ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

“Egemen” το σχέδιο των Τούρκων για εισβολή στη Θράκη – Πότε και γιατί φτιάχτηκε

“Egemen” το σχέδιο των Τούρκων για εισβολή στη Θράκη – Πότε και γιατί φτιάχτηκε


“Egemen” το σχέδιο των Τούρκων για εισβολή στη Θράκη – Πότε και γιατί φτιάχτηκε
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Πολλά σχέδια έχουν διαρρεύσει, ωστόσο φαίνεται ότι ένα είναι το βασικό. Μάλιστα το σχέδιο “Egemen” - ηγεμών – στα ελληνικά που προβλέπει διπλή επίθεση έχει απώτερο σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων που θα αναγκάσουν την Ελλάδα σε μια σειρά από υποχωρήσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα δημοκρατία το σχέδιο ξεκίνησε να επεξεργάζεται ήδη από το 2.000. Αφορμή για τη δημιουργία του σχεδίου ήταν η πιθανή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 στα 10 ναυτικά μίλια που κυριολεκτικά θα απέκλειε κάθε δίοδο στο Αιγαίο.
Το σχέδιο “Ηγεμών” ανανεώνεται διαρκώς. Στο πλαίσιο της επικαιροποίησής του έγινε σεμινάριο στην έδρα της 1ης τουρκικής στρατιάς Κωνσταντινούπολης στον τομέα ευθύνης της οποίας υπάγεται και η περιοχή της Θράκης.
Ουσιαστικά στα χέρια των ελληνικών υπηρεσιών έχουν περιέλθει στοιχεία από ένα σεμινάριο που έγινε το 2003 και αφορούσε στη βελτίωση των επιχειρησιακών σχεδίων της τουρκικής στρατιάς. Οι ελληνικές αρχές έχουν στα χέρια τους 253 σελίδες με τα σχέδια και τις σκέψεις ανώτερων και ανώτατων Τούρκων αξιωματικών για το πως θα πρέπει να κινηθούν σε περίπτωση που η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.


Σύμφωνα λοιπόν με το σχέδιο (άγνωστο αν είναι ακόμη σε ισχύ ή έχει αλλάξει) προβλέπεται αντιπερισπασμός στο Αιγαίο με την πρόκληση θερμού επεισοδίου.
Βάση του σχεδίου θα επιχειρηθεί επεισόδιο με τουρκική πυραυλάκατο στην περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου.
Με αφορμή το επεισόδιο αυτό και ενώ τα βλέμματα θα έχουν στραφεί στο Αιγαίο και τα ευαίσθητα (αμυντικά) ελληνικά νησιά η τουρκική στρατιά θα κινηθεί κατά της Θράκης.

Το σεμινάριο μάλιστα αποκάλυψε σκέψεις για αλλαγή των σχεδίων που προβλέπει εισβολή δυνάμεων από τις διαβάσεις του Έβρου.
Σύμφωνα με τα όσα έπεσαν στα χέρια των ελληνικών αρχών υπάρχει πρόταση για αποκοπή των δυνάμεων του Δ' Σώματος Στρατού της Ελλάδας από τον υπόλοιπο κορμό με κυκλωτική κίνηση.
Στις επιχειρήσεις μάλιστα προβλέπεται και εισβολή ειδικών δυνάμεων από τα βουλγαρικά σύνορα. Μάλιστα υπάρχει αναφορά για θυλάκους εντός του ελληνικού εδάφους που θα βοηθήσουν στις επιχειρήσεις των τουρκικών ειδικών δυνάμεων.
Ο στόχος των Τούρκων διπλός. Αφενός να πάρει πίσω η χώρα μας πιθανή απόφαση για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 10 ναυτικά μίλια και αφετέρου με τη δημιουργία τετελεσμένων να υποχρεωθεί η χώρα στην αποδοχή των τουρκικών απαιτήσεων σε άλλα ζητήματα.
Όπως μάλιστα αναφέρεται από ανώτατους Τούρκους αξιωματικούς όλα θα πρέπει να έχουν λήξει μέσα σε 3 με 4 ημέρες το πολύ ώστε να προλάβει η Τουρκία την επέμβαση άλλων δυνάμεων για ειρήνευση.
Όλα αυτά δείχνουν ότι καμία κίνηση των Τούρκων δεν είναι τυχαία. Είναι σχεδιασμένη επί χρόνια και κυρίως υπάρχουν σχέδια προπαρασκευής. Ίσως το ποιο επικίνδυνο εύρημα των ελληνικών αρχών είναι η αναφορά σε θυλάκους εντός του ελληνικού εδάφους.

