ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΤΟ ΑΝΤΕΧΟΥΝ;

ΤΟ ΑΝΤΕΧΟΥΝ;

Εικόνα: Μανώλης Κοττάκης
ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ
Οι σύμμαχοι και το σενάριο να γλιτώσει η Μόσχα την Αθήνα από πιστωτικό γεγονός
Οι πιο σημαντικές πληροφορίες τελικά περνούν απαρατήρητες. Οι δημοσιογράφοι πιανόμαστε στον ύπνο και περνά η μπάλα κάτω από τα πόδια μας. Δείτε το μεγάλο «γήπεδο» ξανά. Η ημερομηνία-κλειδί για την ελληνική χρεοκοπία είναι η 9η Απριλίου 2015. Τρεις ημέρες πριν από το Πάσχα, Μεγάλη Πέμπτη, επαπειλείται η Σταύρωσις. Εκείνη την ημέρα πρέπει να πληρώσουμε 445.000.000 ευρώ στο ΔΝΤ, αλλιώς πιστωτικό γεγονός. Σε ποια ξένη πρωτεύουσα θα βρίσκεται την προηγουμένη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και γιατί αυτό έχει σημασία; Είναι η είδηση που «χάσαμε».
Στα «ψιλά» του κυριακάτικου Τύπου διαβάσαμε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να αναβάλει την παρουσία του στις τελετές μνήμης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που πρόκειται να γίνουν στη Μόσχα στις 9 Μαΐου, μολονότι αποδέχτηκε την πρόσκληση του Πούτιν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν προσφάτως.

Πρόκειται για τις εκδηλώσεις στις οποίες θα εορταστεί η ήττα του ναζισμού. Ο πρωθυπουργός, μετά το ταξίδι του στο Βερολίνο, αποφάσισε να στείλει αντ' αυτού τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο. Απόφαση του Τσίπρα είναι να βρίσκεται στη ρωσική πρωτεύουσα για συναντήσεις υψηλού επιπέδου με τον πρόεδρο Πούτιν, πίσω από τις κλειστές πόρτες του Κρεμλίνου, στις 8 Απριλίου, την παραμονή της αποπληρωμής της οφειλής στο ΔΝΤ. Η Μόσχα έχει αφήσει αυτή τη στιγμή να αιωρείται στον αέρα η πληροφορία ότι θα εξέταζε την πιθανότητα να δώσει ένα μικρό δάνειο στην ελληνική κυβέρνηση, σε περίπτωση που εκείνη το ζητούσε, αν και ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα ήταν δημιουργικά ασαφής στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή». «Εχουμε δώσει το μερτικό μας, μέσω των δόσεων του ΔΝΤ» είπε, σημείωσε τους περιορισμούς που υπάρχουν στη δανειοδότηση κρατών της ΟΝΕ, αλλά άφησε ένα «παράθυρο».
Το ερώτημα που προκύπτει, κατά τη γνώμη μου, τόσο για τους Γερμανούς -που μετακινούν εγωιστικά την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στο όριο της χρεοκοπίας για να μας πιέσουν- όσο και για τους Αμερικανούς, είναι ένα και μόνο: Αντέχουν το γόητρο της ευρωζώνης, αλλά και η στρατηγική της νατοϊκής συμμαχίας την πιθανότητα να γλιτώσει η Μόσχα την Αθήνα από πιστωτικό γεγονός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται; Προσοχή! Δεν υποστηρίζω ότι οι Ρώσοι θα το κάνουν, αν και σε σύγκριση με τις εχθρικές προς αυτούς κυβερνήσεις Παπανδρέου - Σαμαρά έχουν λόγο. Λέω: Αντέχουν οι σύμμαχοι την πιθανότητα; Η Μόσχα, έτσι κι αλλιώς, κερδισμένη είναι σε σύγκριση με το παρελθόν - μόνο η πολιτική Κοτζιά εναντίον των κυρώσεων της αρκεί. Αλλά Ουάσινγκτον και Βερολίνο αντέχουν να τους εξευτελίσει ο Πούτιν, βάζοντας «πόδι» στην ευρωζώνη;
Μανώλης Κοττάκης

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟΣ! ΤΟ ΑΝΤΕΧΟΥΝ; ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΜΜΟΝΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ.

