ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Δύσκολη εξίσωση η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank

Η τρόικα δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις

Δύσκολη εξίσωση η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank

Δύσκολη εξίσωση η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank
Σε δύσκολη εξίσωση εξελίσσεται για την Κυβέρνηση η ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank καθώς η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει να γίνει σε τιμή που θα είναι θελκτική για τους επίδοξους επενδυτές, θα ανταποκρίνεται στην «εύλογη αξία» (fair value) της τράπεζας, αλλά και θα είναι συμβατή με τα δεδομένα που έχει θέσει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, ώστε να μην χαρακτηρισθεί η είσοδος του νέου επενδυτή στην τράπεζα ως έμμεση κρατική ενίσχυση.

Πάντως, κύκλοι της τρόικας μιλώντας στο in.gr ξεκαθάρισαν πως για το θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εurobank αρμόδιοι να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις είναι η Διοίκηση του ΤΧΣ και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ , καθώς η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης θα γίνει στη βάση των νέων κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων.

Τα ίδια στελέχη ξεκαθάρισαν πως «η τρόικα δεν έχει καμία εμπλοκή στο θέμα των αποφάσεων για την Eurobank».  Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι οι διατάξεις του νέου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση, οι οποίες προβλέπουν ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορεί να διαθέτει το σύνολο ή μέρος των μετοχών πιστωτικού ιδρύματος που κατέχει σε τιμές χαμηλότερες της τιμής κτήσης τους ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας τους, χαρακτηρίζονται ήδη ως συνταγματικά «προβληματικές».
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, η οποία επιδιώκει να διατηρήσει ανέπαφο το αποθεματικό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου αυτό να αξιοποιηθεί για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2015 και την απόσυρση χρέους, ξεκαθαρίζει από την πλευρά της πως θα υπάρξουν δύο αποτιμήσεις για το fair value της Eurobank και πως αν με βάση αυτές τις αποτιμήσεις η τράπεζα βρει τα κεφάλαια που χρειάζεται τότε αυτό θα είναι θεμιτό.
Οι διεθνείς οίκοι Lazard και Morgan Stanley έχουν αναλάβει να προσδιορίσουν για λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας την τιμή της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank. Σημειώνεται πως σήμερα η μετοχή της τράπεζας είναι στα 0,4590 ευρώ, όταν την 1η Νοεμβρίου 2013 ήταν στα 0,71 ευρώ.
Εάν η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank γινόταν σήμερα με βάση την καθαρή ενσώματη αξία ανά μετοχή (Price to Tangible Book Value – P/TBV) τότε θα έπρεπε να γίνει  στην τιμή των 0,5886 ευρώ ανά μετοχή.
Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών κλήθηκε χθες να σχολιάσει το γεγονός ότι αθροιστικά το Δημόσιο μέσω ΤΧΣ, ΤΕΚΕ και προνομιούχων μετοχών έχει τοποθετήσει 13,63 δισ. ευρώ στον Όμιλο Eurobank.
Ερωτηθείς δε για τις απώλειες που θα μπορούσε να υποστεί το Δημόσιο στο υποθετικό σενάριο που η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank γίνει στην ονομαστική αξία της μετοχής της, δηλαδή στα 0,30 ευρώ, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει νούμερα αναγνώρισε πως όντως θα υπήρχε ζημιά για το ΤΧΣ από την αρχική του επένδυση.
Σημειώνεται πως μια τέτοια τιμή (0,30 ευρώ) θα είχε ως αποτέλεσμα η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Eurobank να περιορισθεί από το 95% σήμερα στο 35%.
Ο ίδιος υπογράμμισε πάντως πως η ζημιά αυτή μειώνεται εάν να προσμετρηθεί και το όφελος που είχε το Δημόσιο από την απομείωση της αξίας των ομολόγων και λοιπών εγγυημένων τίτλων που κατείχε η Eurobank στο χαρτοφυλάκιό της στα πλαίσια του PSI.
Σημειώνεται πως η Eurobank ζημιώθηκε κατά 4,6 δισ. ευρώ από το κούρεμα των ομολόγων της.
Το ίδιο στέλεχος υποστήριξε πως το δημόσιο συμφέρον θα εξυπηρετηθεί καλύτερα αν τα 3 δισ. ευρώ της Eurobank βρεθούν από τις αγορές, ωστόσο δεν ήταν σε θέση να απαντήσει για το τί θα συμβεί στην περίπτωση που η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ κρίνει πως οι απώλειες του ΤΧΣ (Δημοσίου) από πιθανή υπερβολική απίσχναση (excessive dilution) του ποσοστού του, είναι αθέμιτη κρατική ενίσχυση υπέρ του νέου επενδυτή.
Ακόμη, δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα ποια θα ήταν η ζημιά για το ΤΧΣ στην υποθετική περίπτωση που τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ αναδείξουν τον Οκτώβριο πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες οι οποίες θα καλυφθούν εκ νέου από τον νέο επενδυτή συρρικνώνοντας έτσι στο ελάχιστο το ποσοστό του ΤΧΣ στην Eurobank (από το 35% θα μπορούσε να υποχωρήσει ακόμη και κάτω από το 25%).
Την Παρασκευή 4 Απριλίου αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ της Eurobank για να καθορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που μάλλον θα πραγματοποιηθεί στις 12 Απριλίου του 2014.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  
ΑΥΤΟ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΡΩΤΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ. ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΑΤΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΟΥ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΘΙΓΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΤΑΦΑΝΩΣ. ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΘΕΣΕΙ ΤΙΣ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΕ ΤΙΜΕΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑ Η ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ; Η ΖΗΜΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΜΜΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΤΗΣ EUROBANK ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΕΔΩ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΤΙ ΔEN ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ ΖΗΜΙΕΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΗΘΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ; ΤΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ; ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΕΔΩ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ;

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"