ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

ΤΩΡΑ ΟΜΟΛΟΓΕΙ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Μετά το «κάρφωμα» ο Στουρνάρας επιβεβαίωσε την συνάντηση


Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, στο Παρίσι την Τρίτη 3 Ιουνίου, παρουσία του επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις επιβεβαίωσε την πληροφορία, επισημαίνοντας ότι «είναι σύνηθες» για την κα Λαγκάρντ να έχει συναντήσεις με αξιωματούχους χωρών.

Ωστόσο λίγη ώρα νωρίτερα ο Γ. Στουρνάρας το είχε διαψεύσει λέγοντας ότι είχε συναντήσεις με τεχνοκράτες άλλων κρατών για θέματα της ελληνικής προεδρίας και διέψευσε ότι υπήρξαν συζητήσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους

Επιβεβαίωση από τον Στουρνάρα μετά το «κάρφωμα» από το ΔΝΤ

Συναντήσεις με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τον εκπρόσωπο του Ταμείου στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, για θέματα της ελληνικής οικονομίας, είχε στο πρόσφατο ταξίδι του στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Αυτό ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι οι επαφές αυτές πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο των συναντήσεων τού κ. Στουρνάρα στο Παρίσι με τεχνοκράτες άλλων κρατών για θέματα Ecofin και εκκρεμοτήτων της ελληνικής προεδρίας

Διαδικαστικό θέμα η δημοσιοποίηση της έκθεσης

Όσον αφορά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι θα γίνει στις επόμενες μέρες - «πολύ σύντομα», όπως είπε, για δε την αναβολή παρουσίασης της έκθεσης δήλωσε ότι «είναι κάτι που συνηθίζεται» και πρόκειται για «εσωτερικό διαδικαστικό ζήτημα»
ΠΗΓΗ: REAL.GR
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΩΠΑ. ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΨΕΥΔΟΜΕΝΟΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ. ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ;Ο ΛΑΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΑΜΕΣΩΣ.

Ικανοποίηση ΔΝΤ για τη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

«Ίσως όμως χρειάζονται και άλλα μέτρα»

Ικανοποίηση ΔΝΤ για τη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Ικανοποίηση ΔΝΤ για τη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ
 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εξέφρασε την ικανοποίησή του για την μείωση των επιτοκίων που αποφάσισε νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι μπορεί να χρειάζονται και νέες ενέργειες.

«Εκφράζουμε σθεναρά την ικανοποίησή μας για την πολύ δυναμική θέση που υιοθέτησε σήμερα η ΕΚΤ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον.

Τους τελευταίους μήνες το ΔΝΤ έχει καλέσει επανειλημμένως την ΕΚΤ να περάσει στην δράση για να απομακρύνει τον κίνδυνο ενός αποπληθωρισμού, σε σημείο που προκλήθηκε ενόχληση στην Ευρώπη.

Στις αρχές του Απριλίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε ευχαριστήσει ειρωνικά το ΔΝΤ για τις "γενναιόδωρες" συμβουλές του, ξεκαθαρίζοντας ταυτοχρόνως ότι δεν θα τις ακολουθήσει.

Σήμερα το ΔΝΤ για άλλη μια φορά άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η λήψη νέων μέτρων για να υποστηριχθεί η ανάκαμψη στην Ευρώπη.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που ο πρόεδρος Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα ήταν έτοιμη να κάνει περισσότερα αν είναι απαραίτητο», σημείωσε ο Ράις.
 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
 
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:
ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ Η ΕΚΤ ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΟΥΤΖΑΧΕΝΤΙΝ ΤΟΥ ΣΟΙΜΠΛΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΔΕΝ ΑΦΗΝΑΝ. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΣΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΘΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΦΤΑΝΟΥΝ. ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ ΤΟ ΔΝΤ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ. ΤΑ ΑΚΟΥΕΙ Η ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ; ΤΟ ΓΙΝΑΤΙ ΒΓΑΖΕΙ ΜΑΤΙ...

