ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ:Eκαναν τα γενέθλια... µνηµόσυνο!

Eκαναν τα γενέθλια... µνηµόσυνο!
Γράφει
ο Νίκος Χατζηνικολάου
 Η συµπλήρωση σαράντα ετών από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεµβρίου 1974 και ιδίως ο επεισοδιακός εορτασµός των γενεθλίων του έφερε στο προσκήνιο ορισµένες από τις σοβαρότερες παθογένειες της πολιτικής µας ζωής και ανέδειξε γι’ άλλη µια φορά την προϊούσα απαξίωση προσώπων και σχηµάτων που πρωταγωνιστούσαν επί δεκαετίες ή και πρωταγωνιστούν ακόµη σε αυτήν. Η θλιβερή εικόνα µερικών εκατοντάδων «θερµοκέφαλων» οπαδών του πρώην πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου να τον επευφηµούν άνευ ισχυρού λόγου, κραυγάζοντας παντελώς ακατανόητα συνθήµατα του τύπου «Γιώργο, γερά, να φύγει η ∆εξιά», ενώ ταυτόχρονα αποδοκίµαζαν και «µούτζωναν» τον διάδοχό του στην ηγεσία του Κινήµατος και αντιπρόεδρο της σηµερινής κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο, απέδειξε όχι µόνο την παρακµή του συγκεκριµένου πολιτικού χώρου, αλλά και τη συνολική φθορά που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια το πολιτικό µας σύστηµα.

ΑΝ ΣΤΑΘΕΙ κανείς στα συγκεκριµένα περιστατικά της περασµένης ∆ευτέρας, που έλαβαν χώρα κατά την εκδήλωση του Ιδρύµατος Ανδρέα Παπανδρέου, ανακύπτουν πολλά και εύλογα ερωτήµατα:

• Ποιοι είναι οι πολιτικοί λόγοι της «αποθέωσης» του κ. Γ. Παπανδρέου από τους ολίγους έστω αυτούς συµπολίτες µας; Τι είναι αυτό που τους ενθουσιάζει στα πεπραγµένα του ή έστω στην προοπτική της εκ νέου ενασχόλησής του µε τα κοινά; Μπορεί να είναι ο ηγέτης που γεννά ελπίδες στη χώρα και στον λαό για καλύτερες ηµέρες εκείνος που µας οδήγησε στα µνηµόνια και στον ασφυκτικό έλεγχο της τρόικας; Μπορεί αυτός που προεκλογικά ισχυριζόταν ότι «λεφτά υπάρχουν», αυτός που µετεκλογικά παρέµεινε άπρακτος επί έξι ολόκληρους µήνες µέχρι να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, αυτός που τελικά έγραψε και εκφώνησε το διάγγελµα του Καστελόριζου για την άνευ όρων παράδοσή µας στα «νύχια» του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου να αποτελεί σήµερα στη συνείδηση έστω και ενός Ελληνα τη «λύση» για το µέλλον της πατρίδας; Και τι νόηµα είχε άραγε το σύνθηµα «Γιώργο, γερά, να φύγει η ∆εξιά»; Τόσο γρήγορα ξέχασαν οι χειροκροτητές του πρώην πρωθυπουργού ότι είχε υποβάλει την παραίτησή του στον τότε αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαµαρά; Τόσο γρήγορα ξέχασαν ότι ήταν εκ των «αρχιτεκτόνων» της κυβέρνησης Παπαδήµου, στην οποία µετείχε και ο δεξιότερα της Ν.∆. ευρισκόµενος κ. Γ. Καρατζαφέρης µε τον ΛΑΟΣ; Αλλά και η -διατεταγµένη;- αποδοκιµασία του σηµερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλου τι νόηµα είχε; ∆εν ήταν στον ηγετικό πυρήνα της κυβέρνησης Παπανδρέου; ∆εν έλαβε µέρος στη λήψη των κρίσιµων αποφάσεων, οι οποίες καθόρισαν και καθορίζουν ακόµη την εθνική µας πορεία; Στο κάτω-κάτω της γραφής, αυτός έχει εκλεγεί στην ηγεσία του Κινήµατος... ∆εν πήρε το δαχτυλίδι της διαδοχής από τον κ. Κ. Σηµίτη, όπως ο «εκλεκτός» των κλακαδόρων που τον µούτζωναν τη ∆ευτέρα το βράδυ! ∆εν είναι «δοτός»...

