ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Bloomberg: Παράλογη η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο

Bloomberg: Παράλογη η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο


Αντίθετοι με την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο είναι οι οικονομικοί αναλυτές, τονίζοντας ότι δεν έχει κανένα νόημα καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει ότι για να μπορεί μία χώρα να ευνοηθεί από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων, θα πρέπει να βρίσκεται στο μηχανισμό στήριξης.

Το 85% των αναλυτών που συμμετείχε σε δημοσκόπηση του Bloomberg δήλωσε πως η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης, δεν έχει λογική από οικονομικής απόψεως.

Η μέση εκτίμηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά από το καλοκαίρι, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται πως υπάρχει τόσο αισιοδοξία ώστε να στηρίζεται η άποψη ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς την στήριξη του ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, το 73% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση του Bloomberg, πιστεύει ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα στήριξης – έναντι 40% κατά την προηγούμενη δημοσκόπηση του Ιουλίου. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες όμως, πιστεύουν ότι η χώρα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης από τις αγορές, χωρίς τα χρήματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η αντίδραση της αγοράς τους δικαιώνει, καθώς η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου πέρασε χθες το 9%. «Αυτό που είναι σημαντικό από οικονομικής άποψης είναι να διατηρηθεί η δέσμευση της Ελλάδας σε ένα πρόγραμμα ισχυρών μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο James Nixon της Oxford Economics και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση είναι σε κάποιο βαθμό απεγνωσμένη να βγάλει λίγο το πόδι από το γκάζι των μεταρρυθμίσεων για να ενισχύσει τη δημοτικότητά της». «Οι αγορές θα... λακίσουν» εάν η χώρα υπαναχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και φύγει από το ΔΝΤ κατέληξε ο Nixon

ΠΗΓΗ: Euro2day ΚΑΙ REAL.GR

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:


Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΗΣΙΑ. Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΘΕΙ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ  ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΥΠΟΥ ΜΑΡΣΑΛ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΝΑΣΑ ΟΙ ΧΕΙΜΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ.  ΟΙ ΑΣΤΕΙΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΕΞΟΔΟΥ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΗΣ  ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ Η ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΙΛΙΚΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΟΥ ΔΕΚΑΕΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥ ΕΚΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ.

Ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας στο αλβανικό ΥΠΕΞ

Ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας στο αλβανικό ΥΠΕΞ


Ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας στο αλβανικό ΥΠΕΞ
Ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας στο αλβανικό ΥΠΕΞ
Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, προέβη ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κατόπιν εντολής του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με το οποίο ζήτησε να καταδικαστούν από τις αλβανικές Αρχές τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο χωριό Δερβιτσάνη εις βάρος μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας, μετά τη διακοπή του ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβίας - Αλβανίας.
Ο πρέσβης κ. Ροκανάς ζήτησε, επίσης, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την τιμωρία των υπαιτίων της απρόκλητης επίθεσης, καθώς και για την προστασία της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ενόψει και των επικείμενων εορταστικών εκδηλώσεων της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
Ο πρέσβης της Ελλάδας, μετέφερε την έντονη ανησυχία της Ελλάδας για παρόμοιες επιθέσεις, που στοχοποιούν τη φιλήσυχη Ελληνική Εθνική Μειονότητα και προβάλλουν ως τροχοπέδη στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, η οποία αποδυναμώνεται και σίγουρα δεν ενισχύεται από ακραίες συμπεριφορές και εθνικιστικές εξάρσεις που ξυπνούν μνήμες ενός βαλκανικού παρελθόντος, το οποίο όλες οι χώρες της περιοχής οφείλουν να εγκαταλείψουν προς όφελος του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντός του.
Τέλος, σε αντίστοιχες παραστάσεις προέβη προς τις τοπικές Αρχές και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο.

