ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και στα σούπερ μάρκετ

Πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και στα σούπερ μάρκετ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Σειρά συστάσεων της περίφημης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε υιοθετήσει, προτείνει η σημερινή.

Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόταση για πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και στα σούπερ μάρκετ εντός διακριτών χώρων μέσα σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει εποπτεία από εξειδικευμένο προσωπικό. Η πρόταση αυτή όχι μόνο προκαλεί την οργισμένη αντίδραση των φαρμακοποιών, αλλά δείχνει διγλωσσία από την πλευρά της κυβέρνησης. Χθες το μεσημέρι, όταν ρωτήθηκε ο υπουργός Υγείας κ. Π. Κουρουμπλής για το ενδεχόμενο διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ, απάντησε ότι «δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει ο χώρος πώλησής τους». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κ. Λουράντος δήλωσε ότι «υπάρχει θέμα αξιοπρέπειας του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης», καθώς άλλα έλεγε τον Σεπτέμβριο του 2014 και άλλα σήμερα.

Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει επίσης την αναθεώρηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, που επίσης είχε συστήσει ο ΟΟΣΑ, καθώς και την άμεση εφαρμογή συστάσεων του διεθνούς οργανισμού που είχε αποφύγει να υιοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η σύσταση για την άρση των περιορισμών σχετικά με τη χρήση του όρου «αρτοποιείο». Εντύπωση, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει άρση κάποιων περιορισμών ή αναχρονιστικών διατάξεων, για τις οποίες ο ΟΟΣΑ δεν είχε συστήσει να αλλάξουν.

Επίσης, προτείνει την ανάθεση στον ΟΟΣΑ νέας «εργαλειοθήκης ανταγωνισμού» για τους κλάδους των ΜΜΕ, των τραπεζών, της μεταποίησης, του χονδρεμπορίου και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Για τους τέσσερις τελευταίους κλάδους είχε ξεκινήσει να γίνεται η «εργαλειοθήκη» ήδη από το 2014. Από την πλευρά των δανειστών προτείνεται να εφαρμοστούν οι συστάσεις του ΟΟΣΑ που δεν είχαν υιοθετηθεί έως τώρα, καθώς και άρση των περιορισμών στον κλάδο των ποτών και των πετρελαϊκών προϊόντων.

Σύμπνοια μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται πως υπάρχει και σε ό,τι αφορά την περαιτέρω απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων» και ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ύπαρξη γεωγραφικών περιορισμών ή κεντρικά καθοριζόμενων ελάχιστων αμοιβών για το επάγγελμα του συμβολαιογράφου και του δικαστικού επιμελητή, με τους δανειστές να ζητούν επιπλέον απελευθέρωση και για τους μηχανικούς και τους λογιστές.

Αλλοι τομείς στους οποίους προτείνει απελευθέρωση η κυβέρνηση είναι οι εξής:

• Τουριστικές κατοικίες: Προτείνεται η μείωση του ελάχιστου ορίου ενοικίασης στις 30 ημέρες. Θα θεσπιστεί επίσης ρυθμιστικό πλαίσιο για την ενοικίαση τουριστικών κατοικιών μέσω Διαδικτύου.

• Κλάδος τουριστικών λεωφορείων.

• Αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας με βάση τις προβλέψεις της κοινοτικής νομοθεσίας.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"