ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Bloomberg: Eλάφρυνση του ελληνικού χρέους με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις

Μη αποδεκτή η περισσότερη λιτότητα

Bloomberg: Eλάφρυνση του ελληνικού χρέους με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις

Bloomberg: Eλάφρυνση του ελληνικού χρέους με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις
Στην επισήμανση ότι ανεξαρτήτως των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και του αποτελέσματος ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών οποιοσδήποτε έρθει στην εξουσία το επόμενο έτος δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί περισσότερη λιτότητα προχωρεί το πρακτορείο Bloomberg σε σημερινό του άρθρο, προτείνοντας ανοικτά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
  Το πρακτορείο αναφέρει πως η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή κατέδειξε πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενδεχομένως να μην λάβει την εντολή που επιθυμεί, προκειμένου να συνεχίσει τα μέτρα οικονομικής λιτότητας και να αποφύγει την κήρυξη χρεοστασίου. Το Bloomberg τονίζει πως η αναγκαστική διενέργεια νέων βουλευτικών εκλογών πιθανό να αναδείκνυε νικητή τον «αντι- μνημονιακό» και «νέο-μαρξιστικό» ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έπειτα από έξι χρόνια πολιτικών λιτότητας που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης, η Ελλάδα έχει πλέον εξαντληθεί. Αν και η οικονομία επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ωστόσο 1 στους 4 Έλληνες παραμένει άνεργος, και ποσοστό άνω του 70% είναι μακροχρόνια άνεργοι.
Το Bloomberg σημειώνει πως η λιτότητα στέρησε από επαρκή περίθαλψη του Έλληνες, μείωσε τις κρατικές δαπάνες στον τομέα της υγείας και της ψυχικής υγείας, αύξησε τις αυτοκτονίες κατά 45%, δεκαπλασίασε τις μολύνσεις με HIV και επανέφερε την ελονοσία μετά από 40 χρόνια.
Όπως επισημαίνεται ακόμα και τώρα που καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα κομίζουν πρόσθετη λιτότητα, κάτι που στρέφει πολλούς Έλληνες  προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπόσχεται να αυξήσεις τις δαπάνες, να αντιστρέψει τις περικοπές στον προϋπολογισμό, αλλά και να παράσχει δωρεάν ρεύμα.
Το Bloomberg αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται πως με κάποιον τρόπο θα αποφύγει μια χρεοκοπία ή επιστροφή της χώρας στη δραχμή και ότι θα μεταπείσει τους διεθνείς πιστωτές να αναδιαρθρώσουν το χρέος της Ελλάδας και να χρηματοδοτήσουν την αύξηση των δαπανών. Ωστόσο, υπογραμμίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία αρνούνται να διαγράψουν οποιοδήποτε μέρος του κρατικού χρέους της Ελλάδας.
«Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναγνωρίζουν πως η χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της που τώρα πλησιάζει το 180% του ΑΕΠ. Και η προοπτική ατελείωτων ετών λιτότητας στην προσπάθεια να ξεχρεώσει, είναι πολιτικό δηλητήριο», σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg, προσθέτοντας πως  «η αναδιάρθρωση χρέους δεν θα ήταν καλή μόνο για την ευρωζώνη, αλλά παράλληλα θα διαμοίραζε με δίκαιο τρόπο το βάρος».
Στη βάση αυτή το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η Ευρώπη δεν θα πρέπει πλέον να πιέζει τους Έλληνες να πληρώνουν για να μειωθούν τα χρέη τους με την επιβολή περισσότερων περικοπών στον προϋπολογισμό και πως η συμφωνία που θα έπρεπε να κάνουν τώρα οι δανειστές της Ελλάδας δεν θα πρέπει να αφορά στην παροχή περισσότερων κεφαλαίων με αντάλλαγμα περισσότερη λιτότητα, αλλά στην ελάφρυνση του χρέους με αντάλλαγμα τις βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται ώστε να γίνει η ελληνική οικονομία να γίνει βιώσιμη.
«Ο Σαμαράς έχει μείνει πίσω σε τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διαλύσει αυτές που έχουν ήδη επιτευχθεί, στο κυνήγι του για μια αδύνατη αριστερή ουτοπία», σημειώνει το δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ! ΑΥΤΑ ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΛΕΩ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑ ΣΤΙΣ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2011 ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ PSI ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ.

