ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ;

Βολιδοσκοπούν τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Σύμφωνα με τους επιτελείς του Αλ. Τσίπρα θα προσδώσει ιδιαίτερο συμβολισμό στην Προεδρική εκλογή
Βολιδοσκοπούν τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας


Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ανώτερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που συνδέονται με την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, βολιδοσκοπούν εντατικά τις τελευταίες μέρες τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, προκειμένου να τον πείσουν να αποδεχθεί πρόταση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα να είναι υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, είναι πρόσωπο ξεχωριστό, χαίρει γενικότερης εκτιμήσεως, πρόκειται για διακεκριμένο ιερωμένο, από τους οικουμενιστές της Ορθοδοξίας, που σύμφωνα με τους επιτελείς του κ.Τσίπρα θα προσδώσει ιδιαίτερο συμβολισμό στην Προεδρική εκλογή και βεβαίως θα ενώσει τη χώρα και θα λαμπρύνει με την παρουσία του το Προεδρικό Μέγαρο

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η βολιδοσκόπηση δεν έχει ακόμη αποδώσει. Ο Αρχιεπίσκοπος επικαλείται το ποίμνιό του στην Αλβανία και το κοινωνικό έργο που εκεί προωθεί.

Ωστόσο οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα επιμένουν στην προσπάθειά τους και ευελπιστούν ότι θα τον πείσουν να αποδεχθεί την πρόταση.

Ανεξαρτήτως πάντως της οριστικής απάντησης του Αρχιεπισκόπου έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι το επιτελείο του κ. Τσίπρα απομακρύνεται από την αναζήτηση αμιγώς πολιτικών προσώπων για τον Προεδρικό θώκο.

Πράγμα που ίσως δικαιολογείται από τις πολλές αντιδράσεις που προκαλεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχόμενη πρόταση στον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημ. Αβραμόπουλο.

Αργά το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Σακελλαρίδης δήλωσε στο Βήμα ότι δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση στην κυβέρνηση σχετικά με υποψηφιότητα του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου ως Προέδρου της Δημοκρατίας. 
 
ΠΗΓΗ:  ΤΟ ΒΗΜΑ.

ΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ

ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΣΕΤΕ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΔΝΤ ΤΗΝ ΕΚΤ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΝΑΙ Η ΟΧΙ; ΤΩΡΑ ΑΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΛΕΤΕ ΤΡΟΙΚΑ Η ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΥΤΕ ΑΝ ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΝΟΜΑ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΟΙ ΕΠΙΤΗΡΗΤΕΣ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΠΩΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Σαπέν: Απαιτείται γαλλογερμανικό deal για Ελλάδα

Σαπέν: Απαιτείται γαλλογερμανικό deal για Ελλάδα


Για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρειάζεται να υπάρξει μια Γαλλογερμανική συμφωνία, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, που απέκλεισε νέο κούρεμα. Λογικό να ζητά η Ελλάδα χρόνο, αρκεί να διαθέτει σχέδιο μεταρρύθμισης. Πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε την Αθήνα να μην επιχειρήσει να φέρει αντιμέτωπο το Παρίσι με το Βερολίνο αναφορικά με την ελληνική κρίση χρέους, λέγοντας πως μια Γαλλογερμανική συμφωνία αποτελεί το «κλειδί» για την επίτευξη συμφωνίας που θα βοηθήσει την Ελλάδα και θα διασφαλίσει ότι η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Το ελληνικό αίτημα να δοθεί χρόνος στη νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί ένα «νέο deal» με τους ευρωπαίους εταίρους είναι λογικό, αρκεί η κυβέρνηση να βρει γρήγορα τη βάση ενός σχεδίου μεταρρυθμίσεων το οποίο μπορεί σταδιακά να ενισχυθεί, δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξή του στο Reuters, μια ημέρα μετά την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Η νέα, αντιμνημονιακή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αρχίσει προσφέροντας δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι τράπεζές της θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα, δήλωσε ο Σαπέν στο Reuters.

«Δεν έχει νόημα να κάνεις τη μια χώρα της ευρωζώνης να τα βάζει με την άλλη, και ιδιαίτερα όχι την Γαλλία και τη Γερμανία, διότι μια λύση που θα βοηθά την Ελλάδα διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι η χώρα τηρεί της δεσμεύσεις της, θα πρέπει να περάσει μέσα από μια συμφωνία μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις γαλλογερμανικές σχέσεις, ο Σαπέν είπε πως ποτέ δεν είχε στενότερες επαφές με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε παρανόηση ή οι εντάσεις».

«Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να εξηγήσουμε με φιλικό τρόπο και που οι ελληνικές αρχές να μπορέσουν να καταλάβουν», είπε.

