ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

ΡΗΤΟ ΤΟΥ ΑΪΝΣΤΑΙΝ

ΠΗΓΗ YAHOO.

To Πεκίνο λύγισε, οι αγορές γλεντούν

To Πεκίνο λύγισε, οι αγορές γλεντούν

Αν και πολυαναμενόμενα, τα στοιχεία για τη «συστημική» Ιαπωνία ήρθαν, απογοήτευσαν και προσπέρασαν χωρίς να ανοίξει μύτη τη Δευτέρα. Οι παγκόσμιοι δείκτες συνέχισαν ανοδικά - για ένατη συνεχόμενη μέρα. Η αναιμική ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας (παρά το πρωτοφανές «τύπωμα» και το φθηνότερο κατά 20% γιεν, σε σχέση με πέρυσι) δεν στάθηκε ικανή να ανησυχήσει τους traders. Εστίασαν με χαρά σε μια άλλη εξέλιξη, η οποία σε μια άλλη συγκυρία θα αποτελούσε η ίδια «αφορμή ανησυχίας»: Ο καταλύτης που πήρε πάνω του τις αγορές στο ξεκίνημα της εβδομάδας ήταν η ανακοίνωση από το Πεκίνο, ότι τον Ιανουάριο η ρευστότητα αυξήθηκε εντυπωσιακά. Αφού η Κίνα αυξάνει τις πιστώσεις στην οικονομία της, συμπέρανε χθες η λογική της πλειοψηφίας, θα «ποτιστούν» και οι αναδυόμενες και όλοι.

Το ενδιαφέρον είναι ότι μέχρι χθες, όλος ο κόσμος είχε την εντύπωση ότι η Κίνα προσπαθεί να περιορίσει τη ρευστότητα στο σύστημα, να τιθασεύσει τον ανεξέλεγκτο δανεισμό, να μειώσει την έκθεση των τυχοδιωκτικών «σκιωδών τραπεζών». Είναι πρόσφατες οι εντάσεις στη διατραπεζική αγορά, η έλλειψη ρευστότητας, η εκτίναξη των διατραπεζικών επιτοκίων, ενώ η κεντρική τράπεζα, ως αυστηρή παιδαγωγός, παρέμενε ψυχρή στις εκκλήσεις για περισσότερη ρευστότητα. Δεν έβαζε πλάτη παρά μόνο για «τα απαραίτητα», την τελευταία στιγμή. Η αύξηση της ρευστότητας τον Ιανουάριο ήρθε σε μια περίοδο που η Κίνα έχει διατυπώσει σαφώς την πρόθεση για έλεγχό της. Αυτό που διάβασαν οι αγορές χθες είναι ότι τελικά ενέδωσε σε «περισσότερο φούσκωμα».

Πόσο όμως έχει φουσκώσει το κινεζικό σύστημα; Πόσο συγκρίσιμος είναι ο κίνδυνος σκασίματος με αυτόν των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών οικονομιών; Στο πρώτο ερώτημα η απάντηση είναι «πολύ». Σαφή απάντηση στο δεύτερο θα πάρουμε κατόπιν εορτής. Οι ρυθμοί, πάντως, της τραπεζικής επέκτασης στην Κίνα είναι εντυπωσιακοί. Πριν από πέντε χρόνια, το μέγεθος του χρηματοοικονομικού τομέα της χώρας ήταν περίπου 10 τρισ. δολάρια. Σήμερα προσεγγίζει τα 25 τρισ. δολάρια. Η αύξηση των σχεδόν 15 τρισ. δολαρίων είναι ισοδύναμη με το μέγεθος όλων των εμπορικών τραπεζών στις ΗΠΑ, είπε η Σαρλίν Τσου της Fitch στο BBC. Δηλαδή, μέσα σε μισή δεκαετία, η Κίνα πρόσθεσε στο τραπεζικό της σύστημα ένα μέγεθος που η δεσπόζουσα οικονομία του πλανήτη χρειάστηκε περίπου έναν αιώνα για να δημιουργήσει. Με τη νέα ρευστότητα η Κίνα έκτισε την τελευταία πενταετία, μεταξύ άλλων, περισσότερα από 40.000 χλμ. αυτοκινητοδρόμων, 10.000 χλμ. σιδηροδρόμων υψηλών ταχυτήτων, 30 αεροδρόμια, 25 μετρό σε ισάριθμες πόλεις, ενώ από το 2008 εγκαινιάζεται ένας ουρανοξύστης κάθε πέντε μέρες. Γιγαντισμός σε fast forward.

