ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΑΛΛΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Ο ΑΛΛΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ



ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ

Επίτιμος Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ
Ο Παναγιώτης Γεννηματάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε Νομικά, Κλασική Φιλολογία, Πολιτική Κοινωνιολογία, Διεθνείς Σχέσεις, Φιλοσοφία και Μουσικολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών (1967-1974),Μονάχου (1976-1980) και Freiburg (1979) στη Γερμανία.
Μιλάει την αγγλική, γαλική, γερμανική και ιταλική.
Διετέλεσε:
- Ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Ράλλη (1980-1981).
- Αντιπρόεδρος Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ 1980-1982)...

http://new-deal.gr/wp-content/uploads/2014/12/protogenes-pleonasma.jpg

Οι περιστάσεις που διανύουμε έχουν χαρακτηριστικά «τέλους εποχής». Ένα κεφάλαιο στο ιστορικό της ελληνικής χρεωκοπίας φαίνεται να κλείνει, για να παραχωρήσει τη θέση του σ’ ένα καινούργιο, με διαφορετικούς αλλ’ εξίσου δυσοίωνους πολιτικούς πρωταγωνιστές. Χρήσιμο φαίνεται λοιπόν να επιχειρήσουμε ένα συνοπτικό συνολικό απολογισμό της πρώτης διαχειριστικής περιόδου της ελληνικής χρεωκοπίας (2010-2014).
Κατ’ αρχήν, όποιος λαμβάνει το λόγο για την ελληνική χρεωκοπία δεν πρέπει να λησμονεί τον σύνθετο και διφυή χαρακτήρα της.
Η ελληνική χρεωκοπία δεν συνίσταται μόνο στην εθνική δημοσιονομική καταβαράθρωση. Αυτή αποτελεί αποτυχία των κομμάτων και του πολιτικού συστήματος. Εξ ίσου συνίσταται στην παράλληλη χρεωκοπία του παραγωγικού προτύπου οικονομίας.
Η χρεωκοπία αυτή αποτελεί συνολική αποτυχία της κοινωνίας. Η αποτυχία αυτή ποσοτικοποιήθηκε στο έλλειμμα του εθνικού εξωτερικού ισοζυγίου που στα «καλά χρόνια» της «ανάπτυξης» κάλπαζε με ρυθμό 15% (2006)! Το ιλιγγιώδες αυτό έλλειμμα, για το οποίο κατά την διάρκεια του σχηματισμού του (2000-2006) δεν ανησύχησε κανείς (!), αποτυπώνει την ταχεία ολίσθηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας αμέσως μετά την ένταξή μας στο ευρώ.
Το κοινό μέτωπο κυβερνήσεων και τρόϊκας αντιμετώπισε τη δημοσιονομική χρεωκοπία με οριζόντιες εισοδηματικές περικοπές και με καταιγίδα έκτακτης φορολογίας. Αντικειμενικά εδώ δεν έχει νόημα ο επιμερισμός των ευθυνών. Η συμπίεση του κόστους λειτουργίας του κράτους, σε συνδυασμό με την άγρια καταφορολόγηση των μεσαιομικρών στρωμμάτων της ελληνικής κοινωνίας έχουν από το 2013 οδηγήσει στην εμφάνιση υπολογίσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων που πανηγυρίζονται από την συγκυβέρνηση ως δείκτες επιτυχημένης δημοσιονομικής προσαρμογής.
Δεν θα αμφισβητήσουμε τον τρόπο λογιστικού σχηματισμού του πλεονάσματος. Ας το θεωρήσουμε ως δεδομένο αποτέλεσμα υπερφορολόγησης, μη δομικής συμπίεσης των δημοσίων δαπανών και δημιουργικής λογιστικής.
Το ερώτημα είναι: Το πλεόνασμα αυτό, με τα μέσα που ως τώρα το παράγουν, μπορεί να θεωρηθεί ως διατηρήσιμο κεκτημένο μιας ολοκληρωμένης δημοσιονομικής προσαρμογής;
Ο κατά το πλείστον σχηματισμός του με συνεχή έκτακτη φορολογία, ανόργανη (προσωρινή) συμπίεση των δαπανών και ετεροχρονισμούς δημοσίων υποχρεώσεων μήπως το καθιστούν εκ προοιμίου ευάλωτο και συγκυριακό, εφ’ όσον όλοι γνωρίζουμε ότι δεν έχει προκύψει μέσα από συνολική αναδιάρθρωση του κράτους και του λειτουργικού του κόστους, αλλά από περιστασιακή και μη οργανική περιστολή των δαπανών και μη βιώσιμη προέλευση των εσόδων;
Ας έλθουμε τώρα στο σκέλος του ισοζυγίου. Η εκτίναξή του, από το ιστορικά οικείο όριο ελλείμματος (ας πούμε 5%) στο ιλιγγιώδες 15% μετά την ένταξη της χώρας στο ευρώ, αποτυπώνει ασφαλώς την ταχεία απώλεια ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, υπό συνθήκες μάλιστα ιδανικής χρηματοδότησης.
Η ελληνική οικονομία δεν ήταν (το γνωρίζαμε αυτό) ανταγωνιστικά προπαρασκευασμένη για να συνυπάρξει με την ακαμψία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.
Από την πρώτη στιγμή άρχισε να ολισθαίνει, όταν ακόμα η ισοτιμία δολαρίου-ευρώ ήταν ανέλπιστα χαμηλή. Πώς λοιπόν αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα αυτό από την τροϊκοκυβερνητική κοινοπραξία;
Απάντηση: Βάναυσα. Με ολόπλευρη λιτότητα ώστε να επέλθει περιστολή της καταναλωτικής δαπάνης, να μειωθούν κάθετα οι εισαγωγές και έτσι το έλλειμμα να υποχωρήσει. Η οικονομία έπεσε στην ύφεση, ενώ η θεραπεία έχει περιοριστεί στην επίθεση στο σύμπτωμα (έλλειμμα), με παράλληλη αποχή (ως τώρα) από την συστηματική αντιμετώπιση των πραγματικών διαρθρωτικών αιτίων που στην ελληνική περίπτωση δεν ήταν το ύψος των πραγματικών μισθών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας όσο το υψηλό κόστος των παντοειδών δημοσίων εισροών στην περιορισμένη κατά το εύρος ελληνική παραγωγή, η μεταποιητική συρρίκνωση, η πλήρης αποαγροτοποίηση και η συνεχής υποτίμηση της αξίας (ναι!) του τουριστικού μας προϊόντος.
Ποιος όμως έχει μέχρι στιγμής ουσιαστικά ασχοληθεί με τον ανασχεδιασμό του παραγωγικού προτύπου της χώρας;
Τι έχει γίνει στον τομέα της επενδυτικής ενθάρρυνσης και της στοχευμένης επενδυτικότητας; Ποιο είναι το μεταρρυθμιστικό κεκτημένο της πενταετίας για διαρθρωτική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας απέναντι στην ευρωδογματική νομισματική ακαμψία; Είναι σαφές ότι έαν η χώρα ανακάμψει ποτέ από την ύφεση και η εσωτερική ζήτηση στοιχειωδώς ενισχυθεί, το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο θα ξαναπάρει την επάρατη ανιούσα.
Λυπούμαστε που ο δικός μας σύντομος απολογισμός χρήσεως δεν συμφωνεί με τους συγκυβερνητικούς πανηγυρισμούς. Η γνώμη μας είναι ότι ακόμα βρισκόμαστε πολύ κοντύτερα στην αρχή του δημοσιονομικού και παραγωγικού εκσυγχρονισμού παρά στην ολοκλήρωσή του. Περισσότερο όμως λυπόμαστε που η υποτιθέμενη ελίτ αρνείται να το αποδεχτεί.

