ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Στα 4,22 δισ. τα «φέσια» του Δημοσίου

Στα 4,22 δισ. τα «φέσια» του Δημοσίου


Μικρή αύξηση εμφανίζουν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ευρύτερου Δημοσίου στο δεκάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, τα οποία ανακοίνωσε το υπουργείο οικονομικών.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,4 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Ειδικότερα, τα "φέσια" του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα στο 10μηνο διαμορφώνονται στα 4,22 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι των 4,06 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο.

Ο κ. Σταϊκούρας, στη δήλωσή του, υπογραμμίζει ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου θα έχουν μειωθεί περαιτέρω κατά περίπου 1 δισ. ευρώ.

Τις υψηλότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές εμφανίζουν τα ασφαλιστικά Ταμεία, στα 2,46 δισ. ευρώ (από 2,32 δισ. τον προηγούμενο μήνα) εκ των οποίων το 1,64 δισ. (από 1,53 δισ.) αφορά οφειλές του ΕΟΠΥΥ.

Στα 904 εκατ., οριακά μειωμένες, οι οφειλές των νοσοκομείων, ενώ οι οφειλές των ΟΤΑ έχουν περιοριστεί στα 170 εκατ. ευρώ.

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανέρχονται στα 718 εκατ. ευρώ στο 10μηνο, εκ των οποίων τα 441 εκατ. αφορούν άμεσους φόρους και τα 1889 εκατ. επιστροφές έμμεσων φόρων.

Σταϊκούρας: Στα 3,5 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα

Από το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με τη δημοσίευση των Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014:

«Σύμφωνα με το Δελτίο Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 3,5 δισ. ευρώ ή 1,9% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,4 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι, με τις πρωτόγνωρες θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης στο τέλος της χρονιάς, ύψους 1,5% του ΑΕΠ, όπως αποτυπώνεται και στον Προϋπολογισμό του 2015 που συζητάμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή.

Μάλιστα, αυτό γίνεται χωρίς να αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Το αντίθετο μάλιστα, εκτιμάται, ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα έχουν μειωθεί περαιτέρω κατά περίπου 1 δισ. ευρώ, λόγω των συμπληρωματικών πιστώσεων που έχουν ήδη διατεθεί από το ΓΛΚ σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και της επίπτωσης των μηχανισμών αυτόματης διόρθωσης υπερβάσεων υγειονομικών δαπανών.

Συνεπώς, η χώρα επιτυγχάνει, και εφέτος, τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Επιβεβαιώνεται έτσι ότι, τα τελευταία 3 χρόνια, οι Κρατικοί Προϋπολογισμοί, εκ του αποτελέσματος, χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό στις προβλέψεις τους, ειλικρίνεια στην κατάρτισή τους, και αξιοπιστία στην υλοποίησή τους.»

Πηγή: www.euro2day.gr kαι real.gr

Τι περιμένουν οι αγορές από τον Ντράγκι

Τι περιμένουν οι αγορές από τον Ντράγκι


Την επικαιροποίηση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, πιθανόν επί τω δυσμενέστερω και πάλι, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα υπό αυξανόμενη πίεση να λάβει δραματικά μέτρα για να αποτρέψει μία νέα ύφεση στην Ευρωζώνη, καθώς η ανάκαμψη έχει "κολλήσει" σε μεγάλο τμήμα της.

Αν και η ΕΚΤ θα μπορούσε να διευρύνει το πρόγραμμά της αγορών τιτλοποιημένων δανείων με αγορές εταιρικών ομολόγων, είναι απίθανο ότι ο κ. Ντράγκι θα ανακοινώσει σήμερα κάποια ριζοσπαστική άμεση κίνηση ενίσχυσης της οικονομίας, όπως το τύπωμα χρήματος για την αγορά κρατικών ομολόγων.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει μειώσει ήδη το κόστος δανεισμού σε επίπεδα ρεκόρ και χορηγεί φθηνά δάνεια στις τράπεζες, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι οικονομολόγοι, από τους οποίους περίπου οι μισοί αναμένουν ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων - ένα μέτρο το οποίο θα τόνωνε την οικονομία, όταν οι τράπεζες θα αντάλλασσαν τα κρατικά ομόλογα που διακρατούν με κεφάλαια της ΕΚΤ -, εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο δήλωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι η τράπεζα θα είναι σε καλύτερη θέση στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους για να κρίνει εάν χρειάζεται να αρχίσει αγορές κρατικών τίτλων.

