ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

ΝΔ: Σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα

Πιθανή η παραίτηση Μεϊμαράκη

ΝΔ: Σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα συνεδριάζει η ΚΟ

ΝΔ: Σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα συνεδριάζει η ΚΟ
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
Με τα σενάρια περί δημιουργίας ενός νέου κόμματος, λαϊκού –δεξιού και ενός πιο κεντρογενούς-φιλελεύθερου από τα... σπλάχνα της Νέας Δημοκρατίας να ενισχύονται όλο και περισσότερο, στα άκρα οδηγείται ο πόλεμος των υποψηφίων αρχηγών του κόμματος, ενώ βαριά ρίχνει τη σκιά της η σύγκρουση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Το εμφυλιοπολεμικό κλίμα θα μεταφερθεί την Τρίτη στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, στις 7 το απόγευμα.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και στη συντηρητική παράταξη η κατάσταση είναι άκρως διαλυτική και όλοι απεύχονται το μοιραίο, δηλαδή τη διάσπαση, ελπίζοντας, για μια ακόμη φορά, στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης.

«Πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία η διάσπαση. Δεν θα το αφήσουμε να γίνει» έλεγε στο «Βήμα» ιστορικό στέλεχος της ΝΔ και πρωταγωνιστής των ημερών, εκφράζοντας έντονο προβληματισμό για τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης που αυτή στιγμή είναι… κομμάτια.

Με το Μέγαρο Μαξίμου να επιχαίρει επί της ουσίας με όσα γίνονται στη ΝΔ, καθώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βιώνει και αυτή τη δική της κρίση και μπροστά της έχει κρίσιμα και επικίνδυνα για τη συνοχή της νομοσχέδια, κυρίαρχο είναι το ερώτημα εάν και πότε θα μπορέσει να ηρεμήσει η κατάσταση.

Ουδείς μπορεί με ασφάλεια να προβλέψει πότε θα υπάρξει ηρεμία, καθώς όλοι είναι εναντίον όλων και σε ορισμένα πολιτικά γραφεία απλά συζητούν για το εάν και πότε θα εκδηλωθούν οι φυγόκεντρες δυνάμεις που θα οδηγήσουν σε διάσπαση.

Αυτή τη στιγμή η Ν.Δ. είναι σε πλήρες αδιέξοδο, ενώ μετά το φιάσκο της Κυριακής με την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών, ουδείς παραιτήθηκε, επιβεβαιώθηκε η στήριξη από τους υποψηφίους αρχηγούς στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, την οποία όλοι αμφισβητούσαν και επέκριναν και τώρα αναζητούν ημερομηνία εκλογών, με πιθανές ημερομηνίες την 13η Δεκεμβρίου για τον πρώτο γύρο και την 20η του μηνός, παραμονές Χριστουγέννων, για το δεύτερο γύρο, εάν χρειαστεί.

Ακόμα και αυτές οι ημερομηνίες είναι στον... αέρα, καθώς πρέπει να βρεθεί εταιρεία κύρους που να αναλάβει το έργο της μηχανοργάνωσης και να δώσει εγγυήσεις ότι θα φέρει εις πέρας την διαδικασία των εκλογών.

Το βαθύτερο όμως ζήτημα είναι ότι κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν, η καχυποψία περισσεύει, το χάσμα είναι βαθύ, το κύρος της ΝΔ έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και ενδεχομένως να τεθεί και θέμα πολιτικής νομιμοποίησης του όποιου αρχηγού, εάν εκλεγεί από μικρό εκλογικό σώμα.

Παράλληλα, ο εμφύλιος είναι σε πλήρη εξέλιξη και τα όσα συμβαίνουν με πρωταγωνιστές και πρόσωπα που έχουν πορεία τεσσάρων δεκαετιών στη ΝΔ επιβαρύνουν το κλίμα. Ειδικά η επίθεση του κ. Μεϊμαράκη στον κ. Σαμαρά με αφορμή όπως είπε ο ίδιος πρωτοσέλιδο εφημερίδας όπου εμφανιζόταν μια δήλωση του πρώην πρωθυπουργού για τον ορισμό μεταβατικού προέδρου, η οποία όμως διαψεύδεται από το πρωί της Δευτέρας, ενίσχυσε το εμφυλιοπολεμικό κλίμα.

Η πλευρά Σαμαρά, όπως ήταν αυτονόητο πέρασε στην αντεπίθεση με σειρά επιχειρημάτων, στα οποία όπως έλεγαν δεν απάντησε επί της ουσίας ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος δήλωσε ότι παραιτείται και ορίζει τον γγ της ΚΟ Γιάννη Πλακιωτάκη αντιπρόεδρο για να προχωρήσει τις διαδικασίες εκλογής.

Μετά τα μεσάνυχτα όμως, άφησε ανοικτό να ανακαλέσει την απόφασή του εάν ο κ. Σαμαράς δηλώσει δημόσια ότι τον στηρίζει και δεν ζητά την παραίτησή του, ζητώντας ουσιαστικά να πάρει πίσω ο πρώην πρωθυπουργός μια δήλωση που ουδέποτε έκανε, σύμφωνα με συνομιλητές του.

