ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Πρωταθλήτρια στην πραγματική ακρίβεια η Ελλάδα Πρωταθλήτρια στην πραγματική ακρίβεια η Ελλάδα

Δυσανάλογη σχέση τιμών-εισοδημάτων

Πρωταθλήτρια στην πραγματική ακρίβεια η Ελλάδα

Πρωταθλήτρια στην πραγματική ακρίβεια η Ελλάδα
Ακριβότερο είναι το καλάθι του έλληνα καταναλωτή σε σχέση με το καλάθι άλλων Ευρωπαίων αφού για τα ίδια αγαθά και υπηρεσίες είναι αναγκασμένος να δαπανά ακόμη και τριπλάσιο ποσοστό από τις μηνιαίες αποδοχές του συγκριτικά με τους εταίρους του.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η ραγδαία συρρίκνωση των εισοδημάτων των ελλήνων εργαζομένων -την τελευταία τριετία ξεπέρασε το 30%- σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο των τιμών στα βασικά είδη έχει οδηγήσει τους έλληνες καταναλωτές να «αισθάνονται» στις τσέπες τους την ακρίβεια «σκληρότερη» ακόμη και από τους καταναλωτές χωρών στις οποίες οι τιμές των αγαθών στο ράφι είναι ίδιες ή υψηλότερες.

Πρόκειται για την ακρίβεια σε πραγματικούς όρους που αποτυπώνει τη σχέση μεταξύ των τιμών και των εισοδημάτων και καθιστά την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην Ευρωζώνη.

Παρατηρώντας κάποιος τις τιμές ίδιων προϊόντων από χώρα σε χώρα στην Ευρωζώνη, αρχικά μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα, σε σχέση με τις τιμές στο ράφι, δεν είναι η ακριβότερη χώρα. Συνδέοντας όμως τις τιμές των προϊόντων αυτών με τα εισοδήματα των Ελλήνων αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα σε πραγματικούς όρους είναι η πιο ακριβή χώρα. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η μείωση των μισθών που επετεύχθη το προηγούμενο διάστημα δεν πέρασε και στις τιμές των προϊόντων, προκαλώντας κατακόρυφη πτώση της αγοραστικής δύναμης των ελλήνων καταναλωτών -βρίσκεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τους υπόλοιπους εταίρους μας.

Οι τιμές 20 προϊόντων

Εξετάζοντας τις ενδεικτικές τιμές 20 βασικών αγαθών στα σουπερμάρκετ (ρύζι, ψωμί, γάλα, αβγά, ελαιόλαδο κ.λπ.) σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο (περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Detailed Average Price Report November 2013) συμπεραίνει κανείς ότι η Ελλάδα στην πραγματικότητα έχει το ακριβότερο καλάθι, αν λάβει υπόψη του ότι οι έλληνες καταναλωτές πληρώνουν για να το αγοράσουν το μεγαλύτερο ποσοστό του μισθού τους σε σχέση με τους καταναλωτές στις άλλες τρεις χώρες.

Συγκεκριμένα για ένα καλάθι με 20 βασικά αγαθά που στην Ελλάδα κοστίζει συνολικά 63,4 ευρώ, ο έλληνας καταναλωτής που πληρώνεται σήμερα με τον βασικό (κατώτατο) μισθό των 586 ευρώ χρειάζεται να δαπανήσει το 10,81% των μηνιαίων αποδοχών του. Τα ίδια προϊόντα στην Ολλανδία κοστίζουν 50,3 ευρώ με τον ολλανδό εργαζόμενο που αμείβεται με 1.478 ευρώ κατώτατο μισθό να δαπανά μόλις το 3,4% των μηνιαίων εισοδημάτων του, δηλαδή περίπου τρεις φορές λιγότερο από τον Έλληνα.

Αντίστοιχα το ίδιο καλάθι στο Λουξεμβούργο κοστίζει 70,53 ευρώ. Και σε αυτήν τη χώρα όμως, όπου ο βασικός μισθός είναι 1.874, ο καταναλωτής που αμείβεται με τρεισήμισι φορές υψηλότερες αποδοχές από τον Έλληνα δαπανά το 3,7% των μηναίων αποδοχών του, δηλαδή σημαντικά λιγότερο. Τέλος, ο πορτογάλος καταναλωτής, ο οποίος και αυτός λόγω της οικονομικής κρίσης είδε όπως και οι Έλληνες τα εισοδήματά του να μειώνονται και μάλιστα λαμβάνει βασικό μισθό χαμηλότερο, μόλις 485 ευρώ, πληρώνει για την αγορά των 20 προϊόντων 46,48 ευρώ που αντιστοιχεί στο 9,58% των μηναίων αποδοχών του.