Η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, κατ' αναλογία αυτής που εφάρμοσε η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), θα είναι πιο δύσκολο να υλοποιηθεί στην Ευρωζώνη, εξ αιτίας των διαφορών μεταξύ των χωρών, όπως η Γερμανία, που είναι συγκρατημένες στην ανάληψη νέων χρεών και των χωρών του Νότου.

Η Γερμανία φοβάται ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τον απερίσκεπτο δανεισμό. Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε σε μόλις 0,3% τον Νοέμβριο.

Εάν οι τιμές αρχίσουν να μειώνονται, όπως συμβαίνει ήδη σε κάποιες χώρες της Ευρωζώνης, αυτό θα μπορούσε να αποθαρρύνει τους καταναλωτές από το να προχωρούν σε αγορές αγαθών, καθώς θα περιμένουν να τα αγοράσουν φθηνότερα, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που θα ωθεί προς τα κάτω την οικονομία.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία, που «πάγωσε» μεγάλο μέρος του εμπορίου της ΕΕ με τη Ρωσία, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και ο πόλεμος στη Συρία έχουν ενισχύσει την απαισιοδοξία. Η έρευνα της εταιρείας Markit για τον Νοέμβριο υποδήλωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να εισέλθει σε ύφεση ξανά στις αρχές του 2015.
 
ΠΗΓΗ:REAL .GR
 
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ AMΕΣΩΣ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕΙ Η ΕΚΤ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΟΡΑΣ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΥΠΩΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ. Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΝΑ ΒΥΘΙΣΤΕΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΝΕΑ ΥΦΕΣΗ. ΝΑ ΚΑΜΦΘΟΥΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ ΟΙ ΕΜΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΜΕ ΠΙΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΧΩΡΩΝ. ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟNΟΜΙΚΕΣ ΥΣΤΕΡΙΕΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΛΙΤ ΤΟΥ

Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση

Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση

Μάχη για αποφυγή της πολύμηνης παράτασης του προγράμματος

Μάχη για αποφυγή της πολύμηνης παράτασης του προγράμματος
Τόσο ο Αντ.Σαμαράς όσο και ο Ευ.Βενιζέλος εκτιμούν ότι μία παράταση, διάρκειας περίπου ενός μήνα, δεν δημιουργεί πρόβλημα στο δικομματικό συνασπισμό και δεν μπλοκάρει τη δόση που εκκρεμεί   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Με στόχο την αποτροπή της κίνησης από την πλευρά των πιστωτών να υπάρξει εξάμηνη ή ακόμα και 12μηνη παράταση του υφιστάμενου οικονομικού προγράμματος κινείται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία αξιολογεί θετικά το μήνυμα από τις Βρυξέλλες για «τεχνικού χαρακτήρα παράταση».
Για να υπάρξει όμως επιτυχής αντιμετώπιση του ισχυρού -στην παρούσα φάση- μετώπου ΔΝΤ-Βερολίνου, απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και έντονες παρασκηνιακές επαφές και επικοινωνίες.
Σύμφωνα με το Βήμα, η Αθήνα έχει ως κεντρική επιδίωξη στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, στην ατζέντα του οποίου είναι το ζήτημα της παράτασης για τεχνικούς λόγους, να εξουδετερώσει το όποιο σχέδιο για περαιτέρω παράταση. Και αυτό διότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πολλαπλώς πολιτικά επιζήμια για την ίδια και θα επιβάρυνε το πολιτικό κλίμα, ενώ η χώρα εισέρχεται στην τελική ευθεία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος εκτιμούν ότι η τεχνικού χαρακτήρα παράταση, διάρκειας περίπου ενός μήνα, δεν δημιουργεί πρόβλημα στο δικομματικό συνασπισμό και δίνει τη δυνατότητα να εξασφαλιστεί χρόνος για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να μη χαθεί η δόση που εκκρεμεί.
Ο κ. Σαμαράς παραμένει αισιόδοξος ότι θα υπάρξει θετική έκβαση και στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει έναν συμβιβασμό (για συνθηκολόγηση με εκατέρωθεν υποχωρήσεις μιλάνε πολλοί υπουργοί) και να καταλήξει σε μια συμφωνία-πακέτο, δηλ. ολοκλήρωση της αξιολόγησης και «κλείδωμα» της προληπτικής γραμμής πίστωσης εντός του Ιανουαρίου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα αρχίσει στις 12 Ιανουαρίου, μετά τις εορτές, όπως ήταν μια αρχική εισήγηση (όχι απόφαση), αλλά οι διαδικασίες θα εκκινήσουν στις αρχές Φεβρουαρίου, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου. 
Μέχρι τότε, οι δυο πολιτικοί αρχηγοί ευελπιστούν να υπάρξει αίσιο τέλος, ώστε να έχουν στα χέρια τους ως πολιτικό όπλο το επιχείρημα της ολοκλήρωσης του προγράμματος, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και ουδείς μπορεί αν προβλέψει τι θα γίνει, ενώ πιθανότατα η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει στις αρχές Ιανουαρίου.
Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής υποστήριξε ότι θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα.
Η κυβέρνηση έχει θέσει τα όριά της ήδη από την περασμένη Κυριακή με το e-mail που έστειλε, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε τους πιστωτές προ των ευθυνών τους, αφήνοντας με την ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο το βράδυ της Δευτέρας, σαφείς υπαινιγμούς για τις πραγματικές προθέσεις της τρόικας έναντι της Ελλάδας. Παράλληλα και την Τετάρτη με την ομιλία του σε εκδήλωση του City University of London, έστειλε ένα ακόμα μήνυμα με την αναφορά ότι «η Ελλάδα δεν θα γίνει η αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης, αλλά ένα οχυρό σταθερότητας». 
Η αξιολόγηση που γίνεται στα ενδότερα της κυβέρνησης επικεντρώνεται στη σκληρή στάση του ΔΝΤ (απαιτεί, βάσει καταστατικού, κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών 12μήνου αλλά και  θετική έκθεση βιωσιμότητας χρέους για να «μείνει» και να συμφωνήσει), αλλά και στον τρόπο που κινείται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Επί της ουσίας το «κλειδί» για να υπάρξει απεμπλοκή είναι το Βερολίνο και εκεί επικεντρώνεται και το ενδιαφέρον της Αθήνας.
Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη η κυβέρνηση οργάνωνε τα αντεπιχειρήματά της για τις ενστάσεις των δανειστών που φάνηκαν στο απαντητικό e-mail και ετοίμαζε την αποστολή διευκρινιστικών στοιχείων προς την τρόικα. Ο πρωθυπουργός κάλεσε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου για πολύωρη σύσκεψη ενόψει και του σημερινού Εuroworking Group που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Γκίκα Χαρδούβελη και Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.
Οι δυο αρχηγοί αποκλείουν νέα πρόσθετα μέτρα (ΦΠΑ στα νησιά, ασφαλιστικό κ.ο.κ.) που θα δημιουργούσαν πρόσθετο πολιτικό πρόβλημα στον κυβερνητικό συνασπισμό. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η κατάθεση προτάσεων χαμηλού «πολιτικού ρίσκου» που δεν θα έθεταν σε κίνδυνο και την αξιοπιστία του ελληνικού σχεδίου, ενώ οι πιστωτές ζητούν ρητή εξασφάλιση για τις δράσεις που θα αναλάβει η ελληνική πλευρά εφόσον παρατηρηθεί «δημοσιονομική τρύπα» κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ANAMENETAI ΕΞΑΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ. ΜΑΥΡΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"