ΠΗΓΗ:http://www.newsit.gr/


ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΞΥΠΝΑΤΕ

ΕΚΤ: H Ελλάδα θα έλθει αντιμέτωπη με δημοσιονομικά κενά

«Θα πρέπει να παρατείνει μέτρα που λήγουν»

ΕΚΤ: H Ελλάδα θα έλθει αντιμέτωπη με δημοσιονομικά κενά

ΕΚΤ: H Ελλάδα θα έλθει αντιμέτωπη με δημοσιονομικά κενά
Την προειδοποίηση ότι η Ελλάδα θα έλθει αντιμέτωπη με δημοσιονομικά κενά τα επόμενα έτη και ενδεχομένως να πρέπει να παρατείνει λήγοντα μέτρα για να τα καλύψει εκφράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο μηνιαίο οικονομικό της δελτίο (Monthly Bulletin -June). Η αναφορά αυτή έρχεται την ίδια στιγμή που στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δηλώνουν πως στις φθινοπωρινές διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα επιδιωχθεί η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και η μείωση της αυξημένης φορολόγησης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ειδικότερα, στην έκθεση της ΕΚΤ υπογραμμίζεται πως σύμφωνα με τον ορισμό του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της τρόικας για το έλλειμμα -που δεν συμπεριλαμβάνει το κόστος στήριξης των ελληνικών τραπεζών- η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ το 2013 υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο του προγράμματος για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σε όρους πρωτογενούς αποτελέσματος.

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρει πως το πρωτογενές και συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2013 «δεν ήταν εξίσου ικανοποιητικά» (-8,7% και -12,7% του ΑΕΠ αντίστοιχα), αντανακλώντας πρωτίστως το μεγάλο κόστος της παροχής στήριξης προς τον χρηματοπιστωτικό τομέα (10,6% του ΑΕΠ).

Στο ίδιο πλαίσιο η ΕΚΤ σημειώνει πως αν και κατά την τελευταία αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας προκύπτει πως η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου της για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ το 2014, ωστόσο υπάρχουν δημοσιονομικά κενά για τα επόμενα έτη, ενώ για τις χρονιές αυτές προβλέπονται πιο φιλόδοξοι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα (3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016).

«Στο πρόσφατα επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να επιτύχει αυτούς τους στόχους και να παρατείνει λήγοντα μέτρα αν είναι απαραίτητο», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της ΕΚΤ. Πρέπει να σημειωθεί πως ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε την Πέμπτη πως το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο δεν περιλαμβάνει πρόβλεψη για επέκταση της έκτακτης εισφορά αλληλεγγύης έως το 2016.

Σημειώνεται πως μετά την συνάντηση που είχαν μεσοβδόμαδα στην Φρανκφούρτη ο Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κύκλοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισήμαιναν πως η ΕΚΤ αναγνωρίζει την πρόοδο στα δημόσια οικονομικά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς και για τη μείωση του δημόσιου τομέα και την αύξηση της αποτελεσματικότητάς του.

Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

«Γυναίκες που έχουν ξεμείνει» χαρακτηρίζει το ΚΚ Κίνας τις ανύπαντρες

Ο υποτιμητικός όρος στιγματίζει μια γενιά

«Γυναίκες που έχουν ξεμείνει» χαρακτηρίζει το ΚΚ Κίνας τις ανύπαντρες

«Γυναίκες που έχουν ξεμείνει» χαρακτηρίζει το ΚΚ Κίνας τις ανύπαντρες
Είναι οι Sheng Nu, δηλαδή οι «Γυναίκες που έχουν ξεμείνει», ένας υποτιμητικός όρος που χρησιμοποιείται ευρέως στην Κίνα για να δηλώσει τις ελεύθερες γυναίκες ηλικίας γύρω στα 30 που «έχουν αποτύχει να βρουν σύζυγο» και θεωρείται πως «έχουν μείνει στο ράφι».

Το ζήτημα αυτό διογκώνεται ακόμη περισσότερο από τα κινεζικά ΜΜΕ αλλά και το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας που διέταξε την κομματική Συνομοσπονδία Γυναικών Κίνας να χρησιμοποιεί επισήμως τον υποτιμητικό αυτόν όρο.

Το μείζον αυτό θέμα φέρνει στην επικαιρότητα ξανά το βιβλίο «Leftover Women: The Resurgence Of Gender Inequality In China» («Οι γυναίκες που ξέμειναν: Η επανεμφάνιση της ανισότητας των φύλων στην Κίνα») της αμερικανίδας συγγραφέως και ερευνήτριας Λέτα Χονγκ Φίντσερ.

Η Φίντσερ υπεραμύνεται του δικαιώματος εκατομμυρίων γυναικών γύρω στα 30 να διατηρήσουν το προφίλ της μορφωμένης και καλής εργαζομένης που ζει ανεξάρτητη, χτίζοντας την καριέρα της και αδιαφορώντας για το πότε «επιτέλους» θα παντρευτεί.

Η συγγραφέας θεωρεί ότι αυτό το νέο κύμα στιγματισμού των νεαρών γυναικών συνέβη στην Κίνα επειδή τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των Κινέζων που αποφεύγουν να παντρευτούν σε μικρή ηλικία, σύμφωνα με τις παραδόσεις, και να κάνουν οικογένεια.

«Να νιώσουν ντροπή»

Η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μη ισορροπίας των δύο φύλων στον πληθυσμό (η αναλογία στις γεννήσεις είναι 117,7 αγόρια για 100 κορίτσια) και γι' αυτό το ΚΚΚ κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του βάζοντας «ταμπέλες» και στοχοποιώντας μια ολόκληρη γενιά γυναικών. Διακηρυγμένος στόχος είναι να τις κάνει «να νιώσουν ντροπή» και να αρχίσουν να παντρεύονται σε μικρότερη ηλικία!

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου η μία στις πέντε γυναίκες ηλικίας 25-29 ετών παραμένει ανύπαντρη.

«Είμαι αρκετά μεγάλη, σχεδόν 30, αλλά ακόμη είμαι ελεύθερη» λέει η Ντινγκ Να από τις βορειοανατολικές επαρχίες της Κίνας. Και ομολογεί: «Βρίσκομαι ήδη υπό καθεστώς πίεσης από τις αδελφές και τους συγγενείς μου, που με ρωτάνε συνεχώς γιατί δεν έχω παντρευτεί ακόμη».

Σύμφωνα με τη Ζου Σιαοπένγκ, σύμβουλο στην Baihe.com, ιστοσελίδα εύρεσης ερωτικού συντρόφου στην Κίνα, η πίεση προς τις ελεύθερες Κινέζες να βρουν ταίρι μεγαλώνει ακόμη περισσότερο την περίοδο του κινεζικού Νέου Έτους.