Γάλα και αβγά


Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η τιμή του γάλακτος. Οι Έλληνες καλούνται να πληρώνουν κατά μέσο όρο 1,28 ευρώ το λίτρο, ίδια τιμή με αυτήν που πληρώνουν οι καταναλωτές στο Λουξεμβούργο που έχουν εισοδήματα περίπου τρεισήμισι φορές υψηλότερα. Η νομοθεσία για τη διάρκεια του γάλακτος και τα δομικά προβλήματα της ελληνικής παραγωγής καθιστούν την Ελλάδα μία από τις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης.

Ανάλογο είναι και το παράδειγμα με την τιμή των αβγών καθώς οι έλληνες καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν την υψηλότερη τιμή ανάμεσα στις εξεταζόμενες χώρες, δηλαδή 2,84 ευρώ τη δεκάδα, όταν στην Ολλανδία η τιμή είναι στα 1,76 ευρώ, στην Πορτογαλία 1,60 ευρώ και στο Λουξεμβούργο 2,63 ευρώ.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι στο σύνολο των 20 βασικών αγαθών των οποίων οι τιμές εξετάζονται σε Ελλάδα, Ολλανδία, Πορτογαλία και Λουξεμβούργο, στη χώρα μας περίπου το 25% των προϊόντων πωλείται ακριβότερα και από τις χώρες αυτές. Συγκεκριμένα για το γάλα, το βούτυρο, τον καφέ, τα αβγά και το χαρτί υγείας οι έλληνες καταναλωτές πληρώνουν τις υψηλότερες τιμές.
Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ; ΕΔΩ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. ΠΑΤΑΞΤΕ ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.

Τι ζητούν οι Ελληνες (αστοί και πατριώτες) από την κυβέρνηση

Τι ζητούν οι Ελληνες (αστοί και πατριώτες) από την κυβέρνηση
13.01.2014
Συνήθως τα Μέσα τα τελευταία χρόνια, και ειδικώς οι εφημερίδες, ασκούν κριτική κατά το δοκούν και υποστηρίζουν κόμματα ή πρόσωπα που πολλές φορές αγνοούν την κοινωνία. Σπανίως προτείνουν και ακόμα πιο σπάνια λειτουργούν ως μια από τις ασφαλιστικές δικλίδες προστασίας του κοινού συμφέροντος.

Καλό θα είναι να θυμηθούμε ξανά τι θα ήθελαν οι Ελληνες αστοί και πατριώτες από τη σημερινή κυβέρνηση που κυρίως τους εκφράζει - ή θα έπρεπε να τους εκφράζει.Στηρίζεται σε απλές, τόσο γνωστές αλλά τόσο «ξεχασμένες» έννοιες-αξίες. Δικαιοσύνη, Ευνομία, Αξιοκρατία, Ισονομία, Εθνική και Εντιμη Διακυβέρνηση.

Με λίγα λόγια:
-Να προχωρήσει στην -πραγματική αυτή τη φορά- επανίδρυση του κράτους.Μόνο έτσι θα φανούν τόσο οι αδυναμίες όσο και το πλεονάζον ανθρώπινο δυναμικό του περίφημουΕλληνικού Δημοσίου. Και όχι να στηρίζεται στις άναρθρες κραυγές μικρόνοων πολιτικών, οι οποίοι, δήθεν, εξαγγέλλουν τη μείωση του κράτους αλλά στην ουσία ρίχνουννερό στον μύλο των πιο φανατικών ρουσφετο-κρατιστών.

-Να στηρίξει τον Ελληνα επιχειρηματία. Πρώτον, αφαιρώντας του τα κάθε είδους εμπόδια που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του. Δεύτερον, επιδοτώντας τον, ουσιαστικά, να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει νέες θέσεις ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ εργασίας, που είναι και το τελικό ζητούμενο. Τρίτον, σπάζοντας τα κάθε είδους ιδιωτικά μονοπώλια που έχουν δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες, με τη βοήθεια ή έστω την ανοχή του κράτους. Τέταρτον, δημιουργώντας ένα δίκαιο, σαφώς ελαφρύτερο αλλά σίγουρα αυστηρό φορολογικό σύστημα, το οποίο και θα διατηρήσει για τουλάχιστον μία δεκαετία ΧΩΡΙΣ αλλαγές και παραθυράκια. Πέμπτον, απαλλάσσοντάς τον από άδικες, επαχθείς και τελικά αναίτιες εισφορές, που τελικά ούτε στον εργαζόμενο είναι χρήσιμες ούτε τον εργοδότη βοηθούν στο να είναι συνεπής στη λειτουργία του.