Ντράγκι: Πακέτο μέτρων υπέρ της ανάπτυξης

Άφθονο και φθηνό χρήμα

Ντράγκι: Πακέτο μέτρων υπέρ της ανάπτυξης και κατά αποπληθωρισμού

Ντράγκι: Πακέτο μέτρων υπέρ της ανάπτυξης και κατά αποπληθωρισμού
 
Η αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να τονώσει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και να εξαλείψει την απειλή αποπληθωρισμού αντανακλάται στο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι μετά την απόφαση για μείωση του βασικού επιτοκίου στο νέο ιστορικό χαμηλό του 0,15%, και για αρνητικά επιτόκια καταθέσεων.

«Αποφασίσαμε ένα συνδυασμό μέτρων», δήλωσε ο Μ.Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ και εξήγησε ότι «το πακέτο αυτό περιλαμβάνει νέες μείωσεις στα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, στοχευμένα προγράμματα μακροπρόθεσμης ρευστότητας, προετοιμασία σχετικά με εξαγορές ενυπόθηκων αξιογράφων».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι θα πάρει τρία με τέσσερα τρίμηνα για να αποδώσουν τα μέτρα, ενώ υπογράμμισε την ετοιμότητα της κεντρικής ευρωτράπεζας να λάβει πρόσθετα μέτρα εάν χρειαστεί.

«Αν χρειαστεί, θα δράσουμε γρήγορα με νέα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης», δήλωσε. «Υπάρχει ομοφωνία στο διοικητικό συμβούλιο όσον αφορά τη δέσμευσή του να χρησιμοποιήσει και μη συμβατικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του, αν χρειαστεί, για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού» πρόσθεσε.

Επίσης, τόνισε για άλλη μια φορά ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Θα μείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερη περίοδο έναντι των προηγούμενων προβλέψεων, είπε.

Ενίσχυση ρευστότητας

Ειδικότερα, στο συνδυασμό μέτρων που αποφάσισε ομόφωνα το ΔΣ της ΕΚΤ, όπως ανέφερε ο Μ.Ντράγκι, περιλαμβάνονται δύο νέες πράξεις αναχρηματοδότησς των τραπεζών ύψους 400 δισ. ευρώ, με στόχο να ενισχυθεί ο δανεισμός από αυτές προς τα νοικοκυριά (όχι όμως για στεγαστικά δάνεια) και τις επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα αυτό, που αποκαλείται «στοχευμένες συναλλαγές μακροχρόνιας αναχρηματοδότησης» (targeted longer-term refinancing operations, TLTRO), θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να λάβουν σε πρώτη φάση – τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2014 –, δάνεια 4ετούς διάρκειας που αντιστοιχούν στο 7% του υπολοίπου των δανείων τους στις 30 Απριλίου 2014 στον μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης, εξαιρουμένων των στεγαστικών δανείων στα νοικοκυριά.

Ο δανεισμός των τραπεζών προς τον δημόσιο τομέα δεν θα λαμβάνεται υπόψη.

Επιπρόσθετα, από τον Μάρτιο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016, όλες οι τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται κάθε τρίμηνο ποσά έως και το τριπλάσιο του ύψους του καθαρού δανεισμού τους σε μία καθορισμένη περίοδο προς τον μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης (εξαιρουμένων των στεγαστικών δανείων στα νοικοκυριά) που υπερβαίνει έναν ορισμένο δείκτη αναφοράς.

Ο δείκτης αναφοράς θα καθορίζεται, λαμβάνοντας υπόψη τον καθαρό δανεισμό κάθε τράπεζας στο 12μηνο έως τις 30 Απριλίου 2014. Ο καθαρός δανεισμός θα μετράται ως το υπόλοιπο των νέων χορηγήσεων δανείων μείον τις εξοφλήσεις δανείων. Οι πωλήσεις δανείων, όπως και οι τιτλοποιήσεις και διαγραφές του δεν επηρεάζουν το μέτρο του καθαρού δανεισμού.

