ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

ΈΡΕΥΝΑ «Κ»: Τα… «ελληνικά χωριά» της Βουλγαρίας

ΈΡΕΥΝΑ «Κ»: Τα… «ελληνικά χωριά» της Βουλγαρίας (φωτό)

Δημοσιεύθηκε στις

Kentriki2
Αποστολή: Βαγγέλης Στολάκης
Μεσημέρι Κυριακής 29ης Δεκεμβρίου και η εικόνα στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα δεν μαρτυρά πως λίγες ημέρες αργότερα και πιο συγκεκριμένα παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιάς, ένα ολόκληρο… ελληνικό χωριό θα περνούσε τα σύνορα για να αλλάξει το χρόνο στη Βουλγαρία. Αντιθέτως μάλιστα! Η συγκεκριμένη Κυριακή είναι συνηθισμένη, με τα καταστήματα στη γειτονική χώρα να λειτουργούν κανονικά και τους Έλληνες να την επισκέπτονται είτε για να ψωνίσουν τα απαραίτητα της εβδομάδας που ξεκινά, είτε για να γευματίσουν οικονομικά σε κάποιο εστιατόριο, είτε για να δουν συγγενικά τους πρόσωπα που λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα… τα μάζεψαν κι έφυγαν. Γιατί στις βουλγάρικες περιοχές κοντά στον μεθοριακό σταθμό «Κουλάτα-Προμαχώνα» δεν συναντά κανείς μόνο επιχειρηματίες, εργαζόμενους και… τζογαδόρους αλλά και συνταξιούχους που μετανάστευσαν και σήμερα, όπως αναφέρουν στην «Κ»…, «ζουν σαν βασιλιάδες».
Το ελληνικό στοιχείο στην περιοχή είναι έντονο από τη στιγμή που κάποιος θα περάσει τα σύνορα. Ο Βούλγαρος αστυνομικός σε σπαστά ελληνικά υποδέχεται τους εκδρομείς και ελέγχει ταυτότητες, διαβατήρια και τις πράσινες κάρτες των οχημάτων. Λίγα μέτρα παρακάτω στα δεξιά ξεπροβάλλει το πρώτο κατάστημα Ελλήνων, για να ακολουθήσουν και άλλα που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας και του αυτοκινήτου, όσο πλησιάζουμε τις πρώτες βουλγαρικές πόλεις που απέχουν μόλις λίγα χιλιόμετρα από την Ελλάδα.
 Τόποι… επενδύσεων
Πετρίτσι, Μέλνικ, Σαντάνσκι και Μπλακόεβγκραντ άλλωστε είναι ορισμένες από τις περιοχές όπου τα τελευταία χρόνια τείνουν να γίνουν οι… «ελληνικές» πόλεις της Βουλγαρίας, εξαιτίας της έντονης επιχειρηματικής και όχι μόνο δραστηριότητας που επιδεικνύουν κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας. Σύμφωνα με τους ίδιους το φιλόξενο φορολογικό περιβάλλον, η σταθερότητα των νόμων, η απουσία γραφειοκρατίας, οι υψηλοί μισθοί-συγκριτικά με την Ελλάδα του μνημονίου- σε συνδυασμό με τη «φθηνή ζωή» είναι οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους περιοχές της γειτονικής χώρας «γεμίζουν» με Έλληνες. Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία βρίσκεται στην 51η θέση ανάμεσα σε 183 χώρες με βάση την ευκολία στο επιχειρείν, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα και την International Finance Corp. Η Ελλάδα έχασε πέρυσι 12 θέσεις στην κατάταξη, για να βρεθεί στην 109η.
Όπως αναφέρει στην «Κ» η επιχειρηματίας, Αναστασία Δρογούδη που εγκατέλειψε τη Θεσσαλονίκη και τα τελευταία δυόμιση χρόνια δραστηριοποιείται στη Σόφια στον τομέα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων «η ζωή στη Βουλγαρία κοστίζει ακριβώς το μισό από ό,τι στην Ελλάδα. Για παράδειγμα με ένα λέβα, δηλαδή 0,50 ευρώ αγοράζω ενάμιση λίτρο αναψυκτικό, όταν η ίδια ποσότητα στην Ελλάδα κοστίζει τουλάχιστον δυο ευρώ». «Σίγουρα οι Έλληνες επιχειρηματίες βοηθούν και στη μείωση της ανεργίας στη Βουλγαρία. Στη Σόφια τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως δεν ξεπερνά το 7,5%» λέει. Τον… «φορολογικό» αυτό παράδεισο όμως δεν έχουν ανακαλύψει μόνο οι Έλληνες αφού στη γειτονική χώρα επενδύσεις εκατομμυρίων τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει Κινέζοι, Ρώσοι και Γερμανοί. «Με το που ανοίγεις την επιχείρησή σου αποκτάς όλα τα δικαιώματα της Βουλγάρικης Δημοκρατίας» συμπληρώνει η κ. Δρογούδη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται κατά καιρούς στη δημοσιότητα οι Έλληνες αποτελούν τον τρίτο μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στη χώρα, με επενδύσεις που ξεπερνούν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Όπως επισημαίνει η κ. Δρογούδη «μόνο στην πρωτεύουσα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου δραστηριοποιούνται περίπου 8.500 Έλληνες, μεταξύ αυτών και ισχυροί κολοσσοί όπως είναι η Coca Cola». Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Βασίλ Βάλτσεφ μιλώντας στην «Κ» τον περασμένο Νοέμβρη είχε υποστηρίξει πως αυτή την περίοδο δραστηριοποιούνται στη χώρα του 300 μεγάλες επιχειρήσεις και χιλιάδες μικρές και μεσαίες. Ο ίδιος έκανε επίσης λόγο για ευέλικτη νομοθεσία που επιτρέπει το επιχειρείν.
Kentriki1
 Από «ζητιάνοι»… βασιλιάδες
Βέβαια εκτός από τους Έλληνες που επισκέπτονται τις κοντινές βουλγαρικές πόλεις για ψώνια και εργασία υπάρχουν και εκείνοι που αποφάσισαν να μεταναστεύσουν. «Στην αρχή ήρθα στο Πετρίτσι για να κάνω τα δόντια μου. Μια επέμβαση στις Σέρρες κόστιζε περίπου τρεις χιλιάδες ευρώ ενώ εδώ την έκανα μόλις με εξακόσια ευρώ. Στη συνέχεια πηγαινοερχόμουν για ψώνια, μέχρι που πήρα την απόφαση να μεταναστεύσω. Είναι η δεύτερη φορά. Στα 20 πήγα στη Γερμανία για δουλειά. Γύρισα στην Ελλάδα, αλλά η σύνταξή μου τώρα ανέρχεται μόλις σε 530 ευρώ. Στην Ελλάδα θα ήμουν ζητιάνος, εδώ ζω σαν βασιλιάς» σχολιάζει στην «Κ» ο Κ. Μ., 67 ετών ο οποίος, όπως μας αναφέρει «προσπαθεί να φέρει και το γιο του με την οικογένειά του στη Βουλγαρία για να ζήσουν όλοι μαζί».
Φορολογικός παράγοντας