ΑΝΑΛΟΓΑ ερωτήµατα, όµως, υπάρχουν και για την άλλη εκδήλωση, αυτήν που διοργάνωσε το επίσηµο ΠΑΣΟΚ το βράδυ της Τετάρτης 3 Σεπτεµβρίου:

• Για ποιον λόγο προσεκλήθη και κυρίως γιατί δόθηκε βήµα στον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Σηµίτη; Θεωρεί η σηµερινή ηγεσία του Κινήµατος ότι ο άνθρωπος που είχε δεξί του χέρι τον Τσουκάτο και αριστερό τον Μαντέλη, ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνοµά του µε τα Ιµια και τον Οτσαλάν, ο άνθρωπος που µας έβαλε στο ευρώ µε τερτίπια και τεχνάσµατα, ο άνθρωπος που χαρακτηρίσθηκε από την τότε αντιπολίτευση αρχιερέας της διαπλοκής, καθώς επί των ηµερών του έγιναν δεκάδες µεγάλα σκάνδαλα, όπως αυτά της Siemens, του Χρηµατιστηρίου, των αµυντικών εξοπλισµών, των ολυµπιακών έργων, µπορεί σήµερα να παριστάνει τον... Κιγκινάτο; Και βέβαια το ίδιο ισχύει και για ορισµένους ακόµη πρώην υπουργούς και κρατικούς αξιωµατούχους που έκαναν την εµφάνισή τους στο Ζάππειο, άλλοι τη ∆ευτέρα και άλλοι την Τετάρτη. Αντί να τους «εξαφανίσουν», για να µη θυµίζουν στους πολίτες τις µαύρες σελίδες του κυβερνητικού τους παρελθόντος, τους «µοστράρουν» και πάλι στην πολιτική τους βιτρίνα... Και µετά αναρωτιούνται γιατί έχει «εξαερωθεί» η τεράστια πολιτική προίκα και απήχηση του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ, για την επανένωση της οποίας τόσος λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό, δεν µπορεί να ανασυσταθεί, να ανακάµψει και να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο χρησιµοποιώντας παλαιά και φθαρµένα υλικά. Το απισχνασµένο σήµερα ΠΑΣΟΚ δεν µπορεί να ανακτήσει την παλαιά του αίγλη και επιρροή στηριγµένο σε πρόσωπα που αν δεν επικρατούσε στη χώρα ο «νόµος» της ατιµωρησίας των πολιτικών θα είχαν ήδη καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουµένου, ούτε σε πρόσωπα που η ανικανότητα και η ανευθυνότητά τους οδήγησε τη χώρα σε µέγιστες εθνικές περιπέτειες. Και οι δυο εκδηλώσεις για τα σαραντάχρονα του ιστορικού Κινήµατος, που αναµφίβολα προσέφερε κατά περιόδους πολλά, ιδίως σε ό,τι αφορά τα δηµοκρατικά δικαιώµατα και την κοινωνική δικαιοσύνη, έφεραν στην επιφάνεια τα βασικά του προβλήµατα: Τον κυβερνητισµό µε όλα τα δυσάρεστα επακόλουθά του και την αδυναµία του να αποκοπεί από το παρελθόν του και από όσους το σφράγισαν αρνητικά.


ΠΗΓΗ: REAL.GR
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΚΑΛΑ ΣΑΡΑΝΤΑ <<ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ>>

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΩ ΤΟΝ ΦΘΟΝΟ ΣΑΣ

ΕΝΤΑΞΕΙ ΤΟ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΦΑΡΜΑΚΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑΤΙ Ο ΦΘΟΝΟΣ ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΣΑΣ ΕΧΩ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΙΕΙΤΕ ΞΥΔΙ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΤΕ. ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΞΙΝΙΣΜΕΝΑ ΜΟΥΤΡΑ ΣΑΣ. ΑΠΟΛΑΥΣΗ!

Η ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ Η ΤΡΟΙΚΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΑ ΝΑ ΜΑΣ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙ ΣΕ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ. ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΕΛΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.

