ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Έρχεται το τελικό σχέδιο για ρύθμιση δανείων

Έρχεται το τελικό σχέδιο για ρύθμιση δανείων

Ρύθμιση-ανάσα για 100.000 επιχειρήσεις που χρωστούν στις τράπεζες το ποσό των 45 δισ. ευρώ, καθυστερώντας την πληρωμή των δόσεων, προωθεί η κυβέρνηση μέσα από νομοθετική παρέμβαση που θα καταθέσει στη Βουλή περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Με βάση τις πληροφορίες της «Ημερησίας», από αυτές τις 100.000 επιχειρήσεις οι εκτιμήσεις των ειδικών θέλουν τις περίπου 20.000 να οφείλουν τα 36 δισ. ευρώ και επίσης αν γίνουν αναδιαρθρώσεις στα δάνεια του συνόλου των «κόκκινων» επιχειρήσεων περί τις 30.000 σίγουρα θα μείνουν «ζωντανές».

Όσο πιο γενναίες είναι οι ρυθμίσεις, τόσο περισσότερες εταιρείες θα καταστούν βιώσιμες, αναφέρει η εφημερίδα.

Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και η Τράπεζα της Ελλάδος επιλέγουν, όπως όλα δείχνουν, μια πρωτόγνωρη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, λύση, για τα ελληνικά δεδομένα η οποία όμως εφαρμόζεται σε άλλες χώρες.

Πρόκειται για τη δημιουργία ενός εξωδικαστικού μηχανισμού ο οποίος μέσα από σύντομες και σφιχτές διαδικασίες, σημειώνεται στο ρεπορτάζ, θα διευθετεί όχι μόνο τις τραπεζικές οφειλές των επιχειρήσεων, αλλά αν είναι δυνατόν κι εκείνες προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους προμηθευτές, ακόμη και τους εργαζομένους.

Ο μηχανισμός θα λειτουργεί σε προαιρετική βάση, αλλά θα νομοθετηθεί προκειμένου το αποτέλεσμα της λύσης που θα αποφασίζεται για μία επιχείρηση να έχει θεσμική βαρύτητα.

Οι βασικές κατευθύνσεις

Συνοπτικά, οι πιστωτές θα προτείνουν διοικητικές καθώς και χρηματοοικονομικές λύσεις στις επιχειρήσεις με μη εξυπηρετούμενα δάνεια και καθυστερούμενες άλλες οφειλές (Εφορία, ταμεία κ.λπ.) για να γίνουν βιώσιμες.

Οι υποδείξεις τους, όμως, όπως τονίζεται, δεν θα είναι τόσο ανώδυνες για τους μετόχους των εταιρειών καθώς και για τις ίδιες.

Η λογική είναι πως «όλοι θα πρέπει ενδεχομένως να ξεχάσουν μέρος των χρημάτων που ήταν να πάρουν, να αρκεστούν σε ορισμένα ποσά από τα χρωστούμενα, αλλά η επιχείρηση θα έχει εξυγιανθεί με δυνατότητες άντλησης νέων κεφαλαίων».

Η άλλη δέσμη μέτρων για τη διευθέτηση των οφειλών των νοικοκυριών καθώς και των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες είναι η εφαρμογή του λεγόμενου «κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών» ή «ιρλανδικού μοντέλου».

Με πιο απλά λόγια, οι δανειολήπτες, είτε ως φυσικά πρόσωπα είτε ως νομικά πρόσωπα, μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία θα επισκέπτονται τις τράπεζες ζητώντας τη ρύθμιση του δανείου τους.

Εκεί στο τραπέζι κάθονται από τη μία πλευρά ο δανειολήπτης και από την άλλη ο τραπεζίτης.

Οι τράπεζες με βάση το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη, το είδος του δανείου και τα έξοδα που χρειάζεται για τη διαβίωση θα προτείνει ένα από τα ακόλουθα μοντέλα:

1. Βραχυπρόθεσμες λύσεις

H διάρκειά τους δεν ξεπερνά τα πέντε συνολικά χρόνια περιλαμβάνουν:

Πληρωμή μόνο τόκων κατά τη διάρκεια βραχυπρόθεσμης περιόδου.

Μειωμένη καταβολή τοκοχρεολυτικής δόσης κατά τη διάρκεια βραχυπρόθεσμης περιόδου.

Περίοδο χάριτος.

Αναβολή πληρωμής δόσεων.

Τακτοποίηση του υπολοίπου που βρίσκεται σε καθυστέρηση.

Κεφαλαιοποίηση καθυστερήσεων.