Μιλώντας στην «Κ» ο επιχειρηματίας Παύλος Πεζιρκιάδης, ο οποίος δραστηριοποιείται για αρκετές δεκαετίες στο χώρο της θέρμανσης και πριν από τέσσερα χρόνια αποφάσισε να μεταφέρει στην έδρα της επιχείρησής του από το Κιλκίς στο Πετρίτσι υπογραμμίζει ότι το κίνητρο της επιλογής του ήταν ο φορολογικός παράγοντας. «Πέρσι η επιχείρησή του έκανε τζίρο 1,3 εκ. ευρώ και από αυτά φορολογήθηκα στη Βουλγαρία, δυο χιλιάδες λέβα, δηλαδή χίλια ευρώ. Στην Ελλάδα την τελευταία χρονιά πλήρωσα στην εφορία 340.000 ευρώ» αναφέρει. Συμπληρώνει μάλιστα ότι εξαιτίας των χαμηλών φορολογικών συντελεστών έχει τη δυνατότητα να «ρίξει» τις τιμές του. «Οι πελάτες μου είναι κατά 90% Έλληνες. Έφυγα από το Κιλκίς γιατί δεν μπορούσα να ζήσω. Ό,τι έβγαζα μου το έπαιρνε το κράτος» λέει και τονίζει πως στο Πετρίτσι ανοίγουν κατά μέσο όρο 40 επιχειρήσεις την ημέρα. Ο ίδιος όπως λέει πηγαινοέρχεται μαζί με το γιο του στην Ελλάδα καθημερινά και την περίοδο που «πέφτει πολλή δουλειά» νοικιάζει σπίτι στη Βουλγαρία. Σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα λέει ότι «οι Βούλγαροι θέλουν να αρπάξουν όσα περισσότερα μπορούν από τους Έλληνες. Για το λόγο αυτό υπάρχουν άλλες τιμές για τους Έλληνες». Υπογραμμίζει επίσης πως στην επιχείρησή του απασχολεί αποκλειστικά Έλληνες υπαλλήλους.
Συνεχίζοντας την πορεία μας προς το Μέλνικ, γνωστό και ως «Μετέωρα της Βουλγαρίας» και ξακουστό για τα περίφημα κρασιά του, σε απόσταση μόλις 12 χιλιομέτρων από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, συναντάμε δεκάδες ελληνικά καταστήματα. Αρκετά ήταν επίσης και τα αυτοκίνητα με τις ελληνικές πινακίδες στο απέναντι ρεύμα που είχαν πάρει το δρόμο της επιστροφής. Φαίνεται ότι τα ψώνια για το γιορτινό τραπέζι είχαν ολοκληρωθεί. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα και αυτοί που προτίμησαν να… φουλάρουν το αυτοκίνητό τους σε κάποιο από τα πολλά πρατήρια υγρών καυσίμων που βρίσκονται δεξιά και αριστερά της κεντρικής οδικής αρτηρίας αφού η τιμή του λίτρου για τη βενζίνη 95 οκτανίων δεν ξεπερνά το 1,30 ευρώ. Φτάνοντας στον προορισμό μας, στην κεντρική μπουτίκ κρασιών ο καταστηματάρχης αν και Βούλγαρος μας εξυπηρετεί σε άπταιστα ελληνικά. «Μάθαμε τη γλώσσα αφού καθημερινά συναναστρεφόμαστε με πολλούς Έλληνες πελάτες που έχουμε» αναφέρει στην «Κ». Σημειώνεται πως πλέον στη Βουλγαρία, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι όμως της Ευρωζώνης, οι συναλλαγές Ελλήνων- Βουλγάρων γίνονται σε ευρώ και δεν απαιτείται το συνάλλαγμα προκειμένου να πραγματοποιηθεί κάποιου είδους συναλλαγή.
photo 2-1 
«Ζώνες μηδενικής φορολογίας»
Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Χρήστος Μέγκλας αναφέρει πως «ένας επιχειρηματίας έχει σκοπό το κέρδος. Για το λόγο αυτό δεν συμφέρει κάποιον να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα, με το αφιλόξενο φορολογικό περιβάλλον και τους νόμους που αλλάζουν από τη μια ημέρα στην άλλη. Στη Βουλγαρία με εκατό ευρώ μπορείς να δημιουργήσεις τη δική σου επιχείρηση και με φορολογία μόλις 10%». Τονίζει επίσης πως βάσει της τελευταίας απογραφής συγκριτικά με αυτή του 2001 ο πληθυσμός του νομού Σερρών έχει μειωθεί κατά 20.000 ευρώ, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν μπει περίπου χίλια «λουκέτα» στην περιοχή. Ο κ. Μέγκλας εκτιμά επίσης πως τα χαμηλά ποσοστά όσων ασχολούνται με τη μεταποίηση στις Σέρρες- μόλις το 14%- οφείλονται στο γεγονός ότι πολλές βιοτεχνίες βρίσκονται εκτός συνόρων, ενώ δεν είναι λίγοι οι Σερραίοι που πηγαινοέρχονται καθημερινά προκειμένου να εργαστούν στις εκεί βιοτεχνίες. Θεωρεί μάλιστα πως το φαινόμενο θα γιγαντωθεί σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες, όπως είναι η καθιέρωση μηδενικών φορολογικών ζωνών.
 «Μισθοί άνω του χιλιάρικου» 
Τη γειτονική Βουλγαρία όμως επιλέγουν εκτός από τους Σερραίους και αρκετοί κάτοικοι της Δράμας και του Κιλκίς. Σύμφωνα με τον Γιώργο Σαυρίδη, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Δράμας «αρκετές γυναίκες περνάνε τα σύνορα για να δουλέψουν στις βιοτεχνίες Ελλήνων στη Βουλγαρία και πιο συγκεκριμένα του Γκότσε Ντέλτσεφ. Μένουν εκεί και επιστρέφουν τα Σαββατοκύριακα. Οι άνδρες δραστηριοποιούνται κυρίως στις μεταφορές και την οικοδομή. Ενώ στην Ελλάδα οι κατασκευές βρίσκονται στα τάρταρα, η γειτονική χώρα επιδεικνύει σημαντική οικοδομική δραστηριότητα». Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας μάλιστα κάνει λόγο για μισθούς που ξεκινούν από 1000 ευρώ και μπορούν να αγγίξουν τα 1500 ευρώ. Ο ίδιος συμπληρώνει επίσης ότι και οι αγρότες επιλέγουν τα χωράφια… Βουλγαρίας, είτε αγοράζοντάς τα, είτε ενοικιάζοντάς τα, προκειμένου να καλλιεργήσουν… πατάτες Νευροκοπίου.
photo 3
Πρωτοχρονιά εκτός συνόρων
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον επικεφαλής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Σμόλιαν της βουλγαρικής συνοριακής αστυνομίας, Μπόικο Μποζκόφ, το διήμερο 31.12 και 01.01 περισσότερα από 39.500 άτομα και 13.000 αυτοκίνητα πέρασαν από τα σημεία ελέγχου της συνοριακή διόδου. Όπως υποστήριξε ο ίδιος η κίνηση των οχημάτων ήταν χωρίς να σχηματιστούν ουρές αυτοκινήτων. Πιο συγκεκριμένα περισσότερα από 20.000 άτομα πέρασαν στη Βουλγαρία για το νέο έτος και αντίστοιχα πάνω από 19.500 ήλθαν στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: http://www.karfitsa.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: 
ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ Η ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ. ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ; ΜΕ ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ; ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ. ΜΙΚΡΕΣ ΜΕΣΑΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΦΥΓΕΙ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΕ ΜΥΘΟΥΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ...