<< Η άποψη μου ήταν και παραμένει αμετακίνητη, πως θα χρειαστεί πιο τολμηρή αντιμετώπιση με διεύρυνση του PSI ( μηχανισμός εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών) και βεβαίως χωρίς αναγκαστικό κούρεμα του χρέους, το οποίο θα δημιουργήσει εφιαλτικά νέα προβλήματα και θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός. Χρειάζεται λοιπόν, να επιδιωχθεί η βαθύτερη συμμέτοχη σε εθελοντική βάση του συνόλου των ομολογιούχων, όπως και η άμεση ενίσχυση με πολύ μεγαλύτερα ποσά τόσο του προσωρινού μηχανισμού EFSF (European Financial Stability Facility) oσο και του μόνιμου ESM (European Stability Mechanism) με περιπου 2 τρις ευρώ, ώστε να μπορούν, να παρεμβαίνουν πολύ περισσότερο στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, για να επιτευχθεί σε μεγαλύτερο ποσοστό εθελοντικό κούρεμα του χρέους από το ανεπαρκές 21% στο 50% χωρίς αυτό, να χαρακτηριστεί ποτέ πιστωτικό γεγονός, που θα μας βγάλει για πολλά χρόνια εκτός αγορών. Ηρθε η ώρα η Ευρώπη, να πάψει, να αργοπορεί και να αντιμετωπίζει μίζερα το ζήτημα, γιατί αν δεν το έχουν καταλάβει τα ισχυρά αλαζονικά μέλη της, τα θεμέλια του κοινού νομίσματος έχουν πάρει φωτιά, από την οποία δεν θα γλιτώσει κανείς.
Επίσης επιβάλλεται, να διευρυνθεί η δυνατότητα παρέμβασης των ταμείων EFSF και ΕSM με την πιθανή μάλιστα συγχώνευση των προβλεπόμενων πόρων τους. Είναι κατάλληλη πλέον η στιγμή, να δημιουργηθεί άμεσα και ευρωομόλογο έκδοσης της ΕΚΤ, για να ηρεμήσουν οι αγορές και να αποκατασταθεί η ροή δανεισμού στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Εξάλλου θα χρειαστεί, να γίνει με την στήριξη της Ευρώπης η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι οποίες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και θα υποστούν ζημίες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από το ελληνικό κράτος, γιατί θα σήμαινε, ότι θα έπρεπε πάλι, να δανειστεί, για να το επιτύχει.>>

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΕΔΩ:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΩ


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ; 

ΑΡΘΡΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ:ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

<< To δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι μετά το επιθυμητό, αλλά ανεπαρκές κούρεμα (PSI) του 2012 και το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων (Δεκέμβριο 2012) μειωμένο από 367,9 δισ. ευρώ (ή 176,4% του ΑΕΠ) στο τέλος του 2011 σε 305,5 δισ. ευρώ (ή 156,6% του ΑΕΠ) στο τέλος του 2012. Αυτό και μόνο αποδεικνύει, ότι το δημόσιο χρέος της χώρας παραμένει απολύτως μη βιώσιμο και ότι απαιτείται βαθύτερο και συνολικότερο κούρεμα του, για να επανέλθει άμεσα σε βιώσιμα επίπεδα, όπως κατ΄επανάληψη έχω γράψει αλλά και ζητήσει σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μου  από το 2011, όταν οι περισσότεροι δημοσιολογούντες, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής ηγεσίας τότε, ήταν αντίθετοι ακόμη και στο αρχικό κούρεμα (PSI), που τελικά έγινε και μετά πάλι λανθασμένα μας το παρουσίασαν ως τελική σωτηρία μας. Μια ματιά στις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών των μεγαλύτερων κομμάτων τον Ιούνιο του 2011 είναι ενδεικτική.>>

 

