ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΓΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΝΔ

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Φοροκαταιγίδα για την ενίσχυση των εσόδων

Φοροκαταιγίδα για την ενίσχυση των εσόδων



Σειρά εισπρακτικών μέτρων στα οποία περιλαμβάνεται η διατήρηση της έκτακτης εισφοράς σε υψηλά εισοδήματα και του ΕΝΦΙΑ και φέτος, καθώς και επιβολή τέλους διαμονής σε πολυτελή ξενοδοχεία,  μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η απόδοση επιπλέον 6 δισ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο για την διετία 2015-2016, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες εσόδων του υπουργείου Οικονομικών διαμορφώνουν διάφορα σενάρια για την κατάρτιση των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην πληγούν τα χαμηλά εισοδήματα. Βέβαια, την πρόσθετη αυτή οικονομική επιβάρυνση θα την απορροφήσουν –κατά βάση- οι μεσαίες εισοδηματικές κλίμακες.

Τα μέτρα που μελετώνται

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι:

• Επιβολή εφάπαξ «φόρου πλούτου» στους 500 φορολογούμενους που δηλώνουν το υψηλότερο εισόδημα και τη μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία
• Θέσπιση ρύθμισης για την νομιμοποίηση καταθέσεων που δεν έχουν φορολογηθεί
• Αύξηση της έκτακτης εισφοράς σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο από 30.000 με 50.000 ευρώ
• Κατάργηση της έκπτωσης 30% στην έκτακτη εισφορά που ισχύει από την αρχή του χρόνου και θεσπίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση
• Επιβολή τέλους διαμονής σε ξενοδοχεία άνω των τριών αστέρων
• Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και για τη φετινή χρονιά
• Μελετάται το ενδεχόμενο αύξησης του φόρου πολυτελούς διαβίωσης στους κατόχους αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, στους ιδιοκτήτες πισινών και να επεκταθεί σε όσους κατέχουν σκάφη αναψυχής.

Εκτιμούν επιπλέον έσοδα

Από τα παραπάνω μέτρα το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι μπορεί τα δημόσια έσοδα να αυξηθούν για φέτος κατά 9,6 δισ. ευρώ και προβλέπει αύξηση των εσόδων στο τέλος του 2016 κατά 10,9 δισ. ευρώ.

Τα σενάρια για τον ΦΠΑ

Ο ΦΠΑ και το ενδεχόμενο μείωσης του συντελεστή του συζητείται από την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και το Brussels Group.

Το πρώτο σενάριο που έχει μελετηθεί προβλέπει ενιαίο ΦΠΑ με ποσοστό 15% ή 16%, κάτι που όμως περιορίζει σημαντικά τα έσοδα από αυτό τον φόρο.

Το δεύτερο σενάριο που έχει αναλυθεί είναι αυτό του ενιαίου συντελεστή 18% ή 19%. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά πιέζει για την θέσπιση ενός ιδιαίτερα χαμηλού συντελεστή στο 6,5% για τα φάρμακα και τα είδη πρώτης ανάγκης όπως το γάλα και το ψωμί, στα πρότυπα του βρετανικού φορολογικού μοντέλου.
 
ΠΗΓΗ: REAL
 
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ:  ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΑΤΕ ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΠΕΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΣΑΦΕΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΟΒΑΡΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΕΞΑΝΤΛΩΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΡΑ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ; ΝΑ ΔΩ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΤΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΤΩΣΗΣ 30% ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ

Έρχεται κατάργηση της έκπτωσης 30% στην έκτακτη εισφορά που ισχύει από την αρχή του χρόνου και θεσπίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση

«Κλειδώνει» η εφαρμογή ενιαίου ΦΠΑ

«Κλειδώνει» η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ από το δεύτερο εξάμηνο του 2015

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

Με την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ να θεωρείται πλέον βέβαιη, η κυβέρνηση καλείται να εντοπίσει νέα δημοσιονομικά μέτρα συνολικού ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ -στην καλύτερη περίπτωση- για να επιτύχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες μεταξύ Αθήνας και δανειστών φαίνεται να έχει «κλειδώσει» η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ από το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Αν και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το ύψος του νέου συντελεστή, οι Βρυξέλλες πιέζουν να ανέλθει στο 17% ή 18%, ενώ η κυβέρνηση αντιπροτείνει συντελεστή 16%. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για εξαίρεση από τον ενιαίο συντελεστή των φαρμάκων και ενδεχομένως ειδών πρώτης ανάγκης (π.χ. μέρος των τροφίμων), ενώ θα υπάρχουν μόνο δύο συντελεστές.

Πάντως, προς το παρόν οι δύο πλευρές δεν έχουν συμφωνήσει στην πρόβλεψη για το μέγεθος του πρωτογενούς αποτελέσματος του φετινού προϋπολογισμού. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) προβλέπει ότι χωρίς να αλλάξει η εφαρμοζόμενη πολιτική, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 θα είναι 0,5% του ΑΕΠ. Η Κομισιόν εκτιμά ότι θα είναι σχεδόν μηδενικό, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) «βλέπει» πρωτογενές έλλειμμα έως και 1% του ΑΕΠ.