Ακραίες ιδεοληψίες ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Γ. ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Ακραίες ιδεοληψίες

Επικίνδυνο για την κοινωνία το «δόγμα ανοχής Πανούση - Παρασκευόπουλου»
Σε πραγματικό... δίδυμο της συμφοράς εξελίσσεται για την κυβέρνηση το ζευγάρι των συναρμόδιων υπουργών, επιφορτισμένων με την τήρηση της έννομης τάξης, την εύρυθμη λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος και την απονομή Δικαιοσύνης. Δυστυχώς οι δύο αυτοί κύριοι εμφανίζουν μία παράδοξη ταύτιση αντιλήψεων σε θέματα ανεκτικότητας απέναντι στην πάσης φύσεως παραβατικότητα ή και εγκληματικότητα. Μόνο που το «δόγμα ανοχής Πανούση - Παρασκευόπουλου» αγγίζει τα όρια της απειλής για την ελληνική κοινωνία και ο πρωθυπουργός οφείλει άμεσα να τους ανακαλέσει στη λογική...

Και οι δύο αυτοί υπουργοί προέρχονται από ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον ακραίας αριστερής προσομοίωσης, που δεν έχει καμία σχέση με την καθημερινή πραγματικότητα. Λειτουργούν με τη θεωρητική νωχελικότητα ατέρμονων διαβουλεύσεων αμφιθεάτρου και δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι στη ζωή τα πράγματα λειτουργούν αλλιώς.

Ο μεν κ. Πανούσης, με καθημερινό πλέον φαινόμενο τις καταλήψεις κτιρίων από «αντιεξουσιαστές» και τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων από κουκουλοφόρους επίδοξους εμπρηστές, έχει εφεύρει τη θεωρία της «αναγκαίας εκτόνωσης»! Στις περισσότερες περιπτώσεις κάνει ότι δεν βλέπει και, όταν τα πράγματα ξεφύγουν εντελώς, υπαινίσσεται στα τηλεοπτικά κανάλια ότι «αφήνει συνειδητά τους νέους να... ξεσπάσουν», για να αποφευχθεί η συμπλοκή με την Αστυνομία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, από την πλευρά του, ο οποίος επίσης δηλώνει ανοιχτός στην πρόζα με τους «κουκουλοφόρους», προωθεί ένα απερίγραπτο νομοσχέδιο που προσαρμόζει το «νοικοκύρεμα» του σωφρονιστικού συστήματος σε μαζική απελευθέρωση βαρυποινιτών.
Αυτό που επιχειρεί να περάσει από τη Βουλή δεν έχει, στην κυριολεξία, προηγούμενο. Περισσότεροι από 4.500 ποινικοί κρατούμενοι θα λάβουν ελευθέρας για να βρεθούν κοντά σε μία κοινωνία που ήδη μαστίζεται από βαριάς μορφής εγκληματικότητα. Η παράδοξη αυτή «αμνηστία», που δεν εμπίπτει σε κανένα κριτήριο κοινωνικής ευαισθησίας, απειλεί να τινάξει στον αέρα ευαίσθητες ισορροπίες, προσφέροντας υπόδειγμα ατιμωρησίας για πολύ σκληρά εγκλήματα.

Και άλλοι υπουργοί Δικαιοσύνης είχαν προβεί στο παρελθόν σε ρυθμίσεις για πρόωρη αποφυλάκιση ποινικών με συγκεκριμένα κριτήρια, αλλά πάντα για ποινές φυλάκισης έως 10 έτη. Ο νέος νόμος καταρρίπτει αυτό το... ταμπού, ενώ ενδεικτικό του παραλογισμού που διέπει το εγχείρημα είναι ότι δεν λαμβάνει υπ' όψιν του αν ο βαρυποινίτης (γιατί για τέτοιους μιλάμε) έχει προβεί στη διάρκεια της κράτησής του σε πειθαρχικά αδικήματα, όπως η... προσπάθεια απόδρασης ή η βία προς σωφρονιστικό φύλακα!

