέτες πρέπει να ενημερώνονται για τις κατασχέσεις στα χρήματά τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ανεξάρτητα αν αυτές προέρχονται από μισθούς, συντάξεις ή οποιαδήποτε άλλη αιτία.
Το ΣΤΕ επισημαίνει ότι το άρθρο 30 του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων (Ν.Δ. 356/1974) αναφέρει: «Η κατάσχεσις εις χείρας τρίτων των εις χείρας αυτών ευρισκομένων χρημάτων, καρπών και άλλων κινητών πραγμάτων του οφειλέτου του Δημοσίου ή των οφειλομένων εν γένει προς αυτό, ενεργείται υπό του Διευθυντού του Δημοσίου Ταμείου διά κατασχετηρίου εγγράφου μη κοινοποιουμένου εις τον οφειλέτην».
Όμως, οι Σύμβουλοι Επικρατείας, επισημαίνουν ότι «η διάταξη αυτή είναι ανίσχυρη ως αντικειμένη στην διάταξη του άρθρου 20 παράγραφος 1 του Συντάγματος, διότι η παράλειψη αυτή έχει ως συνέπεια ο οφειλέτης να μη λαμβάνει γνώση ή να λαμβάνει καθυστερημένα γνώση της εις βάρος του επισπευδομένης αναγκαστικής εκτελέσεως, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικώς προ της ολοκληρώσεως της εκτελεστικής διαδικασίας, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα είτε για την ακύρωση είτε για την αναστολή της πράξεως εκτελέσεως»..
Το  ΣΤΕ απασχόλησε περίπτωση διευθύνοντα συμβούλου Ανώνυμης Εταιρείας, η οποία σήμερα δεν υφίσταται, σε βάρος του οποίου συντάχθηκε έκθεση αναγκαστικής κατασχέσεως από τον  προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. Φ.Α.Β.Ε. Αθηνών. Η κατάσχεση αφορούσε απαιτήσεις του ΙΚΑ για οφειλές της πρώην Α.Ε. ύψους 565.392,73 ευρώ. Η κατάσχεση έγινε επί της σύνταξης του  τέως διευθύνοντα συμβούλου  και για  ποσό ύψους 17.683 ευρώ.
ΠΗΓΗ newsroom naftemporiki.gr

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"