Κάθε γίγαντας έχει τον φόβο του: Η αύξηση της ρευστότητας κατά 425 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο αποκάλυψε πως μπροστά στο ρίσκο πιστωτικού εμφράγματος, το Πεκίνο λύγισε: Παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες ή δείγματα, πότισε εντατικά μια οικονομία ήδη πλημμυρισμένη από ρευστότητα. Τον τελευταίο καιρό είναι οι νομισματικές πρωτοβουλίες των δυτικών τραπεζών που προσελκύουν τα φώτα της δημοσιότητας. Ομως την ίδια ώρα, στην πλέον αδιαπέραστη mega-οικονομία, το «νέο χρήμα» είναι πολύ περισσότερο. Η αύξηση της ρευστότητας τον Ιανουάριο στην Κίνα ισοδυναμεί με το τριπλάσιο σχεδόν του χρήματος που «τύπωσαν» οι κεντρικές τράπεζες Ιαπωνίας και ΗΠΑ μαζί.

Οι διαφορές παραμένουν τεράστιες. Υπάρχουν όμως σαφείς αναλογίες. Ο κινεζικός φόβος μπροστά στην πιθανότητα χρεοστασίου θυμίζει τον δυτικό και καταπιέζει τα πιο συντηρητικά ένστικτα για περιστολή του ανεξέλεγκτου δανεισμού. Οι αντιδράσεις είναι επίσης ανάλογες. Κινέζοι και Δυτικοί βλέπουν ως (αναγκαίο) κακό το εύκολο χρήμα, αλλά όταν το σύστημα αρχίσει να σπαρταράει από στερητικά φαινόμενα σπεύδουν αμφότεροι να ρίξουν περισσότερο.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΜΙΑ ΦΟΥΣΚΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΑΝ ΣΚΑΣΕΙ ΘΑ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ.

Πλεόνασμα για πρώτη φορά από το 1948 στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών


Πλεόνασμα για πρώτη φορά από το 1948 στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