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011:
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ:<<Έτσι τώρα οδηγηθήκαμε στην συμφωνία στα πλαίσια της ΕΕ μετά την σύνοδο κορυφής της 11 Μαρτίου για επιμήκυνση της αποπληρωμής στα 7,5  χρόνια των 80 δις ευρω από την χώρα μας προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης χωρίς ακόμη, να έχει επιτευχθεί συμφωνία και με το ΔΝΤ για τα υπόλοιπα 30 δις, και την μείωση του επιτοκίου δανεισμού μας κατά μία μονάδα. Αυτή βεβαίως είναι μία θετική εξέλιξη, που δίνει μία ανάσα στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο δυσθεώρητο χρέος, που πρέπει να εξυπηρετήσουμε τα επόμενα χρόνια. Βεβαίως θα χρειαστεί και το ΔΝΤ, να ακολουθήσει την ίδια συμφωνία άμεσα. Η  επιμήκυνση μεταφέρει περί τα 50 δισ. ευρώ από δύο δύσκολες χρονιές (το 2014 και το 2015) στα μελλοντικά χρόνια, ενώ η μείωση του επιτοκίου μειώνει κατά περίπου 6 δισ. ευρώ τους τόκους, που θα απαιτούνταν, να πληρώσει η χώρα, αν η επιμήκυνση συμφωνούνταν χωρίς την μείωση του επιτοκίου δανεισμού και επιτρέπει, να μειώσουμε κατά 2% το ποσοστό του δημοσίου χρέους επι του ΑΕΠ. Όμως δεν επετεύχθη η συμφωνία για επαναφορά ομολόγων από την δευτερογενή αγορά, έτσι ώστε πρακτικά, να μειώσουμε περαιτέρω το χρέος, επειδή η επαναγορά θα γινόταν άμεσα με τις  τρέχουσες τιμές, που είναι κατ 30% περίπου χαμηλότερες αν και συμφωνήθηκε η δυνατότητα αγοράς ομόλογων από τον μηχανισμό στήριξης από την πρωτογενή αγορά, εφόσον αυτό χρειαστεί. Ακόμη όμως και να πετύχαινε η κυβέρνηση το σύνολο των στόχων, που είχε θέσει σχετικά με την σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης και τις αποφάσεις της δεν θα κατόρθωνε, να μειώσει με αυτές το δημόσιο χρέος πάνω από 10% του ΑΕΠ και αυτό είναι ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος.
  Αναλήφθηκαν μάλιστα έναντι της συμφωνίας αυτής υποχρεώσεις για νέα μέτρα και ας το διαψεύδει μετ` επιτάσεως η κυβέρνηση όπως  και η δέσμευση, ότι θα προέλθουν τα επόμενα 5 χρόνια 50 δις ευρώ από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Βεβαίως κανείς δεν μπορεί, να διαφωνήσει με την αναγκαιότητα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ίσα ίσα το αντίθετο, αλλά  δεν υπάρχει κανείς λογικός άνθρωπος, που να πιστεύει, ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα θα συγκεντρωθεί αυτό το ποσόν. Αντιθέτως μάλιστα κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδεικνύουν μια άνευ προηγουμένου επιπολαιότητα και αντιφάσκουν, αφού, ενώ υποστηρίζουν την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ταυτοχρόνως, συναγωνίζονται σε λαϊκίστικες κορώνες περι μη  ξεπουλήματος και μη πώλησης δημόσιας