Το επιτόκιο για τα στοχευμένα αυτά δάνεια θα είναι σταθερό για όλη τη διάρκειά τους και θα είναι ίσο με το εκάστοτε βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ συν ένα περιθώριο 10 μονάδων βάσης (0,10 της ποσοστιαίας μονάδας).

Η ΕΚΤ αναφέρει ότι θα υπάρχει αριθμός προβλέψεων, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα δάνεια που θα πάρουν οι τράπεζες θα ενισχύσουν την πραγματική οικονομία. Οι τράπεζες που δεν θα εκπληρώνουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις όσον αφορά το ύψος των δανείων τους προς την πραγματική οικονομία, θα καλούνται να επιστρέψουν τα δάνεια τον Σεπτέμβριο του 2016.

Πέρα από τις στοχευμένες πράξεις αναχρηματοδότησης, η αναστολή της «αποστείρωσης» στο πρόγραμμα για τις αγορές κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά (Securities Market Program – SMP), καθώς και η εντατικοποίηση των προπαρασκευαστικών εργασιών για αγορές ενυπόθυκων τιτλοποιημένων δανείων (asset-backed securities, ABS) περιλαμβάνονται επίσης στο πακέτο.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι οι αποφάσεις αυτές βασίσθηκαν στην οικονομική ανάλυση της κεντρικής τράπεζας, που έλαβε υπόψη τις τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις του επιτελείου της. Συνολικά, πρόσθεσε, τα μέτρα αυτά θα συμβάλουν στην επιστροφή του πληθωρισμού σε επίπεδα πιο κοντά στο 2% (ο στόχος της ΕΚΤ είναι ο πληθωρισμός να κινείται λίγο χαμηλότερα από το 2%, ενώ τον Μάιο είχε υποχωρήσει στο 0,5%)

Πτωτική αναθεώρηση για τον πληθωρισμό

Η ΕΚΤ αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις τις για τον πληθωρισμό την επόμενη διετία, αναμένοντάς τον στο 0,7% φέτος από 1% που προέβλεπε τον Μάρτιο.

Για το 2015 και το 2016, αναμένει πληθωρισμό 1,1% και 1,4% αντίστοιχα έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,3% και 1,5% αντίστοιχα.

Οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ευρωζώνης κατά 1% φέτος, κατά 1,7% το 2015 και 1,8% το 2016. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Μαρτίου, το ΑΕΠ έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω για το 2014 και ανοδικά για το 2015.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΑΡΓΑ ΞΥΠΝΗΣΕ Η ΕΥΡΩΠΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΠΕΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΔΙΕΞΟΔΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ. ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ.

Βλέπει τρίτο δάνειο για την Ελλάδα

Βλέπει τρίτο δάνειο για την Ελλάδα


Η ελληνική οικονομία πρέπει να παρουσιάσει περαιτέρω βελτίωση και τα επιτόκια να μειωθούν περαιτέρω, διαφορετικά η Ελλάδα είναι πιθανόν να χρειαστεί περισσότερη βοήθεια, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης του στο ολλανδικό κανάλι RTLZ, μετέδωσε η συνδρομητική υπηρεσία του Bloomberg.

«Η Ελλάδα έχει τεράστιο δημόσιο χρέος και όταν η χώρα θα πρέπει να το χρηματοδοτήσει μόνη της, θα πρέπει να καταβάλει ένα εκτιμώμενο επιτόκιο της τάξης του 6%-7%. Η Ελλάδα δεν το αντέχει αυτό», δήλωσε ο κ.Ντάισελμπλουμ στη διάρκεια συνέντευξης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα πιθανό νέο πρόγραμμα στήριξης θα εξεταστεί μετά το καλοκαίρι.
ΠΗΓΗ: REAL
AYTA ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΔΗΘΕΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ..

ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ. ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝΑΝΕΩΣΗ;

Με ποιούς μωρέ θα κάνετε ανενέωση κομμάτων; Με τα ανεπάγγελτα αμόρφωτα τεμπέλικα κομματόσκυλα που ως δήθεν νεολαίοι ακόμη και πτυχία χάρη στο κόμμα πήραν και η μόνη γνώση τους είναι η συμμετοχή σε συγκεντρώσεις και συνελεύσεις. Ντροπή σας μωρέ. ΝΤΡΟΠΗ.

ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ:http://www.funday.gr






                                                                           
                                 
                           ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ:http://www.anekdotakias.gr/

Η ΕΚΤ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΧΑΛΑΡΩΣΗ

Για την αναχαίτιση του αποπληθωρισμού

Εν αναμονή αποφάσεων της ΕΚΤ για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής

Εν αναμονή αποφάσεων της ΕΚΤ για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής
Λίγες ώρες  μας χωρίζουν από τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, όπου αναμένονται σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση των αποπληθωριστικών τάσεων. Τα στοιχεία της Eurostat, επιβεβαίωσαν ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις (Μάιος: 0,5%) στην ευρωζώνη εντείνονται, ασκώντας πίεση προς την ΕΚΤ στην κατεύθυνση της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.
Για να τονώσει την εγχώρια ζήτηση στις 18 οικονομίες της ζώνης του ευρώ η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει σήμερα Πέμπτη την περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου, που σήμερα ανέρχεται στο 0,25%, στο 0,15% ή 0,10%, ενώ για τις τράπεζες εκείνες που καταθέτουν τα χρήματα τους στην ΕΚΤ, το επιτόκιο θα διαμορφωθεί με αρνητικό πρόσημο.

Στους σχεδιασμούς της ΕΚΤ περιλαμβάνεται και η εκπόνηση ενός ειδικού προγράμματος για την ενίσχυση των επιχειρήσεων σε χώρες της νότιας Ευρώπης. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι νοτιοευρωπαϊκές τράπεζες θα διασφαλίσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Το εύρος του προγράμματος θα κινείται στα 40 δισ. ευρώ.
Ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων του ευρώ θα ευνοήσει τους Έλληνες δανειολήπτες, καθώς θα μειωθούν αυτόματα τα επιτόκια χορηγήσεων προς επιχειρήσεις και ιδιώτες, τα οποία έχουν ως επιτόκιο βάσης το βασικό επιτόκιο της EΚΤ ή τα διατραπεζικά επιτόκια, Euribor και Libor. Ακόμη, η μείωση των επιτοκίων του ευρώ από το 0,25% στο 0,15% θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών, καθώς και του ελάχιστου δανειστικό επιτοκίου και του βασικό επιτοκίου χορηγήσεων.
Πάντως, πριν ακόμη ανακοινωθούν οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής υπάρχουν φωνές που ασκούν κριτική. Σύμφωνα με αυτές, τα μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια που σχεδιάζει η ΕΚΤ, προσφέρουν πιο επικίνδυνα κίνητρα να προχωρήσει κανείς σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου.

Newsroom ΔΟΛ

«Κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε μια χαμένη γενιά»

«Κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε μια χαμένη γενιά»


«Κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε μια χαμένη γενιά»
«Κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε μια χαμένη γενιά»
Τους φόβους του για την ανεργία των νέων εξέφρασε ο ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης Ν. Μούιζνιεκς, σε σχετική παρέμβασή του.
Οι νέοι είναι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από την κρίση στην Ευρώπη, επισημαίνει ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς, σημειώνοντας πως τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, τον Μάρτιο του 2014, καταγράφθηκαν στην Ελλάδα (56,8%), την Ισπανία (53,9%) και την Κροατία (49%).
Σε σημερινή δημόσια παρέμβασή του, ο κ. Μούιζνιεκς υποστηρίζει ότι οι νέοι πληρώνουν, περισσότερο απ' όλες τις άλλες κοινωνικές ομάδες, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. «Δεν είναι μόνο ότι, εξαιτίας της κρίσης, υπονομεύονται τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των νέων αλλά και το δικαίωμά τους στην ίση μεταχείριση, το δικαίωμά τους για συμμετοχή, και τη θέση τους στην κοινωνία και γενικότερα, στην Ευρώπη» υπογραμμίζει ο επίτροπος.
Στην παρέμβασή του, ο Νιλς Μούιζνιεκς σημειώνει ότι, τον Μάρτιο του 2014, το ποσοστό ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών ήταν 22,8% στα 28 μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είναι επίσης χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Τα υψηλότερα επίπεδα καταγράφηκαν σε Ελλάδα (56,8%), Ισπανία (53,9%) και Κροατία (49,0%). Το ποσοστό ανεργίας των νέων στην ΕΕ ήταν υπερδιπλάσιο του γενικού μέσου όρου (10,5%).
Επικαλούμενος στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργασίας, ο επίτροπος σημειώνει ότι ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, η ανεργία των νέων υπερέβη το 50%, το 2013, στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και την «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Επιπλέον, επικαλούμενος στοιχεία έκθεσης του Eurofound, ο επίτροπος Μούιζνιεκς εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την αύξηση του αριθμού των νέων που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, κατάρτισης ή εκπαίδευσης. Η έκθεση του Eurofound -τονίζει ο επίτροπος- θέτει τον αριθμό τους, το 2011, στα 14 εκατομμύρια νέους ή στο 15,4% του πληθυσμού της ΕΕ, ηλικίας 15- 29 ετών. Στη Βουλγαρία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία, τα ποσοστά ήταν υψηλότερα του 20%. «Μια έρευνα του Ευρωβαρομέτρου που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2014, διαπίστωσε ότι πάνω από το ήμισυ των νέων Ευρωπαίων απάντησαν ότι πιστεύουν πως έχουν περιθωριοποιηθεί και αποκλειστεί από την κοινωνική και οικονομική ζωή εξαιτίας της κρίσης» αναφέρει ο επίτροπος.
«Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι νέοι κατά τη μετάβασή τους από την εκπαίδευση στην εργασία μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες και στην απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε μια "χαμένη γενιά" των απογοητευμένων νέων ανθρώπων, με σοβαρές συνέπειες για την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών, την κοινωνική συνοχή και την πολιτική σταθερότητα» καταλήγει, στην παρέμβαση του, ο Νιλς Μούιζνιεκς.

ΠΗΓΗ: ΕΝΙΚΟΣ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΣΑΣ ΤΑ ΦΩΝΑΖΩ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ. ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΤΟΥ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΟΥ


Αποχώρηση στελέχους με αιχμές: Το Ποτάμι που θα μάθει να ακούει

Αποχώρηση στελέχους με αιχμές: Το Ποτάμι που θα μάθει να ακούει

Ένα δριμύ «κατηγορώ» εξαπέλυσε ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης, ψυχίατρος - ψυχοθεραπευτής κατά του κόμματος, υπό τον τίτλο «Το Ποτάμι που θα μάθει να ακούει».

Πριν φτάσει να δημοσιοποιήσει τις ενστάσεις του είχε στείλει, όπως αναφέρει, μια επιστολή σε περίπου 50 ανθρώπους του Ποταμιού, ανάμεσά τους και οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Υποστηρίζει ότι δεν έλαβε ποτέ απάντηση.

Τι γράφει στο κείμενο:

«Για τα ψάρια γνωρίζω τρία πράγματα: Έχουν βραχεία μνήμη. Στόμα έχουν και μιλιά δεν έχουν. Υπάρχουν ψάρια σαρκοβόρα. Κολυμπώντας στο δικό μας ποτάμι, ομολογώ ότι συνάντησα και τα τρία είδη» αναφέρει στο κείμενό του.

«Στη διάρκεια της προεκλογικής προετοιμασίας ο ενθουσιασμός μας συγκρούστηκε, δυστυχώς, όχι μόνο με τη δύναμη της αδράνειας, αλλά πολύ περισσότερο με τις προσωπικές φιλοδοξίες στελεχών και μη, που για όλους εμάς τους μην έχοντες σχέση με το πως γίνεται “πολιτική” στην όμορφη χώρα μας, αποτελούσαν φαινόμενα ολότελα πρωτόγνωρα και ολότελα απεχθή» τονίζει ο κ. Παπαδημητριάδης.