Ψεύτικοι σύντροφοι με 40 ευρώ την ημέρα


«Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς όλοι κάθονται σε ζευγάρια, ο αδελφός σου με τη νύφη σου, η αδελφή σου με τον γαμπρό σου κ.ο.κ. Αν είσαι ο μόνος που έχεις μείνει ελεύθερος, μπορείς να νιώσεις την πίεση και την απογοήτευση» λέει, προσθέτοντας ότι για τις περιπτώσεις αυτές κάποιοι... επιτήδειοι έχουν βρει τη λύση: την ενοικίαση ενός ψεύτικου συντρόφου. Για περίπου 40 ευρώ την ημέρα μία Κινέζα μπορεί να νοικιάσει έναν άνδρα σύντροφο, ο οποίος θα τη συνοδεύει στα οικογενειακά δείπνα και σε άλλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου ώστε να δίνεται η εντύπωση πως η γυναίκα... συνοδεύεται. Έτσι θα αποφεύγει τις ενοχλητικές ερωτήσεις όπως «γιατί δεν έχεις ακόμη παντρευτεί;» και τα επιτιμητικά βλέμματα των συχνά συντηρητικών συγγενών, φίλων και γνωστών.

«Από το 2007 τα κρατικά ΜΜΕ έχουν εισαγάγει τον όρο "Γυναίκες που έχουν ξεμείνει" στο λεξιλόγιό τους στιγματίζοντας τις μορφωμένες γυναίκες ηλικίας 27-30 ετών που είναι ακόμη ανύπαντρες» λέει η Φίντσερ, η οποία στο βιβλίο της βάζει το μαχαίρι στο κόκαλο όσον αφορά ένα ακόμη ακανθώδες ζήτημα της κινεζικής κοινωνίας: αυτό της ενδοοικογενειακής βίας και κυρίως αυτής που υφίστανται οι γυναίκες από τους συζύγους τους.

«Ο βιασμός εντός ενός γάμου δεν θεωρείται έγκλημα στην Κίνα, με τους ακτιβιστές να παλεύουν για τη θέσπιση μιας νομοθεσίας που να προστατεύει τις γυναίκες από τη βία που υφίστανται εντός των τειχών της οικίας τους» επισημαίνει η αμερικανίδα ερευνήτρια.

Σημειώνει επίσης ότι το 72% των ανδρών βιαστών στην Κίνα δεν υφίστανται καμία τιμωρία, ενώ αναφέρει την περίπτωση ενός Κινέζου που καταδικάστηκε το 2009 για τη δολοφονία της συζύγου του σε μόλις εξίμισι χρόνια φυλάκισης, παρά το γεγονός ότι το θύμα όσο ζούσε είχε καταγγείλει οκτώ φορές στην αστυνομία πως την κακομεταχειρίζεται.
Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Θελω να εκφρασω την αηδια μου γιατι αλλη μια φορα αποδεικνυεται πως λειτουργουν τα απολυταρχικα και ακραια καθεστωτα οπως αυτο της Κινας. Αυτα να τα δουν οι λατρεις του κομμουνισμου. Αυτη ειναι η αποψη του Κ.Κ Κινας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ ΛΟΒΕΡΔΟΥ -ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

ΠΡΟΧΩΡΑ ΚΥΡΙΑΚΟ. ΗΡΘΕ ΤΩΡΑ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΦΙΛΟΛΑΙΚΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΚΑΙ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΛΑΤΕΙΑ. ΤΟ 1.400.000 ΑΝΕΡΓΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΡΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟ ΒΟΛΕΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

«Ή απολύσεις, ή περικοπές μισθών»

«Ή απολύσεις, ή περικοπές μισθών»


Λουξεμβούργο: Του Θάνου Αθανασίου

Παρέμβαση – γνωμοδότηση στην πρόσφατη ενδοκυβερνητική κόντρα περί απολύσεων επιχειρούν οι Βρυξέλλες και οι εταίροι, στέλνοντας το μήνυμα στην Αθήνα (όπως και στην Πορτογαλία) ότι «αν δεν μπορείς να εκτελέσεις ένα μέτρο της συμφωνίας, πρέπει να πάρεις ένα άλλο».

Στην περίπτωσή μας, μεταξύ οριζόντιων μισθολογικών περικοπών και στοχευμένων απολύσεων και εφαρμογής της κινητικότητας είναι αναγκασμένες να επιλέξουν οι ελληνικές αρχές τα επόμενα χρόνια, με την τρόικα να προτιμά ξεκάθαρα τη δεύτερη μέθοδο και να κρατάει στα χέρια της την υπόσχεση της ελληνικής πλευράς ότι θα την ακούσει.

