ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Μποφινγκερ: Χρειαζομαστε ενα προγραμμα ανακαμψης για την Ελλαδα

πρόγραμμα ανάκαμψης για την Ελλάδα

Π ΜΠΟΦΙΝΓΚΕΡ
Μποφίνγκερ: Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα ανάκαμψης για την Ελλάδα
 Είναι ένας από τους Γερμανούς «σοφούς», όπως είναι γνωστοί οι πέντε κορυφαίοι οικονομικοί σύμβουλοι της καγκελαρίου Μέρκελ. Ο ίδιος ωστόσο δεν μιλάει ως Γερμανός. Αντιθέτως, στρέφει τα βέλη της άτεγκτης κριτικής του ενάντια στο Βερολίνο και επιτίθεται με καυστική διάθεση στις επιλογές της κυβέρνησης Μέρκελ.

Ο διεθνούς φήμης κεϊνσιανός οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, καθηγητής Νομισματικής Πολιτικής - Διεθνών Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ και μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων, βρέθηκε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα, ως κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο που διοργάνωσε το «Levy Economics Institute» στο Μέγαρο με θέμα τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ευρωζώνη («Η Ευρώπη στο σταυροδρόμι - Μια ένωση λιτότητας ή αναπτυξιακής σύγκλισης;»).

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο κ. Μπόφινγκερ μίλησε στο «Έθνος» για όλα όσα μας καίνε αυτήν την περίοδο στην Ευρώπη. Υποστήριξε ότι ο Μάριο Ντράγκι πρέπει να αγιοποιηθεί. Υπερασπίστηκε για ακόμη μία φορά την Ελλάδα. Και επιτέθηκε για ακόμη μία φορά ενάντια στη Γερμανία, η οποία έχει πια φτάσει στο σημείο να κάνει πολιτική με όρους όχι ορθολογισμού αλλά... θεολογίας, όπως είπε.

«Δεν πιστεύω ότι θα δούμε μεγάλες αλλαγές στη γερμανική πολιτική, τουλάχιστον όχι για τα επόμενα τρίμηνα. Θα χρειαστεί ίσως να βρεθεί πρώτα η ίδια η Γερμανία σε ύφεση, προκειμένου να αλλάξει την πολιτική της. Η ιδεολογία πίσω από τη γερμανική προσέγγιση έχει πολύ βαθιές ρίζες. Δεν έχει ακριβώς λογική. Αντιθέτως, μοιάζει πια να έχει προσλάβει χαρακτηριστικά θεολογίας και να αυτοτροφοδοτείται από το μομέντουμ που η ίδια δημιουργεί. Τα γερμανικά ΜΜΕ στηρίζουν την κυβέρνηση. Είναι πολύ δύσκολο να σπάσει αυτός ο κύκλος, και δυστυχώς θα πρέπει πρώτα να γίνει κάτι πολύ σοβαρό, για να δούμε αλλαγές στην πολιτική του Βερολίνου», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξή του.

Αναφερόμενος στην πορεία της Ελλάδας, σημειώνει πως «η ελληνική οικονομία έπιασε πάτο και δεν μπορούσε να πάει πιο κάτω. Νομίζω ότι τώρα βλέπουμε κάποια θετικά σημάδια. Η χώρα τα πηγαίνει καλύτερα, και σε αυτό έχει παίξει φυσικά ρόλο και ο τουρισμός. Η βιομηχανική παραγωγή ωστόσο συνεχίζει να μειώνεται σε ετήσια βάση. Νομίζω ότι θα χρειαζόταν μια συνολική αξιολόγηση των πραγμάτων που έχουν γίνει στην Ελλάδα και των αποτελεσμάτων τους. Τι έχει γίνει; Τι δεν έχει γίνει; Και θα πρέπει να ξαναδούμε πόσο ρεαλιστικά είναι όλα αυτά. Γίνεται γενικά λόγος για διαρθρωτικές αλλαγές, χωρίς ωστόσο να γίνονται αναφορές στην ουσία του πράγματος».

Όπως σημειώνει ακόμη, «ειδικά στη Γερμανία υπάρχουν πολλοί που μιλούν γενικώς για διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά που όταν τους ρωτάω, δεν μπορούν να κατονομάσουν ούτε μία. Θα ήθελα λοιπόν να δω, για παράδειγμα, μια λίστα με τις δέκα πιο σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές για την Ελλάδα. Και θα ήθελα όλοι να αναρωτηθούν εάν αυτές είναι ρεαλιστικές ή πώς θα γίνουν ρεαλιστικές; Φυσικά, χρειαζόμαστε και ένα πρόγραμμα ανάκαμψης για την Ελλάδα.

Χρειάζονται τρόποι ώστε η χώρα να γίνει πιο ανταγωνιστική. Και η ανταγωνιστικότητα δεν έχει να κάνει μόνο με την απορρύθμιση, αλλά προϋποθέτει επενδύσεις από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Είναι πραγματικά τρομακτικό πόσο λίγες επενδύσεις γίνονται πλέον στην Ευρώπη και ο μόνος τομέας που μπορεί πλέον να κάνει περισσότερα στο μέτωπο των επενδύσεων συνολικά στην Ευρώπη είναι ο δημόσιος».

