ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Η διάσωση των τραπεζών δεν θα γίνεται με χρήματα των φορολογουμένων


Η διάσωση των τραπεζών δεν θα γίνεται με χρήματα των φορολογουμένων

Επιτροπή, Συμβούλιο και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρήκαν ένα modus vivendi για την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών. Η διάσωσή τους δεν θα γίνεται μελλοντικά με χρήματα φορολογουμένων. "Ιστορική συμφωνία".


«Σπάσαμε κάθε ρεκόρ μας» δήλωσε η Κόριεν Βόρτμαν – Κολ εξαντλημένη, αλλά εμφανώς ευχαριστημένη μετά από διαπραγματεύσεις 16 ωρών με εκπροσώπους του συμβουλίου υπουργών και της Κομισιόν. «Ήταν οι μακρύτερες σε διάρκεια και οι πιο σκληρές διαπραγματεύσεις της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», λέει η ευρωβουλευτής που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την τραπεζική ενοποίηση ως εκπρόσωπος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

«Εκκαθάριση και το σαββατοκύριακο»

Δεν απομένει παρά το αποφασιστικό τμήμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης: το Ταμείο Εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών και μια νέα αρχή που θα αποφασίζει για την τύχη τους. «Πρόκειται για σημαντικό πυλώνα της τραπεζικής ενοποίησης, που μας χρειάζεται για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα και να κοπεί ο δεσμός ανάμεσα στο τραπεζικό ρίσκο και το χρέος», τόνισε η Κόριεν Βόρτμαν –Κολ. « Μπορεί να επιταχύνει την εξυγίανση της Ευρώπης και να διασφαλίσει την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με τραπεζικά δάνεια».

Το Ταμείο Εκκαθάρισης των Τραπεζών θα συγκροτηθεί νωρίτερα από ότι είχε σχεδιαστεί, δηλαδή σε 8 αντί σε 10 χρόνια . Οι τράπεζες θα πρέπει να καταβάλουν 55 δις ευρώ και για την απόφαση εάν και ποιες προβληματικές τράπεζες θα πρέπει να κλείσουν η Κεντρική Ευρωπαϊκή θα έχει σημαντικό ρόλο. Η εκκαθάριση μιας τράπεζας θα γίνεται έπειτα από απόφαση της διοίκησης και του συμβουλίου της νέας υπηρεσίας. Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών θα διαθέτει μόνο δικαίωμα υποβολής ενστάσεων. «Η αποφασιστική ερώτηση ήταν, μπορούμε εν ανάγκη και μέσα σε ένα σαββατοκύριακο, να εκκαθαρίσουμε μια τράπεζα; Σήμερα μπορούμε να πούμε, ναι», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. «Έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτήν την λύση, τώρα είναι εφικτή».

Πρώτα εσωτερική διάσωση
Το Ταμείο Εκκαθάρισης θα αμοιβαιοποιηθεί σταδιακά και από εθνική εποπτεία, θα περάσει σε ευρωπαϊκή διαχείριση. Το Ταμείο μπορεί να παίρνει αυτόνομα δάνεια για να αυξήσει τους πόρους τους. Πριν όμως έρθει η ώρα για να πληρώσει μια τράπεζα θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί η διάσωση εκ των έσω, δηλαδή να κληθούν στο ταμείο πρώτα οι μέτοχοι, μετά οι ομολογιούχοι και στο τέλος η μεγαλοκαταθέτες. Αυτό ήταν κάτι που ζήτησε με επιμονή ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε και το επέτυχε. Σε άλλα σημεία ωστόσο έπρεπε να βάλει νερό στο κρασί τους, κάτι που προκάλεσε αισθήματα χαιρεκακίας.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι αδύναμο», είπε ο Σβεν Γκίγκολντ από το κόμμα των γερμανών Πρασίνων. «Ξυπνήσαμε τον κ. Σόιμπλε στις 5.30 το πρωί και αναγκάστηκε να κάνει πίσω. Επίσπευση της αμοιβαιοποίησης και λιγότερες αρμοδιότητες στο συμβούλιο υπουργών, είναι κάτι που δεν του άρεσε».

Αλλά εάν δεν επιτυγχάνονταν συμφωνία τα ξημερώματα, η τραπεζική ενοποίηση θα έπρεπε να αναβληθεί, το θέμα θα πήγαινε το φθινόπωρο μετά τις ευρωεκλογές. Η συμβιβαστική συμφωνία μέσα σε πολύ ασφυκτικά χρονικά περιθώρια χαροποίησε όλες τις πλευρές και ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μπαρνιέ συνόψισε τη σημασία του αποτελέσματος ως εξής: «Είναι η πιο σημαντική απόφαση που έχει λάβει ποτέ η ΕΕ από την εισαγωγή του κοινού νομίσματος».

Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/254353/i-diasosi-ton-trapezon-den-tha-ginetai-me-hrimata-ton-forologoumenon-/#ixzz2wXBGY2CF
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Ερντογάν μαινόμενος, «θα ξεριζώσω το Twitter


«Θα δουν τη δύναμη της Τουρκίας»

Ερντογάν μαινόμενος, «θα ξεριζώσω το Twitter, κι ας λένε ό,τι θέλουν»

Ερντογάν μαινόμενος, «θα ξεριζώσω το Twitter, κι ας λένε ό,τι θέλουν»
Επαναλαμβάνοντας την απειλή του να επιβάλει μπλόκο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τις εκλογές, ο τούρκος πρωθυπουργός είπε -μαινόμενος- πως θα «ξεριζώσει» το Twitter, αδιαφορώντας για τις επικρίσεις από το εξωτερικό.

Ο Ερντογάν είχε απειλήσει πως, «εάν χρειαστεί», θα απαγόρευε το YouTube και το Facebook μετά τις εκλογές. Η δήλωση εκείνη είχε προκάλεσει εντύπωση και αντιδράσεις.

Επανερχόμενος την Πέμπτη, ο Ερντογάν είπε σε προεκλογική συγκέντρωση στην Προύσα πως υπάρχει η νομική δυνατότητα και «θα ξεριζώσουμε το Twitter, θα τα ξεριζώσουμε όλα αυτά».

«Δεν με νοιάζει τι λέει η διεθνής κοινότητα, όλοι θα δουν τη δύναμη της Τουρκίας» βροντοφώναξε. Ο Ερντογάν επιτέθηκε ξανά εναντίον των «συνωμοτών» στους οποίους αποδίδει το σκάνδαλο με τις μίζες και τις «πρωθυπουργικές κασέτες».

Ο τούρκος πρωθυπουργός είχε βάλει στο στόχαστρο το Twitter κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το καλοκαίρι του 2013, λέγοντας πως το δίκτυο -που χρησιμοποιούσαν κατά κόρον οι διαδηλωτές- ήταν «μπελάς».

Η πιο πρόσφατη επίθεση στο YouTube και το Facebook είχε ακολουθήσε την εμφάνιση ηχογραφημένων συνομιλιών που αποδίδονταν στον Ερντογάν και τον γιο του και φέρονται να έδειχναν την ύπαρξη μαύρου χρήματος στην οικογένεια. Οι συνομιλίες είχαν διαδοθεί μέσω του Διαδικτύου.

Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:
ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΟΜΑΝΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ ΤΟΥ. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"