-Να δημιουργήσει ένα ουσιαστικό, αξιοκρατικό, ΕΛΛΗΝΙΚΟ σύστημα Παιδείας. Ενα σύστημα που θα μείνει σταθερό για δεκαετίες, που θα στηρίζεται στην υπηρέτηση των Αξιών χάρη στις οποίες επιβίωσε ο Ελληνισμός επί τόσους αιώνες. Τα αποτελέσματα δεν θα φανούν άμεσα, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα δεν διαρκεί μια τετραετία...

-Να επιδιώξει να αφυπνίσει όλα εκείνα τα φωτεινά μυαλά, εδώ και σε όλη την υφήλιο, τα οποία θα δομήσουν ξανά τον πολιτισμό. Τον Πολιτισμό που, αν και ζούμε στην κοιτίδα του, τόσο έχουμε συκοφαντήσει.

-Να τιμήσει τους Λειτουργούς της Δικαιοσύνης, υπενθυμίζοντάς τους παράλληλα τη σημαντική συμβολή τους στην αναβίωση της Πατρίδας μας. Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου ο Πολίτης, ιδιώτης ή επιχειρηματίας, νιώθει ότι θα μπορεί να βρει το δίκιο του σωστά και, κυρίως, σύντομα αποτελεί ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ παράγοντα σωτηρίας και επαναλειτουργίας της χώρας μας.

-Να επανατοποθετήσει στη θέση που τους αξίζει τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Οχι όμως άκριτα και ρουσφετολογικά. Να επαναφέρει την αξιοκρατία στις κρίσεις, να τους δώσει ξανά τη χαμένη αξιοπρέπεια, να θυμίσει ξανά σε όλους ότι η ένταξη στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας δεν είναι απλώς μια διέξοδος επαγγελματικού προσανατολισμού...Και βέβαια, πάνω και πριν απ' όλα, να μας πείσει όλους ότι ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ της στόχος είναι η επανατοποθέτηση της Ελλάδας στον χάρτη των Μεγάλων Κρατών και η ανάκτηση για τους Ελληνες της απολεσθείσας Υπερηφάνιας και της χαμένης Αξιοπρέπειάς τους!


Ι. Ν. ΦΙΛΙΠΠΑΚΗΣ

ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΞΑΙΡΕΤΟ ΑΡΘΡΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: «Ρήτρα» Σόιμπλε...

«Ρήτρα» Σόιμπλε...