Με το βλέμμα μετά το 2020 το ΔΝΤ στη Σύνοδο για το ελληνικό χρέος

Προβληματισμός για την αποπληρωμή

Με το βλέμμα μετά το 2020 το ΔΝΤ στη Σύνοδο για το ελληνικό χρέος

Με το βλέμμα μετά το 2020 το ΔΝΤ στη Σύνοδο για το ελληνικό χρέος
 
Αντιδράσεις προκαλεί στο εσωτερικό του ΔΝΤ το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου 2015 το Ταμείο θα παραμείνει μόνο στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, με πολλά από τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του να ζητούν διαβεβαιώσεις πως η Ελλάδα θα είναι σε θέση μεσοπρόθεσμα (μετά το 2020) να αποπληρώσει το Ταμείο. Για αυτό το λόγο ζητούν από τους Ευρωπαίους μια «καθαρή» λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας έως το 2017.
Σημειώνεται πως από το πρώτο πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ (Μάιος 2010 - Μάρτιος 2012) η Ελλάδα έχει αντλήσει 20,22 δισ. ευρώ, ποσό που ήδη αποπληρώνεται. Από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ ύψους 27,4 δισ. ευρώ η Ελλάδα έχει λάβει ήδη 11,79 δισ. ευρώ και υπολείπονται 15,7 δισ. ευρώ. Εάν η έκτη αξιολόγηση της τρόικας που θα ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου ολοκληρωθεί ομαλά, το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει εντός του Οκτωβρίου- Νοεμβρίου ακόμη 3,5 δισ. ευρώ. Έτσι, θα απομένουν 12,2 δισ. ευρώ για να διατεθούν στο διάστημα Ιανουαρίου 2015 –Φεβρουαρίου 2016.
Μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ που εκπροσωπούν το 52% των ψήφων και προέρχονται εκτός Ευρώπης θεωρούν πως η έκθεση του Ταμείου στην Ελλάδα είναι ήδη πολύ μεγάλη και ότι θα πρέπει η Ευρώπη να δώσει πρόσθετες διαβεβαιώσεις πως η αποχώρηση της από το ελληνικό πρόγραμμα δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στο ΔΝΤ. Πρέπει να υπογραμμισθεί πως σε κάθε έκθεση αξιολόγησης που εισάγεται προς έγκριση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ προκειμένου να εγκριθεί η εκταμίευση δόσεων προς μια χώρα υπάρχει μια ξεχωριστή ενότητα που αναφέρεται στην ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει το Ταμείο.
Στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας (Ιούνιος 2014) τονίζεται πως η ικανότητα της χώρας μας να αποπληρώσει το Ταμείο παραμένει «επαρκής». Συγκεκριμένα τονίζονται τα εξής: «Τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ παραμένουν δεσμευμένα σε μια δέσμη μέτρων στήριξης από τον επίσημο τομέα που θα συμβάλει στη διατήρηση του χρέους σε μια σταθερά καθοδική πορεία για όσο η Ελλάδα συμμορφώνεται με όλες τις πολιτικές του προγράμματος. Ως εκ τούτου, η ικανότητα να αποπληρώσει το Ταμείο εξαρτάται επίσης από την ικανότητα των αρχών να εφαρμόσουν πλήρως το φιλόδοξο πρόγραμμα. Αν το πρόγραμμα εκτροχιαζόταν  ανεπανόρθωτα και τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ δεν συνέχιζαν να στηρίζουν την Ελλάδα, η ικανότητά της να αποπληρώσει το Ταμείο θα ήταν πιθανό ανεπαρκής».
Η "σύνοδος" για το χρέος
Ο Πολ Τόμσεν, που πλέον εκτελεί χρέη Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δέχεται από καιρό πιέσεις από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ώστε να διασφαλισθεί η ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το Ταμείο. Και οι πιέσεις αυτές δεν είναι τυχαίες.