Ωστόσο, το Παρίσι και το Βερολίνο δεν βρίσκονται στο «ίδιο μήκος κύματος» σε όλα τα ζητήματα. Αν και η Γερμανία έχει πει πως δεν βλέπει λόγο για κατάργηση των επιθεωρητών της τρόικας, τους οποίους απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση, ο Σαπέν δήλωσε πως θα πρέπει να υπάρξουν νέα εργαλεία με νέα ονόματα. Αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν, σημείωσε.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, πάντως, προειδοποίησε πως η Ελλάδα δεν θα κάνει «τσάμπα βόλτα» (free ride). Η Αθήνα λέει πως δεν θέλει παράταση του προγράμματος διάσωσης, το οποίο λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, και έχει ζητήσει να της δοθεί ένας μήνας προκειμένου να παρουσιάσει προτάσεις και επιπλέον χρόνο για να καταλήξει σε συμφωνία.

«Αυτό το χρονοδιάγραμμα φαίνεται λογικό εάν υπάρχει ένα ελάχιστο πολιτικό πλαίσιο το οποίο θα παρουσιάζεται σταδιακά αναλυτικά», επισήμανε. «Η ΕΚΤ και οι ευρωπαίοι εταίροι δεν μπορούν να κάνουν παραχωρήσεις χωρίς ανταλλάγματα».

Το πρώτο βήμα θα ήταν μια συμφωνία με την ΕΚΤ για την βοήθεια στη ρευστότητα, και στη συνέχεια η Ελλάδα θα πρέπει είτε να αποδεχθεί παράταση της υφιστάμενης συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους ή να συνάψει νέα συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα, δήλωσε ο Σαπέν.

Αν και η Γαλλία έχει ανοίξει την πόρτα ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα για να αποπληρώσει τα χρέη της, ωστόσο ο Σαπέν επανέλαβε τη θέση του σε ότι αφορά την οποιαδήποτε ακύρωση χρέους: «Δεν θα υπάρξει κούρεμα».

Ο κ. Σαπέν χαιρέτησε την προσήλωση της κυβέρνησης Τσίπρα για μια συμφωνία που θα διαπραγματευτεί με τους ευρωπαίους εταίρους, όμως επέστησε την προσοχή της Αθήνας να μην κάνει κινήσεις που θα τρομάξουν τους επενδυτές, τους οποίους θα χρειαστεί προκειμένου η χώρα να επιστρέψει σε αναπτυξιακή πορεία.

Ο ίδιος υποβάθμισε σχόλιο του βρετανού υπουργού Οικονομικών, Τζόρτζ Όζμπορν, ότι η αναμέτρηση μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος μετατρέπεται γρήγορα στο μεγαλύτερο ρίσκο για την παγκόσμια οικονομία.

Η ευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη θέση τώρα, απ' ότι πριν από πέντε χρόνια, για να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα, σημείωσε ο κ. Σαπέν, προσθέτοντας: «φοβάμαι ότι ο βρετανός υπουργός Οικονομιών δεν έχει αντιληφθεί όλες τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί από τότε στην ευρωζώνη».

Πηγή: euro2day.gr ΚΑΙ real.gr

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΤΕ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ;

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΤΕ ΤΙΣ ΘΕΛΕΤΕ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΝΑΙ Η ΟΧΙ; ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΥΧΗΣ ΕΡΓΟ ΝΑ ΤΙΣ ΘΕΛΕΤΕ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΕΙΤΕ ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΕ ΠΙΑ. ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΛΕΕΙ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΑΛΛΑ Ο ΔΡΙΤΣΑΣ ΑΛΛΑ Ο ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ.

ΟΙ ΩΡΕΣ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι ωρες αγωνιας για την χωρα θα κρατησουν μερικους μηνες και η διαπραγματευση που θα ακολουθησει θα ειναι για πολυ γερα νευρα..

ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Αν θελεις να πετυχει η σκληρη διαπραγματευση να κουρευτει το χρεος να μειωθει η βαρβαρη λιτοτητα και να ερθουν αναπτυξιακες ανασες στην οικονομια δεν καταργεις οσες σωστες μεταρρυθμισεις εγιναν αλλα προτεινεις και νεες. Αλλως με παροχες και τερματισμο αποκρατικοποιησεων κινδυνευεις να καταστρεψεις την διαπραγματευση πριν ακομη αρχισει...

ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ;

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟ ΠΗΡΕ Ο ΑΕΡΑΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ;

Δυσφορία στη ΝΔ για τον χειρισμό της εκλογικής ήττας

Την Πέμπτη η συνεδρίαση της ΚΟ

Δυσφορία στη ΝΔ για τον χειρισμό της εκλογικής ήττας

Δυσφορία στη ΝΔ για τον χειρισμό της εκλογικής ήττας
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας η απόφαση της ηγεσίας να μην ανοίξει, προς το παρόν, τη συζήτηση για την εκλογική ήττα, με επιχείρημα ότι το πολιτικό τοπίο παραμένει ρευστό και πρέπει να αποφευχθεί η εσωστρέφεια.