Πηγή άρθρου: http://new-deal.gr/%ce%bf-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%bf%cf%83-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%83/#ixzz3LIfmXdk4
 http://new-deal.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ.

ΟΙ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΠΙΤΙ

Ειναι και κατι πρατρεχαμενοι συνδυασμων και κομματων που επειδη οι ιδιοι ειναι μονιμως αποτυχημενοι υποψηφιοι επιθυμουν να κλεινουν το δρομο σε νεους και αφθαρτους. Το ειδαμε εντονα αυτο στις αυτοδιοικητικες εκλογες του Μαιου. Τους ξερουμε. Γνωριζουμε ποσο ελλειμματικοι και κομπλεξικοι ειναι. Δεν θα τους αφησουμε ομως. Ερχεται συντομα η στιγμη που ο καθε κατεργαρης θα παει στον παγκο του και ο δρομος θα ανοιξει για παντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝΕΔΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι επενδυτές στο Λονδίνο σταματούν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα. Γιατι δεν αρκει να λες το σωστο οντως πως χρειαζεται σκληρη επαναδιαπραγματευση και κουρεμα OSI του χρεους που βρισκεται στα χερια των επισημων πιστωτων της χωρας πραγμα που δεν εχει γινει δυστυχως ακομη αλλα πρεπει να εχεις αξιοπιστο προγραμμα και εναλλακτικο σχεδιο για να πεισεις τους παντες να συμμετασχουν. Το προγραμμα του Συριζα ως εχει ειναι ψευδες απατηλο ανεφαρμοστο-το λεει ακομη και ο Βαρουφακης οτι δεν βγαινει- και προσομοιαζει σε συρραφη διαλογων απο το κλουβι με τις τρελες....