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας των ελληνικών αρχών και της τρόικας, όπως περιγράφεται στη δημόσια έκθεση της Κομισιόν για τον 4ο έλεγχο του 2ου ελληνικού προγράμματος, οι ελληνικές αρχές οφείλουν να μειώσουν το επίπεδο των δαπανών για το λεγόμενο wage-bill, δηλαδή των σύνολο των χρημάτων που πηγαίνουν στη μισθοδοσία του δημόσιου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Τρόικα και αρχές έχουν συμφωνήσει ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν νέες μισθολογικές περικοπές, όμως το προσωπικό πρέπει να ανανεωθεί και σε βάθος χρόνου να συρρικνωθεί κοντά στα επίπεδα των 450.000 ατόμων.

Πριν από ένα χρόνο η τρόικα έγραφε στην έκθεσή της ότι τα επίπεδα άνω των 450.000 δεν είναι απαραίτητα βιώσιμα και πριν από περίπου ένα μήνα επαναβεβαίωσε τη θέση αυτή στη νεότερη έκθεση. Ως εκ τούτου η ολοκλήρωση των στόχων της κινητικότητας και των απολύσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Αν το «wage-bill» κρατήσει τις δαπάνες ψηλά, η τρόικα θεωρεί αυτονόητο ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να επανορθώσουν κόβοντας από το επίπεδο των μισθών.

Η ίδια άποψη επικρατεί και στο Συμβούλιο. Ο επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ προσφάτως είπε στην Realnews τα εξής: «Ακούστε. Το μνημόνιο είναι πολύ ξεκάθαρο για τη μείωση του δημοσίου τομέα. Η μείωση του μεγέθους του δημοσίου τομέα είναι προς το μέγιστο συμφέρον, θα έλεγα των Ελλήνων πολιτών.

Αν αναλογιστείτε ότι το μέγεθος του δημοσίου στην Ελλάδα είναι σε σχέση με το μέγιστο της χώρας το μεγαλύτερο στον πολιτισμένο κόσμο και αυτό στην πραγματικότητα λειτουργεί σαν κεφαλικός φόρος στους Έλληνες πολίτες, τότε αν κάποιος επιλέξει τη συρρίκνωση μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να αποφευχθούν άλλου είδους μέτρα και στο μεσοπρόθεσμο επίπεδο να μειώσει τους φόρους. Για αυτό το βάλαμε στο μνημόνιο. Και δεν υπάρχει καμία πρόθεση από την πλευρά των εταίρων να αφήσουν την Ελλάδα να ξεφύγει από αυτή τη δέσμευση».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «τα νούμερα για την κινητικότητα πρέπει να καλυφθούν τώρα, σήμερα. Αν δεν υπάρξει ολοκληρωμένη εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο μνημόνιο, τότε αυτό θα εμποδίσει την ολοκλήρωση του ελέγχου της Τρόικας και αυτό σημαίνει ότι δε θα είμαστε σε θέση να έρθουμε σε συμφωνία στο Eurogroup και να πούμε η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε, τώρα ας κάνουμε και εμείς το δικό μας μέρος».

Ο έλεγχος ολοκληρώθηκε μεν βάση της συμφωνίας, τώρα όμως η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί και οι εταίροι να δουν τα αποτελέσματα.
 
πηγη: REAL.GR
TO ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΠΑΤΑΛΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ. ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.

WSJ: Πού είναι η συγγνώμη του ΔΝΤ στην Ελλάδα;

Αρθρο για τις λανθασμένες εκτιμήσεις

WSJ: Πού είναι η συγγνώμη του ΔΝΤ στην Ελλάδα;

WSJ: Πού είναι η συγγνώμη του ΔΝΤ στην Ελλάδα;
 Εκτενές άρθρο για τις λανθασμένες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα δημοσιεύει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι το Ταμείο οφείλει μία συγγνώμη στη χώρα μας.

