ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Αποψη: «Χάνουμε και την Αμερική»

Αποψη: «Χάνουμε και την Αμερική»

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ

Εταίροι και σύμμαχοι είναι εκνευρισμένοι με την Ελλάδα. Το κλίμα στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ ήταν χειρότερο από την αντίστοιχη σύνοδο του Απριλίου του 2010. Οσοι είχαμε βρεθεί και τότε στο Ταμείο, εισπράταμε ανησυχία, προβληματισμό, ακόμη και περιέργεια, αλλά όχι τέτοια δυσφορία.
Σε συζητήσεις με στελέχη των θεσμών και σημαντικών χωρών, τις προηγούμενες ημέρες στο περιθώριο της Συνόδου, κατέστη σαφές ότι ο εκνευρισμός έχει πλέον εξελιχθεί σε αγανάκτηση. Για πρώτη φορά άκουγα όλο και περισσότερους να συζητούν με περισσή άνεση το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Σε σεμινάριο σημαντικών αναλυτών των αγορών, που διεξήχθη παράλληλα με τη σύνοδο του ΔΝΤ, οι εκτιμήσεις ήταν εξαιρετικά ανησυχητικές για την Ελλάδα. Το 31% υποστήριξε ότι ένα Grexit θα ήταν "καλό" για την ευρωζώνη καθώς θα αφαιρείτο ένα βαρίδι και το κοινό νόμισμα θα ενισχυόταν, το 43% προέβλεψε ότι μετά από μια βραχυπρόθεσμη αναταραχή δεν θα υπήρχε καμία επίπτωση, και μόλις το 23% θεώρησε ότι θα αποτελούσε την αρχή του τέλους για το ευρώ.
Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον, ήρθε να προστεθεί μια απρόσμενη και πολύ αρνητική εξέλιξη που είναι η διαφαινόμενη ρήξη με τον μέχρι τώρα πιο σθεναρό σύμμαχό μας, τις ΗΠΑ. Ως υπερδύναμη, η Αμερική από την αρχή προσέγγιζε την ελληνική κρίση μέσα από ένα πιο "παγκόσμιο" πρίσμα που ελάμβανε υπόψη όλες τις παραμέτρους. Εχοντας βιώσει την επώδυνη εμπειρία της κατάρρευσης της Lehman Brothers, οι Αμερικανοί πίεζαν την ΕΕ να στηρίξει πάση θυσία την Ελλάδα ώστε να αποφευχθεί η επιδείνωση και μετάδοση της κρισης.
Με την καθυστέρηση και τις αοριστίες των προηγούμενων μηνών, τις διαφοροποιήσεις από την κοινή ευρωπαική στάση έναντι της Ρωσίας, και με αποκορύφωμα την πιθανή αποφυλάκιση και τοποθέτηση σε κατ´ οίκον περιορισμό του Σάββα Ξηρού, καταφέραμε να εξοργίσουμε και την Ουάσιγκτον. Φθάσαμε στο σημείο να μιλά δημόσια ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα για "μη φιλική" ενέργεια.
Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις και να υλοποιήσει τις αναγκαιες διαρθρωτικές τομές, ακολουθώντας το παράδειγμα του κεντροαριστερού Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι. Ο υπουργός οικονομικών, Τζακ Λιού, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σταματησει τις αοριστίες και να βάλει κάτω στοιχεία και αριθμούς. Και οι δυο κάλεσαν την Ελλάδα να ενεργήσει υπεύθυνα και να προχωρήσει στις αναγκαίες παραχωρήσεις ώστε να υπάρξει συμφωνία την οποια έχει ανάγκη πρωτίστως η ιδια η Ελλάδα.
Οταν η σημαντικότερη χώρα του κόσμου - η οποία καθόλη τη διάρκεια της τελευταίας δύσκολης πενταετίας έχει τηρήσει πολύ θετική στάση υπέρ της Αθήνας, την οποία  ο Αλέξης Τσίπρας έχει επανειλημμένα επικαλεστεί - αλλάζει τη ρητορική της και αρχίζει να πιέζει την Ελλάδα και μάλιστα δημόσια, θα πρέπει η κυβέρνηση να προβληματισθεί και να προβεί άμεσα σε κινήσεις που θα καθησυχάσουν εταίρους, συμμάχους και αγορές.
Με τη συμπεριφορά μας δυσχεραίνουμε τη διεθνή θέση της χώρας. Οχι μόνο δεν έχουμε πλέον συμμάχους στο Eurogroup, χάνουμε και την Αμερική.
Online
 
ΠΗΓΗ : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  ΤΙ ΝΑ ΠΩ; ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ. ΤΕΤΟΙΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΡΙΖΑ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"