Οι ελληνικές φυλακές ασφαλώς και χρειάζονται αποσυμφόρηση, αλλά όχι ν' ανοίξουν οι πόρτες και να ξεχυθούν οι ισοβίτες στους δρόμους. Επιτέλους, έλεος με τις ακραίες ιδεοληψίες...
Γιώργος Χαρβαλιάς

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Τι είναι ο «φόρος λίπους» που πρότεινε η κυβέρνηση

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ

Τι είναι ο «φόρος λίπους» που πρότεινε η κυβέρνηση - Πώς μπορεί να εφαρμοστεί και τι σημαίνει για τα προϊόντα

Τι είναι ο «φόρος λίπους» που πρότεινε η κυβέρνηση - Πώς μπορεί να εφαρμοστεί και τι σημαίνει για τα προϊόντα
Ηταν Ιανουάριος του 2014, δηλαδή πριν από ένα χρόνο περίπου όταν έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα μια πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα πρόταση. Ηταν ο λεγόμενος «φόρος λίπους» ή fat tax όπως λέγεται στο εξωτερικό.
Τα κλιμάκια της τρόικας πρότειναν τότε στο υπουργείο Οικονομικών να υπολογίσει πόσα έσοδα θα μπορούσαν να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία αν επιβληθεί ο φόρος λίπους σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα κορεσμένων λιπαρών (βούτυρο, κρέμες, γάλα, τυρί, πίτσα, κρέας, σοκολάτες, σνακ, κέτσαπ, μαγιονέζα).

Η πρόταση ήταν να επιβληθεί φόρος που θα κυμαίνεται από 8% έως 10% και θα προστεθεί στα προϊόντα που έχουν ΦΠΑ 13%.
Σύμφωνα με τους τότε υπολογισμούς, από την επιβολή του φόρου το δημόσιο μπορεί να εισπράξει από 640 έως 800 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Το ίδιο σενάριο επανέρχεται τώρα ως μια από τις μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει η κυβέρνηση στους θεσμούς. Αυτή τη φορά η πρόταση είναι να επιβληθεί αύξηση αύξηση τουλάχιστον 1 λεπτού του ευρώ για κάθε προϊόν που θεωρείται βλαβερό για την υγεία με σκοπό τον προσανατολισμό των πολιτών σε πιο υγειινές τροφές και την αύξηση των εσόδων φυσικά.
Όπως αναφέρει το Mega, o φόρος μεταφράζεται στην τσέπη του καταναλωτή σε επιβάρυνση όταν αγοράζει προϊόντα πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος, όπως τα αναψυκτικά, τα γλυκά και άλλα φαγητά πλούσια σε λιπαρά. Ο σχεδιασμένος φόρος δεν θα αφορά προϊόντα όπως κρέας και ψάρι.
Ο φόρος λίπους είναι κάτι που έχει εφαρμοστεί σε ΗΠΑ αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης με στόχο (τουλάχιστον επίσημα) τον περιορισμό της κατανάλωσης των ανθυγιεινών προϊόντων.  Ετσι, προϊόντα με ποσοστό κορεσμένων λιπαρών πάνω από 2,3% όπως βούτυρο, κρέας, τυρί ακόμη και γάλα έχουν βρεθεί στο στόχαστρο σε αρκετές χώρες. Ο "φόρος λίπους" ισχύει ήδη σε ΗΠΑ, Γαλλία, Δανία, Ουγγαρία και Γαλλία. Στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη σύμφωνα με έρευνα που έγινε τρία χρόνια μετά την επιβολή του φόρου, τα εστιατόρια που χρησιμοποιούσαν κορεσμένα λιπαρά από 50% μειώθηκαν σε λιγότερο από 2%. Στη ∆ανία ο φόρος αφορά σε προϊόντα µε ποσοστό κορεσµένων λιπαρών πάνω από 2,3%, όπως είναι το βούτυρο, το τυρί, η πίτσα, το κρέας, ακόµη και το γάλα και ανέρχεται σε 2,15 ευρώ ανά κιλό τέτοιων λιπαρών.
Ακόμη χώρες όπως η Ουγγαρία και η Γαλλία φορολογούν τα τρόφιµα που έχουν πάνω από 2,3% κορεσµένα λιπαρά, ενώ η Γαλλία έχει επιβάλει φόρο λίπους στις σάλτσες (κέτσαπ και µαγιονέζες), όπως επίσης και στα αναψυκτικά µε υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (όχι στα 0% και light).
Οι χώρες αυτές επέβαλαν τον συγκεκριµένο φόρο µε το πρόσχηµα ότι προστατεύουν τον πληθυσµό από την παχυσαρκία.
Ωστόσο έχει ήδη προκληθεί σάλος και ζητείται η κατάργηση σε ορισμένες χώρες όπως η Δανία καθώς οδήγησε τους Δανούς να πηγαίνουν σε άλλες χώρες και να παίρνουν τα συγκεκριμένα προϊόντα με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας. Το υπουργείο ανέφερε ότι ένα από τα αποτελέσματα της φορολογίας λίπους ήταν ότι αρκετοί Δανοί είχαν αρχίσει τη διέλευση των συνόρων στη Γερμανία για να αγοράζουν τα τρόφιμα που ήθελαν από τη γειτονική χώρα.
Σύμφωνα με το δανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας και Φαρμάκων, το 47% των Δανών είναι υπέρβαροι και το 13% είναι παχύσαρκοι.
Επιφυλακτικοί ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου στη χώρα μας, εμφανίζονται οι επιστήμονες, σε ό,τι αφορά την απόκτηση πιο υγιεινών συνήθειων. Περίπου 3 στους 10 Έλληνες είναι παχύσαρκοι και 3 στους 4 υπέρβαροι, ενώ πρώτη αιτία θανάτου είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα που σχετίζονται άμεσα με το βάρος. Όμως θλιβερή πρωτιά κατέχει στην Ευρώπη η χώρα μας και στην παιδική παχυσαρκία καθώς 4 στα 10 παιδιά έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό. Το 48,9% των αγοριών και το 44,8% των κοριτσιών της β’ Δημοτικού έχει βάρος πάνω από το φυσιολογικό, ποσοστό υψηλότερο από το σύνολο των 16 χωρών.