FT: Η ριζοσπαστική Αριστερά στην Ελλάδα φοβίζει τους επενδυτές ομολόγων

Ενόψει της εκλογής Προέδρου

FT: Η ριζοσπαστική Αριστερά στην Ελλάδα φοβίζει τους επενδυτές ομολόγων

FT: Η ριζοσπαστική Αριστερά στην Ελλάδα φοβίζει τους επενδυτές ομολόγων
Δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η ελληνική ριζοσπαστική Αριστερά φοβίζει τους παγκόσμιους επενδυτές ομολόγων», δημοσιεύει η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο υπογράφουν οι Μάντισον Μάριτζ και  Κάριν Χόουπ, η επικείμενη εκλογή Προέδρου προκαλεί εντεινόμενες ανησυχίες στους επενδυτές, λόγω του ενδεχόμενου να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία από τον Μάρτιο.
Πριν από δύο εβδομάδες, αναφέρει το δημοσίευμα, σημαίνοντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκαν το Λονδίνο για να παρουσιάσουν το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος σε μεγάλα funds και τράπεζες, ωστόσο οι συναντήσεις προκάλεσαν τις ανησυχίες των επενδυτών.
Σε ενημερωτικό σημείωμα του Γιέργκ Σπόουνερ, αναλυτή του Capital Group, το οποίο διέρρευσε, το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται «χειρότερο από τον κομουνισμό» και «ολοκληρωτικό χάος». «Όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση θέλουν να ρευστοποιήσουν τα πάντα στην Ελλάδα» ανέφερε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε ότι ο κ. Σπόουνερ συμμετείχε σε κάποια από τις συναντήσεις, αναγνωρίζοντας πάντως πως άλλα στελέχη του Capital Group ήταν παρόντα. Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι το σημείωμα δεν εκφράζει τις απόψεις του συνόλου των αναλυτών του.
Μετά τις συναντήσεις που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, πλήθος ελλήνων τραπεζικών και χρηματιστών έσπευσαν στο Λονδίνο για να παράσχουν διαβεβαιώσεις στους πελάτες τους. «Το ταξίδι του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες σε ορισμένους επενδυτές» φέρεται δήλωσε ένας εκ των τραπεζιτών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Στέλεχος πωλήσεων της Bank of America Merrill Lynch (η οποία διοργάνωσε εκδήλωση με τη συμμετοχή του Γ. Σταθάκη) έστειλε ενημερωτικό σημείωμα στους πελάτες του με τίτλο: «Ελληνική Τραγωδία».
Στο σημείωμα συνοψιζόταν το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που περιλαμβάνει τη διακοπή των αποκρατικοποιήσεων, την αναδιαπραγμάτευση του χρέους με την τρόικα και την αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων στα προ της κρίσης επίπεδα. «Τα σημάδια για την Ελλάδα και την ευρωζώνη είναι σαφή και ανησυχητικά. Αναμένεται πολύ μεγαλύτερη αστάθεια κατά τους προσεχείς μήνες» αναφέρεται στο σημείωμα.
Η Ελένη Παπούλα, αναλύτρια της Berenberg, πρόσθεσε: «Η οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν φάνηκε αξιόπιστη στην επενδυτική κοινότητα του Λονδίνου, με βάση τις συζητήσεις μου με ανθρώπους που ήταν παρόντες στις συναντήσεις του κ. Σταθάκη». Ο ίδιος ο κ. Σταθάκης δήλωσε πως οι (οικονομικές) θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ «απέκτησαν πλέον διεθνές ακροατήριο που κατανοεί την ανάγκη να υπάρξει ολοκληρωμένη λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ώστε ο ελληνικός λαός να ανακάμψει σε συνθήκες κοινωνικής συνοχής». «Το πρόγραμμά μας στηρίζεται στην κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη και τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις» ανέφερε.
Αν ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός αποτύχει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 25 βουλευτών της αντιπολίτευσης προς τον προεδρικό υποψήφιο, επισημαίνει το δημοσίευμα, τότε θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, πιθανότερο νικητή,
Ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον, που έχει ποντάρει δυνατά σε ελληνικές τράπεζες, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες επενδύσεις στην Ελλάδα μέχρι να σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση. «Είμαστε διατεθειμένοι να επενδύσουμε περισσότερο στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε όμως πολιτική σταθερότητα. Τα επενδυτικά μας σχέδια προς το παρόν εκκρεμούν, μέχρι την προεδρική εκλογή. Μόλις η κατάσταση σταθεροποιηθεί, θα προχωρήσουμε» ανέφερε.
Η Bank of America απέφυγε να σχολιάσει το σημείωμα που διέρρευσε, ωστόσο ο Θ. Βαμβακίδης, επικεφαλής του τμήματος ευρωπαϊκού συναλλάγματος της τράπεζας, δήλωσε: «Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό στην Ελλάδα, όμως πολλοί ξένοι επενδυτές δεν ήξεραν τις λεπτομέρειες. Ορισμένοι εξέφρασαν ανησυχίες επειδή θεωρούν πως η τρόικα δεν θα συμφωνήσει σε κεντρικά σημεία του προγράμματος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί». Πρόσθεσε ότι η επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συντάξεων στα προ κρίσης επίπεδα θα επιδεινώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. «Δεν έχουν την πολυτέλεια να το κάνουν» τόνισε.
Ο Αλμπέρτο Γκάλο, στρατηγικός αναλυτής στην Royal Bank of Scotland, δήλωσε ότι τον Οκτώβριο αυτός και η ομάδα του μείωσαν την έκθεσή τους στην Ελλάδα εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας. «Οι εκλογές του Φεβρουαρίου θα μπορούσαν να δράσουν καταλυτικά προκαλώντας νέο κύκλο αστάθειας στα ομόλογα, ενώ δεν έχουμε σαφή εικόνα για τις αποφάσεις επί του ελληνικού χρέους, που έπρεπε να έχουν συζητηθεί μήνες πριν. Η ελληνική οικονομία είναι πολύ μοχλευμένη και, παρά τα πρόσφατα μέτρα για τα χρέη των επιχειρήσεων, παραμένει ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού. Επίσης, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ασαφές σε πολλά σημεία του» είπε.
Ο Γιάνικ Νοντ, διευθυντής χαρτοφυλακίου της Sturgeon Capital που τον Οκτώβριο ρευστοποίησε όλα τα ελληνικά ομόλογα που διέθετε, σχολίασε: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία διαθέτοντας αυτοδυναμία (και αυτό το «αν» είναι μεγάλο), τότε η κατάσταση θα είναι αρνητική για τα κρατικά ομόλογα. Θα είναι πολύ δύσκολο για τους ξένους επενδυτές να τοποθετηθούν στην Ελλάδα σε σημαντικό βαθμό».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Γιατι δεν αρκει να λες το σωστο οντως πως χρειαζεται σκληρη επαναδιαπραγματευση και κουρεμα OSI του χρεους που βρισκεται στα χερια των επισημων πιστωτων της χωρας πραγμα που δεν εχει γινει δυστυχως ακομη αλλα πρεπει να εχεις αξιοπιστο προγραμμα και εναλλακτικο σχεδιο για να πεισεις τους παντες να συμμετασχουν. Το προγραμμα του Συριζα ως εχει ειναι ψευδες απατηλο ανεφαρμοστο-το λεει ακομη και ο Βαρουφακης οτι δεν βγαινει- και προσομοιαζει σε συρραφη διαλογων απο το κλουβι με τις τρελες....