ΠΗΓΗ: ΕΝΙΚΟΣ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:
ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΗΣΑΜΕ. ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΝΑ ΑΠΕΙΛΗΘΕΙ Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝ ΔΕΝ ΣΥΜΜΑΖΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ Β. ΗΠΕΙΡΟΥ. ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΙΒΑΛΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΔΕΣ. ΦΤΑΝΕΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. ΩΣ ΕΔΩ. ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΕΓΙΝΕ ΤΟ ΚΑΚΟ ΜΕ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΑ ΠΟΥ ΒΡΥΧΩΝΤΑΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.

Βρυξέλλες: «Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει»

Βρυξέλλες: «Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει»


Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Οι αγορές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα χωρίς την σφραγίδα των Βρυξελλών και ως εκ τούτου οι Βρυξέλλες δεσμεύονται να πιστοποιήσουν την ποιότητα της μεταρρυθμιστικής πορείας της χώρας.

Αυτό και όχι απλά η παροχή χρηματοδοτικής ροής προς την χώρα είναι το βασικό μήνυμα της γραπτής ανακοίνωσης Κατάινεν για την Ελλάδα, μετά από την εκρηκτική πορεία των spreads στον απόηχο των ανακοινώσεων του Εurogroup πως η έξοδος από το οικονομικό πρόγραμμα είναι πρόωρη.

Σύμφωνα με το περιβάλλον Κατάινεν, που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, η γραπτή ανακοίνωση έχει στόχο να καθησυχάσει τις αγορές με τρία στοιχεία:

-Η Ελλάδα θα συνεχίσει να επιτηρείται από τους κοινοτικούς θεσμούς και μετά τον Ιανουάριο,

-Η μεταρρυθμιστική πορεία δεν θα ανακοπεί, καθώς ο μεγάλος όγκος των μεταρρυθμίσεων θα περιληφθεί στον 5ο έλεγχο της τρόικας και κατά συνέπεια το 2015 θα πρέπει να βρει τη χώρα με συμφωνία για το πως θα εφαρμοστεί τι,

-και τέλος η ΕΕ εγγυάται πως η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, καθιστώντας σαφές πως οι δεσμεύσεις για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για το 2015 και 2016 ισχύουν στο ακέραιο.

Σύμφωνα με κύκλους της Κομισιόν που είχαν επισημάνει τον κίνδυνο των μονομερών ανακοινώσεων ήδη από την Δευτέρα, «οι αγορές δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της χώρας να βάλει σε τάξη τα του οίκου της μόνη της και πως το πολιτικό προσωπικό θα συνεχίσει την μεταρρυθμιστική πορεία ενόψει εκλογών».

Η βεβαιότητα των πρόωρων εκλογών αποτελεί καθοριστικό παράγοντα καθώς οι αγορές εκτιμούν ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δηλαδή με παροχές ή με επικράτηση δυνάμεων αντίθετων στις μεταρρυθμίσεις, «η ως τώρα πορεία θα ανακοπεί».

Εκτιμούν συνεπώς πως το προϊόν του αυτόνομου δανεισμού θα καταναλωθεί σε προεκλογικές ή μετεκλογικές παροχές, ενώ κανείς δεν εγγυάται τη διατήρηση πάση θυσία των δημοσιονομικών στόχων.

Συνεπώς η δήλωση Κατάινεν για υγιή δημόσια οικονομικά, μετεξέλιξη της σχέσης Αθηνών - Βρυξελλών, για προληπτική γραμμή πιστώσεων και δημοσιονομικό μαξιλάρι, απαντάει σε όλους αυτούς τους προβληματισμούς.

Η δήλωση είναι συνέχεια των αποφάσεων του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όπου ο Κατάινεν ενημέρωσε τους υπουργούς για την κατάσταση στην Ελλάδα μετά και το πέρας του πρώτου σκέλους της επίσκεψης της τρόικας.

Στις Βρυξέλλες είναι ξεκάθαρο ότι δανεισμός από τις αγορές με επιτόκια σαν τα σημερινά όχι απλά είναι αδύνατος, αλλά και «επιζήμιος για τη χώρα».

