ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ

Απόψε ψάλλεται το περίφημο τροπάριο της Κασσιανής μοναχήςΑπόψε ψάλλεται το περίφημο τροπάριο της Κασσιανής μοναχής - Στο ναό της Ευαγγελίστριας θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Πατρών  κ.κ. Χρυσόστομος Το τροπάριο "Η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα Γυνή" θεωρείται από τα πιο όμορφα και συγκινητικά της χριστιανικής μας παράδοσης

Το τροπάριο της υμνογράφου Κασσιανής, όπως θυμίζει ανάρτηση του newpost.gr διηγείται μία συγκινητική ιστορία της Ορθοδοξίας.
Μιλά για μια πόρνη που προσφέρει μύρα στον Ιησού, πριν τον ενταφιασμό Του. Πρόκειται για ένα μοναδικής δυναμικής κείμενο που μέσα σε μόλις 116 λέξεις κάνει τον αναγνώστη του να νιώθει ένα χείμαρρο συναισθημάτων.
Όπως τονίζει το dogma.gr, μόνο γι αυτό το τροπάριο, οι ιερείς φροντίζουν να αναζητούν έμπειρους ψάλτες που να μπορούν να αποδώσουν σωστά το κείμενο.
Η Κασσιανή ή Κασ(σ)ία, ή Εικασία, ή Ικασία υπήρξε Βυζαντινή ηγουμένη, ποιήτρια, συνθέτρια, και υμνογράφος. Πρώτος βυζαντινός χρονογράφος που παρέχει στοιχεία περί της ζωής της Κασσιανής είναι ο Συμεών ο Μάγιστρος, τον οποίο και ακολουθούν πολλοί άλλοι μεταξύ δε αυτών ο Λέων ο Γραμματικός, ο Ιωάννης Ζωναράς κ.ά.
Περίφημη έχει μείνει μια στιχομυθία της που είχε με τον Αυτοκράτορα Θεόφιλο του Βυζαντίου. Λένε πως ήταν αρκετά όμορφη, τόσο ώστε να επιλεχθεί ως υποψήφια νύφη του Αυτοκράτορα. Όταν ο Θεόφιλος την πλησίασε σχεδόν έτοιμος να της δώσει το χρυσό μήλο που συμβόλιζε ότι την είχε επιλέξει, της είπε την χαρακτηριστική φράση «Εκ γυναικός τα χείρω», δηλαδή από την γυναίκα ήρθαν στον κόσμο τα χειρότερα, υπονοώντας την αμαρτία της Εύας με το μήλο που στέρησε τον Παράδεισο από τους ανθρώπους.
Η Κασσιανή ωστόσο, ετοιμόλογη, πανέξυπνη και θαρραλέα, ξάφνιασε τον Αυτοκράτορα με την άμεση απάντησή της, που όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, σόκαρε σχεδόν τον Αυτοκράτορα καθώς του είπε με ευθύτητα, «Kαι εκ γυναικός τα κρείττω», δηλαδή από τη γυναίκα έρχονται και τα καλύτερα, υπονοώντας την γέννηση του Ιησού από την Παναγία, με την οποία ήρθε η ελπίδα και η σωτηρία στους ανθρώπους.
Όμορφη μεν, ετοιμόλογη και αυθάδης για τα δεδομένα της εποχής, έχασε το χρυσό μήλο που τελικά πήγε στη Θεοδώρα, και εκείνη κατέληξε σε μοναστήρι.
Η Κασσιανή συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων συνθετών και υμνογράφων του Μεσαίωνα, τα έργα των οποίων σώζονται αλλά και μπορούν να ερμηνευτούν από σύγχρονους ειδικούς και μουσικούς. Περίπου 50 από τους ύμνους έχουν διασωθεί και 23 από αυτούς περιλαμβάνονται στα λειτουργικά βιβλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Γεννημένη κάπου 800 χρόνια μετά τον Χριστό δεν θα μπορούσε να είναι η πόρνη του τροπαρίου. Η ζωή της πάλι, δεν ήταν σε καμία περίπτωση τέτοια που να μπορούσε να «ταυτιστεί» με την πόρνη. Γεννήθηκε μεταξύ του 805 και του 810 στην Κωνσταντινούπολη και ήταν γόνος φεουδαρχικής επιφανούς οικογενείας .
Με βάση την παράδοση ο αυτοκράτορας Θεόφιλος συνέχισε να είναι ερωτευμένος μαζί της ακόμη και μετά το επεισόδιο με το μήλο αλλά και το γάμο του με τη Θεοδώρα.
Επιθυμούσε να την δει για μία τελευταία φορά πριν πεθάνει κι έτσι πήγε στο μοναστήρι όπου βρισκόταν.
Η Κασσιανή όπως λέει η παράδοση και θυμίζει το dogma.gr και το newpost.gr, ήταν μόνη στο κελί της γράφοντας το τροπάριο της όταν αντιλήφθηκε την άφιξη της αυτοκρατορικής ακολουθίας. Τον αγαπούσε ακόμη και εκείνη, αλλά πλέον είχε αφιερώσει τη ζωή της στο Θεό γι αυτό και κρύφτηκε, μη επιθυμώντας να αφήσει το παλιό της πάθος να ξεπεράσει το μοναστικό της ζήλο. Άφησε όμως το μισοτελειωμένο ύμνο πάνω σε ένα τραπέζι.
Ο Θεόφιλος λέγεται ότι ανακάλυψε το κελί της και μπήκε σε αυτό ολομόναχος. Την αναζήτησε αλλά μάταια. Εκείνη τον παρακολουθούσε μέσα από μία ντουλάπα στην οποία είχε κρυφτεί. Ο Θεόφιλος στενοχωρήθηκε, έκλαψε και μετάνιωσε που για μία στιγμή υπερηφάνειας έχασε μία τόσο όμορφη και έξυπνη γυναίκα.
Στη συνέχεια βρήκε τα χειρόγραφα της Κασσιανής επάνω στο τραπέζι και τα διάβασε. Μόλις ολοκλήρωσε την ανάγνωση κάθισε και πρόσθεσε ένα στίχο στον ύμνο.

ΠΗΓΗ: http://www.thebest.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  
Ων εν τω Παραδείσω Εύα το δειλινόν κρότον τοις ώσιν ηχηθείσα, τω φόβω εκρύβη.

 Ο ΣΤΙΧΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΤΟΤΕ Ο ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΙΑΝΗΣ.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"