Γιατί μεταναστεύουν οι ελληνικές εταιρείες


Γιατί μεταναστεύουν οι ελληνικές εταιρείες

Του Λεωνιδα Στεργιου
Ηταν στραβό το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα, ήρθε και η κρίση, δίνοντας το τελικό χτύπημα. Σήμερα εκτιμάται ότι περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις έχουν μετοικήσει στο εξωτερικό, κυρίως σε Βουλγαρία, Αλβανία, Τουρκία, Κύπρο, Λονδίνο και Ολλανδία.Στη γραφειοκρατία, στις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και τις πανάκριβες υπηρεσίες, η κρίση προσέθεσε την έλλειψη τραπεζικής χρηματοδότησης και κυρίως της αξιοπιστίας των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.Κατά τη διάρκεια της έρευνας της «Κ», διαπιστώθηκαν τέσσερα κύματα μετανάστευσης ελληνικών επιχειρήσεων.
Τα τέσσερα κύματα
Στην αρχή της κρίσης (2010), οι πιο τολμηροί ήταν κυρίως μεσαίες επιχειρήσεις από τον κλάδο των υπηρεσιών ή μικρές βιοτεχνικές μονάδες.
Σε αυτό το πρώτο κύμα «μεταναστών» ήταν πολλές επιχειρήσεις από τον κλάδο των διεθνών μεταφορών ή σχετικών με τον κλάδο των φορτηγών (π.χ. εταιρείες μετακομίσεων). Οι επιχειρήσεις αυτές προτίμησαν κυρίως τη Βουλγαρία και την Ολλανδία.
Το δεύτερο κύμα (2011) ήταν μικρότερες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, οι οποίες προτίμησαν κυρίως την Κύπρο και το Λονδίνο (οι πιο τολμηρές πήγαν ΗΠΑ ή Αυστραλία) με στόχο να μειώσουν το λειτουργικό κόστος, τις μη μισθολογικές δαπάνες και κυρίως για να συνεργαστούν με τράπεζες του εξωτερικού, και να αποκαταστήσουν ένα πιο αξιόπιστο προφίλ έναντι των ξένων πελατών και προμηθευτών.
Το τρίτο κύμα (2012) μετοίκισης επιχειρήσεων προήλθε από την πολιτική αβεβαιότητα εν όψει των δύο εκλογικών αναμετρήσεων και του φόβου εξόδου της Ελλάδας της Ευρωζώνης.
Οπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, σχεδόν οι μισές εκροές καταθέσεων που σημειώθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες αφορούσαν μεταφορές κεφαλαίων επιχειρηματιών προς ξένες τράπεζες. Οι καταθέσεις αφορούσαν είτε εταιρικούς λογαριασμούς είτε φυσικών προσώπων (π.χ. κατάθεση ελεύθερου επαγγελματία ο οποίος μετέφερε την έδρα στο εξωτερικό). Η επιστροφή των καταθέσεων αυτών θεωρείται πλέον μάλλον δύσκολη.
Το τέταρτο κύμα μετακόμισης συμβαίνει σήμερα: ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις που βλέπουν συναδέλφους τους στο εξωτερικό να μη βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την ελληνική εφορία, το ελληνικό Δημόσιο, την έλλειψη ρευστότητας κ.λπ. Μαθαίνουν πόσο εύκολα και χωρίς υψηλό κόστος έφυγαν οι άλλες επιχειρήσεις από την Ελλάδα και παίρνουν την απόφαση να κάνουν και αυτοί το μεγάλο βήμα.
«Γιατί άλλαξα χώρα»
Η «Κ» κατέγραψε μία περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία, ο οποίος αποφάσισε να μεταφέρει τη φορολογική του έδρα στο Λονδίνο, ύστερα από μια απίστευτη ταλαιπωρία με την εφορία: Είχε κάνει αίτηση να κλείσει το ανενεργό μπλοκάκι του και αφού είχε περάσει από όλα τα τμήματα της ΔΟΥ, το θέμα «κόλλησε» στο μητρώο. Ποιο ήταν το πρόβλημα; Η τελευταία απόδειξη είχε κοπεί πριν από δύο χρόνια. Ετσι, λοιπόν, η αίτηση διακοπής έγινε για το 2010. Ομως, ο δεύτερος γάμος του είχε δηλωθεί στο μητρώο το 2011. Τι σχέση έχει αυτό; Η ΔΟΥ δεν δεχόταν να κλείσει το μπλοκάκι πριν από την τελευταία μεταβολή του μητρώου. Οι λύσεις που του δόθηκαν ήταν οι εξής δύο: είτε να «ακυρώσει» (!) τον γάμο στο μητρώο, να κλείσει το μπλοκάκι και μετά να ξαναδηλωθεί ο γάμος, είτε να κάνει αίτηση από την