«Ρήτρα» Σόιμπλε...
Ενα κρίσιμο ερώτημα, που απασχολεί έντονα όσους αρνούνται να μείνουν στην επιφάνεια και στην «ευκολία» των πολιτικών συνθημάτων της εποχής, είναι αυτό που συνδέεται με τις διαρκείς βαρύτατες αγκυλώσεις και στρεβλώσεις στον τρόπο λειτουργίας τόσο της κρατικής μας μηχανής, όσο και της αγοράς και με την αναμφισβήτητη «συμβολή» τους στην πρόσφατη εθνική μας χρεωκοπία. Τι θα συνέβαινε, για παράδειγμα, αν ξαφνικά αύριο το πρωί οι δανειστές μας αποφάσιζαν να διαγράψουν πλήρως το ελληνικό χρέος; Εχουμε διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος; Εχουμε διορθώσει τις ατέλειες στην οργάνωση του κράτους μας; Εχουμε εκσυγχρονίσει τις δομές του; Εχουμε «πατάξει» τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά; Εχουμε πραγματοποιήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να εξορθολογισθεί η λειτουργία της οικονομίας και της αγοράς; Εν ολίγοις: είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε μια νέα, διαφορετική εθνική πορεία, που όχι μόνο δεν θα καταλήξει και πάλι στην πτώχευση, αλλά, αντίθετα, θα επαναφέρει τη χώρα στον δρόμο των επιτυχιών;
ΑΠΟ τη στήλη αυτή επαναλαμβάνουμε μονότονα τα τελευταία χρόνια, με τον κίνδυνο να θεωρηθούμε «γραφικοί», την άποψη ότι η λύση του ελληνικού δράματος δεν είναι τα δανεικά, δεν είναι η... επόμενη δόση. Το πολιτικό μας σύστημα, δυστυχώς, δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει ότι με τον τρόπο αυτό απλώς ανακυκλώνουμε τη μιζέρια μας. Συζητούμε για την προηγούμενη δόση και για τις δεσμεύσεις που τη συνόδευαν, συμφωνούμε ή διχαζόμαστε για την... επόμενη δόση και για τον χρόνο εκταμίευσής της. Ζούμε με -και για- τα δανεικά. Και βυθιζόμαστε ολοένα και πιο βαθειά στην ύφεση και στην απελπισία. Και βέβαια κανείς στη χώρα μέχρι σήμερα δεν ασχολήθηκε σοβαρά και υπεύθυνα με τη διαμόρφωση ενός νέου, φιλόδοξου και ελπιδοφόρου εθνικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση και για την ανάπτυξη. Κανείς δεν ασχολήθηκε πραγματικά με την εκπόνηση και την εφαρμογή ενός νέου, ρηξικέλευθου και επαναστατικού προγράμματος μεγάλων και καινοτόμων μεταρρυθμίσεων για την αναδιάρθρωση της εθνικής μας παραγωγής και την αύξηση του εθνικού μας προϊόντος. Ακόμη και σήμερα το εθνικό μας όραμα και το εθνικό μας άγχος είναι πότε θα ξαναβγούμε στις αγορές, για να... ξαναδανειστούμε!
ΙΔΙΑ, όμως, είναι η εικόνα και σε ό,τι αφορά την... περιβόητη «επανίδρυση» του κράτους. Την υποσχέθηκαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σε προεκλογικό χρόνο, όλοι σχεδόν οι εκλεγμένοι μας πρωθυπουργοί από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και δεν έγινε ποτέ. Το ελληνικό κράτος ήταν και δυστυχώς παραμένει, σαράντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας και σχεδόν τέσσερα μετά το πρώτο μνημόνιο, αναξιοκρατικό και κομματοκρατούμενο, σπάταλο και διεφθαρμένο, εξοργιστικά γραφειοκρατικό και παντελώς αναποτελεσματικό. Και βέβαια αποτελούσε και αποτελεί, όπως δεκάδες φορές έχουμε γράψει, μόνιμο «θερμοκήπιο» σκανδάλων. Οι κρατικές προμήθειες και συμβάσεις αξιοποιήθηκαν συστηματικά και κατά κόρον -όπως καθημερινά αποκαλύπτεται- από επίορκους και διαπλεκόμενους με επιχειρηματικά συμφέροντα πολιτικούς, προκειμένου να γεμίσουν είτε τα προσωπικά τους πορτοφόλια, είτε σε ορισμένες περιπτώσεις τα κομματικά ταμεία. Η κρατική μας μηχανή παράγει εδώ και δεκαετίες μόνον ελλείμματα, οικονομικά και ηθικά. Και όχι μόνον αυτό. Συχνά, αν όχι πάντα, αποτελεί τροχοπέδη και για την ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα, στην οποία παρεμβαίνει με απαρχαιωμένες και αντιπαραγωγικές μεθόδους, αλλά και ενίοτε με ύποπτα κίνητρα και αδιαφανείς σκοπιμότητες...
ΕΙΝΑΙ αυτονόητο ότι αν όλα αυτά δεν αλλάξουν και μάλιστα με τρόπο ριζικό και μόνιμο, αν η χώρα δεν προχωρήσει ταχύτατα στην «επανίδρυση» του κράτους και στον εκσυγχρονισμό της αγοράς, με γενναίες μεταρρυθμίσεις και επαναστατικές αλλαγές, θα συνεχίσει να δημιουργεί «μαύρες τρύπες» και χρέη. Καλοί οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά αυτό δεν στηρίχθηκε ούτε στην εξυγίανση της οικονομίας μας, ούτε στη δημιουργία ενός μικρότερου, ευέλικτου και αποτελεσματικού κράτους. Στηρίχθηκε στην υπερφορολόγηση των πολιτών, σε οριζόντιες επώδυνες περικοπές των εισοδημάτων τους και σε πρόχειρα και βιαστικά «μαζέματα» του ευρύτερου δημοσίου τομέα, που έγιναν έτσι... χωρίς σχέδιο. Ολα αυτά δεν μπορούν να συνεχιστούν το 2014 ή τα επόμενα χρόνια. Είναι, λοιπόν, βέβαιο ότι όσο και αν «κουρευτεί» το χρέος μας, όσο και αν επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του, όσο και αν μειωθούν τα επιτόκια, η χώρα δεν θα εξέλθει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης αν δεν λύσει επιτέλους τα μεγάλα διαρθρωτικά της προβλήματα. «Οι Ελληνες δεν έχουν κράτος», είπε προχθές ο Σόιμπλε και έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να μας ετοιμάσουν νέο μνημόνιο, με... ρήτρα μεταρρυθμίσεων! Δεν ντρέπονται οι πολιτικοί μας; Πού είναι το εθνικό μας σχέδιο; Τι περιμένουν; Και άλλους συμβιβασμούς; Και άλλες ταπεινώσεις; Ετσι ονειρεύονται την Ελλάδα μας; Αποικία χρέους για τα επόμενα 50 χρόνια; «Δημοκρατία» της... τρόικας;

ΠΗΓΗ ΕΝΙΚΟΣ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΟΣ! ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ.

