ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη, 28 Απριλίου 2015

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα «έπαιξε κι έχασε» για χαλάρωση κανόνων από ΕΚΤ

«Ο χρόνος εξαντλείται»

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα «έπαιξε κι έχασε» για χαλάρωση κανόνων από ΕΚΤ
Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα «έπαιξε κι έχασε» για χαλάρωση κανόνων από ΕΚΤ
  (Φωτογραφία:  ICON )


«Η Ελλάδα 'έπαιξε και έχασε' σχετικά με την πρόθεση της ΕΚΤ να χαλαρώσει τους κανόνες» είναι η νέα ασυνήθιστη -αν όχι ανάρμοστη- για τον θεσμικό ρόλο του, δήλωση του επικεφαλής του Εurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ, μετά τις αιχμές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη στάση της κεντρικής ευρωτράπεζας, άποψη που συμμερίστηκε απολύτως και ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης.

Όμως, πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ θα υπάρξει μόνο μετά από σταθερή συμφωνία στο Eurogroup, πρόσθεσε. Επανέλαβε ότι ο χρόνος εξαντλείται για την επίτευξη συμφωνίας, τη στιγμή που -όπως είπε- η Ελλάδα δεν τα καταφέρει χωρίς βοήθεια.

Σε ό,τι αφορά δε τη νέα πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, o Ντάισελμπλουμ υποβάθμισε τη σημασία της κυβερνητικής κίνησης, λέγοντας ότι δεν θα άρει από μόνη της το αδιέξοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της. Εκτίμησε πάντως ότι ίσως βοηθήσει το ότι η κυβέρνηση ανέθεσε σε ένα μόνο άτομο την διαπραγμάτευση. Επανέλαβε όμως ότι έχει υπάρξει μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις τους τελευταίους δύο μήνες.

«Έπαιξε και έχασε» για την ΕΚΤ

«H ελληνική κυβέρνηση έπαιξε το στοίχημα ότι αν διαπραγματευτεί μαζί μας, η ΕΚΤ θα άνοιγε τα ταμεία της και θα χαλάρωνε τους κανόνες της» υποστήριξε ο Ντεϊσελμπλούμ, μιλώντας στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL Nieuws.

«Όμως δεν θα υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα γκισέ της ΕΚΤ μέχρι να υπάρξει στέρεα συμφωνία με το Eurogroup» συμπλήρωσε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, υποστηρίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη στην ελληνική κυβέρνηση το ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν χαλάρωσε τους όρους για το όριο των εντόκων γραμματίων που μπορούν να χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες ως ενέχυρο.

Ο Ντάισελμπλουμ δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι «ο χρόνος εξαντλείται για επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα», προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα δάνεια για να επιβιώσει. «Χωρίς νέα δάνεια, η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. Αυτή είναι η πραγματικότητα», δήλωσε.

Παράλληλα, ο Νταϊσεμπλούμ είπε ότι επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση αν θα καταφύγει σε δημοψήφισμα για τη συμφωνία με τους πιστωτές. Ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι δεν θεωρεί καλή ιδέα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συμφωνία με τους εταίρους. «Θα κοστίσει σε χρήμα, θα δημιουργήσει μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα και δεν νομίζω ότι έχουμε το χρόνο», δήλωσε. «Και δεν νομίζω ότι οι Έλληνες θα έχουν χρόνο για αυτό» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο Star Channel, άφησε αιχμές κατά της ΕΚΤ λέγοντας ότι η κυβέρνηση είχε αρκεστεί σε προφορικές δεσμεύσεις ότι θα αποκατασταθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τις τράπεζες, τις οποίες προηγουμένως είχε περιορίσει η ΕΚΤ.

Επιπλέον, καταλόγισε στην ΕΚΤ ότι πήρε μία «ανορθόδοξη απόφαση» στις 18 Φεβρουαρίου, αποτρέποντας τις τράπεζες από την αναχρηματοδότηση του χρέους.

Ερωτηθείς σχετικά με τις παραπάνω δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης είπε ότι έχει «μεγάλο δίκιο. Εμείς πήγαμε με την αίσθηση ότι μια συμφωνία είναι συμφωνία. Ότι όταν σφίγγουμε το χέρι και λέμε ότι αυτό σημαίνει το «α» και όχι το «β», σημαίνει το «α» και όχι το «β». Από την άλλη μεριά, όμως, δυστυχώς, δεν επεδείχθη ίδια προσήλωση στη μπέσα».
Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΟΠΩΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΟΒΑΡΟΥ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Η ΧΛΕΥΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ. ΠΟΛΥ ΛΥΠΑΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΥΤΗ. ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ Η ΑΠΕΙΡΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ.

ΚΑΝΑΛΙ YOUTOUBE ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Loading...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"