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ.



Το δημοσιο χρεος δεν ειναι βιωσιμο και αυτο πλεον το λενε ολοι οι σοβαροι οικονομολογοι στον κοσμο του ΔΝΤ μη εξαιρουμενου. Μονο ασχετοι θα υποστηριζαν ότι αυτο ειναι βιωσιμο για να κανουν τα καλα παιδια στο Βερολινο. Για να μην θυμηθω τι ελεγαν και για το πρωτο κουρεμα με το PSI αυτοι που σημερα περηφανευονται για αυτο. Το αρνουνταν τοτε και το δαιμονοποιουσαν ενω σημερα λενε ότι ειναι το μεγαλυτερο κουρεμα που εγινε ποτε παγκοσμιως. Θυμασαι Αντωνακη τι ελεγες τοτε; Τον Ιούνιο του 2011 και εσυ και ο Γιωργακης Παπανδρέου και όλοι οι ηγετικοί κύκλοι του πολιτικού μας συστήματος δαιμονοποιούσατε την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους και PSI ενώ μετά μας το σερβίρατε ως την δήθεν τελική λύση στο πρόβλημα.

ΠΕΡΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ...

Την συνταγματικη αναθεωρηση που οντως απαιτειται δεν την αφηνεις για το τελος ωστε να τη χρησιμοποιησεις εκβαστικα ως ενα ακομη μεσο πιεσης για να ψηφιστει Προεδρος Δημοκρατιας. Αν την θελεις πραγματικα την ξεκινας στην αρχη της τετραετιας και οχι λιγο πριν την εκλογη Προεδρου. Ετσι για να ξερουμε γιατι τελικα η χωρα δεν θα εχει νεο συνταγμα πριν το 2021...Κατάλαβες Αντώνη;

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"