Το φιάσκο των δημάρχων

Το φιάσκο των δημάρχων

Απίστευτη ένδεια αξιόπιστων υποψηφίων για την Αυτοδιοίκηση
Υποψηφιότητες που γυρίζουν το ρολόι του χρόνου σε αλήστου μνήμης εποχές στις οποίες κυριαρχούσε μια πελατειακή και μικροκομματική λογική επιστρατεύουν τα κόμματα εν έτει 2014, αρνούμενα να ακούσουν τα μηνύματα των καιρών αλλά και των τοπικών κοινωνιών. Με αναπόφευκτη συνέπεια η προσπάθεια των κομμάτων - κυρίως σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - να καταλήγει σε υποψηφιότητες-φιάσκο σε δήμους, πρωτεύουσες νομών αλλά και σε περιφέρειες. Η δυστοκία εξεύρεσης αξιόπιστων και ικανών υποψηφίων είναι εμφανής. Η ένδεια προσώπων οδηγεί σε επιστράτευση φθαρμένων κομματικών στελεχών, τα οποία δεν μπορούν να εμπνεύσουν και κυρίως να πείσουν τους πολίτες.  Και αυτό σε περίοδο κατά την οποία η Αυτοδιοίκηση καλείται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, με δημάρχους και περιφερειάρχες ικανούς να διοικήσουν και να αξιοποιήσουν κοινοτικά και άλλα κονδύλια.



Πολλαπλασιάζονται με μεγάλη ταχύτητα οι μαύρες τρύπες για τη Νέα Δημοκρατία σε δήμους και περιφέρειες και αυξάνονται τα προβλήματα που υπάρχουν σε πολλές περιοχές της χώρας. Η αδυναμία κατάρτισης ενός αποτελεσματικού στρατηγικού σχεδίου για τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως παραδέχονται αρκετοί υπουργοί στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, προκαλεί ήδη εντάσεις σε δήμους και περιφέρειες.

Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το εμφυλιοπολεμικό κλίμα με τις δυο γαλάζιες υποψηφιότητες, αυτή του νυν περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα και του βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης Ι. Ιωαννίδη δημιούργησαν αναστάτωση στη ΝΔ σε μια χρονική στιγμή που οι προβολείς είχαν πέσει στον ΣΥΡΙΖΑ με την υπόθεση της υποψηφιότητας του Θ. Καρυπίδη στην Δυτ. Μακεδονία αλλά και του  Οδ. Βουδούρη στην Πελοπόννησο.

Ποιος θα είναι ο εκλεκτός;
Παράλληλα, το έντονο παρασκήνιο για το ποιο στέλεχος από τον χώρο της ΝΔ θα δώσει τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών σε δήμους όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αλλά και σε περιφέρειες όπως η Αττική εξουδετερώνει το κεντρικό γαλάζιο επιχείρημα ότι «οι κοινωνίες επιλέγουν και το κόμμα στηρίζει».

Η ηγετική ομάδα της ΝΔ «κατάφερε», όπως λένε κορυφαία στελέχη του κόμματος, 100 μέρες πριν από τις κάλπες για την αυτοδιοίκηση να μην έχει αποφασίσει ποιος ή ποια θα δώσει τη μάχη για τους μεγάλους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και για την Περιφέρεια Αττικής δημιουργώντας κλίμα αβεβαιότητας. Ακόμα και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κάστρο της ΝΔ, έγινε το ακατόρθωτο: εμφύλιος με δυο υποψηφιότητες, με τον κ. Ιωαννίδη να έχει την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου.