2. Μακροπρόθεσμες λύσεις

Πρόκειται για λύσεις που η διάρκειά τους υπερβαίνει την 5ετία και περιλαμβάνουν:

Μόνιμη μείωση του επιτοκίου ή του συμβατικού περιθωρίου.

Αλλαγή τύπου επιτοκίου από κυμαινόμενο σε σταθερό ή το αντίστροφο.

Παράταση της διάρκειας αποπληρωμής.

«Σπάσιμο» του δανείου στα δύο. Το πρώτο μέρος είναι με εμπράγματη εξασφάλιση, και για το οποίο ο δανειολήπτης πληρώνει δόση. Στο δεύτερο μέρος, που είναι το υπόλοιπο του δανείου, δεν υπολογίζονται τόκοι για χρονικό διάστημα που θα συμφωνηθεί με την τράπεζα. Για το ποσό αυτό, ο δανειολήπτης θα επαναξιολογηθεί αν διορθωθούν τα οικονομικά του, ή θα κληθεί να βάλει άλλο ακίνητο υποθήκη.

Πρόσθετη εξασφάλιση από τον δανειολήπτη, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης λύσης ρύθμισης. Δηλαδή να προσφέρει άλλα περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση.

Λειτουργική αναδιάρθρωση επιχείρησης. Αφορά επιχειρηματικά δάνεια για τα οποία ο επιχειρηματίας θα κληθεί να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών και κόστους λειτουργίας της επιχείρησής του.

Να ανταλλάξει η επιχείρηση χρέος με την είσοδο της τράπεζας σε αντίστοιχο ποσοστό του μετοχικού της κεφαλαίου.

3. Λύσεις οριστικής διευθέτησης

Το τρίτο μοντέλο περιλαμβάνει δραστικές παρεμβάσεις για την οριστική αντιμετώπιση των οφειλών του δανειολήπτη. Ειδικότερα προβλέπει:

Εθελοντική παράδοση ενυπόθηκου ακινήτου στο πλαίσιο ευρύτερης ρύθμισης.

Μετατροπή σε χρηματοδοτική μίσθωση, με την οποία ο δανειολήπτης μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου στην τράπεζα και υπογράφει μια σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης, για ελάχιστη χρονική διάρκεια που είναι συνήθως τα 5 χρόνια. Και ο δανειολήπτης έχει τα δικαιώματα που προβλέπονται από το ισχύον δίκαιο περί συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης.

Πώληση και ενοικίαση. Ο δανειολήπτης δηλαδή μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου είτε στην τράπεζα είτε σε τρίτο (άλλο ίδρυμα, άλλο αγοραστή, κρατική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων κ.λπ.) αποπληρώνοντας μέρος ή το σύνολο του δανείου.

Η συμφωνία μπορεί να συνοδεύεται με παραχώρηση του δικαιώματος διαμονής στο ακίνητο για κάποια ελάχιστη χρονική διάρκεια έναντι μισθώματος. Συνήθως προβλέπεται μία ελάχιστη περίοδος 3 ετών.

Μεταβίβαση του δανείου σε άλλη τράπεζα.

Αντικατάσταση παλαιού δανείου με νέο, μικρότερου υπολοίπου.

Διαχείριση σε εκκαθάριση στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας.

Ρευστοποίηση εξασφαλίσεων για την ικανοποίηση της απαίτησης του ιδρύματος. Και τέλος

Δικαστικές και νομικές ενέργειες πέραν της ρευστοποίησης εξασφαλίσεων.

Ο διακανονισμός για τα χρέη των νοικοκυριών

Με... πυξίδα τις εύλογες μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών όπως αυτές αποτυπώθηκαν σε έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι τράπεζες θα καθορίζουν τις νέες χαμηλότερες δόσεις των δανείων.

• Για έναν ενήλικα οι μηνιαίες δαπάνες διαβίωσης κυμαίνονται από 537 μέχρι 682 ευρώ.

• Για ένα ζευγάρι τα έξοδα που δικαιολογούνται ξεκινούν από 906 και φτάνουν μέχρι τα 1.160 ευρώ.

• Για οικογένεια με δύο παιδιά οι εύλογες δαπάνες διαμορφώνονται από τα 1.347 ευρώ μέχρι τα 1.720 ευρώ.

• Για δύο ενήλικες με ένα παιδί τα έξοδα είναι από 1.126 μέχρι 1.440 ευρώ.

Οι «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιρλανδία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία.