γης. Έφτασε μάλιστα η κυβέρνηση, να προαναγγέλλει τη ψήφιση νόμου για την απαγόρευση πώλησης γης λες και υπάρχει δυνατότητα σοβαρά, να συγκεντρωθεί ένα τέτοιο ποσό μόνο με μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων αποδεικνύοντας, ότι είναι παράλυτη από χρόνιες ιδεολογικές αγκυλώσεις. Οι πανηγυρισμοί λοιπόν του ΠΑΣΟΚ είναι πρέπον, να σταματήσουν άμεσα λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος, ότι με την προηγηθείσα συμφωνία αναλήφθηκε η υποχρέωση, να δημιουργηθούν πλεονάσματα ύψους 11 δις ευρώ τον χρόνο επι 20 χρόνια, για να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ στόχος  εξωπραγματικός, που δεν θα επιτευχθεί. Ακόμη θα πρέπει, να ληφθεί υπόψη, ότι για να είχαμε ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, θα χρειαζόταν ο μηχανισμός στήριξης, να ενισχυθεί με κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 2.5 τρις ευρώ ούτως ώστε, να μιλούμε σοβαρά για δυνατότητα αγοράς ομολόγων για λογαριασμό της Ελλάδας και σοβαρής εξυπηρέτησης του χρέους, πράγμα που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και τα 500 δις, που συμφωνήθηκαν για τον μόνιμο μηχανισμό  αδυνατούν, να πείσουν τις αγορές, ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος στο τέλος δεν θα αναδιαρθρωθεί.
  Δεδομένου λοιπόν οτι η αντίληψη των σημερινών ηγετών της Ευρώπης είναι λογιστική και δεν βάζει ως στόχο την ριζική επίλυση του προβλήματος και με σίγουρη πλέον την είσοδο στον μηχανισμό και της Πορτογαλίας, μπορεί, να διαπιστώσει κανείς, γιατί τα κεφάλαια ενίσχυσης του μηχανισμού, που συμφωνήθηκαν, δεν επαρκούν καθόλου για την αντιμετώπιση του προβλήματος και γιατί οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης όπως η Μoody`s υποβάθμισαν εκ νέου στις αρχές Μαρτίου την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο, ότι ο ίδιος οίκος προχώρησε στις 16 Μαρτίου σε υποβάθμιση κατά δύο μονάδες του κρατικού χρέος της Πορτογαλίας , από Α1 σε Α3, μετά την παραπάνω συμφωνία, διότι δεν πείθεται, ότι τα ποσά, που συμφωνήθηκαν μπορούν, να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Ούτως η άλλως χρειαζόταν μια πιο ριζική απόφαση αντιμετώπισης της κρίσης χρέους απο τους ηγέτες της Ευρώπης, που επιδεικνύουν ένα πρωτοφανές έλλειμμα ηγεσίας. Πιθανότατα μάλιστα κατά την εκτίμηση μου κερδίζουν απλά χρόνο, για τις εκτεθειμένες στο χρέος τράπεζες τους μέχρις ότου αυτές προετοιμαστούν, να αφομοιώσουν τις ζημίες από μια νεα ρύθμιση του χρέους των περιφερειακών χωρών, για αυτό επιλέγουν άτολμες λύσεις, ενώ κατά την γνώμη μου θα έπρεπε τώρα, να δοθεί μια ριζική απάντηση στο πρόβλημα του χρέους και όχι μετά από δύο χρόνια υπο χειρότερες συνθήκες.>>