Το αρχικό σχέδιο της ΝΔ να μη δοθεί χρίσμα δεν απέδωσε θετικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής και φαίνεται ότι έχει περιπλέξει την κατάσταση. Και αυτό διότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει επίσημη υποψηφιότητα, παρά το γεγονός ότι στο παρασκήνιο έχουν γίνει επαφές όπως και δημοσκοπήσεις, αλλά και έχει δοθεί το πράσινο φως, εμφανίζονται πολλοί υποψήφιοι δημιουργώντας σύγχυση. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει μεγάλη ενόχληση για την ομάδα που χειρίστηκε τους τελευταίους μήνες τον φάκελο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Με αφορμή και την υπόθεση Τζιτζικώστα, ο οποίος παράκουσε την εντολή του Πρωθυπουργού να μετακινηθεί από την περιφέρεια στον Δήμο Θεσσαλονίκης και να βρεθεί αντίπαλος του νυν δημάρχου Ι. Μπουτάρη, ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρ. Παπαμιμίκος έγινε αποδέκτης αυστηρών συστάσεων και παρατηρήσεων από τον κ. Σαμαρά. Το ζήτημα από εδώ και στο εξής είναι να προλάβει η ΝΔ να κλείσει τις μαύρες τρύπες και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα όπου υπάρχουν.

Πονοκέφαλος η πρωτεύουσα
Μείζον θέμα παραμένει η μάχη στον Δήμο Αθηναίων και το πρόσωπο που θα είναι υποψήφιος. Εξ αρχής υπήρξαν κρούσεις στην Ολγα Κεφαλογιάννη, που αρνήθηκε και δεν θέλησε καν να το συζητήσει, στην Φωτεινή Πιπιλή, που ήταν ανένδοτη καθώς της προτάθηκε πολύ αργά,  αλλά και στον Ν. Δένδια, που δεν ήθελε να εγκαταλείψει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Κάποια στιγμή ετέθησαν στο τραπέζι και ονόματα όπως των  Γ. Πατούλη και Κ. Μίχαλου, αλλά και του δημοτικού συμβούλου  Γ. Αμυρά, που όμως απερρίφθησαν. Υπό τις παρούσες συνθήκες, απρόβλεπτη μεταβλητή είναι ο βουλευτής και πρώην δήμαρχος Ν. Κακλαμάνης που επιμένει στην υποψηφιότητά του, ενώ έχει ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Νέα δεδομένα όμως προέκυψαν με την κίνηση του βουλευτή Β' Αθηνών Αρ. Σπηλιωτόπουλου να δηλώσει «παρών». Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει εισήγηση στο Μέγαρο Μαξίμου να είναι αυτός ο εκλεκτός της ΝΔ στην πρωτεύουσα με το επιχείρημα ότι έχει υψηλό ποσοστό διείσδυσης και απήχησης στην Κεντροαριστερά.
Την τελική απόφαση θα λάβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όπως έγινε και στην περίπτωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου έδωσε την έγκρισή του για την υποψηφιότητα  Ιωαννίδη. Πάντως, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ που υποστηρίζουν ότι το κόμμα, όπως διαμορφώθηκε το κλίμα, καλό θα ήταν να απεμπλακεί, να μη δώσει χρίσμα και εμμέσως να στηρίξει τον νυν δήμαρχο Γ. Καμίνη.

«Κίνημα» υπέρ Μπουτάρη
Μεγάλη εκκρεμότητα υπάρχει στον Δήμο Θεσσαλονίκης μετά την άρνηση Τζιτζικώστα, ενώ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το αστικό κομμάτι της ΝΔ στην πόλη υποστηρίζει την επανεκλογή Μπουτάρη, τον οποίο θεωρούν εξαιρετική υποψηφιότητα και βουλευτές όπως η Ντόρα Μπακογιάννη (είχε την ίδια άποψη και το 2010) και η Φωτεινή Πιπιλή. Το γαλάζιο κίνημα υπέρ Μπουτάρη αυξάνεται, στο τραπέζι μπήκε και το όνομα της βουλευτού Ελενας Ράπτη και οι πιο μυημένοι υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται στο τέλος η ΝΔ να μην έχει υποψήφιο και να στηριχθεί εμμέσως ο νυν δήμαρχος.

Στην Περιφέρεια Αττικής ακόμα δεν έχει βρεθεί υποψήφιος για τη ΝΔ, ενώ αρνήθηκε να μπει στη μάχη ο Ανδρ. Παχατουρίδης που προτίμησε να μείνει στον Δήμο Περιστερίου. Τις τελευταίες ώρες υπάρχουν εισηγήσεις και σε αυτήν περίπτωση να μην υπάρξει υποψήφιος και να στηριχθεί εμμέσως ο νυν περιφερειάρχης  Ι. Σγουρός.