Συγκεκριμένα, στα αγόρια της β’ Δημοτικού το μέσο βάρος ήταν 29,5 κιλά, ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 17,7 kg/m2, ενώ το ποσοστό παχυσαρκίας ήταν 23,9%, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη σύμφωνα με τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αντίστοιχα, στα κορίτσια και πάλι η Ελλάδα κατέχει αρνητική πρωτιά, με μέσο βάρος τα 29,1 κιλά, μέσο ΔΜΣ 17,7 kg/m2 και ποσοστό παχυσαρκίας 18,6%.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και οι ιδιαιτερότητες των ελληνικών προϊόντων, προκειμένου να αποφευχθούν φόροι στα λεγόμενα "καλά" λίπη που δεν απειλούν την υγεία μας εάν καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες.
Το ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την είδηση ανέφερε στο Twitter: ΦΠΑ Βαρουφάκη για χαμηλά λιπαρά. Εξ άλλου ο ίδιος προτιμά τα ακριβά θαλασσινά.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΕΧΕΤΕ ΤΟΝ ΘΕΟ ΣΑΣ; ΦΟΡΟ ΛΙΠΟΥΣ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΗΣ ΣΕ ΛΑΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΘΑ ΒΑΛΕΤΕ; ΓΙΑΤΙ; ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΝΑΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ; ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΛΙΠΟΥΣ ΤΟΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΑΝ ΧΩΡΕΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΗΠΑ ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΛΙΠΑΡΩΝ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ. ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΤΕ;

Φόροι: 337% πάνω για φτωχούς, 9% για πλούσιους

Φόροι: 337% πάνω για φτωχούς, 9% για πλούσιους

Tο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών στην Ελλάδα της κρίσης μεγάλωσε δραματικά. Oι φτωχότεροι επιβαρύνθηκαν φορολογικά κατά 337% ενώ οι εύποροι κατά 9%, σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησαν ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης με τον καθηγητή Αγροτικής Οικονομίας Σταύρο Ζωγραφάκη για λογαριασμό του γερμανικού Ιδρύματος Μακροοικονομικών Μελετών Hans Böckler.

Στόχος της έρευνας ήταν η μελέτη της επίδρασης της κρίσης και των πολιτικών αντιμετώπισής της στη μείωση των εισοδημάτων και στην όξυνση των φορολογικών και γενικότερα οικονομικών ανισοτήτων.

Τα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα είχαν ως αποτέλεσμα την απότομη αύξηση της φτώχειας.

Όπως αναφέρει η έρευνα, το ονομαστικό ακαθάριστο προϊόν των μέσων ελληνικών νοικοκυριών μειώθηκε συνολικά μεταξύ 2008 και 2012 έως και κατά ένα τέταρτο, ενώ οι μεγάλες αυτές μειώσεις οφείλονται κατά το ήμισυ στις περικοπές εισοδημάτων.