Ο μηχανισμός στήριξης του ΔΝΤ (Extended Fund Facility) προς την Ελλάδα προβλέπει την αποπληρωμή του δανείου των 27,4 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, ήτοι εάν η χώρα μας λάβει όλες τις προγραμματισμένες δόσεις από το Ταμείο θα πρέπει να τις εξοφλήσει έως το Φεβρουάριο του 2026. Αν και μέχρι το 2020 η Ελλάδα έχει ένα ευνοϊκό πρόγραμμα εξόφλησης του χρέους της, από το 2021 και μετά αυτό επιβαρύνεται.
Μόνον την περίοδο 2022 -2023 η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ 8,8 δισ. ευρώ. Εάν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αυτή η αποπληρωμή ενδεχομένως να μην είναι εφικτή. Αυτό διότι το 2022 εκπνέει η περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή των τόκων των δανείων που έχουμε λάβει από την ευρωζώνη. Το έτος εκείνο θα πρέπει μόνον για τόκους να πληρώσουμε στην ευρωζώνη 22,5 δισ. ευρώ. Αν προσθέσουμε και τα δάνεια ύψους 6,2 δισ. ευρώ που ωριμάζουν εκείνη τη χρονιά (στα οποία υπολογίζονται και τα δάνεια του ΔΝΤ), η Ελλάδα θα βρεθεί να πρέπει να αποπληρώσει συνολικές υποχρεώσεις ύψους 28,7 δισ. ευρώ.
Το ποσό αυτό είναι τεράστιο και απαιτείται ειδική διευθέτηση τους χρέους προκειμένου να μειωθεί στο μισό. Το ΔΝΤ που θέλει να διασφαλίσει πως δεν θα βρεθεί μπροστά σε εκπλήξεις ζητά πλέον από την Ευρωζώνη -τώρα που έχουν εκπληρωθεί και οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για τα πρωτογενή πλεονάσματα- να κάνει πράξεις τις δεσμεύσεις της για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ειδικά έως το 2026 έτος που θα απεμπλακεί καθολικά από το ελληνικό πρόγραμμα. 
Για το λόγο αυτό το ΔΝΤ ζητά να συγκληθεί στις 14 και 15 Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον «Σύνοδος» (σύσκεψη) για το ελληνικό χρέος με τη συμμετοχή της ΕΕ, της ΕΚΤ και της Ελλάδας προκειμένου να καταγραφούν και να αποκρυσταλλωθούν οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις. Αν και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη ενημερωθεί επισήμως από ΔΝΤ και ΕΕ για την σύσκεψη της Ουάσιγκτον αυτό πάντως αναμένεται να συμβεί στο επόμενο διάστημα (με καθυστέρηση έμαθε η ελληνική πλευρά και το ότι το ΔΝΤ είχε συναινέσει για το τρίμερο των επαφών στο Παρίσι).
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναφέρουν πως σε αυτή τη Σύνοδο θα αποφασισθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με μείωση των επιτοκίων των δανείων της ευρωζώνης και επέκταση των ωριμάνσεων τους (πέραν του 2013). Πολλά μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ θεωρούν πως η απομείωση του ελληνικού χρέους πρέπει να γίνει σε ονομαστικούς όρους (καθαρό κούρεμα), καθώς αντίθετη απόφαση απλά μεταθέτει την επίλυση του προβλήματος.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της «Συνόδου για το Χρέος» το ΔΝΤ θα εξακολουθήσει να έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις απέναντι στην Ελλάδα. Πρέπει να τονισθεί πως το ΔΝΤ δεν δύναται από μόνο του να αποχωρήσει από μια χώρα. Παραμένει στο πρόγραμμα έως ότου εξοφληθούν τα δάνεια που έχει χορηγήσει.  Καταστατικά εάν ένα κράτος που έχει προσφύγει στο ΔΝΤ δεν συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις του , απλά δεν λαμβάνει τις δόσεις του Ταμείου. Σε κάθε περίπτωση εάν η Ελλάδα δεν θέλει να λάβει πρόσθετη στήριξη από το Ταμείο μπορεί απλά να το ζητήσει.

Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΛΕΩ AΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΑΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΓΕΝΝΑΙΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΑΠΛΩΣ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΥΡΙΩΣ

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΘΛΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

Βλεποντας τα κομματα και το στελεχιακο δυναμικο τους να μην απορειτε για τα χαλια της χωρας. Ελλειψη παιδειας, γνωσεων, προτασεων και πλεονασμα ελαφροτητας, ημιμαθειας, αμαθειας, ξιπασιας, αναξιοκρατιας. Απογοητευση πληρης.

Η Λαγκάρντ καλεί τη Γερμανία να αυξήσει τις δαπάνες

Η Λαγκάρντ καλεί τη Γερμανία να αυξήσει τις δαπάνες



Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τη Γερμανία να αυξήσει τις επενδύσεις να βοηθήσει στην τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη, προσθέτοντας πως η ευρωζώνη ως σύνολο χρειάζεται να κάνει περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη μια σειρά μέτρων για την τόνωση της ανάκαμψης, με τον πρόεδρο της τράπεζας Μάριο Ντράγκι να απευθύνει έκκληση προς τις κυβερνήσεις να στηρίξουν με επιπλέον δαπάνες τη διαδικασία αυτή.

Στην ίδια κατεύθυνση, η Λαγκάρντ δήλωσε σε συνέντευξή της προς την οικονομική εφημερίδα "Λεζ Εκό" ότι η διαδικασία θα μπορούσε να βοηθηθεί από τη Γερμανία, η οποία δανείζεται με χαμηλά επιτόκια ρεκόρ και ετοιμάζεται να καταγράψει πλεόνασμα στο δημόσιο τομέα για τρίτη συνεχή χρονιά.

"Πιστεύουμε πως θα ήταν ευπρόσεκτες οι δημόσιες ή ιδιωτικές επενδύσεις (στη Γερμανία) για να χρηματοδοτηθούν οι υποδομές", δήλωσε η Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας πως η γερμανική οικονομία δεν πρόκειται να καταστεί έτσι λιγότερο ανταγωνιστική.

Ερωτηθείσα σε μια δεύτερη συνέντευξη στο ραδιοσταθμό Ραντιό Κλασίκ αν η Γερμανία θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να δώσει ώθηση σε μια ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη, η Λαγκάρντ δήλωσε: "Μας φαίνεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι η Γερμανία μπορεί να προχωρήσει λίγο περισσότερο, ότι μπορεί να κάνει λίγο περισσότερα, προς το συμφέρον της Γερμανίας".

Η Λαγκάρντ είπε στον Ραντιό Κλασίκ πως όλα τα κράτη μέλη του συνασπισμού πρέπει να προχωρήσουν περισσότερο απ' όσο προχωρούν οι ως τώρα οικονομικές μεταρρυθμίσεις, δημιουργώντας περισσότερο ευέλικτες αγορές εργασίας και απελευθερώνοντας τον ανταγωνισμό.

"Πιστεύω πως η διαρθρωτική μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη όσον αφορά τις κανονιστικές ρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, οι οποίες είναι υπερβολικές σε ορισμένες περιοχές, όσον αφορά περιοχές της οικονομικής δραστηριότητας που είναι υπερβολικά προστατευμένες και χρειάζεται να ανοίξουν στον ανταγωνισμό.

"Αυτό ισχύει για όλους ... ισχύει για τη Γαλλία, ισχύει για τη Γερμανία, ισχύει για την Ιταλία", δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η Λαγκάρντ, η οποία ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας από το 2007 ως το 2011, δήλωσε στη "Λεζ Εκό" πως η Γαλλία πρέπει να επιμείνει στο σχέδιό της να μείωσει το έλλειμμα.

Η Λαγκάρντ είπε επίσης πως για το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να διατηρήσει μια επεκτατική νομισματική πολιτική, ενώ κάλεσε τις ρυθμιστικές αρχές να παρακολουθούν προσεκτικά την άνοδο των τιμών των στοχείων ενεργητικού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ ΚΑΙ real.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: 
ΣΩΣΤΑ ΖΗΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΛΛΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΥΩΠΙΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ

ΚΑΛΑ ΕΧΟΥΝ ΜΥΑΛΑ ΕΚΕΙ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ; ΠΟΣΗ ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ ΠΙΑ ΧΩΡΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ; ΤΩΡΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΠΙΕΖΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΝΩ Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΕΠΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ; ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΒΕΤΟ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ; ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΜΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ Η ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ; ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΡΑΦΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΟΙ ΑΣΠΟΝΔΟΙ <<ΦΙΛΟΙ>> ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"