ΠΗΓΗ:http://www.sofokleousin.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: 
Ο ΜΠΟΦΙΝΓΚΕΡ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟΥΣ ΟΙΝΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ  ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΦΩΝΩ. ΘΕΤΕΙ ΤΟΝ ΔΑΚΤΥΛΟΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΤΥΠΟΝ ΤΩΝ ΗΛΩΝ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΜΕ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΜΟΥ ΤΟΝΙΖΑ ΟΤΙ Η ΒΑΡΒΑΡΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΕΠ. ΕΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑΙΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΣΕ. ΕΠΙΣΗΣ ΤΟΝΙΖΑ ΟΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΜΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΟΥ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΡΣΑΛ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΜΨΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΤΕΚΡΙΝΑ ΩΣ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΙΛΟΥΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ. Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΠΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΕΝΝΑΙΑ ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΣΤΡΑΦΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ. ΒΕΒΑΙΩΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΟΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΤΑΣΗ ΟΠΩΣ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ Η ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΛΟΥΦΑΔΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΟΡΚΩΝ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΤΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΣΤΙΕΣ ΚΗΦΗΝΩΝ ΚΑΙ ΒΟΛΕΜΕΝΩΝ Η ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ Η ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ Η ΚΑΘΑΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΗ.

Η ομολογία του φόνου

Η ομολογία του φόνου

Ο Πέτερ Μπόφινγκερ είναι μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και καθηγητής Νομισματικής Πολιτικής και Διεθνών Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Würzburg. Ανήκει στον στενό κύκλο των συμβούλων της Ανγκελα Μέρκελ. Συγκαταλέγεται στους ανθρώπους που συγκαθορίζουν τις απόψεις της γερμανικής κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική της χώρας του, αλλά και του συνόλου της Ε.Ε.
Βρέθηκε στη χώρα μας με σκοπό τη συμμετοχή στις εργασίες του συνεδρίου του Levy Economics Institute of Bard College στην Αθήνα. Εκεί, μεταξύ πολλών άλλων, δήλωσε περί Μνημονίου:
«Το πρόγραμμα απέτυχε στο σύνολό του. Σίγουρα υπήρχε η ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα, αλλά η δόση των μέτρων λιτότητας ήταν υπερβολική. Σε καμία άλλη χώρα δεν σημειώθηκε τόσο απότομη και τόσο άγρια προσαρμογή, όπως στην Ελλάδα. Νομίζω ότι αυτό φαίνεται σήμερα. Η ελληνική οικονομία είναι σε κακή κατάσταση και πλέον η προσέγγιση που γίνεται σε άλλες χώρες είναι πολύ πιο προσεκτική. Δηλαδή προχωρά η προσαρμογή αλλά σε μεγαλύτερο διάστημα, κάτι που είναι σίγουρα πιο αποτελεσματικό».
Οι παραπάνω δηλώσεις μπορούν σίγουρα να εκληφθούν ως ένα ηχηρό ράπισμα σε όλους όσοι υπερασπίζονται το Μνημόνιο ακόμα και μετά την ολοφάνερη αποτυχία του. Ο άνθρωπος που ανήκει στη λεγόμενη Επιτροπή Σοφών, που παρέχει συμβουλές στη γερμανική κυβέρνηση, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από τη συμμαχία των πρόθυμων μνημονιακών ελληνοφώνων ως αντιγερμανός ή αντιμερκελικός, διότι είναι και Γερμανός και στενός συνεργάτης της Μέρκελ. Ενδέχεται η ανθρωποσφαγή που έλαβε χώρα στην Ελλάδα να φέρει και τη δική του υπογραφή και η εκ των υστέρων παραδοχή του «λάθους» να γίνεται για λόγους εντυπώσεων.
Ωστόσο, αποδεικνύει ότι το ναυάγιο της μνημονιακής πολιτικής δεν μπορεί πλέον να συγκαλύπτεται. Μόνο εκείνοι που ισχυρίζονταν ότι... «διαπραγματεύτηκαν» ή «διαπραγματεύονται» τις δανειακές συμβάσεις έχουν αντιρρήσεις για όλα όσα παραδέχονται όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι.
Φυσικά, οι εκάστοτε «διαπραγματευτές» δεν έχουν υποχρεωθεί να κάνουν τις αβαρίες που υπέστη ο ελληνικός λαός που τους πίστεψε.

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ! ΟΣΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΠΟΦΙΝΓΚΕΡ ΤΟΝ ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ. ΟΤΑΝ ΜΙΛΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΕΞΟΔΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΑΣ ΑΚΟΥΓΑΝ ΣΑΝ ΕΞΩΓΗΙΝΟΥΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΛΑΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΜΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ.