OΛΟΚΛΗΡΗ Η ΤΟΤΕ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΜΟΥ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011 ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΟΗΤΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΑΜΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΕΣ


εισηγηση στο προσυνεδριο της δημοκρατικης συμμαχιας του ...

 ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ ΤΗΣ  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ :


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΡΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΣΤΙΣ 20/11/2012 ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΟΦΙΑ ΖΟΥΖΕΛΗ

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 2013 ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;   

ΑΡΘΡΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ:ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

ΕΛΕΓΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ:
<< Άποψη μου αμετακίνητη είναι, ότι το γρηγορότερο θα πρέπει, να διεκδικηθεί από την πλευρά μας με συνεχείς πιέσεις και να αποφασιστεί από τους δανειστές μας επιτέλους, ως μόνη διέξοδος, ένα νέο πραγματικό και εθελοντικό κούρεμα του δημοσίου χρέους, που βρίσκεται στα χέρια των επίσημων δανειστών της χώρας, ένα Οfficial Sector Ιnvolvement ( OSI). Το κούρεμα αυτό πρέπει, να αφορά το σύνολο του χρέους, που έχουν στα χέρια τους οι επίσημοι δανειστές, δηλαδή οι χώρες οι  οποίες μας δάνεισαν μέσω του μηχανισμού στήριξης από τον Μάιο του 2010 με τα διακρατικά δάνεια , τα ποσά που μας δάνεισαν μέσω του EFSF αργότερα , καθώς και το χρέος που κατέχει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών, όπως και το ΔΝΤ, που μέχρι σήμερα μας έχει δανείσει ένα ποσό περίπου 27 δις ευρώ.  
Όσο δύσκολα και αν είναι για την μεν  ΕΚΤ, να αποδεχθεί αλλαγή του καταστατικού της για κάτι τέτοιο και για δε το ΔΝΤ να αποδεχθεί  πρώτη φορά στην ιστορία  κούρεμα του δικού του ποσού, επειδή δεν θέλει, να χάνει τα χρήματα του, διότι θεωρεί, πως είναι δανειστής τελευταίου καταφυγίου και δεν πρέπει, να δημιουργηθεί προηγούμενο εις βάρος του, είναι απαραίτητο πάση θυσία, να το επιδιώξουμε συντονισμένα. Άλλωστε το ΔΝΤ για το επίσημο χρέος, που βρίσκεται στα χέρια των υπολοίπων δανειστών ορθά επιδιώκει και ζητά το κούρεμα, όπως έχουμε διαπιστώσει μέχρι σήμερα, άλλα παράλληλα  επιθυμεί, να εξαιρέσει τα χρήματα, που δάνεισε στην Ελλάδα το ίδιο. Το ύψος του κουρέματος αυτού απαιτείται , να φτάσει στο 50% του χρέους, που κατέχουν οι επίσημοι πιστωτές, έτσι ώστε το δημόσιο χρέος της χώρας, να πέσει κάτω από το 80% του ΑΕΠ και να καταστεί πραγματικά βιώσιμο, διότι όπως έχω τοποθετηθεί με άρθρο μου το 2011, ο επιδιωκόμενος στόχος για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020 δεν καθιστά το ελληνικό χρέος βιώσιμο σε καμία περίπτωση. Το δημόσιο χρέος της χώρας, που βρίσκεται στα χέρια των επίσημων πιστωτών μας ανέρχονταν  στο ύψος των 183 δις ευρώ στο τέλος του 2012 από το σύνολο των 305,5 δίς.
Επίσης το ποσό των 50 δις της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αποτελεί αδήριτη ανάγκη, να επιδιώξουμε μετά από σκληρή επαναδιαπραγμάτευση, να προέλθει απευθείας από τον (ΕSM) Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, χωρίς να επιβαρυνθεί τελικά το δημόσιο χρέος, με την βοήθεια ενός συνασπισμού επιτέλους  των πληττόμενων χωρών του Νότου με προεξάρχουσες τις Ιταλία και Ισπανία, που ήδη πέτυχαν για το μέλλον με την  απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής τον Ιούνιο του 2012 για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των δικών τους τραπεζών, να προέλθουν τα απαραίτητα ποσά για αυτές απευθείας από τον (ΕSM) Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, όταν λειτουργήσει η τραπεζική ένωση.  Σε αυτό μας το αίτημα θα έχουμε συμπαραστάτη και το ΔΝΤ, το οποίο ήδη πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση, αναγνωρίζοντας διαρκώς σε αντίθεση με τις εμμονές των Ευρωπαίων, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο αλλιώς. Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα την πρόσθετη μείωση του κατά 25% επι του ΑΕΠ, ακριβώς επειδή τα χρήματα, που θα απαιτηθούν για τις τράπεζες, δεν θα επιβαρύνουν τελικά το ελληνικό δημόσιο. Αν μάλιστα υπάρξει συνδυασμός κουρέματος κατά 50% και ανακεφαλαιοποίηση απευθείας από τον ESM,  τότε θα έχουμε σωρευτικά μια μείωση του δημοσίου χρέους κατά 60% περίπου επι του ΑΕΠ.>>


Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

ΣΑΣ ΠΟΥΛΑ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΠΙΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΘΕΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΛΕΠΕΤΕ. ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ. ΟΣΟΙ ΦΩΝΑΖΑΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΔΙΚΑΙΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ.

ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΜΑΥΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ

Οι βουλευτές που θα αλλάξουν στάση στις επόμενες ψηφοφορίες για Πρόεδρο Δημοκρατίας με διάφορες πιρουέτες θα κινδυνεύσουν με πολιτικό διασυρμό και θα δημιουργήσουν ασχημους συνειρμούς για ανταλλάγματα. Το μαύρισμα τους στις επερχόμενες εκλογές θα είναι τροπικό.

Καμμένος: Ο Μητσοτάκης μου ζήτησε να βρεθεί μια λύση

Καμμένος: Ο Μητσοτάκης μου ζήτησε να βρεθεί μια λύση συναίνεσης...


Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 12 η συνάντηση ανάμεσα στον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.

Το τετ α τετ πραγματοποιήθηκε έπειτα από τηλεφωνική πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη προς τον κ. Καμμένο.

Όπως ανέφερε ο κ. Καμμένος σε δηλώσεις του, αμέσως μετά, «ο κ. Μητσοτάκης μου ζήτησε να βρεθεί μια λύση συναίνεσης».

Διευκρίνισε ότι ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ του είπε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση πριν από τις εκλογές.


Real.gr- ΚΑΜΜΕΝΟΣ 1 by realmedialive

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο κ. Καμμένος τέτοιου είδους λύση δεν μπορεί να βρεθεί πριν από τις εκλογές και επανέλαβε τη θέση του για προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατό.

Οι εκλογές είναι μονόδρομος, υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.


Real.gr- ΚΑΜΜΕΝΟΣ 2 by realmedialive

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ, τον οποίο συνόδευε ο βουλευτής και εκπρόσωπος του κόμματος, Τέρενς Κουίκ, προσήλθε στη συνάντηση, κρατώντας στα χέρια ξεροτήγανα Χριστουγέννων.


Real.gr - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΚΑΜΜΕΝΟΥ by realmedialive

Το ραντεβού έρχεται μόλις μια ημέρα μετά την πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και οι πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συνομιλία των δυο πολιτικών ανδρών.

πηγη: Real.gr

Καπερνάρος: Επιμένει στην καταψήφιση Προέδρου

Δεν βλέπει πολιτική πρωτοβουλία

Καπερνάρος: Επιμένει στην καταψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας

Καπερνάρος: Επιμένει στην καταψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας
Δεν θα αλλάξει την ψήφο του ούτε στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δηλώνει ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος, αν όπως τόνισε δεν αναληφθεί κάποια πολιτική πρωτοβουλία για συναινετική διαδικασία της προεδρικής εκλογής. Όπως τόνισε, το πρωί της Πέμπτης, εφόσον ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θέλουν εκλογές, ο ίδιος θα δηλώσει ξανά «παρών».
Όπως εξήγησε σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις που έδωσε νωρίς την επομένη της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η θέση του θα είναι αρνητική και στις επόμενες δύο ψηφοφορίες, «αν είναι αρνητική και η θέση των δύο κομμάτων, διότι όταν ισχυρίζεστε εσείς, επικαλούμενοι δημοσκοπήσεις, ότι ο κόσμος δεν θέλει εκλογές, ο κόσμος αυτός απευθύνεται στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση».
Ο ίδιος τόνισε ότι αρνείται να δεχθεί πως το βάρος για την προεδρική εκλογή πέφτει στους ανεξάρτητους βουλευτές.
Ο κ. Καπερνάρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσει τη στάση του στην περίπτωση που αναληφθεί κάποια πολιτική πρωτοβουλία για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο όπως υπογράμμισε «δεν βλέπω να αναλαμβάνεται κάποια πρωτοβουλία».

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Απο τους 160 Δημας στους 180 ειναι ορειβασια στο Εβερεστ. Δεν υπαρχει περιπτωση.

ΦΤΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ

Φτανει με τους εκβιασμους και την τρομοκρατηση των πολιτων κυριοι της τροικα και εταιροι...Αφηστε τον λαο να αποφασισει ελευθερα.