Επί της ουσίας, αυτές οι διαφορές στις προβλέψεις τόσο μεταξύ των δανειστών, όσο και με την Αθήνα, δημιουργούν ανάγκη για λήψη σημαντικών δημοσιονομικών μέτρων για να επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ. Μέτρα τα οποία κυμαίνονται από 1,8 δισ. ευρώ (με βάση την εκτίμηση του ΓΛΚ) και φθάνουν έως και τα 4,5 δισ. ευρώ (λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενέστερες εκτιμήσεις του ΔΝΤ).
Ειδικότερα τα σενάρια που εξετάζονται:

1. Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ. Από το δεύτερο εξάμηνο του έτους εξετάζεται η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή, με τα σενάρια να δείχνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα θα διαμορφωθεί στο 17% για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες εκτός από τα φάρμακα και τα είδη πρώτης ανάγκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο δύο θα είναι οι συντελεστές ΦΠΑ που θα εφαρμόζονται σε ολόκληρη την επικράτεια. Αυτό σημαίνει ότι καταργείται το ειδικό καθεστώς που ίσχυε στα νησιά του Αιγαίου. Στις περιοχές αυτές θα εφαρμοστούν οι δύο συντελεστές που θα αποφασιστούν από την κυβέρνηση και τους πιστωτές.

2. Τέλος διαμονής. Τα δύο σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπουν:

• Επιβολή τέλους που θα κυμαίνεται από 1 έως και 5 ευρώ. Το τέλος θα εφαρμοστεί κατά τη διαμονή σε ξενοδοχειακές μονάδες άνω των 5 αστέρων και δεν θα αφορά μόνο τα ξενοδοχεία των νησιών, αλλά ολόκληρη την επικράτεια. Το τέλος θα επιβάλλεται για περίοδο έξι μηνών (Απρίλιο με Σεπτέμβριο).

• Τέλος διαμονής την τουριστική περίοδο, ο οποίος θα ξεκινά από 3% και θα φθάνει το 5% για ξενοδοχεία πέντε αστέρων.

Ωστόσο η τεράστια αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στη διαμονή (σήμερα είναι στο 6,5%) ενδεχομένως να ακυρώσει το μέτρο που συζητείται.

3. Αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Σήμερα, για καθαρό εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 2,1%, ενώ για συνολικό καθαρό εισόδημα από 100.001 ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 2,8%. Σχεδιάζεται η αύξηση των συντελεστών κατά 50%. Δηλαδή, για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 συντελεστής 3,15% και για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ συντελεστής 4,2%.

4. Επιβολή πρόσθετης φορολογίας για τους 500 πλουσιότερους Ελληνες φορολογούμενους.

5. Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015. Το μέτρο αποδίδει περί τα 2,65 δισ. ευρώ ετησίως και εκτιμάται ότι δεν υπάρχει πλέον το κατάλληλο χρονικό  περιθώριο για να σχεδιαστεί ο νέος φόρος που θα τον αντικαταστήσει.

6. Συναλλαγές με κάρτες. Το μέτρο εξετάζεται να ξεκινήσει πιλοτικά στα νησιά με περισσότερους από 3.000 κατοίκους. Επί της ουσίας θα αφορά 22 νησιά της χώρας και η χρήση της κάρτας θα είναι υποχρεωτική για αγορές άνω των 70 ευρώ.

7. Αφορολόγητο όριο. Η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ δεν αφορά τη διαπραγμάτευση που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή, καθώς θα δημιουργούσε πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος.

8. Επιβολή φόρου πολυτελείας. Θα επιβάλλεται σε κοσμήματα, ωρολόγια και πολύτιμους λίθους. Ενδεχομένως να φθάσει στο 5%.

9. Αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30%. Πρόκειται για τον φόρο που επιβάλλεται σήμερα σε αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού, πισίνες και αεροσκάφη. Εφόσον αυξηθεί κατά 30%, τότε θα διαμορφωθεί σε:

• 6,5% από 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης (επί του τεκμηρίου διαβίωσης) για αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω και μέχρι 2.500 κ.εκ. παλαιότητας μέχρι 10 ετών.

• 13% από 10% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.εκ. παλαιότητας μέχρι 10 ετών, για τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ανεμόπτερα. Επίσης, στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης θα ενταχθούν και τα σκάφη αναψυχής.
 
Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΜΕ ΤΙΣ ΥΓΕΙΕΣ ΜΑΣ 

Ο ΦΙΛΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ

Ο Φίλης χθες είπε για τον ΕΝΦΙΑ ότι θα παραμείνει γιατί τα νούμερα που άφησαν οι προηγούμενοι ήταν χειρότερα και πως το πρόγραμμα του Συριζα και σε αυτό το θέμα θα εφαρμοστεί σε βάθος τετραετίας...Ρε κόψτε το δούλεμα και ομολογείστε ότι είπατε ψέμματα στον κόσμο.