Οι ομάδες των δαπανών είναι τέσσερις:

1η ομάδα

Αφορά τις πιο βασικές δαπάνες για τη διαβίωση του νοικοκυριού, όπως η διατροφή, η ένδυση και υπόδηση, τα λειτουργικά έξοδα κατοικίας, η μετακίνηση, η επισκευή και συντήρηση επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, τα είδη οικιακής κατανάλωσης και ατομικής φροντίδας, η ενημέρωση και μόρφωση, οι υπηρεσίες τηλεφωνίας και ταχυδρομείων, τα είδη και οι υπηρεσίες υγείας, οι υπηρεσίες εκπαίδευσης, οι υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας και οι οικονομικές υπηρεσίες. Γι' αυτήν ο μέσος όρος ανεξάρτητα από τη σύνθεση του νοικοκυριού έχει υπολογιστεί στα 1.166 ευρώ.

2η ομάδα

Περιλαμβάνει επιπλέον δαπάνες εστίασης. Η μέση δαπάνη μαζί και με τη συγκεκριμένη κατηγορία αυξάνεται στα 1.311 ευρώ.

3η ομάδα

Περιλαμβάνει επιπλέον διαρκή αγαθά και συσκευές. Τα μέσα έξοδα τον μήνα ανεβαίνουν και με αυτά τα προϊόντα στα 1.393 ευρώ μηνιαίως.

4η ομάδα

Περιλαμβάνει επιπλέον δαπάνες για κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και καπνού, αεροπορικές μετακινήσεις, τουριστικές υπηρεσίες και υπηρεσίες αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού. Μαζί με τις προηγούμενες τρεις ομάδες η μέση μηνιαία δαπάνη αυξάνεται στα 1.507 ευρώ.

Τρόπος επικοινωνίας

Τράπεζες και δανειολήπτες θα έχουν συγκεκριμένο κώδικα επικοινωνίας, σύμφωνα με το σχέδιο, που κλιμακώνεται ανάλογα με τον βαθμό καθυστέρησης του δανείου.

Ειδικότερα, στην περίπτωση που υπάρχει δάνειο με ενδείξεις πιθανής καθυστέρησης:

Ο δανειολήπτης που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες ή έχει βάσιμες εκτιμήσεις ότι δεν θα μπορεί να πληρώνει τη δόση του ενημερώνει εγγράφως την τράπεζα.

Η τράπεζα έχει επίσης δικαίωμα στην περίπτωση που εντοπίσει πελάτη της με πιθανότητα να βγει στο «κόκκινο» να τον ειδοποιεί για κατ' ιδίαν συνάντηση με σκοπό τη ρύθμιση.

Αν το δάνειο βρίσκεται σε στάδιο αρχικής καθυστέρησης, που δεν ξεπερνά τις 30 μέρες, και περάσουν και άλλες 15 μέρες χωρίς ο δανειολήπτης να ανταποκριθεί στην ειδοποίηση, τότε η τράπεζα τον ενημερώνει εγγράφως εντός 10ημέρου.

Με τη γραπτή ειδοποίηση τον καλεί να έρθει σε συνεννόηση για τη ρύθμιση του δανείου του.

Αν περάσουν 45 μέρες από την έγγραφη ειδοποίηση και ο δανειολήπτης δεν ανταποκριθεί, ή αν το δάνειο είναι σε καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες, τότε η τράπεζα οφείλει σε 10 μέρες να του στείλει προειδοποιητική επιστολή με την οποία θα τον ενημερώνει ότι δεν είναι «συνεργάσιμος».

πηγη: Real.gr

Εκατό χρόνια από τον Μεγάλο Πόλεμο

Στο Βέλγιο Ευρωπαίοι ηγέτες

Εκατό χρόνια από τον Μεγάλο Πόλεμο «η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για την ειρήνη»

Εκατό χρόνια από τον Μεγάλο Πόλεμο «η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για την ειρήνη»
 
Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να διατηρήσει την ειρήνη στον κόσμο, δήλωσαν αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες από το Βέλγιο όπου είχαν συγκεντρωθεί για τα 100ή επέτειο από τη γερμανική εισβολή στη χώρα κατά την έναρξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η εισβολή στο Βέλγιο ώθησε τη Βρετανία να κηρύξει τον πόλεμο στη Γερμανία (4 Αυγούστου). Η σύρραξη, στην οποία τελικά ενεπλάκησαν περίπου 40 χώρες, διήρκεσε από το 1914 ως το 1918 και κόστισε τη ζωή σε περίπου 16 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο γερμανός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Λιέγη, στο ανατολικό Βέλγιο. Ο Γκάουκ επεσήμανε ότι η ειρήνη στην Ευρώπη δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

«Ευχαριστώ όλους τους Βέλγους οι οποίοι έπειτα από δύο πολέμους, έπειτα από δύο επιθέσεις από τα γερμανικά στρατεύματα εναντίον της χώρας τους, έπειτα από τις ωμότητες, έπειτα από όλα τα δεινά και τις αντιξοότητες, έτειναν πολύ σύντομα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χείρα συμφιλίωσης», επεσήμανε ο γερμανός πρόεδρος.