Πιο κοντά σε εκλογές μετά τα 160 «ναι»

Αναζητείται λύση

Πιο κοντά σε εκλογές μετά τα 160 «ναι»

Πιο κοντά σε εκλογές μετά τα 160 «ναι»

Σύμφωνα με τα Νέα, το γεγονός ότι διαψεύστηκαν οι κυβερνητικές προσδοκίες για ένα καλύτερο αποτέλεσμα, αναγκάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό να εξετάσει κινήσεις ανατροπής του σκηνικού.

Επιπλέον, όμως, οδηγεί σε μία διελκυστίνδα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη πιέζει το Μέγαρο Μαξίμου για άμεσες πρωτοβουλίες και για μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης με την αντιπολίτευση. Αντίστοιχες συστάσεις, δε, απευθύνουν στο Μαξίμου και πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη.

Το κέρδος για την κυβέρνηση κατά την πρώτη δοκιμασία περιορίστηκε, τελικώς, σε πέντε ανεξάρτητους βουλευτές (Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Κατερίνα Μάρκου, Χρήστος Αηδόνης και Γιώργος Νταβρής), οι οποίοι στήριξαν την υποψηφιότητα Δήμα.

Παράλληλα, όμως, έγινε σαφές ότι ακόμη και η μεταστροφή άλλων ανεξάρτητων βουλευτών που αμφιταλαντεύονταν και την Τετάρτη επέλεξαν το «παρών» δεν αρκεί για να υπερκαλυφθούν οι 20 ψήφοι που αναζητούνται πλέον για τη προεδρική εκλογή.

Βάσει του αποτελέσματος της πρώτης ψηφοφορίας, πολιτική διέξοδος μπορεί να υπάρξει μόνον από τη μετακίνηση βουλευτών που κινούνται στον πυρήνα των μικρότερων κομμάτων, όπως η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, και οι οποίοι κινήθηκαν στην κομματική γραμμή. Ακόμη κι αν υπάρξουν, ωστόσο, ορισμένες μετακινήσεις από αυτές τις ομάδες βουλευτών, είναι αμφίβολο εάν και πάλι θα συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 180 ψήφων.

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως στην πραγματικότητα η προεδρική εκλογή θα είναι σε δέκα ημέρες εφικτή μόνον με μεταστροφή των κομματικών χώρων και όχι μεμονωμένων βουλευτών και, δεδομένης της αρνητικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, διέξοδος μπορεί να αναζητηθεί μόνον μέσα από μια συμφωνία με τις κομματικές ηγεσίες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.

Πάντως, τόσο ο Φώτης Κουβέλης όσο και ο Πάνος Καμμένος, με τις δηλώσεις τους αμέσως μετά την ψηφοφορία της Τετάρτης, δεν άφησαν περιθώρια για επανεξέταση της στάσης τους. Αντιθέτως, προέβαλαν την αρνητική ψήφο τους ως κίνηση που στρέφεται αποκλειστικά κατά της κυβέρνησης, ενώ παρουσίασαν ως αναγκαιότητα την άμεση διενέργεια εθνικών εκλογών.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, από τον κυβερνητικό συνασπισμό επικεντρώνονται στους πέντε ανεξάρτητους βουλευτές που αψήφησαν τις πιέσεις τις αντιπολίτευσης και αναμένουν σε αυτούς να προστεθούν στη δεύτερη ψηφοφορία, το μεσημέρι της 23ης Δεκεμβρίου, τουλάχιστον πέντε.

Ο Παναγιώτης Μελάς, με μια δυσεξήγητη ερμηνεία για το χθεσινό «παρών», προανήγγειλε αλλαγή πλεύσης, ενώ ως μήνυμα για μια θετική στάση καταγράφεται η απουσία των Κώστα Γιοβανόπουλου (πρώην ΑΝΕΛ), Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου (πρώην Χρυσή Αυγή).

Οι πιθανότητες για υπερψήφιση του Σταύρου Δήμα είναι περισσότερες από τη πλευρά του Γιώργου Κασαπίδη (πρώην ΝΔ), ο οποίος απουσίαζε για έκτακτους, προσωπικούς λόγους, ενώ από το κυβερνητικό επιτελείο δεν αποκλείουν μια αλλαγή πλεύσης και από την πλευρά του Γιάννη Κουράκου και του Βασίλη Καπερνάρου.

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"