αρχή ώστε να γίνει η διακοπή του ελεύθερου επαγγέλματος μετά τον γάμο. «Ε, αυτό ήταν! Είπα κάντε ό,τι θέλετε, κλείστε τα όλα, πείτε πόσα χρωστάω και αλλάζω χώρα. Οχι σπίτι. Εκανα ό,τι έκαναν άλλοι συνάδελφοι: σπίτι και διακοπές στην Ελλάδα - δουλειά και εφορία, τράπεζες, ασφάλειες, περίθαλψη και ό,τι άλλο σχετίζεται με κράτος, σε άλλη χώρα. Πήγα Λονδίνο. Η διαδικασία κράτησε πέντε μέρες, το κόστος λειτουργίας μειώθηκε στο ένα τρίτο, οι ασφαλιστικές μου εισφορές στο μισό και, κυρίως, βρήκα την ησυχία μου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Δυστυχώς, η περίπτωση αυτή δεν είναι η μοναδική.
Το θέμα είναι ότι φεύγουν αυτοί που μπορούν, δηλαδή υγιείς επιχειρήσεις, εις βάρος της ελληνικής οικονομίας.
Κανόνες σταθεροί, απλοί και αυστηροί
Μικρομεσαίοι που άλλαξαν έδρα περιγράφουν τις πρώτες εντυπώσεις τους από τη νέα τους επιχείρηση στο εξωτερικό:
- Η τράπεζα όχι μόνο δεν αρνείται να εξετάσει τη χρηματοδότηση, αλλά ρωτάει αν η εταιρεία θέλει να ξεκινήσει κάποια διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και εύρεσης νέων μετόχων.
- Οι ασφαλιστικές εταιρείες δέχονται ευκολότερα και με μικρότερο σχετικά κόστος την κάλυψη αστικών, νομικών και άλλων κινδύνων.
- Οι αντισυμβαλλόμενοι, δηλαδή προμηθευτές και πελάτες, νιώθουν πιο ασφαλείς όταν έχουν απέναντί τους μία εταιρεία που ελέγχεται και διέπεται π.χ. από το βρετανικό δίκαιο από ό,τι το ελληνικό, και ταυτόχρονα διαθέτει εγγυήσεις ξένης τράπεζας.
- Η επαφή με την εφορία, τις εποπτικές αρχές και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Ολα γίνονται ηλεκτρονικά, ακόμα και η δήλωση των εργαζομένων στον αντίστοιχο «ΟΑΕΔ» και οι πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών.
- Η παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με την υποστήριξη μιας επιχείρησης είναι τόσο φθηνή, που ίσως να μην αξίζει ο επιχειρηματίας ή τα στελέχη της εταιρείας να ασχολούνται προσωπικά με την καθημερινή διαχείριση.
- Το θεσμικό πλαίσιο, το φορολογικό καθεστώς και γενικά οι «κανόνες του παιχνιδιού» είναι γνωστά, απλά, σταθερά και αυστηρά. Ο υπάλληλος μιας δημόσιας υπηρεσίας πρώτα ενημερώνει τον επιχειρηματία για το τι πρέπει να προσέχει, μετά τον προειδοποιεί και στο τέλος τον ελέγχει και τον τιμωρεί.
Απώλειες για τη χώρα
Το θέμα της μετοίκισης ελληνικών επιχειρήσεων έχουν θίξει κατά καιρούς τα επιμελητήρια και φορείς της αγοράς. Οι έμποροι (ΕΣΕΕ) είχαν μιλήσει από το 2010, όταν τότε είχε καταγραφεί φυγή περίπου 1.500 επιχειρήσεων στο εξωτερικό, ενώ ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κώστας Μίχαλος, μιλώντας στην «Κ» σημείωσε ότι το πρόβλημα της μετοίκισης ελληνικών επιχειρήσεων είναι διττό: Πρώτον, φεύγουν από την Ελλάδα οι επιχειρήσεις που μπορούν, δηλαδή οι πιο ανταγωνιστικές, οι πιο υγιείς. Αυτό επιδεινώνει την ανταγωνιστικότητα και τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Δεύτερον, καθώς φεύγουν οι επιχειρήσεις αυτές, χάνονται θέσεις εργασίας, φορολογικά έσοδα και ασφαλιστικές εισφορές.
Τι αναζητούν, όμως, όσοι κάνουν το «μεγάλο βήμα» για το εξωτερικό; Η ΕΣΕΕ απαντά: Καλύτερο οικονομικό κλίμα, οικονομική και πολιτική σταθερότητα, επενδυτικό και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, απλό και σταθερό φορολογικό πλαίσιο, χαμηλότερο κόστος του εξειδικευμένου προσωπικού, ευκολότερη χρηματοδότηση, λιγότερη γραφειοκρατία.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: 
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ. ΞΥΠΝΑΤΕ
 