Ενα ακόμα θετικό μήνυμα εξέπεμψε η ελληνική οικονομία χθες προς αγορές και πιστωτές της χώρας. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα για το 2013 ύψους 1,2 δισ. ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ, για πρώτη φορά από το 1948 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ενώ σύμφωνα με οικονομολόγους είναι η πρώτη φορά γενικότερα που η Ελλάδα εμφανίζει πλεονασματικό ισοζύγιο.
Το συγκεκριμένο ισοζύγιο αντανακλά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και το γεγονός ότι μέσα σε 5 χρόνια βελτιώθηκε κατά σχεδόν 36 δισ. ευρώ, αποδεικνύει τη μεγάλη προσαρμογή που έχει επιτευχθεί τα τελευταία έτη. Υπενθυμίζεται ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν τα «δίδυμα ελλείμματα» που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση και το Μνημόνιο. Πλέον και οι δύο παράμετροι έχουν γίνει πλεονασματικοί με το οικονομικό επιτελείο αισιοδοξεί ότι η χώρα θα εξέλθει σταδιακά από την κρίση.
«Το πλεόνασμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας, σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη στον κρατικό προϋπολογισμό το 2013, εξαλείφουν πια τα δύο αίτια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, δηλαδή τα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών» ανέφερε σε χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών. Και σημειώνει ότι «σηματοδοτείται έτσι η έναρξη αναστροφής των παλαιών και επίμονων τάσεων ελλειμμάτων της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί θετικό οιωνό για την εκπλήρωση των εκτιμήσεων για το 2014 ως το έτος επιστροφής της οικονομίας σε τροχιά υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης».
Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) που ανακοινώθηκαν χθες προκύπτει ότι το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ανήλθε πέρυσι στο 1,2 δισ. ευρώ από έλλειμμα 4,6 δισ. ευρώ το 2012 και 20,6 δισ. ευρώ το 2011. Το υψηλότερο έλλειμμα των τελευταίων 17 ετών κατεγράφη το 2008 και είχε φθάσει στα 34,7 δισ. ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε 5 χρόνια σημειώθηκε προσαρμογή 35,9 δισ. ευρώ.
Εξέλιξη η οποία αποδίδεται κυρίως στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου. Δηλαδή, της διαφοράς μεταξύ εξαγωγών και εισαγωγών στην ελληνική οικονομία, καθώς το εμπορικό έλλειμμα υποχώρησε στα 17,2 δισ. ευρώ πέρυσι από 44 δισ. ευρώ που ήταν το 2008. Πάντως, η προσαρμογή αυτή προήλθε κυρίως από τη δραστική μείωση κατά 24,1 δισ. ευρώ των εισαγωγών (από 63,8 δισ. ευρώ το 2008 στα 39,7 δισ. ευρώ πέρυσι) και όχι από τόσο από την αύξηση των εξαγωγών που ανήλθε στα 2,7 δισ. ευρώ (από 19,8 δισ. ευρώ το 2008 στα 22,5 δισ. ευρώ το 2013). Επί της ουσίας, οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν εξαιτίας της μεγάλης ύφεσης που βίωσε την τελευταία εξαετία η Ελλάδα, αφού συρρικνώθηκε το διαθέσιμο εισόδημα και κατ’ επέκταση η κατανάλωση και οι εισαγωγές.
Σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο υπηρεσιών, αυτό αυξήθηκε πέρυσι στα 16,8 δισ. ευρώ από 15,1 δισ. ευρώ το 2012. Η αύξηση αυτή προήλθε από τις εισπράξεις από τον τουρισμό που ενισχύθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ και από τις μειωμένες πληρωμές στη ναυτιλία. Ο τουρισμός αναμένεται από το οικονομικό επιτελείο να αποτελέσει την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και για φέτος, οδηγώντας την Ελλάδα σε ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ της.
Ιδιαιτέρως θετική, όμως, ήταν το 2013 και η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων ήταν πλεονασματικό το 2013 και μάλιστα αυξήθηκε κατά 212,7% σε σχέση με το 2012. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το πλεόνασμα έφθασε στα 4,4 δισ. ευρώ πέρυσι από 1,4 δισ. ευρώ πρόπερσι εξαιτίας της αύξησης των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την Ε.Ε. στα 6,4 δισ. ευρώ το 2013 από 4 δισ. ευρώ το 2012.
Ενας ακόμα παράγοντας που οδήγησε στο πλεόνασμα του 2013 από το υψηλό έλλειμμα του 2008 στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι και οι πληρωμές για τόκους. Το 2008 η Ελλάδα κατέβαλε για τόκους εξυπηρέτησης του χρέους της 15,8 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι 5,9 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι το 2012 οι πληρωμές για τόκους ήταν χαμηλότερες (4,9 δισ. ευρώ). Η μείωση αυτή αποδίδεται στο PSI και το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων που πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη του 2012 και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
  ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΘΕΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. ΜΕ ΤΙ ΚΟΣΤΟΣ ΟΜΩΣ...

Καν'το τώρα

Φωτογραφία
πηγη εικόνας :yahoo

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Βενεζουέλα: Παραδόθηκε ο καταζητούμενος ηγέτης της αντιπολίτευσης Λ. Λόπες

