ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Στην πληρωμή των 305 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ θα προχωρήσει η Ελλάδα

«Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε»

Στην πληρωμή των 305 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ θα προχωρήσει η Ελλάδα

Στην πληρωμή των 305 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ θα προχωρήσει η Ελλάδα
 
Κανονικά θα καταβάλλει αύριο Παρασκευή τη δόση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ύψους 305 εκατ. ευρώ η Ελλάδα.
Ερωτηθείς για το θέμα νωρίς το πρωί της Πέμπτης από τις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Μην ανησυχείτε, θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε».
Το μόνο που πλέον απομένει για να εκταμιευθούν τα χρήματα είναι η έγκριση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα το πρωί της Παρασκευής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν εξασφαλίσει και τα χρήματα για την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ στις 12 Ιουνίου ύψους 335 εκατ. ευρώ (σημειώνεται πως στις 12 Ιουνίου θα πρέπει να καταβληθούν για μισθοδοσία δεκαπενθημέρου δημοσίων υπαλλήλων 680 εκατ. ευρώ).
Οι δύο αυτές πρώτες δόσεις έχουν διασφαλισθεί από χρήματα που προέρχονται από έσοδα από ΦΠΑ και ρυθμίσεις χρεών στην εφορία, ταμειακά διαθέσιμα φορέων, αλλά και από την αξιοποίηση πόρων των διαρθρωτικών ταμείων.
Για τις άλλες δύο μεγάλες δόσεις, στις 16 Ιουνίου ύψους 560 εκατ. ευρώ και στις 19 Ιουνίου ύψους 335 εκατ. ευρώ το Δημόσιο θα μπορούσε να αξιοποιήσει ταμειακά διαθέσιμα 1,1 δισ. ευρώ ασφαλιστικών ταμείων και ΟΤΑ που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Στην περίπτωση όμως αυτή η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να καταβάλει το σύνολο των εσωτερικών της υποχρεώσεων για την καταβολή μισθών και συντάξεων.
Πρέπει να σημειωθεί πως αν η Ελλάδα δεν κατέβαλε τα 305 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, τότε στις 10 Ιουνίου η ΕΚΤ θα της επέβαλε κούρεμα στα ενέχυρα και θα πάγωνε τον ELA, που σήμερα ανέρχεται στα 80,7 δισ. ευρώ.
 Η άμεση συνέπεια μιας χαμένης πληρωμής προς το ΔΝΤ είναι ότι η Ελλάδα θα εισέλθει σε 30ήμερη «περίοδο χάριτος». Το ΔΝΤ δεν μιλά για πτώχευση στην περίπτωση χαμένων πληρωμών, αλλά για «ληξιπρόθεσμες οικονομικές υποχρεώσεις».
Σκόπιμα το καταστατικό του Ταμείου προβλέπει ένα μεσοδιάστημα μεταξύ της ημερομηνίας που η πληρωμή δεν έγινε και της επίσημης καταγγελίας που γίνεται από την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ στην εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ.
Αυτή η χρονική υστέρηση, περίπου 2 μηνών, όπως ορίζεται στο πλαίσιο των διαδικασιών του ΔΝΤ μπορεί να θεωρηθεί ως ένα είδος πρόσθετης προθεσμίας, κατά την οποία θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να εκτελεστεί η πληρωμή.
Μετά από αυτή την προθεσμία το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα έχει περιθώριο ενός μήνα για να αποφασίσει το εάν θα περιορίσει την χρήση των πόρων του Ταμείου προς την Ελλάδα και εάν θα αναστείλει τα δικαιώματά της.
Θανάσης Κουκάκης

ΠΗΓΗ:Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"