ΤΑ ΑΚΟΥΣΕΣ ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΑΘΑΚΗ; 

ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ-ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ



ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΘΑ ΠΑΤΑΞΩ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΣΠΑΤΑΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΑΛΛΙΩΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΠΟΤΕ. ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ. ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΟΤΙ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΑΜΗΛΟΙ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ.

«Η Ελλάδα ήταν πειραματόζωο»


«Η Ελλάδα ήταν πειραματόζωο»




Υπέρ ενός «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και ενός «new deal» για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τάσσεται ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του προς την Süddeutsche Zeitung.

«Θέλουμε να μπει τέλος στην ελληνική τραγωδία» υπογραμμίζει σε συνέντευξή του προς την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι το κόμμα του έχει μια διαφορετική φιλοσοφία από εκείνη του κ. Σαμαρά και της κ. Μέρκελ. «Από την αρχή πιστεύαμε ότι τα προγράμματα λιτότητας δεν ρίχνουν νερό στη φωτιά, αλλά λάδι. Και είχαμε δίκιο», λέει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζοντας ότι το 2010, όταν εγκρίθηκε το πρώτο μνημόνιο, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ ήταν 120%, ενώ σήμερα έχει αυξηθεί στο 175%. «Η Ελλάδα ήταν ένα πειραματόζωο», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι με το «με το δόγμα του σοκ ήθελαν να δουν πόσα αντέχει ένας λαός».

«Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό New Deal»

Στην ερώτηση της εφημερίδας πού θα βρει του πόρους για να εφαρμόσει την πολιτική εφόσον διακόψει το πρόγραμμα λιτότητας, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά ότι η Ελλάδα είναι μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος. «Επειδή η κρίση είναι ευρωπαϊκή, θα πρέπει και η λύση να είναι ευρωπαϊκή», υπογραμμίζει και περιγράφει τους τρεις πυλώνες της λύσης. «Πρώτον: τερματισμός των προγραμμάτων λιτότητας. Δεύτερο: μία ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, παρόμοια με εκείνη του 1953 στο Λονδίνο, η οποία αφορούσε το κρατικό χρέος της Γερμανίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 60% του εν λόγω χρέους διεγράφη και τρίτο και σημαντικότερο: ένα ευρωπαϊκό New Deal, μια συμφωνία για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, κυρίως στον ευρωπαϊκό Νότο».

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «αυτό το ευρωπαϊκό πακέτο θα κοστίσει πολύ λιγότερα σε σχέση με νέα πακέτα διάσωσης, τα οποία καταλήγουν στον ίδιο φαύλο κύκλο».

«Στο Βερολίνο υπάρχει «σχέδιο Β» για την περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται πεπεισμένος ότι σε περίπτωση επικράτησης του κόμματός του θα υπάρξουν «διαπραγματεύσεις για την απομείωση του χρέους. «Θα καταλήξουμε μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις σε μία βιώσιμη και εν πολλοίς δίκαιη λύση. Διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της. Τόση μεγάλη ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει», επισημαίνει ο έλληνας πολιτικός, που πιστεύει ότι στο Βερολίνο υπάρχει ένα «σχέδιο Β» για την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση. Στην ερώτηση πώς θέλει να κερδίσει την συμπάθεια της καγκελαρίου την οποία έχει επικρίνει τόσο συχνά και τόσο σφοδρά, ο κ.Τσίπρας υπογραμμίζει ότι «στην πολιτική, δεν είναι η συμπάθεια και η αλληλεγγύη οι καθοριστικοί παράγοντες, αλλά ο πολιτικός συσχετισμός δυνάμεων». Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζει: «Η κυρία Μέρκελ είναι μια πραγματίστρια πολιτικός και δεν πρόκειται να ρισκάρει να συνδεθεί το όνομά της στην Ιστορία με τη διάλυση της ευρωζώνης, μόνο και μόνο για να επιδείξει την σκληρότητά της έναντι μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Η ολιγαρχία του πλούτου και της διαφθοράς