Δεν έχει διευκρινιστεί πέραν ποιου σημείου αρχίζει η ζημιά, αλλά αν υπάρχει μια ελπίδα τα spreads να πέσουν, αυτή είναι στη βάση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επιτηρείται και να έχει κεφάλαια διαθέσιμα για να τη σώσουν, έως ότου ξεκαθαρίσει και η αβεβαιότητα των εκλογών.

Στον δε ελεγκτικό μηχανισμό, του post program surveillance, ή της προγραμματικής εποπτείας συνοδεία κεφαλαίων, θα μετέχει και το ΔΝΤ.

ΠΗΓΗ: REAL.GR

TΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΒΓΑΙΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΑΝ ΣΤΗΡΙΞΗ....

Κρίσιμες οι επόμενες 30 ημέρες

Εξελίξεις υπό το «βλέμμα» των αγορών

Κρίσιμες οι επόμενες 30 ημέρες για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία

Κρίσιμες οι επόμενες 30 ημέρες για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία
  (Φωτογραφία:  Associated Press )


Ιδιαίτερα κρίσιμες για την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία κρίνονται οι επόμενες 30 ημέρες, καθώς τόσο σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής όσο και σε επίπεδο τραπεζικής εποπτείας θα υπάρξουν ανακοινώσεις και αποφάσεις που θα επηρεάσουν το ευμετάβλητο κλίμα των αγορών.
  Την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα, στις 23 και 24 Οκτωβρίου θα συγκληθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής το οποίο θα εξετάσει τις τρέχουσες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, θέματα σχετικά με την ενεργειακή τροφοδοσία, αλλά και ζητήματα  που σχετίζονται με την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ (αναλαμβάνει από την 1η Νοεμβρίου).
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί το τρίπτυχο  βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική, εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επενδύσεων.
Το απόγευμα της 24ης Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κοινοποιήσει στις 130 μεγαλύτερες τράπεζες της ΕΕ τα αποτελέσματα των stress test τα οποία και θα δημοσιοποιηθούν στις 26 Οκτωβρίου. Αν τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά εκφράζονται φόβοι πως θα ενταθούν οι πιέσεις στις αγορές της ευρωζώνης, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, θετικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να στηρίξουν τις κεφαλαιαγορές της Γηραιάς Ηπείρου.
Στις 4 Νοεμβρίου στο πλαίσιο της τραπεζικής ενοποίησης η ΕΚΤ θα αναλάβει μέσω του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού την άμεση εποπτεία των 120 μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων της ζώνης του ευρώ, αλλά και την έμμεση εποπτεία περίπου 3.400 μικρότερων πιστωτικών ιδρυμάτων.
Στις 6 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη στην οποία θα γίνει μια αποτίμηση της κεφαλαιακής κατάστασης των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ θα εξετασθούν και ζητήματα που άπτονται των προγραμμάτων χορήγησης ρευστότητας της ΕΚΤ.
Την ίδια ημέρα (6 Νοεμβρίου) θα γίνει συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία θα αποτιμηθούν τα stress test των τραπεζών, αλλά και οι προκλήσεις που έχουν αναδειχθεί μετά την πρόσφατη οικονομική αναταραχή. Στη συζήτηση αυτή θα εξετασθούν και οι περιπτώσεις χωρών με «μη συμβατά» προς το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης σχέδια προϋπολογισμών.
Στις 21 Νοεμβρίου θα υπάρξει νέα συνεδρίαση του Eurogroup όπου θα εξετασθούν τα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων της ζώνης του ευρώ και οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με τους οίκους αξιολόγησης να έχουν ήδη προειδοποιήσει χώρες όπως η Γαλλία με πιστοληπτική υποβάθμιση η συγκεκριμένη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών θεωρείται πολύ κρίσιμη.
Όλα ανεξαιρέτως τα προαναφερόμενα γεγονότα επηρεάζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την ελληνική οικονομία και επιδρούν και στην διαμόρφωση της επόμενης ημέρας τόσο στο σκέλος των αγορών, όσο και στο σκέλος των πολιτικών αποφάσεων.