Αν και το πρωί ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε την παραίτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα από την περιφέρεια (σ.σ. αρνείται, εκτός εάν όλοι παραιτηθούν από τις βουλευτικές του έδρες), εντούτοις το βράδυ του επιτέθηκε με σφοδρότητα και ζήτησε μόνο με αυτόν δημόσιο διάλογο και αργότερα, μετά τα μεσάνυχτα στο Star, είπε ότι θα ανακαλέσει την παραίτησή του εάν ο κ. Σαμαράς δηλώσει ότι δεν θέλει να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπάρχει έως το πρωί της Τρίτης ουδεμία αντίδραση από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού, καθώς ήδη από το πρωί της Δευτέρας, τουλάχιστον δυόμιση ώρες πριν αναγγείλει ο κ. Μεϊμαράκης ότι παραιτείται, στενοί του συνεργάτες είχαν μεταφέρει ότι δεν υπάρχει δήλωση ή διαρροή.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική και το εμφυλιοπολεμικό κλίμα αναμένεται να μεταφερθεί και στη συνεδρίαση της ΚΟ, όπου ακόμα ανοικτό είναι εάν θα παραστεί ο κ. Σαμαράς, ενώ ο Κώστας Καραμανλής ενδέχεται να πάει στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής να ακούσει τον κ. Μεϊμαράκη και να αποχωρήσει.

Από την αρχή της συνεδρίασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που προκάλεσε αίσθηση με την αποκάλυψη της επιστολής που έστειλε στον κ. Μεϊμαράκη από τις 11 Νοεμβρίου, με την οποία τον καθιστούσε υπεύθυνο εάν δεν γίνουν οι εκλογές και του επεσήμανε τις δυσλειτουργίες που παρατήρησε, θα θέσει θέμα παραίτησής του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει εξ αρχής θέμα να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της ΝΔ ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος του απάντησε με «γαλλικά» όταν του τηλεφώνησε την Κυριακή και του ζήτησε να υποβάλλει την παραίτησή του.

Κάποιοι κάνουν λόγο για μια ακόμα «μπλόφα» του κ. Μεϊμαράκη, όπως και άλλες στο παρελθόν και δεν αποκλείεται σήμερα να εμφανιστούν βουλευτές που θα ζητάνε την παραμονή του στην προεδρία της ΝΔ και να μην επιμείνει στην παραίτηση.

Όσο περνάνε οι ώρες και παρά την προσπάθεια που γίνεται να ξεχαστεί το φιάσκο της αναβολής των εκλογών, το κλίμα πολώνεται όλο και περισσότερο, καθώς τη Δευτέρα κατεγράφη εκτός από τη σύγκρουση των κ.κ. Μεϊμαράκη και Σαμαρά και η επίθεση του πρώτου κατά των Μάκη Βορίδη και του συνυποψηφίου του κ. Τζιτζικώστα.

Μόνο η εικόνα που είδαν οι πολίτες και ψηφοφόροι, ειδικά της ΝΔ, το βράδυ της Δευτέρας, όπου συγκρούστηκαν στον…αέρα τηλεοπτικής εκπομπής (Ενικός) του Star, ο κ. Μεϊμαράκης με τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον οποίο αποκάλεσε προνομιακό συνομιλητή του κ. Σαμαρά, είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς τι κλίμα επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ.

Πολλοί θεωρούν ότι αυτό το διχαστικό κλίμα είναι δύσκολο να ανατραπεί, καθώς έχει και βαθύτατα ιδεολογικά χαρακτηριστικά ο γαλάζιος εμφύλιος που είναι σε πλήρη εξέλιξη στο εσωτερικό της ΝΔ που δεν είναι ενιαίο κόμμα αυτή τη στιγμή.

Σε αυτό το κλίμα ήδη υπάρχουν αρκετοί βουλευτές, και αυτό θα φανεί και στη συνεδρίαση της ΚΟ στην οποία θα παραστεί και ο κ. Τζιτζικώστας (σ.σ. εξαπολύει τις τελευταίες ώρες γενικευμένη επίθεση στον κ. Μεϊμαράκη, τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο για το φιάσκο των εκλογών), που επιμένουν ότι πρέπει να υπάρξει παράταση και να μετατεθούν οι εκλογές για τις αρχές του 2016, κάτι όμως που αρνούνται οι υποψήφιοι. Το σενάριο να γίνει πριν από την εκλογή συνέδριο, δεν προχώρησε, αν και είχε υποστηρικτές στην ΚΟ.

Εξάλλου και οι κ. Καραμανλής και Σαμαράς θέλουν να τελειώσει ομαλά όσο το δυνατόν συντομότερα η εκλογική διαδικασία και να ανασυνταχθεί η ΝΔ και να επιτελέσει το ρόλο της ως αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Άρης Ραβανός
Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"