Αυτό που ανησυχεί τον Αλέξη Τσίπρα περισσότερο δεν είναι η σχέση με τους ευρωπαίους εταίρους, αλλά η πολιτική ελίτ της Ελλάδας. «Το κατεστημένο που κυβερνά τη χώρα εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Η ολιγαρχία του πλούτου και της διαφθοράς. Αυτή θα μπορούσε να αποφασίσει σε περίπτωση μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει πίσω της καμένη γη. Αναζητούμε δυνατότητες για να αποτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη», λέει ο κ. Τσίπρας. Στην ερώτηση εάν η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει οπωσδήποτε στη ζώνη του ευρώ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζει ότι εάν το «οπωσδήποτε» σημαίνει να πεινούν τα παιδιά και η ανεργία να φτάνει το 80% «τότε μπορούμε να λέμε ακόμα ότι θα μείνουμε στην ευρωζώνη;». Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, « η ευρωζώνη είναι ένα πολύ σημαντικό τμήμα της ευρωπαϊκής ενοποιητικής διαδικασίας. Αλλά το εάν θα επιβιώσει, αυτό θα το αποφασίσουν οι ισχυροί της Ευρώπης. Το αποφασίζει η Γερμανία. Για τον λόγο αυτόν η κυρία Μέρκελ θα κάνει θυσίες και θα επιτρέψει πράγματα, τα οποία τώρα ακόμη απορρίπτει».

«Είναι όπως στην ελληνική τραγωδία»

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά ότι οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο το 2015, οπότε και εκπνέει η θητεία του προέδρου της δημοκρατίας, καθώς το κόμμα του δεν πρόκειται να υποστηρίξει κανέναν υποψήφιο. Αναμένει, πάντως, επικράτηση στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, με μεγάλη πλειοψηφία και αυτό «θα είναι η σπίθα για την μεγάλη πολιτική αλλαγή». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει επίσης ότι η σημερινή κυβέρνηση «στέκεται στα πόδια της επειδή ένα διεφθαρμένο μιντιακό τοπίο, διαπλεκόμενο με επιχειρηματικά συμφέροντα, κάνει το μαύρο άσπρο και την νύχτα μέρα». Ο κ. Τσίπρας ελπίζει ότι το κόμμα του θα διασφαλίσει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, λέει όχι σε συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά και δηλώνει ότι θα συνεργαστεί μετεκλογικά με εταίρους «που δεν κατέστρεψαν τη χώρα». Και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Είναι όπως στην ελληνική τραγωδία. Θα πρέπει να έλθει η Νέμεσις, η δίκαιη οργή».

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

ΠΗΓΗ: http://news.in.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Στο θεμα της σκληρης επαναδιαπραγματευσης και του κουρεματος του χρεους οπως του πακετου αναπτυξης που απαιτειται απο την Ευρωπη συμφωνω με τον Τσιπρα. Αλλα στο θεμα του μειγματος οικονομικης φορολογικης πολιτικης και αρνησης ιδιωτικοποιησεων ειμαι καθετα αντιθετος. Μια διαπραγματευση για να πετυχει με τους δανειστες πρεπει να εχεις αξιοπιστο πριγραμμα μεταρρυθμισεων. Ο Συριζα δεν εχει.

Πότε υπάρχει υπερφορολόγηση;

Πότε υπάρχει υπερφορολόγηση;



Του Συμεών Ρωμύλου

Ο κύριος Στουρνάρας δήλωσε πως, «οι φόροι στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ, ανήλθαν το 2012 στο 22,8%, ενώ το ίδιο έτος, ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ανήλθε στο 25,7%. Αυτό λοιπόν, δείχνει πως σε συνολικά επίπεδα, η Ελλάδα δεν υπερφορολογείται σε σχέση με την ευρωζώνη». Στην συνέχεια διαβάσαμε:

«Υψηλότεροι σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. είναι οι συντελεστές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων όπως και ο ΦΠΑ στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής».

Σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις θυμάμαι ένα από τα αγαπημένα μου ρητά συμπυκνωμένης λαϊκής σοφίας, το Αμερικανικό, «figures don΄t lie, but liars figure». Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ότι, ενώ οι αριθμοί δεν ψεύδονται, οι ψεύτες χρησιμοποιούν τους αριθμούς κατά τον τρόπο που τους διευκολύνει για να υποστηρίζουν τις απόψεις τους. Προσωπικά, το ρητό με σαγηνεύει κυρίως επειδή μου θυμίζει πως οι αριθμοί κάνουν τα δικά τους... μαγικά! Είναι περισσότερες οι περιπτώσεις που γίνεται λάθος χρήση σωστών αριθμών από ειλικρινείς ανθρώπους, παρά σωστή χρήση λάθος αριθμών από ψεύτες! Είμαι σχεδόν βέβαιος πως και οι δύο, πιο πάνω, είναι ειλικρινείς. Οπότε; Με ποιους αριθμούς θα μπορούσαμε να απαντήσουμε στο ερώτημα του τίτλου; Είναι βέβαιο, ότι και οι αριθμοί του κυρίου Στουρνάρα και αυτοί του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής κάτι «αποδεικνύουν», όμως ποια είναι «η αλήθεια, όλη η αλήθεια και μόνον η αλήθεια»;!