Δυσκολίες και στην περιφέρεια
Μέχρι στιγμής η ΝΔ υπολογίζει ότι πολύ καλύτερα θα είναι τα πράγματα σε περιφέρειες που θα δώσουν και το πολιτικό στίγμα το βράδυ των εκλογών και ευελπιστεί ότι μπορεί να κερδίσει ακόμα και 9 από τις 13. Επενδύει σε περιφέρειες, όπως της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, όπου υποψήφιοι θα είναι οι περιφερειάρχες  Αλ. Καχριμάνης και Κ. Αγοραστός. Στη Δυτ. Μακεδονία μετά τα όσα έγιναν και με τον Θ. Καρυπίδη ελπίζουν σε επανεκλογή του νυν περιφερειάρχη  Γ. Δακή. Στη Στερεά Ελλάδα έχει δυναμική και απήχηση η υποψηφιότητα του δημάρχου Καρπενησίου  Κ. Μπακογιάννη, αλλά πρέπει η ΝΔ να αντιμετωπίσει και την υποψηφιότητα του πρώην υφυπουργού Αθ. Γιαννόπουλου. Στην Πελοπόννησο, έστω και με βαριά καρδιά, η ΝΔ θα υποστηρίξει τον νυν περιφερειάρχη Π. Τατούλη, αν και εξ αρχής ήταν αρνητική. Στην Κρήτη ασθενής είναι η υποψηφιότητα του Σερ. Τσόκα και ως εκ τούτου θεωρείται ότι ο νυν περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης (ΠαΣοΚ) θα είναι νικητής στον δεύτερο γύρο. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν στη Δυτ. Ελλάδα όπου η υποψηφιότητα του Γ. Παπαναστασίου είναι «άνευρη» και ήδη υπάρχουν σκέψεις για νέο υποψήφιο από την Αχαΐα. Στο Νότιο Αιγαίο θα είναι υποψήφιος ο  Γ. Χατζημάρκου, στο Βόρειο Αιγαίο η Χριστιάνα Καλογήρου και στην Ανατ. Μακεδονία - Θράκη ο Γ. Παυλίδης. Ο πρόσφατος σεισμός στην Κεφαλονιά έφερε δεύτερες σκέψεις για τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπ. Σπύρου, καθώς τον επικρίνουν για ελλιπή προετοιμασία και σχέδιο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.  
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: 
ΑΥΤΑ ΠΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΟΤΑΝ ΔΙΑΛΕΓΟΥΝ ΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥ ΣΩΛΗΝΑ. ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΤΕ. ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΣΑΣ. Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΕΟΥΣ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΘΑΡΤΟΥΣ ΟΧΙ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ. ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΛΙΓΕΣ ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ.

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΕΚΑΝΑ ΟΤΙ ΜΟΥ ΖΗΤΟΥΣΕ Η ΜΕΡΚΕΛ



Έκανα ό,τι μου είπε η Μέρκελ. Αυτό το άλλοθι αρχίζει και χτίζει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, πιστεύοντας ότι λέγοντας ψέμα στο ψέμα θα αποφύγει το Ειδικό Δικαστήριο, όταν τηρηθεί επιτέλους η δέσμευση περί «μίας Εξεταστικής για το πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο». Μια Εξεταστική που όταν γίνει θα ρίξει φως σε όλα, όπως και γιατί ο πρώην πρωθυπουργός αρνήθηκε το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους το 2010.

Ο κ. Παπανδρέου σε ομιλία του στο London School of Economics ισχυρίστηκε (σύμφωνα με τα «ΝΕΑ») ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ ήταν αυτή που επέβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα «διάσωσης» («Μνημόνιο»), επειδή, όπως εξήγησε, δεν εμπιστευόταν την Κομισιόν για την επίβλεψη του προγράμματος. Δηλαδή ο Γ. Παπανδρέου ομολογεί ότι έλεγε ψέματα και ότι δεν μπορούσε να μιλήσει, αφού επί της ουσίας τον... εκβίαζε!

«Οταν οι αγορές έλεγαν ότι θα πτωχεύσουμε δεν είχα πού να πάω» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός, επιχειρώντας να πείσει ότι ήταν «πιόνι» στις εξελίξεις που οδήγησαν την Ελλάδα στην τραγωδία των μνημονιακών πολιτικών, τις οποίες πληρώνει ο ελληνικός λαός με δάκρυα και αίμα.
Οι όψιμες δηλώσεις του κ. Παπανδρέου περίπου τέσσερα χρόνια μετά το διάγγελμα του Καστελόριζου, που θα οδηγούσε τους Ελληνες στην Ιθάκη(!), και έπειτα από τόσες ομιλίες και δηλώσεις για το πώς έσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία προκαλούν ερωτηματικά.

