ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Άγρια κόντρα εισαγγελέων - υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αθρόες αποφυλακίσεις

Σε έντονους τόνους ο πόλεμος των ανακοινώσεων

Άγρια κόντρα εισαγγελέων - υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αθρόες αποφυλακίσεις

Άγρια κόντρα εισαγγελέων - υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αθρόες αποφυλακίσεις


Ως ευκαιριακές, ακόμα και ως επικίνδυνες για τη δημόσια τάξη «κατακεραυνώνουν» οι εισαγγελείς τις διατάξεις που αποτελούν τη… ραχοκοκαλιά του -πρώτου- νομοσχεδίου της νέας ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, που οδηγούν στην αποφυλάκιση πληθώρας κρατουμένων. Τα «πυρά» επιστρέφει πάντως το υπουργείο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η απομάκρυνση από μονόπλευρα τιμωρητικές λογικές -οι οποίες απηχούν ξεπερασμένες, αδιέξοδες αντιλήψεις και δεν αρμόζουν σε ένα κράτος ανθρωπισμού- δεν μπορεί να θεωρείται ασέβεια προς τους νόμους.

Το τελευταίο αποτελεί μία από τις… μομφές που επιρρίπτει με την ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωσή της η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία αντιτίθεται ευθέως στη «γενικευμένη, χωρίς εξαιρέσεις, ελευθέρωση καταδικασθέντων για εγκλήματα κάθε βαθμίδας και κάθε βαρύτητας».

Κρίνει μάλιστα ότι με τον τρόπο αυτό οδηγούνται στον… κάλαθο των αχρήστων τόσο οι καταδικαστικές αποφάσεις όσο και οι νόμοι που δεν γίνονται σεβαστοί. «Ο υπερπληθυσμός των καταστημάτων κράτησης αποτελεί προφανώς μείζον πρόβλημα» σημειώνει η ΕΕΕ, «τούτο όμως δεν μπορεί να επιλύεται με αυθαίρετη νομοθετική μείωση του χρόνου πραγματικής έκτισης της ποινής» και συνακόλουθα με γενικευμένη ελευθέρωση καταδικασθέντων η οποία:

~ Ισοδυναμεί με ακύρωση δικαστικών αποφάσεων που επέβαλαν ποινή, βάσει συγκεκριμένων πραγματικών και νομικών δεδομένων.
~ Αποδομεί το σχήμα της επιβολής τιμωρίας δίκαιης και ανάλογης με το έγκλημα του δράστη, ο οποίος -εν τέλει- επιβραβεύεται για λόγους που συναρτώνται με μόνη την παροιμιώδη αδυναμία της Πολιτείας να εξασφαλίσει στοιχειώδη μέσα και υποδομές αντιμετώπισης της εγκληματικότητας.
~ Δύναται να εγείρει ζητήματα διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης, στο μέτρο που χωρίς εξαιρέσεις βάσει της βαρύτητας αδικημάτων οδηγεί σε γενικευμένες αποφυλακίσεις.
~ Ενισχύει την εντύπωση μιας Πολιτείας που λειτουργεί με ασυνέχεια, αυτοαναιρούμενη και μη σεβόμενη τους νόμους που η ίδια θέσπισε.

Για κατάδικους ασθενείς
Οι εισαγγελικοί λειτουργοί δεν αφήνουν στο απυρόβλητο ούτε τις προβλέψεις για ευνοϊκές αποφυλακίσεις καταδίκων ασθενών -οι οποίες εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν το… εξιτήριο από τον Κορυδαλλό του πολυ-ισοβίτη της «17 Νοέμβρη» Σάββα Ξηρού- κάνοντας λόγο για «a la carte ανθρωπισμό». Σοβαρές ενστάσεις διατυπώνουν εξάλλου για τις προωθούμενες αλλαγές ως προς την ποινική μεταχείριση ανηλίκων. Η ΕΕΕ τονίζει ότι ορισμένα μέτρα παραπέμπουν «σε πρόθεση γενικευμένης αμνήστευσης», ενώ προειδοποιεί για τον κίνδυνο εκμετάλλευσης της αδικαιολόγητης επιείκειας -που επιδεικνύεται ιδίως για κακουργηματικές πράξεις- από άτομα που δρουν οργανωμένα και χρησιμοποιούν για τις έκνομες πράξεις τους ανηλίκους.

Απάντηση
Οι αιχμές δεν έμειναν αναπάντητες, με το υπουργείο Δικαιοσύνης να δηλώνει από την πλευρά του ότι σέβεται το ρόλο και εκτιμά τις θέσεις των εισαγγελέων, να «καρφώνει» ωστόσο την ΕΕΕ ότι με την επίμαχη ανακοίνωση δεν εισφέρει προτάσεις. «Σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και υπό το βάρος των ευθυνών από την υπερφόρτωση των φυλακών και των συνεχών και δαπανηρών καταδικών από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο νομοθέτης καλείται να βρει, εδώ και τώρα, λύσεις, έστω και προσωρινές» τονίζει το υπουργείο. Σε αυτή την ανάγκη ανταποκρίνεται, προσθέτει, η αποσυμφόρηση των φυλακών «μέσω λελογισμένων, διαβαθμισμένων και με κριτήρια αποφυλακίσεων». Διαβεβαιώνει δε ότι οι Κώδικες που θα ακολουθήσουν θα θέσουν σε πλήρως ορθολογική βάση τα πράγματα.

Χαρακτηρίζει, τέλος, άτοπη και αστήρικτη την αναφορά σε «a la carte ανθρωπισμό»: Οι ασθενείς και ανάπηροι κρατούμενοι βιώνουν τη φυλακή ως διπλό δεινό, υπογραμμίζει το υπουργείο, συνεπώς «η διευκόλυνση, με όρους, της απόλυσής τους ανταποκρίνεται σ’ ένα δίκαιο ισοζύγιο της ποινής που προβλέπεται και της ποινής που πραγματικά εκτίεται».

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Χριστιάννα Χατζηϊορδάνογλου
 
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: 
ΣΩΣΤΟΙ ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΧΩΡΑ ΞΕΦΡΑΓΟ ΑΜΠΕΛΙ. ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΟΥΝ ΒΑΡΥΠΟΙΝΙΤΕΣ. ΜΙΚΡΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ;

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"