Προφανώς, είναι απαραίτητο να εξετάσουμε και κάποιους άλλους αριθμούς, που κανείς από τους δύο ΔΕΝ αναφέρει. Ας δούμε πρώτα την επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα της ύπαρξης διαφορετικής κλιμάκωσης των συντελεστών φόρου εισοδήματος. Στο πιο κάτω παράδειγμα, οι συντελεστές για την Ελλάδα είναι οι ισχύοντες, ενώ για την «Άλλη Χώρα» είναι υποθετικοί, αλλά όχι αδύνατον να ισχύουν κάπου. Πάντως, κάτι που είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ βέβαιο είναι ότι, το αφορολόγητο, που μειώθηκε σε εμάς από 12.000€ σε 5.000€, (και πιθανόν, αλλού, είναι περισσότερο από 12.000€) έχει ιδιαίτερη και ουσιαστική επίδραση στην διαμόρφωση του μέσου ποσοστού φόρου για κάθε επόμενο κλιμάκιο εισοδήματος.

Όπως δείχνουν οι αριθμοί (με κίτρινη σκίαση), η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων υπερφορολογείται, όταν το φορολογητέο εισόδημα είναι λιγότερο από 150.000€. Με εισόδημα 150.000€, οι έλληνες πληρώνουν ακριβώς τον ίδιο φόρο και πέρα από τις 150.000€ πληρώνουν λιγότερο από τους πολίτες της «Άλλης Χώρας». Σημειώστε ότι, για να συμβεί αυτό, έπρεπε τα εισοδήματα πέραν των 60.000€ να φορολογούνται στην «Άλλη Χώρα» με υψηλότερους συντελεστές από τους δικούς μας! Επί πλέον, όμως, τι ποσοστό Ελλήνων φορολογουμένων έχει τέτοια εισοδήματα;

Για τον κύριο Στουρνάρα προσθέτω ότι είναι αυτονόητο πως, όπου υπάρχει κλιμακούμενη φορολόγηση, όσο μεγαλώνει το εισόδημα, τόσο μεγαλώνει και ο μέσος συντελεστής φορολόγησης! (κυανή σκίαση). Επομένως, οι πλουσιότεροι από εμάς Ευρωπαίοι (με υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ- όπως φαίνεται στον πιο κάτω πίνακα) φορολογούνται μεν με υψηλότερο μέσο συντελεστή, ήτοι με 25,7%, ενώ εμείς «μόνο» με 22,8%, στην πραγματικότητα όμως, οι έλληνες πληρώνουμε περισσότερο φόρο για αντίστοιχα εισοδήματα, λόγω της κλιμάκωσης των συντελεστών! Αυτό και μόνον αρκεί για να ακυρωθεί το επιχείρημα του Υπουργού! 
Ένα δεύτερο αλλά καθοριστικό ζήτημα, που πρέπει να εξεταστεί, για την σωστή απάντηση στο ερώτημά μας, είναι η σχέση μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων. Είναι γενικώς παραδεκτό ότι οι έμμεσοι φόροι είναι λιγότερο «δίκαιοι» από τους άμεσους, επειδή επιβαρύνουν το ίδιο φτωχότερους και πλουσιότερους. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνουν το μέσο ποσοστό συνολικής φορολόγησης κάθε επόμενου κλιμακίου εισοδήματος, όλο και περισσότερο. Δεν διαθέτω στοιχεία, αλλά στην Ελλάδα, πέρα από τους υψηλότερους του μέσου όρου της Ε.Ε συντελεστές του ΦΠΑ, υπάρχουν τόσοι άλλοι έμμεσοι φόροι, τέλη, κρατήσεις, εισφορές και κάθε είδους επιβαρύνσεις, που το ερώτημα θα έπρεπε να επαναδιατυπωθεί: «μήπως, δεν πρόκειται για υπερφορολόγηση, αλλά για δήμευση εισοδημάτων και αποταμιεύσεων, κυρίως των μη πλούσιων Ελλήνων;»

Πέρα από τα σχετικά με τους αριθμούς και την ερμηνεία τους, υπάρχει και το μέγα θέμα της ανταποδοτικότητας, που δεν μπορεί να αγνοείται σε μία τέτοια συζήτηση! Όταν στην Ελλάδα αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε υπηρεσίες, που, στην «Άλλη Χώρα», παρέχονται δωρεάν ή επιδοτούνται από τα φορολογικά έσοδα, αυτό το κόστος αγοράς τους είναι, στην ουσία, φόρος! Δεν αναφέρομαι σε υπηρεσίες, απλώς κατώτερης ποιότητας, αλλά σε ανύπαρκτες ή σε απολύτως απαράδεκτης ποιότητας.

Το θέμα, θεωρητικά, δεν εξαντλείται εδώ, αλλά θεωρώ ότι δεν χρειάζεται περισσότερη ανάλυση και εμβάθυνση. Άλλωστε, αυτό που αισθανόμαστε όλοι «στο πετσί μας», δεν μπορεί να είναι ψευδαίσθηση...

* Ο κ. Συμεών Ρωμύλος είναι οικονομολόγος, πρώην ανώτατο στέλεχος επιχειρήσεων


Πηγή:www.capital.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Σωστος! Αφιερωμενο στις αρλουμπες Σταθακη και Στουρναρα. Ξυπνατε. Με αυτες τις πολιτικες δεν ερχεται ποτε εξοδος απο την υφεση. Η σοσιαλμανια και ο κρατισμος θα εξοντωσουν τον ιδιωτικο τομεα και θα αυξησουν τους ανεργους μονο απο τον ιδιωτικο τομεα εννοειται. Το δημοσιο αποδιδει ή οχι θα το προστατευουν.

ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ;

ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΤΑΘΑΚΗ -ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

Γ. Σταθάκης: Η Ελλάδα υποφέρει από λίγους φόρους

Πρόταση για αύξηση φορολογικών εσόδων

Γ. Σταθάκης: Η Ελλάδα υποφέρει από λίγους φόρους

Γ. Σταθάκης: Η Ελλάδα υποφέρει από λίγους φόρους
Σε μία αναφορά που προκάλεσε αίσθηση προχώρησε ο βουλευτής και ένας εκ των εισηγητών του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τίτλο «Παραγωγική Ανασυγκρότηση: Η πρόκληση της επόμενης μέρας».

Ο κ. Σταθάκης είπε ότι «η Ελλάδα υποφέρει από λίγους φόρους τα τελευταία 20 χρόνια κι αυτή είναι η βασική αιτία του δημοσιονομικού προβλήματης χώρας», προσθέτοντας: «Η χώρα οφείλει να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα στο 42- 43% του ΑΕΠ, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

» Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος ακόμα, επειδή και τα φορολογικά έσοδα είναι πανομοιότυπα στην Ευρώπη, είναι 40% έμμεσοι φόροι, 40% φόροι και ασφαλιστικές εισφορές από τον κόσμο της εργασίας και 20% είναι φορολόγηση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

» Όπως και αν το ψάξετε τα τελευταία 20 χρόνια η τρύπα είναι προσδιορισμένη. Είναι η τρύπα της φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, η οποία είναι 6% του ΑΕΠ κάθε χρόνο σε σχέση με τη Γερμανία, με τη Γαλλία, με την Ιταλία, με την Ισπανία.

» Η Ελλάδα έχει μια μόνιμη τρύπα στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, θα τολμούσα να πω πιο πολύ των φυσικών προσώπων, παρά των επιχειρήσεων.

» Άρα η ιδέα για λιγότερους φόρους είναι παραπλανητική, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα παρά μόνο αν θέλει κάποιος να αφομοιώσει πολύ το σκέλος των δαπανών, στην οποία περίπτωση η Ελλάδα μεταφέρεται όπως κάνει εν μέρει το μνημόνιο που επιδιώκει ένα κράτος του 37-38% δημόσιες δαπάνες, το οποίο όμως προσεγγίζει επίπεδα των βαλκανικών χωρών κάτι που ελπίζω να μην το επιθυμεί κανείς».

Παράλληλα τόνισε ότι η αποβιομηχάνιση της Ελλάδας είναι αδιανόητη. «Στη Γερμανία δεν άφηναν εύκολα να κλείσουν οι εταιρίες. Υπήρχε μια ενεργητική βιομηχανική πολιτική. Είδαν ότι όσοι κράτησαν τον παραγωγικό ιστό άντεξαν, άρα σκέφτονται και πάλι τη βιομηχανική πολιτική», σημείωσε ο κ. Σταθάκης και συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό το βήμα της ΕΕ, η οποία  βλέπει και πάλι τη βιομηχανία.

Δήλωση Κεδίκογλου

Τις δηλώσεις του Γ.Σταθάκη σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου αναφέροντας:
«Οφείλει να εξηγήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τι εννοεί το μέλος του Οικονομικού Επιτελείου του κόμματος κ. Γ. Σταθάκης, όταν λέει ότι η Ελλάδα 'υποφέρει από χαμηλή φορολόγηση' και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να αυξήσει τους φόρους κατά 5% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 10 δις.
» Οφείλει άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ να μας ενημερώσει σε ποιους Έλληνες θα αυξήσει την φορολογία. Μήπως σε μισθωτούς και συνταξιούχους, μήπως στους αγρότες ή τους ελεύθερους επαγγελματίες ή μήπως μαζί με αυτές τις κατηγορίες θα υπερφορολογήσει την ακίνητη περιουσία και τις καταθέσεις, όπως, άλλωστε, ορίζει και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ;
» Περιμένουμε σήμερα ξεκάθαρες απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ με ποιον -συγκεκριμένο- τρόπο θα «ανακουφίσει τον πόνο του Έλληνα από την χαμηλή φορολόγησή του».
ΣΥΡΙΖΑ: Διαστρέβλωση των θέσεων του κόμματος

Για διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κάνει λόγο το γραφείο Τύπου του κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση των φορολογικών εσόδων (και ΟΧΙ των φόρων) στον μέσο όρο της ΕΕ, την οποία και εκφώνησε στη χτεσινή εκδήλωση του TVXS ο Γιώργος Σταθάκης, δεν είναι καινούρια» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση και προσθέτει:
«Πρόκειται για βασικό άξονα του φορολογικού συστήματος που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη δίκαιη κατανομή των βαρών και την αποτελεσματικότητα στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων και κινείται στον αντίποδα της φορολογικής ασυλίας των πλουσίων, της φοροδιαφυγής, καθώς και της επιβάρυνσης των μεσαίων και ασθενέστερων στρωμάτων που επιβάλλει η μνημονιακή κυβέρνηση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ακόμη ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση αφήνει στα συρτάρια της διάφορες φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν και ζημιώνει το δημόσιο συμφέρον στερώντας από φορολογικά έσοδα εκατομμυρίων ευρώ, ενώ χαρατσώνει τους φτωχούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι τουλάχιστον προκλητικό να εγκαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να αυξήσει τους φόρους.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επικρίνει τον Σ. Κεδίκογλου, τονίζοντας ότι «θα περιμέναμε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά και από τα ΜΜΕ που εργολαβικά έχουν αναλάβει άτυπα χρέη αναπληρωτών κυβερνητικών εκπροσώπων, να αντιπαρατεθούν για μια φορά επί της ουσίας με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να τιθασεύουν τόσο τη 'φαντασία' τους, όσο και την προπαγανδιστική τους διάθεση».
Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"