Σύμφωνα με τα Νέα, παρόλο που τα περισσότερα στελέχη εμφανίζονται συγκρατημένα στις δηλώσεις τους, εντούτοις στο παρασκήνιο έχουν βγει τα μαχαίρια. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται και μια διελκυστίνδα ανάμεσα σε στελέχη που διαμαρτύρονται για την απομάκρυνση της ΝΔ από τον λεγόμενο μεσαίο χώρο και σε παράγοντες που βρίσκονται κοντά στον Αντώνη Σαμαρά και εκτιμούν ότι το κόμμα θα έπρεπε να επιμείνει σε μια αντιμνημονιακή ατζέντα.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα συνεδριάσει την προσεχή Πέμπτη. Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα λάβουν το λόγο οι βουλευτές, αφού η απόφαση της ηγεσίας είναι να μην γίνει τώρα η συζήτηση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Η απόφαση αυτή επιτείνει τη δυσφορία στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ ακόμα και στελέχη που δεν προκρίνουν τη γραμμή σύγκρουσης με την ηγεσία ζητούν να υπάρξει συζήτηση και γενναία αυτοκριτική.

Σε άρθρο του στα Νέα, ο πρώην υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος υπογραμμίζει ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ αναμένουν να δουν «τολμηρές πολιτικές πρωτοβουλίες».

«Πρέπει να προχωρήσουμε σε ιδεολογική, οργανωτική και επικοινωνιακή ανασυγκρότηση. Η ακολουθούμενη τακτική συσπειρώνει το κόμμα, αλλά δεν διευρύνει την εκλογική μας βάση» σημειώνει, υποστηρίζοντας ότι «οφείλουμε να εντοπίσουμε και να αναλύσουμε τα αίτια της ήττας για να διορθώσουμε πορεία».

Να ανοίξουν οι διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας του κόμματος ζητεί με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ και γενικός γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) Νίκος Κιουτσούκης.
Ο κ. Κιουτσούκης υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, «ότι κατά τις πρόσφατες εκλογές η κεντροδεξιά δημοκρατική παράταξη υπέστη μια βαριά ήττα ασύμβατη με την ιστορία της, και δυσανάλογη με την προσφορά της, η οποία μεταφράζεται ως μια δομική και όχι συγκυριακή αμφισβήτηση του ελληνικού λαού προς την πολιτική που άσκησε η ηγεσία της παράταξης και η στενή ηγετική ομάδα».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΑΚΕ, η πολιτική αυτή «είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί η επαφή με την παραδοσιακή κοινωνική της βάση και τα βασικά της κοινωνικά της ερείσματα».
Ο κ. Κιουτσούκης προτείνει τη διεξαγωγή «εκτάκτου συνεδρίου αρχών και θέσεων» και προσθέτει, ότι απαιτείται «γενναία αυτοκριτική και επιστροφή στις ριζοσπαστικές-κοινωνικά φιλελεύθερες αξίες της παράταξης».
Ζητεί τέλος από τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ «να ανοίξει ο ίδιος τις διαδικασίες ακολουθώντας το παράδειγμα των προηγούμενων αρχηγών, χωρίς να στερείται του δικαιώματος υποβολής εκ νέου υποψηφιότητας εφόσον το επιθυμεί», προκειμένου να επιτευχθεί, όπως υποστηρίζει, «η ταχεία επανασυσπείρωση, ανασυγκρότηση και ανασύνθεση του κεντροδεξιού χώρου».
Κατά το παρελθόν, ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ έχει έρθει επανειλημμένα σε σύγκρουση με την ηγεσία της ΝΔ και έχει διαγραφεί τρεις φορές από το 2011, από τα μητρώα του κόμματος.

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΑΙΔΡΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ. ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΩΝ Η ΝΔ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΑΜΠΡΟ ΜΕΛΛΟΝ...ΔΩΣΤΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ. ΜΗΝ ΚΡΥΒΕΣΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΟ ΣΑΣ.