Το βάρος της κρίσης έφεραν οι φτωχότεροι
 
Ιδιαίτερα επιβαρυμένα παρουσιάζονται, σύμφωνα με την έρευνα, τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, τα οποία αναγκάστηκαν να σηκώσουν το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος κατά την περίοδο της κρίσης. Ειδικότερα, τα χαμηλότερα στρώματα αναγκάστηκαν να υποστούν φορολογικές επιβαρύνσεις που αυξήθηκαν έως και 337%.

Αντίθετα, τα ανώτερα οικονομικά στρώματα υπέστησαν περαιτέρω επιβαρύνσεις της τάξεως μόλις του 9%.

Οι περικοπές συνοδεύτηκαν από τις μαζικές μειώσεις σε μισθούς αλλά και την αύξηση της ανεργίας.

Η έρευνα υπογραμμίζει ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν ήταν πολύ πιο εκτεταμένες από ό,τι χρειαζόταν στην πραγματικότητα για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας σε διεθνές επίπεδο.

Επιπλέον αναφορικά με τις μειώσεις μισθών η έρευνα σημειώνει ότι αυτές ήταν πολύ πιο επίπονες στον ιδιωτικό τομέα σε σχέση με τον δημόσιο. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις οι μειώσεις που αποφασίσθηκαν για μισθούς του δημοσίου είτε δεν εφαρμόστηκαν ποτέ στην πράξη είτε αποσύρθηκαν, εν μέρει, λόγω δικαστικών αποφάσεων.

Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι το 2012 ένα στα τρία ελληνικά νοικοκυριά έπρεπε να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις με ετήσιο εισόδημα περί τα 7.000 ευρώ.

Εντύπωση, τέλος, προκαλεί το γεγονός ότι τα μη προνομιούχα νοικοκυριά έχασαν μέσα στην κρίση το 86% του συνολικού τους εισοδήματος, ενώ οι πιο εύπορες οικογένειες μόλις το 16% με 20%.

Ας σημειωθεί ότι στην έρευνα για λογαριασμό του Ιδρύματος Hans Böckler αναλύθηκαν στοιχεία που αφορούσαν 260.000 ελληνικά νοικοκυριά.

DW: Hans Böckler Stiftung, Spiegel Online / Δήμητρα Κυρανούδη

ΠΗΓΗ http://www.nooz.gr

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΑΙΤΙΑ Η ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ  ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΗΤΤΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ. Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΔΙΚΙΑ ΗΤΑΝ Η ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ.

Το βράδυ καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση για Εξεταστική για το Μνημόνιο

Από την περίοδο Γ.Παπανδρέου

Το βράδυ καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση για Εξεταστική για το Μνημόνιο