Προθεσμία μιας εβδομάδας δίνει η ΕΚΤ στην κυβέρνηση

Προθεσμία μιας εβδομάδας δίνει η ΕΚΤ στην κυβέρνηση

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

Αυξάνει κατακόρυφα την πίεση προς τις ελληνικές αρχές η ΕΚΤ για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους, εξαρτώντας τη διατήρηση της απρόσκοπτης παροχής ρευστότητας προς τις εγχώριες τράπεζες από μια ξεκάθαρα θετική απόφαση του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα 11 Μαΐου.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ εγκρίθηκε η ανανέωση του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες και η αύξηση του ορίου κατά 2 δισ. ευρώ, ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αφορούσε την αύξηση την απομείωσης («κούρεμα») που επιβάλλει στις εγγυήσεις που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα μέσω του ELA. Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου την επόμενη εβδομάδα υπό το φως των εξελίξεων στο Eurogroup. Μια τέτοια κίνηση είναι ισοδύναμη με τη διακοπή της χρηματοδότησης και θα οδηγούσε άμεσα τις ελληνικές αρχές στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, κάτι που θα είχε δραματικές επιπτώσεις κυρίως στις επιχειρήσεις, αλλά και στα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με ορισμένες πλευρές, η χθεσινή κοινή δήλωση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του πρόεδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, όπου έγινε ρητή αναφορά για αλλαγές στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά, ήρθε μετά την αφόρητη πίεση της ΕΚΤ για απτή πρόοδο προκειμένου να διατηρήσει ανοιχτή τη γραμμή χρηματοδότησης προς τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι την περασμένη Τρίτη, ο κ. Ντράγκι του εξήγησε τους κανόνες και τους περιορισμούς υπό τους οποίους λειτουργεί η ΕΚΤ και ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένες θετικές εξελίξεις, που να επιβεβαιώσουν την πρόοδο των συζητήσεων, προκειμένου να μην προχωρήσει σε άλλες κινήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι η Τράπεζα θα υποστηρίζει τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος όσο οι εγχώριες τράπεζες παραμένουν βιώσιμες, διαθέτουν τις κατάλληλες εγγυήσεις και υπάρχει πρόοδος στις πολιτικές συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό πρόβλημα.

Στα 78,9 δισ. ευρώ

Η κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιουνκέρ για μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά ήρθε λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι το όριο του ELA αυξάνεται κατά 2 δισ. ευρώ, σε 78,9 δισ. ευρώ από 76,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας. Διευκρινίζουν ότι δεν περιμένει κανείς την οριστική συμφωνία, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει μια ηχηρή κοινή δήλωση για την πρόοδο και την αποφασιστικότητα των δύο πλευρών να ολοκληρώσουν τη συμφωνία. Παράλληλα θα ζητηθεί από την ελληνική πλευρά να δεσμευθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και δράσεις, η εκπλήρωση των οποίων θα είναι απαραίτητη για την ανανέωση (και επέκταση) του ELA.

Η ΕΚΤ φαίνεται ότι τεχνικά είναι πανέτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση του haircut που επιβάλλει στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών από περίπου 23% (κατά μέσον όρο) που είναι σήμερα, σε 44% ή 65% ή 80%, αναλόγως των πολιτικών εξελίξεων.

Σημειώνεται ότι το «κούρεμα» επιβάλλεται στην τρέχουσα τιμή των τίτλων που δίνονται ως εγγυήσεις (οι οποίες έχουν υποχωρήσει κατακόρυφα εξαιτίας της αβεβαιότητας) με αποτέλεσμα το τελικό, «πραγματικό» haircut που επιβάλλεται να προσεγγίζει το 40%. Ετσι, μια ελληνική τράπεζα που χρειάζεται πρόσθετη ρευστότητα 60 εκατ. ευρώ μέσω του ELA θα πρέπει να καταθέσει εγγυήσεις 100 εκατ. ευρώ. Κάθε αύξηση του haircut αφορά το σύνολο των εγγυήσεων και όχι τις νέες. Δηλαδή, αν το «κούρεμα» φτάσει το 65%, η τράπεζα που έλαβε 60 εκατ. με εγγυήσεις 100 δισ. ευρώ θα πρέπει, για να διατηρήσει τη ρευστότητά της, να συμπληρώσει τις εγγυήσεις με 70 δισ. επιπλέον (170 δισ. εγγυήσεις μείον 65% «κούρεμα», επαρκούν για 60 δισ. νέα ρευστότητα). Με την αύξηση του haircut οι τράπεζες θα πρέπει, ουσιαστικά, να παραδώσουν το σύνολο του αποθέματος των εγγυήσεων που διαθέτουν για να καλύψουν τη ρευστότητα που ήδη έχουν λάβει, με τελικό αποτέλεσμα να μην έχουν πια κατάλληλες εγγυήσεις για να λάβουν νέα ρευστότητα.
 
Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ.

ΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ!  ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ'ΕΦΕΤΑΙΣ ΔΥΤΙ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"