Handelsblatt: Η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από την τρόικα

Πιθανόν να ακολουθήσει και το ΔΝΤ

Handelsblatt: Η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από την τρόικα

Handelsblatt: Η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από την τρόικα
Ο επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο   (Φωτογραφία:  Euro NCAP )


Το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την τρόικα εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.
  Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η συζήτηση περί αποχώρησης αντανακλά ανησυχίες εντός της ΕΚΤ ότι το ευρείας κλίμακας σχέδιο της τράπεζας για την αγορά κρατικών ομολόγων, που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συγκρούσεις συμφερόντων.
«Η ΕΚΤ θα επωφεληθεί της ευκαιρίας για να εξέλθει», δήλωσε μια γερμανική κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με τη Handelsblatt.
Σημειώνεται πως ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Πέδρο Κρούζ Βιλλαλίον (Pedro Cruz Villalón) σε σχετική εισήγησή του για το πρόγραμμα άμεσων νομισματικών συναλλαγών της ΕΚΤ (Outright Monetary Transactions -OMT) στις 14 Ιανουαρίου υποστήριξε πως η ΕΚΤ δεν πρέπει να  συμμετέχει στη τρόικα όσο εφαρμόζει το ΟΜΤ.
«Σε περίπτωση που προχωρήσει η εφαρμογή του προγράμματος OMT, απαιτείται, προκειμένου το πρόγραμμα αυτό να διατηρήσει τον χαρακτήρα του ως μέτρο νομισματικής πολιτικής, η ΕΚΤ να απέχει από κάθε άμεση συμμετοχή στο πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας που εφαρμόζεται στο οικείο κράτος», σημειώνει η σχετική εισήγηση.
Ο συντάκτης του δημοσιεύματος αναφέρει πως η νέα αριστερή ελληνική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έχει δηλώσει πως θέλει τον τερματισμό του προγράμματος στήριξης και πως δεν θα συνεργασθεί με τους επιθεωρητές της τρόικας στην Αθήνα. Χωρίς να επικαλείται πηγή, η εφημερίδα αναφέρει επίσης πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πιθανό να εγκαταλείψει σύντομα την τρόικα, αφήνοντας σ' αυτήν μόνο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Handelsblatt, αναφέρει πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πιστεύει ότι η τρόικα δεν έχει λαμπρό μέλλον και εξετάζει ιδέες για ένα όργανο με περισσότερους δημοκρατικούς ελέγχους.

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

Βαρουφάκης ενταφιάζει το κούρεμα του χρέους.

Βαρουφάκης: Με ανταλλαγή ομολόγων η ρύθμιση του χρέους



Άνοιξε τα χαρτιά του ο υπουργός Οικονομικών για το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση του χρέους. Ο Γ. Βαρουφάκης σε δηλώσεις του, στην ιστοσελίδα της οικονομικής εφημερίδας «Financial Times», τόνισε ότι το «κούρεμα» του χρέους αποχωρεί από την ελληνική διαπραγματευτική ατζέντα και τη θέση του παίρνουν οι ανταλλαγές ομολόγων. 

Η κυβέρνηση δηλαδή θα επιδιώξει μια σειρά «ανταλλαγών χρεογράφων», προσφέροντας δύο είδη νέων ομολόγων: Το πρώτο θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ το δεύτερο, το οποίο αποκάλεσε «perpetual bond» (μη εξαγοράσιμες ομολογίες, χωρίς ημερομηνία λήξης που πληρώνουν διαρκώς τόκο), θα αντικαταστήσουν αυτά που έχει στη διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η άποψη αυτή του υπουργού Οικονομικών προκάλεσε αίσθηση, με αποτέλεσμα ο Γ. Βαρουφάκης να προχωρήσει σε διευκρινιστική δήλωση.

«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε. Η ουσία, όμως, είναι μία. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει. Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η δήλωση.

Σε μια προσπάθεια να φανεί περισσότερο κατευναστικός, μετά τη δήλωση Όσμπορν πως η διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη αποτελεί το μεγαλύτερο ρίσκο για την παγκόσμια οικονομία, ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε στους FT , ότι η κυβέρνηση δεν ζητά πλέον την διαγραφή του χρέους των 315 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Αυτό το οποίο θα πω στους εταίρους μας είναι ότι προετοιμάζουμε έναν συνδυασμό ενός πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος και ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο Γ. Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στους FT. «Θα τους πω, “βοηθήστε μας να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας και δώστε μας ένα δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε αυτό, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουμε να πνιγόμαστε και η Ελλάδα μάλλον θα παραμορφωθεί, παρά θα αναμορφωθεί”».



Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως το σχέδιο που θα προταθεί θα προβλέπει την ανταλλαγή των υπαρχόντων δανείων από τις ευρωπαϊκές χώρες με ομόλογα που θα συνδέονται με την ανάπτυξη.

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας ανέφερε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει στο στόχαστρο τους πλούσιους που φοροδιαφεύγουν και να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 1 ως 1,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμόσει όλες τις προεκλογικές της υποσχέσεις για κοινωνικές δαπάνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times.
ΠΗΓΗ: REAL
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΑΓΑΡΜΠΕΣ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ. ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ; ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΥΡΙΟΙ; ΣΤΡΙΒΕΙΝ ΔΙΑ ΤΟΥ ΑΡΡΑΒΩΝΟΣ;

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"