Αναφέρεται στον κίνδυνο να αποτελέσει το Ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος «μια πανηγυρική διαδικασία άνευ ουσίας» και θέτει ερωτήματα για τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος.

«Πώς προήλθαν οι αναλογίες για την εκλογή εκλεκτόρων σε σχέση με το ισχύον και κατατεθειμένο καταστατικό, στο οποίο έχουμε υπογράψει τα ιδρυτικά μέλη;

Γιατί ενώ είχε ανακοινωθεί η 20η Μαΐου ως καταληκτική ημερομηνία εγγραφής μελών, ενόψει του Ιδρυτικού Συνεδρίου μας, δόθηκε δεκαήμερη παράταση την τελευταία στιγμή;

Πώς υπερδιπλασιάστηκαν σε 6800 τα μέλη μας (σύμφωνα με πρόσφατη δημόσια ανακοίνωση), από 3000 (διαχειριζόμουν προσωπικά τις λίστες μέχρι τις εκλογές) πριν τη δεκαήμερη παράταση;

Πώς εξασφαλίζονται οι ίσες ευκαιρίες συμμετοχής στο συνέδριο μέσα από την επιλογή μιας απομακρυσμένης τοποθεσίας, με υψηλό κόστος οδοιπορικών στο οποίο το κόμμα έχει ανακοινώσει ότι δεν θα συμβάλει;

Ποιές ακριβώς αρμοδιότητες θα έχει η 30μελής συντονιστική (κεντρική) επιτροπή που θα εκλέξουν οι σύνεδροι, ως το μοναδικό δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο του κόμματος;

Γιατί επιλέγεται η μέθοδος συλλογής ατομικών προτάσεων από τα μέλη μέσω μιας ηλεκτρονικής φόρμας, ενώ είχε προταθεί και υπήρχε η δυνατότητα διαβούλευσης για τις πολιτικές θέσεις ενωρίτερα, εντός του πλαισίου των πολυάριθμων τοπικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούσαν τα μέλη μας σε όλη την Ελλάδα;

Πώς αναμένεται να συζητηθούν οι πολιτικές προτάσεις των 6500 μελών σε 48 ώρες;

Με ποια διαδικασία διαβούλευσης θα συμμετέχουν τα μέλη μας στην προπαρασκευή προτάσεων από κεντρικότερες επιτροπές – ως έχει ανακοινωθεί -, στις οποίες συμμετέχουν οι πρώην υποψήφιοι ευρωβουλευτές και άλλοι (προσωπικά συμμετέχω στην ομάδα για την Υγεία – δεν έχω λάβει ακόμη καμία ειδοποίηση);

Τι απαντάμε στους 1000+ ανθρώπους που μόχθησαν επί 3 μήνες για όλα τα παραπάνω και οι οποίοι μειοψηφούν, πλέον, εδώ και δέκα ημέρες;».

Κλείνοντας την επιστολή του τονίζει «προσωπικά, αδιαφορώ τόσο για τις αυθεντίες και τους τυχόν επιδραστικούς, επώνυμους, συνέδρους, όσο αδιαφορώ και για τα συνθήματα περί ανοικτών κομμάτων, όταν δεν έχουν αντίκρισμα στην πράξη. Αδιαφορώ ακόμη και για τον διάλογο, όταν δεν συνοδεύεται από δημοκρατικές διαδικασίες ίσης ευκαιρίας και συμμετοχής σε όλα, μα όλα, τα επίπεδα, την επόμενη ημέρα».

Τέλος ο πρώην Γενικός Συντονιστής Μελών και Εθελοντών του κόμματος επικαλείται φράση του Πάουλο Κοέλο «πνίγεσαι όχι αν πέσεις στο ποτάμι, αλλά αν παραμείνεις βυθισμένος σ’ αυτό».

ΠΗΓΗ:
  http://www.zougla.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. ΞΥΠΝΑΤΕ ΟΙ ΑΦΕΛΕΙΣ.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"