«Μαζί έχουμε ευθύνη απέναντι στον κόσμο», είπε ο Γκάουκ στους εκπροσώπους των 83 χωρών που παρευρέθηκαν στην τελετή. «Δεν μπορούμε να παραμένουμε αδιάφοροι όταν αγνοούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν υπάρχει η απειλή βίας ή όταν αυτή ασκείται», πρόσθεσε.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στις κρίσεις στην Ουκρανία, το Ιράκ, τη Συρία και τη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι είναι καθήκον της Ευρώπης να στείλει ένα μήνυμα ειρήνης.

«Δεν μπορούμε απλώς να λέμε ότι είμαστε φύλακες της ειρήνης (. . .) δεν μπορούμε απλώς να αναφερόμαστε στις μνήμες, πρέπει να βρεθούμε προ των ευθυνών μας», υπογράμμισε ο Ολάντ.

«Η ειρηνική Ευρώπη, η ενωμένη Ευρώπη, η δημοκρατική Ευρώπη. Οι πρόγονοί μας το ονειρεύτηκαν, εμείς το έχουμε σήμερα. Ας το διαφυλάξουμε και ας συνεχίσουμε να το βελτιώνουμε», κάλεσε από την πλευρά του ο Φίλιππος, ο βασιλιάς του Βελγίου.

«Συχνά λίγα χρειάζονται για να καταστραφεί η αλληλεγγύη και να δημιουργηθούν οι χειρότερες εντάσεις», σημείωσε ο βέλγος πρωθυπουργός Ελιό ντι Ρουπό αναφερόμενος στην πρόσφατη αύξηση των εθνικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη.

«Χωρίς τον σεβασμό προς τον άλλο και χωρίς την ανεκτικότητα, η ειρήνη δεν είναι εφικτή», πρόσθεσε ο ίδιος αφού απέτισε φόρο τιμής στους χιλιάδες Βέλγους θύματα του πολέμου, οι οποίοι «σφαγιάστηκαν τον ολέθριο Αύγουστο του 1914 από τον εισβολέα».

Οι παρόντες άδραξαν επίσης την ευκαιρία για να ευχαριστήσουν το Βέλγιο για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Η προέλαση της Γερμανίας στη χώρα αναχαιτίστηκε λίγο πριν από την πόλη Ιπρ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπου χιλιάδες γερμανοί στρατιώτες και σύμμαχοί τους σκοτώθηκαν.

«Μεταξύ των πρώτων θυμάτων ήταν ο λαός του Βελγίου, η αντίσταση του οποίου ήταν τόσο ανδρεία όσο μεγάλα ήταν τα δεινά του», δήλωσε ο δούκας του Κέμπριτζ Ουίλιαμ, που εκπροσώπησε τη Βρετανία στην τελετή συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Κέιτ.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ πρόσθεσε ότι η τελετή «αποδεικνύει τη δύναμη της συμφιλίωσης» μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. «Ήμασταν εχθροί περισσότερες από μία φορές τον προηγούμενο αιώνα», είπε. «Σήμερα είμαστε φίλοι και σύμμαχοι», πρόσθεσε.

Τελετές για τα 100 χρόνια από την έναρξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου πραγματοποιούνται και σε άλλες πόλεις.

Σήμερα, Δευτέρα, έλαβε χώρα μια τελετή στον καθεδρικό ναό της Γλασκόβης, στην οποία συμμετείχαν ο πρίγκιπας Κάρολος, ο Κάμερον, αλλά και άλλοι αξιωματούχοι.

Μια ακόμη λειτουργία θα πραγματοποιηθεί στον καθεδρικό ναό του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο στις 22:00 (τοπική ώρα, 24:00 ώρα Ελλάδας), μία ώρα πριν την κήρυξη του πολέμου από τη Βρετανία στη Γερμανία πριν 100 χρόνια.

Οι Βρετανοί έχουν κληθεί να σβήσουν τα φώτα τους την ώρα εκείνη, αφήνοντας μόνο ένα αναμμένο ως σύμβολο της ελπίδας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"