Μετά από αντικυβερνητική ομιλία του

REUTERS/Carlos Garcia Rawlins
Ο 42χρονος πολιτικός, Λεοπόλδο Λόπες.
αρχές της Βενεζουέλας, από τις οποίες και καταζητούνταν για «υποκίνηση αιματηρών ταραχών», ο ηγέτης της «Λαϊκής Θέλησης» και εκ των βασικών στελεχών της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες, όπως αναφέρουν πηγές του πρακτορείου Reuters.
Ο 42χρονος πολιτικός, με σπουδές στις ΗΠΑ, εκ των βασικών  υποστηρικτών, σε πολιτικό επίπεδο, του τελευταίου κύματος αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, φέρεται να εισήλθε σε θωρακισμένο όχημα μετά από ομιλία την οποία εκφώνησε σε συγκέντρωση της αντιπολίτευσης στην πρωτεύουσα Καράκας.
Σε βάρος του κ. Λόπες είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για δολοφονίες και τρομοκρατία, κατηγορίες που σχετίζονται με τις πρόσφατες ταραχές.
«Δεν έχω να κρύψω τίποτα», είχε δηλώσει λίγα λεπτά νωρίτερα, μιλώντας στους υποστηρικτές του δίπλα από το άγαλμα του ήρωα της κουβανικής ανεξαρτησίας Χοσέ Μαρτί.

ΠΗΓΗ: http://www.naftemporiki.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:Αλεξη αυτη ειναι η δημοκρατια των συντροφων;

ΝΕΑ ΑΠΑΤΗ ΑΠΟ ΜΚΟ 2,4 ΕΚ ΕΥΡΩ

ΝΕΑ απάτη ύψους 2,4 εκατ. ευρώ με ΜΚΟ... εθελοντών πυροσβεστών!

ΝΕΑ απάτη ύψους 2,4 εκατ. ευρώ με ΜΚΟ... εθελοντών πυροσβεστών!
 
​Νέα υπόθεση απάτης με ΜΚΟ είδε το φως της δημοσιότητας μετά την αποκάλυψη ότι ο πρόεδρος της αμαρτωλής ΜΚΟ  “Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης” Κ.Τζεβελέκος., απέσπασε 9 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για μη κερδοσκοπική οργάνωση εθελοντών... πυροσβεστών και σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρός της και δύο μέλη της διώκονται για κακουργηματική απάτη, ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε η ΜΚΟ υπερβαίνει τα 2.400.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα αμαρτωλή ΜΚΟ είχε έδρα τη Θεσσαλονίκη και τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου εξαπατούσαν δημάρχους και περιφερειάρχες, λέγοντάς τους ότι θα στήσουν σταθμούς πυρόσβεσης.
Οι εμπλεκόμενοι προσέγγιζαν Δημάρχους, μέλη Δημοτικών Συμβουλίων και ιδιωτικές επιχειρήσεις παρέχοντάς τους μια ψευδή εικόνα σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο και τη δυνατότητα του Σωματείου να ιδρύει εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς, να επιχειρεί σε κατάσβεση πυρκαγιών και να συμμετέχει σε περιστατικά διακομιδής τραυματιών, υποστηρίζοντας το δίκτυο του ΕΚΑΒ. Επίσης εκθείαζαν την λειτουργική ικανότητα των οχημάτων που είχαν στην κατοχή τους, τα οποία όμως ήταν παλιά, μεταχειρισμένα οχήματα που είχαν παραχωρηθεί στην οργάνωση από δωρεές. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα, δεν έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας, δεν είχαν ταξινομηθεί, δεν είχαν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας, δεν είχαν περάσει τους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους, δεν ήταν ασφαλισμένα και δεν έφεραν τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία πιστοποιητικά καταλληλότητας από το Πυροσβεστικό Σώμα και το ΕΚΑΒ.
Όπως προκύπτει μετά τις ανακοινώσεις της αστυνομίας, τα μέλη της ΜΚΟ, προβάλλοντας τον εθελοντισμό και την προσφορά στις τοπικές κοινωνίες κατάφεραν να αποσπούν χρηματικά ποσά με την μορφή χορηγιών και δωρεών.
Μάλιστα ο Πρόεδρος του Εθελοντικού Σωματείου,  προκειμένου να επιτύχει συνεργασία με τους Δήμους, αποπειράθηκε να δωροδοκήσει Αξιωματούχους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης

ΠΗΓΗ: http://www.star.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ ΤΩΝ ΚΟΡΟΙΔΩΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΛHΡΩΣΤΕ ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΑΡΤΙ; ΚΑΘΑΡΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. ΤΣΑΚΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"