ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Η Ελλάδα εκδίδει ομόλογο (υπαγόμενο στο βρετανικό δίκαιο)

Η Ελλάδα εκδίδει ομόλογο (υπαγόμενο στο βρετανικό δίκαιο) έπειτα από τέσσερα βασανιστικά χρόνια μέσα στη λιτότητα

Με τοκομερίδιο που θα κυμαίνεται μεταξύ 4,8% και 5,1% αναμένεται να δανειστεί η χώρα 2,5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης κοινοπρακτικού ομολόγου πενταετούς διάρκειας, όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομικών. Η ανακοίνωση από την κυβέρνηση προκάλεσε κάθετη αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου από 6,14% σε 5,75%, γεγονός που επιτρέπει η επικείμενη έκδοση (που είναι μικρότερης διάρκειας, δηλαδή πέντε ετών) να εκδοθεί με χαμηλότερο κόστος ακόμα και από 5%, το οποίο έως τώρα φάνταζε ως ανυπέρβλητο όριο.

Βέβαια, η απόδοση για τους επενδυτές μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το τοκομερίδιο. Αυτό θα φανεί στην τιμολόγηση του ομολόγου, το οποίο μπορεί να εκδοθεί με τιμή χαμηλότερη από 100. Ετσι η απόδοση για τους επενδυτές θα είναι μεγαλύτερη, ανεξάρτητα εάν το τοκομερίδιο είναι κάτω από 5% (η σχέση μεταξύ τιμής και απόδοσης είναι αντιστρόφως ανάλογη).

Χθες ξεκίνησε το πρώτο σκέλος της έκδοσης του ομολόγου, με τους επενδυτές να ενημερώνονται και να εκδηλώνουν προκαταρκτικές προθέσεις, που ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ. Σήμερα θα υποβληθούν οι πραγματικές προσφορές και αναμένεται η διαδικασία να ολοκληρωθεί γύρω στις 12 ώρα Ελλάδος. Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει σήμερα στις 9 ώρα Λονδίνου και αναμένεται να κλείσει έπειτα από κάποιες ώρες.


95% από ξένους

Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, το 95% της έκδοσης θα αγοραστεί από ξένους επενδυτές, ενώ ένα μικρό ποσοστό, περίπου 5%, θα διατεθεί σε εγχώριους επενδυτές.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ομόλογο εκδίδεται κάτω από βρετανικό δίκαιο. Κι αυτό γίνεται για να προστατευτούν οι επενδυτές από νέο υποχρεωτικό «κούρεμα», όπως έγινε με το PSI, όταν η ελληνική κυβέρνηση υποχρέωσε με νόμο τους επενδυτές που είχαν αγοράσει ομόλογα κάτω από ελληνικό δίκαιο να αποδεχτούν το «κούρεμα». Επίσης, σημαίνει ότι, εάν δεν πάρουν πίσω τα χρήματά τους, μπορεί να κάνουν κατασχέσεις ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.

Ανάδοχοι της έκδοσης ανέλαβαν οι επενδυτικές τράπεζες Bank of America - Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, J.P. Morgan και Morgan Stanley. H J.P. Morgan είναι και διαχειριστής του βιβλίου προσφορών. Νομικοί σύμβουλοι του Δημοσίου είναι το γραφείο Καρατζάς & Συνεργάτες και η εταιρία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν ικανοποιημένοι για την εξέλιξη και από το γεγονός ότι η χώρα ξαναβγαίνει στις αγορές έπειτα από τέσσερα χρόνια. «Δεν εφησυχάζουμε ούτε πανηγυρίζουμε, αλλά το να μεμψιμοιρούμε είναι έγκλημα» τόνιζαν αντιδρώντας ενοχλημένοι στις δηλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης (διαβάστε σχετικά στο επόμενο δισέλιδο).
«Πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε την έκδοση με μεγάλη επιτυχία» ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι. Οι ίδιες πηγές δεν απέκλεισαν στο μέλλον να υπάρξουν και νέες εκδόσεις ομολόγων αλλά και 12μηνα έντοκα που θα απευθυνθούν στο κοινό, ώστε να περιοριστούν τα έντοκα γραμμάτια μικρότερης διάρκειας που εκδίδονται και καλύπτονται από ελληνικές τράπεζες.

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"