Ο πρώην πρωθυπουργός επιλέγει για άλλη μια φορά να μην πει την αλήθεια όταν, όπως έχει αποκαλύψει ο τότε επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν, μέσα από ντοκιμαντέρ του γαλλικού καναλιού Canal+, είχε ζητήσει την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009, ούτε δύο μήνες αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Ο κ. Στρος Καν αναφέρει ο ίδιος την πληροφορία, υπογραμμίζοντας μάλιστα την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο κ. Παπανδρέου.

Πριν μάλιστα από τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, ο κ. Παπανδρέου είχε προειδοποιήσει δημοσίως τους ηγέτες της Ε.Ε. ότι αν δεν συμφωνήσουν σε ένα πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, θα καταφύγει στο ΔΝΤ. Είχε προηγηθεί η οδυνηρή εμπειρία του Νταβός, όπου ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε αντιμέτωπος με την ανησυχία παραγόντων των αγορών, δεχόμενος καταιγισμό ερωτήσεων για το αν θα κηρύξει στάση πληρωμών και πότε θα ζητήσει διεθνή βοήθεια.

Μάλιστα, ο Γάλλος δημοσιογράφος που είχε πάρει τη συνέντευξη είχε υποστηρίξει ότι: «Αυτό που μου είπε ο Στρος Καν -πρέπει να σας επισημάνω ότι δεν το έχουμε βάλει στο ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί την Κυριακή- είναι πως μερικές μέρες μετά τη νίκη του κ. Παπανδρέου, ο Έλληνας πρωθυπουργός του είπε επί λέξει: “Είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα. Νομίζεις ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα να μας βοηθήσει;” Ο διευθυντής του ΔΝΤ του απάντησε ότι “θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό, αλλά δεν νομίζω ότι η Ε.Ε. θα σας άφηνε να έρθετε σε εμάς”. “Μην ανησυχείς για την Ευρώπη” του είπε ο Παπανδρέου. “Εγώ μπορώ να τους πείσω”».

 
 
 ΠΗΓΗ http://amethystosbooks.blogspot.gr

ΜΟΙΡΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΕ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Η απόφαση για σταυροδοσία και αύξηση του αριθμού υποψηφιων στις εκλογές είναι σωστή απλώς οι υποψήφιοι θα πρέπει να κατανεμηθούν στις 13 περιφέρειες ώστε να μην χρειάζεται να απευθύνονται σε 9.000.000 ψηφοφορους διότι όντως αυτό θα απαιτήσει υπερβολικές δαπάνες και θα τους κάνει εξαρτημένους απο την διαπλοκή και τα κανάλια.

Εκλογή ευρωβουλευτών με σταυρό

Συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου

Εκλογή ευρωβουλευτών με σταυρό, αντί λίστας, προωθεί η κυβέρνηση

Εκλογή ευρωβουλευτών με σταυρό, αντί λίστας, προωθεί η κυβέρνηση

Συγκεκριμένα, αποφάσισαν στις ερχόμενες εκλογές, να μην ισχύει η λίστα στα ευρωψηφοδέλτια αλλά να γίνουν με σταυρό προτίμησης και να διπλασιαστεί ο αριθμός των υποψηφίων ευρωβουλευτών (από 21 σε 42) σε κάθε ψηφοδέλτιο.

Αναλόγως του ποσοστού που θα λαμβάνει το κόμμα, θα εκλέγονται και οι πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης. Ωστόσο, ακόμη ερευνάται τι αριθμό σταυρών θα έχει τη δυνατότητα ο ψηφοφόρος να βάζει.
Η απόφαση τους αυτή, σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές, ελήφθη για να υπάρχει πιο άμεση αντιπροσώπευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και να ανανεωθεί η «επετηρίδα» των υποψηφίων ευρωβουλευτών με νέα πρόσωπα που προέρχονται από την κοινωνία και όχι από κομματικούς μηχανισμούς.

ΠΗΓΗ: ΙΝ.GR

Σωστη η αποφαση για σταυροδοσια στις ευρωεκλογες

Το σωστο να λεγεται. Ειναι θετικη η προθεση της κυβερνησης να καταργησει αμεσως την λιστα στις ευρωεκλογες και να κατεβουν 42 υποψηφιοι για καθε κομμα με σταυρο. Σε αυτο εχουν δικιο Σαμαρας-Βενιζελος και θα πρεπει να το δεχτουν ολα τα κομματα. Ο πλουραλισμος και η δημοκρατικη επιλογη ενισχυονται.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"