Θανάσης Κουκάκης

ΠΗΓΗ:
Newsroom ΔΟΛ

Πιέσεις σε ομόλογα και μετοχές

Προειδοποιήσεις από ξένους οίκους

Πιέσεις σε ομόλογα και μετοχές εν μέσω οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης

Πιέσεις σε ομόλογα και μετοχές εν μέσω οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης
 
Διατηρούνται αμείωτες οι πιέσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων και στο Χρηματιστήριο Αθηνών την ίδια στιγμή που η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε υψηλούς τόνους. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών ενδοσυνεδριακά υποχώρησε άνω του 3%, ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βρίσκεται μια ανάσα από το 9%.

Οι μαζικές πωλήσεις στα ελληνικά χρεόγραφα συνδυάζονται με εκθέσεις διεθνών οίκων σύμφωνα με τις οποίες οι διαπραγματεύσεις για πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης θα χρειαστούν καιρό.
  Χαρακτηριστική είναι έκθεση της Bank of America Merrill Lynch σύμφωνα με την οποία η πρόσφατη αστάθεια στις αγορές δείχνει τα ρίσκα που υπάρχουν αν η Ελλάδα βασιστεί μόνο στην πρόσβασή της στις αγορές. Κατά την τράπεζα τόσο οι αβεβαιότητες στο πολιτικό σκηνικό της χώρας όσο και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το πρόγραμμα διάσωσης αποτελούν πηγές ανησυχίας.  
Ενδεικτικά η επενδυτική τράπεζα αναφερόμενη στα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να βγει νωρίτερα από το πρόγραμμα διάσωσης σημειώνει πως θα χρειαστούν καιρό. Όπως εκτιμά, το πιθανότερο είναι να υπάρξει συμφωνία σε κάποιο σχέδιο που τελικά θα οδηγήσει σε έξοδο από το πρόγραμμα, όχι όμως απαραίτητα πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Μεταξύ άλλων η Bank of America Merrill Lynch υποβαθμίζει και την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας στο 0,4% εφέτος (από 0,5%) που και στο 1,4% το 2015 (από 1,7%).
Οξεία αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η πολιτική αντιπαράθεση διατηρείται αμείωτη. Ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας σχολιάζοντας το βαρύ οικονομικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες απηύθυνε σήμερα Πέμπτη στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου έκκληση στην αξιωματική αντιπολίτευση να προτάξει το συμφέρον του τόπου και της οικονομίας και όχι το στενό κομματικό της συμφέρον.
«Οι απειλές προς τους επενδυτές με κάθε αφορμή δεν βοηθούν καμία οικονομία, πόσο μάλλον, την ευαίσθητη ελληνική οικονομία», δήλωσε ο υπουργός, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική απεμπλοκής της χώρας από το μνημόνιο πρόσθεσε: «Δεν τίθεται θέμα φυγής, ανατροπής, εξόδου ή μάχης. Ένα μεγάλο μέρος της συμφωνίας με τους δανειστές λήγει και μένει μόνο ένα μικρό τμήμα της που αφορά στο ΔΝΤ ύψους 10 δισ. ευρώ και είναι κατ´ ουσίαν ασήμαντο».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε σήμερα πως «οι υποκριτικές κραυγές, η κινδυνολογία και η προσπάθεια να αντιστραφεί η πραγματικότητα εκ μέρους της κυβέρνησης αποτελούν συνειδητή επιλογή για να συγκαλυφθεί το φιάσκο της δήθεν αποχώρησης της χώρας από το μνημόνιο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Μιλώντας νωρίτερα στο ΒΗΜΑ 99,5 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ.Σταθάκης, είχε χαρακτηρίσει «παράγοντα σταθεροποίησης» την προοπτική των εκλογών και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι θα δημιουργήσει πολύ καλύτερες προϋποθέσεις για τις αγορές.
Ο κ. Σταθάκης επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει μονομερής διαγραφή χρέους, αλλά επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και πρόσθεσε ότι έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στην Ελλάδα με το Μνημόνιο, δεν είναι βιώσιμη η κατάσταση.