Το βράδυ καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση για Εξεταστική για το Μνημόνιο
Από ομιλία του Αλ.Τσίπρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Τέσσερις κρίσιμες περιόδους θα καταλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που θα καταθέσει το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια. Την απόφαση για την κατάθεση της πρότασης ανακοίνωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Μαντάς, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του προεδρείου της ΚΟ που έγινε παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.
Η πρώτη περίοδος αφορά στο διάστημα Οκτώβριος 2009 - Μάιος 2010, δηλαδή έρευνα για την υπαγωγή στο Μνημόνιο (1η δανειακή σύμβαση).
Η δεύτερη περίοδος αφορά στο διάστημα Μάιος 2010 - Νοέμβριος 2011, δηλαδή τη 2η δανειακή σύμβαση.
Η τρίτη περίοδος θα αφορά στο διάστημα Νοέμβριος 2011 - Μάιος 2012, δηλαδή το PSI και η τέταρτη περίοδος το διάστημα από τον Μάιο του 2012 και εντεύθεν.
Η πρόταση που αναμένεται να έχει τις υπογραφές σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα είναι in rem, δηλαδή δεν θα γίνεται ονομαστική αναφορά στους έχοντες πολιτική ευθύνη τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, ωστόσο από την πρόταση θα «φωτογραφίζονται». Επίσης η πρόταση θα αφορά στην αναζήτηση πολιτικών ευθυνών.
«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει σήμερα πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των Μνημονίων και της επιτήρησης, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή των Μνημονίων.
» Υλοποιούμε συνεπώς τη δέσμευσή μας και την κοινή κοινωνική απαίτηση, χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, προκειμένου να αναζητηθούν οι αιτίες και οι ευθύνες μιας πρωτοφανούς κρίσης που ισοπέδωσε τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας» ανέφερε ο κ. Μαντάς.
ΝΔ: Ας κάνουν όσες εξεταστικές θέλουν
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, σχολίασε: «Ας κάνουν όσες εξεταστικές θέλουν. Τη Νέα Δημοκρατία δεν την αγγίζει καμία. Όμως, ακόμη και μικρά παιδιά καταλαβαίνουν τη σκοπιμότητα της πρότασης, αυτή τη στιγμή.
»Όταν η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δεν μπορεί να προσφέρει άρτο, προσπαθεί να προσφέρει θέαμα. Αλλά "ξέχασαν" να συμπεριλάβουν και την περίοδο μετά τις τελευταίες εκλογές, όπου έχουν υπογράψει φαρδιά - πλατιά την παράταση του δεύτερου μνημονίου και έχουν, δυστυχώς, βάλει τις προϋποθέσεις για ένα τρίτο μνημόνιο.»
ΠΑΣΟΚ: Την περιμένουμε με χαρά Την απάντηση που είχε δώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος επί του θέματος, παραθέτει το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
«Την περιμένουμε με χαρά. Ως διαρκή επιτροπή για να εξετάσει και το τι κάνει τώρα η κυβέρνηση και το πώς θα πάμε δυστυχώς στο μνημόνιο 3», τόνιζε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην απάντηση του σε συνέντευξή του, την οποία παραθέτει το κόμμα.
Συμπλήρωνε δε, «αλλά θα αρχίσουμε από τα αίτια της κρίσης και από την περίοδο 2004-2009, όχι από το 2010», τονίζοντας ακόμα ότι «οι συμφωνίες ασυλίας που συνήψε ο ΣΥΡΙΖΑ με μια πλευρά της ελληνικής Δεξιάς, δεν θα επιβιώσουν στη Βουλή».
Ποτάμι: Συζήτηση για το παρελθόν
«Η κατάθεση της πρότασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το “πως φθάσαμε στο μνημόνιο” γίνεται λίγες ώρες μετά τη συζήτηση στη Βουλή κατά την οποία ο κ.Τσίπρας ζήτησε -τυπικά τουλάχιστον- συστράτευση των κομμάτων για την οριακή πλέον διαπραγμάτευση. Άλλη μια εξεταστική λοιπόν στα γρήγορα για δημαγωγία και εσωτερική κατανάλωση» σχολίασε το Ποτάμι.
«Παρελάσεις επωνύμων προς εξέταση ώστε να συζητάμε για το παρελθόν και να μη συζητάμε για το σήμερα. Και πέντε, τουλάχιστον, ξεχωριστά κομματικά πορίσματα όπως δείχνει η κοινοβουλευτική ιστορία. Στο πλαίσιο μάλιστα των πολιτικών συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ και λόγω της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ, η διερεύνηση ξεκινάει από τον Οκτώβριο του 2009 και αφήνει εκτός την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή.
»Το Ποτάμι έχει πει ότι ο παλιό σύστημα πρέπει να απολογηθεί για τα λάθη του και τις παραλείψεις του. Έχει μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Οι ευθύνες αυτές όμως καταλογίζονται από το λαό. Και στις τελευταίες εκλογές υπήρξε καταδίκη του συστήματος, που οδήγησε τη χώρα στην χρεoκοπία. Οι ατέρμονες κοινοβουλευτικές διαδικασίες που επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα ρίξουν κανένα φως αλλά θα αναδείξουν για άλλη μια φορά την παθογένεια του παλιού πολιτικού συστήματος και εδώ περιλαμβάνουμε βέβαια και τον ΣΥΡΙΖΑ» καταλήγει.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΗΓΗ:  ΣΩΣΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ.

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΟΛΟΙ.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΟΛΟΙ. ΠΗΓΗ: Die Anstalt - Griechenland (31.03.2015) TomBoSphere TomBoSphere ΚΑΙ ZDF

Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Η στάση της Προέδρου της Βουλής είναι προκλητική και επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μου που εξέφρασα από την πρώτη στιγμή ότι δεν κάνει για αυτόν τον θεσμικό ρόλο. Είναι εριστική και δεν λειτουργεί κατευναστικά και συναινετικά λειτουργώντας ως μή όφειλε σαν κομματάρχης του Σύριζα. Αποτελεί πλήγμα για την ομαλή λειτουργία της Βουλής των Ελλήνων η αψυχολόγητη αντιθεσμική και αντιδεοντολογική στάση της να ειρωνεύεται και να εμπαίζει ομιλητές και πολιτικούς αρχηγούς σχολιάζοντας τις ομιλίες τους. Ο Τσίπρας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της επιλογής του.

