ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

ΟΛΕΘΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ-ΞΥΠΝΑΤΕ

Μειωμένη σύνταξη κάθε μήνα

Προκαταβολική είσπραξη φόρου από τους συνταξιούχους

Προκαταβολική είσπραξη φόρου από τους συνταξιούχους
 
Προκαταβολικά, κάθε μήνα, θα πληρώνουν και οι συνταξιούχοι το φόρο για το εισόδημα τους.  Το υπουργείο Οικονομικών θέτει σε ισχύ διάταξη νόμου με την οποία προβλέπεται η αλλαγή στον τρόπο παρακράτησης του φόρου επί των συντάξεων, καθώς μέχρι σήμερα γινόταν ξεχωριστή παρακράτηση για την κύρια σύνταξη και άλλη για τις επικουρικές συντάξεις και τα λοιπά βοηθήματα.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο συνταξιούχος που λαμβάνει κύρια και επικουρική σύνταξη να διαπιστώσει του επόμενους μήνες στον τραπεζικό του λογαριασμό μειωμένη σύνταξη λόγω αύξησης της παρακράτησης φόρου.
Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο «Βήμα» ότι με αυτή την διαδικασία εναρμονίζονται μισθωτοί και συνταξιούχοι στον τρόπο που γίνεται η παρακράτηση του φόρου στα εισοδήματά τους.
Όμως το βέβαιο είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών εξασφαλίζει και κάτι ακόμη. Δεν θα δίνει τη δυνατότητα στον συνταξιούχο όταν εκκαθαριστεί η δήλωσή του να πληρώσει το φόρο σε 12 δόσεις ή κάποια δόση να μην την πληρώσει καθόλου αφού όλα θα έχουν εισπραχθεί προκαταβολικά απευθείας από το ποσό της σύνταξης.

Ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών βάζει τέλος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργούσαν μέχρι σήμερα οι συνταξιούχοι με κύρια και επικουρική σύνταξη και οι οποίοι καλούνταν με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσής τους να πληρώσουν έναν πρόσθετο φόρο 700, 1.200 ή και 2.000 ευρώ κατά περίπτωση.
Με το νέο σύστημα, όταν ο συνταξιούχος υποβάλλει φορολογική δήλωση το 2015 για τα εισοδήματα του 2014 κανονικά δεν θα πρέπει να πληρώσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω φόρο για τις συντάξεις που έλαβε. Δεν θα συμβεί όμως το ίδιο και για τις συντάξεις που θα δηλώσει στη φορολογική δήλωση του 2014 (εισοδήματα 2013), καθώς εφέτος θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο για το περυσινό εισόδημα αλλά και αυξημένο φόρο κάθε μήνα λόγω της νέας παρακράτησης του φόρου.
Τα πράγματα αναμένεται να ομαλοποιηθούν από το 2015 όταν ο συνταξιούχος κάθε μήνα θα πληρώνει τον φόρο που του αναλογεί και κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης δεν θα πληρώνει επιπλέον φόρο καθώς το εκκαθαριστικό θα βγάζει μηδενικό αποτέλεσμα.
Όμως, φέτος, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν γενναία μείωση της σύνταξής τους για «τεχνικούς λόγους» όπως τους χαρακτηρίζουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Μέχρι το τέλος του 2013, οι κρατήσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών υπολογίζονταν αυτοτελώς από κάθε ασφαλιστικό ταμείο για τις συντάξεις που αυτό κατέβαλε στους ασφαλισμένους του.
Για τις κύριες συντάξεις, ο υπολογισμός των μηνιαίων κρατήσεων Φ.Μ.Υ. γινόταν με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων (συντελεστές 22%, 32% και 42%), ενώ για τις επικουρικές συντάξεις και τα λοιπά βοηθήματα που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι από ταμεία επικουρικά, αρωγής κ.λπ. ίσχυε ξεχωριστή κλίμακα με πολύ πιο χαμηλούς συντελεστές 5% εφόσον το ποσό των επικουρικών συντάξεων κ.λπ. δεν υπερέβαινε τα 2.500 ευρώ σε ετήσια βάση, 10% εφόσον το ποσό των επικουρικών συντάξεων ήταν σε ετήσια βάση από 2.500 ευρώ έως 4.500 ευρώ και 15% εφόσον το ποσό των επικουρικών συντάξεων ήταν σε ετήσια βάση μεγαλύτερο των 4.500 ευρώ.
Από την 1η Ιανουαρίου 2014 έχουν τεθεί πλέον σε ισχύ οι διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, σύμφωνα με τις οποίες ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών που πρέπει να παρακρατείται κάθε μήνα από τις μηνιαίες αποδοχές των συνταξιούχων θα υπολογίζεται ενιαία, στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, με βάση την κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Σε ποσοστά οι μειώσεις που θα υποστούν τα συνολικά καθαρά ποσά αποδοχών μεγάλου αριθμού συνταξιούχων αναμένεται να κυμανθούν από 2,8% έως και 7,5% και σε απόλυτα νούμερα έως 200 ευρώ το μήνα.
Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΤΣΙ ΞΕΦΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΕΙΞΕΤΕ ΣΥΝΤΟΜΑ...

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"