Θυσία οι σαραντάρηδες! Κατώτατη για τους γεννημένους από το 1975 και μετά με 21,5 (από 15) έτη δουλειάς

Θυσία οι σαραντάρηδες! Κατώτατη για τους γεννημένους από το 1975 και μετά με 21,5 (από 15) έτη δουλειάς

Θυσία στον... βωμό της τρόικας γίνονται οι σαραντάρηδες εργαζόμενοι από την κυβέρνηση, αφού στις σημερινές διαπραγματεύσεις στο Παρίσι η ελληνική πλευρά αναμένεται να προτείνει η χορήγηση της κατώτατης σύνταξης να πραγματοποιείται με τη συμπλήρωση 6.500 ενσήμων, δηλαδή 21,5 ετών ασφάλισης.
Το μέτρο αφορά μόνο όσους έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά, δηλαδή είναι το πολύ 40 ετών το 2015.


Πρόκειται για πρόταση χειρότερη από το αρχικό σενάριο της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης, από τη δεκαπενταετία (4.500 ένσημα) που ισχύει σήμερα στην εικοσαετία (6.000 ένσημα), και αναμένεται να κατατεθεί ως αντιστάθμισμα στις απαιτήσεις της τρόικας, που δείχνει ανυποχώρητη στις λοιπές θέσεις της. Στο πλαίσιο αυτό, το Ασφαλιστικό φαίνεται ότι ανοίγει συνολικά στις διαπραγματεύσεις του Παρισιού, αφού, με τη δικαιολογία της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης, μια σειρά από ζητήματα που αφορούν όρια ηλικίας και ύψος σύνταξης τίθενται εκ νέου. Αυτά είναι:

  • Αύξηση ορίων ηλικίας: Αφορά όλους τους εργαζομένους που έχουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από το 62ο έτος της ηλικίας τους και οι οποίοι ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι μητέρες με ανήλικο τέκνο, οι εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ και σε τράπεζες, οι εργαζόμενοι σε Σώματα Ασφαλείας και στις Ενοπλες Δυνάμεις, οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι (έναρξη καταβολής ενσήμων πριν από το 1983), αλλά και όσοι εργάζονται σε επαγγέλματα με βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.
  • ΕΚΑΣ: Η τρόικα επιμένει στην αλλαγή του τρόπου χορήγησης των κριτηρίων του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, έτσι ώστε να προκύψει εξοικονόμηση τουλάχιστον 200.000.000 ευρώ σε σχέση με το τρέχον έτος.
  • Υπολογισμός συντάξεων: Στην περίπτωση που αλλάξουν οι συντελεστές βάσει των οποίων θα καθορίζονται οι νέες συντάξεις, όσοι συνταξιοδοτηθούν από την 1η/1/2015 και μετά βρίσκονται αντιμέτωποι με μειώσεις που θα κυμανθούν στα επίπεδα του 20%.
  • ΟΑΕΕ: Ειδικά για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, η τρόικα φαίνεται ότι έχει διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά πως επιθυμεί να υπάρξει διασύνδεση εισφορών και παροχών, για όσους επιλέξουν κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι, στο ενδεχόμενο που ένας ελεύθερος επαγγελματίας κάνει χρήση της διάταξης που του παρέχει ο νόμος και επιλέξει έως και δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες, σε μια προσπάθεια να καταβάλει μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές, κινδυνεύει να υποστεί ανάλογη μείωση παροχών, δηλαδή σύνταξης. Υπολογίζεται ότι και σε αυτήν την περίπτωση οι περικοπές για όσους ελεύθερους επαγγελματίες βγουν στη σύνταξη από το 2015 και μετά θα φτάσει το 20%.
  • «Πάγωμα» συντάξεων: Το μέτρο αφορά τη διετία 2016-2017 και η τρόικα θεωρεί ότι έτσι η συνταξιοδοτική δαπάνη θα υποχωρήσει κατά το παραπάνω διάστημα έως 900.000.000 ευρώ. Ετσι, θα διευκολυνθεί η καταβολή των συντάξεων, μια και η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται συνεχώς, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.
ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΤΙ ΣΑΣ ΕΛΕΓΑ ΠΡΟΧΘΕΣ; Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΑΝΑΛΩΜΑ ΟΣΟΥΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟ 1975 ΘΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΑΥΤΗ ΤΙΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ. ΑΦΟΥ ΕΖΗΣΕ ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΤΩΡΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ....

Ε ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ε οχι και να παριστανει ο Παπανδρεου τον νεο αναμορφωτη του Πασοκ και της χωρας. Παει πολυ η ελλειψη αυτογνωσιας....Κανονικα θα επρεπε να αποσυρθει εκτος πολιτικης οριστικα.

ΣΙΧΑΘΗΚΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΟ ΒΑΘΥ ΠΑΣΟΚ

Σιχαθηκα να κυβερνα αδιαλειπτως το βαθυ Πασοκ και οι βολεμενοι του κομματικου σωληνα του. Ειτε με το Πασοκ ειτε με την ΝΔ ειτε με τον Συριζα το βαθυ Πασοκ κυβερνα και θα κυβερνα μην γελιεστε.Οι υπολοιποι απλως εχουν την ψευδαισθηση ότι υπάρχει αλλαγή στην κυβερνηση. Ξυπνατε ολοι.

ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ; ΑΝ ΤΟ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΤΟΤΕ ΟΝΤΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ....ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ ΑΠΑΝΤΕΣ.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"