Μητσοτάκης: Αλλού ο «φόρος λίπους» σχεδόν γελοιοποίησε κυβέρνηση

«Υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα»

Μητσοτάκης: Αλλού ο «φόρος λίπους» σχεδόν γελοιοποίησε κυβέρνηση

Μητσοτάκης: Αλλού ο «φόρος λίπους» σχεδόν γελοιοποίησε κυβέρνηση
 
«Έχουμε διάφορους συμβούλους, οι οποίοι βγάζουν όλα τους τα απωθημένα και εξαντλούν τη σοβαρότητα της διαπραγμάτευσης στις πλάτες της χώρας» τόνισε στον BHMA 99,5 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τις σκέψεις για επιβολή «φόρου λίπους».

«'Φόρος λίπους' δοκιμάστηκε στην Δανία, αλλά απέτυχε παταγωδώς. Δεν έβγαλε λεφτά και προκάλεσε και πολύ μεγάλη αντίδραση. Σχεδόν γελοιοποίησε την κυβέρνηση. Όλα αυτά τα μέτρα, ενδεχομένως να ενέχουν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία, πλην όμως, όταν απομονώνονται και γίνονται ο κεντρικός πυλώνας μιας πολιτικής, τότε είναι που στερείται η ίδια η διαπραγματευτική θέση της χώρας σοβαρότητας.

» Υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα, πριν ασχοληθούμε με το ζήτημα του 'φόρου λίπους'. Εγώ λέω ότι είναι ένα περιφερειακό μέτρο. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παρουσιάζεται μια τέτοια πρωτοβουλία ότι θα λύσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας» σημείωσε.

Με αφορμή την υπόθεση Κατρούγκαλου, ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε αν μπορεί να στηρίξει το νομοσχέδιο για το Δημόσιο.

«Κατά την άποψή μου όχι, τη στιγμή που υπάρχει ξεκάθαρη σύγκρουση συμφέροντος μεταξύ της επαγγελματικής διαδρομής του κ. Κατρούγκαλου και της πολιτικής πρωτοβουλίας πού αναλαμβάνει, έχοντας νομοθετική αρμοδιότητα.

» Ο κ. Κατρούγκαλος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερασπιστεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε να στηρίξει τον κ. Κατρούγκαλο με κάθε κόστος. Θα υπενθύμιζα στον κ. Τσίπρα και στον κ. Κατρούγκαλο να ανατρέξουν στο κεφάλαιο 6 του κώδικα δεοντολογίας περί συμπεριφοράς υπουργών, για να διαπιστώσουν ακριβώς πώς ορίζεται η σύγκρουση συμφέροντος.

» Βεβαίως ισχύει, δεν είδα να ανακαλείται. Ο κώδικας αυτός ετέθη σε ισχύ από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν μας είπε η κυβέρνηση ότι δεν ισχύει, εξάλλου ο κώδικας λέει τα απολύτως εμφανή. Ότι δεν μπορείς να χρησιμοποιείς το πολιτικό σου αξίωμα για να προωθείς προσωπικά σου επαγγελματικά συμφέροντα. Τι κάνει ο κ. Κατρούγκαλος; Φάνηκε ότι το ενδιαφέρον του, εντός εισαγωγικών για τους διαθέσιμους, δεν ήταν απλά ιδεολογικό.

» Ότι κρύβονταν και οικονομικά συμφέροντα πίσω από αυτή την ιστορία. Είναι ο ορισμός της σύγκρουσης συμφέροντος, θα διδάσκεται κάποια στιγμή στα πολιτικά εγχειρίδια. Και το δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας στηρίζει τον κ. Κατρούγκαλο επιβεβαιώνει ότι το δήθεν επιχείρημα περί ηθικής υπεροχής της Αριστεράς είναι μία σαχλαμάρα.»

ΠΗΓΗ: Newsroom ΔΟΛ

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"