«Την προηγούμενη εβδομάδα η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε συγγνώμη από τη Μ.Βρετανία. Τι κρίμα που η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν επέδειξε την ίδια αβροφροσύνη προς την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα», τονίζει ο επικεφαλής σχολιαστής ευρωπαϊκών θεμάτων της WSJ, Σίμον Νίξον, σε εκτενές άρθρο του με τίτλο Πού είναι η συγγνώμη του ΔΝΤ στην Ελλάδα;

Όπως συνεχίζει ο αρθρογράφος, καμία ζημιά δεν προκλήθηκε από την προειδοποίηση του ΔΝΤ τον προηγούμενο χρόνο πως η βρετανική κυβέρνηση «παίζει με την φωτιά» με την στρατηγική μείωσης των ελλειμμάτων, καθώς αποδείχθηκε ότι η Βρετανία βιώνει ήδη μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη.

Αντίθετα, υπογραμμίζει, τα λάθη του Ταμείου στην περίπτωση της Ελλάδας πέρυσι, είχαν πραγματικές συνέπειες.

«Η άρνηση του ΔΝΤ να πιστέψει πως η Ελλάδα θα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 οδήγησε σε επτάμηνη καθυστέρηση στην εκταμίευση κρίσιμων δόσεων, γεγονός που με τη σειρά του καθυστέρησε την επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων και κατ’ επέκταση την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

»Εάν πράγματι η Αθήνα είχε υποκύψει στις πιέσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το φανταστικό έλλειμμα, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Ελλάδα θα βυθιζόταν στον έβδομο διαδοχικό χρόνο ύφεσης. Όπως αποδείχθηκε, η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% το προηγούμενο έτος και βρίσκεται σε τροχιά για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% φέτος» προσθέτει ο αρθρογράφος.

«Ακόμη και αν το ΔΝΤ δεν μπορεί να εκστομίσει τη λέξη που αργίζει από "Σ", στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα υπάρχουν αρκετά σημάδια μεταμέλειας. Η έκθεση μιλά για "σημαντική πρόοδο προς την εξισορρόπηση της οικονομίας" και αναγνωρίζει πως η μετατροπή της πιο αδύναμης κυκλικά προσαρμοσμένης δημοσιονομικής θέσης στην Ευρωζώνη στην ισχυρότερη σε τέσσερα μόλις χρόνια συνιστά "ένα εξαιρετικό επίτευγμα σε κάθε διεθνή σύγκριση"» τονίζει το δημοσίευμα.

«Η αναγνώριση της προόδου της Ελλάδας είναι δικαιολογημένη» σχολιάζει ο αρθρογράφος και αφού κάνει αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, σημειώνει τις αμφιβολίες με τις οποίες συνεχίζει να αντιμετωπίζει το ΔΝΤ τις εκτιμήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών -σκεπτικισμό, όπως παρατηρεί, «που δεν συμμερίζονται διεθνείς επενδυτές οι οποίοι έριξαν φέτος 8,5 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες».

«Τους επόμενους λίγους μήνες θα αρχίσει να είναι ξεκάθαρο ποιος έχει δίκιο» τονίζει το άρθρο, καταλήγοντας: «Εάν οι τράπεζες -και οι επενδυτές- έχουν δίκιο, τότε η κεφαλαιακή τους ποιότητα θα βελτιωθεί ραγδαία καθώς επιστρέφει η εμπιστοσύνη. Το κακό χρέος θα αναδιαρθρωθεί γρήγορα, οι τραπεζικές πιστώσεις θα επιστρέψουν και η ανάκαμψη θα αρχίσει. Και, σε αυτή την περίπτωση, μία συγγνώμη από το ΔΝΤ δεν θα μπορεί να αποφευχθεί».
ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Σιγα να μην εχουν το θαρρος οι αποτυχημενοι τεχνοκρατες να που συγγνωμη για τα τραγικα λαθη τους. Μετά θα πρέπει να παραιτηθούν αμέσως. Καταλάβατε γιατί δεν ζητάνε συγγνώμη;

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"