Newsroom ΔΟΛ

H EKT μειώνει το κούρεμα των ελληνικών τραπεζικών ενεχύρων

Διπλή στήριξη από Κομισιόν και ΕΚΤ

H EKT μειώνει το κούρεμα των ελληνικών τραπεζικών ενεχύρων

H EKT μειώνει το κούρεμα των ελληνικών τραπεζικών ενεχύρων
Μετά τη δήλωση στήριξης από την Κομισιόν, πολύτιμο δώρο προσφέρει στην Ελλάδα και η ΕΚΤ, αναβαθμίζοντας εμμέσως την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών.

Η κεντρική ευρωτράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων και άλλων χρεογράφων που δίνουν ως ενέχυρο οι ελληνικές τράπεζες για να αντλήσουν ρευστότητα, επιβεβαίωσε αξιωματούχος της κεντρικής ευρωτράπεζας.

Έσπευσε δε να διευκρινίσει ότι δεν πρόκειται για ad-hoc αντίδραση στις πιέσεις των αγορών τις τελευταίες ημέρες, αλλά αντικατοπτρίζει την βελτίωση των συνθηκών για αυτά τα ομόλογα.

«Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ... να προσαρμόσει το κούρεμα των ελληνικών κρατικών ομολόγων και των ελληνικών εγγυημένων τραπεζικών ομολόγων», είπε εκπρόσωπος της ΕΚΤ, όπως αναφέρει το Reuters.

«Η απόφαση προβλέπει μείωση του υπάρχοντος κουρέματος υπό το πρίσμα της συνολικής βελτίωσης των συνθηκών της αγοράς για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους από το 2013. Η απόφαση υπόκειται στην εκπλήρωση των όρων που ισχύουν για την αναστολή του ελάχιστου ορίου αποδεκτής πιστοληπτικής διαβάθμισης» πρόσθεσε, ενώ έσπευσε να διευκρινίσει ότι:

«Η απόφαση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως μια ad-hoc αντίδραση στις πρόσφατες πιέσεις των αγορών. Αντίθετα, αντικατοπτρίζει την βελτίωση των συνθηκών της αγοράς για τους συγκεκριμένους τίτλους τον τελευταίο χρόνο».

Tο μικρότερο «κούρεμα» στη αξία των τίτλων που καταθέτουν στην ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες για άντληση ρευστότητας εκτιμάται ότι μπορεί να τους εξασφαλίσει 12-15 δισ. περισσότερα κεφάλαια.

Τραπεζικά στελέχη ανέφεραν ότι η εξέλιξη αυτή όντως διευκολύνει την άντληση της πολυπόθητης ρευστότητας, τόνιζαν όμως ότι περιμένουν να δουν το εύρος των ομολόγων για τα οποία θα «χαλαρώσει» το υπάρχον πλαίσιο, προκειμένου να καθορίσουν ακριβώς τα οφέλη.

Ουσιαστικά η κίνηση αυτή ισοδυναμεί με έμμεση «αναβάθμιση» της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών έναντι της ΕΚΤ.

Επίσης, επιβεβαιώνει ότι η δραματική πίεση που ασκήθηκε από τις αγορές στο ΧΑ και στα ελληνικά κυρίως ομόλογα το τελευταίο διήμερο ανησύχησε σοβαρά την ΕΚΤ, που όπως φαίνεται θα κάνει τα πάντα προκειμένου να αποφύγει νέο γύρο αναταραχών στις αγορές.

Για τη θετική αυτή πρόθεση της ΕΚΤ ενημέρωσε το πρωί η Τράπεζα της Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας ότι σε σχετική επικοινωνία που είχε ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να «χαλαρώσει» το πλαίσιο που διέπει τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητά τους.

Α.Τ
Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"